Slike starog Sarajeva

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

esso_sa

#37051 Re: Slike starog Sarajeva

Post by esso_sa »

Sociolog wrote: 25/02/2026 16:29
dječak sa šibicama wrote: 25/02/2026 16:26 Image

Image
Grad je bio puno cistiji, odrzavaniji, nije bilo bruda, brada, brate, brate, brate :mrgreen: :sax: :thumbup:
Taman sam htio isto napisati. Kada vidim ovako na slikama sve cisto, uredno, zelenilo, normalni ljudi na ulicama… tacno me dusa zaboli sta nam papci i lopovi uradise od grada…
dječak sa šibicama

#37052 Re: Slike starog Sarajeva

Post by dječak sa šibicama »

Uredjenije svakako, bar po slikama, vise zelenila manje poganluka po ulicama i fasadama, ali da je bilo cistije nesto ne znam. Slabo se sjecam, klinac bio, ali sjecam se vozila GRASa to je uvijek bilo nekako prljavo izrezbareno ili ispisan. Ulica se bas i ne sjecam, ali moguce da je bilo manje prljavo nego danas. Vjerovatno drugacije vrijeme.

Sjecam se kad su u Velesicima sandze poceli sa jedan rozu, drugi zelenu, treci plavu fasadu pa ljudi komentarisali taj cirkus. Danas je to normala, nikakve estetike nema u gradu, komunisti jesu furali socrealizam i sive tonove "radnicke klase" ali makar je sve bilo u tonusu. Danas svaki objekat svoju pjesmu pjeva. Ruzno brate, uzasno.

Image

inace je fascinantno kako je ovo grozno ruzan grad u jesenskim i zimskim danima
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#37053 Re: Slike starog Sarajeva

Post by bitanga_sa_otesa »

ja se sjecam,bilo je prljavstine svuda ,zapišano... svaki prolaz smrdio ko hala.kod katedrale bilo drvo i govornice ,tu je isto smrdilo po pisaci :run:
fasade na starijim zgradama bile lose,sumorne...one zgrade iz 70-ih i 80-ih bile relativno nove pa se nije toliko primjecivalo...opusaka bilo svuda,zvaka zalijepljenih,isvrljano markerima i sprejevima....auta prljavih,kamiona poluraspalih dajceva,fapova 13-ki 15-ki od kro rad,oko kontejnera smrdilo,smetljarski kamioni smrdili ko hala na kilometar...lozio se cumur svugdje gdje su bile privatne kuce i to je zimi smrdilo....

Image
dječak sa šibicama

#37054 Re: Slike starog Sarajeva

Najjaci su mi bili ovi kamioni furgon od mljekare pekare, pa kad od blata budu prljavi do metar ipo visine, a niko to ne pere jer sto bi :D

Ja se sjecam, a ne znam zasto mi ostalo u sjecanju valjda jer je gadno, neko jutro idem u skolu sam obicno sam isao sa drustvom ali tada eto sam, i kako idem ulicom gledam zelembace po trotoaru. Bukvalno si ih morao preskakati, kao da je cijeli grad izasao u ulicu voje kecmanovica djede i izbacio jutarnjeg zelembaca na ulicu.
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#37055 Re: Slike starog Sarajeva

Post by bitanga_sa_otesa »

to je bilo redovno,hrakanje i istresanje nosa po ulici :run:
necemo o tome vise :run:

pekara je imala zastave 635b

a mljekara je imala ovih 15.ki i dajceva,plavi i sivi su bili

Image
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#37056 Re: Slike starog Sarajeva

Post by _BataZiv_0809 »

muha_sa wrote: 24/02/2026 20:08
PixelDrifter wrote: 24/02/2026 20:04 Jeste
I štofovi se tušili :D Bio jedan Dino--on samo štofove prodavo--naidje mušterija da kupi za odjelo štof i naravno da vidim metražu--Dino razgrne štof-jedan kraj mušteriji pod bradu a drugom rukom ga dira po cipelama i veli evo--taman :thumbup: a ono štof ni do koljena nije :-) :lol:
Kako je jak taj kult šanera i sitnog prevaranta :mrgreen:
PixelDrifter

#37057 Re: Slike starog Sarajeva

Post by PixelDrifter »

dječak sa šibicama wrote: 25/02/2026 22:11 Uredjenije svakako, bar po slikama, vise zelenila manje poganluka po ulicama i fasadama, ali da je bilo cistije nesto ne znam. Slabo se sjecam, klinac bio, ali sjecam se vozila GRASa to je uvijek bilo nekako prljavo izrezbareno ili ispisan. Ulica se bas i ne sjecam, ali moguce da je bilo manje prljavo nego danas. Vjerovatno drugacije vrijeme.

Evo iz prve ruke, secije u vasingtoncima fodera izrovana, vadili materijal koji je omogucavao da sjedisa budu mekana. U neko doba su metalne rukohvate bili prekrili plastikom boje slonove kosti, e, pa kako su lomili tu tvrdu plastiku, ne znam, ali su lomili. U to doba nije bilo debelih markera i spray-eva sa bojom, pa nisu mogli sarati, ali je bilo nozeva i peroreza, pa su ostavili dokaze svoga postojanja. Jeste bilo je vise zelenila. Ceste su se prale cisternama iza ponoci, znam jer bih se kao mladic vracao u to doba kuci, k'o da ih sad gledam kod okretaljke Skenderija i knjizare Veselin Maslasa, kod direkcije posta. Parkove otvarali sa ljuljaskama i ringespilom, nije dugo trajalo. Sve bilo lijepo zamisljeno, ali divlji ljudi. Pa nisu poslije 1945 gospoda dosla u grad, vec suglavnom seljoberi. Nije problem sto neko dolazi i naseljava se negdje, vec sto ne postuje zajednicko dobro. Napravili park ispred kina Kumrovec sa lijepim, dugim, klupama, ama izvalili masivno, tvrdo, drvo u nekoliko dana, tamo su se stalno tukli, da im ne navodim imena (ima jedan, bio posebno opak, eno ga ima rak na grlu, osusio se k'o grana). Ali, socijalizam je gradio, islo se na edukaciju stanovnistva, bili su predmeti u osnovnoj skoli kao domacinstvo, priroda i drustvo, gdje je trebalo tu djecu poduciti da se ne vandalizuje vlastiti grad. Opet, bilo je daleko bolje od ovoga danas. Milicija je radila svoj posao, bilo je daleko sigurnije. Evo, ljudi kroz prozor bacali otpatke.

Image
drug_profi

#37058 Re: Slike starog Sarajeva

Post by drug_profi »

Sarajevo je bilo manje grad više kasaba i tada.
Smeće po ulicama daleko izraženije.
Danas je ipak veći broj ljudi koji će papirić baciti u kantu, a ne na ulicu.
Opušci, žvake posvuda... Nije bilo limenki i PET ambalaže, ali je zato bilo papirića od svega i svačega, kesa i kesica raznoraznih.

Klupe i parkovi devastirani konstantno. Sa školskog igrališta se preko noći uklanjali golovi i mreže jer će mreže sigurno biti isječene, a golovi polomljeni.
Divljaci i tad i sad su dolazili u ovaj grad, odgajali svoj okot kao da su i dalje u divljini i puštali ih na ulicu.
Dervencanka1939

#37059 Re: Slike starog Sarajeva

Post by Dervencanka1939 »

1975

Image
moimoi

#37060 Re: Slike starog Sarajeva

Post by moimoi »

PixelDrifter wrote: 26/02/2026 10:27
Napravili park ispred kina Kumrovec sa lijepim, dugim, klupama, ama izvalili masivno, tvrdo, drvo u nekoliko dana, tamo su se stalno tukli

To je radi filmova sa bruce leeom :D
Ispred svakog kina je bila marisana prije i nakon filma :lol:
PixelDrifter

#37061 Re: Slike starog Sarajeva

Post by PixelDrifter »

Jesu izlazili Romi iz kina poslije filma sa Bruce Lee-ijem i skakutali pokusavajuci imitirati Lee-ija Brucea, ali frajer koji je izvaljivao klupe je drugi tip, vozio se tramvajem da naleti na revizora pa da ga prebije, to mu je bila misija, sebi u skoli izbijao zube iz dosade, sociopata. Bio jak, lud i veoma agresivan.
moimoi

#37062 Re: Slike starog Sarajeva

Post by moimoi »

PixelDrifter wrote: 26/02/2026 13:17 Jesu izlazili Romi iz kina poslije filma sa Bruce Lee-ijem i skakutali pokusavajuci imitirati Lee-ija Brucea, ali frajer koji je izvaljivao klupe je drugi tip, vozio se tramvajem da naleti na revizora pa da ga prebije, to mu je bila misija, sebi u skoli izbijao zube iz dosade, sociopata. Bio jak, lud i veoma agresivan.
Je li mi komsija? Je li sa Otoke :D Mada ne bih mogla zamisliti da je on..
Daj inicijale :D
PixelDrifter

#37063 Re: Slike starog Sarajeva

Post by PixelDrifter »

J.R.
moimoi

#37064 Re: Slike starog Sarajeva

Post by moimoi »

Dobro je… nije. :)
PixelDrifter

#37065 Re: Slike starog Sarajeva

Post by PixelDrifter »

Bila su i zloglasna braca Patak. Oni bi operisali po Cengic Vili, a vrebali su zrtve da ih seksualno napastuju u wc u kinu. Ako su braca Patak u kinu, ne ide se u WC. :D :D :D
dječak sa šibicama

#37066 Re: Slike starog Sarajeva

U zlatnom trianglu Radnik Sutjeska Prvi maj, operisala raja sa Gorice, cige i ovi sto nisu. Ja tad zivio na Gorici pa znam ko su vecinom, posebna fela ljudi pa dovoljno je reci Kusturica. Neki specijalni mindset, ne moze se to objasniti.

Jedne prilike je ekipa tvsa radila dokumentarac o romima sa crnog vrha, ako se neko sjeca toga, tema je bila nadnaravni dogadjaji na Gorici. Jos se smijem kad se sjetim, iskace ruka iz serpe sa kipucom vodom i slicno, leptirice u Avde Jabucice i drekavac iz Tepebasine. Ovo zadnje sam mogao biti i ja, koliko ja to razumijem.
tokio25

#37067 Re: Slike starog Sarajeva

Post by tokio25 »

drug_profi wrote: 26/02/2026 11:23 Sarajevo je bilo manje grad više kasaba i tada.
Smeće po ulicama daleko izraženije.
Danas je ipak veći broj ljudi koji će papirić baciti u kantu, a ne na ulicu.
Opušci, žvake posvuda... Nije bilo limenki i PET ambalaže, ali je zato bilo papirića od svega i svačega, kesa i kesica raznoraznih.

Klupe i parkovi devastirani konstantno. Sa školskog igrališta se preko noći uklanjali golovi i mreže jer će mreže sigurno biti isječene, a golovi polomljeni.
Divljaci i tad i sad su dolazili u ovaj grad, odgajali svoj okot kao da su i dalje u divljini i puštali ih na ulicu.
manje vise smo isti i tada i sada samo tada je manje bilo ambalaze da se baci pa je bilo i "cistije"
dječak sa šibicama

#37069 Re: Slike starog Sarajeva

Apropo teme civiliziranost nekad i sad :D

Image
muha_sa

#37070 Re: Slike starog Sarajeva

Post by muha_sa »

Image

Ovi tramvaji su redovno čišceni--na čaršiji čistacice ulazile i cistile, isto tako na željeznickoj, Cvili i Ilidzi.
PixelDrifter

#37071 Re: Slike starog Sarajeva

Post by PixelDrifter »

muha_sa wrote: 26/02/2026 18:18 Image

Ovi tramvaji su redovno čišceni--na čaršiji čistacice ulazile i cistile, isto tako na željeznickoj, Cvili i Ilidzi.
Jeste kod stare okretaljke "dvojke". Stoji tramvaj, ali nema unutra dok se bar malo ne osusi pod. Problem je divlje stanovnistvo. Dovoljno otici u Prag i vidjeti kako se Cesi ponasaju, pa Slovaci, pa Slovenci. A, onda dodji u Bosnu i Srbiju mrka kapa i tri prsta, isto mu ga dodje.
dječak sa šibicama

#37072 Re: Slike starog Sarajeva

Ne mogu one nacistiti koliko gradjani mogu usrat.

Image

Image
drug_profi

#37073 Re: Slike starog Sarajeva

Post by drug_profi »

Ali nije falilo ni blatnjavih staza po naseljima.
PixelDrifter

#37074 Re: Slike starog Sarajeva

Post by PixelDrifter »

Blata nikada nije falilo. Ispred ulaza u haustor bila je ona metalna pločica da se blato skine sa cipela, pa blato na nogavicama farmerki, cipele vrhovi blatnjavi, na petama se hvatalo blato. Praktično, ako se nisi čuvao postao bi kreatura iz močvare blata.
muha_sa

#37075 Re: Slike starog Sarajeva

Post by muha_sa »

PixelDrifter wrote: 27/02/2026 09:01 Blata nikada nije falilo. Ispred ulaza u haustor bila je ona metalna pločica da se blato skine sa cipela, pa blato na nogavicama farmerki, cipele vrhovi blatnjavi, na petama se hvatalo blato. Praktično, ako se nisi čuvao postao bi kreatura iz močvare blata.
Gdje ste to vi stanovali Tito dragi :lol:
Post Reply