Sarajevo Construction

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

drug_profi

#29201 Re: Sarajevo Construction

Post by drug_profi »

bitanga_sa_otesa wrote: 26/02/2026 18:37
last mohicans wrote: 26/02/2026 18:23 Mislim da 90% Sarajlija ne zna ni gdje je ova kasarna. Ne zove se dzaba neperspektivna vojna imovina. Izgradit će sve ove sadrzaje, vjerovatno je tu računica. Sad prdi ruševina gdje se kote miševi.
bas danas sam bio pored kasarne ,ima neki novi asfaltni put ide iza kasarne. nisam se vozio da vidim gdje zavrsava ...
izgleda ostadose stanovnici bez besplatne deponije materijala :D
Ide gore do rezervoara (zaboravih mu ime)
https://maps.app.goo.gl/mAJsTLpq8hNmLsp16.
Vukojebina totalna oko ceste, šikara i smeće.
Po meni opština je super posao uradila ako će neko ono srediti i još platiti.
drug_profi

#29202 Re: Sarajevo Construction

Post by drug_profi »

HelaS wrote: 26/02/2026 19:38 Zar nije bilo ekonomičnije da Općina Stari Grad investira novac u "revitalizaciju" ove stare kasarne ili da prethodno izradi regulacioni plan i da po tom planu izda prostor Kasarne u dugotrajan zakup, opet po strogo uređenim uslovima. Ovaj "ugovor" sa Brčvakom nije baš jasan
Ne postoji kasarna. Imaju samo ruševine koje je prekrila vegetacija. Deponija svega i svačega.
drug_profi

#29203 Re: Sarajevo Construction

Post by drug_profi »

last mohicans wrote: 26/02/2026 21:56 Zajebat će cmohljo vjesticu sa ovim kvalifikacijama epitetima, ona je nenadmašiva.
Svi mi nekako ono "vješalica" čitamo kao "vještica" :lol:
drug_profi

#29204 Re: Sarajevo Construction

Post by drug_profi »

Danas nekadasnji neprijatelji zajedno obilaze groblja palih boraca obje strane iz WWII.
Pa valjda je vrijeme da napravimo taj civilizacijski iskorak i da odamo pocast KuK koja nam je pokazala kako izgleda moderna evropska drzava.
Okupator -jeste
Jesmo li ih zvali - nismo
Jesu li dosli sa cvijecem - nisu, naprotiv, sa morem krvi.

Ali su kroz tih 40 godina donijeli zapadnu civlizaciju, industriju, komunikacije, arhitekturu...
Na kraju krajeva, ta KuK je prepoznala posebnost Bosne i dala joj poseban status u carevini.

Period Austrougarske nikako nije bilo crni period u nasoj historiji, vec period velikog uspona, kao i SFRJ.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#29205 Re: Sarajevo Construction

Post by _BataZiv_0809 »

Chmoljo wrote: 26/02/2026 21:56
last mohicans wrote: 26/02/2026 21:50
HelaS wrote: 26/02/2026 21:35

Koja je civilna vlast u BiH podigla spomenik bilo kojem Osmanliji, slaveći njegovu vlast?
Imaš turbeta Osmanlijama, dan danas ih dizu, ali nije ni jedna vlast nije rušila osmanske, sem četničkih krvoloka, pa ustaša NDH. Pa Gazihusref begovo turbe ti je u sred čaršije, pa ga komunisti nisu srušili. Ne pitaš se šta je bilo sa tim spomenikome Ferdinandu, kako je nestao, da nije opet kakav okupator kojeg je neko narodno vijece BiH pozvalo da uđe i zauzme Bosnu? Em sto ne vladas materijom, izbjegavaš direktna pitanja, a sagovornik si levela Zahiragića.
komunistički atavizmi koji su srpski sukob sa austrougarima posmatrali kao borbu slavena za oslobođenje, a ne proširivanje teritorije već nezavisne države.

pusti budalaštine.
:?
tokio25

#29206 Re: Sarajevo Construction

Post by tokio25 »

u osnovi mandic je upravu al isto tako ako ce taj spomenik dovesti bar 5 turista neka ga prave
neka i obiljeze rutu ako treba kuda su se vozili
mi moramo privlaciti turiste na svaki moguci nacin ako zelimo iole dobro gradu
last mohicans

#29207 Re: Sarajevo Construction

Post by last mohicans »

drug_profi wrote: 27/02/2026 00:40
last mohicans wrote: 26/02/2026 21:56 Zajebat će cmohljo vjesticu sa ovim kvalifikacijama epitetima, ona je nenadmašiva.
Svi mi nekako ono "vješalica" čitamo kao "vještica" :lol:
Vidi fakat, a htio sam napisati vješalica, da se kolegica ne uvrijedi. Volimo mi nju i njen istančani senzibilitet za kaćenje divnih epiteta.
DaysleepeR

#29208 Re: Sarajevo Construction

Post by DaysleepeR »

Postoji realna potreba i logika da se mjesto Sarajevskog Atentata obilježi, i radi turista i radi naše istorije a da ne bude samo iz ugla Mlade Bosne i Gavrila Principa.
Ali, obnavljati podanički, rugobatni, ponižavajući spomenik kakav je bio, apsolutno nema nikakvog smisla i jako je ponižavajuće.
Tvrtko II Kotromanić

#29209 Re: Sarajevo Construction

Post by Tvrtko II Kotromanić »

HelaS wrote: 26/02/2026 19:47
Chmoljo wrote: 26/02/2026 19:43
HelaS wrote: 26/02/2026 19:38

Je li to zvanična informacija ili iz kuloara. Šta podrazumijeva revitalizacija otvorenog prirodnog prostora sa nekoliko oronulih skladišta.

Zar nije bilo ekonomičnije da Općina Stari Grad investira novac u "revitalizaciju" ove stare kasarne ili da prethodno izradi regulacioni plan i da po tom planu izda prostor Kasarne u dugotrajan zakup, opet po strogo uređenim uslovima. Ovaj "ugovor" sa Brčvakom nije baš jasan
Cengic maloprije izjavio na tvsa. Mescini da rece da ce placati zakupninu opstini i federaciji.

Ja sam uvijek za to da drugi ulozi sredstva, to sve svakako ostaje opstini, a gradjaninu je svejedno ko je vlasnik ako je uredjeno.
Ovaj prostor u Faletićima je "bajka" u prirodi. Nekad je i kombi vozio i bilo stajalište na 10 m od Kasarne. Tačno raj na 5 km od Čaršije, neprocjenjive vrijednosti, za bilo koji sadržaj. Irfanu je to na 100 m, čudi me kako je "jeftino prodao" :-)
vozi i sada kombi, isto je stajaliste 10m od ove ex kasarne buduceg parka
vidio sam projekat, ok izgleda skroz, ako nista ozivjet ce onaj dio
pritom, slicno kao sa sarabonom, ko ono napisa, sta god da se napravi bolje ce biti nego sada kakvo je stanje, deponija lokalcima
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#29210 Re: Sarajevo Construction

Post by Chmoljo »

_BataZiv_0809 wrote: 27/02/2026 07:07
last mohicans wrote: 26/02/2026 21:50

Imaš turbeta Osmanlijama, dan danas ih dizu, ali nije ni jedna vlast nije rušila osmanske, sem četničkih krvoloka, pa ustaša NDH. Pa Gazihusref begovo turbe ti je u sred čaršije, pa ga komunisti nisu srušili. Ne pitaš se šta je bilo sa tim spomenikome Ferdinandu, kako je nestao, da nije opet kakav okupator kojeg je neko narodno vijece BiH pozvalo da uđe i zauzme Bosnu? Em sto ne vladas materijom, izbjegavaš direktna pitanja, a sagovornik si levela Zahiragića.
komunistički atavizmi koji su srpski sukob sa austrougarima posmatrali kao borbu slavena za oslobođenje, a ne proširivanje teritorije već nezavisne države.

pusti budalaštine.
romantiziranje mlade bosne od strane komunista, koji su ustvari bili korisne budale za srbijansku iredentističku politiku. ovima je odgovaralo, jer je u naravi pokret koji se borio protiv politika izvan teritorije jugoslavije, a gurala se ta priča o samodostatnosti, bratstvu i jedinstvu.

što se tiče njihovih nijjeta, možda su bili i ok, počevši od samog Principa, ali njihova djela su uveliko bila u službi velikosrpske politike.
Tvrtko II Kotromanić

#29211 Re: Sarajevo Construction

Chmoljo wrote: 27/02/2026 09:12
_BataZiv_0809 wrote: 27/02/2026 07:07

pusti budalaštine.
romantiziranje mlade bosne od strane komunista, koji su ustvari bili korisne budale za srbijansku iredentističku politiku. ovima je odgovaralo, jer je u naravi pokret koji se borio protiv politika izvan teritorije jugoslavije, a gurala se ta priča o samodostatnosti, bratstvu i jedinstvu.

što se tiče njihovih nijjeta, možda su bili i ok, počevši od samog Principa, ali njihova djela su uveliko bila u službi velikosrpske politike.
:thumbup:
princip i par ostale budalaste zavedene djece, njih mi je zao, ali ispali su samo korisne budale
vidjeli smo sta je bilo kad su im nalogodavci dosli na vlast 1918. :run:
drug_profi

#29212 Re: Sarajevo Construction

Post by drug_profi »

Po mom misljenju MB nije bila oslobodilačka organizacija već velikosrpski pokret.
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#29213 Re: Sarajevo Construction

Post by Chmoljo »

drug_profi wrote: 27/02/2026 09:32 Po mom misljenju MB nije bila oslobodilačka organizacija već velikosrpski pokret.
otprilike ko i ovi aktuelni "studentski" protesti. ima tu djece sa iskrenim namjerama, ali su "all over the place", sa zahtjevima koji su u koliziji sami sa sobom, odvojeni od realnosti i naravno navođeni od strane onih kojima to sve najviše odgovara.
moimoi

#29214 Re: Sarajevo Construction

Post by moimoi »

DaysleepeR wrote: 27/02/2026 09:05 Postoji realna potreba i logika da se mjesto Sarajevskog Atentata obilježi, i radi turista i radi naše istorije a da ne bude samo iz ugla Mlade Bosne i Gavrila Principa.
Ali, obnavljati podanički, rugobatni, ponižavajući spomenik kakav je bio, apsolutno nema nikakvog smisla i jako je ponižavajuće.
Preporucujem knjigu “to okrutno stoljece” ..poljski je pisac.. zaboravih ime.. knjiga napisana po arhivskim spisima i dokumentima… dakle nije filcija. Zasto ovo govorim.. jer je ferdinand ubijen u tadasnjoj ulici franje josipa a sadasnjoj zelenih beretki, a ne gdje je tabla. Cetiri atentatora su bila kolioo me pamcenje sluzi. Prvo je bomba eksplodirala koja ga nije ni takla :D gavrilo krenuo u kafanu kada je skontao da je ovaj jos ziv :D
Last edited by moimoi on 27/02/2026 09:45, edited 1 time in total.
drug_profi

#29215 Re: Sarajevo Construction

Post by drug_profi »

https://www.klix.ba/vijesti/bih/cengic- ... /260227047

Evo Čenga ne da spomenik. Tako da nema potrebe da se raspravlja.
Haris.ba

#29216 Re: Sarajevo Construction

Post by Haris.ba »

DaysleepeR wrote: 27/02/2026 09:05 Postoji realna potreba i logika da se mjesto Sarajevskog Atentata obilježi, i radi turista i radi naše istorije a da ne bude samo iz ugla Mlade Bosne i Gavrila Principa.
Ne vidim sto je ono podanicki spomenik, danas iz moderne vizure je to historija.

Nasi preci su bili podanici velikog carstva. I zbog toga sto je to veliko carstvo odlucilo da budu podanici, neko im ukinuo biolosku buducnost monarhije. I nakon toga izbio Prvi Svjetski Rat.

Iako ima ljudi koji okupaciju AU smatraju vise pozitivnom nego negativnom, proslo je previse vremena i historije da iko moze objektivno pomisliti da se onaj spomenik postavlja iz nekog podanistva ili slavljenja okupatora.
drug_profi wrote: 27/02/2026 09:41 https://www.klix.ba/vijesti/bih/cengic- ... /260227047

Evo Čenga ne da spomenik. Tako da nema potrebe da se raspravlja.
A, lik rekao skroz suprotno.
Istakao je da pojedini vijećnici predlažu inicijative za koje nisu nadležni, kao i da Gradsko vijeće usvaja zaključke mimo svojih ovlasti. Međutim, to, navodi Čengić, ne znači da će se takve stvari realizovati.
drug_profi

#29217 Re: Sarajevo Construction

Post by drug_profi »

Da se ne lažemo.
Danas bi austrijskog okupatora dočekali sa cvijećem i pjesmom.
Većinom.

Da li je to podaništvo?
Nije, to je rezignacija.
moimoi

#29218 Re: Sarajevo Construction

Post by moimoi »

….. ..
Last edited by moimoi on 27/02/2026 09:46, edited 1 time in total.
drug_profi

#29219 Re: Sarajevo Construction

Post by drug_profi »

Haris.ba wrote: 27/02/2026 09:41 A, lik rekao skroz suprotno.
U Starom Gradu neće biti podignut spomenik Franzu i Sofiji Ferdinand. Čak i kada bi postojala potpuna saglasnost, potrebne dozvole je u praksi gotovo nemoguće dobiti", rekao je Čengić.

Istakao je da pojedini vijećnici predlažu inicijative za koje nisu nadležni, kao i da Gradsko vijeće usvaja zaključke mimo svojih ovlasti. Međutim, to, navodi Čengić, ne znači da će se takve stvari realizovati.
Ne znam kako si ti shvatio, ali ovdje ja vidim da kaže da od toga nema ništa.
izvrsni direktor
Vozim: Premium

#29220 Re: Sarajevo Construction

Post by izvrsni direktor »

vjesanje okupatorske zastave svugdje? moze!
nazivanje okupatora bracom? moze!
predsjednik ostavlja citavu drzavu u amanet okupatoru? -moze!
okupator obnavlja objekte iz okupatorskog perioda pod objasnjenjem da obnavljaju vlastite objekte? moze!
izjave predsjednika smo genetski povezani sa okupatorom?! -moze!

obnova spomenika ubijenim pojedincima kao turisticki potez, i to bez ikakvog vjesanja zastava, isticanja ili povezivanja sa drzavom?! -e to ne moze, to je izdaja, oni su okupatori, gdje vam je ponos, glupe bosnje!!!
Tvrtko II Kotromanić

#29221 Re: Sarajevo Construction

drug_profi wrote: 27/02/2026 09:45
Haris.ba wrote: 27/02/2026 09:41 A, lik rekao skroz suprotno.
U Starom Gradu neće biti podignut spomenik Franzu i Sofiji Ferdinand. Čak i kada bi postojala potpuna saglasnost, potrebne dozvole je u praksi gotovo nemoguće dobiti", rekao je Čengić.

Ne znam kako si ti shvatio, ali ovdje ja vidim da kaže da od toga nema ništa.
morebit da misli na to da je (u ovakvom sazivu) nemoguce dobiti dozvolu one komisije drzavne
DaysleepeR

#29222 Re: Sarajevo Construction

Post by DaysleepeR »

moimoi wrote: 27/02/2026 09:40
Preporucujem knjigu “to okrutno stoljece” ..poljski je pisac.. zaboravih ime.. knjiga napisana po arhivskim spisima i dokumentima… dakle nije filcija. Zasto ovo govorim.. jer je ferdinand ubijen u tadasnjoj ulici franje josipa a sadasnjoj zelenih beretki, a ne gdje je tabla. Cetiri atentatora su bila kolioo me pamcenje sluzi. Prvo je bomba eksplodirala koja ga nije ni takla :D Ferdinand krenuo u kafanu kada je skontao da je ovaj jos ziv :D
Jel to molim te pričamo o osnovnoj lektiri?
Trebala si čitati knjigu poljskog pisca da naučiš detalje atentata?
Piše li u toj knjizi zašto cijanid nije djelovao kad ga je Čabrinović popio?
Haris.ba

#29223 Re: Sarajevo Construction

Post by Haris.ba »

drug_profi wrote: 27/02/2026 09:45 Ne znam kako si ti shvatio, ali ovdje ja vidim da kaže da od toga nema ništa.

On prica o problemu da je tesko dobiti dozvole (misli na Komisiju za nacionalne spomenike). Jer, procedura je grozna za ista praviti u tom gore rejonu.
I tu je realan.

Ali, ostavlja mogucnost da se napravi.
tramvajtrojka

#29224 Re: Sarajevo Construction

Post by tramvajtrojka »

Haris.ba wrote: 27/02/2026 09:48
drug_profi wrote: 27/02/2026 09:45 Ne znam kako si ti shvatio, ali ovdje ja vidim da kaže da od toga nema ništa.

On prica o problemu da je tesko dobiti dozvole (misli na Komisiju za nacionalne spomenike). Jer, procedura je grozna za ista praviti u tom gore rejonu.
I tu je realan.

Ali, ostavlja mogucnost da se napravi.
Al isto tako u njegovoj nadležnosti je čitav taj lokalitet koji izgleda ocajno sa onakvim fasada, trotoarima koji se raspadaju bez ambijentalnog osvjetljenja umjesto sto pametuje bolje mu je da se prione na posao i sredi onu lokaciju kako bog zapovijeda
Logovan

#29225 Re: Sarajevo Construction

Post by Logovan »

Čengić k'o i Mandić, samo mlađa verzija.
Post Reply