INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

dječak sa šibicama

#27651 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by dječak sa šibicama »

U glavnom gradu BiH ostanes bez zivota i bez noge, jer su neka vozila gradskog saobracaja havarisana i u kolapsu, i niko nije kriv. Kad smo vec kod drumskih razbojnika.

Nego je samo smijesna teza kako su cijene visoke u BiH jer je narod bogat, i da trebaju biti visoke, iz cega proizlazi da su Nijemci manje bogati od nas jer kod njih cijene ne divljaju tako. I ostatak EU, svugdje je borba za nize cijene normalna stvar koliko god gradjani imali novaca u dzepovima, samo kod nas granap Bingo prvak patriotizma i visoke cijene su :bih: jer je to dobro za nas. Ko ne misli tako, neprijatelj drzave.

Ali svakako bespredmetna rasprava, onaj ko misli da je cijena tikvice od 10 km ok, ili nije normalan ili ima para da se preserava. Samo nije jasno kako ne razmislja da bi sa cijenom od 5 km, njemu vise ostalo.

Ili je botina stranki ili stranke na vlasti. U svakom slucaju, uzaludna rasprava.
Trappist

#27652 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Trappist »

dječak sa šibicama wrote: 24/02/2026 20:43 U glavnom gradu BiH ostanes bez zivota i bez noge, jer su neka vozila gradskog saobracaja havarisana i u kolapsu, i niko nije kriv. Kad smo vec kod drumskih razbojnika.

Nego je samo smijesna teza kako su cijene visoke u BiH jer je narod bogat, i da trebaju biti visoke, iz cega proizlazi da su Nijemci manje bogati od nas jer kod njih cijene ne divljaju tako. I ostatak EU, svugdje je borba za nize cijene normalna stvar koliko god gradjani imali novaca u dzepovima, samo kod nas granap Bingo prvak patriotizma i visoke cijene su :bih: jer je to dobro za nas. Ko ne misli tako, neprijatelj drzave.

Ali svakako bespredmetna rasprava, onaj ko misli da je cijena tikvice od 10 km ok, ili nije normalan ili ima para da se preserava. Samo nije jasno kako ne razmislja da bi sa cijenom od 5 km, njemu vise ostalo.

Ili je botina stranki ili stranke na vlasti. U svakom slucaju, uzaludna rasprava.
Druze uzaludna rasprava, ili su botovi trenutne vlasti pa nas uvjeravaju da je med i mlijeko trenutno i da nam je bolje nego u njemackoj, ili je dijaspora koja tvrdi da se bolje zivi u BiH, ali eto oni se jos ne bi vratili. Čovječe na temi o cijenama stanova ljudi hladno kazu Sarajevo bolji grad od Zagreba i da su cijene kvadrata u sarajevu opravdane. Kako imati normalne rasprave sa takvim likovima?
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#27653 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by konektovan »

Covjece, dok ima potraznje nece ti trgovac spustiti cijene.
dječak sa šibicama

#27654 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Covjece, hoce ako mu ogranicis marzu.

A tvoj vladar nece jer veci PDV - vise para njemu u budzetu, da moze bolje pljackati.

Sva mudrost inflacije u BiH. Ali kontam da budzetlijama to odgovara, njima vece plate. Sto su glupi pa ne kontaju da ce im cijene pojesti primanja, vec problem mozga.
neki

#27655 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by neki »

Sve po Bugarima i rumunima..

Image

Da ne ostanemo ni Mađarima dužni...
Hakiz

#27656 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Hakiz »

dječak sa šibicama wrote: 24/02/2026 20:55 Covjece, hoce ako mu ogranicis marzu.

A tvoj vladar nece jer veci PDV - vise para njemu u budzetu, da moze bolje pljackati.

Sva mudrost inflacije u BiH. Ali kontam da budzetlijama to odgovara, njima vece plate. Sto su glupi pa ne kontaju da ce im cijene pojesti primanja, vec problem mozga.
Ako ograničiš maržu, ograničio si i plate.

U nevjerovatnoj pretpostavci da mi je stalo da mi radnici budu zadovoljni, imaju veće plate nego radnici drugih trgovaca, moraju mi cijene proizvoda biti veće, mora mi marža biti veća.

Ako mi ograničiš maržu, onemogućavaš mi da radnike plaćam bolje nego konkurent.

Po zakonima u BiH formiranje cijena je slobodno, dakle i koliku maržu ću imati je moja odluka.

Drugi način je da imam malu maržu, ali nemam konkurenciju pa mogu imati niske cijene ali će svi kod mene kupovati. Što je nevjerovatno iz dva razloga:

1. Monopol je nezakonit.

2. Priroda kapitalizma je rast, što je moguće veća zarada, a manja konkurencija znači više, ne niže cijene.

Kako god okreneš, ograničavanje marži neće biti opcija.

Jedino mjesto na kojem možeš ograničiti maržu je kod ekskluzivnog uvoznika i/ili distributera. Ako sam jedini koji u državi uvozi ili distribuira neki proizvod, tada mi treba ograničiti maržu. Kada sva maloprodaja mora od mene kupiti taj proizvod, ograničiš maržu, ali samo meni. Toj maloprodaji ne ograničavaš maržu.

Ako sam maloprodaja, čak ni to da zbog visokih cijena ne bude kupovine pa to natjera da spustim cijene nije opcija. Ako zbog visokih cijena prestaneš kupovati ono šta prodajem jednostavno ću prestati to prodavati, pa onda i kada odlučiš da ipak kupiš, nećeš moći. Neće biti u prodaji. Sebi smanjuješ izbor.

Konkurencija je metod smanjivanja cijena. Ali, vlasnici maloprodajnih kompanija se dogovore da jedni drugima ne ugroze posao, da razlika u cijeni proizvoda ne bude veća od 10-20 %, pa ni konkurencija nije metod. Jeste nezakonito, ali se dogovore.

Nema spasa.
Babbuka

#27657 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Babbuka »

neki wrote: 24/02/2026 21:01 Sve po Bugarima i rumunima..

Image

Da ne ostanemo ni Mađarima dužni...
Sve je to u 5 deka, čim smotaš istočno od Budimpešte i voziš pola sata, u malim mjestima je scenografija za Kusturicine filmove. Rumunija i Bugarska isto sr*nje.
Babbuka

#27658 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Babbuka »

dječak sa šibicama wrote: 24/02/2026 20:55 Covjece, hoce ako mu ogranicis marzu.

Principijelno govoriš pravo, ali prijedlog ograničavanja marže mi govori da se ne razumiješ u način funkcionisanja robnih i finansijskih tokova.

Ja ti tvrdim odgovorno da je ograničavanje marže nemoguće provesti.

Evo nudim ti da kažeš kako bi to izveo, a ja ti obećavam da ću ti u roku 5 minuta napisati kako se to može zaobići, i to legalno.
Babbuka

#27659 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Babbuka »

teskeredzic_22 wrote: 24/02/2026 13:57
adnante wrote: 24/02/2026 10:59
teskeredzic_22 wrote: 24/02/2026 10:46 I prođe im život u plasteniku.
Moguce. A mozda im zivot ne prolazi, mozda ga zive. Ne znam.
Moguće u plasteniku.
Evo ja planiram od*ebati grad i sebi instalirati plastenik, prvenstveno zbog zdravlja, najmanje zbog para. Jer sam putujući i kroz posao upoznao trgovce povrćem i voćem i saznao da nama ide višak iz otkupa koji se tretira konzervansima da bi mogao potrajati. Da se razumijemo, zabranjenim sredstvima, koja se vrlo rijetko provjeravaju pri ulasku u balkanske zemlje.

Nekad sam podcjenjivao te ljude koji su imali plastenike, bilo mi glupo...ali vidjeh da im to daje čak i finansijski komoditet da mogu reći šefu da odhebe u skokovima, što mnogi u gradu ne mogu.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#27660 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by _BataZiv_0809 »

konektovan wrote: 24/02/2026 20:49 Covjece, dok ima potraznje nece ti trgovac spustiti cijene.
I ocigledno nema nestasice. Dakle narod kupuje po ovim cijenama. Da bi narod kupovao po ovim cijenama mora imati sta? Pare.
Dakle narod ocigledno u dovoljnom procentu ima para da isprati trenutne cijene.
To je vrlo jednostavna logika.

Ne vidim da je iko napisao da smo zbog toga bogati i da smo jaci od Njemacke. :mrgreen:
HelaS

#27661 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by HelaS »

Babbuka wrote: 24/02/2026 21:43 Evo ja planiram od*ebati grad i sebi instalirati plastenik, prvenstveno zbog zdravlja, najmanje zbog para. Jer sam putujući i kroz posao upoznao trgovce povrćem i voćem i saznao da nama ide višak iz otkupa koji se tretira konzervansima da bi mogao potrajati. Da se razumijemo, zabranjenim sredstvima, koja se vrlo rijetko provjeravaju pri ulasku u balkanske zemlje.
Ili ti nisi shvatio, ili su te dobro slagali

Inače, ako želiš uzgoj povrća bez tretiranja hemijom, nedajbože pseticidima, u drugom plasteniku počni uzgoj žare, trebat će ti :D
Last edited by HelaS on 24/02/2026 21:51, edited 1 time in total.
Babbuka

#27662 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Babbuka »

HelaS wrote: 24/02/2026 21:49
Babbuka wrote: 24/02/2026 21:43 Evo ja planiram od*ebati grad i sebi instalirati plastenik, prvenstveno zbog zdravlja, najmanje zbog para. Jer sam putujući i kroz posao upoznao trgovce povrćem i voćem i saznao da nama ide višak iz otkupa koji se tretira konzervansima da bi mogao potrajati. Da se razumijemo, zabranjenim sredstvima, koja se vrlo rijetko provjeravaju pri ulasku u balkanske zemlje.
deder elaboriraj, molim te. ipak ima tome 15tak godina
HelaS

#27663 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by HelaS »

Babbuka wrote: 24/02/2026 21:51
deder elaboriraj, molim te
Nemoj me moliti, neću. Samo kratko - niko ne odvaja voće i povrće za Bosnu od drugih kupaca. Kod velikih uzgajivača ne postoje površine bez tretiranja hemijskim preparatima od onih sa tretiranjem. Postoje, ali se takvi proizvodi nazivaju ekološkim, a i oni se tretiraju za rast i održanje ploda. Bez ikakvog tretiranja, nijedan plod ne bi došao čitav i zdrav u BiH ni do granice
Hakiz

#27664 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Hakiz »

_BataZiv_0809 wrote: 24/02/2026 21:47
konektovan wrote: 24/02/2026 20:49 Covjece, dok ima potraznje nece ti trgovac spustiti cijene.
I ocigledno nema nestasice. Dakle narod kupuje po ovim cijenama. Da bi narod kupovao po ovim cijenama mora imati sta? Pare.

Ne vidim da je iko napisao da smo zbog toga bogati i da smo jaci od Njemacke. :mrgreen:
Nijemac za odmor ima let koji košta 50 Eura prema 100 destinacija, Bosanac prema 5, sve druge ga koštaju 300 eura. Zato Bosanac ide uvijek na isto mjesto ili ne ide nigdje. Nijemac plati i hranu i odjeću, Bosanac kupi hranu, ali nema za odjeću. Nijemac vozi auto star 5 godina, Bosanac auto star 20 godina, onaj koji je Nijemcu prestar pa ga je prodao Bosancu. Itd.

Tako imamo privid da Bosanac ima novca.
Babbuka

#27665 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Babbuka »

HelaS wrote: 24/02/2026 21:53
Babbuka wrote: 24/02/2026 21:51

deder elaboriraj, molim te
Nemoj me moliti, neću. Samo kratko - niko ne odvaja voće i povrće za Bosnu od drugih kupaca. Kod velikih uzgajivača ne postoje površine bez tretiranja hemijskim preparatima od onih sa tretiranjem. Postoje, ali se takvi proizvodi nazivaju ekološkim, a i oni se tretiraju za rast i održanje ploda. Bez ikakvog tretiranja, nijedan plod ne bi došao čitav i zdrav u BiH ni do granice
Ipak će biti da sam ja dobro shvatio, a ti nisi baš dobro pročitao šta sam napisao.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#27666 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by _BataZiv_0809 »

Hakiz wrote: 24/02/2026 21:54

Nijemac za odmor ima let koji košta 50 Eura prema 100 destinacija, Bosanac prema 5, sve druge ga koštaju 300 eura. Zato Bosanac ide uvijek na isto mjesto ili ne ide nigdje. Nijemac plati i hranu i odjeću, Bosanac kupi hranu, ali nema za odjeću. Nijemac vozi auto star 5 godina, Bosanac auto star 20 godina, onaj koji je Nijemcu prestar pa ga je prodao Bosancu. Itd.

Not interested
HelaS

#27667 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by HelaS »

Bosanac, da nema novca, ne bi išao na 5 svjetskih destinacija, ne bi išao nigdje. Da nema novca ne bi kupovao hranu u krcatim kolicima na kasama u redovima po 10-15 takvih drugih Bosanaca. Da nema novca, morao bi koristiti javni prevoz, ili bi njih 3+1 solidarno koristili jedan automobil. Možda bi koristio i magarca, da ima novca da ga kupi. Dakle, Bosanac ima novca, ali ne u količini u kojoj ga ima Nijemac.
Hakiz

#27668 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Hakiz »

_BataZiv_0809 wrote: 24/02/2026 21:57

Not interested
Ali dovoljno da kažeš da nisi :lol:

Vjerujem da je jasno da nisi ti bitan, samo si iskorišten kao šlagvort, platforma da se obratim forumu.

Tako da tvoja nezainteresovanost ne igra ulogu i neće ništa zaustaviti. Ponovit će se i opet ćeš zainteresovano reći da nisi zainteresovan :-D
Hakiz

#27669 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Hakiz »

HelaS wrote: 24/02/2026 22:01

Bosanac, da nema novca, ne bi išao na 5 svjetskih destinacija, ne bi išao nigdje. Da nema novca ne bi kupovao hranu u krcatim kolicima na kasama u redovima po 10-15 takvih drugih Bosanaca. Da nema novca, morao bi koristiti javni prevoz, ili bi njih 3+1 solidarno koristili jedan automobil. Možda bi koristio i magarca, da ima novca da ga kupi. Dakle, Bosanac ima novca, ali ne u količini u kojoj ga ima Nijemac.
Nećemo karikirati.
nepass1

#27670 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by nepass1 »

dječak sa šibicama wrote: 24/02/2026 20:43 U glavnom gradu BiH ostanes bez zivota i bez noge, jer su neka vozila gradskog saobracaja havarisana i u kolapsu, i niko nije kriv. Kad smo vec kod drumskih razbojnika.

Pa sam si rekao da kupujes krastavice od 6km u sred februara, je li se ti preseravas ili ti je ok cjena.
Meni kad nije ok cjena ja ne kupujem, pa cak i djetetu za hatar ne kupim.
dječak sa šibicama

#27671 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Naravno da mi nije ok cijena, zato valjda i ova tema.

Danas su snizeni na 3 marke, zasto, zato sto za 6 ne mogu prodati. A sad ce ih vise baciti jer stoje, nekvalitetni, smeksali, smece.

I neka ce, ima pravde da je ko zrno graska.
teskeredzic_22
Grijem se na: Toplane
Vozim: Peugeot

#27672 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by teskeredzic_22 »

Babbuka wrote: 24/02/2026 21:43
teskeredzic_22 wrote: 24/02/2026 13:57
adnante wrote: 24/02/2026 10:59

Moguce. A mozda im zivot ne prolazi, mozda ga zive. Ne znam.
Moguće u plasteniku.
Evo ja planiram od*ebati grad i sebi instalirati plastenik, prvenstveno zbog zdravlja, najmanje zbog para. Jer sam putujući i kroz posao upoznao trgovce povrćem i voćem i saznao da nama ide višak iz otkupa koji se tretira konzervansima da bi mogao potrajati. Da se razumijemo, zabranjenim sredstvima, koja se vrlo rijetko provjeravaju pri ulasku u balkanske zemlje.

Nekad sam podcjenjivao te ljude koji su imali plastenike, bilo mi glupo...ali vidjeh da im to daje čak i finansijski komoditet da mogu reći šefu da odhebe u skokovima, što mnogi u gradu ne mogu.
Pa eto svaka čast.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#27673 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Truba »

mali snikers 1.15 u bingu
Isner

#27674 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Isner »

Sve ovo gore je tačno... Ali je tačno i da 70% tih istih Nijemaca u gradu nema vlastitu nekretninu nego žive pod rentu, generacijama.. Kod nas skoro svako ima nekretninu, jal kupio, jal naslijedio...

U Đoke Mazalića u centru Sarajeva žena socijalni slučaj a živi u stanu od 500.000 KM... mala penzija, kaže bolesna, a lokacija, otvoriš prozor, malo jače pljucneš na ulaz Opštine Centar.. Takvih po gradovima u Bosni na pasja preskakala... Macmudan, isto socijalni slučaj na Nišićima, nema ništa, a priča - kani suzo izdajice, malo virneš u grunt kad ono ima 50 dunuma šume i preko 100 dunuma obradive zemlje..
moimoi

#27675 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by moimoi »

Isner wrote: 25/02/2026 09:27

Sve ovo gore je tačno... Ali je tačno i da 70% tih istih Nijemaca u gradu nema vlastitu nekretninu nego žive pod rentu, generacijama.. Kod nas skoro svako ima nekretninu, jal kupio, jal naslijedio...

U Đoke Mazalića u centru Sarajeva žena socijalni slučaj a živi u stanu od 500.000 KM... mala penzija, kaže bolesna, a lokacija, otvoriš prozor, malo jače pljucneš na ulaz Opštine Centar.. Takvih po gradovima u Bosni na pasja preskakala... Macmudan, isto socijalni slučaj na Nišićima, nema ništa, a priča - kani suzo izdajice, malo virneš u grunt kad ono ima 50 dunuma šume i preko 100 dunuma obradive zemlje..
Mozda zena nije otkupila stan vec ima samo stanarsko pravo do smrti?
Post Reply