dječak sa šibicama wrote: ↑24/02/2026 20:55
Covjece, hoce ako mu ogranicis marzu.
A tvoj vladar nece jer veci PDV - vise para njemu u budzetu, da moze bolje pljackati.
Sva mudrost inflacije u BiH. Ali kontam da budzetlijama to odgovara, njima vece plate. Sto su glupi pa ne kontaju da ce im cijene pojesti primanja, vec problem mozga.
Ako ograničiš maržu, ograničio si i plate.
U nevjerovatnoj pretpostavci da mi je stalo da mi radnici budu zadovoljni, imaju veće plate nego radnici drugih trgovaca, moraju mi cijene proizvoda biti veće, mora mi marža biti veća.
Ako mi ograničiš maržu, onemogućavaš mi da radnike plaćam bolje nego konkurent.
Po zakonima u BiH formiranje cijena je slobodno, dakle i koliku maržu ću imati je moja odluka.
Drugi način je da imam malu maržu, ali nemam konkurenciju pa mogu imati niske cijene ali će svi kod mene kupovati. Što je nevjerovatno iz dva razloga:
1. Monopol je nezakonit.
2. Priroda kapitalizma je rast, što je moguće veća zarada, a manja konkurencija znači više, ne niže cijene.
Kako god okreneš, ograničavanje marži neće biti opcija.
Jedino mjesto na kojem možeš ograničiti maržu je kod ekskluzivnog uvoznika i/ili distributera. Ako sam jedini koji u državi uvozi ili distribuira neki proizvod, tada mi treba ograničiti maržu. Kada sva maloprodaja mora od mene kupiti taj proizvod, ograničiš maržu, ali samo meni. Toj maloprodaji ne ograničavaš maržu.
Ako sam maloprodaja, čak ni to da zbog visokih cijena ne bude kupovine pa to natjera da spustim cijene nije opcija. Ako zbog visokih cijena prestaneš kupovati ono šta prodajem jednostavno ću prestati to prodavati, pa onda i kada odlučiš da ipak kupiš, nećeš moći. Neće biti u prodaji. Sebi smanjuješ izbor.
Konkurencija je metod smanjivanja cijena. Ali, vlasnici maloprodajnih kompanija se dogovore da jedni drugima ne ugroze posao, da razlika u cijeni proizvoda ne bude veća od 10-20 %, pa ni konkurencija nije metod. Jeste nezakonito, ali se dogovore.
Nema spasa.