Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

jeza u ledja

#33501 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by jeza u ledja »

Ozimician wrote: 24/02/2026 16:08
Smeagol wrote: 24/02/2026 15:58
Ozimician wrote: 24/02/2026 15:53 Nikad Ozi nikome nije rekao - gdje ces to, sta ce ti to - ja podrzavam svakog u njegovim odlukama, i ne smatram da je moja odluka ispravnija ili pametnija od necije druge, ali iznosim svoja razmisljanja (najcesce u trecem licu).

Tako da nemojte dzaba lagati na Ozija. Uglavnom drugi govore Oziju sta i kako on treba da radi. :-D

Ovo gore za kredit i inflaciju stoji, ukoliko dobijes kamatu koja je niza od inflacije. Vjerovatno jeste, na druge staze, ali garantovano nije.
halali. ovako bih ja da su mi one godine, a ova pamet.
ali svako je u drugacijoj zivotnoj situaciji.
dosta foruma za danas :run:
:thumbup:

ma sve pet, ovo se vise odnosilo na detroita.

@detroit-mercy u Njemackoj, ako ne mjenjas stanove stalno, kirije ne rastu tolikom brzinom ni blizu. Isto tako je vrlo bitno imati vremenski okvir, jbg sta god da si 2019 ili 2020 kupio, dobilo je na vrijednosti - cak i polovno auto. Eh sad mene zanima kako si prosao sa nekretninama koje si kupio 2022 god. i poslije?
Ovo se nadovezuje na onu tvoju pricu o dugogodisnjim stanarima koji placaju budzasto i ne isplati im se seliti. To je problem u mnogim gradovima Zapada slicnim Minhenu i to koci cijeli sistem i dinamiku mobilnosti populacije.

E sada ti isto vazi i za vlasnike nekretnina, one sa kamatom. Ko je uzeo prije Covida...i pogotovo ko je refininancirao tokom Covida, prije skoka 2022-e, tom se danas ne isplati prodavati kucu sa starom ratom i uzimati novi kredit sa duplo vecom ratom, na drasticno skuplju cijenu.
I sta se desava - ljudi se ne odlucuju tako lako seliti. Ovo pogotovo vazi za mladje ljude koji zele kupiti nesto vece za rastucu porodicu. Sto onda opet zatvara mogucnosti za ove najmladje koji zele kupiti prvu kucu.
512MB

#33502 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by 512MB »

elcaliente wrote: 24/02/2026 16:11
detroit-mercy wrote: 24/02/2026 16:00 Ono sto sam primjetio je da se masa ljudi boji kredita i previse razmislja o kamati.
Dok suke cash, voz prosao.
Nije to bezazleno.
Evo ja trazim stan do 620 000 eur, na to moram platiti jos odprilike 62 000 eur troskova.
Ja bi dao 190 000 eur a ostalo bi financirao sa 3,7 posto kamate.

Rata mi bi bila 2100 eur kredit plus 450 eur mjesecno za odrzavanje zgrade.
A sada placam kiriju 1500 eur sa garazom bas u centru

Eh sada izracunaj koliko cu kamate platiti za 20-25 godina.

Dzaba sve kada nema odgovarajucih stanova trenutno.
To neka garsonjera :mrgreen:

Byw, gdje si bio prije 5 godina kad smo svi financirali sa 1,1% fix na 35 g
jeza u ledja

#33503 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by jeza u ledja »

izvrsni direktor wrote: 24/02/2026 14:43 iz ove teme bi se moglo zakljuciti da je najbolje zivit pod kirijom, jer u vlastitu nekretninu moras ulagati jbg.
a auto je najbolje kesom platit, jer kredit ima kamate a leasing je pusing.
ne isplati se vise zaradjivati.

ima li jos kakav strucni zakljucak da sam propustio?
:D
elcaliente

#33504 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by elcaliente »

512MB wrote: 24/02/2026 16:19
elcaliente wrote: 24/02/2026 16:11
detroit-mercy wrote: 24/02/2026 16:00 Ono sto sam primjetio je da se masa ljudi boji kredita i previse razmislja o kamati.
Dok suke cash, voz prosao.
Nije to bezazleno.
Evo ja trazim stan do 620 000 eur, na to moram platiti jos odprilike 62 000 eur troskova.
Ja bi dao 190 000 eur a ostalo bi financirao sa 3,7 posto kamate.

Rata mi bi bila 2100 eur kredit plus 450 eur mjesecno za odrzavanje zgrade.
A sada placam kiriju 1500 eur sa garazom bas u centru

Eh sada izracunaj koliko cu kamate platiti za 20-25 godina.

Dzaba sve kada nema odgovarajucih stanova trenutno.
To neka garsonjera :mrgreen:

Byw, gdje si bio prije 5 godina kad smo svi financirali sa 1,1% fix na 35 g
Kupio sam u Hrvatskoj i BiH par nekretnina.
Nisam bio bas odlucan za Njemacku, nerado uzimam kredit iz vjerskih razloga pa pokusavam sto vise u kesu da odradim.
izvrsni direktor
Vozim: Premium

#33505 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by izvrsni direktor »

elcaliente wrote: 24/02/2026 15:50
izvrsni direktor wrote: 24/02/2026 14:43 iz ove teme bi se moglo zakljuciti da je najbolje zivit pod kirijom, jer u vlastitu nekretninu moras ulagati jbg.

Ne mogu se sjetiti, jesmo li pricali direktore o tome koliku kamatu si ti dobio?
Ja koliko sam skontao ti si financirao 100 posto ili 110 posto?

ja imam ponudu od 3,7 posto za 78 posto financiranja na deset godina.
3,2% na 10god, financirao 90%.
Drugi stan kao investiciju, tu smo finansirali sve, i kaufnebenkosten, 3,7% na 10god, ali i god poslije prvog kupili
elcaliente

#33506 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by elcaliente »

izvrsni direktor wrote: 24/02/2026 16:22

Ne mogu se sjetiti, jesmo li pricali direktore o tome koliku kamatu si ti dobio?

Drugi stan kao investiciju, tu smo finansirali sve, i kaufnebenkosten, 3,7% na 10god, ali i god poslije prvog kupili
Dobro si prosao a imao si i hvala Bogu kes za prvi stan.
Ovaj drugi ti lakse odobrili radi prvog, ubo si bio u pravo vrijeme. Svaka cast.
PreWiBa
Grijem se na: Plin i centralno
Horoskop: Lav

#33507 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by PreWiBa »

tokio25 wrote: 24/02/2026 13:52
PreWiBa wrote: 24/02/2026 13:18
tokio25 wrote: 24/02/2026 12:01

kako nema veze

u duisburgu imas sve sto i u sarajevu a da ne govorimo o vecim gradovima
u njemackoj cak imas skoro sve i u gradu velicine zenice koji je u vecini slucajeva blizu neog velikog grada i normlano je da ce neko preseliti iz berlina u duisburg ako mi nisu bitni nocni zivot npr ili sl sto veliki grad pruza za razliku od malog u vidu izbora i kolicine istih
ovdje ne mozes promijeniti
koliko u zenici imas klubova i do koliko je nocni zivot?
cak i u sarajevu nocni zivot je jadan da kazem a kamoli zenica tuzla mostar

to u 15 gradova njemacke ne mozes reci
U Duisburgu definitivno nemas nocni zivot lmao
duisburg je nebitan uzmi top 5-10 gradova dok u bih imas jedan sa losim nocnim zivotom
Jedva postojeći loš noćni nije baš toliko puno bolje od nikakvog.

Fol je u tome što razlika između Sarajeva i nekog drugog većeg bh. grada nije tolika koliko vi mislite, ni približno.
Neko ko se seli iz Minhena u Leipzig je realno gledano više nazadovao nego neko ko ide iz Sarajeva u Zenicu.
To što ova prva dva u startu imaju neki veći nivo ne znači da je razlika među njima time manja.
JohnnyS

#33508 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by JohnnyS »

jeza u ledja wrote: 24/02/2026 16:07
JohnnyS wrote: 24/02/2026 06:41
jeza u ledja wrote: 24/02/2026 00:20

Koliki su troskovi doktora u Mostaru? Ne mogu ni da zamislim koliko su puta manji od Njemacke. :skoljka:
Računi plus sve aktivnosti za djecu izađu oko 1500 maraka mjesečno, na gorivo potrošimo niti 200 maraka mjesečno ako ne idemo nigdje.
:shock: :shock: :shock: :nevjerujem:

Cijela porodica (jel ono dvoje djece?) i trosite samo 1000 eura mjesecno? :shock:
Vela havle..

Mislim, svaka cast, ali to meni bas zvuci dibidus skromno. Ako ste tako stedljivi onda bi i u Njemackoj usparali puno para. Samo kaem. :oops:

Imati 3k eura viska svaki mjesec, za zajebanciju, u BiH...to je bas fina suma.
Nekako strudno sracunasmo da bi u Njemackoj imali 4-5k eura viska. Vise je para, ali posto je u Nj to mu izadje na manje.

Medjutim opet kazem ako tako malo trosite onda bi sigurno i u Njemackoj trosili manje nego sto bi (bar ja) ocekivao od prosjeka.
Doduse, pretpostavljam da u Mo ne placate kamate za stan, ili rentu.
Hrana nije uključena u tu cijenu :D
jeza u ledja

#33509 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by jeza u ledja »

Ma nekretnina je skoro uvijek dobra investicija.

Osim ako nisi primoran prodati tokom recesije. :run:

Ima doduse ljudi, zalete se pa kupe nesto na periferiji, usred najvece navale kupovine, i onda...prc.
A neki ljudi ni nemaju puno izbora, cekas, cekas, cekas, i jebiga moras nekad kupiti. Ja imam prijatelje koji su tako cekali dok nisu jebiga skontali da ne mogu vise rentat, i kupili prosle godine neki krs. :roll:

Ko ovako kupuje da izdaje i da mu to fakat bude investicija....taj moze kalkulisat kad i za koliko kupiti.
jeza u ledja

#33510 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by jeza u ledja »

JohnnyS wrote: 24/02/2026 16:29
JohnnyS wrote: 24/02/2026 06:41

Računi plus sve aktivnosti za djecu izađu oko 1500 maraka mjesečno, na gorivo potrošimo niti 200 maraka mjesečno ako ne idemo nigdje.

Cijela porodica (jel ono dvoje djece?) i trosite samo 1000 eura mjesecno? :shock:
Vela havle..

Mislim, svaka cast, ali to meni bas zvuci dibidus skromno. Ako ste tako stedljivi onda bi i u Njemackoj usparali puno para. Samo kaem. :oops:

Nekako strudno sracunasmo da bi u Njemackoj imali 4-5k eura viska. Vise je para, ali posto je u Nj to mu izadje na manje.

Medjutim opet kazem ako tako malo trosite onda bi sigurno i u Njemackoj trosili manje nego sto bi (bar ja) ocekivao od prosjeka.
Ah, pa koliko trosite na hranu sta mislis?
detroit-mercy

#33511 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by detroit-mercy »

Ozimician wrote: 24/02/2026 16:08
Smeagol wrote: 24/02/2026 15:58
Ozimician wrote: 24/02/2026 15:53 Nikad Ozi nikome nije rekao - gdje ces to, sta ce ti to - ja podrzavam svakog u njegovim odlukama, i ne smatram da je moja odluka ispravnija ili pametnija od necije druge, ali iznosim svoja razmisljanja (najcesce u trecem licu).

Tako da nemojte dzaba lagati na Ozija. Uglavnom drugi govore Oziju sta i kako on treba da radi. :-D

Ovo gore za kredit i inflaciju stoji, ukoliko dobijes kamatu koja je niza od inflacije. Vjerovatno jeste, na druge staze, ali garantovano nije.
halali. ovako bih ja da su mi one godine, a ova pamet.
ali svako je u drugacijoj zivotnoj situaciji.
dosta foruma za danas :run:
:thumbup:

ma sve pet, ovo se vise odnosilo na detroita.

@detroit-mercy u Njemackoj, ako ne mjenjas stanove stalno, kirije ne rastu tolikom brzinom ni blizu. Isto tako je vrlo bitno imati vremenski okvir, jbg sta god da si 2019 ili 2020 kupio, dobilo je na vrijednosti - cak i polovno auto. Eh sad mene zanima kako si prosao sa nekretninama koje si kupio 2022 god. i poslije?
Zadnji sam pazario u proljece 2021 za 279k i prve godine renato za $1,900. Prosle godine sam imao cash ponudu za njega 405k, koju naravno nisam prihvatio. Trenutno ga rentam za $2,700.
Kamata na njega, 3.4%, zadnih par godina sam imao kamatu na svoju stednju izmedju 4.5% -5.5%, toliko strahu od kamata i sta ce banka zaraditi :mrgreen: .
Prije nekih 8 godina sam imao ponudu za stan na Jadranu oko 250k eura, malo sam poduze razmisljao i uzme ga moj poznanik. Prosle godine je prodao za 610k eura, pa ti gledaj i razmisljaj.
To mi je bio jedini malo veci zajeb, ostalo manje vise sam zadovoljan.
JohnnyS

#33512 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by JohnnyS »

jeza u ledja wrote: 24/02/2026 16:36
JohnnyS wrote: 24/02/2026 16:29

Vela havle..

Ah, pa koliko trosite na hranu sta mislis?
Bez izlazaka vani po restoranima i povremene dostave (kući rijetko naručujeko dostavu, uzmem ja samo na dežurstvu jedan obrok iz dostave), između 1500 i 2000 maraka rekao bih. Radio sam jedan mjesec detaljnu analizu troškova, gdje sam svaku marku gledao na što se potroši i onda sam vidio da najviše ode na totalne gluposti pa smo to srezali, i smršavili pri tom i gospođa i ja :Da Ali hrana nam je najveća stavka u mjesečnoj potrošnji.
geralt

#33513 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by geralt »

Meni je stan u Sarajevu najbolja investicija u zivotu. Return of investment preko 10% godisnje, koga interesuje postavicu racunicu

Sve zahvaljujuci tome sto sam ignorisao razne pametnjakovice, i kad sam ga kupovao i kad sam odlazio ("prodaj ti to, sta ce ti, uzmi pare").
JohnnyS

#33514 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by JohnnyS »

geralt wrote: 24/02/2026 16:50 Meni je stan u Sarajevu najbolja investicija u zivotu. Return of investment preko 10% godisnje, koga interesuje postavicu racunicu

Sve zahvaljujuci tome sto sam ignorisao razne pametnjakovice, i kad sam ga kupovao i kad sam odlazio ("prodaj ti to, sta ce ti, uzmi pare").
Generalno najbolje što se svakome u životu može dogoditi je rezultat ignoriranja pametnjakovića
izvrsni direktor
Vozim: Premium

#33515 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by izvrsni direktor »

elcaliente wrote: 24/02/2026 16:24

Ovaj drugi ti lakse odobrili radi prvog, ubo si bio u pravo vrijeme. Svaka cast.
Hvala.
Ma i nije sreca, kupio sam kad su svi govorili da se ne isplati zbog visoke kamate, da ce rusija napast njemacku, njemacka ce propast zbog skupih energenata...
detroit-mercy

#33516 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by detroit-mercy »

izvrsni direktor wrote: 24/02/2026 16:57

Hvala.
Ma i nije sreca, kupio sam kad su svi govorili da se ne isplati zbog visoke kamate, da ce rusija napast njemacku, njemacka ce propast zbog skupih energenata...
Sreca, ne mozes biti srecan ako ne pokusas, svako je kovac svoje srece.
Moja prva investicija u nekretnine se je desila u vrijeme najvece krize nekretnina u Americi. Samo sto sam kupio (4 godine prije krize) market ode dole i ja sjedim na nekretnini koja vrijedi 30% od onoga sto sam platio.
Medjutim kada sam vidio cijene, reko ovo se ne propusta, pa ako ginemo neka izginemo dostojanstveno :mrgreen:.

Tih godina uzimam prvu nekretninu za investiciju, poslije toga (razbijenog straha), sve ide lakse.
Sad, mnogi ce reci pravo vrijeme, a ko je mogao znati da je pravo vrijeme. Ljudi govorili ne budi budala.
Ja sa zenom i dvoje male djece, zarada ok, ali nista posebno.
Onda skontam ovaj equity financing. Ulozis u jedno, par mjesci- godina renta, izvuces cash ulozis u drugo. I onda se samo koti.
Treba samo skontati kako i sta.
Da ilustrujem, rentam liku stan koji u to dobar pravi vise para nego ja i supruga zajedno :-).
Najvise sam investirao kada sam najmanje zaradjivao.
Ali bitno je krenuti.
Tako, neko moje iskustvo, poruka za one koje interesuje, nije bitno gdje su. Ako moze danas, uradi to ne cekaj, bolje je danas nego sutra.
Izgubljeno vrijeme je najgora stvar.
elcaliente

#33517 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by elcaliente »

detroit-mercy wrote: 24/02/2026 17:13

Hvala.
Moja prva investicija u nekretnine se je desila u vrijeme najvece krize nekretnina u Americi. Samo sto sam kupio (4 godine prije krize) market ode dole i ja sjedim na nekretnini koja vrijedi 30% od onoga sto sam platio.
Medjutim kada sam vidio cijene, reko ovo se ne propusta, pa ako ginemo neka izginemo dostojanstveno :mrgreen:.

Tih godina uzimam prvu nekretninu za investiciju, poslije toga (razbijenog straha), sve ide lakse.
Sad, mnogi ce reci pravo vrijeme, a ko je mogao znati da je pravo vrijeme. Ljudi govorili ne budi budala.
Onda skontam ovaj equity financing. Ulozis u jedno, par mjesci- godina renta, izvuces cash ulozis u drugo. I onda se samo koti.
Da ilustrujem, rentam liku stan koji u to dobar pravi vise para nego ja i supruga zajedno :-).
Ali bitno je krenuti.
Tako, neko moje iskustvo, poruka za one koje interesuje, nije bitno gdje su. Ako moze danas, uradi to ne cekaj, bolje je danas nego sutra.
U kojem gradu si ti?
Ima li u Americi nekretnina ili isto kao ovdje nema?
Bodkin

#33518 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Bodkin »

Imas dvije opcije za nekretninu. Ako ti je renta niska, mozes ulagati mjesecno u fin trziste. Ako je visoka, kupis i stedis pare. Nakon nekoliko godina refinansiras i oslobodis dio para da ulazes dalje ili equity financing da ulazes dalje

Ovo kupili smo za kes pa se isplati ne treba komentarisati. 150-300k ko ima na racunu nema isti proces donosenja odluka

Moje pravilo je dati pare dovoljne da rentanje pokrije kredit. Nakon nekog vremena ili prodam ili refinansiram i oslobodim lovu. Cashflow based investiranje :D
jeza u ledja

#33519 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by jeza u ledja »

dupli
Last edited by jeza u ledja on 24/02/2026 17:26, edited 1 time in total.
jeza u ledja

#33520 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by jeza u ledja »

elcaliente wrote: 24/02/2026 17:20
detroit-mercy wrote: 24/02/2026 17:13 ..
U kojem gradu si ti?
E jebiga sad... :lol:
elcaliente

#33521 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by elcaliente »

jeza u ledja wrote: 24/02/2026 17:25
elcaliente wrote: 24/02/2026 17:20 U kojem gradu si ti?
Eeee jebiga sad... :roll: :lol:
E jebiga nemora znaciti to, moze biti negdje okolo itd.
Nisam ni ja latino🙂

Imam jednog prijatelja, sto godina i on i djeca govore da su iz Des Moineasa od kada su iz Bosne otisli.
Prosle godine ja trazio adresu radi nekih kofera kada frajeru adresa neki drugi grad 40 km od Des Moinesa.
Last edited by elcaliente on 24/02/2026 17:30, edited 1 time in total.
tuitamo

#33522 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by tuitamo »

geralt wrote: 24/02/2026 16:50 Meni je stan u Sarajevu najbolja investicija u zivotu. Return of investment preko 10% godisnje, koga interesuje postavicu racunicu

I više. Rast u Sarajevu u posljednje 3 godine je skoro najveći u Europi. Išao i do 25% u nekim dijelovima.
detroit-mercy

#33523 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by detroit-mercy »

Hvala.

Ali bitno je krenuti.
U kojem gradu si ti?
O okolini nicka :mrgreen:
Nekretnina uvijek ima, trenutno ne kao prije ali onaj ko trazi i nadje.
Ja recimo nikada nisam isao na to da moram kupit pod svaku cijenu, lovis ako treba i godinu dajes ponude, neko se upeca. Ne mogu komentaristati market u Svabiji ali smatram da je to svugdje manje vise isto. Mozda je ROI u USA bolji ali obzirom na rast cijena Svabiji, ko god je uzeo nije pogrijesio.
Ono sto mene posebno nervira u Svabiji je kad neko kaze ne isplati se kupiti ili imati ili rentati nekome. A onim lolama sto imaju stotine stanova po Svabiji, njima se isplati :skoljka:.
detroit-mercy

#33524 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by detroit-mercy »

tuitamo wrote: 24/02/2026 17:29

I više. Rast u Sarajevu u posljednje 3 godine je skoro najveći u Europi. Išao i do 25% u nekim dijelovima.
Predprosle godine sam pazario u RajvuSa, preconstruction.
Kad sam pazario, komentar je bio poskupo je.
Prosle godine komentar je dobro si proso :mrgreen:.
Ove godine, ko da si znao :skoljka:
Mada na tu investiciju ne gledam kao na ove druge, to je bila vise emocionaln kupnja.
Ali samo ova 3 komentara dovoljno govore kako se krece market nekretnina u RajvuSa.
elcaliente

#33525 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by elcaliente »

detroit-mercy wrote: 24/02/2026 17:32

Ali bitno je krenuti.
U kojem gradu si ti?
O okolini nicka :mrgreen:
Nekretnina uvijek ima, trenutno ne kao prije ali onaj ko trazi i nadje.
Ja recimo nikada nisam isao na to da moram kupit pod svaku cijenu, lovis ako treba i godinu dajes ponude, neko se upeca. Ne mogu komentaristati market u Svabiji ali smatram da je to svugdje manje vise isto. Mozda je ROI u USA bolji ali obzirom na rast cijena Svabiji, ko god je uzeo nije pogrijesio.
Ono sto mene posebno nervira u Svabiji je kad neko kaze ne isplati se kupiti ili imati ili rentati nekome. A onim lolama sto imaju stotine stanova po Svabiji, njima se isplati :skoljka:.
U Svabiji uglavnom velike firme, fondovi i osiguranja imaju puno stanova i bave se tim, slabo privatene osobe.
Zato je i doslo do poremecaja trzitsta i onda ih poklopili strogi uvjeti gradnje. Zato u citavoj zapadnoj evropi imas problem sa cjenama nekretnina.
Istocna Evropa nije u startu pratila zakone iz Brisela pa jos malo dise al evo sada i njih stezu sa energetskom obnovom nekretnina. Klimatski ciljevi se moraju ispostovati do 2050.
Post Reply