Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

detroit-mercy

#33476 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by detroit-mercy »

elcaliente wrote: 24/02/2026 15:21
detroit-mercy wrote: 24/02/2026 15:16
512MB wrote: 24/02/2026 13:44 Kupit nekretninu kao investiciju i živjet u njoj ti dodje isto da kupiš auto i kažeš dobra investicija :-D
Nije isto, auto cijena pada samo jesi li ga makao iz salona. Kao sto vidimo, real estate prati drugu krivulju. Onaj ko je kupio stan za 250k ojra prije deset godina, ne sjedi u stanu kome je vrijednost 50k eura nego u stanu kojem je vrijednost 350k ojra :-).
Sad od kada je dom postao investicija :skoljka:, ako gledas sa aspekta investirati cu u kucu umjesto rentati od nekog, onda je investicija. Jer na kada sve saberes tvoja net pozicija je puno bolja sa nekretninom u rukama.
Dobro si rekao sjedi na 350 hiljada ojra, ne moze ih tako lako aktivirati da nesto uradi sa njima dok ne zatvori hipoteku.
Ne znam za Njemacku u USA mozes. Recimo sjedis, na 350k vrijednosti, dugujes 100k, mozes dobiti equity line na 70% vrijednosti equitija. Znaci nekih 175k. Ako si kirijo,mozes dobiti preko dvoje sto visi :mrgreen:.
Smeagol

#33477 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Smeagol »

512MB wrote: 24/02/2026 12:57 Ozi, kad si se već odselio trebo si i mentalitet ostavit na Balkanu. Pa bi se manje “ibretio” na stvari koje su na zapadu normala.
tako je. nije bitno posjedovati, nego kontrolisati finansije i imati pasivni prihod. iz mentaliteta "ovo je sve moje" u "ovo sve kontrolisem".

evo savjet za @Ozimician dok je jos sam: ostani zivjeti pod povoljnom kirijom, a kupi jednosobni ili dvosobni stan i iznajmi ga drugome. iznajmljujuci mozes dosta toga odbiti od poreza (kamatu, 2% amortizacije, radove itd.) sto ne mozes ako zivis tu. tako ces proci finansijski bolje, mnoziti imetak, a ostati fleksibilan u vezi promjene posla, lokacije itd. onaj ko zivi pod kirijom je potpuni gubitnik. u glavama na balkanu. u modernom finansijskom svijetu ne. ali sta narod misli je potpuno nebitno.
volio bih da sam ovo uradio dok sam bio sam.

uz stan koji iznajmljujes, ulazi u ETFove. odmah. cekanje je skupo.
kad dodje familija, onda mozes opet razmisljati o preraspodjeli imovine.
sa zenom odmah razjasni sljedece: "nema emotivnog vezanja za kucu, prodat cemo je kad bude prevelika ili iz nekog drugog razloga". jedino tako je kuca investicija, inace zarobljen kapital.

ali @Ozimician mi se cini vrlo isprepadan, pise uglavnom o rizicima, a rijetko o mogucnostima.
medjutim, ko nista ne poduzima i racuna kolika ce mu biti penzija, svjesno prihvata da ce mu se zivotni standard drasticno smanjiti.
Ozimician

#33478 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

detroit-mercy wrote: 24/02/2026 15:21
jeza u ledja wrote: 24/02/2026 02:40 On je doktor i kaze da mu se ne isplati.

Po svemu sudeci, u Nj zaradjuju drasticno manje nego u SAD.

PS: Doktor opste medicine u Americi glat zaradi 250k, pa na vise.
Koliko je to? Cirka 13k neto mjesecno.
Sad smo vec dosli do doktora i da im se ne isplati :skoljka:.
Do sada smo vec utvrdili da se ne isplati zanatlijama, inzinjerima, vozacima, ekonomistima.
Majka mu stara, pa kome se onda isplati, gdje ode sav ovaj svijet.
Btw, imam u familiji dokotore/zubare u BiH u Njemacko i USA i znam koliko se zaradjuje.
Isplati se.
Mjenjaju se vremena, 2025. god.je svakako godina sa najmanje iseljavanja u zadnjih 10 god.

Nije jednako isplativo nekome ko je nezaposlen na birou i nekome ko u kuci ima 8K mjesecno i vlastitu nekretninu, kao ovaj gorespomenuti primjer.
Bez obzira na mozebitni nematerijalni potencijal.

@Smeagol zar neko u tridesetim, pa i cetrdesetim godinama danas uopste misli da ce imati penziju?
Ja sam uvijek oprezan kada dajem savjete, posebno finansijske, pisanja su uglavnom u trecem licu.
Moje pitanje onda za tebe jeste, da li si ti to uradio i kada, koje godine? Ako nisi, zasto ne uradis?
daario naharis

#33479 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by daario naharis »

ne isplati se nikome osim ako nisi youtuber, instagramusa itd
Smeagol

#33480 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Smeagol »

Ozimician wrote: 24/02/2026 15:33 @Smeagol zar neko u tridesetim, pa i cetrdesetim godinama danas uopste misli da ce imati penziju?
Ja sam uvijek oprezan kada dajem savjete, posebno finansijske, pisanja su uglavnom u trecem licu.
Moje pitanje onda za tebe jeste, da li si ti to uradio i kada, koje godine? Ako nisi, zasto ne uradis?
nisam to uradio jer nisam bio dovoljno finansijski pismen, a onda je dosla zena itd. tako da se moralo na drugaciji nacin.
kad bih sad ostao sam, vrlo vjerovatno bih otisao opet pod kiriju, a iznajmljivao drugima.
ali bar 50% imovine u fondove i dionice, jer su podstanari u njemackoj zasticeni kao polarni medvjedi.
Last edited by Smeagol on 24/02/2026 15:44, edited 1 time in total.
elcaliente

#33481 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by elcaliente »

detroit-mercy wrote: 24/02/2026 15:30
detroit-mercy wrote: 24/02/2026 15:16
Nije isto, auto cijena pada samo jesi li ga makao iz salona. Kao sto vidimo, real estate prati drugu krivulju. Onaj ko je kupio stan za 250k ojra prije deset godina, ne sjedi u stanu kome je vrijednost 50k eura nego u stanu kojem je vrijednost 350k ojra :-).
Sad od kada je dom postao investicija :skoljka:, ako gledas sa aspekta investirati cu u kucu umjesto rentati od nekog, onda je investicija. Jer na kada sve saberes tvoja net pozicija je puno bolja sa nekretninom u rukama.
Dobro si rekao sjedi na 350 hiljada ojra, ne moze ih tako lako aktivirati da nesto uradi sa njima dok ne zatvori hipoteku.
Ne znam za Njemacku u USA mozes. Recimo sjedis, na 350k vrijednosti, dugujes 100k, mozes dobiti equity line na 70% vrijednosti equitija. Znaci nekih 175k. Ako si kirijo,mozes dobiti preko dvoje sto visi :mrgreen:.
Moze i ovdje kada odplati odredjeni dio hipoteke uzeti lakse drugi kredit za stan na osnovu tog prvog.
Ozimician

#33482 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

Smeagol wrote: 24/02/2026 15:42
Ozimician wrote: 24/02/2026 15:33 @Smeagol zar neko u tridesetim, pa i cetrdesetim godinama danas uopste misli da ce imati penziju?
nisam to uradio jer nisam bio dovoljno finansijski pismen, a onda je dosla zena itd. tako da se moralo na drugaciji nacin.
kad bih sad ostao sam, vrlo vjerovatno bih otisao opet pod kiriju, a iznajmljivao drugima.
ali bar 50% imovine u fondove i dionice, jer su podstanari u njemackoj zasticeni kao polarni medvjedi.
Ovaj dio sa zenom ne razumijem, zar nije lakse to isfinansirati od dvije plate, nego od jedne plate u poreznoj klasi 1?
Bodkin

#33483 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Bodkin »

Smeagol wrote: 24/02/2026 15:31
512MB wrote: 24/02/2026 12:57 Ozi, kad si se već odselio trebo si i mentalitet ostavit na Balkanu. Pa bi se manje “ibretio” na stvari koje su na zapadu normala.
tako je. nije bitno posjedovati, nego kontrolisati finansije i imati pasivni prihod. iz mentaliteta "ovo je sve moje" u "ovo sve kontrolisem".

evo savjet za @Ozimician dok je jos sam: ostani zivjeti pod povoljnom kirijom, a kupi jednosobni ili dvosobni stan i iznajmi ga drugome. iznajmljujuci mozes dosta toga odbiti od poreza (kamatu, 2% amortizacije, radove itd.) sto ne mozes ako zivis tu. tako ces proci finansijski bolje, mnoziti imetak, a ostati fleksibilan u vezi promjene posla, lokacije itd. onaj ko zivi pod kirijom je potpuni gubitnik. u glavama na balkanu. u modernom finansijskom svijetu ne. ali sta narod misli je potpuno nebitno.

sa zenom odmah razjasni sljedece: "nema emotivnog vezanja za kucu, prodat cemo je kad bude prevelika ili iz nekog drugog razloga". jedino tako je kuca investicija, inace zarobljen kapital.

ali @Ozimician mi se cini vrlo isprepadan, pise uglavnom o rizicima, a rijetko o mogucnostima.
medjutim, ko nista ne poduzima i racuna kolika ce mu biti penzija, svjesno prihvata da ce mu se zivotni standard drasticno smanjiti.
A pretpostavka je da nekako ima povoljan stan za rentati jel? O kakvom zarobljenom kapitalu pricamo ako placa solidnu kiriju? Nije opcija 1000 za kiriju i 3000 za kupovinu. Ako mu je razlika u 300-400 eura apsolutno treba kupiti. Kredit ce mu pojesti inflacija, a kirija ce rasti uz inflaciju

Onda imas zemlje gdje odbijas kamatu i ako zivis tu, a ne odbijas ako rentas. Imas porez na prihod. Imas ulozeni kapital da kupis uopste stan da ga rentas. Ima tacno racunica koliko ti treba ulozenih para da kupis stan, da ga rentas i da si na nuli (jer vama je argument da je kamata trosak koji se ne isplati jel)
Last edited by Bodkin on 24/02/2026 15:50, edited 1 time in total.
detroit-mercy

#33484 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by detroit-mercy »

elcaliente wrote: 24/02/2026 15:44

Moze i ovdje kada odplati odredjeni dio hipoteke uzeti lakse drugi kredit za stan na osnovu tog prvog.
There you go, equity financing :mrgreen: ja sam to radio prije 10-15 godina i sad sjedim na 6 nekretnina koje rentam.
U doba kada sam to radio, dosta ovih ko Ozi su govorili, ma gdje ces to, ma stace ti to, ma nije to za tebe, ko ce se zajebavati sa stanarima.
Ti isti sada govore, lahko je tebi, pare kapaju svaki mjesec a ti kurcem ne mrdas :skoljka:
elcaliente

#33485 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by elcaliente »

izvrsni direktor wrote: 24/02/2026 14:43 iz ove teme bi se moglo zakljuciti da je najbolje zivit pod kirijom, jer u vlastitu nekretninu moras ulagati jbg.
a auto je najbolje kesom platit, jer kredit ima kamate a leasing je pusing.
ne isplati se vise zaradjivati.

ima li jos kakav strucni zakljucak da sam propustio?
Ne mogu se sjetiti, jesmo li pricali direktore o tome koliku kamatu si ti dobio?
Ja koliko sam skontao ti si financirao 100 posto ili 110 posto?

ja imam ponudu od 3,7 posto za 78 posto financiranja na deset godina.
Last edited by elcaliente on 24/02/2026 15:52, edited 1 time in total.
Smeagol

#33486 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Smeagol »

Ozimician wrote: 24/02/2026 15:45
Smeagol wrote: 24/02/2026 15:42
Ovaj dio sa zenom ne razumijem, zar nije lakse to isfinansirati od dvije plate, nego od jedne plate u poreznoj klasi 1?
sa zenom dolaze djeca, treba ti povrsina, mir, skola blizu i vrtic, kirije za kuce su drasticno vece tako da se pocne razmisljati o kupovini velikih stanova ili kuce. tu biti podstanar nije toliko isplativo. neovisno o primanjima.

kad si sam i mlad, nista od toga ti ne treba, fleksibilnost je bitnija.
detroit-mercy

#33487 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by detroit-mercy »

Bodkin wrote: 24/02/2026 15:48

A pretpostavka je da nekako ima povoljan stan za rentati jel? O kakvom zarobljenom kapitalu pricamo ako placa solidnu kiriju? Nije opcija 1000 za kiriju i 3000 za kupovinu. Ako mu je razlika u 300-400 eura apsolutno treba kupiti. Kredit ce mu pojesti inflacija, a kirija ce rasti uz inflaciju
Ni meni ova matematika nije jasna :skoljka:
elcaliente

#33488 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by elcaliente »

detroit-mercy wrote: 24/02/2026 15:50
There you go, equity financing :mrgreen: ja sam to radio prije 10-15 godina i sad sjedim na 6 nekretnina koje rentam.
U doba kada sam to radio, dosta ovih ko Ozi su govorili, ma gdje ces to, ma stace ti to, ma nije to za tebe, ko ce se zajebavati sa stanarima.
Ti isti sada govore, lahko je tebi, pare kapaju svaki mjesec a ti kurcem ne mrdas :skoljka:
Bilo bi lose da ne mrdas kurcom u tvojim godinama.
detroit-mercy

#33489 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by detroit-mercy »

elcaliente wrote: 24/02/2026 15:51
detroit-mercy wrote: 24/02/2026 15:50

Bilo bi lose da ne mrdas kurcom u tvojim godinama.
:skoljka:
Smeagol

#33490 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Smeagol »

Bodkin wrote: 24/02/2026 15:48

Onda imas zemlje gdje odbijas kamatu i ako zivis tu, a ne odbijas ako rentas. Imas porez na prihod. Imas ulozeni kapital da kupis uopste stan da ga rentas. Ima tacno racunica koliko ti treba ulozenih para da kupis stan, da ga rentas i da si na nuli (jer vama je argument da je kamata trosak koji se ne isplati jel)
i napisao sam da treba, dok je sam, kupiti stan. da iznajmljuje drugome. isti dijelom finansirati kamatom.
i kucu sa porodicom isto treba kupiti, ako ce je prodati kad djeca odu npr. ili iz bilo kojeg drugog razloga.
Last edited by Smeagol on 24/02/2026 15:55, edited 1 time in total.
Ozimician

#33491 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

Nikad Ozi nikome nije rekao - gdje ces to, sta ce ti to - ja podrzavam svakog u njegovim odlukama, i ne smatram da je moja odluka ispravnija ili pametnija od necije druge, ali iznosim svoja razmisljanja (najcesce u trecem licu).

Tako da nemojte dzaba lagati na Ozija. Uglavnom drugi govore Oziju sta i kako on treba da radi. :-D

Ovo gore za kredit i inflaciju stoji, ukoliko dobijes kamatu koja je niza od inflacije. Vjerovatno jeste, na druge staze, ali garantovano nije.
detroit-mercy

#33492 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by detroit-mercy »

Ozimician wrote: 24/02/2026 15:53 Nikad Ozi nikome nije rekao - gdje ces to, sta ce ti to - ja podrzavam svakog u njegovim odlukama, i ne smatram da je moja odluka ispravnija ili pametnija od necije druge, ali iznosim svoja razmisljanja (najcesce u trecem licu).

Tako da nemojte dzaba lagati na Ozija. Uglavnom drugi govore Oziju sta i kako on treba da radi. :-D

Ovo gore za kredit i inflaciju stoji, ukoliko dobijes kamatu koja je niza od inflacije. Vjerovatno jeste, na druge staze, ali garantovano nije.
Koga briga je li ili nije niza ili visa inflacija. Mi svi zivimo u zemljama sa niskom inflacijom. Ja kada sam poceo da izdajem stanove i danas, rente su otisle 60-70% gore, infalcija nije isla toliko.
Smeagol

#33493 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Smeagol »

Ozimician wrote: 24/02/2026 15:53 Nikad Ozi nikome nije rekao - gdje ces to, sta ce ti to - ja podrzavam svakog u njegovim odlukama, i ne smatram da je moja odluka ispravnija ili pametnija od necije druge, ali iznosim svoja razmisljanja (najcesce u trecem licu).

halali. ovako bih ja da su mi one godine, a ova pamet.
ali svako je u drugacijoj zivotnoj situaciji.
dosta foruma za danas :run:
detroit-mercy

#33494 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by detroit-mercy »

Ono sto sam primjetio je da se masa ljudi boji kredita i previse razmislja o kamati.
Dok skupe cash, voz prosao.
jeza u ledja

#33495 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by jeza u ledja »

JohnnyS wrote: 24/02/2026 06:41
jeza u ledja wrote: 24/02/2026 00:20
JohnnyS wrote: 23/02/2026 23:16

U više sam navrata naveo kako se meni uopće ne isplati seliti financijski. Isplati mi se da mi djeca imaju bolje obrazovanje i da imam već izbor u trgovinama, tipa tjestenine, suhomesnato, umaci, kozmetika, čega ima u jebenom Metkoviću, a nema u Mostaru.
Koliki su troskovi doktora u Mostaru? Ne mogu ni da zamislim koliko su puta manji od Njemacke. :skoljka:
Računi plus sve aktivnosti za djecu izađu oko 1500 maraka mjesečno, na gorivo potrošimo niti 200 maraka mjesečno ako ne idemo nigdje.
:shock: :shock: :shock: :nevjerujem:

Cijela porodica (jel ono dvoje djece?) i trosite samo 1000 eura mjesecno? :shock:
Vela havle..

Mislim, svaka cast, ali to meni bas zvuci dibidus skromno. Ako ste tako stedljivi onda bi i u Njemackoj usparali puno para. Samo kaem. :oops:

Imati 3k eura viska svaki mjesec, za zajebanciju, u BiH...to je bas fina suma.
Nekako strudno sracunasmo da bi u Njemackoj imali 4-5k eura viska. Vise je para, ali posto je u Nj to mu izadje na manje.

Medjutim opet kazem ako tako malo trosite onda bi sigurno i u Njemackoj trosili manje nego sto bi (bar ja) ocekivao od prosjeka.
Doduse, pretpostavljam da u Mo ne placate kamate za stan, ili rentu.
Ozimician

#33496 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

Smeagol wrote: 24/02/2026 15:58

halali. ovako bih ja da su mi one godine, a ova pamet.
ali svako je u drugacijoj zivotnoj situaciji.
dosta foruma za danas :run:
:thumbup:

ma sve pet, ovo se vise odnosilo na detroita.

@detroit-mercy u Njemackoj, ako ne mjenjas stanove stalno, kirije ne rastu tolikom brzinom ni blizu. Isto tako je vrlo bitno imati vremenski okvir, jbg sta god da si 2019 ili 2020 kupio, dobilo je na vrijednosti - cak i polovno auto. Eh sad mene zanima kako si prosao sa nekretninama koje si kupio 2022 god. i poslije?
jeza u ledja

#33497 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by jeza u ledja »

dr_Evil wrote: 24/02/2026 08:42 Pa vidi, znas moje misljenje koje glasi da zapadna i sjeverozapadna europa ne moze niti u kojem slucaju(osim ako si bogatas) ponuditi hedonisticki nacin zivota kakav ima jug, ali si rekao da to ostavimo po strani.

2 doktora, u ovom slucaju moram reci da, isplati se financijski i ono najvaznije mozda za mlade ljude isplati se sto se tice razvoja karijere i ulaganja u sebe. Ne znam za Njemacku, ali dva doktora u Norveskoj mogu relativno brzo isplatiti nekretninu, pod relativno brzo mislim u periodu do 15 godina sto je polovina vremena obicnog smrtnika, dovoljno vremena da im karijera dostigne nivo koji tesko da bi postigli u BiH osim ako su u stranci.

Vratit ce se sa isplacenom nekretninom od koje mogu zivjeti u Bosni, ili je prodati za duplu cijenu. Birati mjesto koje zele u BiH ili otvoriti svoju kliniku, ljudi se loze na doktore sta se vrate sa zapada. Ali moraju biti spremni da im se djeca nece htjeti vratiti.

Isto bih rekao za bilo koju drugu opciju visokih primanja, to jest gdje par ima visoka primanja i obrazovanje koje trazi razvoj s vremenom.

Helem, bas sam sad za vikend iftario s takvim hecimskim parom, bit ce da smo mi i oni jedni od rijetkih koji imaju zelju za povratkom.
Pa evo iznad sta ti kaze tvoj Mostarac. On misli da se njemu ne bi isplatilo.

Naravno i ja ne mislim samo na doktore, vec bilo koga sa malo visim primanjima.
512MB

#33498 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by 512MB »

detroit-mercy wrote: 24/02/2026 16:00 Ono sto sam primjetio je da se masa ljudi boji kredita i previse razmislja o kamati.
Dok skupe cash, voz prosao.
To su balkanjerosi zapelo u vremenu i prostoru, kao neki ovdje :skoljka:
elcaliente

#33499 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by elcaliente »

detroit-mercy wrote: 24/02/2026 16:00 Ono sto sam primjetio je da se masa ljudi boji kredita i previse razmislja o kamati.
Dok suke cash, voz prosao.
Nije to bezazleno.
Evo ja trazim stan do 620 000 eur, na to moram platiti jos odprilike 62 000 eur troskova.
Ja bi dao 190 000 eur a ostalo bi financirao sa 3,7 posto kamate.

Rata mi bi bila 2100 eur kredit plus 450 eur mjesecno za odrzavanje zgrade.
A sada placam kiriju 1500 eur sa garazom bas u centru

Eh sada izracunaj koliko cu kamate platiti za 20-25 godina.

Dzaba sve kada nema odgovarajucih stanova trenutno.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#33500 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by _BataZiv_0809 »

elcaliente wrote: 24/02/2026 14:02
Ozimician wrote: 24/02/2026 12:11
moimoi wrote: 24/02/2026 12:07
Pa ako se preseli u manji grad, isplati mu se.
Opet vi i minhen.. kao da je jedini grad u germaniji :D

Sto se recimo nekom ing masinstva ili menadzeru ne bi isplatilo zivjeti u wolfsburgu, lupam?

Dok kod nas neko da iz Sa preseli u konjic… malo morgen.
Nece se niko iz Minhena preseliti ni u Wolfsburg, vjeruj. Pogotovo sada.

Kazem ti da se vremena mjenjaju i pravila koja su vazila do prije samo 5-6 god. - vise ne vaze.

U svakom gradu u kojem iole ima zivota kirije nisu jeftine, tako da ako neko zivi 20 god. u Minhenu i ima stari ugovor i placa manju kiriju, njega moze mozda 2x veca plata motivisati da predje u manji grad, a to sigurno za isti posao nece dobiti. Problem je sto je time zatvorio vrata i u Minhenu, jer stan po toj cijeni vise nece naci, ako se odluci vratiti. Tako da mobilnost je poprilicno umrla zadnjih godina.
Kod takvih stvari treba gledati i cikluse kroz istoriju gradova.
Kakavu istoriju ima jedan Wolfsburg a kakvu jedan Minhen, koliko je ekonomski snazan Minhen a koliko jedan Wolfsburg.
Jedan Wolfsburg ne samo da nema nikakve istorije nego je zbog specificnosti uvjek bio pod uticajem ekonomskih kriza. Kao i sada naravno sto vidimo.
Zasto Njemci npr biraju Mihnen ili Hambrug, zato jer su ti gradovi uvjek bili ekonomski stabilani, ne zavise od jedne ili dvije branse i uvjek se nadje posao. Jedan Duisburg, Bochum ili Gelsenkirchen su strukturlano obicna rupa.
A to sve ce te vidjeti narednih godina, kada se struktura ekonomije mjenja i evo sada kada nezaposlenost raste.

Sjetim se jednog bivseg radnog kolege, Gerd se zove, ja tada radio u jednom velikom osiguranju u Minhenu, imali smo 700 zaposlenih, to je bilo prije 18 godina.
Gerd je dosao iz nekog malog mjesta sa holandske granice za Minhen da radi u osigrunju, jer su velike osiguravajuce kuce uvjek koncentrisale u jednom gradu i ima posla a tamo kod njega gdje je odrastao mogao je voziti traktor u Holandiji i prodavati 5 osiguranja sedmicno nekim seljacima.
Uglavnom otovori se mogucnost da se ide za Frankfurt na Odri uz neki poprilican bonus, jer je nase osiguranje otvorilo tamo call centar i tada meni Gerd kaze, nisam ja dosao iz provincije na zapadu u veliki grad pa da onda idem u porvinciju na istoku i svojoj djeci upropastim sansu za bolje prilike u zivotu.
Eto to je ta privlacnost par velikih gradova u Njemackoj. I kada najveca kriza udari bolje ce proci ljudi u Minhenu i Hamburgu nego u Hanoveru.
Isto tako, kupiti nekretninu u Minhenu ili u Dusiburgu nije isto, u Minhenu imas veliku sanse da nece propasti da ces moci iznajmiti a u Duisburgu ili Wolfsburgu je vec rizik. Jednom VW kihne, citav Wolfsburg wec ima upalu pluca.

Al opet Allah najbolje zna, svako ima svoju nafaku.
Jak :thumbup:
Post Reply