Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

512MB

#33451 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by 512MB »

Bodkin wrote: 24/02/2026 13:20 Nego sta je nekretnina nego investicija. Prvo, ne placas kiriju. Drugo, koristis bankine pare za rast vrijednosti nekretine koja tebi ide
Ne plaćaš kiriju al zato par stotina hiljada kamate.

Dal će cijena nekretnine rasti je tvoja naivna pretpostavka :D
dr_Evil

#33452 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by dr_Evil »

Bodkin wrote: 24/02/2026 13:20 Nego sta je nekretnina nego investicija. Prvo, ne placas kiriju. Drugo, koristis bankine pare za rast vrijednosti nekretine koja tebi ide
Ma upravu je 512-ka, nemas povrat, znaci nije investicija nego je trosak - ali! E to ali je kvaka.

Rast nekretnine more bidne, more ne bidne, ovisi kad moras prodat, ali ne zaboravi na kamate koje vracas. Recimo kuca 6miliona kruna, kamata 4.5%, sa 15% ucesca, na 25 godina tebe sa kamatama kosta oko 10miliona kruna. Ti za 25 godina moras u istu uloziti jos 2miliona, promijenit ces krov, pendzere, kuhinju, mozda i kupatilo. Znaci nek za 25 godina njoj je prodajna cijena 12miliona, ti si opet u nuli, i opet ces nastaviti ziviti u njoj, samo eto neces vise kredit placati, ali ces i dalje odrzavati jamu bez dna. Ili ti ga neJma rasta vrijednosti osim ako je rentas.

Tvoja djeca - druga prica kad je prodaju. Ti je iznajmis za 3000eura mjesecno, i vratis se u Bosnu i uzivas :D(polazim od tog da imas nekretninu u BiH). Dakle cudna investicija, ali jeste.
Bodkin

#33453 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Bodkin »

512MB wrote: 24/02/2026 13:24
Ne plaćaš kiriju al zato par stotina hiljada kamate.

Dal će cijena nekretnine rasti je tvoja naivna pretpostavka :D
Nebitno. Imas mjesecnu svotu koju dajes ili nekome drugom da otplacuje kredit ili otplacujes svoj kredit. A pri tome ti kiriju dizu svake godine barem za inflaciju

Naivna sigurno. Sreca pa nema statistike da pokaze raste li ili ne
Bodkin

#33454 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Bodkin »

dr_Evil wrote: 24/02/2026 13:26
Ma upravu je 512-ka, nemas povrat, znaci nije investicija nego je trosak - ali! E to ali je kvaka.

Rast nekretnine more bidne, more ne bidne, ovisi kad moras prodat, ali ne zaboravi na kamate koje vracas. Recimo kuca 6miliona kruna, kamata 4.5%, sa 15% ucesca, na 25 godina tebe sa kamatama kosta oko 10miliona kruna. Ti za 25 godina moras u istu uloziti jos 2miliona, promijenit ces krov, pendzere, kuhinju, mozda i kupatilo. Znaci nek za 25 godina njoj je prodajna cijena 12miliona, ti si opet u nuli, i opet ces nastaviti ziviti u njoj, samo eto neces vise kredit placati, ali ces i dalje odrzavati jamu bez dna. Ili ti ga neJma rasta vrijednosti osim ako je rentas.

Tvoja djeca - druga prica kad je prodaju. Ti je iznajmis za 3000eura mjesecno, i vratis se u Bosnu i uzivas :D(polazim od tog da imas nekretninu u BiH). Dakle cudna investicija, ali jeste.
Povrat je u najmanju ruku stednja. Znaci das nekome 2k za kiriju ili banci 1k za kiriju i 1k za otplatu kredita. Prodje 5 godina, imas 60k sve i da ne naraste cijena nekretine. A ika statistika koliko raste.

A i sve da za 10 godina refinansiras kredit i oslobodis dio para koje mjesecno dajes, mozes tenpare uloziti negdje. Rentanje je poprilicno glupo osim ako nije bas jeftino, a nigdje nije u vecim gradovima
dr_Evil

#33455 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by dr_Evil »

Bodkin wrote: 24/02/2026 13:30
dr_Evil wrote: 24/02/2026 13:26

Povrat je u najmanju ruku stednja. Znaci das nekome 2k za kiriju ili banci 1k za kiriju i 1k za otplatu kredita. Prodje 5 godina, imas 60k sve i da ne naraste cijena nekretine. A ika statistika koliko raste.

A i sve da za 10 godina refinansiras kredit i oslobodis dio para koje mjesecno dajes, mozes tenpare uloziti negdje. Rentanje je poprilicno glupo osim ako nije bas jeftino, a nigdje nije u vecim gradovima

Ma vidi, slazem se, ali opet ces ziviti u njoj - nisi nista dobio, nemas mogucnosti da svoju investiciju pretvoris u pasivni prihod, osim ako uzmes tih 60k to jest ponovo se zaduzis na osnovu te nekretnine i kupis neku shupu u Albaniji.

Ali ja se ne obazirem, zelim da ostavim nesto iza sebe, to jest nesto i materijalno pored ovog vremena koje ulazem u njih, ono da im kazem da se u Mostaru ne prodaje bez obzira na sve, dok sa tim mogu da rade sta hoce - kao da ce me poslusati. A ko zna, mozda i ode nekad pod kiriju za mog zivota, pa da i ja ponovo osjetim zivot bez tereta kredita.
Ozimician

#33456 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

Ako gledamo period zadnjih 20 god., posebno zadnjih 10 god. naravno da je kupovina nekretnine imperativ, ali nam nije garancija da ce tako ostati dugorocno, posebno sada kada se stanovnistvo smanjuje.

Cak i kad bi uzeli period zadnjih 20 god, da se nije desio Covid i Ukrajina (i sa njom zadnja i najveca migranska kriza u EU i inflacija), upitna bi bila isplativost u vecini krajeva (drzave).

Gradovi poput Sarajeva i Minhena ce dugorocno sigurno imati potencijal i sve ono sto im gravitira. Ali evo npr. Ruhrgebiet u Njemackoj je dozivio privredni slom, sljedeci je Stuttgart sa padom autoindustrije. O istocnoj Njemackoj da ne pricam tek. Eh sad ulagati u te krajeve i ocekivati da ces profitirati sa sigurnoscu, ne bih se 100% kladio.

Moguce da sam 100% u krivu. Naravno, imati vlastiti krov nad glavom je svakako balkanski imperativ, kao sto rekosmo na prethodnoj stranici i ja se s tim slazem, ko planira u nekom istom mjestu, pa makar bilo i najvece selo (u Austriji, Njemackoj, BiH, Hrvatskoj), da ostane barem do penzije, naravno da treba da kupi nekretninu tu gdje planira da bude i da zivi. Sve ostalo je ravno dijasporskom gradjenju kuca po BH-selima.
512MB

#33457 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by 512MB »

Kupit nekretninu kao investiciju i živjet u njoj ti dodje isto da kupiš auto i kažeš dobra investicija :-D
dr_Evil

#33458 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by dr_Evil »

Ozimician wrote: 24/02/2026 13:42 Ako gledamo period zadnjih 20 god., posebno zadnjih 10 god. naravno da je kupovina nekretnine imperativ, ali nam nije garancija da ce tako ostati dugorocno, posebno sada kada se stanovnistvo smanjuje.

Cak i kad bi uzeli period zadnjih 20 god, da se nije desio Covid i Ukrajina (i sa njom zadnja i najveca migranska kriza u EU i inflacija), upitna bi bila isplativost u vecini krajeva (drzave).

Gradovi poput Sarajeva i Minhena ce dugorocno sigurno imati potencijal i sve ono sto im gravitira. Ali evo npr. Ruhrgebiet u Njemackoj je dozivio privredni slom, sljedeci je Stuttgart sa padom autoindustrije. O istocnoj Njemackoj da ne pricam tek. Eh sad ulagati u te krajeve i ocekivati da ces profitirati sa sigurnoscu, ne bih se 100% kladio.

Moguce da sam 100% u krivu. Naravno, imati vlastiti krov nad glavom je svakako balkanski imperativ, kao sto rekosmo na prethodnoj stranici i ja se s tim slazem, ko planira u nekom istom mjestu, pa makar bilo i najvece selo (u Austriji, Njemackoj, BiH, Hrvatskoj), da ostane barem do penzije, naravno da treba da kupi nekretninu tu gdje planira da bude i da zivi. Sve ostalo je ravno dijasporskom gradjenju kuca po BH-selima.
Ebi ga, ja sam odgojen na 2 teze, jedna od njih nije bila imati vlastiti krov nad glavom. BIla je zemlja se nikad ne prodaje - zemlja kao zemlja valjda, ali mozda i nekretnina ide u to ne znam, a druga je bila obrazovanje. Obrazovanje bas zato jer smo iz Bosne, svaka generacija je bila protjerana, kuca zapaljena, i mogao si ponijeti samo ono sta imas u glavi.

Ebi ga, bolje bi bilo da su me gojili da budem rektalni alpinista, vojnik sistema, ili da mi nije problem obraz. Vise bih postigao, ali drugacije ne znam.
dr_Evil

#33459 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by dr_Evil »

512MB wrote: 24/02/2026 13:44 Kupit nekretninu kao investiciju i živjet u njoj ti dodje isto da kupiš auto i kažeš dobra investicija :-D
Ebi ga, ja kupio 6 godina staro aVuto, nakon 4 godine evo ga kosta vise nego kad sam kupio, samo sto sad za te pare ne mogu nista nista drugo kupit :D

S druge strane priej 3 godien kupio novo auto, vec sam 40% izgubio na njemu skoro :D

Kako god, obje opcije su me dosle povoljnije od pushinga :D
512MB

#33460 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by 512MB »

dr_Evil wrote: 24/02/2026 13:45
Ozimician wrote: 24/02/2026 13:42 Ako gledamo period zadnjih 20 god., posebno zadnjih 10 god. naravno da je kupovina nekretnine imperativ, ali nam nije garancija da ce tako ostati dugorocno, posebno sada kada se stanovnistvo smanjuje.

Ebi ga, ja sam odgojen na 2 teze, jedna od njih nije bila imati vlastiti krov nad glavom. BIla je zemlja se nikad ne prodaje - zemlja kao zemlja valjda, ali mozda i nekretnina ide u to ne znam, a druga je bila obrazovanje. Obrazovanje bas zato jer smo iz Bosne, svaka generacija je bila protjerana, kuca zapaljena, i mogao si ponijeti samo ono sta imas u glavi.

Ebi ga, bolje bi bilo da su me gojili da budem rektalni alpinista, vojnik sistema, ili da mi nije problem obraz. Vise bih postigao, ali drugacije ne znam.
Još da su te učili da se dobro udaš bilo bi hit :lol:
dr_Evil

#33461 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by dr_Evil »

512MB wrote: 24/02/2026 13:49
Još da su te učili da se dobro udaš bilo bi hit :lol:

Ko Matan kad je pobiga u Svicarsku za vrime rata, pa tamo gonjao udovice :D E to je bila serija

tokio25

#33462 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by tokio25 »

PreWiBa wrote: 24/02/2026 13:18
tokio25 wrote: 24/02/2026 12:01
PreWiBa wrote: 24/02/2026 11:51

Opet to nema neke veze.
Razlika između Berlina i Duisburga je veća nego između Sarajeva i Zenice ili Tuzle, pa opet se slabo iko seli.
kako nema veze

u duisburgu imas sve sto i u sarajevu a da ne govorimo o vecim gradovima
u njemackoj cak imas skoro sve i u gradu velicine zenice koji je u vecini slucajeva blizu neog velikog grada i normlano je da ce neko preseliti iz berlina u duisburg ako mi nisu bitni nocni zivot npr ili sl sto veliki grad pruza za razliku od malog u vidu izbora i kolicine istih
ovdje ne mozes promijeniti
koliko u zenici imas klubova i do koliko je nocni zivot?
cak i u sarajevu nocni zivot je jadan da kazem a kamoli zenica tuzla mostar

to u 15 gradova njemacke ne mozes reci
U Duisburgu definitivno nemas nocni zivot lmao
duisburg je nebitan uzmi top 5-10 gradova dok u bih imas jedan sa losim nocnim zivotom
elcaliente

#33463 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by elcaliente »

Ozimician wrote: 24/02/2026 12:11
moimoi wrote: 24/02/2026 12:07
Ozimician wrote: 24/02/2026 11:47

Doslo je do te mjere da su krenuli satiricne pozorisne predstave na tu temu da reziraju.

Fora je kao stari su zauzeli velike stanove po starim ugovorima i niskim kirijama i sad im se ne isplati preseljenje u manji stan, jer ce placati vece kirije u manjem stanu nego sto sad imaju u velikom.

Trenutno je mobilna jedino studentarija i ko tek pocinje s poslom. Ljudi s porodicama vise se ne sele i to bas iz tog razloga sto razlika u plati ne moze da pokrije razlike u troskovima + sve ostalo.
Pa ako se preseli u manji grad, isplati mu se.
Opet vi i minhen.. kao da je jedini grad u germaniji :D

Sto se recimo nekom ing masinstva ili menadzeru ne bi isplatilo zivjeti u wolfsburgu, lupam?

Dok kod nas neko da iz Sa preseli u konjic… malo morgen.
Nece se niko iz Minhena preseliti ni u Wolfsburg, vjeruj. Pogotovo sada.

Kazem ti da se vremena mjenjaju i pravila koja su vazila do prije samo 5-6 god. - vise ne vaze.

U svakom gradu u kojem iole ima zivota kirije nisu jeftine, tako da ako neko zivi 20 god. u Minhenu i ima stari ugovor i placa manju kiriju, njega moze mozda 2x veca plata motivisati da predje u manji grad, a to sigurno za isti posao nece dobiti. Problem je sto je time zatvorio vrata i u Minhenu, jer stan po toj cijeni vise nece naci, ako se odluci vratiti. Tako da mobilnost je poprilicno umrla zadnjih godina.
Kod takvih stvari treba gledati i cikluse kroz istoriju gradova.
Kakavu istoriju ima jedan Wolfsburg a kakvu jedan Minhen, koliko je ekonomski snazan Minhen a koliko jedan Wolfsburg.
Jedan Wolfsburg ne samo da nema nikakve istorije nego je zbog specificnosti uvjek bio pod uticajem ekonomskih kriza. Kao i sada naravno sto vidimo.
Zasto Njemci npr biraju Mihnen ili Hambrug, zato jer su ti gradovi uvjek bili ekonomski stabilani, ne zavise od jedne ili dvije branse i uvjek se nadje posao. Jedan Duisburg, Bochum ili Gelsenkirchen su strukturlano obicna rupa.
A to sve ce te vidjeti narednih godina, kada se struktura ekonomije mjenja i evo sada kada nezaposlenost raste.

Sjetim se jednog bivseg radnog kolege, Gerd se zove, ja tada radio u jednom velikom osiguranju u Minhenu, imali smo 700 zaposlenih, to je bilo prije 18 godina.
Gerd je dosao iz nekog malog mjesta sa holandske granice za Minhen da radi u osigrunju, jer su velike osiguravajuce kuce uvjek koncentrisale u jednom gradu i ima posla a tamo kod njega gdje je odrastao mogao je voziti traktor u Holandiji i prodavati 5 osiguranja sedmicno nekim seljacima.
Uglavnom otovori se mogucnost da se ide za Frankfurt na Odri uz neki poprilican bonus, jer je nase osiguranje otvorilo tamo call centar i tada meni Gerd kaze, nisam ja dosao iz provincije na zapadu u veliki grad pa da onda idem u porvinciju na istoku i svojoj djeci upropastim sansu za bolje prilike u zivotu.
Eto to je ta privlacnost par velikih gradova u Njemackoj. I kada najveca kriza udari bolje ce proci ljudi u Minhenu i Hamburgu nego u Hanoveru.
Isto tako, kupiti nekretninu u Minhenu ili u Dusiburgu nije isto, u Minhenu imas veliku sanse da nece propasti da ces moci iznajmiti a u Duisburgu ili Wolfsburgu je vec rizik. Jednom VW kihne, citav Wolfsburg wec ima upalu pluca.

Al opet Allah najbolje zna, svako ima svoju nafaku.
Last edited by elcaliente on 24/02/2026 14:09, edited 4 times in total.
Bodkin

#33464 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Bodkin »

dr_Evil wrote: 24/02/2026 13:33

Ma vidi, slazem se, ali opet ces ziviti u njoj - nisi nista dobio, nemas mogucnosti da svoju investiciju pretvoris u pasivni prihod, osim ako uzmes tih 60k to jest ponovo se zaduzis na osnovu te nekretnine i kupis neku shupu u Albaniji.

Ali ja se ne obazirem, zelim da ostavim nesto iza sebe, to jest nesto i materijalno pored ovog vremena koje ulazem u njih, ono da im kazem da se u Mostaru ne prodaje bez obzira na sve, dok sa tim mogu da rade sta hoce - kao da ce me poslusati. A ko zna, mozda i ode nekad pod kiriju za mog zivota, pa da i ja ponovo osjetim zivot bez tereta kredita.
Pasivni prihod je stednja u ovom slucaju. Imas svotu koju ces davati mjesecno da zivis negdje. Osim u slucaju da ti je rentanje 500 a kupovina 1500, svakako se isplati kupiti. Rentanje je trosak sam po sebi. Imas doslovno nula benefita od njega. Osim u scenariju gore gdje razliku od 1000 ulozis negdje pa ti donosi neki povrat

Generalno nekretnine nece padati. Debilni zakoni o gradnji u eu gdje sve mora biti po nekim visokim standardima cine stanove i gradnju skupljim. U vecim gradovima ce uvijek biti net priliv stanovnistva.

Osim nekog veceg svjetskog soka ili velike promjene zakona o gradnji/kupovini velikih korporacija, ne vidim skoriji pad uskoro. A i da ima tog soka velikog, nece samo nekretnine pogoditi

A 512 nije u pravu nego baca polovicne doskocice. Tipa “imam firmu, renta mi je poreski odbitak” i slicne price
dr_Evil

#33465 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by dr_Evil »

Bodkin wrote: 24/02/2026 14:05

Pasivni prihod je stednja u ovom slucaju. Imas svotu koju ces davati mjesecno da zivis negdje. Osim u slucaju da ti je rentanje 500 a kupovina 1500, svakako se isplati kupiti. Rentanje je trosak sam po sebi. Imas doslovno nula benefita od njega. Osim u scenariju gore gdje razliku od 1000 ulozis negdje pa ti donosi neki povrat

Generalno nekretnine nece padati. Debilni zakoni o gradnji u eu gdje sve mora biti po nekim visokim standardima cine stanove i gradnju skupljim. U vecim gradovima ce uvijek biti net priliv stanovnistva.

Osim nekog veceg svjetskog soka ili velike promjene zakona o gradnji/kupovini velikih korporacija, ne vidim skoriji pad uskoro. A i da ima tog soka velikog, nece samo nekretnine pogoditi

A 512 nije u pravu nego baca polovicne doskocice. Tipa “imam firmu, renta mi je poreski odbitak” i slicne price
Ma 512-ka je inace cudan tip, ali je dusevan.

Ne moze biti stednja pasivni prihod jer opet moras tu stanovati. Ali eto, po penzionerske dane neces placati taj kredit. Zaista ja sam 100% za kupovinu, kao sto i uradih gdje god me ima, ali sve je to jama bez dna, samo rashodi bez prihoda. Nikakve olaksice, realno... dok ne ostaris :D
512MB

#33466 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by 512MB »

Bodkin wrote: 24/02/2026 14:05

Gdje nisam u pravu?

BTW, samo 1/3 kuće je poreški odbitak, pošto mi je biro dole a mogao sam deklarisati kao “poslovni prostor” :mrgreen:
izvrsni direktor
Vozim: Premium

#33467 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by izvrsni direktor »

iz ove teme bi se moglo zakljuciti da je najbolje zivit pod kirijom, jer u vlastitu nekretninu moras ulagati jbg.
a auto je najbolje kesom platit, jer kredit ima kamate a leasing je pusing.
ne isplati se vise zaradjivati.

ima li jos kakav strucni zakljucak da sam propustio?
dr_Evil

#33468 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by dr_Evil »

izvrsni direktor wrote: 24/02/2026 14:43 iz ove teme bi se moglo zakljuciti da je najbolje zivit pod kirijom, jer u vlastitu nekretninu moras ulagati jbg.

Ja to nijesam rekao, samo naglasih ne treba posmatrati kao investiciju osim ako imas plan da se vratis. Svakako je uvijek bolje placati sebi kredit nego nekome drugom. Ali ne bih to nazvao investicijom nego stednjom za kupovinu necega. Prije su nasi stari odvajali od plate da kupe nesto i stedili godinama za novi auto, vikendicu, tv ili sta ti ja znam. Mi danas kupimo na kredit pa otplacujemo, ebi ga, drugaciji je sistem.

Kupovina tvoje kuce je investicija za banku, jer ce ona prihodovati. Mada je ne zovemo investitorom nego kreditorom, dok kad nam daje pare za autoput onda je investitor :D

Helem, mnoge zene uloze na sebe, kupe kakvih tasnica na kredit, kakva kupi i silikone i nazivaju to investicijom... mozda, ali neka normalna bi rekla da je stedila i kupila sebi tasnicu.
512MB

#33469 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by 512MB »

dr_Evil wrote: 24/02/2026 14:48 kakva kupi i silikone i nazivaju to investicijom... mozda, ali neka normalna bi rekla da je stedila i kupila sebi tasnicu.
Ova investicija barem ima jak roi :D
izvrsni direktor
Vozim: Premium

#33470 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by izvrsni direktor »

dr_Evil wrote: 24/02/2026 14:48
kakva kupi i silikone i nazivaju to investicijom...
ima rjesenja i za muskarce hecime..

nemoj da kazes da su samo za zene silikonske investicije rezervisane :D

https://www.index.hr/sport/clanak/afera ... 51421.aspx
elcaliente

#33471 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by elcaliente »

izvrsni direktor wrote: 24/02/2026 14:43 iz ove teme bi se moglo zakljuciti da je najbolje zivit pod kirijom, jer u vlastitu nekretninu moras ulagati jbg.

Sve zavisi individualno gdje ko zivi i u kakvoj je zivotnoj situaciji.
Muslimanima je sigurno teze donjeti odluku ako nemaju dovoljno kesa i zbog toga mnogi zive pod kirijom.
dr_Evil

#33472 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by dr_Evil »

izvrsni direktor wrote: 24/02/2026 15:02
dr_Evil wrote: 24/02/2026 14:48
kakva kupi i silikone i nazivaju to investicijom...
ima rjesenja i za muskarce hecime..

nemoj da kazes da su samo za zene silikonske investicije rezervisane :D

https://www.index.hr/sport/clanak/afera ... 51421.aspx
:thumbup: :thumbup:
detroit-mercy

#33473 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by detroit-mercy »

512MB wrote: 24/02/2026 13:44 Kupit nekretninu kao investiciju i živjet u njoj ti dodje isto da kupiš auto i kažeš dobra investicija :-D
Nije isto, auto cijena pada samo jesi li ga makao iz salona. Kao sto vidimo, real estate prati drugu krivulju. Onaj ko je kupio stan za 250k ojra prije deset godina, ne sjedi u stanu kome je vrijednost 50k eura nego u stanu kojem je vrijednost 350k ojra :-).
Sad od kada je dom postao investicija :skoljka:, ako gledas sa aspekta investirati cu u kucu umjesto rentati od nekog, onda je investicija. Jer na kada sve saberes tvoja net pozicija je puno bolja sa nekretninom u rukama.
detroit-mercy

#33474 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by detroit-mercy »

jeza u ledja wrote: 24/02/2026 02:40 On je doktor i kaze da mu se ne isplati.

Po svemu sudeci, u Nj zaradjuju drasticno manje nego u SAD.

PS: Doktor opste medicine u Americi glat zaradi 250k, pa na vise.
Koliko je to? Cirka 13k neto mjesecno.
Sad smo vec dosli do doktora i da im se ne isplati :skoljka:.
Do sada smo vec utvrdili da se ne isplati zanatlijama, inzinjerima, vozacima, ekonomistima.
Majka mu stara, pa kome se onda isplati, gdje ode sav ovaj svijet.
Btw, imam u familiji dokotore/zubare u BiH u Njemacko i USA i znam koliko se zaradjuje.
Isplati se.
elcaliente

#33475 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by elcaliente »

detroit-mercy wrote: 24/02/2026 15:16
Nije isto, auto cijena pada samo jesi li ga makao iz salona. Kao sto vidimo, real estate prati drugu krivulju. Onaj ko je kupio stan za 250k ojra prije deset godina, ne sjedi u stanu kome je vrijednost 50k eura nego u stanu kojem je vrijednost 350k ojra :-).
Sad od kada je dom postao investicija :skoljka:, ako gledas sa aspekta investirati cu u kucu umjesto rentati od nekog, onda je investicija. Jer na kada sve saberes tvoja net pozicija je puno bolja sa nekretninom u rukama.
Dobro si rekao sjedi na 350 hiljada ojra, ne moze ih tako lako aktivirati da nesto uradi sa njima dok ne zatvori hipoteku.
Post Reply