Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
strax

#23176 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Post by strax »

adnante wrote: 23/02/2026 18:42 Inverteri su novo svjetsko cudo. Ugradite ih svi i aktivrajte auto. Pocet cemo prozivoditi struju, a kupatilo ce nam svima biti sauna.
To možda vi sa premiumom, sirotilja čiji cu inverteri košta!li 2-2.5 hiljade ce dobtii samo klizalište 😂 😂 😂
Haris033

#23177 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Post by Haris033 »

Evo sta ChatGPT kaze:

Kratak i jasan odgovor: nije bug, to je procjena (estimated) koja je u ovom slučaju realistična, uz jedno važno objašnjenje.

MelCloud ne mjeri struju wattmetrom, nego računa potrošnju na osnovu:
– vremena rada kompresora
– frekvencije / opterećenja
– režima rada (HEAT, AUTO)
– vanjskih i unutrašnjih uslova

Ono što se desilo kod tebe je tipično za Mitsubishi: nakon kratkog prelaska iz HEAT u AUTO pa nazad u HEAT, uređaj je resetovao adaptivnu logiku grijanja, izašao iz “overdrive” režima (jak rad, česti defrosti) i ušao u low-load održavanje temperature. Pošto je stan već bio zagrijan, a gubici realno mali (PVC, 60 m², istočna strana), klima je samo nadoknađivala gubitke i zato je potrošnja pala višestruko.

Zato možeš imati situaciju da je na suhom minusu -10 do -15 potrošnja manja nego ranije na vlažnijem i nestabilnom vremenu, jer tada imaš više defrosta i lošije uslove izmjene toplote. To ne krši fiziku – potreba za toplotom prostora je ista, ali je način rada uređaja efikasniji.

Zaključak: grafikon nije bug, nego posljedica promjene radne logike i stabilnih uslova. Ako želiš apsolutnu istinu u wattima, jedino rješenje je vanjski mjerač potrošnje, ali po svemu što si naveo – ovo je sasvim realan scenario za LN 12 Zubadan.

Zato hejteri i trabanti :run:

:-D :lol:
nepass1

#23178 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Post by nepass1 »

Haris033 wrote: 23/02/2026 18:37 Manji račun 2KM nego za decembar. Januar je bio mnogo hladniji od decembra, a i ostali kućanski aparati su više trošili… :-D

Na ovim plusevima prebacivanje iz HEAT u AUTO ne fercera, tj. ne mjenja potrošnju struje..

Image
Meni januar 40KM manji racun nego decembar :D
Haris033

#23179 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Post by Haris033 »

nepass1 wrote: 23/02/2026 18:54
Haris033 wrote: 23/02/2026 18:37 Manji račun 2KM nego za decembar. Januar je bio mnogo hladniji od decembra, a i ostali kućanski aparati su više trošili… :-D

Na ovim plusevima prebacivanje iz HEAT u AUTO ne fercera, tj. ne mjenja potrošnju struje..

Image
Svaka čast :thumbup:

A za ove gore, razlika između low-budget i premiuma se upravo vidi na minusu, defrostima i stabilnosti rada, a ne u forum-sarkazmu.
Ko ima podatke i mjerenja, priča brojkama, ko nema, svoje frustracije liječi na način kao ovaj trabant gire… :izet: :lol:
piplica
Grijem se na: Ćumur

#23180 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Post by piplica »

Haris033 wrote: 23/02/2026 13:54 Test je jedno, stvarnost drugo. :izet:
...i onda postaš šta ti je "stvarni" AI rekao?
Haris033

#23181 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Post by Haris033 »

piplica wrote: 23/02/2026 19:15
Haris033 wrote: 23/02/2026 13:54 Test je jedno, stvarnost drugo. :izet:
...i onda postaš šta ti je "stvarni" AI rekao?
A sta ste mi to vi “stručnjaci” ovdje pametno rekli?
Da su low-budget inverteri bolji, kvalitetniji, da rade sa manje defrosta, da su tiši i da trose manje struje?
De, ba, hajde.. :run:
rovac13

#23182 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Post by rovac13 »

Ako mu je klima imala cop 5 kako kaze mitsubishi........koliki onda ima cop sad pomocu carobnog dugmeta.....cop 20 ???

Kad ste vec kod chatgpt
Evo sta je meni odgovorio 😁
Na veoma komplikovano pitanje 😁

Image
Haris033

#23183 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Post by Haris033 »

Jbt “stručnjak” nisam znao da si tako duhovit! :thumbup:
Grohotom se smijem.., :lol:

Da se malo podsjetimo..

Image

Mitsubishi MSZ-LN35VG2R - MUZ-LN35VGHZ2, najbolja investicija! :thumbup: ❤️🥰
BlackCaviar

#23184 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Post by BlackCaviar »

nepass1 wrote: 23/02/2026 18:54

Image

Meni za januar došlo 84 marke manje nego decembru :D
strax

#23185 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Post by strax »

Umjetna inteligencija i tehnologija je pametna samo onoliko, koliko si joj dao tačne i valjane podatke i premise.

To što neko u BiH mjeri pemetnom utičnicom i onda se ibreti kako mu je pala potrošnja za skoro 10x bez logičnog objašnjenja osim onog da je uhakovao sistem i porušio fiziku, nije stvar nauke ni struke, već ličnih anegdotalnih primjera i igorisanja logike i metodologije i zdravog razuma.

Ako su stanari ispod tebe otišli na godišnji ili na selo u goste gdjegod (gle čuda, jako česta pojava u januaru!), ili stanari ispod/sa strana, tebi drastično skače potrošnja, naročito ako više njih ode odjednom. Obrnuto, kad su svi tu, i svi griju, ti suštinski ne moraš ni paliti grijanje. Ima i moj kum 24 stepena u stanu kad ništa ne upali, analogno tome, mogao bi Teslu proglasiti svjetskim čudom jer mu je zagrijao stan na 25 stepeni sa 40 kW mjesečno! Za Hareta bitna napomena logike: Ako je uzimala 2.5 kW i bilo ti taman toplo i +25 u objektu, uz 20 kW potrošnju bi završili na hitnoj od toplotnog udara, u najmanju ruku, ili držali sve prozore na kant.

Ali hajde biću dovoljno ljubazan da utrošim vrijeme, ne zbog tebe, već čisto da budući kupci klima koji ovdje dolaze vide koji si šupljak i koliko si skrenuo u glorifukovanju jednog odličnog uređaja.

Zadržavanje kapaciteta u minusu, zlatni primjer je Hitachi Takai - naravno, ni on ne može stvarati energiju ni iz čega, pa je vidljivo da je;
potrošnja 1156 Wati el. en. da bi isporučio 4268 W toplote pri 0 spoljnje T uz COP 3,69
a u istom zadatku postizanja 24 u prostoriji na -15 utroši 1469 W a isporuči 3960 W uz COP 2.7
Image
Kompletan dokumenta imaš ovdje, pa se edukuj po želji.
https://documentation.hitachiaircon.com ... xe-rac-wxe

ZUBADAN tablice kapaciteta iz zvaničnog priručnika, koje nisam primijetio da si ikada poslao, osim ličnog utiska koji je u nauci anegdotalan i nevažeći to jest nema snagu dokaza i ne uvažava se nigdje;
PS nemoj se šokirati, ali na sedmoj stranici zvaničnog dokumenta piše da Zuba ima DEFROST HEATER od 60 W :run: Kao čunge lunge i infoeriorne klime :run:
Ali evo, nikad nije kasno učiti;
OUTDOOR UNIT SERVICE MANUAL MODELS MUZ-LN35VGHZ MUZ-LN35VGHZ2
https://planetaklimata.com.ua/instr/Mit ... al_Eng.pdf

Kapacitet pri fiksnoj frekvenciji (maksimalno zadržavanje COPa), relativne brojke
Image

To isto, ali u apsolutnim brojkama:
Image

Analitika ostalih komponenti sistema, te proračun koliko će podizanje ostalih parametara dati kapaciteta ali i potrošnje (kada koristiš pravi AI hranjem pravim podacima).

Image

ZAKLJUČAK
LN Zubadan u dubokom minusu zadržava kapacitet, ali troši radikalno i drastično više i COP mu pada na čak 1.74, kao što se ponaša i bilo koji drugi uređaj, jer su energetske potrebe to jest IZGUBLJENA TOPLOTNA ENERGIJA objekta daleko veće i moraju se izmiriti ENERGIJOM, a ova se ne može stvarati ni iz čega (pa ni iz AUTO dugmeta). Ne postaje energetski efikasnija što je hladnije, ali ti garantuje svoje nazivne kilovate i topao objekat, što je poenta kupovine bilo kojeg "nordic" modela. Zubadan ima sposobnost da održi jako visok COP od skoro 3.5 i u za nas dubokom minusu od -10, ali u tom slučaju isporučuje gotovo duplo manje toplotne energije, to jeste 2.16 kW uz utrošak od 0,615 kWh - što je sjajno jer mnogim inverterima je ovo apsolutni maksimum koji izvuku iz dvostruko-trostruko veću potrošnju!

Ako imaš potrebu da se zahvališ nekom novom uvredom, može, ali time govoriš daleko više o sebi, nego o onome kome je upućena.
Haris033

#23186 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Post by Haris033 »

Opet trabant. :-)
Mora tvoja biti zadnja! :lol:
Vidim, potrudio si se esej da napišeš i nakačiš neke tabele, ali nemam namjeru to da čitam i analiziram..
Btw, mogao bih 200 strana ispisati pozitivnih iskustva ljudi koji koriste LN i FT i milion tabela i dijagrama, ali džaba primitivčini pisati.. Isfrustiran time što neko ima bolje, želi nametnuti svoje neopravdano mišljenje kako je trabant bolji od mercedesa.. :lol:

Ukratko, od mene.. Ako su LN i FT bacanje para, onda je svako ko ih kupi “budala” :lol: , a slučajno ih kupuju ljudi koji žele pouzdanost, tišinu i grijanje na minusu bez drame. :izet:
Low-budget klima grije dok može i dok su uslovi idealni, premium se plaća da radi kad nije idealno.
Sve ostalo je pokušaj da se jeftina kupovina proglasi jedinom pametnom investicijom! Toliko od mene :run:

Mitsubishi MSZ-LN35VG2R - MUZ-LN35VGHZ2, moja najbolja investicija! :thumbup: ❤️🥰
strax

#23187 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Post by strax »

Tačno sam znao da ćeš se praviti lud kad te činjenicama i naukom satjeram u ćošak, manje-više se svi profili slično tebi ponašaju tako, jer im ego ne dozvoljava da priznaju da su u krivu u sprezi sa Dauning-Krugerovovim efektom, koji im ne dozvoljava da uče bilo šta novo :lol:

Slobodno preskoči jedan od malobrojnih tehnički potkovanih upisa o svom LN Zubadan uređaju, al je šteta da malo ne proučiš vlastiti uređaj, i moram uputiti tehničku uvredu - KOJI IMA DEFROST GRIJAČČČ :lol: :lol: :lol: .

Ali nemoj lagati narod, da je efikasniji što su temeprature niže.
Nemoj kakati kako si samo zahvaljujući pritisku dugmeta (doduše, dva puta!) smanjio dnevnu potrošnju sa 20 kW na 2.5.
Nemoj se provaljivati čovječe.
Nemoj praviti konstrukcije da BAŠ ON radi kao toplotna pumpa (sa insinucijom da ostali ne rade) i slične ljigavštine.

Nemoj lagati da je to jedini tih i uglađen uređaj, jer su duplo jefitniji uređaji možda par procenata bučniji, a 30% jefitniji uređaji (eto ti Takai) gotovo iste snage u minusu i uglađenosti.

Budi normalan, ako možeš i nemoj lagati ovaj napaćeni narod, da moraju iskeširati 3-3,5 hiljade, da bi imali dobar uređaj, veoma je neetički.
Haris033

#23188 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Post by Haris033 »

Hvala na lekciji iz fizike, psihologije i defrost-grijača, ja ću za to vrijeme nastaviti da se grijem na svom LN Zubadanu i uživam u “pogrešnoj” investiciji, dok se znanje dokazuje po forumima.

Kakav trol! :-)

❤️LN
Bobi
Forum administrator
Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
Vozim: TDI sve crveno

#23189 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Post by Bobi »

haj potucite se :D.
strax

#23190 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Post by strax »

Nema potrebe, dovoljno je obrisao pod tehničkim podacima njegovog uređaja koji jasno pokazuju koliko se provaljuje i laže, grehota gaziti nekog na podu :lol:
Haris033

#23191 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Post by Haris033 »

E, trabante, bas sam obrisao pod tvojim isfrustriranim komentarima :lol:
Bolan, možeš ti crtati tabele i pisati ublehe koliko hoćeš, ali ja se grijem na svom LN Zubadanu i uživam u komforu koji pruža.

Ako su to po tebi “laži”, onda neka bude, ja sam sretan sa svojom “pogrešnom” investicijom, dok ti ostaješ da se boriš sa dokazima po forumu.

Na kraju, praksa i iskustvo govore više od bilo koje teorije. :thumbup:

❤️ My Ln Mitsubushi i preporuka za svakog ko može da priušti!!!
skupljac_zeljeza

#23192 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Post by skupljac_zeljeza »

strax wrote: 24/02/2026 10:37

Nemoj lagati da je to jedini tih i uglađen uređaj, jer su duplo jefitniji uređaji možda par procenata bučniji, a 30% jefitniji uređaji (eto ti Takai) gotovo iste snage u minusu i uglađenosti.
Ne uskačem u diskusiju nego imam FT50, a imam i Hitachi Takai 50 i nije Takai bio duplo jeftiniji nego za nekih 600-700 KM. Znači, ne može mi se pripisati pristrasnost zbog izbora pri kupovini. Šta bi ti radije nakačio na zid od ovo dvoje? Ne zbog estetike, samočiščenja nego zbog odnosa potrošnje i grijanja. Bučne mogu biti obje kada se FAN stavi na max.
I naravno Dzej

#23193 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Post by I naravno Dzej »

Haris033 wrote: 23/02/2026 17:34 1 inverter LN12 Zubadan, stan od 60m2, 2. sprat, orijentacija zapad-istok, PVC stolarija.
Sve ti grije jedna 12 ? Dobar si.
Haris033

#23194 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Post by Haris033 »

I naravno Dzej wrote: 24/02/2026 13:38
Haris033 wrote: 23/02/2026 17:34 1 inverter LN12 Zubadan, stan od 60m2, 2. sprat, orijentacija zapad-istok, PVC stolarija.
Sve ti grije jedna 12 ? Dobar si.
Da! I u tome je prednost premium invertera. :thumbup:
Moji se grijali na TA peći, prelaskom na 1x FT12 (60m2), stan topliji, a računi pali sa 230KM na 100KM. 😃👍

Image

A ovaj trol gore, sa svojim tabelama i nekakvim esejima, i dalje nije dokazao jer je to i nemoguće, da su low-budget inverteri bolji, kvalitetniji, tiši, da bolje rade na minusima i da rjeđe idu u defrost od premium klase. Očigledno ga muče kompleksi i frustracije.

Ja govorim iz prakse, ne lažem i ne izmišljam, nego govorim na osnovu činjenica jer posjedujem uređaj i pratim rad sličnog FT uređaja kod roditelja.

Na vikendici imam Gree G-Tech, a tetka je na moju preporuku kupila Vivax Y. Oba invertera rade i na −22 do −25 °C i mogu reći da su odlični, ali se jednostavno ne mogu porediti sa LN i FT. LN i FT namjestim na 22 °C i dobijem realnih 24 °C, dok kod “kineza” moraš namjestiti 26–27 °C da bi dobio 23–24 °C. Da ne govorim o pucketanju plastike i buci koja je prisutna kod Gree invertera i zna biti poprilično iritantna. Ovo govorim isključivo iz ličnog iskustva, pogotovo jer ni Gree G-Tech ni Vivax Y nisu jeftine klime.

Poruka trolu je jednostavna.. Tabele i teorije su jedno, ali dok ne dokažeš da low-budget klima u praksi radi tiše, pouzdanije i bez buke na minusu bolje od LN ili FT, sve ostaje samo pokušaj da se Trabant proglasi boljim od Mercedesa. :lol:
bordo gandalf
Grijem se na: Gree Hansol 12

#23195 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Post by bordo gandalf »

:-) ko je jaci :?
NediM17

#23196 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Post by NediM17 »

Kemina raja boje se hareta, boje se belaja :serbo:
Hare kenja otvorenih vrata od hale i spavace sobe.
Haris033

#23197 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Post by Haris033 »

NediM17 wrote: 24/02/2026 19:30 Hare kenja otvorenih vrata od hale i spavace sobe.
kako si glup
kako si ohol dragi moj
sudis o mojim osjecanjima

kako si ruzan u svojoj
nezrelosti dragi moj
izvjestacen
bijesan
neshvacen

na tvome licu praznuje
veliko nista
i da zivis tisucu godina
neces uspijeti
daleko si ti od istine

:izet:
bordo gandalf
Grijem se na: Gree Hansol 12

#23198 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Post by bordo gandalf »

NediM17 wrote: 24/02/2026 19:30 Kemina raja boje se hareta, boje se belaja :serbo:
Hare kenja otvorenih vrata od hale i spavace sobe.
Vanjsko politicke vijesti...sinoc su trojica iz haretove raje, rizo, zijo i sejo ufatili petoricu iz kemine raje na vrbanji mostu...

Iz sporta imamo svasta al' nije za pricu
saiks

#23199 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Post by saiks »

arminicos wrote: 22/02/2026 21:40 Imas sada klime sa 2x grijaca vanjske jedinice. Jedan je grijac kompresora klime a drugi grijac tavice u klimi tako da ne ledi zimi. U ostalom pratite zimi na temperaturama 2°C do 0°C kako vam se led stvara po dnu klime vanjske jedinice ako nemate vanjski grijac. Ja sam svoje ispratio obe i vidio da je sve zaledilo..i nikako nije bilo dobro za vanjski ventilator klime. Tako DA skidajte vanjske LULICE topla preporuka ako nemate vanjski grijac klime. Koliko sam primjetio na toplotnoj pumpi koja ima vanjski grijac tavice proizvođac nije predvidio lulice niti dolazi ! To vam se govori dobro.

Klime koje imaju 2x grijaca i trenutno su dosta trazene.

Midea All Easy Pro klima (ima 2x vanjska grijaca).
Midea OASIS PLUS (ima 2x vanjska grijaca).
O kakvom ledu pricas na 0 i 2 stepena,moja klima koja nema grijac a ima lulicu uredno radila i na -8 ove zime
lorente

#23200 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Post by lorente »

Koji retardi su se pojavili ovdje :run: :run:
Post Reply