Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]
Moderator: anex
-
yoyoyo96
#23151 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]
Kod mene je Vivax Aehi, takodje ima dva grijaca. Ne znam koliko je popularna.
-
Zorge
#23152 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]
Slabo Japanci imaju grijač vanjske jedinice, samo ove čunga-lunga klime 
- nepass1
#23153 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]
Kod mene je na easy pro sve poledilo. Zaledili odvodi, na terasi sam mogao umjetno klizanje organizovatiarminicos wrote: ↑22/02/2026 21:40 Imas sada klime sa 2x grijaca vanjske jedinice. Jedan je grijac kompresora klime a drugi grijac tavice u klimi tako da ne ledi zimi. U ostalom pratite zimi na temperaturama 2°C do 0°C kako vam se led stvara po dnu klime vanjske jedinice ako nemate vanjski grijac. Ja sam svoje ispratio obe i vidio da je sve zaledilo..i nikako nije bilo dobro za vanjski ventilator klime. Tako DA skidajte vanjske LULICE topla preporuka ako nemate vanjski grijac klime. Koliko sam primjetio na toplotnoj pumpi koja ima vanjski grijac tavice proizvođac nije predvidio lulice niti dolazi ! To vam se govori dobro.
Klime koje imaju 2x grijaca i trenutno su dosta trazene.
Midea All Easy Pro klima (ima 2x vanjska grijaca).
Midea OASIS PLUS (ima 2x vanjska grijaca).
-
strax
#23154 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]
Meni ove godine ništa ni na KM ni LU seriji.
Prošle je ispod KM bilo klizalište, ALI iz razloga što se izvuklo crijevo s lulice, kad sam ga nekako uspio vratiti bez merdevina, sve 5.
Grijače naravno nemaju.
Posljedica je jako čest DF, ali nikad leda na vanjskoj, samo malko pobjeli.
Prošle je ispod KM bilo klizalište, ALI iz razloga što se izvuklo crijevo s lulice, kad sam ga nekako uspio vratiti bez merdevina, sve 5.
Grijače naravno nemaju.
- Haris033
#23155 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]
LN i FT super odrađuju posao i po tom pitanju 
Na onim januarskim minusima od -10 do -15 niti jedan defrost, toplo u stanu a potrošnja struje nikada manja.
Ali sve to nakon sto sam prebacio inverter da radi sat vremena u AUTO mode, a onda nastavio na HEAT.
Potrosnja struje na dnevnoj bazi ekstremno pala sa cca 20 kWh na 2.5-4 kWh.
Inverter najbolje radi na većim minusima, a najgore po magli.

Na onim januarskim minusima od -10 do -15 niti jedan defrost, toplo u stanu a potrošnja struje nikada manja.
Ali sve to nakon sto sam prebacio inverter da radi sat vremena u AUTO mode, a onda nastavio na HEAT.

- rovac13
#23156 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]
Mitsubishi predstavlja te modele kao super......i objavljuje testove gdje super rijetko ide u defroste.....na svakih 1 do 2 sata kad su minusi vidi se na testu.
Ako je neko otkrio nesto bolje nego mitsubishi na svojim uredjajima.....ja bih to svoje znanje unovcio.....to je nesto sto jos ni jedan proizvodjac nije uspio napravit
Ako je neko otkrio nesto bolje nego mitsubishi na svojim uredjajima.....ja bih to svoje znanje unovcio.....to je nesto sto jos ni jedan proizvodjac nije uspio napravit
- Haris033
#23157 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]
E pa evo ti crno na bijelo!
Kome da se javim da unovcim!?
Kod staraca na FT i kod mene na LN ista prica.. Na minusima, nakon kratkog prelaska sa HEAT u AUTO mode i ponovo u HEAT, klima kao da nije radila a isporučivala toplotu..
Defrost zavisi prvenstveno od vlage i magle, a ne od same temperature, koliko sam ja upućen i koliko sam čitao, zato su suhi minusi često lakši za inverter nego blagi, vlažni dani. Zubadan neće raditi sanula defrosta, nego rjeđe i kraće defroste uz stabilno grijanje, što se u praksi i vidi.
Kratko prebacivanje iz AUTO u HEAT resetuje radnu logiku uređaja i dozvoli mu da ponovo uđe u optimalnu modulaciju, što je normalno ponašanje invertera.
Na kraju je jedino bitno da prostor ostaje topao uz malu potrošnju, a sve ostalo su nijanse i individualni uslovi rada.
To je moje iskustvo, ko ne vjeruje, njegov problem..
Kome da se javim da unovcim!?
Kod staraca na FT i kod mene na LN ista prica.. Na minusima, nakon kratkog prelaska sa HEAT u AUTO mode i ponovo u HEAT, klima kao da nije radila a isporučivala toplotu..
Defrost zavisi prvenstveno od vlage i magle, a ne od same temperature, koliko sam ja upućen i koliko sam čitao, zato su suhi minusi često lakši za inverter nego blagi, vlažni dani. Zubadan neće raditi sanula defrosta, nego rjeđe i kraće defroste uz stabilno grijanje, što se u praksi i vidi.
Kratko prebacivanje iz AUTO u HEAT resetuje radnu logiku uređaja i dozvoli mu da ponovo uđe u optimalnu modulaciju, što je normalno ponašanje invertera.
Na kraju je jedino bitno da prostor ostaje topao uz malu potrošnju, a sve ostalo su nijanse i individualni uslovi rada.
To je moje iskustvo, ko ne vjeruje, njegov problem..
Last edited by Haris033 on 23/02/2026 12:25, edited 1 time in total.
-
Mustang1
#23158 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]
Kod mene prve (prosle) godine midea all easy pro 18 kad udje u defrost bude minut ili dva. Ove druge godine po 10ak minuta 
- rovac13
#23159 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]
Ja bih se javio direktno mitsubishiju da sam otkrio tako nesto.
Evo testa FT modela
Na -5 svakih sat,a na -15 svakih 2 sata.
Jedna kriva pokazuje kolko trosi,druga kolko grije,treca vanjska temp......a na donjoj slici se vidi svaka pauza kad kriva ode na dno.

Evo testa FT modela
Na -5 svakih sat,a na -15 svakih 2 sata.
Jedna kriva pokazuje kolko trosi,druga kolko grije,treca vanjska temp......a na donjoj slici se vidi svaka pauza kad kriva ode na dno.

- Haris033
#23160 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]
Ja sam ti pokazao u praksi na -15 kako trose nase.
Test je jedno, stvarnost drugo.
Test je jedno, stvarnost drugo.
-
strax
#23161 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]
Isto ko što golf troši 3 litre dizela, a ponekad i proizvodi dizel
Na testovima bi se prvi trudili da prikažu i fingiraju što manju potrošnju/što veću efikasnost/ što više proizvedene toplotne energije i što manje praznog hoda (defrosta), sigurno bi sebi pucali u koljena prikazujući DF svako malo...
Osnovna fizika i očuvanje energije, što je niža T, više energije trebaš da nadomiriš gubitke. Ako si imao izuzetno rasterećen uređaj, moguće je i da dosta rijeđe ode u DF, ali da je manje trošio na -5 je -15 je
.
Došle okolne komšije i počele grijati stanove = pala ti potrošnja. Objašnjenja koja su saglasna za zakonima fizike baš i nema.
Na testovima bi se prvi trudili da prikažu i fingiraju što manju potrošnju/što veću efikasnost/ što više proizvedene toplotne energije i što manje praznog hoda (defrosta), sigurno bi sebi pucali u koljena prikazujući DF svako malo...
Osnovna fizika i očuvanje energije, što je niža T, više energije trebaš da nadomiriš gubitke. Ako si imao izuzetno rasterećen uređaj, moguće je i da dosta rijeđe ode u DF, ali da je manje trošio na -5 je -15 je
Došle okolne komšije i počele grijati stanove = pala ti potrošnja. Objašnjenja koja su saglasna za zakonima fizike baš i nema.
- Haris033
#23162 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]
Opet ovaj trabant trol!?
Jbt, sta god da poz. napišem o Mitsu, ovaj se nađe da to negira!
Halo, ba, ti fakat imaš problem!?
Btw, ti miješaš gubitke objekta s radom invertera. Vlažno vrijeme i magla traže više energije zbog čestih defrosta nego suhi minusi, zato -15 može ispasti jeftinije od -5. Komšije mi ne griju stan niti utiču na potrošnju. Ako je prostor topao uz malu potrošnju, to nije marketing nego činjenica.
Opet se ponavljam, tebi tvoj trabant najbolji, meni moj premium i pls, ne odgovaraj na moje postove!
Jbt, sta god da poz. napišem o Mitsu, ovaj se nađe da to negira!
Halo, ba, ti fakat imaš problem!?
Btw, ti miješaš gubitke objekta s radom invertera. Vlažno vrijeme i magla traže više energije zbog čestih defrosta nego suhi minusi, zato -15 može ispasti jeftinije od -5. Komšije mi ne griju stan niti utiču na potrošnju. Ako je prostor topao uz malu potrošnju, to nije marketing nego činjenica.
Opet se ponavljam, tebi tvoj trabant najbolji, meni moj premium i pls, ne odgovaraj na moje postove!
- rovac13
#23163 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]
Tema postoji 15 ak godina......u najmanju ruku zasluzuje da upalimo mozak i pisemo razumno.
Da bi grijanje klimom funkcionisalo,vanjski izmjenjivac mora bit hladniji od vanjske temp.A vanjska puse i po 2000 m3/h zraka.
Ako je zrak 0 C on moze imat 5 gr vode po m3 zraka........ako je -10 onda moze imat 2 grama vode po m3 zraka
Onda dolazimo do podatla da za,sat vremena kroz vanjsku jedinicu protekne 2000m3 po samo 2 gr to je 4 kg vode na sat.
Vanjska tad radi kao odvlazivac,na njen ledeni izmjenjivac se zalijepi dobar dio te vode koja je protekla zajedno sa zrakom.
Ok puno manje nego na 0 C ali ipak mora bit vode,i leda.I to se onda mora,odmrznuti,zato postoji defrost imace bi klima bila mrtva.
To nema veze sa modelom,proizvodjacem,podesavanjem,dugmicima na daljincu itd ....Svaka klima mora da odmrzava inace bi bila za bacit.
Niko nije uspio napravit klimu koja grije bez odmrzavanja.
Pa da.se vratimo u realnost.
Tema zasluzuje bar to.
Da bi grijanje klimom funkcionisalo,vanjski izmjenjivac mora bit hladniji od vanjske temp.A vanjska puse i po 2000 m3/h zraka.
Ako je zrak 0 C on moze imat 5 gr vode po m3 zraka........ako je -10 onda moze imat 2 grama vode po m3 zraka
Onda dolazimo do podatla da za,sat vremena kroz vanjsku jedinicu protekne 2000m3 po samo 2 gr to je 4 kg vode na sat.
Vanjska tad radi kao odvlazivac,na njen ledeni izmjenjivac se zalijepi dobar dio te vode koja je protekla zajedno sa zrakom.
Ok puno manje nego na 0 C ali ipak mora bit vode,i leda.I to se onda mora,odmrznuti,zato postoji defrost imace bi klima bila mrtva.
To nema veze sa modelom,proizvodjacem,podesavanjem,dugmicima na daljincu itd ....Svaka klima mora da odmrzava inace bi bila za bacit.
Niko nije uspio napravit klimu koja grije bez odmrzavanja.
Pa da.se vratimo u realnost.
Tema zasluzuje bar to.
- Haris033
#23164 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]
S tim da neke odu češće, a neke rijeđe u defrost.

- rovac13
#23165 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]
Tako je.
Neka hoce svako pola sata,neka na 45 min,neka na sat,neka na 2 sata........ako je hardver dobar i izolacija predobra pa klima ne grije jako,moze se razvuci i na par sati......i to je to.
Ja sam reagovao na recenicu u januaru minisi -10 -15 ni jednog defrosta.
Neko ko se ne razumije moze doci procitat to,i odlucit to je klima za njeg,cijeli januar bez defrosta.......i kad kupi tek onda nauci da ne moze tako
Nije posteno prema forumasima
Neka hoce svako pola sata,neka na 45 min,neka na sat,neka na 2 sata........ako je hardver dobar i izolacija predobra pa klima ne grije jako,moze se razvuci i na par sati......i to je to.
Ja sam reagovao na recenicu u januaru minisi -10 -15 ni jednog defrosta.
Neko ko se ne razumije moze doci procitat to,i odlucit to je klima za njeg,cijeli januar bez defrosta.......i kad kupi tek onda nauci da ne moze tako
Nije posteno prema forumasima
-
strax
#23166 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]
Džaba ti je, zakoni fizike NE VAZE za sve marke invertera.
Takodje, poznato je da u stambenim zgradama, okolni stanovi ni najmanje ne doprinose grijanju tvog stan i tvojoj potrosnji energije.
Zamisli jedan dan potrošiš 20 kWh za grijanje obkekta, sutra 2 kW, sve ostale premise ostale iste i povjeruješ da je sve regularno.
Ti našao ici u vlagu i detalje.

Takodje, poznato je da u stambenim zgradama, okolni stanovi ni najmanje ne doprinose grijanju tvog stan i tvojoj potrosnji energije.
Zamisli jedan dan potrošiš 20 kWh za grijanje obkekta, sutra 2 kW, sve ostale premise ostale iste i povjeruješ da je sve regularno.
- nepass1
#23167 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]
Nema ni kod mene leda na vanjskoj ali u kablu voda zaledi i onda pusta na sve strane. Kako to sprijeciti?strax wrote: ↑23/02/2026 09:29 Meni ove godine ništa ni na KM ni LU seriji.
Grijače naravno nemaju.
Ja bio na putu tri dana, ostavio klime da griju. Kad sam dosao terasa klizaliste
- piplica
- Grijem se na: Ćumur
-
arminicos
#23169 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]
A bolje led ispod klime nego u klimi
kada je vani 0°C-2°C
Zato mozda gledati gdje ces montirati klimu zimi pravilno
Zato mozda gledati gdje ces montirati klimu zimi pravilno
- Haris033
#23170 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]
Šta odvadi?
Ako ne vjerujes, tvoj problem..
strax wrote: ↑23/02/2026 16:16 Džaba ti je, zakoni fizike NE VAZE za sve marke invertera.
![]()
Kako si ti samo duhovit, trabante!
Sve neki low-budžet, vrsni poznavaoci inverter uređaja i teoretičari, a ispostavlja se da pojma nemaju!
Kupite premium pa se uvjerite sami!
Last edited by Haris033 on 23/02/2026 17:32, edited 1 time in total.
- I naravno Dzej
#23171 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]
Koliko površinu griješ i koliko imaš klima , jel stan ili kuća ?Haris033 wrote: ↑23/02/2026 10:46 LN i FT super odrađuju posao i po tom pitanju
![]()
- Haris033
#23172 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]
1 inverter LN12 Zubadan, stan od 60m2, 2. sprat, orijentacija zapad-istok, PVC stolarija.
Starci 1 FT12 Zubadan, stan 60m2, 5. sprat, orijentacija zapad, PVC stolarija.
Starci 1 FT12 Zubadan, stan 60m2, 5. sprat, orijentacija zapad, PVC stolarija.
-
Cicmil+1
#23173 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]
Uradio sam tu stvar i nerealno mi je pokazivalo malu potrosnju u odnosu na prije. Posle 4 dana nestalo struje i citanje po aplikaciji se vratilo na staro. Nije mi se dalo da ponovo prebacujem jer nema logike da onako malo prikazuje. Trosio oko 30kw dnevno onda 10 i ispod. Sta ti kaze racun za januar?Haris033 wrote: ↑23/02/2026 17:27Šta odvadi?
Ako ne vjerujes, tvoj problem..![]()
strax wrote: ↑23/02/2026 16:16 Džaba ti je, zakoni fizike NE VAZE za sve marke invertera.
![]()
Kako si ti samo duhovit, trabante!
Sve neki low-budžet, vrsni poznavaoci inverter uređaja i teoretičari, a ispostavlja se da pojma nemaju!
Kupite premium pa se uvjerite sami!![]()
- Haris033
#23174 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]
Manji račun 2KM nego za decembar. Januar je bio mnogo hladniji od decembra, a i ostali kućanski aparati su više trošili…
Na ovim plusevima prebacivanje iz HEAT u AUTO ne fercera, tj. ne mjenja potrošnju struje..

Na ovim plusevima prebacivanje iz HEAT u AUTO ne fercera, tj. ne mjenja potrošnju struje..

-
adnante
#23175 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]
Inverteri su novo svjetsko cudo. Ugradite ih svi i aktivrajte auto. Pocet cemo prozivoditi struju, a kupatilo ce nam svima biti sauna.