Dozer wrote: ↑23/02/2026 08:47
U tome lezi problem. I malo si kontradiktoran.
Za Egipat i piramide tvrdis da se sve zna i da je potvrdjeno, iako u svim testovima i nalazima sami istrazivaci kazu da nisu sigurni i da je to "mozda", a onda ovamo pravis neki miks stvari i dovodis ih u pitanje.
Primjer si upravo sam naveo...
Misteriozne pojave, svjetla koja se pojave, bilo da su vremenske prilike ili neprilike ili zaista neki vanzemaljski entitet, to zaista postoji, medjutim nije dokazano. U mojim upisima se drzim toga. Sutra da se empirijski dokaze da su vanzemaljci posjetili nasu planetu, naravno da cu to morati prihvatiti, ne mogu iskljuciti da se to nije desilo.
Ovdje je to lijepo vidljivo.
Znaci, NLO-i postoje - ali nisu dokazani... Kako nesto postoji, a nije dokazano?
Da li su NLO/NPO vanzemaljskog porijekla - to je ono sto ne znamo.
Ali oni postoje, dokazano, vidljivo svima, i daleko su napredniji od bilo cega naseg, sto je takodjer dokumentovano snimcima, zapisima i svjedocenjima.
Da li vjerujes da postoji hipnoza?
P.S. Ma imam odgovore, ali vrtimo se u krug pa ne citiram sve.
Ti moras da naucis da citas sa smisom prije svega. Nimalo nisam kontradiktoran, cak sam napisao i reference potvrdjene naucnim radovima, a ne opskurnim podcastima., Nisam nikada tvrdio da se sve zna, napisao sam tacno sta se zna i koliko. I nije istina da u svim testovima i nalazima sami istrazivaci kazu da nisu sigurni, jednostavno nije istina. Sa druge strane, ti nisi nista ponudio do individualnih izjava, slika cajnika kao NLO-a i na zor guranja toga da je nesto sto nije dokazano.
Zato kazem, citaj sa smislom.
Nije isto reci "Ne znamo svaki detalj gradnje piramida" i "Ne znamo porijeklo nekog objekta na nebu".
Kod piramida imamo arheoloski kontinuitet, alat, kamenolome, radnicka naselja, tragove obrade, administrativne zapise. Ne znamo tacnu konfiguraciju rampi do zadnjeg metra. To je razlika između ne znamo sve i ne znamo nista.
Kod NLO-a (UAP-a) situacija je obrnuta. Znamo da postoje neidentifikovani objekti. Ne znamo šta su. To je bukvalno definicija: Unidentified Flying Object. Postojanje neidentifikovanog fenomena nije dokaz vanzemaljskog porijekla.
Reci “NLO postoji” je isto sto i reci “postoji nesto sto trenutno ne mozemo identifikovati”. To nije metafizicka tvrdnja, to je administrativna kategorija. Takodjer, ta tvrdnja da su daleko napredniji od bilo cega nasega jednostavno nije dokazana. Na zor se ne moze nauka raditi.
Hipnoza postoji, podvrgnuo sam se istoj vise puta. Dokumentovana je, mjerljiva, reproduktivna u kontrolisanim uslovima. Nije mistika. Nije paranormalno. To je psiholoski fenomen sa jasnim granicama. Sta je poenta pitanja?
U cijeloj ovoj diskusiji je to sto ti zelis da ako nesto ne mozemo da objasnimo objasnis isto vanzemaljcima, a ja kazem da to ne mogu uzeti kao naucnu osnovu jer je na bazi vjerovanja, ne empirijske analize, niti bilo kakvog ozbiljnog naucnog pristupa.
Vezano za Rozvel, ponovicu jos jednom. Da li je vjerovatnije da je Rozvel bio tajni projekat i birokratska greska, ili da desetine hiljada ljudi kroz generacije cuvaju tajnu kroz generacije bez ijednog materijalnog dokaza? Tajne operacije cure. Dosijei cure. Programi cure. Watergate je procurio. NSA masovni nadzor je procurio. MK-Ultra je procurio. Pentagon Papers su procurili. Pricamo o obavjestajnim agencijama koje su suprostavljene takodjer i imaju svoje nacionalne interese, ne interese covjecanstva. Amerika se jedva dogovorila sa Kinom o tiktoku, ekonomske sankcije se uvode kaubojski, a ti vjerujes u savrsenu, pri tome i generacijsku sinhronizaciju cuvanja jedne tajne izmedju suprostavljenih nacija, pa cak i u Hladnom ratu. To je jako, jako, jako tesko vjerovatno. To bi, bez ikakve ironije ili sarkazma, bio najveci grupni poduhvat u historiji covjecanstva. Medjutim, mrka kapa.