Da se branim, ja bih zatražio dokaz oovoj tvrdnji. Možda su točkovi tramvaja bili neispravni, možda su šine bile neispravne za veću brzinu, itd. Tramvaj je bio prazan, da li bi zadnji njegov dio onako iskočio da je bilo više putnika, da su svi sjedili na lijevoj strani, itd. A možda su i kočnice bile izvan funkcije...drug_profi wrote: ↑22/02/2026 21:26Pa ko je vozio tramvaj? Za sad se zna da je tramvaj iskočio iz šina radi velike brzine.moimoi wrote: ↑22/02/2026 21:13Mislis?drug_profi wrote: ↑22/02/2026 19:51 NE. Samo ga snimak može osloboditi. Jer je on jedina osoba koja je upravljala tramvajem.
Mora se poklopiti da je uradio sve što može da ga zaustavi i da se istragom utvrdi da je neispravan.
Jedno od to dvoje ako fali, ostaje krivica na njemu.
Garantujem ti da nema sanse da ga osude bez snimka.
Ako nema dokaz o tehničkom kvaru i tome da je vozač poduzeo sve što može, razumno je zaključiti da je tramvaj bio ispravan, tj. da je barem mogao biti zaustavljen. Vozača oslobađa samo viša sila, tj. potpuni gubitak kontrole radi tehničkih razloga.
Gras all about
-
HelaS
#9876 Re: Gras all about
-
moimoi
#9877 Re: Gras all about
Hajmo sada hipoteticki (znamo da je direktor dao ostavku).Kome najvise ide u korist sto nema snimka? Vozacu? Mehanicaru? Menadzmentu?drug_profi wrote: ↑22/02/2026 21:26Pa ko je vozio tramvaj? Za sad se zna da je tramvaj iskočio iz šina radi velike brzine.moimoi wrote: ↑22/02/2026 21:13Mislis?drug_profi wrote: ↑22/02/2026 19:51 NE. Samo ga snimak može osloboditi. Jer je on jedina osoba koja je upravljala tramvajem.
Mora se poklopiti da je uradio sve što može da ga zaustavi i da se istragom utvrdi da je neispravan.
Jedno od to dvoje ako fali, ostaje krivica na njemu.
Garantujem ti da nema sanse da ga osude bez snimka.
Ako nema dokaz o tehničkom kvaru i tome da je vozač poduzeo sve što može, razumno je zaključiti da je tramvaj bio ispravan, tj. da je barem mogao biti zaustavljen. Vozača oslobađa samo viša sila, tj. potpuni gubitak kontrole radi tehničkih razloga.
Summa summarum-svima.
- konektovan
- Vozim: Francusku kantu
#9878 Re: Gras all about
Svima, naravno...
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#9879 Re: Gras all about
ne ide Šteti, posebno jer je tvrdio da postoji snimak.moimoi wrote: ↑22/02/2026 21:35Hajmo sada hipoteticki (znamo da je direktor dao ostavku).Kome najvise ide u korist sto nema snimka? Vozacu? Mehanicaru? Menadzmentu?drug_profi wrote: ↑22/02/2026 21:26Pa ko je vozio tramvaj? Za sad se zna da je tramvaj iskočio iz šina radi velike brzine.
Summa summarum-svima.
inače, vezano za Bečarevićevo pisanje
https://vlada.ks.gov.ba/node/127402
Rekonstruisana tramvajska pruga ima sve upotrebne dozvole
Nakon što su se u pojedinim medijima pojavile špekulacije da dio tramvajske pruge na dijelu Marijin Dvor prema Željezničkoj stanici na području Općine Centar nema upotrebnu dozvolu, ovim putem obavještavamo javnost da Ministarstvo saobraćaja Kantona Sarajevo posjeduje upotrebne dozvole za kompletnu tramvajsku prugu koja je rekonstruisana, i to od svih općina kroz koje tramvajska pruga prolazi.
Konkretno, radovi na dijelu pruge Marijin dvor na području općine Centar prema Željezničkoj stanici i na okretnici Skenderija su vršeni 2023. godine a nakon toga se išlo u proceduru ishodovanja svih dozvola.
Tramvajski saobraćaj na linijama 1, 4 i 6 tada nije radio. Upotrebna dozvola općine Centar izdata je 21.01.2025. godine.
"Dužni smo da pojasnimo da se upotrebne dozvole izdaju nakon završenih radova od općina na čijim se lokacijama izvode radovi i da za projekt rekonstrukcije ne postoji samo jedna upotrebna dozvola za cijelu prugu, nego više njih, izdatih od strane Općine Centar, Novo Sarajevo, Novi Grad i Ilidža, po okončanju svih radova i nakon izvršenih tehničkih pregleda od komisija. Ministarstvo saobraćaja Kantona Sarajevo razumije interesovanje javnosti za ovu temu, ali molimo medije da prije objave ovakvih tekstova koji mogu uznemiriti javnost, kontaktiraju i instituciju", navode iz resornog ministarstva.
- drug_profi
#9880 Re: Gras all about
Fakt je da je tramvaj išao prebrzo.HelaS wrote: ↑22/02/2026 21:35Da se branim, ja bih zatražio dokaz oovoj tvrdnji. Možda su točkovi tramvaja bili neispravni, možda su šine bile neispravne za veću brzinu, itd. Tramvaj je bio prazan, da li bi zadnji njegov dio onako iskočio da je bilo više putnika, da su svi sjedili na lijevoj strani, itd. A možda su i kočnice bile izvan funkcije...drug_profi wrote: ↑22/02/2026 21:26Pa ko je vozio tramvaj? Za sad se zna da je tramvaj iskočio iz šina radi velike brzine.
Koliko znamo, vozač je taj koji upravlja tramvajem i za sada je jedino održivo da je on vozio prebrzo.
Da bi se vozač oslobodio, mora se naći tehnički razlog zašto nije mogao usporiti.
Ako toga nema, nema ni umanjenja vozačeve krivice.
- drug_profi
#9881 Re: Gras all about
Vozaču ne ide. Snimak dokazuje nejgove postupke, tj. da je pokušao sve što može da zaustavi vozilo ili da smanji posljedice.moimoi wrote: ↑22/02/2026 21:35Hajmo sada hipoteticki (znamo da je direktor dao ostavku).Kome najvise ide u korist sto nema snimka? Vozacu? Mehanicaru? Menadzmentu?drug_profi wrote: ↑22/02/2026 21:26Pa ko je vozio tramvaj? Za sad se zna da je tramvaj iskočio iz šina radi velike brzine.
Summa summarum-svima.
Vozač će u zatvor sasvim sigurno, samo je pitanje koliko olakotnih će imati.
Nedostatak snimka štiti samo one koji dijele krivicu sa vozačem.
Uz to povežite i tramvaj koji nije pod nadzorom policije.
-
moimoi
#9882 Re: Gras all about
Stetu su najvise zelili da sklone, jer je jedini imao “opipljive” ili ti ga vidne dokaze radaChmoljo wrote: ↑22/02/2026 21:38ne ide Šteti, posebno jer je tvrdio da postoji snimak.moimoi wrote: ↑22/02/2026 21:35Hajmo sada hipoteticki (znamo da je direktor dao ostavku).Kome najvise ide u korist sto nema snimka? Vozacu? Mehanicaru? Menadzmentu?drug_profi wrote: ↑22/02/2026 21:26
Pa ko je vozio tramvaj? Za sad se zna da je tramvaj iskočio iz šina radi velike brzine.
Summa summarum-svima.
inače, vezano za Bečarevićevo pisanje
https://vlada.ks.gov.ba/node/127402
Rekonstruisana tramvajska pruga ima sve upotrebne dozvole
Nakon što su se u pojedinim medijima pojavile špekulacije da dio tramvajske pruge na dijelu Marijin Dvor prema Željezničkoj stanici na području Općine Centar nema upotrebnu dozvolu, ovim putem obavještavamo javnost da Ministarstvo saobraćaja Kantona Sarajevo posjeduje upotrebne dozvole za kompletnu tramvajsku prugu koja je rekonstruisana, i to od svih općina kroz koje tramvajska pruga prolazi.
Konkretno, radovi na dijelu pruge Marijin dvor na području općine Centar prema Željezničkoj stanici i na okretnici Skenderija su vršeni 2023. godine a nakon toga se išlo u proceduru ishodovanja svih dozvola.
Tramvajski saobraćaj na linijama 1, 4 i 6 tada nije radio. Upotrebna dozvola općine Centar izdata je 21.01.2025. godine.
"Dužni smo da pojasnimo da se upotrebne dozvole izdaju nakon završenih radova od općina na čijim se lokacijama izvode radovi i da za projekt rekonstrukcije ne postoji samo jedna upotrebna dozvola za cijelu prugu, nego više njih, izdatih od strane Općine Centar, Novo Sarajevo, Novi Grad i Ilidža, po okončanju svih radova i nakon izvršenih tehničkih pregleda od komisija. Ministarstvo saobraćaja Kantona Sarajevo razumije interesovanje javnosti za ovu temu, ali molimo medije da prije objave ovakvih tekstova koji mogu uznemiriti javnost, kontaktiraju i instituciju", navode iz resornog ministarstva.
-
moimoi
#9883 Re: Gras all about
Ma nema sanse. Po sta zelis da se kladimodrug_profi wrote: ↑22/02/2026 21:44Vozaču ne ide. Snimak dokazuje nejgove postupke, tj. da je pokušao sve što može da zaustavi vozilo ili da smanji posljedice.moimoi wrote: ↑22/02/2026 21:35Hajmo sada hipoteticki (znamo da je direktor dao ostavku).Kome najvise ide u korist sto nema snimka? Vozacu? Mehanicaru? Menadzmentu?drug_profi wrote: ↑22/02/2026 21:26
Pa ko je vozio tramvaj? Za sad se zna da je tramvaj iskočio iz šina radi velike brzine.
Summa summarum-svima.
Vozač će u zatvor sasvim sigurno, samo je pitanje koliko olakotnih će imati.
Nedostatak snimka štiti samo one koji dijele krivicu sa vozačem.
Uz to povežite i tramvaj koji nije pod nadzorom policije.
- dječak sa šibicama
#9884 Re: Gras all about
Previse teorija jer nemamo pojma dokle je istraga, sta se doznalo, i imamo kamaru prepucavanja politikantskih likova u javnoasti na celu sa politicarima koji odjednom izlaze sa tracevima i opanjkavanjima kojima zele reci sta... ja podrzavam Stetu ali kad izadjes sa informacijama "GRAS ovo GRAS ono" ti si jarane optuzio GRAS.
Vecina nas misli da je GRAS kriv odnosno neko unutra, pa ko je, hoce li sve ostati na tracevima ili ce se konacno neko kazniti. Ovdje nije ubijeno pile nego covjek, a drugi covjek osakacen do kraja zivota. Dakle, gdje su djela konacno.
To da ce okriviti vozaca svi ocekujemo, i nema tu olakotnih, tramvaj je isao prebrzo i neko je kriv. Jesu vjestacili kocnice? ako je tehnicki sve ok (a kako moze biti kad sa svih strana dolaze vijesti o javasluku u GRASu) onda je kriv vozac. Neko je ubica, pa cekamo da vidimo ko. Samo me zanima do kada cemo cekati.
Ovo se razvlaci da javnost izgubi volju, kao i uvijek do sada. Mladima je vec dosta protesta, nece ih vjv vise ni biti, a onda sve ide u zaborav.
Vecina nas misli da je GRAS kriv odnosno neko unutra, pa ko je, hoce li sve ostati na tracevima ili ce se konacno neko kazniti. Ovdje nije ubijeno pile nego covjek, a drugi covjek osakacen do kraja zivota. Dakle, gdje su djela konacno.
To da ce okriviti vozaca svi ocekujemo, i nema tu olakotnih, tramvaj je isao prebrzo i neko je kriv. Jesu vjestacili kocnice? ako je tehnicki sve ok (a kako moze biti kad sa svih strana dolaze vijesti o javasluku u GRASu) onda je kriv vozac. Neko je ubica, pa cekamo da vidimo ko. Samo me zanima do kada cemo cekati.
Ovo se razvlaci da javnost izgubi volju, kao i uvijek do sada. Mladima je vec dosta protesta, nece ih vjv vise ni biti, a onda sve ide u zaborav.
-
HelaS
#9885 Re: Gras all about
Šta snimaju kamere u tramvajima? Da li postoji kamera koja snima vozača u njegovoj radnoj poziciji pa se može uočiti i zaključiti redosljed njegovih radnji tokom vožnje?drug_profi wrote: ↑22/02/2026 21:44Vozaču ne ide. Snimak dokazuje nejgove postupke, tj. da je pokušao sve što može da zaustavi vozilo ili da smanji posljedice.
U kontekstu snimanja, možda bi neko trebao otvoriti temu nabavke i instaliranja "crnih kutija" u vozilima javnog prevoza putnika. Da je bila u ovom kobnom tramvaju, bila bi rješena ova nesreća
- drug_profi
#9886 Re: Gras all about
Nemam se šta kladiti.
Tramvaj nije išao sam, imao je vozača.
Da bi vozač bio bez krivice, mora se bez sumnje uvrditi potpuna neispravnost svih sistema zaustavljanja vozila.
Ja zgazim ljude i tvrdim da mi auto nije htjelo stati jer mi je jutros serviser nešto zajebao.
Ok, moguće, ali daj dokaži.
-
moimoi
#9887 Re: Gras all about
Nije isto. Jedino da su neke kamere snimile da je hvatao zeleno svjetlo tj udario po “gasu”drug_profi wrote: ↑22/02/2026 21:54Nemam se šta kladiti.
Da bi vozač bio bez krivice, mora se bez sumnje uvrditi potpuna neispravnost svih sistema zaustavljanja vozila.
Ja zgazim ljude i tvrdim da mi auto nije htjelo stati jer mi je jutros serviser nešto zajebao.
Inace nema sanse da ga okrive. Ili da je bio drogiran (a izgleda da ga na droZe nisu testirali.. samo alkohol).
Nije auto u pitanju.. tram je izletio iz tracnica
- dječak sa šibicama
#9888 Re: Gras all about
Mislim da crna kutija nema ni svrhe u tramvaju iz 1967 ili koje vec godine. Avionske CK imaju sistem pracenja podataka leta koji su vezani za visokosofisticiranu tehnologiju u avionu, i zabiljeske komunikacije pilota sa vanjskim svijetom odnosno kontrolom letenja. Kao i snimanje svega u pilotskoj kabini, mimo radio komunikacije.
Tramvaj nema takvu tehnologiju. Ovdje je valjda dovoljno da neki strucan pregleda kocnice i ostale elemente u tramvaju, valjda neko zna sistem rada ovakvih tramvaja i pronaci ce ili kvar ili ostecenje ili je sve u redu. Ako je sve u redu sa mehanikom, onda je kriv vozac. Prosto je, samo treba konacno da neko radi svoj posao.
Tramvaj nema takvu tehnologiju. Ovdje je valjda dovoljno da neki strucan pregleda kocnice i ostale elemente u tramvaju, valjda neko zna sistem rada ovakvih tramvaja i pronaci ce ili kvar ili ostecenje ili je sve u redu. Ako je sve u redu sa mehanikom, onda je kriv vozac. Prosto je, samo treba konacno da neko radi svoj posao.
- drug_profi
#9889 Re: Gras all about
Izletio jer je usao prebrzo u krivinu, a ne sam od sebe.
Samo treba utvrditi zasto je usao prebrzo ukrivinu. Čija je krivica.
- Hajlac
#9890 Re: Gras all about
I zamisli policija + tuzilac odvezu to tvoje auto, cija je tehnicka ispravnost od momenta nesrece bila pod upitnikom, u garazu majstora koji ti ga je odrzavaodrug_profi wrote: ↑22/02/2026 21:54Nemam se šta kladiti.
Onda tek nakon jedno 5+ dana se sazna kako ni kamera, koju ti je takodje ugradio isti taj majstor, nema snimaka zadnjih 3 mjeseca.
Bas u tvom autu nije radila, a u ostalim koje on odrzava rade kamere. A stalno to vozilo vracas/parkiras kod tog majstora, koji je ZADUZEN za ispravnog istog (citaj GRAS).
I onda jos Tuzilastvo zatrazi mjesec dana zatvora za tebe, jer "boravak na slobodi bi uznemirio javnost".
Sve cisto ko suza, kako da ne.
Eto ne znamo za bruku drugih slicnih slucajeva po svijetu gdje su velike kompanije uvezane s vlascu (famozno "lobiranje" ili MITO) pokusale svu krivicu za nesrecu sa smrtim ishodom prikaciti iskljucivo na vozaca - od avionskih premo automobilskih (silni defekti na odredjenim serijama auta) do zeljeznickih nesreca.
Last edited by Hajlac on 22/02/2026 22:11, edited 3 times in total.
- Hajlac
#9891 Re: Gras all about
Ma vozac je eto samoubica u pokusaju. Case closed. Ili mu je "nadrogiranom" u momentu prahnulo da produzi do Istorijskog muzeja malo ili do kafica Tito.drug_profi wrote: ↑22/02/2026 22:04 Izletio jer je usao prebrzo u krivinu, a ne sam od sebe.
-
HelaS
#9892 Re: Gras all about
Nedavno iskakanje tramvaja iz šina nije prvo u Sarajevu. Od rata do danas bilo je nekoliko ovakvih "incidenata", iskakanja i kod svake je bila materijallna šteta na vozilima, na šinama, a bilo je i povreda ljudi, plus troškovi intervencija ljekara, vatrogasaca i dr.
Pitanje je:
Da li je iko ikad pravosudno odgovarao za ovakva tramvajska iskakanja, za materijalnu štetu načinjenu iskakanjem, i za povrede ljudi, putnika?
Da li je bilo odgovornosti unutar GRAS-a, neki postupak ili bilo šta?
Postoje li procjene šteta, jesu li vozila pokrivena osiguranjima?
- drug_profi
#9893 Re: Gras all about
Da zato tvrdim da je ovdje nešto jako problematično sa održanjem integriteta dokaza.Hajlac wrote: ↑22/02/2026 22:05I zamisli policija + tuzilac odvezu to tvoje auto, cija je tehnicka ispravnost od momenta nesrece bila pod upitnikom, u garazu majstora koji ti ga je odrzavaodrug_profi wrote: ↑22/02/2026 21:54Nemam se šta kladiti.
Ok, moguće, ali daj dokaži.![]()
Onda tek nakon jedno 5+ dana se sazna kako ni kamera, koju ti je takodje ugradio isti taj majstor, nema snimaka zadnjih 3 mjeseca.![]()
I onda jos Tuzilastvo zatrazi mjesec dana zatvora za tebe, jer "boravak na slobodi bi uznemirio javnost".
Eto ne znamo za bruku drugih slicnih slucajeva po svijetu gdje su velike kompanije uvezane s vlascu (famozno "lobiranje" ili MITO) pokusale svu krivicu za nesrecu sa smrtim ishodom prikaciti iskljucivo na vozaca - od avionskih do zeljeznickih nesreca.
Tramvaj je morao biti pod zaštitom do dolaska vještaka, najbolje stranca, radi osjetljive političke priče.
Video nema, ok, ne mora biti sumnjivo. Desi se. Da li ima jos tramvaja gdje ih nema? Nema? Onda je sumnjivo.
Ima li procedura oko tih kamera? Ko provjerava, čemu služe snimci, da li se negdje arhiviraju, zašto nisu u cloudu itd.
Ali OSNOVNO je tramvaj. Tramvaj može ispričati cijelu priču bez ikakve sumnje.
I on je ostavljen da bude dostupan svakom.
Kao da na mjesto ubistva pustiš publiku da razgleda. Pa ćeš za mjesec dana skupljati materijalne dokaze.
- drug_profi
#9894 Re: Gras all about
Što, jel to nema samoubica, nadrogiranih, psihijatrijskih slučajeva...?Hajlac wrote: ↑22/02/2026 22:07Ma vozac je eto samoubica u pokusaju. Case closed. Ili mu je "nadrogiranom" u momentu prahnulo da produzi do Istorijskog muzeja malo ili do kafica Tito.drug_profi wrote: ↑22/02/2026 22:04 Izletio jer je usao prebrzo u krivinu, a ne sam od sebe.
Suđenje je ozbiljna stvar i važi samo ono što možeš dokazati.
Za sad stoji da je vozač upravljao tramvajem koji je prebrzo ušao u krivinu i dalje se zna.
Odbrana treba dokazati da nije mogao učiniti ništa da ga uspori ili zaustavi.
- dječak sa šibicama
#9895 Re: Gras all about
Sposobniji sistem bolje sakrije istinu, onaj nesposobni se samo izblamira, a kako ne vjerujem da ovi nasi znaju zataskati dogadjaj u stilu "22.11.63" makar cemo lakse skontati jesu li nesto smuljali.
Neispravna kamera me zapravo i ne cudi, cudilo bi me da radi, najprije sam ocekivao da kamera radi ali nista ne biljezi jer "skup hard disk". Ko nasa nadzorna kamera u stubistu, ona radi u realnom vremenu i makar mozes vidjeti ko je na ulaznim vratima ali ne biljezi nista jer nema HD.
Kod nas je i klima u vozilima GSP najcesce nekativna, ili nece da je upali ili ne zna ili ne radi, ili oni baneri koji uglavnom ne rade. Eno u lokalnoj posti kursna lista vec mjesecima ne radi na monitoru koji je na zidu, samo stoji obavjest sa racunara da je nesto u kvaru. Nesposobnih kamara, ali svi rade jer babo daidza amidza.
Vozac mozda i jeste kriv, otkud znamo da nije, mada ima svjedoka jedinog putnika koji je potvrdio da je pokusavao zaustaviti vozilo. Ako je to istina i ako svjedok svjedoci, onda je kriv neki glavonja iz GRAS-a.
Ja cijenim da je krivica na tenderima i nabavkama i na onome ko je posao odrzavanja kocnica dao stanovitom Vikleru. Jer to je klasika kod nas, imam malog on je Bog za kompjutere i elektroniku, daj njemu poso, a mozemo se i utaliti. Sto posto.
Neispravna kamera me zapravo i ne cudi, cudilo bi me da radi, najprije sam ocekivao da kamera radi ali nista ne biljezi jer "skup hard disk". Ko nasa nadzorna kamera u stubistu, ona radi u realnom vremenu i makar mozes vidjeti ko je na ulaznim vratima ali ne biljezi nista jer nema HD.
Kod nas je i klima u vozilima GSP najcesce nekativna, ili nece da je upali ili ne zna ili ne radi, ili oni baneri koji uglavnom ne rade. Eno u lokalnoj posti kursna lista vec mjesecima ne radi na monitoru koji je na zidu, samo stoji obavjest sa racunara da je nesto u kvaru. Nesposobnih kamara, ali svi rade jer babo daidza amidza.
Vozac mozda i jeste kriv, otkud znamo da nije, mada ima svjedoka jedinog putnika koji je potvrdio da je pokusavao zaustaviti vozilo. Ako je to istina i ako svjedok svjedoci, onda je kriv neki glavonja iz GRAS-a.
Ja cijenim da je krivica na tenderima i nabavkama i na onome ko je posao odrzavanja kocnica dao stanovitom Vikleru. Jer to je klasika kod nas, imam malog on je Bog za kompjutere i elektroniku, daj njemu poso, a mozemo se i utaliti. Sto posto.
-
HelaS
#9896 Re: Gras all about
Agatha C. se okreće...drug_profi wrote: ↑22/02/2026 22:11Da zato tvrdim da je ovdje nešto jako problematično sa održanjem integriteta dokaza.Hajlac wrote: ↑22/02/2026 22:05I zamisli policija + tuzilac odvezu to tvoje auto, cija je tehnicka ispravnost od momenta nesrece bila pod upitnikom, u garazu majstora koji ti ga je odrzavaodrug_profi wrote: ↑22/02/2026 21:54
Nemam se šta kladiti.
Ok, moguće, ali daj dokaži.![]()
Onda tek nakon jedno 5+ dana se sazna kako ni kamera, koju ti je takodje ugradio isti taj majstor, nema snimaka zadnjih 3 mjeseca.![]()
Eto ne znamo za bruku drugih slicnih slucajeva po svijetu gdje su velike kompanije uvezane s vlascu (famozno "lobiranje" ili MITO) pokusale svu krivicu za nesrecu sa smrtim ishodom prikaciti iskljucivo na vozaca - od avionskih do zeljeznickih nesreca.
Tramvaj je morao biti pod zaštitom do dolaska vještaka, najbolje stranca, radi osjetljive političke priče.
Video nema, ok, ne mora biti sumnjivo. Desi se. Da li ima jos tramvaja gdje ih nema? Nema? Onda je sumnjivo.
Ima li procedura oko tih kamera? Ko provjerava, čemu služe snimci, da li se negdje arhiviraju, zašto nisu u cloudu itd.
Ali OSNOVNO je tramvaj. Tramvaj može ispričati cijelu priču bez ikakve sumnje.
I on je ostavljen da bude dostupan svakom.
Kao da na mjesto ubistva pustiš publiku da razgleda. Pa ćeš za mjesec dana skupljati materijalne dokaze.
-
akcija007
#9897 Re: Gras all about
@HelaS vozila sva pa i sinska u javnom gradskom prevozu moraju biti pokrivena osiguranjima iako tramvaj nema registracijske tablice kao auto/bus/trolejbus .
Tramvaj ima obavezno osiguranje od odgovornosti .
Tramvaj ima obavezno osiguranje od odgovornosti .
- Hajlac
#9898 Re: Gras all about
Kako ti znas da je vozac uopste imao pod svojom kontrolom dati tramvaj u momentu kad je naglo ubrzao - 30-ak metara pred skretanje/semafor?drug_profi wrote: ↑22/02/2026 22:13Što, jel to nema samoubica, nadrogiranih, psihijatrijskih slučajeva...?Hajlac wrote: ↑22/02/2026 22:07Ma vozac je eto samoubica u pokusaju. Case closed. Ili mu je "nadrogiranom" u momentu prahnulo da produzi do Istorijskog muzeja malo ili do kafica Tito.drug_profi wrote: ↑22/02/2026 22:04 Izletio jer je usao prebrzo u krivinu, a ne sam od sebe.
Za sad stoji da je vozač upravljao tramvajem koji je prebrzo ušao u krivinu i dalje se zna.
Drugim rijecima, kako mozes tvrditi da se tramvaj NIJE oteo kontroli/pomahnitale komande/elektrika i kocnica u tom momentu postala neupotrebljiva?
Kad vec nabrajas, onda bi bilo fer da spomenes i kako 'stoji' da imamo izjave svjedoka iz i oko tramvaja da je vozac UPOZORAVAO da se nesto abnormalno desava:
- zvonom
- mahanjem rukama
itd.
- drug_profi
#9899 Re: Gras all about
Čuj kako znam...Hajlac wrote: ↑22/02/2026 22:20Kako ti znas da je vozac uopste imao pod svojom kontrolom dati tramvaj u momentu kad je naglo ubrzao - 30-ak metara pred skretanje/semafor?drug_profi wrote: ↑22/02/2026 22:13Što, jel to nema samoubica, nadrogiranih, psihijatrijskih slučajeva...?
Drugim rijecima, kako mozes tvrditi da se tramvaj NIJE oteo kontroli/pomahnitale komande/elektrika i kocnica u tom momentu postala neupotrebljiva?
Kad vec nabrajas, onda bi bilo fer da spomenes i kako 'stoji' da imamo izjave svjedoka iz i oko tramvaja da je vozac UPOZORAVAO da se nesto abnormalno desava:
- zvonom
- mahanjem rukama
itd.
Kako ti znaš da nije?
Sudu moraš dokazati da vozilo nije bilo moguće kontrolisati jer (pazi sad čuda) je napravljeno da ga se može kontrolisati.
- Hajlac
#9900 Re: Gras all about
Nadam se da ce novinari iscackati npr. podatak koliko su po komadu placene kamere koje su bile ugradjene jer ako je vec u pitanju centralizirani sistem koji prima signal s 3-4 kamere u jednom tramvaju, onda su po meni trebale i morale biti ugradjene kamere koje imaju dva istovremena nacina snimanja odnosno prosljedjivanja slike - istovremeno na lokalno ugradjenu microSD karticu kao i kablom prema zajednickom snimacu koji je kako kazu bio ugradjen u vozacevoj kabini.
A evo koliko kostaju takve:
https://kamere.ba/product/ds-2cd2143g2- ... -acusense/
https://kamere.ba/product/ds-2cd2523g0- ... ere-2-mpx/
Stavi se 128-256GB kartica, rezolucija za unutrasnjost tramvaja i vozaceve kabine ni ne mora biti FullHD - dovoljno je 720p, podesi se automatski overwrite najstarijih snimaka na kartici za upisivanje novih a istovremeno se salje slika i prema centralnom snimacu za dugotrajnije cuvanje snimaka unazad.
Mislim koji ce qrac uopste snimati 2-3+ mjeseci unazad? Vise je nego dovoljno max 30 dana da se cuvaju snimci (pljacke/dzeparenje, bjezanje ozbiljnijih kriminalaca javnim prevozom nakon ucinjenog djela itd.).
A evo koliko kostaju takve:
https://kamere.ba/product/ds-2cd2143g2- ... -acusense/
https://kamere.ba/product/ds-2cd2523g0- ... ere-2-mpx/
Stavi se 128-256GB kartica, rezolucija za unutrasnjost tramvaja i vozaceve kabine ni ne mora biti FullHD - dovoljno je 720p, podesi se automatski overwrite najstarijih snimaka na kartici za upisivanje novih a istovremeno se salje slika i prema centralnom snimacu za dugotrajnije cuvanje snimaka unazad.
Mislim koji ce qrac uopste snimati 2-3+ mjeseci unazad? Vise je nego dovoljno max 30 dana da se cuvaju snimci (pljacke/dzeparenje, bjezanje ozbiljnijih kriminalaca javnim prevozom nakon ucinjenog djela itd.).