Gras all about

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
drndalo

#9776 Re: Gras all about

Post by drndalo »

JOINT_1921 wrote: 20/02/2026 13:49 A sta ako je neko izvadio hard disk i laganini obrisao sto treba da se obrise
Pa sa HDDa bi se trebalo moci povratiti vecina izbrisanog, uz odgovarajuci software.

A valjda nasi "organi" imaju tako nesto iz raznih donacija.
drug_profi

#9777 Re: Gras all about

Post by drug_profi »

Može se prilično dobro uraditi recover obrisanog. SIPA ima ljude koji umiju, a valjda ih ima i MUP. Nije to neko specijalno znanje.
Problem je samo ako nikad nije ni bilo snimka.

Dakle sve tu mnogo smrdi od samog događaja.
Ja zasad vidim da tužilaštvu nije previše stalo do dokazivanja bilo čega jer je tramvaj ostavljen da mu radi ko šta želi.
A tramvaj je ključni dokaz. Džaba ti i snimak ako ne znaš stvarno stanje tramvaja.
Može vozač imati halucinacije, napad panike... u ispravnom tramvaju.
Pa kad gledaš snimak kažeš vidiš kako paniči znači nije mogao ništa uraditi.

A kako znaš da nije mogao ako nisi pregledao tramvaj?
ZoomZoomKiwi

#9778 Re: Gras all about

Post by ZoomZoomKiwi »

Taman pomisliš da ide na bolje i onda te otrijezni vako nešto.

Komplet država je od najnižeg do najvišeg nivoa jedno leglo javašluka i nerada, uz korupciju i sveopći kriminal.

SDA bi od BiH za još nekih 20-30 godina napravila jebenu Somaliju.
Hakiz

#9779 Re: Gras all about

Post by Hakiz »

Vozaču tramvaja istekla dozvola i vozio drogiran za vrijeme trojkinog direktora. Vozio je i za vrijeme SDA direktora, ali SDA je zlo a trojka nije, pa zašto mu je trojkin dozvolio isto?

To je 30 godina SDA onemogućilo trojkinom direktoru da uvede neki novi sistem kontrola i odgovornosti?

Nije trebalo popravljati uništeni sistem SDA, nije ga bilo, pa da se vadi kako je teško popravljati.

Nebitno, fakat u Gras treba uvesti vanredno stanje, radnu obavezu, ako treba i oružane snage (policiju, specijalnu, ne vojsku) i čistiti. Ako ima bilo kakva zakonska mogućnost, pod hitno tako nešto napraviti.
DonieBrasco

#9780 Re: Gras all about

Post by DonieBrasco »

Hakiz wrote: 20/02/2026 22:27 Vozaču tramvaja istekla dozvola i vozio drogiran za vrijeme trojkinog direktora. Vozio je i za vrijeme SDA direktora, ali SDA je zlo a trojka nije, pa zašto mu je trojkin dozvolio isto?

To je 30 godina SDA onemogućilo trojkinom direktoru da uvede neki novi sistem kontrola i odgovornosti?

Nije trebalo popravljati uništeni sistem SDA, nije ga bilo, pa da se vadi kako je teško popravljati.

Nebitno, fakat u Gras treba uvesti vanredno stanje, radnu obavezu, ako treba i oružane snage (policiju, specijalnu, ne vojsku) i čistiti. Ako ima bilo kakva zakonska mogućnost, pod hitno tako nešto napraviti.
Ovo pises sarkasticno ?

Naravno da je SDA sistem u Grasu temlje svega ovoga sto niko ne moze da odbarni, ali je jos veca zalost sto je Trojka ocigledno nastavila gdje su oni stali.
drug_profi

#9781 Re: Gras all about

Post by drug_profi »

Nevjerovatno mi je da odgovorno lice u Grasu kaže da je odgovornost za vozačke dozvole na vozačima...
Pa to ni u jednoj ozbiljnijoj firmi koja ima vozni park nije do vozača, već do šefa.

Također, alko i narko testovi, očigledno da će se morati raditi ad-hoc, povremeno.

Dobiće novu Remizu, nove i skupe alate, tramvaje vrijedne milione... tu mora postajti zajeban sistem kontrole kvaliteta rada.
To j enešto što direktor mora ministru delegirati za finansiranje, jer to košta.
Hakiz

#9782 Re: Gras all about

Post by Hakiz »

DonieBrasco wrote: 20/02/2026 22:41
Hakiz wrote: 20/02/2026 22:27 Vozaču tramvaja istekla dozvola i vozio drogiran za vrijeme trojkinog direktora. Vozio je i za vrijeme SDA direktora, ali SDA je zlo a trojka nije, pa zašto mu je trojkin dozvolio isto?

Ovo pises sarkasticno ?

Naravno da je SDA sistem u Grasu temlje svega ovoga sto niko ne moze da odbarni, ali je jos veca zalost sto je Trojka ocigledno nastavila gdje su oni stali.
Naravno da nije sarkastično. U vrijeme SDA nije bilo provjera. Da li je neko zabranio trojkinom direktoru da ih uvede? To nema veze sa SDA, nije u pitanju popravljanje već učinjene štete, u pitanju je nova inicijativa koja je izostala.
Hakiz

#9783 Re: Gras all about

Post by Hakiz »

Da nisam vidio autobus na semaforu i uspio dotrčati sa tramvajske na autobusku stanicu, opet bih pješke morao. Na web stranici Grasa nema obavještenje za večeras. Bilo ua preksinoć, sinoć, ali za večeras nema. Slično prije neku noć.

Neka svi idu dovraga. I Gras i trojka i SDA, svi.
bumerangss

#9784 Re: Gras all about

Post by bumerangss »

_BataZiv_0809 wrote: 20/02/2026 18:57 Image

Ove vise ne vidjam
Shtope od Opel Astre
Najljepsi tramvaji i najudobniji, pogotovo trodijelni srednji niskopodni dio :thumbup:
kabal1337

#9785 Re: Gras all about

Post by kabal1337 »

opet sda kriva za sve hahah
vjeshalica

#9786 Re: Gras all about

Post by vjeshalica »

drug_profi wrote: 20/02/2026 22:51 Nevjerovatno mi je da odgovorno lice u Grasu kaže da je odgovornost za vozačke dozvole na vozačima...
Pa to ni u jednoj ozbiljnijoj firmi koja ima vozni park nije do vozača, već do šefa.

Također, alko i narko testovi, očigledno da će se morati raditi ad-hoc, povremeno.

Dobiće novu Remizu, nove i skupe alate, tramvaje vrijedne milione... tu mora postajti zajeban sistem kontrole kvaliteta rada.
To j enešto što direktor mora ministru delegirati za finansiranje, jer to košta.
Po otpremi su duzni da budu ispravni a imali su,a mozda i ne nabavljaju vise ampule za Dragere. Test na drogu nisu nikad imali to je sad postalo modernije tek je Mup KS nedavno nabavio, a npr u RSu imaju odavno Drager za drogu.
Odgovorno lice sebe ukopava jer sada u ovom slucaju dobice i on kaznu. Duzni su otpremiti vozaca ispravnog osim zdravstvenog stanja vec i ispravne dozvole. Kakav fjasko, to se uvijek radilo i to je pravilo. Sad to su zaostavstine SDA kretena do danas....
muha_sa

#9787 Re: Gras all about

Post by muha_sa »

Mogli bi vala i kakve radne uniforme vozacima nabavit a posebno revizorima--da ne ulaze u vozila ko neki šlampavi klošari :-)
made_in_sarajevo

#9788 Re: Gras all about

Post by made_in_sarajevo »

Sta je sad, sda znam da jos ima prste u tuzilastvu, analiza ide sporo jer garant 1 ili plafon 2 lika rade sve analize za cijeli mup, kamera sa americke ambasade sigurno je snimila i reakciju vozaca, kao i svaka ta kamera je snimila ako tramvaj ide normalno pa se ispuca iz mjesta. To se moze i izracunati brzina, i testirati, dovuces tramvaj da ide 10km/h i da vozac pritisne gas do kraja da vidis koliko ce ga ispaliti i odna rijesis mnogo toga. U policiji jos uvijek puno sda simpatizera ima, od kantona do drzave i to ue rat u haman svim budzetskim firmama, rat sda-nip i ko je veci bosnjak.

Kako to da se samo trazila vlada i smjena vlade i cak cistacica iz vlade da ide, a nikad se ispred tuzilastva nije otislo protestovati na zahtjevanju istrage. Onaj hod pored tuzilastva ne racunam, nego nsmjenski da se ode imenom i prezimenom od tuzioca iznosis sve zahtjeva. Nije se niko sjetio od vodja?
Hajlac

#9789 Re: Gras all about

Post by Hajlac »

made_in_sarajevo wrote: 21/02/2026 08:47 Sta je sad, sda znam da jos ima prste u tuzilastvu, analiza ide sporo jer garant 1 ili plafon 2 lika rade sve analize za cijeli mup, kamera sa americke ambasade sigurno je snimila i reakciju vozaca, kao i svaka ta kamera je snimila ako tramvaj ide normalno pa se ispuca iz mjesta. To se moze i izracunati brzina, i testirati, dovuces tramvaj da ide 10km/h i da vozac pritisne gas do kraja da vidis koliko ce ga ispaliti i odna rijesis mnogo toga. U policiji jos uvijek puno sda simpatizera ima, od kantona do drzave i to ue rat u haman svim budzetskim firmama, rat sda-nip i ko je veci bosnjak.

Kako to da se samo trazila vlada i smjena vlade i cak cistacica iz vlade da ide, a nikad se ispred tuzilastva nije otislo protestovati na zahtjevanju istrage. Onaj hod pored tuzilastva ne racunam, nego nsmjenski da se ode imenom i prezimenom od tuzioca iznosis sve zahtjeva. Nije se niko sjetio od vodja?
Daj ba liče preocito je da si rezimski/stranacki bot. Od momenta kad se desila ova strasna nesreca divljas na ovoj temi psujuci ko kakav kocijas.
Jebena SDA ti ne izlazi iz usta.

Kako te ba nije stid, zajedno s trenutnom vlascu koja je imala godine i godine (7-8) na raspolaganju da putem svojih ljudi na kljucnim pozicijama, ukljucujuci i direktora GRAS-a, MUP-u, zakonodavnoj, itd. razjebe ucmalost, nemar i kriminal?

Sve za sto ste sposobni jeste bilo da pokusate sve svaliti na vozaca datog tramvaja. Bijedno.

Bolje bi vam bilo da se malo dublje pozabavite s ona dva sekcionera na kontaktnoj mrezi koji se nalaze bukvalno na mjestu gdje je (i zasto je?!) tramvaj poludio i poslao maksimalnu snagu u motore - jedan spoj je na pocetku zgrade Tehnicke skole a drugi na kraju zgrade, kod semafora i Y racvanja pruge.
tokio25

#9790 Re: Gras all about

Post by tokio25 »

kabal1337 wrote: 21/02/2026 04:44 opet sda kriva za sve hahah
mislim da to niko ne tvrdi
al da su krivi u vecini jesu

ovdje je problem sto su ovi samo nastavili manje vise da rade isto i sto nisu mijenjali iz korijena stanje ponasanje i sve sto je trulo
kabal1337

#9791 Re: Gras all about

Post by kabal1337 »

iskreno se nadam da ce biti dosta odgovornih, i da se napravi primjer svima.
Dosta je vise unistavanja drzavnog- primanjem preko veza, stela i stelica, neukih seljobera.
Ako imas posao, trebas ga obavljati kako treba.
A ne da tramvaji ubrzavaju kako im se cefne, i da imas vozace bez dozvola. i to eto kao normalno.
made_in_sarajevo

#9792 Re: Gras all about

Post by made_in_sarajevo »

Hajlac wrote: 21/02/2026 11:05
made_in_sarajevo wrote: 21/02/2026 08:47 Sta je sad, sda znam da jos ima prste u tuzilastvu, analiza ide sporo jer garant 1 ili plafon 2 lika rade sve analize za cijeli mup, kamera sa americke ambasade sigurno je snimila i reakciju vozaca, kao i svaka ta kamera je snimila ako tramvaj ide normalno pa se ispuca iz mjesta. To se moze i izracunati brzina, i testirati, dovuces tramvaj da ide 10km/h i da vozac pritisne gas do kraja da vidis koliko ce ga ispaliti i odna rijesis mnogo toga. U policiji jos uvijek puno sda simpatizera ima, od kantona do drzave i to ue rat u haman svim budzetskim firmama, rat sda-nip i ko je veci bosnjak.

Daj ba liče preocito je da si rezimski/stranacki bot. Od momenta kad se desila ova strasna nesreca divljas na ovoj temi psujuci ko kakav kocijas.
Jebena SDA ti ne izlazi iz usta.

Kako te ba nije stid, zajedno s trenutnom vlascu koja je imala godine i godine (7-8) na raspolaganju da putem svojih ljudi na kljucnim pozicijama, ukljucujuci i direktora GRAS-a, MUP-u, zakonodavnoj, itd. razjebe ucmalost, nemar i kriminal?

Sve za sto ste sposobni jeste bilo da pokusate sve svaliti na vozaca datog tramvaja. Bijedno.

Bolje bi vam bilo da se malo dublje pozabavite s ona dva sekcionera na kontaktnoj mrezi koji se nalaze bukvalno na mjestu gdje je (i zasto je?!) tramvaj poludio i poslao maksimalnu snagu u motore - jedan spoj je na pocetku zgrade Tehnicke skole a drugi na kraju zgrade, kod semafora i Y racvanja pruge.

Aaaa ne ne ja ni clanske nemam ni jedne stranke osim FK Sarajevo. Ti ako mislis 30 godina divljeg sistema sa hiljade zaposlenih koji i dan danas ce radije bolovanje otvoriti i rovariti protiv firme u kojoj platu prima, jer njegova stranka nije vlasti, tuzilastvo ista stvar onda si lud ako mislis da sve to moze za 8 godina, ali se slazem da su trebali na glavu se nacaliti pa svaki zakon promjeniti, sve te otierati otkazima i izboriti se naredni mjesec protestima i kukanjem, izaci javno crno na bijelo.

Sekcionar ipak procitaj cemu sluzi. Eto dq je tebi lakse pa je sekcioner, a nije, kako to bas nakon godinu dana bas na ovoj dionici da je sekcioner kriv, a nigdje drugo, a opet sekcioner sa ovim veze nema. Da je dosao veliki napon tramvaj bi prije stao jer bi izgorilo nesto ili bi se zapalio, nego sto bi ubrzao. To ti je isto posto se razumijes da na 24V pustis 230V. Kvar je na tramvaju, ima tuzilastvo koje treba odjebati sda od sebe i rijesiti slucaj, mada nece brzo sigurno biti jer ce sad mnogo toga isplivati. Islo bi brzo da su uradili svoj posao prije par godina kad im je 40 krivicnih poslano, la rekli nema tu nista jer kako ce reci da ima jer ce i pola sda pasti na kraju. Odakle stalno sda, pa nadji listu ministara saobracaja i direktora grasa do trojke, pa ces skontati. Samo nemoj razmisljati ko za sekcionar sto razmisljaj i bit ce dobro.

Inace protesti oborili vladu i super, orkaz ministrice pokazuje da su smijesni jer je vlada svakako pala. Par zahtjeva su imali sda zahtjeva pa nek se dogovore. Ako ce protestovati dalje sta imaju vise vladu traziti, vlada je pala dakle svaki protesti sad trebaju biti ispred tuzilastva. Koliko vidim imenom i prezimnom se vlada prozivali, sta se tuzilastvo proziva osim dajte istragu javno, kakav je to pritisak i prozivanje javnosti? Jebiga super ideja mladih koja je davno otisla u krivom smjeru, a nek se oni tjese da nije tako. Udarne parole ukrali pare, vratitr pare. Ko je ukrao i ko da vrati, nesto govore da je na prugama i tramvaju pokradeno, da he Bau Zeljo iz konjica povoljnija opcija rekonstrukcija pruge?

Inace nema potrebe da ti i iko mene smjesta u botove. Za sdp sam glasao i NS. Za Ns vise necu makar prekizio listic sto sam par.puta i radio. U politici me necetr nikad naci pa ni kao clan ili da sam lajko stranicu na facebooku. Jedino za sta se vezem i lajkam je FK Sarajevo, za sve ostalo uzmem malo razmisliti, a to veliko hvala Fahri kad je zapalio zgradu Kantona i predsjednistvo.
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#9793 Re: Gras all about

Post by bitanga_sa_otesa »

sekcioner je mjesto razdvajanja dvije trafostanice . u ovom slucaju evp vrazova i evp d.malta i to nema nikakve veze sa nesrecom.
DebelinJoe

#9794 Re: Gras all about

Post by DebelinJoe »

Na nekoj grupi piše gospođa Jasminka.
Dragi građani,još,davne,2001 godine sam napisala članak o Grasu koji je objavljen u novinama!Zbog izgubljenog mladog života i povrijeđene drage Elle ću objaviti ovaj,požutjeli,članak.

Image

Ispod komentar piše gospodin Hasan
Taj je sada u upravi Grasa garant.Evo danas je gdin Kahvedjic rekao da najvise fals duploma ima u Radu i Grasu i da bas onaj koji zaduzuje vozaca za tramvaj i potpisuje da je ispravan ima fals diplomu.Kao i Rad,kako ce onih osamdeset radnika znati kako da radi kad su im sefovi u kancelarijama sa kupljenim diplomama
Pa se sjetim onog dana kada je u saobraćaj puštena trola za Vogošću. Krenem sa Trg Austrije u posjetu familiji u Vogošću i da vidim kako trola fercera. Nedjelja bila, april mjesec čini mi se. Kako trola prolazi Bare, ide preko K. Glave prema Hotonju i Vogošću, očigledno je da lokalno stanovništvo trolejbus doživljava kao senzaciju, naročito stariji kojima se prizivaju sjećanju na prijeratni period. Neki se nisu vozili trolejbusom od 1992. Neki šetali pa vidjeli trolejbus, nisu ponijeli novčanik ili karte, pa mole vozače da se voze jednu stanicu, samo da vide kako se voziti u trolejbusu.

Onda na scenu stupa tipičan GRAS mozak. Vozači se deru: "Gospođi kupite karte, nema se vozit džava...Halo momak, kuda bez karte, kakvo je to ponašanje...Ti tamo bez karte što si prošo...Hoš da sad policiju zove...Nećemo vozit sad..."

Isti slučaj i povratku, drugi vozal izgleda kao da mu je Dj Krmak rođak, pustio neki džigaru od muzike. Stanovništvo Vogošće tek vidjelo trolejbus, zanimljivo to narodu, vozači grasa se deru, prijete...

Umjesto da su bezmozgovi iz Grasa organizovali recimo neki promo dan, da su pozvali građene da se ne voze autima i da koriste javni prijevoz.
TouchMyTip

#9795 Re: Gras all about

Post by TouchMyTip »

muha_sa wrote: 21/02/2026 08:40 Mogli bi vala i kakve radne uniforme vozacima nabavit a posebno revizorima--da ne ulaze u vozila ko neki šlampavi klošari :-)
I safune podijelit
kabal1337

#9796 Re: Gras all about

Post by kabal1337 »

ima zaista dobrih, ljubaznih i kulturnih vozaca
vjeshalica

#9797 Re: Gras all about

Post by vjeshalica »

DebelinJoe wrote: 21/02/2026 17:30 Na nekoj grupi piše gospođa Jasminka.
Dragi građani,još,davne,2001 godine sam napisala članak o Grasu koji je objavljen u novinama!Zbog izgubljenog mladog života i povrijeđene drage Elle ću objaviti ovaj,požutjeli,članak.

Image.
Ma koliko se gospodja trudila da bude u pravu jednostavno nije, jer je kraj linije/kruga. Mozda nije zeljela da prizna, usla je na Drveniji, da bi zauzela mjesto jer vec na Trgu Austrije bi bio popunjen radi guzve, a na Drveniji bogapitaj da li bi ugrabila slobodno mjesto. Neki ljudi nikad da podju od sebe.
moimoi

#9798 Re: Gras all about

Post by moimoi »

Slazem se sa vjesalicom. Vozac ima pravo na odmor.. konacno da se popisa.. ispusi cigaru.. proseta. U vozilu bez njegovog nadzora niko ne smije biti.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#9799 Re: Gras all about

Post by Truba »

Mene je osinuo tramvaj pisao sam o tome ali zaboravilo se

Usao na terminalu prije naplatnih...kadsam skontao da ide za remizu derao se da stane i pusti me
Ali vec je prosao stanicu
Izasao sam na travu kod dispecerskog centra
Nisam se ni snasao on je vec krenuo seljacina
I zadnji dio me zalijepi za zid dispecerskog i okrenu me
Bas sam bio ugruvan
Rukama sa amortizirao
Mjesec dana nisam mogao trbusnjaka
Kao da me velikom sakom pukao u prsa neko

Sreca

Usao u dispecerski najebo im se majke i na poso :lol:
Ljudi mislili u hitnoj da sam
Haris033

#9800 Re: Gras all about

Post by Haris033 »

U GRAS-u i RAD-u vozači su najzajeb*** radnici.
Njihova je uvijek zadnja..
Tim vozačima u GRAS-u ja mnogo ne vjerujem..
Post Reply