SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

NediM17

#104451 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by NediM17 »

Nema njemu pomoći.
Hakiz

#104452 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Hakiz »

JoseMujica wrote: 20/02/2026 14:39
benzapen wrote: 20/02/2026 14:21
Hakiz wrote: 20/02/2026 14:20 Evo me u tramvaju, Č. Vila, vozači se mijenjaju.

Vozač(ica) je izašla, drugi vozač nije ušao. Tramvaj bez nadzora.

Nije ove iz Grasa strah da ne "zalijepi"?

Nema nama pomoći.

P. S. Vratila se vozačica, tramvaj ponovo pod nadzorom.
Stalno to rade na Čengić Vili. Oduvijek.
tačno...sasvim normala od kada znam za sebe, jer im je tu nekakva "baza"
NIje poenta u mijenjanju. Poenta je da vozač treba biti u vozilu, novi uđe u vozilo, onda stari izađe. Ne da stari izađe, a novi nekada i poslije nekoliko minuta uđe. Inače to ide brzo, ali nekada može proći i nekoliko minuta. A vozilo sve to vrijeme nije pod nadzorom.
benzapen

#104453 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by benzapen »

tokio25 wrote: 20/02/2026 15:29
benzapen wrote: 20/02/2026 15:04
tokio25 wrote: 20/02/2026 14:43

razlika drasticna
za stetu imaju dokazi
ima sta je njegov posao i za sta je zaduzen
na nekoj od tema sam pojasnio vama koji se upirete da branite sda sta je zadatak ministra tako da mozes procitati
ili ces izignorisati ili ces pokusati da okrenes napisano da nije tacno da izvrnes i trazis da je to sve tako ali ...one je kriv na kraju

po cemu je on kriv
i ja cu prvi poceti pljuvati stetu

osim sto je "kriv" da je poceo raditi posao sto svi prije njega nisu radili
Nabavka tramvaja je krenula prije njega. Za kredite za prugu još nemamo potpune informacije o kojem se iznosu radi. Navodno da je sve koštalo oko 800 miliona KM. Ali koliko da je god koštalo, pa nije ih ministar iz džepa izvadio pa platio, svi mi koji živimo u kantonu plaćamo taj kredit. To je priča na nivou Koldže kad su sva djeca pričala dao im Koldžo ruksake i sveske. O kriminalu prije a Bogami i ovom trenutnom u grasu se nadam da će nekad neko odgovarati. Mada sam dovoljno star da ne vjerujem da će ikad se ustanoviti stvarna istina. U najboljem slučaju će biti da je vozač kriv za sve. A što je bila i namjera trenutne vlasti od prvog trena.
niej tacno nabavka tramvaja je krenula sa njim pa su onda uletili zeleni sa potpisom i onda opet se vratio steta
vidis akko pokusavate da obmanjujete ljude i misljenja ste da svi imaju pamcenje zlatne ribice sto kazu
ima nas koji znamo ili ako nista znamo da nadjemo kad je krenula nabavka
sda vlada da nije potpisala kredit to bi bio trenutni potop za sva vremena

niko i ne govori da je on napravio prugu
naravno da su nase pare a "mi" i koristimo tu prugu
on je taj koji je pokrenuo a ne ovi ostali koji su imali 20 godina da to urade
cak i poslije rata moglo se sve obnoviti iz donacija
kao sto neko rece ovi ranije nisu ukrali milione nego milijarde
Kad su već te silne milijarde pokradene, kako sunce ti poljubim tolike godine u vlasti drug neka nijedne prijave da podnese, šta se čeka s tim? Ili on voli isključivo žutim papirićima da izdaje naloge o spengavanju?
gistro

#104454 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by gistro »

tokio25 wrote: 20/02/2026 15:22
gistro wrote: 20/02/2026 14:56
tokio25 wrote: 20/02/2026 14:54

pa naravno da ces pisati protiv trenutne vlasti kad ta vlast nije sda
Ti si nepismen, apsolutno.

Nisi ni shvatio sta sam napisao.

Javi u štab da zaposle nekog pismenijeg
javio se u stab gazu gazi zelenu gamad ionako ne kontaju sta im ti pises i budi svjestan da ce pokusati preokrenuti situaciju al ne kontaju oni to
Odakle si,oko moje pismeno?
tokio25

#104455 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by tokio25 »

benzapen wrote: 20/02/2026 15:39
benzapen wrote: 20/02/2026 15:04
Nabavka tramvaja je krenula prije njega. Za kredite za prugu još nemamo potpune informacije o kojem se iznosu radi. Navodno da je sve koštalo oko 800 miliona KM. Ali koliko da je god koštalo, pa nije ih ministar iz džepa izvadio pa platio, svi mi koji živimo u kantonu plaćamo taj kredit. To je priča na nivou Koldže kad su sva djeca pričala dao im Koldžo ruksake i sveske. O kriminalu prije a Bogami i ovom trenutnom u grasu se nadam da će nekad neko odgovarati. Mada sam dovoljno star da ne vjerujem da će ikad se ustanoviti stvarna istina. U najboljem slučaju će biti da je vozač kriv za sve. A što je bila i namjera trenutne vlasti od prvog trena.
niej tacno nabavka tramvaja je krenula sa njim pa su onda uletili zeleni sa potpisom i onda opet se vratio steta
vidis akko pokusavate da obmanjujete ljude i misljenja ste da svi imaju pamcenje zlatne ribice sto kazu

Kad su već te silne milijarde pokradene, kako sunce ti poljubim tolike godine u vlasti drug neka nijedne prijave da podnese, šta se čeka s tim? Ili on voli isključivo žutim papirićima da izdaje naloge o spengavanju?
pa ko kaze da je neka druga strana?
neka isti kurac kao i ovi zeleni
tamo nije se mogao probiti vjerovatno pa je poceo u sdp-u
i evo fino mu ide kradja isto kao da je u sda
moze se reci da je bio pametniji od pojedinaca u sda koji nisu u vrhu
tokio25

#104456 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by tokio25 »

gistro wrote: 20/02/2026 15:41
gistro wrote: 20/02/2026 14:56

Ti si nepismen, apsolutno.

Nisi ni shvatio sta sam napisao.

Javi u štab da zaposle nekog pismenijeg
javio se u stab gazu gazi zelenu gamad ionako ne kontaju sta im ti pises i budi svjestan da ce pokusati preokrenuti situaciju al ne kontaju oni to
uglavnom nisam iz vukojebine kao ti
vidis da sam japanac
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#104457 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by JoseMujica »

Hakiz wrote: 20/02/2026 15:39
JoseMujica wrote: 20/02/2026 14:39
benzapen wrote: 20/02/2026 14:21

Stalno to rade na Čengić Vili. Oduvijek.
tačno...sasvim normala od kada znam za sebe, jer im je tu nekakva "baza"
NIje poenta u mijenjanju. Poenta je da vozač treba biti u vozilu, novi uđe u vozilo, onda stari izađe. Ne da stari izađe, a novi nekada i poslije nekoliko minuta uđe. Inače to ide brzo, ali nekada može proći i nekoliko minuta. A vozilo sve to vrijeme nije pod nadzorom.
bome više je bilo da jedan izađe, pa se fino načeka da drugi uđe
benzapen

#104458 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by benzapen »

tokio25 wrote: 20/02/2026 15:43

Haj makar jednom da se složimo oko nečeg. Osim tog dijela da je pametniji. Mislim da njemu slijedi druženje u Vojkovićima s prethodnikom. Sa ili bez pomoći US embassy.
gistro

#104459 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by gistro »

tokio25 wrote: 20/02/2026 15:44
gistro wrote: 20/02/2026 15:41

uglavnom nisam iz vukojebine kao ti
vidis da sam japanac
E bravo ti ga
Leopard_SA

#104460 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Leopard_SA »

benzapen wrote: 20/02/2026 15:24 Odlično kad je već tako. Postavi link sa stranice EBRD da vidimo svi to.
Što da ti ja šaljem, to ti ne znaš naći?

Izgradnja pruge Ilidža - Hrasnica:
https://www.ebrd.com/home/work-with-us/ ... 464a5c-tab

Renoviranje Remize:
https://ecepp.ebrd.com/delta/viewNotice ... d=36961132

Nabavka 15 Stadler Tango NF3 tramvaja:
https://ecepp.ebrd.com/delta/viewNotice ... d=11756176

Nabavka 25 BKM AKSM-43300D trolejbusa:
https://ecepp.ebrd.com/delta/viewNotice ... Id=8679526

Evo, s obzirom da imas pred sobom detalje svake nabavke koju je finansirao EBRD, šta je sada problem. Kakva će sada biti priča?
tokio25

#104461 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by tokio25 »

benzapen wrote: 20/02/2026 15:49
tokio25 wrote: 20/02/2026 15:43
Haj makar jednom da se složimo oko nečeg. Osim tog dijela da je pametniji. Mislim da njemu slijedi druženje u Vojkovićima s prethodnikom. Sa ili bez pomoći US embassy.
ja se nadam da ce zavrsiti u vojkovicima
pametniji je jer je na laksi i manje ofiran nacin krao
za sda se znalo iz rata da kradu
Ateista

#104462 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Ateista »

konektovan wrote: 20/02/2026 15:33
NediM17 wrote: 20/02/2026 15:12
konektovan wrote: 20/02/2026 15:02

Sto se palis Šerloĉe?!
Pricamo o snimku koji je jedino dostupan javnosti, i na osnovu njega smo i dali komentar, koji je u suprotnosti sa svjedokom. Naravno da nece nasa forenzika utvrditi krivicu, odgovornost nekoga. Imaju odgovorne osobe koje ce se tim baviti.
Pa vi ste Šerloci, tvrdite da tramvaj nije zvonio.
Ja samo konstatujem da se zvono ne čuje na snimku, ne vidiš razliku između te dvije stvari.
Zašto, kako se ne čuje valjda se sazna kroz istragu.
Uostalom, zvonio, ne zvonio šta bi to konkretno pomoglo ili odmoglo vozaču?
pomoglo bi vozacu u njegovu odbranu itekako, ako je zvonio, da upozori raju...
Mislim da to u konacnici za vozaca i nije toliko bitno, da li je zvonio ili ne, samo moze pokazati da li je taj "svjedok" lagao ili ne, i postaviti se pitanje zasto bi i sa kojim motivima to neko radio.

Sto se tice samog vozaca, puno je bitnije da se ustanovi kako je doslo do tolike brzine i njegova odgovornost, da li je mogao nesto uraditi da zaustavi tramvaj ako je kvar, da li je znao za kvar i prijavio ga, da li je pozurio zbog semafora i slicno. To da li je mahao i svirao, mislim da je najmanje bitno.
JovicSA

#104463 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by JovicSA »

Ateista wrote: 20/02/2026 16:05
konektovan wrote: 20/02/2026 15:33
NediM17 wrote: 20/02/2026 15:12

Pa vi ste Šerloci, tvrdite da tramvaj nije zvonio.
Ja samo konstatujem da se zvono ne čuje na snimku, ne vidiš razliku između te dvije stvari.
Zašto, kako se ne čuje valjda se sazna kroz istragu.
Uostalom, zvonio, ne zvonio šta bi to konkretno pomoglo ili odmoglo vozaču?
pomoglo bi vozacu u njegovu odbranu itekako, ako je zvonio, da upozori raju...
Mislim da to u konacnici za vozaca i nije toliko bitno, da li je zvonio ili ne, samo moze pokazati da li je taj "svjedok" lagao ili ne, i postaviti se pitanje zasto bi i sa kojim motivima to neko radio.

Sto se tice samog vozaca, puno je bitnije da se ustanovi kako je doslo do tolike brzine i njegova odgovornost, da li je mogao nesto uraditi da zaustavi tramvaj ako je kvar, da li je znao za kvar i prijavio ga, da li je pozurio zbog semafora i slicno. To da li je mahao i svirao, mislim da je najmanje bitno.
Možda jeste manje bitno ali isto tako bi mogla biti olakšavajuća okolnost ako se utvrdi da je učinio sve u datom trenutku i njegovoj moći da ublaži ili izbjegne kobne i veće posljedice.
JovicSA

#104464 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by JovicSA »

Novi detalji: Oglasio se direktor firme koja je učestvovala na tenderu za kočnice tramvaja
https://radiosarajevo.ba/vijesti/lokaln ... aja/626455

A sa druge strane...
GRAS povodom nesreće kod Carevog mosta: "Svaki vozač vodi brigu o dozvoli samostalno"
:-) :shock:

Da nije tragično bilo bi smiješno. Kako vozač zaposlen u firmi koja vrši javni gradski prevoz može sam voditi računa o dozvoli? Kako GRAS i nadležne službe dozvoljavaju takav oblik javašluka? Zar nema kadrovska HR služba i služba kontrole kvalitete koja vrši nadzor nad vozačkim dozvolama, licencama, edukacijama...itd. Ovo sve treba raspustiti i dati privatniku da vodi. :roll:
Dimu1927

#104465 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Dimu1927 »

Mozda i sami vode racuna o ispravnosti vozila :bih:

Znaci zaposlis se jednom ko vozac istekne ti vozacka i niko te nece poslati da je obnovis mozes do penzije drljati... joj putine baci je direkt vamo u remizu
Ozimician

#104466 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Ozimician »

Ovo je strasno, kod mene u firmi ako zelis da koristis sluzbeno vozilo firme u bilo koju svrhu, duzan si da svakih pola godine uploadas vozacku dozvolu i svoju sliku sa tom dozvolom ispred sebe, to bude provjereno od nadleznog. Usput potpises da za medjuperiod snosis sam odgovornost ukoliko se nesto desi.

A firma nema veze sa voznjom uopste, niti vozis koga drugoga xD

Ovaj 3 god. svaki dan vozi hiljade putnika i niko da se pocese. On sam moze biti odgovoran za neki kraci period, ali 3 god. je odgovoran neko drugi.
JovicSA

#104467 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by JovicSA »

Ozimician wrote: 20/02/2026 16:24 Ovo je strasno, kod mene u firmi ako zelis da koristis sluzbeno vozilo firme u bilo koju svrhu, duzan si da svakih pola godine uploadas vozacku dozvolu i svoju sliku sa tom dozvolom ispred sebe, to bude provjereno od nadleznog. Usput potpises da za medjuperiod snosis sam odgovornost ukoliko se nesto desi.

Ovaj 3 god. svaki dan vozi hiljade putnika i niko da se pocese. On sam moze biti odgovoran za neki kraci period, ali 3 god. je odgovoran neko drugi.
Totalni javašluik, neodgovornost, bezobrazluk, anarhija, ne znam kako da nazovem. Jedino rješenje sve raspustiti pa neka radnici traže svoja prava, ko ih J, bolje i tako nego da opet padaju mrtve glave. Napraviti prinudnu upravu i dati pod koncesiju privatniku 51% prava na 10 godina neka upravalja a Vlada KS 49% nadzor. Opet za 10 godina ako ne valja taj privatnik novi konkurs raspišeš, druge nema.
Last edited by JovicSA on 20/02/2026 16:43, edited 1 time in total.
mali_balon

#104468 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by mali_balon »

suspect_zero wrote: 20/02/2026 14:36
mali_balon wrote: 20/02/2026 14:23
drug_profi wrote: 20/02/2026 14:14

Ček ček?
Vijest namjerno plasirana da se pomisli da je Grasov vozač drogiran i bez dozvole?

Bogami ima tu i elemenata krivičnog djela.
Prema službenim evidencijama, vozač tramvaja N.K. koji je upravljao tramvajem koji je učestvovao u saobraćajnoj nesreći sa putničkim motornim vozilom kod Carevog mosta nije imao važeću vozačku dozvolu, tačnije vozačka dozvola mu je istekla 1. juna 2023. godine i nije podnosio zahtjev prema MUP-u KS za produženje vozačke dozvole.

Meni sada ovdje ništa nije jasno :?
Polupismen novinar jedan zarez bi sve rijesio....
mali_balon

#104469 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by mali_balon »

kakotakonikako wrote: 20/02/2026 14:36
mali_balon wrote: 20/02/2026 14:35
kakotakonikako wrote: 20/02/2026 14:32

Ma ja, sve sto je lose treba pripisati drugima a sto je dobro samo sebi. How Yes No !!!!!!

Da karikiram: osoba A ima krs auto, ne rade mu kocnice sav propao od zadnjeg tehnickog pregleda i kupi ga osobs B i u nesreci ubije covjeka i kaze kriva je osoba A, ne on koji nije provjerio stanje vozila koje je u njegovom vlasnistvu. Tako nekako.
Sve dobro meni a sve lose drugima - iako ja se pitam za sve i odlucujem o svemu i ne dam pare i fotelju nikome

:bih:
Da to je ta sda logical...ono prestajes obnqsati vlast I vise nisi ni zasta kriv....isto kad rimljani operu ruke I kazu ja vise nemam.nista s tim
Ne nego je to tvoja logika.
A tvoja logika je da se halali sda.....
mali_balon

#104470 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by mali_balon »

JovicSA wrote: 20/02/2026 16:32
Ozimician wrote: 20/02/2026 16:24 Ovo je strasno, kod mene u firmi ako zelis da koristis sluzbeno vozilo firme u bilo koju svrhu, duzan si da svakih pola godine uploadas vozacku dozvolu i svoju sliku sa tom dozvolom ispred sebe, to bude provjereno od nadleznog. Usput potpises da za medjuperiod snosis sam odgovornost ukoliko se nesto desi.

Totalni javašluik, neodgovornost, bezobrazluk, anarhija, ne znam kako da nazovem. Jedino rješenje sve raspustiti pa neka radnici traže svoja prava, ko ih J, bolje i tako nego da opet padaju mrtve glave. Napraviti prinudnu upravu i dati pod koncesiju privatniku 51% prava na 10 godina neka upravalja a Vlada KS 49% nadzor. Opet za 10 godina ako ne valaj taj privatnik novi konkurs raspišeš.
Upravo, vracam se na tvrdju da je gras ipak trebao pod stecaj a sve ulozene pare u gras bi bile ekstra za npr. komunalnu infrastrukturu
JovicSA

#104471 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by JovicSA »

mali_balon wrote: 20/02/2026 16:42
JovicSA wrote: 20/02/2026 16:32

Totalni javašluik, neodgovornost, bezobrazluk, anarhija, ne znam kako da nazovem. Jedino rješenje sve raspustiti pa neka radnici traže svoja prava, ko ih J, bolje i tako nego da opet padaju mrtve glave. Napraviti prinudnu upravu i dati pod koncesiju privatniku 51% prava na 10 godina neka upravalja a Vlada KS 49% nadzor. Opet za 10 godina ako ne valaj taj privatnik novi konkurs raspišeš.
Upravo, vracam se na tvrdju da je gras ipak trebao pod stecaj a sve ulozene pare u gras bi bile ekstra za npr. komunalnu infrastrukturu
Evo hajte da napravimo stranku koja će ići u ovom smijeru sa novim anonimusima ali radiklano. Gori od ovih ne možemo biti.
Last edited by JovicSA on 20/02/2026 16:45, edited 1 time in total.
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#104472 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by mk ultra »

Treba pohapsiti sve sanđaklije u grasu
benzapen

#104473 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by benzapen »

Leopard_SA wrote: 20/02/2026 16:01
benzapen wrote: 20/02/2026 15:24 Odlično kad je već tako. Postavi link sa stranice EBRD da vidimo svi to.
Što da ti ja šaljem, to ti ne znaš naći?

Izgradnja pruge Ilidža - Hrasnica:
https://www.ebrd.com/home/work-with-us/ ... 464a5c-tab

Renoviranje Remize:
https://ecepp.ebrd.com/delta/viewNotice ... d=36961132

Nabavka 15 Stadler Tango NF3 tramvaja:
https://ecepp.ebrd.com/delta/viewNotice ... d=11756176

Nabavka 25 BKM AKSM-43300D trolejbusa:
https://ecepp.ebrd.com/delta/viewNotice ... Id=8679526

Evo, s obzirom da imas pred sobom detalje svake nabavke koju je finansirao EBRD, šta je sada problem. Kakva će sada biti priča?
To jeste bilo javno. Obnova pruge Ilidža-Skenderija nije nikad podnesen izvještaj koliko je koštalo. I to nije ebrd kredit.
JovicSA

#104474 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by JovicSA »

Slogan da bude "Make GRAS great again" ili "GRAS will rise again"
DonieBrasco

#104475 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by DonieBrasco »

mk ultra wrote: 20/02/2026 16:44 Treba pohapsiti sve sanđaklije u grasu
Treba otici u Travnik sa bagerima.
Post Reply