Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Bodkin

#33101 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Bodkin »

jeza u ledja wrote: 17/02/2026 17:06
Bodkin wrote: 17/02/2026 11:41
stubrijez wrote: 17/02/2026 11:36
Pa valjda to i jeste cemu moderna drustva streme, da vecina stanovnistva cini srednju klasu. Sto i jeste definicija blagostanja, eliminacija klasnih razlika.
To je filozofsko pitanje.
Ako mogu, sposoban sam i znam, zasto bi me drustvo kaznjavalo time sto mi uzima sve preko prosjeka? Koji je moj motiv da budem bilo sta iznad prosjeka?

Zasto bih bio nasa esa inzinjer ako mogu biti radnik na salteru i da smo problizno isti
Pa valjda je motiv veca zarada?

Moze li mi ko objasniti ovo oko progresivnog oporezivanja? Stavit na papir. Mislim, ono postoji i u Americi. Pa mi nije jasno tacno kako je to u S, NL ili DE recimo?

Mislim, ova kritika progresivnog oporezivanja ima smisla ako znaci da ja radim vise da bi zaradio vise. To ovisi od profesije do profesije, ali znam da u mom slucaju, a siguran sam i u vecini drugih zanimanja, vise para - ne znaci nuzno vise rada. Nije sad ono, da mi se ne isplati veca plata jer na to dodatno zaradim neto manje, jer sam za to morao vise da radim. Nisam. Samo sam vise placen jer sam s vremenom veci strucnjak u tom sto radim.

Ne znam kako je za nekog ko ima vlastiti biznis, ali mislim da bi se moglo i o tome raspravljati. Veca zarada ne znaci nuzno vise rada.

Stoga ne razumijem ovu iznad kritiku sistema, bar dok to neko ne stavi na papir?

Sto se tice ultra bogatih, oni svakako "zaradjuju" na druge nacine, a siguran sam da im svaki dodatni milion dodje lakse, a ne sa puno rada i odricanja. Nekima doslovce djaba pinka kapa. I sad se ja trebam brinuti za njegove poreze?
A ovamo sve veci jaz izmedju ultra-bogatih i siromasnih... Znas kako to ide? Hajmo nova administracija, smanjenje poreza ovo ono, i kad se stavi to sve na papir - 50% tih usteda je medju 1% bogatih. Tebi u djep godisnje $1000 vise. Njemu milijarda.
Mislim ono...

Sve bih ja to odrao porezima. :izet:
Objasnio je dobro @Ozimician (iako se cesto ne slazemo, ovdje isti mislimo :D )

Naravno da je cilj vise para. Ali uzmi ovako, nakon recimo 80k, za svaki dodatni euro to drzava uzme 50 centi. To je sve prije socijalnih placanja. E sad, plate u evropi su puno manje od americkih. Tako da ispadne da su ti skokovi plate net mali u odnosu na odgovornost i generalno prilike.

Znaci za 20k godisnje vecu platu, ti dobijes 800 eura mjesecno vise.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#33102 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by _BataZiv_0809 »

Ozimician wrote: 17/02/2026 18:00 .....

Misljenje
Ozimician

#33103 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

Bodkin wrote: 17/02/2026 18:03 Objasnio je dobro @Ozimician (iako se cesto ne slazemo, ovdje isti mislimo :D )

Naravno da je cilj vise para. Ali uzmi ovako, nakon recimo 80k, za svaki dodatni euro to drzava uzme 50 centi. To je sve prije socijalnih placanja. E sad, plate u evropi su puno manje od americkih. Tako da ispadne da su ti skokovi plate net mali u odnosu na odgovornost i generalno prilike.

Isto tako sam čitao da postoji trend da ljudi kad dobiju unapređenje ili povišicu - smanje broj radnih sati, jer ne žele da ulaze u veći porezni razred. Posebno žene.

Za kompanije je to onda kontraproduktivno. A i napredovanje u evropskim firmama (ako nisi u nekim većim međunarodnim koncernima) ni izbliza nije linearno i jasno - kao u američkim (tako sam čuo...not 100% sure).
JohnnyS

#33104 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by JohnnyS »

Ozimician wrote: 17/02/2026 18:00
Bodkin wrote: 17/02/2026 17:56
geralt wrote: 17/02/2026 17:36
Nema to pretjerano veze sa rastom ekonomije. Amerika je nakon WWII imala najbolji ekonomski rast u 1950-im i 1960-im, decenijama u kojima je najvisa stopa poreza iznosila 91% (nije greska u kucanju).

Ekonomija na Zapadu generalno je najbolje rasla kada su drzave uzimale najvise poreza i najvise ulagale u velike infrastrukturne projekte i industriju generalno. Rast je usporio kada se drzava iz toga povukla pod uticajem ekonomske desnice.
Ne mozes porediti to dvoje. Rast je 50-60 uvjetovan cinjenicom da se izaslo iz ww2 kao jedina industrijska sila koja je cijeli svijet popravljala i jos sto je imala breton woods do kraja 60ih

U evropi postoji taj mindset poreza dok ga u americi nema. Tu dolaze i sva ostala socijalna davanja. Tako inas situaciju da sa 120k platis duplo vise poreza nego sa 80k godisnje i doslovno ti drzava uzme pola eura na svaki euro zaradjen.

To historijski mozda nije bilo bitno ali je od corone trosak zivota eksplodirao. Tako da ako stavis na papir, doslovno se ne isplati biti ambiciozan u evropi jer au primanja smijesna u odnosu na razliku u odgovornosti.

Isti problem imaju japanske firme samo vodjeno malim platama na visokim pozicijama pa mladje generacije ne zele uopste da idu gore
:thumbup: :thumbup: :thumbup:

Naletio mi je nekad članak da samo 14% doktora ima ambiciju da postane Chefarzt (šef klinike).

Jbg kad dobiješ situaciju da ljudi ne žele da preuzimaju više pozicije, onda je nešto truhlo u državi Danskoj. Otprilike je odgovor - za 500€ više mjesečno nisam budala.
Pa i ovdje ti je tako, moj šef ima možda tisuću maraka više od mene plaću, ako i toliko, a njega zovu u podne u ponoć, ja hladno izgasim službeni broj kad izađem iz bolnice. I pazi, to nije meni 2 njemu 3, nego je meni plaća 5 i po do 6 i po tisuća ovisno o broju dežura, a njemu nije preko 7 i po.

Mislim doduše kako je porasla svugdje svijest kako je vrijeme jedini resurs kojeg nepovratno trošimo pa ko može prioretizira slobodno vrijeme u odnosu na nešto višu plaću
Bodkin

#33105 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Bodkin »

Ozimician wrote: 17/02/2026 18:09
Bodkin wrote: 17/02/2026 18:03 Objasnio je dobro @Ozimician (iako se cesto ne slazemo, ovdje isti mislimo :D )

Isto tako sam čitao da postoji trend da ljudi kad dobiju unapređenje ili povišicu - smanje broj radnih sati, jer ne žele da ulaze u veći porezni razred. Posebno žene.

Za kompanije je to onda kontraproduktivno. A i napredovanje u evropskim firmama (ako nisi u nekim većim međunarodnim koncernima) ni izbliza nije linearno i jasno - kao u američkim (tako sam čuo...not 100% sure).
Tacno. Nije sto ne ulaze, vec su u njemu. Vise sto dan manje ne donosi toliko smanjivanje plate. Jos ako placas obdaniste, no brainer

To za napredovanje je slicno ako poredis manje americke firme. Veliki koncerni su slicni (radio u oboje). Malo je vise politike u evropskim firmama
Ozimician

#33106 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

JohnnyS wrote: 17/02/2026 18:10 Pa i ovdje ti je tako, moj šef ima možda tisuću maraka više od mene plaću, ako i toliko, a njega zovu u podne u ponoć, ja hladno izgasim službeni broj kad izađem iz bolnice. I pazi, to nije meni 2 njemu 3, nego je meni plaća 5 i po do 6 i po tisuća ovisno o broju dežura, a njemu nije preko 7 i po.

Mislim doduše kako je porasla svugdje svijest kako je vrijeme jedini resurs kojeg nepovratno trošimo pa ko može prioretizira slobodno vrijeme u odnosu na nešto višu plaću
Ja mislim, ali eto nek me ovi Amerikanci isprave - da u USA očigledno sa rastom pozicije, raste i plata značajno, uz istu količinu uloženog rada.
Zbog toga je ovo nerazumjevanje na temi.

Dok u Evropi, po mom iskustvu, onaj na nižoj poziciji, ako ima dodatke (npr. rad vikendom, noćni rad) može lagano da primanjima prešiša onog na većoj poziciji, iako to u nekim slučajevima može značiti da za tu višu poziciju treba da završi fakultet čak.
geralt

#33107 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by geralt »

Ozimician wrote: 17/02/2026 18:31
JohnnyS wrote: 17/02/2026 18:10 Pa i ovdje ti je tako, moj šef ima možda tisuću maraka više od mene plaću, ako i toliko, a njega zovu u podne u ponoć, ja hladno izgasim službeni broj kad izađem iz bolnice. I pazi, to nije meni 2 njemu 3, nego je meni plaća 5 i po do 6 i po tisuća ovisno o broju dežura, a njemu nije preko 7 i po.

Ja mislim, ali eto nek me ovi Amerikanci isprave - da u USA očigledno sa rastom pozicije, raste i plata značajno, uz istu količinu uloženog rada.

Dok u Evropi, po mom iskustvu, onaj na nižoj poziciji, ako ima dodatke (npr. rad vikendom, noćni rad) može lagano da primanjima prešiša onog na većoj poziciji, iako to u nekim slučajevima može značiti da za tu višu poziciju treba da završi fakultet čak.
Malo je to komplikovanije u praksi, vecom platom se stimulise rad na poziciji koja sama po sebi nije atraktivna. Npr. u elektroprivredama linesmani (tehnicari koji se penju na dalekovode) imaju vece plate od mnogih inzinjera, jer je to tezak i opasan posao koji bez velike plate niko ne bi htio da radi.
Ja_Ja

#33108 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ja_Ja »

Sve to zavisi od pozicije do pozicije. U Americi je mrtvi kapitalizam, oni ukoliko mogu da plate nekog na rukovodecoj poziciji manje cak i od nekog na manjoj poziciji oni ce to uraditi. U Americi je zlatno pravilo da se ne prica o zaradi. Sto je naravno glupost i ta kultura sutnje je napravljena samo zbog toga da bi gazde mogle da manipuliraju sa radnom snagom.
Ozimician

#33109 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

_BataZiv_0809 wrote: 17/02/2026 18:05
Spoiler
Show
Misljenje
Vjerujem da je i ovaj video dio neke propagande, u suštini nije ništa slagao, ali jeste dosta pristrasno prikazao situaciju.

Ja lično u Berlinu nisam bio već 4 god. Prije toga 2019. prije koroen. Meni lično je Berlin ostavio utisak grada najsličnijem New Yorku iz filmova, kontrast "korporativnog duha" i ovakvih scena kao na ovom videu.

Tu sam prvi i jedini put uživo vidio filmsku scenu kad čovjek u odjelu, sređen po "salaryman" principu, sa aktovkom - negdje žuri i kupuje usput na ulici hot-dog od čovjeka koji na sebi drži kazan u kojem su hrenovke.

Ja sam se kretao po centru i navodno najboljim i najsigurnijim dijelovima Berlina. Tu sam vidio npr. da čovjek u strogom centru pljuje, a zatim piša po izlogu McDonaldsa. Ispod skoro svakog podvožnjaka je bio neki beskućnički stan (šatori, kauči).

Ja sam ga tada doživio kao grad kontrasta. Meni je bilo zanimljivo, tad sam se čak zamislio da bi bilo cool tu živjeti. Ali mladost ludost. Policija isto tako, te stvari ignoriše i baš dobiješ dojam da zakon vrijedi samo za normalne ljude.

Za vikend sam pričao s kolegicom koja je bila nedavno u Berlinu, ima neku rodbinu. Kaže svaki put kad ode u Berlin bude sve je gore i gore. Ona kaže da ne može ni zamisliti da neko poželi da živi tu. Njen utisak je da je grad jako prljav, vozni park jako loš - ona kaže da prosječan Bosanac živi boljim standardom od prosječnog Berlinca, vozi bolji auto i živi u boljem stanu/kući.
detroit-mercy

#33110 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by detroit-mercy »

Ja_Ja wrote: 17/02/2026 18:49 Sve to zavisi od pozicije do pozicije. U Americi je mrtvi kapitalizam, oni ukoliko mogu da plate nekog na rukovodecoj poziciji manje cak i od nekog na manjoj poziciji oni ce to uraditi. U Americi je zlatno pravilo da se ne prica o zaradi. Sto je naravno glupost i ta kultura sutnje je napravljena samo zbog toga da bi gazde mogle da manipuliraju sa radnom snagom.
Nije bas tako, postoje klase ili paygrades. Svaki paygrade ima svoj raspon, low, mid, high. Ako si manager, npr paygrade 5 (lupam) ti moze da budes npr u rasponu 120-140k ali ne mozes biti placen isto kao neko ko je paygraid 3 ili 4. Ta prica kako su zarade tajne je obicna glupost, naravno da nikoga neces otvoreno pitati koliko zaradjuje ali se zna koliko od prilike zaradjuje radnik na liniji, koliko junior inzinjer, koliko senior inzinjer, direktor fabrike i sl.
Ti kontas, sad ce dati oglas trazi se plant director, placamo ga 50k godisnje i neko ce se upecati :skoljka: hoce kurac. Obicno najvise love klepis kad prelazis iz firme u firmu (sto se tice povisice).
detroit-mercy

#33111 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by detroit-mercy »

Da, sa rastom funkcije raste ti i zarada ali i odgovornost i ocekivanja firme od tebe.
Ozimician

#33112 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

detroit-mercy wrote: 17/02/2026 19:11

Da, sa rastom funkcije raste ti i zarada ali i odgovornost i ocekivanja firme od tebe.
Pa tu mislim da i jeste ključna razlika, raste i u Evropi - ali nedovoljno. + dobiješ mnogo više odgovornosti + počesto to znači i više radnih sati, jer kao što Johnny reče, zovu te u svaka doba...

Ono što je još jedan od razloga, a mislim da još niko nije napisao - u Evropi kad napreduješ sa pozicijom, dobiješ da vodiš one ispod tebe, obzirom na evropske zakone o zaštiti radnika, to u praksi često znači da odgovaraš za njihov (ne)rad a nemaš nikakvih mogućnosti ni da ih sankcionišeš/stimulišeš, a oni mogu da nađu 101 način da sabotiraju posao i poslovanje, od konstantnih bolovanja (i to u ključnim momentima kad je najveća frka) pa do ostalih koještarija - i ti im ne možeš ništa, a odgovaraš za ono što oni urade...

Tako da nikome ne treba taj stres za 500 € veću mjesečnu platu netto.
Ja_Ja

#33113 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ja_Ja »

detroit-mercy wrote: 17/02/2026 19:09
Ja_Ja wrote: 17/02/2026 18:49 Sve to zavisi od pozicije do pozicije. U Americi je mrtvi kapitalizam, oni ukoliko mogu da plate nekog na rukovodecoj poziciji manje cak i od nekog na manjoj poziciji oni ce to uraditi. U Americi je zlatno pravilo da se ne prica o zaradi. Sto je naravno glupost i ta kultura sutnje je napravljena samo zbog toga da bi gazde mogle da manipuliraju sa radnom snagom.
Nije bas tako, postoje klase ili paygrades. Svaki paygrade ima svoj raspon, low, mid, high. Ako si manager, npr paygrade 5 (lupam) ti moze da budes npr u rasponu 120-140k ali ne mozes biti placen isto kao neko ko je paygraid 3 ili 4. Ta prica kako su zarade tajne je obicna glupost, naravno da nikoga neces otvoreno pitati koliko zaradjuje ali se zna koliko od prilike zaradjuje radnik na liniji, koliko junior inzinjer, koliko senior inzinjer, direktor fabrike i sl.
Ti kontas, sad ce dati oglas trazi se plant director, placamo ga 50k godisnje i neko ce se upecati :skoljka: hoce kurac. Obicno najvise love klepis kad prelazis iz firme u firmu (sto se tice povisice).
U vecini drzava kompanije nisu obavezne da javno obznane te klase ili ti paygrades. Ne znam da li ima i desetak drzava gdje su one obavezne. Ostalo je ko je jamio jamio. Razumijemo se mi da su sanse da neko ko ima odredjeno znanje preuzme direktorsku funkciju koja zahtjeva veliko znanje za neku mizernu platu, ali se to moze desiti u teoriji. Mimo toga vaznije je npr. i puno realnije da ce se desiti da dvije osobe na istoj poziciji imaju drasticnu razliku u plati iako se radi o istom opisu posla. Zbog toga i moj komentar da Americki sistem otvara tu mogucnost. Kolicina rada na drugu stranu nije srazmjerna poziciji niti plati. Cak sta vise, vjerovali ili ne to je uglavnom slicno kao i kod nas, veca pozicija manje rada, ali veca odgovornost za rad onih ispod tebe.

Ja sam na jednoj direktorskoj poziciji imao frakciju efektivnih radnih sati koju sam imao na pozciji asistenta direktora, a na toj poziciji sam imao duplo manje rada od radnika koje sam nadgledao.
stubrijez

#33114 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by stubrijez »

Didier wrote: 17/02/2026 16:22 Daj ba, pričajte naš jezik, dovoljno je što trunite o jebenoj Njemačkoj iz posta u post, sad još treba taj odvratni jezik da čitam...
Uci jbg... trebace ti.
PreWiBa
Grijem se na: Plin i centralno
Horoskop: Lav

#33115 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by PreWiBa »

jeza u ledja wrote: 17/02/2026 02:12
PreWiBa wrote: 16/02/2026 22:21
Hakiz wrote: 16/02/2026 22:17

SAD?
Ne znam, da li bi mogao stvarno punim srcem reći da bi želio da Bosna treba da liči na Ameriku? Da drogeraši otvoreno hodaju i bodu se Baščaršijom a na Čengić vili imaš kampove beskućnika, dok je sve od tranzita no-go zona i geto gdje se zalazi?
Americki veliki gradovi se po tome ni po cemu ne razliku od velikih zapadnoevropskih gradova.

Slike ili snimci koji se vrte po internetu su iz specificnih gradova ili kvartova u specificnim americkim gradovima.

Bajdvej, sad mi pade na pamet, a posto je bila prica ranije i sprdanje sa "ovo samo kod nas ima"....sad sam skonto da to i u Americi ima. :lol:
Pa se valjda to prenese i medjunarodni internet. :D

Inace, otkricu ti tajnu - drogerasi otvoreno hodaju Carsijom odavno. :D
Varaš se.
Image
Image
Osim Škotske, niti jedna zemlja nema ni približno veliki problem sa drogama kao SAD.

I za beskućnike, daleko da taj problem nije izraženiji.
Pariz ima 4,000 beskućnika, Los Angeles 70,000.
PreWiBa

#33116 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by PreWiBa »

geralt wrote: 17/02/2026 17:36
Nema to pretjerano veze sa rastom ekonomije. Amerika je nakon WWII imala najbolji ekonomski rast u 1950-im i 1960-im, decenijama u kojima je najvisa stopa poreza iznosila 91% (nije greska u kucanju).

Ekonomija na Zapadu generalno je najbolje rasla kada su drzave uzimale najvise poreza i najvise ulagale u velike infrastrukturne projekte i industriju generalno. Rast je usporio kada se drzava iz toga povukla pod uticajem ekonomske desnice.
Ne mozes porediti to dvoje. Rast je 50-60 uvjetovan cinjenicom da se izaslo iz ww2 kao jedina industrijska sila koja je cijeli svijet popravljala i jos sto je imala breton woods do kraja 60ih

U evropi postoji taj mindset poreza dok ga u americi nema. Tu dolaze i sva ostala socijalna davanja. Tako inas situaciju da sa 120k platis duplo vise poreza nego sa 80k godisnje i doslovno ti drzava uzme pola eura na svaki euro zaradjen.

To historijski mozda nije bilo bitno ali je od corone trosak zivota eksplodirao. Tako da ako stavis na papir, doslovno se ne isplati biti ambiciozan u evropi jer au primanja smijesna u odnosu na razliku u odgovornosti.

Isti problem imaju japanske firme samo vodjeno malim platama na visokim pozicijama pa mladje generacije ne zele uopste da idu gore

Naletio mi je nekad članak da samo 14% doktora ima ambiciju da postane Chefarzt (šef klinike).

Jbg kad dobiješ situaciju da ljudi ne žele da preuzimaju više pozicije, onda je nešto truhlo u državi Danskoj. Otprilike je odgovor - za 500€ više mjesečno nisam budala.
Zato što većina cilja da imaju svoju ordinaciju. Šef klinike je uvijek bila samo B opcija. Ako ne vodiš kliniku na nekom univerzitetskom centru, imaš u prosjeku manje para, a puuunoooo više posla.

14% je puno.
JohnnyS

#33117 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by JohnnyS »

stubrijez wrote: 17/02/2026 19:54
Didier wrote: 17/02/2026 16:22 Daj ba, pričajte naš jezik, dovoljno je što trunite o jebenoj Njemačkoj iz posta u post, sad još treba taj odvratni jezik da čitam...
Uci jbg... trebace ti.
Njemački? Nisu više sedamdesete
PreWiBa

#33118 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by PreWiBa »

Ozimician wrote: 17/02/2026 18:54
_BataZiv_0809 wrote: 17/02/2026 18:05
Spoiler
Show
Misljenje
Vjerujem da je i ovaj video dio neke propagande, u suštini nije ništa slagao, ali jeste dosta pristrasno prikazao situaciju.

Ja lično u Berlinu nisam bio već 4 god. Prije toga 2019. prije koroen. Meni lično je Berlin ostavio utisak grada najsličnijem New Yorku iz filmova, kontrast "korporativnog duha" i ovakvih scena kao na ovom videu.

Tu sam prvi i jedini put uživo vidio filmsku scenu kad čovjek u odjelu, sređen po "salaryman" principu, sa aktovkom - negdje žuri i kupuje usput na ulici hot-dog od čovjeka koji na sebi drži kazan u kojem su hrenovke.

Ja sam se kretao po centru i navodno najboljim i najsigurnijim dijelovima Berlina. Tu sam vidio npr. da čovjek u strogom centru pljuje, a zatim piša po izlogu McDonaldsa. Ispod skoro svakog podvožnjaka je bio neki beskućnički stan (šatori, kauči).

Ja sam ga tada doživio kao grad kontrasta. Meni je bilo zanimljivo, tad sam se čak zamislio da bi bilo cool tu živjeti. Ali mladost ludost. Policija isto tako, te stvari ignoriše i baš dobiješ dojam da zakon vrijedi samo za normalne ljude.

Za vikend sam pričao s kolegicom koja je bila nedavno u Berlinu, ima neku rodbinu. Kaže svaki put kad ode u Berlin bude sve je gore i gore. Ona kaže da ne može ni zamisliti da neko poželi da živi tu. Njen utisak je da je grad jako prljav, vozni park jako loš - ona kaže da prosječan Bosanac živi boljim standardom od prosječnog Berlinca, vozi bolji auto i živi u boljem stanu/kući.
Obično se slažem s tobom, ali ovdje si usrao i šefa i stanicu.

Bio sam par puta u Berlinu, reći da neko u Zenici ili Doboju živi bolje od nekoga u Berlinu je uvreda za inteligenciju.
Didier

#33119 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Didier »

stubrijez wrote: 17/02/2026 19:54
Uci jbg... trebace ti.
Neće, vjeruj mi :)
Haris.ba

#33120 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Haris.ba »

PreWiBa wrote: 17/02/2026 19:58
LA ima fantasticnu mikroklimu.

Gledam na Otoci prije godinu dana neko dovukao madrac ispod rampe mosta da spava. Nije se naspavao.
PreWiBa

#33121 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by PreWiBa »

dr_Evil wrote: 17/02/2026 10:12
PreWiBa wrote: 16/02/2026 22:13
detroit-mercy wrote: 16/02/2026 21:46
Ne bih se bas slozio, ako imas radno aktivno stanovnistvo koje radije uzima socijalne beneficije (ma kolike bile) nego participira u ekonomiji onda imas problem. Neko ta socijalna davanja mora zaraditi i dati, sad da li kroz vece poreze ili opterecenja ekonomije ali pare moraju doci od nekuda.
Mi smo ti dobar primjer za to. Kod nas su ljudi odlazili u penzije lijevo i desno. Malo ratno staza, malo ovoga malo onoga i loli 50tak godina a on vec u penziji. Zato i dan danas, 30 i kusur godina nakon rata, nas svaki budzet je socijalni a ne razvojni. Proci ce jos dosta vode dok ne vidimo razvojene budzete, ako ikada.
Danska, Švedska, Švicarska, Nizozemska, sve zemlje sa veoma, veoma jakim socijalnim državama i veoma inovativnim ekonomijama.

Bosna uopće i nema nikakva socijalna davanja, to što ti opsisuješ su ljudi na kraju radnog vijeka koji se nekako snalaze jer ne postoji adevaktan sistem. Jadna je prvireda koja zavisi od 58-godišnjaka koji uzme 300-400 maraka invalidske da preživi, valjda je bolje da reže drva po šumama. To sigurno ne mjenja širu sliku.
Samo treba manje regulacija i flexibilnost. Danska npr. ima ujedno jak socijalni sistem, ali isto tako možeš brzo dobiti otkaz (ali zauzvrat dobijaš punu platu dugo vremena poslije).

Na kraju krajeva, ne poznajem nijednu uspješnu državu koja nema jak socijalni sistem.
Druze ako ima neko socijalna davanja to je onda BIH. Svugdje ima laznih socijalnih davanja, ali Bosna je sigurno vrhunac po tom pitanju. Pa ja znam krajeve gdje svaka kuca ima laznu invalidsku penziju, nebitno jel na mentalno ili fizicko zdravlje. I hajd da stranka ne uzme 100% u tom kraju, ne moze se desit :D

Kao sto je svugdje najgore posteno radit, uvijek najbolje zive oni na socijali, tako je i u Bosni najgore posteno zaradit penziju.
Da Bosna ima socijalnu državu, ne bi postojao fenomen Roma koji preživljavaju od uzimanja sekundarnih sirovina i uglja iz rudnika, sve do prije par godina (a možda i sad, ne znam) si u dosta krajeva imao nadničare koji bi išli i pitali imali posla jer drugačije ne bi imali za hljeb, kao da je 19. vijek.

Želio bih da je drugačije i da ne postoji taj problem, ali tu je.
PreWiBa

#33122 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by PreWiBa »

Haris.ba wrote: 17/02/2026 20:13
PreWiBa wrote: 17/02/2026 19:58
LA ima fantasticnu mikroklimu.

Gledam na Otoci prije godinu dana neko dovukao madrac ispod rampe mosta da spava. Nije se naspavao.
Ne znam da li pokušavaš biti tragikomičan ili si ozbiljan.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#33123 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by _BataZiv_0809 »

JohnnyS wrote: 17/02/2026 18:10

Pa i ovdje ti je tako, moj šef ima možda tisuću maraka više od mene plaću, ako i toliko, a njega zovu u podne u ponoć, ja hladno izgasim službeni broj kad izađem iz bolnice. I pazi, to nije meni 2 njemu 3, nego je meni plaća 5 i po do 6 i po tisuća ovisno o broju dežura, a njemu nije preko 7 i po.

Tebi je bas banja.
Mene je pozicija mid menadzmenta dobro sprzila.
Sad ili u upravu ili na neku savjetnicku poziciju ili se otisnuti u samostalne vode.
PreWiBa wrote: 17/02/2026 20:14
Da Bosna ima socijalnu državu, ne bi postojao fenomen Roma koji preživljavaju od uzimanja sekundarnih sirovina i uglja iz rudnika, sve do prije par godina (a možda i sad, ne znam) si u dosta krajeva imao nadničare koji bi išli i pitali imali posla jer drugačije ne bi imali za hljeb, kao da je 19. vijek.

Ti cigosi imaju vise para i od tebe i od mene.
PreWiBa

#33124 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by PreWiBa »

_BataZiv_0809 wrote: 17/02/2026 20:16
JohnnyS wrote: 17/02/2026 18:10

Tebi je bas banja.
Mene je pozicija mid menadzmenta dobro sprzila.
Sad ili u upravu ili na neku savjetnicku poziciju ili se otisnuti u samostalne vode.
PreWiBa wrote: 17/02/2026 20:14

Ti cigosi imaju vise para i od tebe i od mene.
Imaju, sigurno...
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#33125 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by _BataZiv_0809 »

PreWiBa wrote: 17/02/2026 20:17 Imaju, sigurno...
Tigre, hronicno si neupucen a raspravljo bi se
Post Reply