PreWiBa wrote: ↑16/02/2026 22:21
Hakiz wrote: ↑16/02/2026 22:17
PreWiBa wrote: ↑16/02/2026 22:13
Danska, Švedska, Švicarska, Nizozemska, sve zemlje sa veoma, veoma jakim socijalnim državama i veoma inovativnim ekonomijama.
Bosna uopće i nema nikakva socijalna davanja, to što ti opsisuješ su ljudi na kraju radnog vijeka koji se nekako snalaze jer ne postoji adevaktan sistem. Jadna je prvireda koja zavisi od 58-godišnjaka koji uzme 300-400 maraka invalidske da preživi, valjda je bolje da reže drva po šumama. To sigurno ne mjenja širu sliku.
Samo treba manje regulacija i flexibilnost. Danska npr. ima ujedno jak socijalni sistem, ali isto tako možeš brzo dobiti otkaz (ali zauzvrat dobijaš punu platu dugo vremena poslije).
Na kraju krajeva, ne poznajem nijednu uspješnu državu koja nema jak socijalni sistem.
SAD?
Ne znam, da li bi mogao stvarno punim srcem reći da bi želio da Bosna treba da liči na Ameriku? Da drogeraši otvoreno hodaju i bodu se Baščaršijom a na Čengić vili imaš kampove beskućnika, dok je sve od tranzita no-go zona i geto gdje se zalazi?
Čini mi se da ni u Japanu i Južnoj Koreji socijala nije baš najbolja. Ali, ne smijem tvrditi.
Samo sam reagovao na to da nema uspješnih država bez jakog socijalnog sistema, ne kažem da su mi te države uzor.
Uostalom, Merc već nekoliko puta ponavlja da Nijemci moraju više raditi, u emisiji Gorana Milića u Norveškoj mladi govore kako je socijala gora nego ranije, neke usluge više ne postoje, povećavanje izvajanja za odbranu i otklon od SAD će Evropu natjerati na veće smanjivanje socijale itd.
Neće na dobro što se socijale u Evropi tiče. Morat će poskupjeti (ili se početi plaćati) školstvo, zdravstvo.
Pod socijalom ne mislim na bukvalno davanje sirotinji koja umire od gladi, nego na "dodatne" usluge koje su bile u nekim državama. Na primjer u Francuskoj porodilje imale besplatno osobu koja im pomaže nakon poroda nekoliko sati dnevno i slične usluge koje su Evropu i činile socijalnim "rajem". Toga će biti sve manje.
Budućnost ne izgleda dobro.