6 godina vladaju i ušli su u 7 godinu. Zaboravio si da je bila koalicija petak 13.svesuper25 wrote: ↑16/02/2026 16:58ali 8 godina trojka vlada grasom i sa kantonom.Tako da ta prica od sda mi ne pije voda.Naravno da je sda unistavala gras.ali nje nema 8 godina tu.I zasto odmah trojka nije izasla sa dokazima o kradji u grasu i to sve odnjela u tuzilastvo kad su preuzeli vlastDrug Saban wrote: ↑16/02/2026 16:46 Valjda se tolerisao sav onaj kriminal prethodnih struktura, koji su nabili tih 60-70-80 miliona maraka duga, i sad ne mozes sve sravniti za dvije ipo godine. Za pocetak Mujagic je radnicima omogucio osnovne uvjete rada, lijecenje plate i tako dalje. Iako to ne abolira kriminal radnika jer nestalo gorivo, a i Mujagic je danas spominjao kako "je dosao u prazna skladista nafte" dakle neko je to gorivo krao, i ostale malverzacije u koje su sigurno ukljuceni i radnici.
Sa Stetom se nesto krenulo, Muminovic jutros rece da nije dosao Steta da nisu kupili tramvaje i obnovili prugu, mi danas ne bi vise ni imali tramvajski saobracaj jer niti bi imali cime saobracati niti bi imali vozila. Ali to je premalo, i osnovna moja zamjerka ovim sadasnjim, jeste sto nikada nisu proceusirali prethodne. Da jesu, sudski mu uzmi imovinu, prodaj i namiri dugove. Ja sad laicki pisem jer ne znam kako zakon postupa, ali negdje su novci otisli. Ako ne mozes namiriti njegovu imovinu, bar ga kazni.To opet ne opravdava trojku da koriste stare tramvaje kojim je odavno istekao rok trajanja.Ne moze se nesto na silu gurat u saobracaj, i molit boga da se nece desit neki belaj.Vazniji je svaki zivot ,od saobracajnog kolapsa, ako nemas dovoljno ispravnih tramvaja.
Gras all about
- Better Man
#9651 Re: Gras all about
- muha_sa
#9652 Re: Gras all about
zubi wrote: ↑17/02/2026 09:24 Sa fb:
Kako su SDA, vlada i "sindikalna mafija" uništili javni prevoz Sarajeva
KJKP GRAS Sarajevo nije preduzeće koje je "propalo".. GRAS je samo jos jedna žrtva sistemskog ubistva s predumišljajem. Ono što se dogodilo nekadašnjem gigantu javnog prevoza nije rezultat "tržišnih okolnosti" ili "teške ekonomske situacije". To je rezultat tri decenije organizovane pljačke, političkog pokroviteljstva kriminala i namjernog uništavanja javnog dobra radi bogaćenja uskog kruga ljudi.
Ovaj izvještaj je "smrtovnica" napisana na osnovu sudskih spisa, revizorskih izvještaja i forenzičke analize imovine onih koji su se bogatili dok su građani Sarajeva gubili živote u raspadnutim tramvajima.
I. NULTA TAČKA ZLOČINA: Era Ibrahima Jusufranića (1989–2006)
Svaka priča o propasti GRAS-a počinje i završava s imenom Ibrahim Jusufranić. Čovjek koji je preduzećem vladao 17 godina, pod direktnom zaštitom vrha SDA, postavio je temelje za finansijski kolaps.
Kada je 2006. godine napustio direktorsku fotelju, Jusufranić iza sebe nije ostavio modernu firmu, već dug od 25,2 miliona KM. Taj dug nije nastao ulaganjem u vozila, već kriminalnim izvlačenjem novca.
Dva stuba pljačke:
Afera "Elesprom" (Praonice fantomi): GRAS je 2004. godine, kreditnim zaduženjem, kupio sisteme za pranje vozila od slovenske firme za 1,82 miliona KM. Struka je rekla "ne treba nam", Jusufranić je sakrio taj izvještaj i kupio ih. Epilog? Mašine nikada nisu proradile. Stajale su neraspakovane 10 godina. Bačeno: 1,8 miliona KM + kamate.
Afera "Hellner & More" (Porodični biznis): Dok se kralo na rashodima, kralo se i na prihodima. Jusufranićev šurjak, Branislav Petrović, namjestio je tender za reklame svojoj firmi. GRAS je svjesno gurnut u gubitak da bi privatna firma porodice direktora zarađivala.
II. IMOVINSKI KARTONI: Oni u vilama, GRAS u blatu
Najbrutalniji dokaz pljačke nije u papirima, već u nekretninama. Dok je GRAS tonuo u historijske dugove, porodica Jusufranić je doživljavala finansijsku renesansu.
Istraživanja su dokazala frapantan nesrazmjer: U periodu najžešćeg zaduživanja GRAS-a, porodica Jusufranić (Ibrahim, supruga Smiljka, sin Jasmin) stekla je imovinu vrijednu 7,5 miliona KM.
2005. godina: GRAS nema za dijelove. Smiljka i Jasmin Jusufranić kupuju poslovni prostor u Sarajevu i plaćaju 416.000 KM u gotovini ("na ruke") kako bi dobili popust.
Rezultat: Vile, stanovi, poslovni prostori i privatni univerzitet u Travniku. Sve to "zarađeno" od direktorske plate u javnom preduzeću?
III. POLITIČKI POKROVITELJI: Imena koja su potpisala propast
Jusufranić je bio samo izvršilac. Nalogodavci i zaštitnici sjedili su u vladama. GRAS je uništen jer je politika to dozvolila.
1. FADIL NOVALIĆ I VLADA FBIH: Saučesnici u utaji poreza
Gdje je bila država dok je GRAS gomilao 300 miliona KM duga za poreze?
Vlada FBiH na čelu sa Fadilom Novalićem (SDA) godinama je svjesno žmirila na kriminal epskih razmjera.
Privatnu firmu bi blokirali za 5.000 KM duga. GRAS, sa stotinama miliona duga prema Poreznoj upravi i UINO, nastavio je raditi.
Novalićeva vlada nije tražila stečaj ni odgovornost; oni su političkom direktivom "štitili" GRAS od zakona, kupujući socijalni mir našim novcem. Time su ozakonili praksu da se radnicima ne uplaćuje staž, stvarajući socijalne slučajeve od hiljada ljudi.
2. KANTONALNI "GROBARI" (Ministri i Premijeri SDA)
Od 1996. do 2020. godine, SDA je suvereno vladala Kantonom Sarajevo. Njihov učinak u brojkama je poražavajući: Broj kupljenih NOVIH tramvaja za 25 godina vladavine SDA = 0 (NULA).
Umjesto novih vozila, građanima su servirali "donacije" otpada iz Konye i Amsterdama.
Imena direktno odgovorna za nečinjenje:
Suad Zeljković (SDA) i Adem Zolj (SDA): Premijeri u čijim mandatima je GRAS dotakao dno, a štrajkovi blokirali grad.
Mujo Fišo (SDA) i Adi Kalem (SDA): Ministri saobraćaja koji su mandate proveli "analizirajući stanje", dok su se tramvaji raspadali, a pruga postajala smrtonosna zamka.
Jusuf Bubica (BPS/SDA): Ministar koji je predlagao stečaj, ali nije imao hrabrosti da ga sprovede jer bi to značilo sukob sa stranačkom bazom.
IV. SIVA EMINENCIJA: Adnan Himzanija i sindikalna hobotnica
Dok su se direktori mijenjali kao na traci (Haris Kadić, Avdo Vatrić, Omer Hadžiomerović – svi redom politički poslušnici), stvarna moć ležala je u rukama Adnana Himzanije, dugogodišnjeg predsjednika Sindikata.
Ovaj čovjek je godinama bio "vladar iz sjene". U GRAS-u se nije moglo zaposliti (od čistačice do revizora) bez njegovog "amina".
Sindikat je korišten kao paravojna formacija stranke: Kad god bi neko pokušao uvesti red, Himzanija bi organizovao nezakoniti štrajk i paralisao grad.
Rezultat takvog "upravljanja": GRAS je imao tri puta više administrativnih radnika nego što je potrebno, dok su vozila stajala jer nije imao ko da ih vozi i popravlja.
STATISTIKA SRAMOTE: SDA (25 godina) vs. DRUGI(4 godine)
1. NOVI TRAMVAJI
ERA SDA (1996–2020): 0 (NULA)
ERA ŠTETA (2020–danas): 15 novih Stadler tramvaja (+ naručeno još)
2. NOVI TROLEJBUSI
ERA SDA: 0 (Samo polovni otpad i donacije)
ERA ŠTETA: 25 novih BKM trolejbusa
3. PRUGA
ERA SDA: "Krpljenje" rupa i farbanje starih šina
ERA ŠTETA: Kompletna rekonstrukcija pruge (Ilidža – Marijin Dvor)
4. MODEL UPRAVLJANJA
ERA SDA: Kupovina socijalnog mira i uhljebljivanje stranačkih kadrova
ERA ŠTETA: Kreditno zaduženje za stvarne kapitalne investicije i imovinu
Danas GRAS-om upravlja v.d. direktor Senad Mujagić, ali stvarni pokretač promjena je Ministarstvo saobraćaja na čelu sa Adnanom Štetom. Razlika je očigledna: dok su prethodnici (Fišo, Kalem, Zolj) kupovali polovne dijelove, ova garnitura je donijela najmodernija vozila u Evropi. To dokazuje da se moglo, samo se nije htjelo.
Da bi se u potpunosti shvatila razmjera sarajevskog paradoksa, nije dovoljno gledati samo u finansijske knjige. Mora se analizirati politička drskost bez presedana.
SDA, stranka koja je ostavila GRAS sa 300 miliona KM duga (slovima: tri stotine miliona), danas je najglasniji kritičar aktuelnih radova, kreditnih zaduženja i rokova isporuke. Ovdje se ne radi o opozicionom djelovanju; radi se o kolektivnom gaslightingu građana Sarajeva.
Paradoks pruge: Godinama nisu zamijenili ni metar šina. Kada je nova Vlada (Šteta) podigla prugu staru 60 godina da je zamijeni, SDA je kritikovala "gužve u saobraćaju".
Činjenica: Gužve su direktna posljedica toga što oni nisu radili sekvencijalne remonte 25 godina, pa se sada mora raditi sve odjednom.
Paradoks vozila: Kritikovali su izgled, boju i cijenu novih Stadler tramvaja.
Činjenica: Oni su građanima kao "novo" prodavali turske donacije stare 40 godina u kojima su ljeti ljudi padali u nesvijest. Imati obraza prigovoriti na nabavku najboljih evropskih tramvaja nakon što ste vozni park pretvorili u groblje željeza, zahtijeva poseban nivo odsustva stida.
Najveći cinizam leži u tvrdnji da bi oni (SDA) to uradili "brže i jeftinije".
Imali su dvije i po decenije.
Imali su apsolutnu vlast (od Općine do Predsjedništva).
Imali su budžete koji su se mjerili u milijardama.
A ipak, ostavili su firmu u kojoj vozači nisu imali ovjerene zdravstvene knjižice, a tramvaji su iskakali iz šina kod RTV doma svake sedmice. Prozivati nekoga ko pokušava očistiti vašu septičku jamu zato što "smrdi dok se čisti" je vrhunac političkog bezobrazluka.
Oni ne napadaju rješenja zato što su loša; oni ih napadaju jer svaki novi tramvaj na šinama i svaki metar nove pruge predstavlja spomenik njihovoj nesposobnosti i kriminalu. Uspjeh sanacije GRAS-a je direktan dokaz njihovog neuspjeha.
Nakon tragične tramvajske nesreće, Vlada Kantona Sarajevo je pala. Premijer Nihad Uk podnio je ostavku, povlačeći sa sobom i ministra Adnana Štetu.
Šteta je, prema vlastitom priznanju i svjedočenjima kolega, ostavku ponudio iste sekunde kada je saznao za tragediju. Nije kalkulisao, nije se krio iza komisija, nije bježao.
1. ŠTETA vs. FIŠO, BUBICA I KALEM
Pogledajmo istini u oči:
Adnan Šteta: Čovjek koji je donio 15 novih tramvaja, 25 novih trolejbusa i napravio novu prugu. Podnosi ostavku zbog moralne odgovornosti za sistem koji je zatekao u ruševinama.
Mujo Fišo, Jusuf Bubica, Adi Kalem (SDA ministri): Ljudi u čijim mandatima su tramvaji iskakali iz šina, gorjeli u vožnji i u kojima su građani padali u nesvijest. Jesu li oni ikada podnijeli ostavku? Ne. Oni su svoje mandate završili u udobnim foteljama, primajući "bijeli hljeb".
2. KAZNA ZA POKUŠAJ POPRAVKA
Ostavka Adnana Štete šalje zastrašujuću poruku svakome ko u budućnosti pokuša nešto raditi u ovoj zemlji:
Šteta je postao žrtva "tempirane bombe" koju mu je ostavila SDA. Ta bomba (raspadnuti GRAS) je eksplodirala u njegovim rukama, baš u trenutku kada je pokušavao da je demontira.
Dok SDA botovi danas likuju nad njegovim odlaskom, činjenice ostaju uklesane u sarajevski asfalt:
Adnan Šteta je jedini ministar u historiji Kantona Sarajevo koji je ostavio više nego što je zatekao.
Svi ostali su ostavili samo dugove i hrđu. Njegova ostavka nije dokaz njegove krivice; ona je dokaz da u moru političkog blata još uvijek postoji zrno morala – nepoznatog pojma za one koji su GRAS uništili.
- Peacean
#9653 Re: Gras all about
https://www.klix.ba/vijesti/bih/uk-nisa ... /260217047Uk: Nisam podnio ostavku da zaštitim Štetu, svi stari tramvaji su jutros povučeni
-
DonieBrasco
#9654 Re: Gras all about
Nista nece oprati SDA (Sdfa) i njihovu zaostavstinu Grasa.
-
svesuper25
#9655 Re: Gras all about
Ali nije mi jasno zasto trojka nije ocistila gras od tih sdf ovaca.Pa ako su toliko krali,gdje su ti dokazi i krivicne prijave.Zasto to nisu prvo procistili?Toliki dugovi,i opet niko nije odgovarao.
Pa bolje da se pravila nova neka zdravija firma,bez uhljeba.Koja ce radit sve po propisima.
Ovako su tu stalno stranacki podobni uhljebi iz raznih stranaka.
I ti svi radnici grasa-a nisu nevinasca,i oni su ucestovalai u kradjama.I ovi vozaci su dobro znali da su tramvaji neispravni.
Dobro je neko rekao da je GRAS kao neka mafija,sekta u koju se ne smije dublje uc i istrazit.Kao da nisu javno preduzece.
Trojka je to trebala odmah procistit i sve te lopove najurit i kazneno gonit.Ali uvijek se islo linijom manjeg otpora,nemoj da rusis,to su glasaci .....
Pa bolje da se pravila nova neka zdravija firma,bez uhljeba.Koja ce radit sve po propisima.
Ovako su tu stalno stranacki podobni uhljebi iz raznih stranaka.
I ti svi radnici grasa-a nisu nevinasca,i oni su ucestovalai u kradjama.I ovi vozaci su dobro znali da su tramvaji neispravni.
Dobro je neko rekao da je GRAS kao neka mafija,sekta u koju se ne smije dublje uc i istrazit.Kao da nisu javno preduzece.
Trojka je to trebala odmah procistit i sve te lopove najurit i kazneno gonit.Ali uvijek se islo linijom manjeg otpora,nemoj da rusis,to su glasaci .....
- Haris.ba
#9656 Re: Gras all about
Ja cesto prozovem da je bila ta prica o multimilionskom kriminalu, i onda nista.svesuper25 wrote: ↑17/02/2026 11:06 Ali nije mi jasno zasto trojka nije ocistila gras od tih sdf ovaca.Pa ako su toliko krali,gdje su ti dokazi i krivicne prijave.Zasto to nisu prvo procistili?Toliki dugovi,i opet niko nije odgovarao.
Tuzilastvo trenutno (pretpostavljam
Spomene kada ga novinari pitaju, i to je to.
E, izgleda cistih ko da nema - i to je glavni problem.
-
svesuper25
#9657 Re: Gras all about
Da,izgleda svako svakog ima u nekim ladicama.Pa svi sute o tome.Pa gasi neprofitnu firmu koja milione duguje.Pravi zdravije preduzece koje ce poslovat po propisima.Samo reforme javne uprave i javnih preduzeca moze nas izvuc.Koja god vlast to napravi,bice pobjednik na izborima.Haris.ba wrote: ↑17/02/2026 11:11Ja cesto prozovem da je bila ta prica o multimilionskom kriminalu, i onda nista.svesuper25 wrote: ↑17/02/2026 11:06 Ali nije mi jasno zasto trojka nije ocistila gras od tih sdf ovaca.Pa ako su toliko krali,gdje su ti dokazi i krivicne prijave.Zasto to nisu prvo procistili?Toliki dugovi,i opet niko nije odgovarao.
Tuzilastvo trenutno (pretpostavljam) ima otvoren niz istraga protiv svakog ministra. I sada, nijedan ministar nije dovoljno lud da proziva tuzilastvo za prijavu koju je on podnio za prijasnju administraciju - ako je on cist i ne boji se istrage za svoj rad.
E, izgleda takvih cistih ko da nema.
- Haris.ba
#9658 Re: Gras all about
Odgledao sam intervju na n1 glavnog sindikalca iz Grasa.
Sta sam ja cuo: vozac je nevin, tramvaj je tehnicki ispravan, ali ubrzanja se desavaju redovno i to je nepredvidjeni kvar.
Sta sam ja cuo: vozac je nevin, tramvaj je tehnicki ispravan, ali ubrzanja se desavaju redovno i to je nepredvidjeni kvar.
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#9659 Re: Gras all about
pa podnio je šteta, i pozvao ih je da rade na tome. jebiga, ako ih krene prozivati, reći će i za njega, eno ga spengava... zar ne?Haris.ba wrote: ↑17/02/2026 11:11Ja cesto prozovem da je bila ta prica o multimilionskom kriminalu, i onda nista.svesuper25 wrote: ↑17/02/2026 11:06 Ali nije mi jasno zasto trojka nije ocistila gras od tih sdf ovaca.Pa ako su toliko krali,gdje su ti dokazi i krivicne prijave.Zasto to nisu prvo procistili?Toliki dugovi,i opet niko nije odgovarao.
Tuzilastvo trenutno (pretpostavljam) ima otvoren niz istraga protiv svakog ministra. I sada, nijedan ministar nije dovoljno lud da proziva tuzilastvo za prijavu koju je on podnio za prijasnju administraciju - ako je on cist i ne boji se istrage za svoj rad.
Spomene kada ga novinari pitaju, i to je to.
E, izgleda cistih ko da nema - i to je glavni problem.
- Haris.ba
#9660 Re: Gras all about
Na koga mislis da ce reci? Politika? Ja, i? Neka kazu.
Podnijela Fortina vlada i to zakljuckom.
Ono, dzematile. Raspodjela odgovornosti.
Poenta je sto se izvadi sa dna ladice tvoj dosije i onda "ispituje situacija". Zato, samo kad te novinar pritisne spomene se ovlas rad tuzilastva.
- konektovan
- Vozim: Francusku kantu
- drug_profi
#9662 Re: Gras all about
Ovdje je jedino rješenje dovesti Čeha da pregleda tramvaj i da kaže jel to nepredviđeno ubrzanje normalna stvar i kako je proizvođač to planirao kontrolisati, kojim sistemom. E jel taj sistem ispravan?
Pa onda možemo govoriti o tehnički ispravnom vozilu.
Jer se ovdje kod nas unormali da nešto ne radi. Jebo to, to je višak djelova.
Pa onda možemo govoriti o tehnički ispravnom vozilu.
Jer se ovdje kod nas unormali da nešto ne radi. Jebo to, to je višak djelova.
-
k4mi
- Leopard_SA
#9664 Re: Gras all about
A reci mi na osnovu cega smatras da je CKD tramvajima istekao rok trajanja?svesuper25 wrote: ↑16/02/2026 16:58 ali 8 godina trojka vlada grasom i sa kantonom.Tako da ta prica od sda mi ne pije voda.Naravno da je sda unistavala gras.ali nje nema 8 godina tu.I zasto odmah trojka nije izasla sa dokazima o kradji u grasu i to sve odnjela u tuzilastvo kad su preuzeli vlastTo opet ne opravdava trojku da koriste stare tramvaje kojim je odavno istekao rok trajanja.Ne moze se nesto na silu gurat u saobracaj, i molit boga da se nece desit neki belaj.Vazniji je svaki zivot ,od saobracajnog kolapsa, ako nemas dovoljno ispravnih tramvaja.
-
svesuper25
#9665 Re: Gras all about
Mozda zato sto su iz proslog stoljeca,preko 40 godina stari.Nisu modernizovani .Mozda samo zato sto je taj isti tramvaj prosle godine , 50 puta bio iskljucen iz saobracaja zbog neispravnosti.Jel ti to dovoljnoLeopard_SA wrote: ↑17/02/2026 14:10A reci mi na osnovu cega smatras da je CKD tramvajima istekao rok trajanja?svesuper25 wrote: ↑16/02/2026 16:58 ali 8 godina trojka vlada grasom i sa kantonom.Tako da ta prica od sda mi ne pije voda.Naravno da je sda unistavala gras.ali nje nema 8 godina tu.I zasto odmah trojka nije izasla sa dokazima o kradji u grasu i to sve odnjela u tuzilastvo kad su preuzeli vlastTo opet ne opravdava trojku da koriste stare tramvaje kojim je odavno istekao rok trajanja.Ne moze se nesto na silu gurat u saobracaj, i molit boga da se nece desit neki belaj.Vazniji je svaki zivot ,od saobracajnog kolapsa, ako nemas dovoljno ispravnih tramvaja.
- nepass1
#9666 Re: Gras all about
Evo u novoj troli, prokisnjava na sve strane
- konektovan
- Vozim: Francusku kantu
#9667 Re: Gras all about
nije siber zatvorio
- Dozer
#9668 Re: Gras all about
Ti, evidentno, nemas pojma sta je javni prijevoz i koliko sredstava treba za njegovo funkcionalno odrzavanje, a pogotovo modernizaciju. Pri tome si ocito SDA fan.svesuper25 wrote: ↑16/02/2026 16:58 ali 8 godina trojka vlada grasom i sa kantonom.Tako da ta prica od sda mi ne pije voda.Naravno da je sda unistavala gras.ali nje nema 8 godina tu.I zasto odmah trojka nije izasla sa dokazima o kradji u grasu i to sve odnjela u tuzilastvo kad su preuzeli vlastTo opet ne opravdava trojku da koriste stare tramvaje kojim je odavno istekao rok trajanja.Ne moze se nesto na silu gurat u saobracaj, i molit boga da se nece desit neki belaj.Vazniji je svaki zivot ,od saobracajnog kolapsa, ako nemas dovoljno ispravnih tramvaja.
Ali, kako god okrenes, i ovo pricam iskljucivo na bazi cinjenica jer nisam fan nijedne stranke, ta Trojka je za manje od 8 godina uradila za taj javni prijevoz, pa i Gras, daleko vise nego SDA za 22 godine. Tacnije, za puno stvari su uradili daleko vise za 3x kraci period.
Malo li je....
Ali, valjda je poenta tvojih postova pljuvanje ne bi li se dokazana kleptokratska, nesposobna, lazljiva i izdajnicka SDA kamarila opet vratila na vlast.
Hajde.priznaj, jel' babo dobro omastio brk ranije, pa sad nesreca, ukinulo mu kravu muzaru, tj. budzet....
- drndalo
#9669 Re: Gras all about
Kakve veze ima proslo stoljece, pa i ti si vjerovatno iz proslog stoljeca... Da i tebe iskljucimo iz saobracaja?svesuper25 wrote: ↑17/02/2026 14:16Mozda zato sto su iz proslog stoljeca,preko 40 godina stari.Nisu modernizovani .Mozda samo zato sto je taj isti tramvaj prosle godine , 50 puta bio iskljucen iz saobracaja zbog neispravnosti.Jel ti to dovoljnoLeopard_SA wrote: ↑17/02/2026 14:10A reci mi na osnovu cega smatras da je CKD tramvajima istekao rok trajanja?svesuper25 wrote: ↑16/02/2026 16:58 ali 8 godina trojka vlada grasom i sa kantonom.Tako da ta prica od sda mi ne pije voda.Naravno da je sda unistavala gras.ali nje nema 8 godina tu.I zasto odmah trojka nije izasla sa dokazima o kradji u grasu i to sve odnjela u tuzilastvo kad su preuzeli vlastTo opet ne opravdava trojku da koriste stare tramvaje kojim je odavno istekao rok trajanja.Ne moze se nesto na silu gurat u saobracaj, i molit boga da se nece desit neki belaj.Vazniji je svaki zivot ,od saobracajnog kolapsa, ako nemas dovoljno ispravnih tramvaja.
![]()
- kabal1337
#9670 Re: Gras all about
A sta ako nije simpatizer stranke SDA, ipak nisu samo tri stranke u drzavi...Dozer wrote: ↑17/02/2026 15:52Ti, evidentno, nemas pojma sta je javni prijevoz i koliko sredstava treba za njegovo funkcionalno odrzavanje, a pogotovo modernizaciju. Pri tome si ocito SDA fan.svesuper25 wrote: ↑16/02/2026 16:58 ali 8 godina trojka vlada grasom i sa kantonom.Tako da ta prica od sda mi ne pije voda.Naravno da je sda unistavala gras.ali nje nema 8 godina tu.I zasto odmah trojka nije izasla sa dokazima o kradji u grasu i to sve odnjela u tuzilastvo kad su preuzeli vlastTo opet ne opravdava trojku da koriste stare tramvaje kojim je odavno istekao rok trajanja.Ne moze se nesto na silu gurat u saobracaj, i molit boga da se nece desit neki belaj.Vazniji je svaki zivot ,od saobracajnog kolapsa, ako nemas dovoljno ispravnih tramvaja.
Ali, kako god okrenes, i ovo pricam iskljucivo na bazi cinjenica jer nisam fan nijedne stranke, ta Trojka je za manje od 8 godina uradila za taj javni prijevoz, pa i Gras, daleko vise nego SDA za 22 godine. Tacnije, za puno stvari su uradili daleko vise za 3x kraci period.
Malo li je....
Ali, valjda je poenta tvojih postova pljuvanje ne bi li se dokazana kleptokratska, nesposobna, lazljiva i izdajnicka SDA kamarila opet vratila na vlast.
Hajde.priznaj, jel' babo dobro omastio brk ranije, pa sad nesreca, ukinulo mu kravu muzaru, tj. budzet....
-
kera1231
#9671 Re: Gras all about
Tako to izgleda kada se djeca slušaju ili dijasporci koji veze nemaju sa javnim prevozom.
Značajno manje tramvaja danas, a i ono što ima je bilo prepuno.
Značajno manje tramvaja danas, a i ono što ima je bilo prepuno.
- drug_profi
-
NediM17
- Hajlac
#9674 Re: Gras all about
Znaci nisu se ni pocesali - ni proizvodjac u garantnom roku ni sam GRAS.
Prokisnjava na svim spojevima duz krovne konstrukcije, kao i oko vrata bukvalno od kad su ih kupili!
Hvala Adi Kalem i SDA govnarima sto zajedno s debilnim(ili korumpiranim) EBRD-om odabrase bjelorusko smece
https://www.klix.ba/vijesti/bih/kanton- ... /210105061Ministar saobraćaja Kantona Sarajevo Adi Kalem je potvrdio da je odlučeno da kupe trolejbuse bjeloruske kompanije BKM Holding. Napomenuo je da je sada na potezu Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD).
Koliko je Adi Kalem i eventualno jos neko ko je odlucivao o odabiru ponudjaca na tenderu potplacen od strane ovih putinovaca?
Last edited by Hajlac on 17/02/2026 17:10, edited 1 time in total.
-
NediM17
#9675 Re: Gras all about
Ma samo malo silikonom zalit', bice to dobro.