SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Ci-Nick

#103176 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Ci-Nick »

Drug Saban wrote: 15/02/2026 23:46
suspect_zero wrote: 15/02/2026 23:24
Capajebo wrote: 15/02/2026 22:34
Sto se tice komunalne privrede, unistili su je vise za ovih 6 godina, nego SDA za 20 godina.
Sto se tice ostalih ministarstava, bolje to dosta izgleda i tu bi im dao jos jedan mandat.

Kad smo kod komunalija ima dosta i do gradjana, svi poznajemo bare 2-3 porodice koje placaju samo struju I plin.....dugovi toplanama, smece, odrzavanje u stambenim zgradama, TV taksa u hiljadama.
Da budemo do kraja iskreni, sve sto gradjani nisu platili ili su u zaduzenju, samo je novac koji oni nisu mogli pokrasti.

Ko misli da bi "neplaceni novac za komunalije" bio utrosen u popravak infrastrukture, ili je naivan ili je glup.

Nemam namjeru pravdati neplacanje racuna, daleko bilo, ovo je samo cinjenica.
Isto kao da kažeš, "Nisu krivi pješaci koji prelaze preko pješačkog na crvenom svjetlu jer vozači bi ih svakako gazili i na zelenom".
Nepoštenje i neodgovornost svih nepoštenih i neodgovornih je uzrok stanja koje imamo.
Last edited by Ci-Nick on 16/02/2026 07:45, edited 1 time in total.
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#103177 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by mk ultra »

drag_gost wrote: 16/02/2026 07:31 Ko je organizator protesta?
Ko god da je, debilni zahtjevi :mrgreen:

Isto ko kod mene u nasilju lokalni pekar trazio projekat kruznog toka, inace ima lik osnovnu jedva cita
Ali projekat mu treba

Treba nama hard reset bogami. Da se otrese ovih osmana i trogodaca sa fakultetima iz kobiljace, fiktivnim vozackim dozvolama, nabildanoj policiji koja ne zna da puca i t d.

Sve su oni dio lanca koji nekoga ko bi se za cijenu zivota trudio za ovu drzavu maknu u prkno ili negdje u EU.
izvrsni direktor
Vozim: Premium

#103178 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by izvrsni direktor »

Hajlac wrote: 15/02/2026 22:46
ShnjaZZZ wrote: 14/02/2026 17:53 Glavni ulazni signal na željezničkoj stanici Sarajevo ne radi već preko godinu dana. Nesreća i tragedija koja čeka povoljne uslove da se dogodi. Stručnjaci su to riješili tako što su na toj dionici uveli "laganu vožnju" ili još gore tako što otpravnik iz stanice zove na mobitel mašinovođe da postupe protivno signalu. U biti ne smiješ voziti lagano jer onda čitav voz, pogotovo lokali ujutru, kasne na posao.

Prošle godine su se dogodila tri "izbjegnuta sudara". To po svim pravilnicima znači da pola firme treba dobit otkaz ali niko nije odgovarao. Izbjegnuti sudar je pojam koji označava da su istim kolosjekom vozovi pušteni jedan na drugi. Jednom se to dogodilo u Jablanici u istoj stanici gdje su poginula 3 mašinovođa, a druga dva puta na području oko Tuzle. Dakle pukom srećom i prisebnošću mašinovođa nijednom nije došlo do sudara ali pitanje je dokle ćemo imati sreće.

Infrastruktura je u užasnom stanju, a nedavno je donesen pravilnik po kojem odgovorne osobe tj osobe koji su šefovi i direktori ne moraju više imat položen ispit 646 da bi to radno mjesto obavljali. To je ispit stručne osposobljenosti radnika u saobraćaju.

Bit će još nesreća, nije ovo zadnja. A ni najgora.
:shock: :shock: :shock: :shock:
ali i kad se desi nesreca zbog toga, nece radnici biti krivi nista, znaju za ovo eto preko godinu dana ali idalje ignorisu tu cinjenicu, rade mimo pravila i ignorisu opasnost...
tuitamo

#103179 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by tuitamo »

Nisu se vozači sjetili štrajkovsti zbog lošeg stanja vozila. Jesu za kolegu koji je kao i oni znao da su vozila neispravna.

Nedužni ljudi. Kako god okreneš nemaju odgovornosti.
apsidejzi

#103180 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by apsidejzi »

Drug Saban wrote: 15/02/2026 22:41 SDA te prvo isuta nogama sa ledja, a onda ti se ruga vidi sto su ti modrice po ledjima.

Oni su unistili sve, za sve lose krive druge, a opet imaju podrsku ogromnog broja glasaca. Dok je to tako, nema nigdje naprijed.
Kad je SDA zadnji put imala ikakvu vlast u Kantonu Sarajevo da je mogla uticati na odluke ove velicine? Trebamo se prestati zavaravati. Oni jesu unistili mnogo ali vec se lagano pravi historijski kontekst od toga. Ova tvoja optuzba mi lici na Trumpa koji jos uvijek optuzuje Bajdena za sve probleme a on donio na stotine odluka od Bajdena.

SDA jeste usrala, ali i ovi novi su poprilicno dugo na vlasti da su mogli uraditi svasta nesto do sada.
tuitamo

#103181 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by tuitamo »

apsidejzi wrote: 16/02/2026 07:56
Drug Saban wrote: 15/02/2026 22:41 SDA te prvo isuta nogama sa ledja, a onda ti se ruga vidi sto su ti modrice po ledjima.

Oni su unistili sve, za sve lose krive druge, a opet imaju podrsku ogromnog broja glasaca. Dok je to tako, nema nigdje naprijed.
Kad je SDA zadnji put imala ikakvu vlast u Kantonu Sarajevo da je mogla uticati na odluke ove velicine? Trebamo se prestati zavaravati. Oni jesu unistili mnogo ali vec se lagano pravi historijski kontekst od toga. Ova tvoja optuzba mi lici na Trumpa koji jos uvijek optuzuje Bajdena za sve probleme a on donio na stotine odluka od Bajdena.

SDA jeste usrala, ali i ovi novi su poprilicno dugo na vlasti da su mogli uraditi svasta nesto do sada.
Uradili su oni švašta nešto do sada. Ono što SDA ne zna i ne bi za 100 godina.

Govna uhljebarska nenapredna.
Naslovnica

#103182 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Naslovnica »

tuitamo wrote: 16/02/2026 08:02

:thumbup:
mali_balon

#103183 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by mali_balon »

mali_balon wrote: 15/02/2026 22:30 Nije vise tu do staraca....nego do razocaranih koji su mislis da se 30g unistavanja svega zivog moze popraviti u 6g.....takvima sad da kazes da je sda veci krivac od trojke za ovu tragediju to bi reklo ja eto sda kriva za sve blabla....
Sto se tice komunalne privrede, unistili su je vise za ovih 6 godina, nego SDA za 20 godina.
Sto se tice ostalih ministarstava, bolje to dosta izgleda i tu bi im dao jos jedan mandat.
Kako Ba mos tako srat....pa dok je tvoja sda bila na vlasti bile redukcije vode....da ne govorimo o zamjeni cijevi u gradu
pa ekskluzivni dobavljac cijevi bio huso cesir nije se moglo nista promjeniti ako cijev nije dosla od cesira.....o odvozu smeca da govorim.....najlakse je lupetata na pamet
Opet kazem nije bajno, da bi bilo bajno potrebna je diktatura...
Last edited by mali_balon on 16/02/2026 08:20, edited 1 time in total.
drndalo

#103184 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by drndalo »

Chmoljo wrote: 15/02/2026 21:55
LSD wrote: 15/02/2026 21:38
Chmoljo wrote: 15/02/2026 21:33

Ne znam, pitaj Dinu Sarana.

Ili Ziska.

Ili sam protumaci, jer vidim imas odgovore na sva pitanja. :thumbup:
Imam za tebe nekoliko unakrsnih pitanja da te malo propitam, posto znam da rintas ovdje za trojku 24/7.
Al necemo ovdje na ovoj temi...nastavit cemo na Politici.
:lol:
Najeb'o si sad, kad te Krug 99 propita...
drndalo

#103185 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by drndalo »

mali_balon wrote: 15/02/2026 22:30 Nije vise tu do staraca....nego do razocaranih koji su mislis da se 30g unistavanja svega zivog moze popraviti u 6g.....takvima sad da kazes da je sda veci krivac od trojke za ovu tragediju to bi reklo ja eto sda kriva za sve blabla....
Naravno da to nije istina. Unistavanje komunalne privrede je tek pocelo pokazivati posljedice "potemkinovih sela" koja su gradjena za "najuspjasnijeg direktora Zavoda za izgradnju grada", jer je veliki dio te privrede inercijom prezivljavao od onoga sto je ostavila SFRJ/SRBiH, te post-ratne donacije i obnova (kakva/takva), a znamo koliko je "vreca zlata za mog Bakira" tu zamraceno.
drndalo

#103186 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by drndalo »

Vrlo dobar opis, da ga i mahalac moze shvatiti. Samo kad bi ga procitao, a nece da citaju mahom, da se sta ne nasekiraju.
drndalo

#103187 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by drndalo »

archi_a wrote: 16/02/2026 00:02 Danas smo svjedočili jednoj nadrealnoj situaciji. Potrefilo se tako da skoro u isto vrijeme dok je otac Arman redao daske u kaburu, preko tabuta svog ubijenog sina imamo na drugoj strani ovacije, popraćene komentarima voditeljice da je vozač napokon pušten i da je zaslužio da ide da se odmori jer ga je porodica vjerovatno poželila. Grč, veliki grč i nagon na povraćanje. :(
Nadrealna je to situacija.
Ja ću reći svoje mišljenje i ovim ću završiti komentarisanje na ovu temu jer nemam više šta dodati.
To što očekujem da budu privedeni i suđeni odgovorni za upravljanje gradskim saobraćajem ne znači da vozač nije NIKAKO kriv. Nadam se da će sud suditi po zakonima ove zemlje i da neće podleći pritisku javnosti, ni jedne, ni druge. Vozač nije za sve kriv, ima još krivaca u lancu. A svi trebaju da objasne iznijete činjenice i dokaze o prevelikom broju kvarova, ubrzavanja, strujnih udara, nemogućnosti kočenja i svemu što su primjećivali do sada i samo su ignorisali uvijek nanovo sjedajući u ista vozila i nastavljajući da voze putnike u ovom gradu!!!! I šta sad, samo smo čekali da se nesreća desi?! Samo su nas vile nosale?!? I sutra trebamo djecu pustiti da se voze?!? Nećemo tako ljudi. To nije normalno i nema opravdanja ni za koga. Pristajanje da stavite u pogon vozilo za koje i sami znate da je neispravno i da se može desiti havarija, nema opravdanje u strahu da ćete dobiti otkaz i da nećete zaraditi platu. Ako ništa, postojele su anonimne dojave inspekciji rada. Anonimne dojave medijima da provjere vaše tvrdnje. Brutalno ali tako je, jer da ne zaboravimo, ljudski životi su u pitanju. A sad prst na čelo, pa razmislite.
Bravo ! Vrlo fino sazeto sve.
drag_gost

#103188 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by drag_gost »

drndalo wrote: 16/02/2026 08:15
Chmoljo wrote: 15/02/2026 21:55
LSD wrote: 15/02/2026 21:38

Imam za tebe nekoliko unakrsnih pitanja da te malo propitam, posto znam da rintas ovdje za trojku 24/7.
Al necemo ovdje na ovoj temi...nastavit cemo na Politici.
:lol:
Najeb'o si sad, kad te Krug 99 propita...
Joj sada kada krene unakrsna paljba.
GarfieldLover

#103189 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by GarfieldLover »

Znam lično čovjeka koji je radio u Grasu i vozio kombije u Starom gradu, gore Širokača i ti dijelovi. Prije 10-ak godina je dao otkaz i otišao privatniku voziti autobus. Mi svi kontali zbog boljih primanja. Ali on kaže - Ne, nije do toga. Ne vozaju se meni busevi po inostranstvu, neuredan život, ne viđam porodicu, granice, pregledi... Ja samo nisam mogao više ostati tamo jer to što nam daju da vozimo je katastrofa, ja ne mogu svaki dan na ona brda i kontati hoće li mi otkazati kočnice ili nešto drugo i da nosim 50 ljudi na duši. Ovih dana sam ga se sjetila mnogo puta i prepričavala taj njegov slučaj
apsidejzi

#103190 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by apsidejzi »

tuitamo wrote: 16/02/2026 08:02

Fulas poentu mog posta. Koga boli kurac za SDA. Oni su bili i prosli. Svaki put kada neko pozove SDA za bilo sta, znaci da sere. SDA je proslost. Proslost koja je zavrsila svoje. SVI PROBLEMI koje imamo danas, nisu zbog SDA. Sam si rekao: Uradili su ovi novi svasta nesto. Zato im treba dati priznanje. Ali i kad se desi nesto lose... i za to trebaju snositi odgovornost. A ne prebacivati je na SDA. To je supacki i pokazuje samo da nisu mnogo odmakeli od SDA.
drndalo

#103191 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by drndalo »

apsidejzi wrote: 16/02/2026 09:34 Koga boli kurac za SDA.
Boli nas sviju kurac!

Posebno ako se vrate.

Da se razumijemo, SDA kao alibi za sve 100 godina nije opravdan, ALI JESTE VAZNO SVAKI PUT SPOMENUTI NJIMA KADA SE NADIGNU NA (KAO) PIJEDESTAL "PRAVEDNIKA", JER KAO ONI BI NESTO BOLJE, POSTENIJE, BRZE. Svaki put ih je bitno popisati po glavi da znaju da nemaju pravo da seru i po kome, jer su zasrali i vise nego se moglo zasrati. Vidjeli smo 30 godina koliko ne znaju i nece, i jos ih i boli chuna pri tome za nama ostalima.

U odnosu na takve, ovi koji barem HOCE su vec napredak od 7 koraka. Ko hoce, on ce naci nacin.

Naravno da i neko od ovih ko je odgovoran mora da odgovara !
moimoi

#103192 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by moimoi »

@apsidejzi
Kada trebas graditi kucu na temeljima koji ne valjaju, konstantno ces nailaziti na probleme koji ce ti oduzeti vrijeme i novac.
Haris.ba

#103193 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Haris.ba »

moimoi wrote: 16/02/2026 09:49 @apsidejzi
Kada trebas graditi kucu na temeljima koji ne valjaju, konstantno ces nailaziti na probleme koji ce ti oduzeti vrijeme i novac.
Znaci ovaj slogan nista?

Image
moimoi

#103194 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by moimoi »

Haris.ba wrote: 16/02/2026 09:51
Znaci ovaj slogan nista?

Image
Realno je nemoguce.. je li tako?

Cak i da otpustis odjednom citavu firmu… idu ti tuzbe.. vracaj na posao.. radili oni ili ne.
Haris.ba

#103195 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Haris.ba »

moimoi wrote: 16/02/2026 09:54 Realno je nemoguce.. je li tako?

Cak i da otpustis odjednom citavu firmu… idu ti tuzbe.. vracaj na posao.. radili oni ili ne.
Ne znam odakle dolaze ta mastanja da se citava firma treba otpustati....

Od glave smrdi riba.

Na jednoj drugoj temi se slomili objasnjavajuci da politika mora da ima uticaj na upravljacke strukture javnih firmi.
Ok, odlicno. I sta je sada problem? Sta sprecava direktora da uvede zakonite sisteme kontrole?

Koji sda temelji su sprecili direktora grasa da provjeri ocito mnogobrojne navode vozaca tramvaja da se na prugu pustaju tramvaji koji znaju sami ubrzati?
Last edited by Haris.ba on 16/02/2026 09:59, edited 1 time in total.
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#103196 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Chmoljo »

drndalo wrote: 16/02/2026 09:39
apsidejzi wrote: 16/02/2026 09:34 Koga boli kurac za SDA.
Boli nas sviju kurac!

Posebno ako se vrate.

Da se razumijemo, SDA kao alibi za sve 100 godina nije opravdan, ALI JESTE VAZNO SVAKI PUT SPOMENUTI NJIMA KADA SE NADIGNU NA (KAO) PIJEDESTAL "PRAVEDNIKA", JER KAO ONI BI NESTO BOLJE, POSTENIJE, BRZE. Svaki put ih je bitno popisati po glavi da znaju da nemaju pravo da seru i po kome, jer su zasrali i vise nego se moglo zasrati. Vidjeli smo 30 godina koliko ne znaju i nece, i jos ih i boli chuna pri tome za nama ostalima.

U odnosu na takve, ovi koji barem HOCE su vec napredak od 7 koraka. Ko hoce, on ce naci nacin.

Naravno da i neko od ovih ko je odgovoran mora da odgovara !
Vezano za SDA, ono sto je najgore od svega, imali su periode ogromnih budzeta, donacija, i sto je bitnije veliku podrsku da rade bez guranja klipova od strane opozicije, i da se pretjerano brinu sta ce javnost reci.

Sve vrijeme rekosntrukcije pruge, ali bukvalno SVE VRIJEME su pritisci, od prve lopate. Od nebuloznih da sine nikad nece doci, preko veprovog lako je prugu bapravuti, otkopaj sinu, stavi, zakopaj, do tajnih ugovora i ugradnje u ebrd tendere.

Da su oni digli guzove i htjeli, jahali bi narednih 30 godina samo na ovome.
moimoi

#103197 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by moimoi »

Haris.ba wrote: 16/02/2026 09:56
moimoi wrote: 16/02/2026 09:54 Realno je nemoguce.. je li tako?

Ne znam odakle dolaze ta mastanja da se citava firma treba otpustati....

Od glave smrdi riba.

Na jednoj drugoj temi se slomili objasnjavajuci da politika mora da ima uticaj na upravljacke strukture javnih firmi.
Ok, odlicno. I sta je sada problem? Sta sprecava direktora da uvede zakonite sisteme kontrole?
Od glave smrdi, od repa se cisti.
Dir grasa sigurno treba podnjeti ostavku. Al isto tako dati svima onima koji ne rade posao za koji su placeni.
E tu problem nastaje.. sto ti neradnika ne mozes otjerati. Zasticen je ko meDzed
Haris.ba

#103198 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Haris.ba »

moimoi wrote: 16/02/2026 09:59 E tu problem nastaje.. sto ti neradnika ne mozes otjerati. Zasticen je ko meDzed
To su mitovi.

Neradniku se moze bez problema dati otkaz. Ali, moras sve zadokumentovati po zakonu.
Ateista

#103199 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Ateista »

moimoi wrote: 16/02/2026 09:54
Haris.ba wrote: 16/02/2026 09:51
Znaci ovaj slogan nista?

Image
Realno je nemoguce.. je li tako?

To je to, mnogi ne shvataju da to ne ide tek tako. Obicni radnici budzetlije su puno bolje zasticeni nego politicari koji dodju i odu, mijenjaju se, radnike ne mozes puskom otjerati, ni natjerati da rade one koji nece da rade.
A znamo ko je i kako zaposlio vecinu njih.
Thorgerson

#103200 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Thorgerson »

Meni je suludo da niko iz Gras-a ne bude odgovoran, a da sta ja znam neki politicari se sikaniraju. Mislim, jebe mi se za stetu i uka i bilo koga. Ali to je suplja.

Ne potpisuje uk a ni steta da tramvaj izadje. Kakve veze imaju oni sa tramvajima?

Ne mozemo jeboga tek tako skidati odgovornost sa ljudi koji su direktno uposleni u preduzecu.

To je isto da radnici prave zgradu i koriste ne znam los materijal, vide da taj materijal nije adekvatan i oni i dalje rade, i onda se srusi zgrada i krivac proizvodjac materijala.

Postoji li procedura u grasu o incidentima? Dakle ako tramvaj izadje, desi se sranje, ubrza naglo, uspori, nebitno. Imaju li proceduru za prijavu incidenta ili oni to na kafi popricaju malo?!

Ako imaju, onda fino se moze upratiti. Jesu li prijavljivali? Onaj ko je trebao da to pogleda i djeluje, da li je djelovao...

Ponavljam, skidanjem glavusina politicara, smirit cemo mase i dobit cemo isti qrac. Uzrok nece biti rijesen. Gdje cemo evo veci dokaz, jer smo evo skinuli sda i doveli trojku, ali kakva korist kad ti po firmama imas i dalje iste radnike, isti sistem itd. Ok, skinimo vlast, ali daj da skinemo i sklonimo nesposobne radnike.
Post Reply