Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Ko je izdo nalog da se ova šklopocija od tramvaja osposobi za vožnju.
Ko je osposobio i kako--jel bilo kakve improvizacije il su stare djelove zamjenili za nove (jesu al u kurcu)
Ko je iskontroliso uradjeno i ovjerio radni nalog da je sve ispravno.
Na kraju ko je dozvolio da ovaj tramvaj izadje iz remize.
Stotine pitanja anekakav vještak iz prve dao svoje mišljenje
Evo zasto sam na prethodnoj stranici postavio ona pitanja o upravljanju/aktiviranju razlicitih kocnica na datom modelu Tatra K2YU:
Dakle, po svemu sudeci FAKAT je u praksi nemoguce zakociti u tim trenucima kad taj tip tramvaja poludi odnosno kad sam (muhanati releji/kontaktori ?) zakuca snagu motora na 100% potiska naprijed.
Zasto - pa zbog loseg dizajna kontrola tj. mogucnosti koje su date vozacu na raspolaganje za aktiviranje razlicitih kocnica - ocito su i dinamicka i el.magnetna spojene u jednu komandu/papucicu gdje tramvaj prvo pokusava kociti motorom. A kako da pocne kociti motorom kad se istovremeno u toj abnormalnoj situaciji salje maksimalna struja/voltaza u te iste motore!
Nadam se da ce se javiti neko ko 100% poznaje komandnu tablu odnosno nacine kocenja koje vozac ima na raspolaganju u ovom modelu tramvaja, kao i razjasniti moje ranije pitanje - da li je realno moguce da na konkretnom tramvaju cak nisu ni radile el.magnetne kocnice nego samo dinamicke i eventualno parkirna koja je preslaba da zaustavi tramvaj iz onolike postignute brzine.
Hajlac wrote: ↑15/02/2026 19:09
Dakle, po svemu sudeci FAKAT je u praksi nemoguce zakociti u tim trenucima kad taj tip tramvaja poludi odnosno kad sam (muhanati releji/kontaktori ?) zakuca snagu motora na 100% potiska naprijed.
I to svi znali. Osim vjestaka izgleda.
Ludilo.
Ovo je glavna afera i problem citave price ako se ovo pokaze tacnim.
Neko je pustao tramvaj na prugu iako je znao da ima tehnicku gresku.
Evo zasto sam na prethodnoj stranici postavio ona pitanja o upravljanju/aktiviranju razlicitih kocnica na datom modelu Tatra K2YU:
Zasto - pa zbog loseg dizajna kontrola tj. mogucnosti koje su date vozacu na raspolaganje za aktiviranje razlicitih kocnica - ocito su i dinamicka i el.magnetna spojene u jednu komandu/papucicu gdje tramvaj prvo pokusava kociti motorom. A kako da pocne kociti motorom kad se istovremeno u toj abnormalnoj situaciji salje maksimalna struja/voltaza u te iste motore!
Nadam se da ce se javiti neko ko 100% poznaje komandnu tablu odnosno nacine kocenja koje vozac ima na raspolaganju u ovom modelu tramvaja, kao i razjasniti moje ranije pitanje - da li je realno moguce da na konkretnom tramvaju cak nisu ni radile el.magnetne kocnice nego samo dinamicke i eventualno parkirna koja je preslaba da zaustavi tramvaj iz onolike postignute brzine.
Meni se nakon svih ovih vještačenja i svjedočenja čini vrlo izglednim da u ovoj državi, zapravo, niko ne zna kako tramvaj K2YU funkcioniše.
"Samo jedan kontakt zalijepio i u tom slučaju dobije manji strujni udar vozilo. Na snimku sigurnosna kočnica ne reaguje koja bi trebala da ukopa vozilo u 2 metra."
ocito misli na jedan od bruku kontakata od releja/kontaktora pa je valjda tramvaj dobio manje nekontrolisano ubrzanje nego ovaj kobni nekidan.
A pod "sigurnosna kocnica koja treba da naglo zaustavi/ukopa tramvaj" ocito se misli na el.magnetnu koja se, barem u teoriji, velikom snagom priljubi uz zeljeznu sinu.
Ma ovi vjestaci se ocigledno zajebavaju, inace. Dodju tu samo da naplate svoje i cao. Ceka nas jos mnogo sranja sa silnim vjestacima i projektantima, inzinjerima i slicno, polako iskihat cemo mi dobro lose skolovanje i nesposoban kadar i kurcenje mnogih. Bitno je samo papir zavrsiti i uvaliti se da si ti bitan. To je sva mudrost i onda drzati govore. Pa evo ovo nakon sto je sudija popisao ovog vjestaka elektro struke, isti bi se odmah morao preispitati jel dobar sa glavom, zna li vise sta prica uopste, razumije li se u to u sta prica.
made_in_sarajevo wrote: ↑15/02/2026 21:18
Ma ovi vjestaci se ocigledno zajebavaju, inace. Dodju tu samo da naplate svoje i cao. Ceka nas jos mnogo sranja sa silnim vjestacima i projektantima, inzinjerima i slicno, polako iskihat cemo mi dobro lose skolovanje i nesposoban kadar i kurcenje mnogih. Bitno je samo papir zavrsiti i uvaliti se da si ti bitan. To je sva mudrost i onda drzati govore. Pa evo ovo nakon sto je sudija popisao ovog vjestaka elektro struke, isti bi se odmah morao preispitati jel dobar sa glavom, zna li vise sta prica uopste, razumije li se u to u sta prica.
Otkad ovo isto govorim...znas i sam. Al'...Bitno je biti...nepismen, zar ne... Hebo obrazovanje.
Meni je isto naumpalo, po samom imenu, nazivu, ti si vrh te struke gdje odlučuješ o sudbinama ljudi na sudovima. Smatrao sam ih stručnjaci par excelance, a kod nas je to izgleda još samo jedan potreban certifikat da se od drzave naplate pare. Kao i većina stvari, mada, imam neke raje sudskih tumača za jezik, vrlo ozbiljni su testovi u pitanju.