Gras all about
-
made_in_sarajevo
#9376 Re: Gras all about
ma nema sanse iz mjesta da ga je ispalio. Necu reci ubjedjen sam da nije iz mjesta ali mi nema logike onoliki tramvaj onako ispaliti iz mjesta. Vjerovatno policija i tuzilastvo imaju sve uzete video snimke ove relacije jer ima i telekom, masinska, pro credit banka, ima kamera sa raskrsnice i ovo sve bez americke ambasade, a ne vjerujem dw ce oni zatezati sa ovim jer ovaj dio ne dira njihovu unutrasnjost.
Doduse sda je rekla preko botova, tuzilastvo je unistilo istragu jer su sve trebali uhapsiti od vozaca do ministra i tad je jedino istraga ok.
Samo krvi daj kad mi trebamo srati.
Doduse sda je rekla preko botova, tuzilastvo je unistilo istragu jer su sve trebali uhapsiti od vozaca do ministra i tad je jedino istraga ok.
Samo krvi daj kad mi trebamo srati.
-
HelaS
#9377 Re: Gras all about
Taman da je krenuo i sa prethodnog semafora, duž pruge kod Tehničke, postigao bi još veću brzinu do ove kobne krivine. Sa donjeg semafora, ako je krenuo, malo je vjerovatno da je mogao postići onakvu brzinu, obzirom na težinu tramvaja. Vjerovatno ga je "strujni udar" dotakao u uvožnji u blizini donjeg semafora i najarcao na krivinu.vjeshalica wrote: ↑14/02/2026 09:59 Muminovic govori da je vozac krenuo sa semafora...ako je tacno, iz stanja mirovanja onako ispaliti 20 tona prazan tramvaj opasno tu nesto nije uredu.
- trambusek88
#9378 Re: Gras all about
Nije ono moglo iz mjesta.
-
upitan
#9379 Re: Gras all about
Po njegovoj prici( revizor) ali i sinoc na Face takvo nesto sa tzv. strujnim udarom se desavalo prije srecom bez zrtvi i tragedije kao sada.Didier wrote: ↑14/02/2026 02:37Pa ako je kondukter znao da se takvo što može desiti, a po ovoj priči je znao, kako je moguće da onda i ostali u firmi nisu odgovorni?upitan wrote: ↑13/02/2026 22:59 Po meni ne treba nikoga osuditi dok se istraga i proces ne zavrse.
Ali,mediji su vec sa objavom podataka i videa o vozacu tramvaja pretjerali kao da hoce da pokazu Adnana krivim..
Ovo je jedan od komentara na facebook,dakle treba biti oprezan u sudjenju bilo kome..
A isto tako ovo nije prvi put iskakanja tramvaja iz sina, da je pravne drzave svasta bi se trebalo ispitati a ne pokusati "zataskati slucaj" sa skracenim postupkom...
![]()
Dakle, vozacica tramvaja sinoc u Senada tvrdi da se desavao prije na pravcu strujni udar i da je njeg nemoguce predvidjeti.
Ali,isto tako da tada imas vise vremena za reakciju jer je pravac a vozac Adnan je imao nekih 3 sekunde od ubrzanja do krivine.
Postoji odgovornost uposlenih, treba sve ispitati i kazniti propust..
Ali kako su oni poceli, meni se nikako ne svidja.
@noviclan
Da su odgovorni tako bi uradili,podnijeli bi ostavke.
Ali, kod nas su mnogi likovi bolesni od polozaja.
I sto su duze na polozaju, veca je bolest i brzo se siri na ostale.
Onda kada nemaju nista za odbranu, povezaju da je to politicki pritisak i tako prebace odgovornost,krivicu na nekog drugog.
Zalosno je stanje u kojem mi zivimo...
- Haris.ba
#9380 Re: Gras all about
Ma cim su povuceni ti stari tramvaji jasno je o cemu se radi.
Ali, hajde. Da vidimo sta ce vjestaci kazati.
Ali, hajde. Da vidimo sta ce vjestaci kazati.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
- muha_sa
#9382 Re: Gras all about
Sve isto meni moj komšija vozac tramvaja jutro poslije tragedije isprico--i da se cesto dešavalo al na pravcu pa se moglo reagovat--valjda pnaj pantograf odvojit od struje i to je to.upitan wrote: ↑14/02/2026 10:41Po njegovoj prici( revizor) ali i sinoc na Face takvo nesto sa tzv. strujnim udarom se desavalo prije srecom bez zrtvi i tragedije kao sada.Didier wrote: ↑14/02/2026 02:37Pa ako je kondukter znao da se takvo što može desiti, a po ovoj priči je znao, kako je moguće da onda i ostali u firmi nisu odgovorni?upitan wrote: ↑13/02/2026 22:59 Po meni ne treba nikoga osuditi dok se istraga i proces ne zavrse.
Ali,mediji su vec sa objavom podataka i videa o vozacu tramvaja pretjerali kao da hoce da pokazu Adnana krivim..
Ovo je jedan od komentara na facebook,dakle treba biti oprezan u sudjenju bilo kome..
A isto tako ovo nije prvi put iskakanja tramvaja iz sina, da je pravne drzave svasta bi se trebalo ispitati a ne pokusati "zataskati slucaj" sa skracenim postupkom...
![]()
Dakle, vozacica tramvaja sinoc u Senada tvrdi da se desavao prije na pravcu strujni udar i da je njeg nemoguce predvidjeti.
Ali,isto tako da tada imas vise vremena za reakciju jer je pravac a vozac Adnan je imao nekih 3 sekunde od ubrzanja do krivine.
Postoji odgovornost uposlenih, treba sve ispitati i kazniti propust..
Ali kako su oni poceli, meni se nikako ne svidja.
@noviclan
Da su odgovorni tako bi uradili,podnijeli bi ostavke.
Ali, kod nas su mnogi likovi bolesni od polozaja.
I sto su duze na polozaju, veca je bolest i brzo se siri na ostale.
Onda kada nemaju nista za odbranu, povezaju da je to politicki pritisak i tako prebace odgovornost,krivicu na nekog drugog.
Zalosno je stanje u kojem mi zivimo...
Ovdje nije bilo šanse reagovat--al forumaši najbolji strucnjaci-svi sve znaMO
- ZoomZoomKiwi
#9383 Re: Gras all about
Kako će odvojit pantograf kad je na ovom K2 oldtimeru pantograf bez pogona, spušta se ručno, bukvalno šaraf s navojem, i to se ne može brzo uraditi nema teorije.
-
DebelinJoe
#9384 Re: Gras all about
https://klix.ba/sda-ovci-dizu-jezivu- ... -sto-imamo
Nije baš da ništa nije nabavljano, kupljeni su Ikarbus autobusi, par novih Man autobusa i kupovani su minibusi.Ali baš niti jedan novi tramvaj ili trolejbus. Nabavljana su rashodovana vozila kojih se neko rješavao samo da ih neko nosi ispred vrata, recimo oni autobusi koji su stigli kao donacija iz Istanbula. Ono što je valjalo, magarci iz Grasa su uništili jer nisu znali održavati ili su kvalitetna vozila izrezali na otpad, recimo Šeal troje, kratke trole iz Solingena ili tramvaje iz Amsterdama koji su bili SS Enterprise za ČKD trulje.
Nije baš da ništa nije nabavljano, kupljeni su Ikarbus autobusi, par novih Man autobusa i kupovani su minibusi.Ali baš niti jedan novi tramvaj ili trolejbus. Nabavljana su rashodovana vozila kojih se neko rješavao samo da ih neko nosi ispred vrata, recimo oni autobusi koji su stigli kao donacija iz Istanbula. Ono što je valjalo, magarci iz Grasa su uništili jer nisu znali održavati ili su kvalitetna vozila izrezali na otpad, recimo Šeal troje, kratke trole iz Solingena ili tramvaje iz Amsterdama koji su bili SS Enterprise za ČKD trulje.
- muha_sa
#9385 Re: Gras all about
Ne znam boga mi--ja sam metalac i ne razumijem se u to.ZoomZoomKiwi wrote: ↑14/02/2026 11:01 Kako će odvojit pantograf kad je na ovom K2 oldtimeru pantograf bez pogona, spušta se ručno, bukvalno šaraf s navojem, i to se ne može brzo uraditi nema teorije.
Samo prenosim pricu dugogodišnjeg vozaca tramvaja--sigurno ne iskoci iz tramvaja u toj divljoj vožnji da ga otkaci od struje
- Haris.ba
#9386 Re: Gras all about
https://www.klix.ba/vijesti/bih/steta-o ... /260213146_BataZiv_0809 wrote: ↑14/02/2026 10:58Sta imas gledat? Rekli su vec sve Sebija, Zaha, Selmanovic....
Povuceni iz predostrozni od cega?Na kraju naglašava da su sve provjere urađene još jednom prije nego su tramvaji ponovo pušteni u rad te da su češki tramvaji, kakav je bio i tramvaj koji je jučer iskočio iz šina, povučeni iz predostrožnosti.
-
toska
#9387 Re: Gras all about
Povučeni da bi tebe i druge naveli na takvu misao.
"Strujni udar" (motori ostali pod naponom nakon što je vozač oduzeo "gas") i otkazivanje kočnica istovremeno, nije nemoguće, ali možda se i Sarajevo naglo nakrivilo južno.
-
HelaS
#9388 Re: Gras all about
Od sarajevskih lešinara raznih profila, počev Avazovih, DF-SDA do ovoforumskihHaris.ba wrote: ↑14/02/2026 11:06https://www.klix.ba/vijesti/bih/steta-o ... /260213146_BataZiv_0809 wrote: ↑14/02/2026 10:58Sta imas gledat? Rekli su vec sve Sebija, Zaha, Selmanovic....
Povuceni iz predostrozni od cega?Na kraju naglašava da su sve provjere urađene još jednom prije nego su tramvaji ponovo pušteni u rad te da su češki tramvaji, kakav je bio i tramvaj koji je jučer iskočio iz šina, povučeni iz predostrožnosti.
-
noviclan
#9389 Re: Gras all about
Laze 1000% sto drug napisa nema sanse da ga ispali onako sa semafora realno, nadati se da ce acmericka ambasada ustupiti video nadzor ili tehnicka skolaHelaS wrote: ↑14/02/2026 10:29Taman da je krenuo i sa prethodnog semafora, duž pruge kod Tehničke, postigao bi još veću brzinu do ove kobne krivine. Sa donjeg semafora, ako je krenuo, malo je vjerovatno da je mogao postići onakvu brzinu, obzirom na težinu tramvaja. Vjerovatno ga je "strujni udar" dotakao u uvožnji u blizini donjeg semafora i najarcao na krivinu.vjeshalica wrote: ↑14/02/2026 09:59 Muminovic govori da je vozac krenuo sa semafora...ako je tacno, iz stanja mirovanja onako ispaliti 20 tona prazan tramvaj opasno tu nesto nije uredu.
- dječak sa šibicama
#9390 Re: Gras all about
Ne trebaju nam vještaci, Grasovac sinoc vjestacio
"Nepredvidiva greška" koja "znaju da se dogadja" i niko nije kriv

- muha_sa
#9391 Re: Gras all about
Posebno ne trebaju pored nas sveznalica ma koja tema u pitanju bila.dječak sa šibicama wrote: ↑14/02/2026 11:12 Ne trebaju nam vještaci, Grasovac sinoc vjestacio![]()
![]()
- MuaDib
#9392 Re: Gras all about
Pravo pitanje je da li je GRAS ikada uradio procjenu rizika od nesreca i incidentnih situacija i da li shodno tome ima instrumente prevencije. Ili se sve svodi na lanac odgovornosti koji stiti nadredene a zrtvuje izvrsioce.
- dječak sa šibicama
#9393 Re: Gras all about
Muha, sutra moze tvoje dijete biti ispred "nepredvidive greske koja znaju da se dogadja" ili moje.
Jeste li normalni vi ljudi.
- muha_sa
#9394 Re: Gras all about
Šta sam krivo rekodječak sa šibicama wrote: ↑14/02/2026 11:15 Muha, sutra moze tvoje dijete biti ispred "nepredvidive greske koja znaju da se dogadja" ili moje.
Samo se ibretim nama dokonima koji sa mindera pametujemo i vec sve znamo
- dječak sa šibicama
#9395 Re: Gras all about
Ja komentarisem grasovca, vjestaka. Ne pametujem o necemu o cemu nemam pojma, osim da xy tona tramvaja ne moze iz mjesta startati onako pa nije formula 1 jbt.
Mi kao cekamo vjestacenje a oni dodju dan nakon nesrece na tv i vec znaju sve i da niko nije kriv i da su greske neocekivane ali vec se dogadjale
I mi vec znamo da ce se sve zataskati. Do narednog pokolja.
Ovo je bolesno bolesno drustvo.
Mi kao cekamo vjestacenje a oni dodju dan nakon nesrece na tv i vec znaju sve i da niko nije kriv i da su greske neocekivane ali vec se dogadjale
I mi vec znamo da ce se sve zataskati. Do narednog pokolja.
Ovo je bolesno bolesno drustvo.
- Haris.ba
#9396 Re: Gras all about
Zamislimo da je Sebija ima respirator koji iz cista mira moze ubrzati i povuci zrak i ubiti covjeka.
I nakon nesrece gdje imas snimak gdje vidis naglo povlacenje zraka povuce sve respiratore da se ne koriste.
Sta bi prosjecna osoba zakljucila?
I nakon nesrece gdje imas snimak gdje vidis naglo povlacenje zraka povuce sve respiratore da se ne koriste.
Sta bi prosjecna osoba zakljucila?
- ZoomZoomKiwi
#9397 Re: Gras all about
Kakva procjena ili analiza bolan nebio…
Pa govorimo o državi u kojoj se evakuacioni planovi u objektima rade tek kad ti inspekcija napiše kaznu, i to ako.
Protivpožarna zaštita se radi ono samo ako baš mora.
Kompletan sistem je kriv za ovo. Svi bukvalno svi, samo zbog toga što niko neće da talasa.
Činjenica je samo da Bosanci imaju sreće više nego pameti.
Jer samo sreća je zaslužna da se ove stvari ne dešavaju svaki dan.
- Danguba
#9398 Re: Gras all about
Ja bi i ovu istragu prepustio Trojci.
Oni jedino znaju šta treba raditi kada se dođe u ovakvu situaciju
Imaju iskustva
Oni jedino znaju šta treba raditi kada se dođe u ovakvu situaciju
Imaju iskustva
- dječak sa šibicama
#9399 Re: Gras all about
Istragu ne sprovodi trojka ili SDFA nego nekakvi vjestaci.
- Danguba
#9400 Re: Gras all about
Jasno jasno i treba dodati neovisni