Gras all about

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
dječak sa šibicama

#9351 Re: Gras all about

Post by dječak sa šibicama »

Ne znam sta je istina, maloprije pricam sa prijateljem koji ima poznanike u GRASu, pa onako prica se tamo da je vozac cetiri pet puta prijavio kvar na vozilu. I ne samo taj vozac vec vise koji su upravljali tim vozilom.
Sad se postavlja pitanje zasto su vozili takvo vozilo, jel to ono nase "ma haje bice dobro". I zasto niko nije reagovao, navodno ovo je samo trac ali tako kazu, oni i nemaju nadleznu sluzbu koja odlucuje o pustanju vozila u promet mislim na tramvaje. Jel to istina, ne znam.

Ali da ne duljimo, vidim sad se zabranjuje i komentarisanje na ovu temu.
Benq

#9352 Re: Gras all about

Post by Benq »

dječak sa šibicama wrote: 13/02/2026 12:34 Ali da ne duljimo, vidim sad se zabranjuje i komentarisanje na ovu temu.
Od jucer je ispisano preko 10 stranica samo nagadjanja i optuzbi iako niko ne zna sta se zapravo desilo. Zato je to sada zaustavljeno, prvo iz postovanja prema zrtvama, a drugo nema potrebe dalje siljit pricu dok istraga ne pokaze sta se tacno desilo.
dječak sa šibicama

#9353 Re: Gras all about

Post by dječak sa šibicama »

:thumbup:
Mr.Sojic

#9354 Re: Gras all about

Post by Mr.Sojic »

Red bi bio barem pomaknuti, ako ne skloniti, onu reklamu Vegete sa mjesta nesreće. Barem meni "bode" oči.

Nisam iz Sa ali meni na slikama barem tako izgleda.

Tuga brate, kreneš na Uni ili školu i... :( :(
vjeshalica

#9355 Re: Gras all about

Post by vjeshalica »

Haris.ba wrote: 13/02/2026 10:23
alibegoa wrote: 13/02/2026 10:21 glasati direktno za policijske komesare ili vec ko u kantonima ima glavne operativne ovlasti nad policijom. Jedini izlaz iz korupcijskog mindset-a
Tako je.

Glasati za policijskog komesara (kantonalni) glavnog tuzioca (kantonalni) i predsjednika suda (kantonalni).

Mislim da je najlakse prvo uvesti glasanje za komesara jer je u pitanju kantonalni zakon. To se moze uvesti za ove predstojece izbore.
Nemas pojma sfa je policijska struka
vjeshalica

#9356 Re: Gras all about

Post by vjeshalica »

dječak sa šibicama wrote: 13/02/2026 12:34 Ne znam sta je istina, maloprije pricam sa prijateljem koji ima poznanike u GRASu, pa onako prica se tamo da je vozac cetiri pet puta prijavio kvar na vozilu. I ne samo taj vozac vec vise koji su upravljali tim vozilom.
Sad se postavlja pitanje zasto su vozili takvo vozilo, jel to ono nase "ma haje bice dobro". I zasto niko nije reagovao, navodno ovo je samo trac ali tako kazu, oni i nemaju nadleznu sluzbu koja odlucuje o pustanju vozila u promet mislim na tramvaje. Jel to istina, ne znam.

Ali da ne duljimo, vidim sad se zabranjuje i komentarisanje na ovu temu.
Nije tacno da nemaju. Kakav udar u mozak.
Haris.ba

#9357 Re: Gras all about

Post by Haris.ba »

vjeshalica wrote: 13/02/2026 13:16 Nemas pojma sfa je policijska struka
Tika taka. Doci ce vrijeme pa ce narod da objasni policajcima sta je struka. Pa ako im se ne svidja promjena posla i lijepo svima.
vjeshalica

#9358 Re: Gras all about

Post by vjeshalica »

Haris.ba wrote: 13/02/2026 13:17
vjeshalica wrote: 13/02/2026 13:16 Nemas pojma sfa je policijska struka
Tika taka. Doci ce vrijeme pa ce narod da objasni policajcima sta je struka. Pa ako im se ne svidja promjena posla i lijepo svima.
De bolan nije inkvizicija
vjeshalica

#9359 Re: Gras all about

Post by vjeshalica »

Haris.ba wrote: 13/02/2026 10:14
vjeshalica wrote: 13/02/2026 10:01 Nemaju ni naprednije drzave takav sistem o kojem ti mastas, nadoces...
Amerika ima u saveznim drzavama, a evo i Meksiko to uveo.

Polahko. Nadoce moje.
Otpor prema boljem nije nista novo.

https://www.abc.net.au/news/2024-09-11/ ... /104339920
Mexico becomes first country to approve popular election of judges

Around 1,600 judges will have to stand for election in 2025 or 2027.
Meksiko i Amerika nisu egzemplari naprednih drzava
shbc

#9360 Re: Gras all about

Post by shbc »

Dozer wrote: 13/02/2026 10:39
JOINT_1921 wrote: 13/02/2026 10:38 A da sacekamo rezultate vjestacenja?
Naravno, to i govorim, i navodim cinjenice o kretanju tramvaja, jasno vidljive na snimku. Cim sam vidjeo polozaj tramvaja, i prije snimka kretanja, odmah sam rekao da je isao prebrzo. Snimak je to samo potvrdio.

Ali, kod nas sve odmah ide na hebene Bosnjake, Hrvate, Srbe, stranke i ostala sranja... Kako vam vise sva ta nebulozna prica nije dodijala....
Ne moze im dolijati kada im je to posao. Bar 70% onih sa politickih tema su botovi stranaka, jal Trojke, jal SDA, jal SDA-ovih priljepaka. Nema tu zdrave diskusije kada ono pise po zadatku
l33t

#9361 Re: Gras all about

Post by l33t »

nepass1 wrote: 13/02/2026 11:12
l33t wrote: 13/02/2026 10:40
nepass1 wrote: 11/02/2026 19:52 Opet trole na 20min voze
Tražio sam ovaj post. Zar ne bi trebalo biti svakih 7 minuta. Prodje mi jedna trola uredno čekam 10+ min
Sinoc ih je sest bilo u pogonu dobrinja-austrijski, cetiri za vogoscu. Dobrinju sam cekao 16-17 min
Sedam minuta nije ni po oficijelnom redu voznje.
A na aplikaciji su lokator sa 107ce stavili u 103. Kad gledas na app nikad ga a on ustvari iza coska :-)
perfect_guy

#9362 Re: Gras all about

Post by perfect_guy »

l33t wrote: 13/02/2026 10:40
nepass1 wrote: 11/02/2026 19:52 Opet trole na 20min voze
Tražio sam ovaj post. Zar ne bi trebalo biti svakih 7 minuta. Prodje mi jedna trola uredno čekam 10+ min
cca 10 prema redu vožnje
maxell_sarajevo

#9363 Re: Gras all about

Post by maxell_sarajevo »

Odgovor na mnogo pitanja će dati i video nadzor sa USA ambasade, ići će malo teže dok ga dobiju, a kad ga dobiju moći će se tacno vidjeti cijeli put od željezničke stanice do mjesta nesreće.
Također i cijela raskrsnica je pokrivena sa MUP-ovim kamerama.
ReymondReddington

#9364 Re: Gras all about

Post by ReymondReddington »

Dzabe da traze vec je receno Bozije davanje. Nema krivice nikoga idemo dalje.
upitan

#9365 Re: Gras all about

Post by upitan »

Po meni ne treba nikoga osuditi dok se istraga i proces ne zavrse.
Ali,mediji su vec sa objavom podataka i videa o vozacu tramvaja pretjerali kao da hoce da pokazu Adnana krivim..
Ovo je jedan od komentara na facebook,dakle treba biti oprezan u sudjenju bilo kome..
A isto tako ovo nije prvi put iskakanja tramvaja iz sina, da je pravne drzave svasta bi se trebalo ispitati a ne pokusati "zataskati slucaj" sa skracenim postupkom...

Image
Didier

#9366 Re: Gras all about

Post by Didier »

upitan wrote: 13/02/2026 22:59 Po meni ne treba nikoga osuditi dok se istraga i proces ne zavrse.
Ali,mediji su vec sa objavom podataka i videa o vozacu tramvaja pretjerali kao da hoce da pokazu Adnana krivim..
Ovo je jedan od komentara na facebook,dakle treba biti oprezan u sudjenju bilo kome..
A isto tako ovo nije prvi put iskakanja tramvaja iz sina, da je pravne drzave svasta bi se trebalo ispitati a ne pokusati "zataskati slucaj" sa skracenim postupkom...

Image
Pa ako je kondukter znao da se takvo što može desiti, a po ovoj priči je znao, kako je moguće da onda i ostali u firmi nisu odgovorni?
noviclan

#9367 Re: Gras all about

Post by noviclan »

upitan wrote: 13/02/2026 22:59 Po meni ne treba nikoga osuditi dok se istraga i proces ne zavrse.

Image
I jeste kriv adnan, ali steta
Šteta: GRAS povukao češke tramvaje iz upotrebe, https://avaz.ba/vijesti/bih/1023278/ste ... z-upotrebe
Podnesi ostavku i on i generalni direktor, budi gospodin kao lajcak miroslav spomenuli ga u onim orgijama covjek se odmah povukao a ne ova(j) steta hoce frajer da bude upisan u historiju hrasnice bljaka
trambusek88

#9368 Re: Gras all about

Post by trambusek88 »

Pitanje je da li su bile ispravne šinske magnetne kočnice, koje su najbitnije kad dođe do strujnog udara, ili jednostavno nije bilo vremena da se reaguje. Magnetne kočnice se aktiviraju preko akumulatora i nezavisne su od vanjskog izvora napajanja.
Ove su se stvari dešavale, ali uvijek je bilo vremena da se reaguje.

Iako stariji, kod tramvaja koji su došli kao donacija Turske, mnogo su manje šanse da se ovo desi. To su vrlo kvalitetni tramvaji Njemačke proizvodnje koji bi mogli trajati bukvalno 100 godina, samo kada bi se dijelovi proizvodili.
Ako imam pravu informaciju, kod Duewaga kada se ubaci u zadnji stepen kočnice, prekida se dotok struje, zatim osim šinske kočnice i radne elektrodinamičke kočnice ima i zračnu kočnicu kao autobusi i kamioni.

Kod Stadlera je sve elektronski, nema kontaktera, ne postoji mogućnost da se ovako nešto desi.
vjeshalica

#9369 Re: Gras all about

Post by vjeshalica »

Muminovic govori da je vozac krenuo sa semafora...ako je tacno, iz stanja mirovanja onako ispaliti 20 tona prazan tramvaj opasno tu nesto nije uredu.
Haris.ba

#9370 Re: Gras all about

Post by Haris.ba »

Iako prica o strujnom udaru mi je veoma cudna, ali hajde evo da je istinita.

Kako vozilo moze zakonski proci tehnicki a da postoji takva mogucnost da vozilo nekontrolisano ubrza?
I to i kondukteri znaju? Znaci, mora biti neki i pisani trag da su vozaci prijavili. Ne moze da se ne zna da se desava.

Evo, zamislimo da se pojavimo na tehnickom sa privatnim vozilom za koje se zna da moze nekontrolisano ubrzati. Ko ce normalan potpisati da si ispravan ako zna da sutra mozes pjesaka pokositi iz cista mira?
Ko normalan ce sjest za tako vozilo ako zna da je to mogucnost?
vjeshalica

#9371 Re: Gras all about

Post by vjeshalica »

Zato sto je to nepredvidjeni kvar. Moze sve biti uredu i da ne bude za 5 dana ili za 5h. I opet to nije razlog da se u cjelosti ne povuce iz upotrebe kad mu se pojavljuju nepredvidjeni incidenti duze vrijeme.

To je isto kad pisete u podforumu auto, desi se da nekad auto super radi nekad zapne neobjasnjivo pa krene istraga sta je problem.
Naslovnica

#9372 Re: Gras all about

Post by Naslovnica »

noviclan wrote: 14/02/2026 04:46

Image
I jeste kriv adnan, ali steta
Šteta: GRAS povukao češke tramvaje iz upotrebe, https://avaz.ba/vijesti/bih/1023278/ste ... z-upotrebe
Podnesi ostavku i on i generalni direktor, budi gospodin kao lajcak miroslav spomenuli ga u onim orgijama covjek se odmah povukao a ne ova(j) steta hoce frajer da bude upisan u historiju hrasnice bljaka
Adnan Šteta će i biti upisan zlatnim slovima kao neko ko je počeo generalnu revitalizaciju javnog gradskog saobraćaja.
Od rekonstrukcije i izgradnje tramvajske i trolejbuske infrastrukture, preko nabavke novih vozila, uvođenja modernih sistema naplate, do adaptivnog sistema upravljanja saobraćajem (koji još uvijek nije pušten u funkciju).
Malo li je
Da se sluša botovsku brigadu javni gradski saobraćaj danas ne bi ni postojao i cirkusali nad sadaka turskim autobusima i tramvajima.
Image
Haris.ba

#9373 Re: Gras all about

Post by Haris.ba »

vjeshalica wrote: 14/02/2026 10:05 Zato sto je to nepredvidjeni kvar. Moze sve biti uredu i da ne bude za 5 dana ili za 5h. I opet to nije razlog da se u cjelosti ne povuce iz upotrebe kad mu se pojavljuju nepredvidjeni incidenti duze vrijeme.

To je isto kad pisete u podforumu auto, desi se da nekad auto super radi nekad zapne neobjasnjivo pa krene istraga sta je problem.
Pa je li se nesto pokvari, ili se radi o tome da je sve ispravno, ali tehnicka izvedba motora je takva da omogucava ubrzanje bez kontrole?

Poenta je da li kad se desi to ubrzanje se zamjeni pokvareni dio. Ima li kvar ili je to odlika motora?

Kvarovi su u sustini nepredvidjeni. Predvidjeni kvarovi su sto rijesava redovni servis.

Slusao sam vozacicu na fejsu. Ona kaze da sto urade je resetuju tramvaj nakon tog strujnog udara i idu u garazu. Sta oni u garazi zamjene? Ili samo bace pogled?
HelaS

#9374 Re: Gras all about

Post by HelaS »

Dozer wrote: 13/02/2026 10:39
Spoiler
Show
JOINT_1921 wrote: 13/02/2026 10:38 A da sacekamo rezultate vjestacenja?
Naravno, to i govorim, i navodim cinjenice o kretanju tramvaja, jasno vidljive na snimku.
Cim sam vidjeo polozaj tramvaja,
Spoiler
Show
i prije snimka kretanja, odmah sam rekao da je isao prebrzo. Snimak je to samo potvrdio.

Ali, kod nas sve odmah ide na hebene Bosnjake, Hrvate, Srbe, stranke i ostala sranja... Kako vam vise sva ta nebulozna prica nije dodijala....
Popije li se šta, kolega. Ili ti je neko uzurpisao pass :D
stetoskop
Grijem se na: Fujitsu 12llce
Vozim: Traktor, ide j€bi ga

#9375 Re: Gras all about

Post by stetoskop »

Na starim vozilima, kvarovi se dešavaju iz dana u dan, iz sata u sat, iz minute u minutu.
Tako da isto ovo vozilo od polaska sa Željezničke stanice može pokazati da je potpuno ispravno, a za par minuta se desi katastrofalan kvar.
Da bi se umanjila takva mogućnost postoje propisi u održavanju, koje je jako skupo, a to su dnevni pregledi i redovna održavanja, te svaki određeni period remont vozila.
Po mom mišljenju vozilo javnog prijevoza koliko god da pokazuje ispravnost, tehnički pregled bi smjelo proći, bez dokumentacije koja dokazuje da je to vozilo redovno održavano u skladu sa propisima.
Post Reply