ja se iskreno nadam da će odlaskom izetbegovića i taj ratnoprofiterski klan sjahati sa SDA i te njihove panične zaštite teško stečenog ratnog i postratnog plijena. koliko god ih prezirao zbog te jazavačke sebičnosti, teško je imati platformu bez njih. ono bar da ne podapinju. i kada nisu u vlasti imaju ogroman broj dužnika koji revno zakida i usporava gdje stigne.GandalfSivi wrote: ↑13/02/2026 23:18Pisao sam ima i pola godine da je “intelektualna elita” ili kupljena ili ugazena. Od kako su pored zive ANUBiH napravili i dodatni BANU (valjda im smetali patriotski nastrojeni Srbi i Hrvati u ANUBiH, nego im drazi bio Zukorlic), ti ljudi vise skoro da i ne postoje, barem se ne cuje za njih. Niko nece da talasa, pinka pomalo curi, sve je okay u njihovom svijetu.SaraFina wrote: ↑13/02/2026 23:06Šta je s ovim “kružocima nasih neovisnih intelektualaca”? Mogu oni šta pomoci? Urediti? Napraviti šta korisno? Ko je uopce recimo kosovskim Albancima napravio strategiju i organizovao ovo sto oni uspješno rade? Ima te li kontakta s njima? Pa “prepisati” nesto. Ne uvlaciti se Donaldu i du.. ali prepisati korisno i primjeniti.GandalfSivi wrote: ↑13/02/2026 22:53
Ne znam sad recimo da lupimo neku vise nego solidnu cifru na godisnjem nivou, to ti je negdje oko 0.5% ukupnog budzeta pet probosanskih kantona (opstine da ne uzmemo uospte u racunicu). Ali opet ti kazem, ja da sutra igram lutriju i dobijem neke grdne pare pa da krenem platiti za lobiranje, za sta bi smo lobirali? Za koje konkretne stvari? Nemamo cilj, nemamo plan, nemamo strategiju.
Ovo je stvarno vanstranacki problem, svi mi imamo neke svoje preference u politici, ali su ovdje svi redom krivi.
I jos jednom moram ponoviti, lobiranje je jedna stvar koja je vidljiva i altuelna ovih dana zbog Dodika. 10 godina se iz DC-a upozorava, prvo na Obrada Kesica, pa onda sada na Blagojevica i Flynn-a, i svi su rukom odmahivali.
Ali nije uopste poenta u lobiranju. Lobiranje moze i mora biti samo posljedica, a niposto cilj. Mora se poceti od probosanske platforme, donesene na svebosanskom saboru (koji bi morao ukljuciti sve, i politicare i intelektualce i privrednike i dijasporu). I taj sabor mora biti u svakom smislu bosanski, a ne bosnjacki. I eto odmah prvi problem. Ili ces drugi da smo u izbornoj godini (kod kampanje i ne prestaju, ali ove godine se intezivirala ranije nego ikada). Da ne pricamo o tome da dosta starijih politicara je na zalasku svoje karijere, tako da su unutarstranacka previranja i manipulacije vjerovatno na vrhuncu.
Nema se vremena baviti drzavom…
nije da nešto vjerujem ni ostalim strankama, ali one prosto nemaju luksuz odbijati okupljanje oko državnog cilja jer im glasači nisu zombiji ispijenog mozga da im defoltno halale te stvari.