Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#56926 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Chmoljo »

GandalfSivi wrote: 13/02/2026 23:18
SaraFina wrote: 13/02/2026 23:06
GandalfSivi wrote: 13/02/2026 22:53

Ne znam sad recimo da lupimo neku vise nego solidnu cifru na godisnjem nivou, to ti je negdje oko 0.5% ukupnog budzeta pet probosanskih kantona (opstine da ne uzmemo uospte u racunicu). Ali opet ti kazem, ja da sutra igram lutriju i dobijem neke grdne pare pa da krenem platiti za lobiranje, za sta bi smo lobirali? Za koje konkretne stvari? Nemamo cilj, nemamo plan, nemamo strategiju.

Ovo je stvarno vanstranacki problem, svi mi imamo neke svoje preference u politici, ali su ovdje svi redom krivi.
Šta je s ovim “kružocima nasih neovisnih intelektualaca”? Mogu oni šta pomoci? Urediti? Napraviti šta korisno? Ko je uopce recimo kosovskim Albancima napravio strategiju i organizovao ovo sto oni uspješno rade? Ima te li kontakta s njima? Pa “prepisati” nesto. Ne uvlaciti se Donaldu i du.. ali prepisati korisno i primjeniti.
Pisao sam ima i pola godine da je “intelektualna elita” ili kupljena ili ugazena. Od kako su pored zive ANUBiH napravili i dodatni BANU (valjda im smetali patriotski nastrojeni Srbi i Hrvati u ANUBiH, nego im drazi bio Zukorlic), ti ljudi vise skoro da i ne postoje, barem se ne cuje za njih. Niko nece da talasa, pinka pomalo curi, sve je okay u njihovom svijetu.

I jos jednom moram ponoviti, lobiranje je jedna stvar koja je vidljiva i altuelna ovih dana zbog Dodika. 10 godina se iz DC-a upozorava, prvo na Obrada Kesica, pa onda sada na Blagojevica i Flynn-a, i svi su rukom odmahivali.

Ali nije uopste poenta u lobiranju. Lobiranje moze i mora biti samo posljedica, a niposto cilj. Mora se poceti od probosanske platforme, donesene na svebosanskom saboru (koji bi morao ukljuciti sve, i politicare i intelektualce i privrednike i dijasporu). I taj sabor mora biti u svakom smislu bosanski, a ne bosnjacki. I eto odmah prvi problem. Ili ces drugi da smo u izbornoj godini (kod kampanje i ne prestaju, ali ove godine se intezivirala ranije nego ikada). Da ne pricamo o tome da dosta starijih politicara je na zalasku svoje karijere, tako da su unutarstranacka previranja i manipulacije vjerovatno na vrhuncu.

Nema se vremena baviti drzavom…
ja se iskreno nadam da će odlaskom izetbegovića i taj ratnoprofiterski klan sjahati sa SDA i te njihove panične zaštite teško stečenog ratnog i postratnog plijena. koliko god ih prezirao zbog te jazavačke sebičnosti, teško je imati platformu bez njih. ono bar da ne podapinju. i kada nisu u vlasti imaju ogroman broj dužnika koji revno zakida i usporava gdje stigne.

nije da nešto vjerujem ni ostalim strankama, ali one prosto nemaju luksuz odbijati okupljanje oko državnog cilja jer im glasači nisu zombiji ispijenog mozga da im defoltno halale te stvari.
GandalfSivi

#56927 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by GandalfSivi »

SaraFina wrote: 13/02/2026 23:21
Pa šta mislis u oktobru neku pro BiH stranku u dijaspori pokrenuti? Sa jasno definiranim programom i ciljevima?
Mislim pokrenuti najvecu kampanju za izlazak na glasanje iz Amerike jos od 90tih. Imam punu podrsku i ambasade i mnogih udruzenja po cijeloj Americi. Sanjam da opet 100 hiljada ljudi izadje na izbore u samoj Americi, mada bih bio prezadovoljan i sa trecinom tog broja. Skupljam volontere, ocinjemo sa edukacijom o elektronskim prijavama, pa cemo uraditi ozbiljnu marketinsku kampanju, te imati ljude na terenu da pricaju sa nasima o bitnosti izlaska pogotovo na ove izbore. Ova kampanja mora biti apsolutno vanstranacka, sa ciljem pokazivanja snage zajednice. Neka malo i politicari razmisle dokle se mogu ovako zajebavati.

To je samo dio malo veceg projekta o boljem povezivanju zajednice u Americi.
SaraFina

#56928 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by SaraFina »

GandalfSivi wrote: 13/02/2026 23:32
Pa šta mislis u oktobru neku pro BiH stranku u dijaspori pokrenuti? Sa jasno definiranim programom i ciljevima?
Mislim pokrenuti najvecu kampanju za izlazak na glasanje iz Amerike jos od 90tih. Imam punu podrsku i ambasade i mnogih udruzenja po cijeloj Americi. Sanjam da opet 100 hiljada ljudi izadje na izbore u samoj Americi, mada bih bio prezadovoljan i sa trecinom tog broja. Skupljam volontere, ocinjemo sa edukacijom o elektronskim prijavama, pa cemo uraditi ozbiljnu marketinsku kampanju, te imati ljude na terenu da pricaju sa nasima o bitnosti izlaska pogotovo na ove izbore. Ova kampanja mora biti apsolutno vanstranacka, sa ciljem pokazivanja snage zajednice. Neka malo i politicari razmisle dokle se mogu ovako zajebavati.

Odlična ideja. Da bude sretno i berićetno. 👍 :bih:

Koliko uopce ima naše dijaspore u USA? Ovo kaže chat gpt.
U Sjedinjenim Američkim Državama živi otprilike između 300 000 i 350 000 ljudi porijeklom iz Bosne i Hercegovine — odnosno Bosanaca i Hercegovaca ili njihovih potomaka. Ova brojka obuhvata i one rođene u BiH i njihove američke potomke koji se i dalje identificiraju kao Bosanci/Hercegovci ili Bosnian-Americans.
Last edited by SaraFina on 13/02/2026 23:39, edited 1 time in total.
GandalfSivi

#56929 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by GandalfSivi »

Kad bi ljudi smjeli iskreni biti, nazvao bih kampanju “Od dzamije do kafane, svi k’o jedan, sad ili nikad” jer se bukvalno svodi na to, ali ne smijem :)
moon_walker_90

#56930 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by moon_walker_90 »

GandalfSivi wrote: 13/02/2026 23:32

Svaka vam cast :thumbup:
SaraFina

#56931 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by SaraFina »

GandalfSivi wrote: 13/02/2026 23:39 Kad bi ljudi smjeli iskreni biti, nazvao bih kampanju “Od dzamije do kafane, svi k’o jedan, sad ili nikad” jer se bukvalno svodi na to, ali ne smijem :)
Nazovi. To je lako zapamtiti a bogami i provocira i šokira 😉
GandalfSivi

#56932 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by GandalfSivi »

SaraFina wrote: 13/02/2026 23:38

Koliko uopce ima naše dijaspore u USA?
Po zadnjem americkom popisu 350 hiljada ljudi je stavilo BiH kao zemlju rodjenja, plus njihova djeca. Znaci, ona generalno prihvacena brojka od oko pola miliona nije daleko od istine…
SaraFina

#56933 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by SaraFina »

GandalfSivi wrote: 13/02/2026 23:41
SaraFina wrote: 13/02/2026 23:38

Koliko uopce ima naše dijaspore u USA?
Po zadnjem americkom popisu 350 hiljada ljudi je stavilo BiH kao zemlju rodjenja, plus njihova djeca. Znaci, ona generalno prihvacena brojka od oko pola miliona nije daleko od istine…
Bogami smo brojni. Nije to malo. Dobra “poluga” za buducnost se moze s tom cifrom birackog tijela napraviti. Ma sa pola.
GandalfSivi

#56934 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by GandalfSivi »

SaraFina wrote: 13/02/2026 23:40
GandalfSivi wrote: 13/02/2026 23:39 Kad bi ljudi smjeli iskreni biti, nazvao bih kampanju “Od dzamije do kafane, svi k’o jedan, sad ili nikad” jer se bukvalno svodi na to, ali ne smijem :)
Aha. Da me IZ sa svojih 50 i nesto dzemata sahrani namah. A bez njih mi nema nista od plana. Jedino ne znam kako im pristupiti, trazim pravu osobu. I IZ jeste najbolje organizovana BH organizacija u Americi, da se ne lazemo…
SaraFina

#56935 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by SaraFina »

GandalfSivi wrote: 13/02/2026 23:43
Aha. Da me IZ sa svojih 50 i nesto dzemata sahrani namah. A bez njih mi nema nista od plana. Jedino ne znam kako im pristupiti, trazim pravu osobu. I IZ jeste najbolje organizovana BH organizacija u Americi, da se ne lazemo…
Izbaci onda to “kafana”. Smislicemo nesto drugo “po volji nasih mula u IZ”. Od džamije do …. 😊 ne pada mi na um. Trenutno.

Evo drug kaže ovako:
Od Džamije do Demokratije.”
„Od Džamije do Kapitola.” (aluzija na United States Capitol)
„Od Džamije do Bijele kuće.” (White House)
„Od Džamije do Glasačke Kutije.”
„Od Džamije do Promjene.”
„Od Džamije do Jednakosti.”
„Od Džamije do Slobode.”
„Od Džamije do Američkog Sna.”
GandalfSivi

#56936 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by GandalfSivi »

SaraFina wrote: 13/02/2026 23:46

Izbaci onda to “kafana”. Smislicemo nesto drugo “po volji nasih mula u IZ”. Od džamije do …. 😊 ne pada mi na um. Trenutno.

Evo drug kaže ovako:
„Od Džamije do Slobode.”
Zadao sam se i ja bio sa tim drugom, all the way down a rabbit hole, ne znam sta drugo reci 😁

Anyhow, bit ce nesta puno dosadnije, tipa “Mijenjaj buducnost - glasaj SAD”
A_A_AKCIJA

#56937 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by A_A_AKCIJA »

GandalfSivi wrote: 13/02/2026 23:32 Mislim pokrenuti najvecu kampanju za izlazak na glasanje iz Amerike jos od 90tih. Imam punu podrsku i ambasade i mnogih udruzenja po cijeloj Americi. Sanjam da opet 100 hiljada ljudi izadje na izbore u samoj Americi, mada bih bio prezadovoljan i sa trecinom tog broja. Skupljam volontere, ocinjemo sa edukacijom o elektronskim prijavama, pa cemo uraditi ozbiljnu marketinsku kampanju, te imati ljude na terenu da pricaju sa nasima o bitnosti izlaska pogotovo na ove izbore. Ova kampanja mora biti apsolutno vanstranacka, sa ciljem pokazivanja snage zajednice. Neka malo i politicari razmisle dokle se mogu ovako zajebavati.

Svaka čast za ovo.

Jesi li čitao temu Prvi mart?

Jel ovo za naše izbore ili midterms?

Ako je za naše, vakat je da kreneš odmah
Last edited by A_A_AKCIJA on 13/02/2026 23:57, edited 1 time in total.
GandalfSivi

#56938 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by GandalfSivi »

A_A_AKCIJA wrote: 13/02/2026 23:55
GandalfSivi wrote: 13/02/2026 23:32 Mislim pokrenuti najvecu kampanju za izlazak na glasanje iz Amerike jos od 90tih. Imam punu podrsku i ambasade i mnogih udruzenja po cijeloj Americi. Sanjam da opet 100 hiljada ljudi izadje na izbore u samoj Americi, mada bih bio prezadovoljan i sa trecinom tog broja. Skupljam volontere, ocinjemo sa edukacijom o elektronskim prijavama, pa cemo uraditi ozbiljnu marketinsku kampanju, te imati ljude na terenu da pricaju sa nasima o bitnosti izlaska pogotovo na ove izbore. Ova kampanja mora biti apsolutno vanstranacka, sa ciljem pokazivanja snage zajednice. Neka malo i politicari razmisle dokle se mogu ovako zajebavati.

Svaka čast za ovo.

Nekada davno. Znam pricu o registraciji u Srebrenici, ali sam kasnije izgubio iz vida. Zasto?
A_A_AKCIJA

#56939 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by A_A_AKCIJA »

GandalfSivi wrote: 13/02/2026 23:56
A_A_AKCIJA wrote: 13/02/2026 23:55

Svaka čast za ovo.

Nekada davno. Znam pricu o registraciji u Srebrenici, ali sam kasnije izgubio iz vida. Zasto?
Kampanja je za naše izbore ili midterms?
SaraFina

#56940 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by SaraFina »

GandalfSivi wrote: 13/02/2026 23:54

Evo drug kaže ovako:
„Od Džamije do Slobode.”
Zadao sam se i ja bio sa tim drugom, all the way down a rabbit hole, ne znam sta drugo reci 😁

😊

Kontaktiraj Kavazovica. Mislim da ce ti on dati kontakt za USA. Obrazloži naravno zašto trebaš. Mislim da mu mozes i E mail poslati. Da je lik informaticki “pismen”.
GandalfSivi

#56941 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by GandalfSivi »

A_A_AKCIJA wrote: 13/02/2026 23:57
Nase izbore normalno. Oktobar cetvrti.
SaraFina

#56942 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by SaraFina »

GandalfSivi wrote: 14/02/2026 00:00
Sad ce se Kifla registrirati na forum da ti se nadje pri ruci. Već zamišlja Akcija 100.000 glasova iz USA za NiP. 😉
GandalfSivi

#56943 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by GandalfSivi »

SaraFina wrote: 14/02/2026 00:01
Sad ce se Kifla registrirati na forum da ti se nadje pri ruci. Već zamišlja Akcija 100.000 glasova iz USA za NiP. 😉
Nestranacka kampanja!!! A palo mi je na pamet 😂😂😂😂😂😂😂
SaraFina

#56944 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by SaraFina »

GandalfSivi wrote: 14/02/2026 00:03

Nestranacka kampanja!!! A palo mi je na pamet 😂😂😂😂😂😂😂
Vidjeces! 😂😂😂
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#56945 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Chmoljo »

GandalfSivi wrote: 13/02/2026 23:54

Evo drug kaže ovako:
„Od Džamije do Slobode.”

od mašrika do magriba,
ne glasaj za gariba

:D
A_A_AKCIJA

#56946 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by A_A_AKCIJA »

Onda se nadam da si žestoko navalio

Znaš rokove za registraciju glasača?
Prošli put je bio neki juni kako se sjećam.

Ukratko, radiš po meni najveću stvar koju radi dijaspora
Bez pretjerivanja

Da uspiješ skupiti 30k glasača za rs, ne bi mogli vladu sklopiti bez vas.

To je toliko velika priča.

Javi se na pp da vidim kako ti mogu pomoći.
I ne tražim nikakvu uslugu za NiP, evo javno da napišem
SaraFina

#56947 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by SaraFina »

Lol

Kad uvedu el glasanje dopisni glasovi i dijaspora ce biti najveći mogući poligon za kalkulacije.

Akcija, :lol: De bolan.

Gandalfe, pare im traži za lobiranje i da utvrde nacionalne ciljeve. Onda o kampanji. 😂😂😂😂
Last edited by SaraFina on 14/02/2026 00:13, edited 1 time in total.
HelaS

#56948 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by HelaS »

:D
A_A_AKCIJA wrote: 14/02/2026 00:05 Onda se nadam da si žestoko navalio

Znaš rokove za registraciju glasača?
Prošli put je bio neki juni kako se sjećam.

Ukratko, radiš po meni najveću stvar koju radi dijaspora
Bez pretjerivanja

Da uspiješ skupiti 30k glasača za rs, ne bi mogli vladu sklopiti bez vas.

To je toliko velika priča.

Javi se na pp da vidim kako ti mogu pomoći.
I ne tražim nikakvu uslugu za NiP, evo javno da napišem
A_A_AKCIJA

#56949 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by A_A_AKCIJA »

SaraFina wrote: 14/02/2026 00:09 Lol

Kad uvedu el glasanje dopisni glasovi i dijaspora ce biti najveći mogući poligon za kalkulacije.

Akcija, :lol:
Imaš moje mišljenje na temi prvi mart.
SaraFina

#56950 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by SaraFina »

A_A_AKCIJA wrote: 14/02/2026 00:13
SaraFina wrote: 14/02/2026 00:09 Lol

Akcija, :lol:
Imaš moje mišljenje na temi prvi mart.
Prvo im pare posalji za lobiranje. Ti i šef. I ne stiskajte se. Nego odriješite kesu. I ne kakite ko kerovi izmedju sebe i oporbe. Pa onda glasovi.
Post Reply