Neradna nedjelja u FBiH

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Locked

Da li ste za uvođenje neradne nedjelje u FBiH?

Da!
294
44%
Ne!
314
47%
Svejedno mi je!
59
9%

Total votes: 667

Ozimician

#13501 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Ozimician »

ZoomZoomKiwi wrote: 12/02/2026 23:07 Ja sam u državi gdje je slobodno vrijeme prioritet nad prioritetima. Gdje su porodica, priroda i život na prvom mjestu.

Ovdje takav konzumerizam i bezidejnost možeš naći samo u dva kvarta u Aucklandu i to je to.

Ne znam da li postoji zakonska zabrana rada nedjeljom, ali većina prodavnica ne radi, a i ove koje rade su prazne.

Najbitnije je ono, da je ovdje rad vikendom duplo plaćen u odnosu na radne dane. To ne postoji u BiH, a pošto je mentalitet takav da radnici šute i ne talasaju, tj. ne znaju se izboriti za sebe, onda uskoči država glupom vatrogasnom mjerom a la zabrana rada nedjeljom, jer drukčije ne može.
Gazde nisu krive, samo koriste letargičnost i nepismenost radnika, kao i svugdje u svijetu, gdje god i kad god se ukaže prilika.

Na kraju kako rekoh, sve je to na individualnoj bazi. A ako ćemo već ulaziti u prava, ne znam da je pravo na shopping nedjeljom osnovno ljudsko pravo, ili možda važnije/preče pravo od prava radnika na odmor nedjeljom.

Nažalost, ovo potonje u BiH radnici sebi nikad ne bi izborili, odnosno tržište rada je toliko tromo i letargično, a radnici ne razmišljaju dugoročno, da gazde rade šta hoće i kako hoće dok im se to ovako na glup i ad-hoc način ne zabrani.
Nemoj bezveze ložiti raju, davno smo raspravili da su kod vas shopping centri nedjeljom otvoreni, da ti je to bilo bitno išao bi u države gdje su nedjeljom zatvoreni. :P

Postaješ prava dijaspora. :D
kakaljin

#13502 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by kakaljin »

ZoomZoomKiwi wrote: 12/02/2026 23:07 Ja sam u državi gdje je slobodno vrijeme prioritet nad prioritetima. Gdje su porodica, priroda i život na prvom mjestu.

Ovdje takav konzumerizam i bezidejnost možeš naći samo u dva kvarta u Aucklandu i to je to.

Ne znam da li postoji zakonska zabrana rada nedjeljom, ali većina prodavnica ne radi, a i ove koje rade su prazne.

Najbitnije je ono, da je ovdje rad vikendom duplo plaćen u odnosu na radne dane. To ne postoji u BiH, a pošto je mentalitet takav da radnici šute i ne talasaju, tj. ne znaju se izboriti za sebe, onda uskoči država glupom vatrogasnom mjerom a la zabrana rada nedjeljom, jer drukčije ne može.
Gazde nisu krive, samo koriste letargičnost i nepismenost radnika, kao i svugdje u svijetu, gdje god i kad god se ukaže prilika.

Na kraju kako rekoh, sve je to na individualnoj bazi. A ako ćemo već ulaziti u prava, ne znam da je pravo na shopping nedjeljom osnovno ljudsko pravo, ili možda važnije/preče pravo od prava radnika na odmor nedjeljom.

Nažalost, ovo potonje u BiH radnici sebi nikad ne bi izborili, odnosno tržište rada je toliko tromo i letargično, a radnici ne razmišljaju dugoročno, da gazde rade šta hoće i kako hoće dok im se to ovako na glup i ad-hoc način ne zabrani.
Ti mi ne odgovori da li bi pristao da drugi odlucuje umjesto tebe kako ces koristiti slobodno vrijeme i raditi sa svojim novcem?
SaraFina

#13503 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by SaraFina »

Ja sam samo došla da čitam komentare :skoljka:

Stvarno sve radi nedeljom na Novom Zelandu (Aucklandu)

Westfield St Lukes – obično 10:00 – 17:30 nedeljom.
Westfield Albany – 10:00 – 17:30.
Glenfield Mall – 10:00 – 17:30.
Botany Town Centre – oko 10:00 – 18:00.
LynnMall – 09:00 – 18:00.
Royal Oak Shopping Mall – 10:00 – 17:00.
Eastridge Shopping Centre – 09:00 – 16:30.
Dress Smart Outlet Shopping Centre – 09:00 – 18:00.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#13504 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by _BataZiv_0809 »

kakaljin wrote: 12/02/2026 23:59

Ti mi ne odgovori da li bi pristao da drugi odlucuje umjesto tebe kako ces koristiti slobodno vrijeme i raditi sa svojim novcem?
I neradna nedjelja je bas jedini primjer gdje drzava odlucuje tako?
ElRe

#13505 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by ElRe »

Evo šta kažu u srpskoj Sparti
Trgovački lanci: Nećemo otvarati prodavnice u nedjelju
https://www.biznisinfo.ba/neocekivan-po ... nedjeljom/
https://bizniscg.me/trgovacki-lanci-nec ... -nedjelju/
Last edited by ElRe on 13/02/2026 08:58, edited 1 time in total.
ElRe

#13506 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by ElRe »

kakaljin wrote: 12/02/2026 14:34 Njemu je sve djaba u Lukavici, cak ce mu i stan pokoliti
Ko brani Bingu da u Sarajevu registruje diskont kao što je Tropik u Istočnoj Ilidži i da radi 24h? Djurić npr nije.
kakaljin

#13507 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by kakaljin »

_BataZiv_0809 wrote: 13/02/2026 08:24
kakaljin wrote: 12/02/2026 23:59

I neradna nedjelja je bas jedini primjer gdje drzava odlucuje tako?
Nije to sad teme, vec posto namece drugima kako da se ponasaju pitam ga da li pristaje da njemu neko namece. Cekam odgovor
Rizvan

#13508 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Rizvan »

ElRe wrote: 13/02/2026 08:56 Evo šta kažu u srpskoj Sparti
To je ono sto sam ja pisao, jednostavno vlasnicima marketa se vise ne isplati radna nedjelja.
Ovdje protiv neradne nedjelje pise 5-6 istih ljudi vec godinu dana, sa ko zna kojim motivima. Ali ono sto je cinjenica je da nemaju pojma kako funkcionisu ovi veliki trgovacki lanci, gdje vecina trgovaca radi.
Znam da pisem u prazno, ali pokusat cu jos jednom objasniti sebicnjacima ovdje, kako to funkcionise u trgovini.
Znaci imate objekat od 30 zaposlenih. Market da bi imao toliki broj zaposlenih mora imati barem 40 000+ dnevnog prometa. Sa svih sedam radnih dana, poslodavac da bi ispostovao slobodne dane, svaki dan mora imati 4-5 manje radnika. U objektu ove velicine obicno je uvijek barem jedno na godisnjem, a vrlo cesto i barem jedno na bolovanju. Ako dodamo da iz ovih velikih marketa cesto povlace na ispomoci radnike u manje. To je 7-8 radnika manje po danu ili 25% radne snage. Jeste li svjesni koliki je to teret koji se svali na ove preostale radnike?
To je moglo fercerati dok su kod nas bili ogromni brojevi nezaposlenih, pa kad jedan radnik sagori, brzo ga zamjenis sa drugim. Ali to vise nije slucaj, i zadnjih godina bio je haos u trgovinama, sto se tice radne snage, ali cak ni tada poslodavci nisu bili spremni da se odreknu ni mrvice od svog kolaca, da bi zaposlili dodatnu radnu snagu. Nego samo su dodatno svaljivali teret na one koji nemaju izlaza iz trgovine. A nazalost takvih ima i treba ih zastititi, kao sto to rade savjesni politicari kod nas i u CG.

U tekstu se suštinski ne mijenja ništa, osim što se navodi da se rad nedjeljom zabranjuje „u cilju prevencije zaštite zdravlja zaposlenih u objektima trgovina na veliko i trgovina na malo“. U obrazloženju se navodi da je zbog karaktera i obima posla u trgovinama potrebno djelovati preventivno radi zaštite zdravlja zaposlenih. Predlagači ocjenjuju da se osnovano i u granicama Ustava ograničava sloboda preduzetništva, jer je interes zaštite zdravlja ljudi pretežniji od interesa poslodavca za ostvarenje prihoda.
Pandakonda

#13509 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Pandakonda »

To je u sustini situacija i kod nas. Nema tu brige za radnike nego samo vlastiti interes jer nemaju radnika, ali hajmo to ipak zakonski zabraniti jer nedo bog da moze raditi neko ko moze platiti radnika ili neko ko ima mali biznis
drug_profi

#13510 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by drug_profi »

Ovo je sasvim korektno od poslodavca. Ovako je i Bingo mogao da je htio.
Kao što su uradili i neki manji lanci prije ove zabrane. niko te ne tjera da radiš. Ako hoćeš zatvori 3 dana sedmično. Samo nemoj druge tjerati da urade isto.
kakaljin

#13511 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by kakaljin »

Pandakonda wrote: 13/02/2026 09:57
To je u sustini situacija i kod nas. Nema tu brige za radnike nego samo vlastiti interes jer nemaju radnika, ali hajmo to ipak zakonski zabraniti jer nedo bog da moze raditi neko ko moze platiti radnika ili neko ko ima mali biznis
Pa to ti je to, ja ne mogu isostovati radnike onda ne smije raditi ni drugi iako su kod tog radnici adekvato placeni i ispostavani maksimalno.
kakaljin

#13512 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by kakaljin »

drug_profi wrote: 13/02/2026 10:37
Kao što su uradili i neki manji lanci prije ove zabrane. niko te ne tjera da radiš. Ako hoćeš zatvori 3 dana sedmično. Samo nemoj druge tjerati da urade isto.
Pa tako izbor a ne zabrana, radi ko hoce ko nece neka ne radi. Ali ovdje zivotom brane zabranu i onda jos stavljaju linkove gdje pise izbor
Cherry-Cherry

#13513 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Cherry-Cherry »

ElRe wrote: 13/02/2026 08:58
kakaljin wrote: 12/02/2026 14:34 Njemu je sve djaba u Lukavici, cak ce mu i stan pokoliti
Ko brani Bingu da u Sarajevu registruje diskont kao što je Tropik u Istočnoj Ilidži i da radi 24h? Djurić npr nije.
Brani mu debilna odluka o 50 kvadrata.
Cherry-Cherry

#13514 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Cherry-Cherry »

kakaljin wrote: 13/02/2026 11:14
drug_profi wrote: 13/02/2026 10:37
Pa tako izbor a ne zabrana, radi ko hoce ko nece neka ne radi. Ali ovdje zivotom brane zabranu i onda jos stavljaju linkove gdje pise izbor
E nema izbora. Ovdje se ljudi lože na zabrane.
biglebovski

#13515 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by biglebovski »

Rizvan wrote: 13/02/2026 09:50 Ovdje protiv neradne nedjelje pise 5-6 istih ljudi vec godinu dana, sa ko zna kojim motivima.
Evo ga druže motiv kod mene:

Ostala trgovina na malo u specijaliziranim prodavnicama/prodavaonicama -8,80%

Minus 8.80 je prosjek, kod nas je prodaja nekih -15%. Nakon 10 godina konstantnog rasta.

A od Vlade smo početkom 2025 dobili i povećanje iznosa poreza i doprinosa za nekih 40%.

Mi smo prošle godine dobili 7 prijava za posao. Nismo nikoga zaposlili, niti planiramo. Kako je krenulo, prije da će jedno na jesen da ide na biro. Planirano širenje asortimana i ostala ulaganja ostavljena za bolja vremena. I takva ti je situacija sa jedno 95% mikro biznisa, koji zapošljavaju oko 75% radne snage u privredi.

Razvrstavanje preduzeća u klase prema veličini korištenjem kriterijuma 'broj zaposlenih' pokazuje da najveći udio u ukupnom broju razvrstanih preduzeća, čak 74 posto imaju mikro preduzeća (do devet zaposlenih).

Djelatnosti u kojima se povećao broj zaposlenih su obrazovanje, javna uprava i odbrana, kopneni prijevoz i cjevovodni transport, specijalizirane građevinske djelatnosti, proizvodnja gotovih metalnih proizvoda, osim mašina i opreme te druge djelatnosti.

Djelatnosti u kojima je smanjen broj zaposlenih su djelatnosti pripreme i usluživanja hrane i pića, trgovina na malo, osim trgovine motornim vozilima i motociklima, djelatnost smještaja, djelatnost emitiranja programa, prerada drveta i proizvoda od drveta i pluta, osim namještaja, te druge djelatnosti.

Znači, gušimo mikro i malu privredu zabranom rada i povećanjem poreza i doprinosa kako bi zapošljavali u javnoj upravi i pomogli milionerima i milijarderima da se lakše nose sa imaginarnim nedostatkom radne snage. Jer, sudeći po broju prijava samo kod nas, radne snage ne nedostaje na tržištu, nego su ljudi probirljivi.

Ekonomske gromade. :lol:
adnante

#13516 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by adnante »

Nevjerovatna kolicina umno nesposobnih ljudi koji kazu "Radnici su se izborili da imaju taj jedan slobodan dan, pa moraju i oni imati slobodno". Diskutanti o zabrani prodaje nejdlejom smatraju da radnici u trgovini nisu imali ni taj jedan dan, pa sada kobiva eto imaju jedan. Nevjerovatno kako smo povrsni.
Martin Rigs

#13517 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Martin Rigs »

Ama smanjen broj uposlenih jer je Nermin udario shok terapiju realnom sektoru...tek cemo da osjetimo posljedice jer prvu godinu su poslodavci namirivali razliku nadajuci se promjeni..klinac.
Niksic i ekonomija je ko ulje i voda.
Ovi sto kukaju na zabranu rada nedjeljom..veze oni nemaju sa realnim sektorom.
Onaj kome prodaja ovisi o nedjelji tj kome biznis visi u zraku jer ne radi nedjeljom..nek mijenja djelatnost.
biglebovski

#13518 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by biglebovski »

Rado bi zatvorio firmu i trgovinu i pokrenuo jedno Ministarstvo ili neku Javnu instituciju ili Državnu agenciju, al mi ne da država.
Martin Rigs

#13519 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Martin Rigs »

biglebovski wrote: 13/02/2026 12:55 Rado bi zatvorio firmu i trgovinu i pokrenuo jedno Ministarstvo ili neku Javnu instituciju ili Državnu agenciju, al mi ne da država.
Trgovinu?
Ja stvarno ne mogu zamisliti ni jednu granu u trgovini..ne znam,voce,prehrana,tehnicka roba a stvarno ne znam sta se to moze prodavati a da nedjelja tj 50 dana u godini dana da nosi prelomnu ulogu..
Sta se to moze prodavati da jedan dan od sedam njih u sedmici cini razliku oko opstanka biznisa.
biglebovski

#13520 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by biglebovski »

Martin Rigs wrote: 13/02/2026 13:25
biglebovski wrote: 13/02/2026 12:55 Rado bi zatvorio firmu i trgovinu i pokrenuo jedno Ministarstvo ili neku Javnu instituciju ili Državnu agenciju, al mi ne da država.
Trgovinu?
Ja stvarno ne mogu zamisliti ni jednu granu u trgovini..ne znam,voce,prehrana,tehnicka roba a stvarno ne znam sta se to moze prodavati a da nedjelja tj 50 dana u godini dana da nosi prelomnu ulogu..
Sta se to moze prodavati da jedan dan od sedam njih u sedmici cini razliku oko opstanka biznisa.
Ni meni nije jasno ko to toliko benzina i dizela kupuje nedeljom pa trgovci na benzinskim pumpama moraju raditi. Ko da se ne možeš namirit benzinom u ostalih 6 dana :)

A niko nije ni rekao da je nedelja presudna. Jednu platu je definitivno pokrivala. Mi smo prije ovoga radili 4 sata nedeljom, znalo je biti posla, pogotovo u ljetnim mjesecima i oko praznika, dijaspora dosta kupuje. Pored nedelje, trenutno su nam i subote dosta lošije, gužve su ogromne, ljudi dok parking nađu ne bude im ni do ćega. Kupci otvoreno kažu da im se subotom ne da kupovati. Padu prometa je definitivno kumovalo i divljačko poskupljenje hrane te poskupljenje komunalija, započeto sa dizanjem minimalca, ne ostaje ljudima više para za neprehrambene stvari. Online prodaja je teška u BiH, sa ogromnim brojem nekontrolisanih web shopova koji se bave švercom. Dodaj na to poštarinu, teško će neko od mene kupovati sa PDV-om i dostavom 8-10 maraka, a vlada mudra dopušta kinezima sa besplatnom dostavom da dižu finu lovu. Tako da, više faktora, -15% prometa, manja zaposlenost, veća plata i penzija za ministre i javnu upravu. Šok terapija.
Martin Rigs

#13521 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Martin Rigs »

biglebovski wrote: 13/02/2026 13:44
Trgovinu?
Ni meni nije jasno ko to toliko benzina i dizela kupuje nedeljom pa trgovci na benzinskim pumpama moraju raditi. Ko da se ne možeš namirit benzinom u ostalih 6 dana :)

A niko nije ni rekao da je nedelja presudna. Jednu platu je definitivno pokrivala. Mi smo prije ovoga radili 4 sata nedeljom, znalo je biti posla, pogotovo u ljetnim mjesecima i oko praznika, dijaspora dosta kupuje. Pored nedelje, trenutno su nam i subote dosta lošije, gužve su ogromne, ljudi dok parking nađu ne bude im ni do ćega. Kupci otvoreno kažu da im se subotom ne da kupovati. Padu prometa je definitivno kumovalo i divljačko poskupljenje hrane te poskupljenje komunalija, započeto sa dizanjem minimalca, ne ostaje ljudima više para za neprehrambene stvari. Online prodaja je teška u BiH, sa ogromnim brojem nekontrolisanih web shopova koji se bave švercom. Dodaj na to poštarinu, teško će neko od mene kupovati sa PDV-om i dostavom 8-10 maraka, a vlada mudra dopušta kinezima sa besplatnom dostavom da dižu finu lovu. Tako da, više faktora, -15% prometa, manja zaposlenost, veća plata i penzija za ministre i javnu upravu. Šok terapija.
Gorivo . Pa sto mu gromova ako nismo slozni oko toga da benzinske moraju raditi jer bez goriva neko moze izgubiti bitku za zivot..
Msm sta tu i kome nije jasno.
Da benzinske pumpe predstavljaju vitalno mjesto u modernom zivotu.
Karikiram a ne do Bog nikome belaje...slucaj se desi valja u bolnicu a gorivo na rezervi..svakome se moze desit da zaboravi nasut.
Minimalac tj nesmanjivanje obaveza je unistilo sve. Znaci niko ne bi spomenuo neradnu nedjelju ( osim visnjice,vlade i profila :lol: ) da Niksic i Mijatovic nisu u pokusaju da nakupe lovu za izbore povecali minimalac.
To je razlog poskupljenjima,padu kupovine te sveopcoj letargiji u ekonomiji...a tek slijedi pravi udar..
I da..siguran sam a u realnom sektoru sam cijeli zivot da ukidanje neradne nedjelje ne bi nista pomoglo.
Smanjenje stope doprinosa parafiskalnih nameta bi pomoglo.
Ali taj film sve dok imamo ovoliku budzetsku azdahu necemo.gledati.
Dok mi izmedju sebe raspravljamo njih boli spolovilo. Uhljebljene msm.
VladaFBiH

#13522 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by VladaFBiH »

biglebovski wrote: 13/02/2026 13:44
Trgovinu?

evo čovjek ti fino odgovorio da nisi u pravu i da ti ta nedjelja ne znači ništa i da pričaš gluposti jer on bolje zna od tebe. :D :D :D
anex
Nindža revizor
Grijem se na: čumur
Vozim: Scott i Kuga
Horoskop: imam

#13523 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by anex »

Kako vam se samo DA naglabati oko nedelje... :?
biglebovski

#13524 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by biglebovski »

Martin Rigs wrote: 13/02/2026 15:43 benzinske pumpe predstavljaju vitalno mjesto u modernom zivotu.
:lol:
Martin Rigs

#13525 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Martin Rigs »

biglebovski wrote: 13/02/2026 18:39
Martin Rigs wrote: 13/02/2026 15:43 benzinske pumpe predstavljaju vitalno mjesto u modernom zivotu.
:lol:
A pazi,neko zivi na 5 spratu ,auto na parkingu..supruga 9 mjeseci trudna i osjeti kao da je vrijeme u bolnicu..muz skace grabi stvari silazi dole nju drzi i pazi do auta sjeda auto na rezervi,zaboravio natocit..
Nema boga koji bi rizikovao da mu auto u toj situaciji stane nego ce stat na prvu benzinsku i natocit ..
Karikiram.Ali ako u tim trenucima gorivo u autu nije vitalno za najmanje dva zivota onda se slobodno mozemo nastaviti klebariti jer zaboga benzinska moze radit nedjeljom a ja koji prodajem stajaznam od vitalnog znacaja za zivot pc opremu ne mogu radit jer zla drzava ne da..
Tranquilo..bice vremena za podmsmjehivanje,stizu izbori .
Locked