Nemoj bezveze ložiti raju, davno smo raspravili da su kod vas shopping centri nedjeljom otvoreni, da ti je to bilo bitno išao bi u države gdje su nedjeljom zatvoreni.ZoomZoomKiwi wrote: ↑12/02/2026 23:07 Ja sam u državi gdje je slobodno vrijeme prioritet nad prioritetima. Gdje su porodica, priroda i život na prvom mjestu.
Ovdje takav konzumerizam i bezidejnost možeš naći samo u dva kvarta u Aucklandu i to je to.
Ne znam da li postoji zakonska zabrana rada nedjeljom, ali većina prodavnica ne radi, a i ove koje rade su prazne.
Najbitnije je ono, da je ovdje rad vikendom duplo plaćen u odnosu na radne dane. To ne postoji u BiH, a pošto je mentalitet takav da radnici šute i ne talasaju, tj. ne znaju se izboriti za sebe, onda uskoči država glupom vatrogasnom mjerom a la zabrana rada nedjeljom, jer drukčije ne može.
Gazde nisu krive, samo koriste letargičnost i nepismenost radnika, kao i svugdje u svijetu, gdje god i kad god se ukaže prilika.
Na kraju kako rekoh, sve je to na individualnoj bazi. A ako ćemo već ulaziti u prava, ne znam da je pravo na shopping nedjeljom osnovno ljudsko pravo, ili možda važnije/preče pravo od prava radnika na odmor nedjeljom.
Nažalost, ovo potonje u BiH radnici sebi nikad ne bi izborili, odnosno tržište rada je toliko tromo i letargično, a radnici ne razmišljaju dugoročno, da gazde rade šta hoće i kako hoće dok im se to ovako na glup i ad-hoc način ne zabrani.
Postaješ prava dijaspora.