SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

drndalo

#102351 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by drndalo »

konektovan wrote: 13/02/2026 13:47
drndalo wrote: 13/02/2026 13:38
el_bake007 wrote: 13/02/2026 11:43 Najjace od svega sto ljudi traze glavu za nabit na kolac, bio to vozac ili sef koji je pustio neispravno vozilo u saobracaj ili propustio prijavu o problemu sa sinama a ne vide problem u tome sto glavnim gradom saobraca tramvaj koji je prije 25 godina molio da ga se reciklira. Vjerovatno je bio neka donacija razvijene drzave poput Mozambika ili Laosa
Ko je ono podsjeti nas krenuo u nabavku novih tramvaja da stare hedije vise ne bi bile jedine mogucnosti prevoza?

Sta mislis da prvo pokusamo da ih sve popravimo kako treba da bude, kao u Pragu, pa da se manje moramo zaduziti za nove?

Ili to u Centrali nisu jos obradili?
To sto se krenulo u obnovu, ne moze ih amnestirati za odgovornost u ovom slucaju, od uprave grasa, vlade...ko god to bio.
Naravno da ne moze i ne treba amnestirati bilo koga odgovornog. Nije to bila poenta. Poenta je bila u starom (doniranom) tramvaju kao problemu, a problem nam je i kada nove nabavljamo. Pa ne znam onda sta bismo bez novih, a i bez starih (doniranih)?

Pjehe ko 1993?
JohnnyS

#102352 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by JohnnyS »

GandalfSivi wrote: 13/02/2026 13:36 Samo da nabijem na neku stvar redakciju Klixa, pa idemo dalje. Ovaj forum je 10 puta normalniji od portala…
Sve je utrka za klikovima druže, neki dan čitam naslov na nekom portalu "Ovo dječje mlijeko se povlači zbog otrova". Za takvu vijest te tjeraju da klikćeš jebote led.
JovicSA

#102353 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by JovicSA »

Oglasio se Sindikat GRAS-a o tramvajskoj nesreći: "Smatramo da vozač nije odgovoran"
el_bake007

#102354 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by el_bake007 »

drndalo wrote: 13/02/2026 13:38
el_bake007 wrote: 13/02/2026 11:43 Najjace od svega sto ljudi traze glavu za nabit na kolac, bio to vozac ili sef koji je pustio neispravno vozilo u saobracaj ili propustio prijavu o problemu sa sinama a ne vide problem u tome sto glavnim gradom saobraca tramvaj koji je prije 25 godina molio da ga se reciklira. Vjerovatno je bio neka donacija razvijene drzave poput Mozambika ili Laosa
Ko je ono podsjeti nas krenuo u nabavku novih tramvaja da stare hedije vise ne bi bile jedine mogucnosti prevoza?

Sta mislis da prvo pokusamo da ih sve popravimo kako treba da bude, kao u Pragu, pa da se manje moramo zaduziti za nove?

Ili to u Centrali nisu jos obradili?

ne glasam ni za kog jer glas nije bitan. na svim izborima isvrljam i iskrizam listic. kazem da se ovdje promasuje sira slika. glavnim gradom drzave na evropskom kontinentu u 2026. saobracaju truhli tramvaji iz 70ih i 90ih. krivi su svi u prethodnim i trenutnim strukturama vlasti koji su dozvolili da je takvo stanje voznog parka. prethodni sto nisu obnavljali i modernizovali flotu postepeno, trenutni sto nisu izbacili ove krntije iz upotrebe, pa makar bile vece guzve. ruzno ih je cak i gledati.
nekome

#102355 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by nekome »

joj kako imamo divno drustvo, odmah se ocrnjuje i odgovornost izvaljuje a nakon vikenda 1nom od 10 njih ce im past djevojka na pamet
MMM1977

#102356 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by MMM1977 »

Ovo su ti jebeni mediji, samo daj što prije objavi, jebo istinu

Image
Haris.ba

#102357 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Haris.ba »

MMM1977 wrote: 13/02/2026 14:14 Ovo su ti jebeni mediji, samo daj što prije objavi, jebo istinu

Image
Samo Magodica pokvari narativ.
Magoda: Ministri iz SDP-a su za proglašenje Dana žalosti, pitajte premijera zašto nije proglašen.
https://www.klix.ba/vijesti/bih/magoda- ... /260213092
dječak sa šibicama

#102358 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by dječak sa šibicama »

GRASovci novi level bezobrazluka, nije kriv vozac a nesreca je nepredvidiva, dakle nije kriv niko.

N ista neispravni tramvaji, nepredvidjena greskica i jbg tjeraj dalje.

Da ih hoce porodice stradalih oderat tuzbama, volio bi vise nego ista.
fortaleza

#102359 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by fortaleza »

muha_sa wrote: 12/02/2026 19:38 viewtopic.php?f=25&t=86762&start=9250

dresdener78

U Sarajevo sam prvi put stigao 2006. godine, i javni prevoz je još itekako izgledao OK. A tokom sljedećih godina, bilo je sve gore.

Iz mojih istraživanja, period od neke 2012. godine kada je već vladala agonija, puno linija nije vozilo redovno ili uopće nisu funkcionisale, vozila sve zapuštenija, prevoz sve manje pouzdan:

Zbog kritičnog stanja tramvajske pruge koja je većim dijelom remontovana prije skoro 40 godina (ili čak i više), u periodu od 2012. do 2015. godine nerijetka pojava su postala iskakanja tramvaja iz šina na skretnicama na glavnim gradskim raskrsnicama. Došlo je i do nekoliko sudara tramvaja na pogreš-no prebačenim skretnicama:
Dana 29. 7. 2013. godine tramvaj Lohner gar. br. 805 iskočio je iz šina u blizini Tehničke škole.
Dana 1. 11. 2013. godine su se na istoj lokaciji zbog pogrešno prebačene, dotrajale skretnice sudarili tramvaji K2YU gar. br. 215 + K2YU gar. br. 228. Dana 8. 9. 2014. godine desio se manji sudar tramvaja K2YU gar. br. 212 + Lohner gar. br. 818 na Alipašinom mostu.
Dana 5. 3. 2015. g. na Skenderiji je iz šina iskočio tramvaj K2YU gar. br. 271.
I dana 20. 4. 2015. g. na okretaljci Nedžarići iz šina je iskočio tramvaj tipa K2YU.
Dana 3. 3. 2017. godine, na Nedžarićima je iz šina iskočio tramvaj SATRA 2 gar. br. 505.
Dana 30. 6. 2017. godine, kod Tehničke škole je došlo do iskakanja tramvaja Düwag gar. br. 909 iz šina.
Dana 9. 7. 2018. godine, na Skenderiji iz šina je iskočio tramvaj tipa K2YU, gar. br. 518.
Dana 30. 11. 2018. godine, kod Tehničke škole iz šina je iskočio tramvaj GT8 gar. br. 554.
Dana 24.6.2019. godine, na Dolac Malti je iz šina iskočio tramvaj K2YU gar. br. 514.
= Dakle ovo je spisak koji sam istražio samo za navedeni period od nekih 7 godina. Ne isključujem da je tih slučajeva bilo još više, izvor mi je bila dnevna štampa.

Jusufranić je u GRAS stigao još prije rata, i razni izvori ga spominju u vezi sa mnogim dubiozama te malverzacijama. Legendarno je npr. kako je prebacio jedan broj autobusa na teritoriju pod kontrolom VRS-a gdje su služili jednom "jaranu" kao sredstvo za privatni biznis. Kratko rečeno, u GRAS-u se počelo krasti u velikom stilu. Međutim, ova osoba je konstantno bila "zaštićena" od političkog vrha i GRAS je služio za zapošljavanje i lično obogaćivanje glasača, rođaka, pohlepa. Pročitaj ratna izdanja Oslobođenja iz 1994. godine. Grad pod opsadom, ljudi ubijani, gladni, smrznuti. Ipak, na stranicama ovih novina Jusufranić obračunava sa "izdajicama" iz redova "neloajalnih" radnika GRAS-a koji su pokušavali upozoriti na skandalozne aktivnosti kriminalnog tipa naprimjer u vezi sa donacijama. Strani posjetioci koji su ušli pred sam kraj rata u krug remize, slučajno su naišli npr. na ogromne zalihe zvanično "nepostojećih" namirnica u periodu kada su Sarajlije preživljavale na paketićima od United Nothing-a. Ovo sam od njih čuo lično. Sam Jusufranić je na kraju morao 2006. godine dati ostavku, ali GRAS kao takav je već bio pretvoren od firme koja se bavi prevozom putnika u sistem ličnog obogaćivanja i neskrivenog lopovluka, javašluka, štela preko veze. Stručnost nije vrijedila ništa, partijska pripadnost i sl. je bila odlučujući faktor. Niko nije odgovarao za ništa. Sa pogleda finansija, rupa bez dna. Sarajevski javni prevoz se od evropskih standarda približavao više onima u Bangladešu. Narod je masovno kupovao automobile i posljedica su postale konstantne gigantične gužve.

Političari su pred dešavanjima u GRAS-u decenijama zatvarali oči, ili su ih tolerisali ili čak podržavali. Imao sam priliku pratiti oko 15 godina propadanje i sve lošiju situaciju u sarajevskom gradskom prevozu.

Ni današnji ministar i vlast očigledno nemaju dovoljno utjecaja i snage da radikalno riješe problem zvani GRAS, dakle i dalje nefunkcionalnu firmu punu osoba zaposlenih preko veza i pripadnosti, a ne zbog stručnosti. Dominantno i otvoreno ponašanje ove firme je "boli nas ona stvar šta se vas tiče, fukaro jedna putnička". Počevši od sitnica tipa table sa linijskim oznakama na vozilima do ponašanja uposlenih. Pogledaj kako sada već izgledaju novi trolejbusi - unutar i vani prljavi, ekrani bez servisa, zvučna najava radi/ne radi, očigledno "koga briga". Bitno je da služe kao nosač REKLAME.
Skidam kapu pred kulturnim, vrijednim i stručnim radnicima tamo. Nažalost, bojim se da ih nema puno. Neke sam tokom godina lično upoznao.

Jedan od aspekta NEfunkcionisanja GRAS-a jeste i tragično održavanje vozila tokom decenija. Upravo ovi tramvaji tipa Tatra K2 izgledaju više kao zombi nego kao saobraćajno sredstvo. Užasno, prljavo, za odmah rashodovati. Dok u drugim gradovima voze STARIJA vozila koja su u odličnom stanju.

Nakon gledanja video snimka sam na 90 posto siguran da je problem bio ili vozač, ili loše tehničko stanje ovog konstantno neodržavanog i očajno istrošenog tramvaja. Sa šinama će teško imati neke veze da je tramvaj očigledno ogromnom brzinom iskočio (centrifugalna sila, osnovna fizika) pa je driftanjem usmrtio/teško povrijedio nekoliko ljudi...

Nisam neki Štetin agent, oštro kritikujem npr. stalno sramotnu situaciju sa kupovinom karata i traženjem redova vožnje, ali činjenica jeste, da je uložio velike napore u remont tramvajske pruge i kupovinu novih vozila. Da nije došlo do toga, sarajevski tramvaj je NESTAO sa ulica najkasnije neke 2022. godne jer su se pruga isto kao tramvaji kompletno - fizički - raspali.
Hvala na detaljnom objašnjenju situacije.
Znači samo je bilo pitanje trenutka kad će netko zginuti.
Bože, koliko su nesposobni.
cyprus

#102360 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by cyprus »

Unpopular opinion: nesreće za koje niko nije kriv zaista postoje... Ne tvrdim da je to ovdje slučaj, jer zaista ne znam šta će istraga pokazati, samo kažem da zaista nigdje u vezi ničega ne postoji 100% garancija... Tragedije se zaista mogu desiti ničijom krivicom...
fortaleza

#102361 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by fortaleza »

Logovan wrote: 12/02/2026 20:33 Evo javio se Zahiragić i sere bespotrebno

Majmun ni da sačeka dan da prođe, jebemu mater više
Koji lešinar
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#102362 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by konektovan »

dječak sa šibicama wrote: 13/02/2026 14:59 GRASovci novi level bezobrazluka, nije kriv vozac a nesreca je nepredvidiva, dakle nije kriv niko.

sta drugo ocekujes od sindikata
fortaleza

#102363 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by fortaleza »

Hoće li se nakon ovog ljudi manje voziti u tim otpadnim tramvajima?
Slo Burner
Grijem se na: Pelet
Vozim: Bembaru

#102364 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Slo Burner »

Tramvaji stariji od sarajevskih nisu neubicajeni u evropskim motropolama
JovicSA

#102365 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by JovicSA »

cyprus wrote: 13/02/2026 15:16 Unpopular opinion: nesreće za koje niko nije kriv zaista postoje... Ne tvrdim da je to ovdje slučaj, jer zaista ne znam šta će istraga pokazati, samo kažem da zaista nigdje u vezi ničega ne postoji 100% garancija... Tragedije se zaista mogu desiti ničijom krivicom...
Naravno, iskaču vozovi, padaju avioni, padaju žičare, autobusi slete sa ceste, ruše se mostovi, padaju zidovi, nadstrešnice kao u Srbiji, nije Sarajevo i BiH izuzetak od toga. Ipak to ne treba da bude normalno i treba poduzeti sve da se to ne desi a nesretnih slučajeva će uvijek biti ma koliko poduizmali određene mjere da se to nesreće preduprijede.
moimoi

#102366 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by moimoi »

Slo Burner wrote: 13/02/2026 15:34 Tramvaji stariji od sarajevskih nisu neubicajeni u evropskim motropolama
Nisu.. ali su odrzavani kao sto se odrzavaju oldtimeri. Dok se kod nas vozi srot.

Uglavnom.. sve vec postaje degutantno.. kao sto to kod nas obicno i biva.
DaysleepeR

#102367 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by DaysleepeR »

Ova tragedija treba da bude konačna kap koja će preliti čašu i dovesti do potpune čistke u GRAS-u.
dječak sa šibicama

#102368 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Voze stariji jer se odrzavaju, a kod nas se ne odrzavaju i svi znamo da grasovci kradu dijelove iz garaza i prepordaju. To je javna tajna, ali se kao i puno puta ranije, svi prave blesavi i kao ne znaju.

Nego ce ici ona prica "nesrece se dogadjaju".

Do narednog slucaja. Guranje glave u pijesak, guranje problema pod tepih, to je sistem u ovoj raspaloj drzavi.
shbc

#102369 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by shbc »

DaysleepeR wrote: 13/02/2026 15:40 Ova tragedija treba da bude konačna kap koja će preliti čašu i dovesti do potpune čistke u GRAS-u.
I ne samo to, vec i da se konacno urbano i normalno Sarajevo obracuna sa bahatim, papanskim i korumpiranim koji je ovaj grad ogadio i onim sto ga najvise vole.

Samo nazalost, mislim da nece biti nista ni od jednog ni drugog.
JovicSA

#102370 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by JovicSA »

Dobro ali kome će prodati neki dio od tramvaja? Pa nije Golf da utuši dijelove. Kome trebaju dijelovi tramvaja?
DaysleepeR

#102371 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by DaysleepeR »

shbc wrote: 13/02/2026 15:43
DaysleepeR wrote: 13/02/2026 15:40 Ova tragedija treba da bude konačna kap koja će preliti čašu i dovesti do potpune čistke u GRAS-u.
I ne samo to, vec i da se konacno urbano i normalno Sarajevo obracuna sa bahatim, papanskim i korumpiranim koji je ovaj grad ogadio i onim sto ga najvise vole.

Samo nazalost, mislim da nece biti nista ni od jednog ni drugog.
Ironično da se najviše blati čovjek koji je konačno nakon 30 godina krenuo da radi nešto po ovom pitanju.
A želi se povratak ljudi koji su doveli do ovog stanja tokom 30 godina i koji i dalje govore kako ništa nije falilo ni staroj prugi ni tramvajima.
last mohicans

#102372 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by last mohicans »

konektovan wrote: 13/02/2026 15:21
dječak sa šibicama wrote: 13/02/2026 14:59 GRASovci novi level bezobrazluka, nije kriv vozac a nesreca je nepredvidiva, dakle nije kriv niko.

sta drugo ocekujes od sindikata
Jel im još Himzanija glavni, jel kriv onaj sto je pustio neispravan tramvaj u saobraćaj, možda?
dječak sa šibicama

#102373 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Nadju oni kupca, uglavice se dio u neki kamion :D

Ja sam imao komsiju radio na trolama kao elektricar, on je otvoreno pricao "ne dobijem platu, ja odnesem dio na buvljak". Valjda mazne onaj dio koji moze prodati, ne znam ne razumijem se.

Takodje gorivo su maznjavali. Pa neko je taj GRAS unistio, a nije prirodna nepogoda.
sahbazzz

#102374 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by sahbazzz »

Ako sad ne iskoriste priliku da ih resetuju, nece nikada. Sok terapija.

Svaki dan im na TV-u prikazivat snimak nesrece i da vide sta znaci kad ne odrzavas vozilo, kad kazes ma dobro je to. Kad vozis, a znas da je vozilo u losem stanju. Na kraju krajeva, kaznjavat i kad ne nose kosulju koja je propisana nekim pravilnikom, kad puse u vozilu i slicno.
JovicSA

#102375 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by JovicSA »

dječak sa šibicama wrote: 13/02/2026 15:45 Nadju oni kupca, uglavice se dio u neki kamion :D

Ja sam imao komsiju radio na trolama kao elektricar, on je otvoreno pricao "ne dobijem platu, ja odnesem dio na buvljak". Valjda mazne onaj dio koji moze prodati, ne znam ne razumijem se.

Takodje gorivo su maznjavali. Pa neko je taj GRAS unistio, a nije prirodna nepogoda.
Za gorivo znam, koristila su se vozila GRASA za privatne potrebe i prevoz. A moguće i za dijelove da kradu, svkakavih nas ima. :roll:
Post Reply