SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

muha_sa

#102326 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by muha_sa »

Nije zablokirala papucica gasa vec neka sklopka :-) koja to može bit sklopka znaju školovaniji od mene a ja ne zabadam nos nit komentiram nešto u što nisam 100% siguran.

Žali bože uništenih života :(
dječak sa šibicama

#102327 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by dječak sa šibicama »

Ako famozna istraga pokaze da je zaglavila tamo neka papucica, onda neko mora biti kriv i odgovoran. Nije pilice pokosio nego ljude.

Dosta vise zataskavanja, jesmo li mi normalan narod da samo klimnemo ramenima. Do kada tako.
muha_sa

#102328 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by muha_sa »

Image
muha_sa

#102329 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by muha_sa »

dječak sa šibicama wrote: 13/02/2026 12:18 Ako famozna istraga pokaze da je zaglavila tamo neka papucica, onda neko mora biti kriv i odgovoran. Nije pilice pokosio nego ljude.

Dosta vise zataskavanja, jesmo li mi normalan narod da samo klimnemo ramenima. Do kada tako.
Kakva ba istraga pored nas dokonih koji sa svojih mindera naprdujemo :-) mi smo najpametnije sveznalice :-)
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#102330 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by pici »

muha_sa wrote: 13/02/2026 12:21
dječak sa šibicama wrote: 13/02/2026 12:18 Ako famozna istraga pokaze da je zaglavila tamo neka papucica, onda neko mora biti kriv i odgovoran. Nije pilice pokosio nego ljude.

Kakva ba istraga pored nas dokonih koji sa svojih mindera naprdujemo :-) mi smo najpametnije sveznalice :-)
Nemresh maHalu izbit iz naske, to je genetski kodirano.
Naslovnica

#102331 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Naslovnica »

Šta će onolika policija na stanici, stoje uz tramvajsku?!
DonieBrasco

#102332 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by DonieBrasco »

Nece niko o ovome pricati za sedmicu dana, a ovi ce idalje zubima da drze fotelje i sve povlastice koje uzivajz za totalni nerad.

Izborna godina da se ne znam ti sta desi koliko da pogine, isto ce biti smo borba i drzi vlast da mogu uzivati.
stetoskop
Grijem se na: Fujitsu 12llce
Vozim: Traktor, ide j€bi ga

#102333 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by stetoskop »

Nije isključena mogućnost da je ovaj tramvaj duže vrijeme bio van upotrebe, ali nakon jučerašnjeg sudara na Ilidži gdje su dva tramvaja isključena iz upotrebe, ovaj nesretni tramvaj pušten u saobraćaj kako bi upotpunio broj vozila.

Istraga će pokazati propuste, da li je ovaj tramvaj pušten u saobraćaj bez redovnih servisnih provjera.
Benq

#102334 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Benq »

Dok se ne zavrsi istraga, prestajemo diskusiju na ovu temu! Svaki sljedeci post ce biti uklonjen, a postoji mogucnost i odstranjivanja sa foruma.
Cherry-Cherry

#102335 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Cherry-Cherry »

Zna li se za djevojčicu kako je?
dječak sa šibicama

#102336 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by dječak sa šibicama »

Cherry-Cherry wrote: 13/02/2026 12:35 Zna li se za djevojčicu kako je?
Znam neke detalje, uglavnom jos je ziva.
DonieBrasco

#102337 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by DonieBrasco »

Vidim po drustvenim mrezama se poziva na proteste neki se datumi zakazuju, pozdravljam ja to ali mislim da je besmisleno da nema to kod nas efekta, nije se jednom desilo iz tagedije u tragediju, iz afere u jos vecu aferu, okean kriminala i korupcije ali moral i cuvanje fotelja kod nadlezenih - vlasti svih nivoa nema granice na sta su spremni.
MMM1977

#102338 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by MMM1977 »

Mi Bosanci smo u svemu ažurni pa je zato onda katastrofa da nemamo sve informacije u roku od dva sata nakon nesreće. Od te informacije nam život zavisi i ako je dobijemo onda će se nesreća poništiti :-)

Vrlo brzo će se sve saznati, imamo putnike, kamere, svjedoke, vozača. Ali ne može odmah a i ne treba jer to ništa promjeniti neće.

Moje misli su uz porodice stradalih.
drndalo

#102339 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by drndalo »

Truba wrote: 13/02/2026 10:11
JOINT_1921 wrote: 13/02/2026 09:36
Truba wrote: 13/02/2026 09:31 Mulja vozac od prve minute
Evo lisen slobode
De bolan ne brukaj se iznosenjem samo tebi smislenih zakljucaka.
Sinkopa paša
Dao voznju
Smislene recenice nije dao
Sinkopa pasa moze biti odbrana na Sudu u Zadru ako vozis jahtu... I ako si Horvatincic. A ni njemu nije bas osobito uspjesna bila.
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#102340 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by konektovan »

novi.dan.nova.nafaka wrote: 13/02/2026 11:26
Qler wrote: 13/02/2026 09:25 Evo ni meni nije jasno? Jel ga ministar izvukao iz garaže i rekao, ma može ovo još...
https://www.index.hr/vijesti/clanak/ple ... 24742.aspx
Andreja Katič je objasnila da je donijela odluku o ostavci "zbog objektivne odgovornosti" te da time "doprinosi smirivanju situacije". Slovensko Delo prenosi njezinu izjavu: "Oni koji moraju osigurati red i sigurnost su policija i tužiteljstvo. Što se tiče poziva drugima, odgovaram da svatko mora razmisliti o vlastitoj odgovornosti, ja jesam."

Dvoje važnih slovenskih ministara dalo je ostavke ne jer su optuženi, ne jer su krivi, već radi "objektivne odgovornosti".
Kada slovenska ministrica pravosuđa kaže da daje ostavku zbog "objektivne odgovornosti", ona zapravo prihvaća da je sustav za koji je bila odgovorna zakazao. Ona nije osobno poslala kriminalce u Novo Mesto. Ona nije kriva za par desetljeća neuspješne integracije romske manjine. Ona nije počinitelja ovog kaznenog djela, osobu koja je još kao maloljetnik evidentirana kao počinitelj kaznenih djela, pustila iz zatvora. Međutim, ona je dio lanca odgovornosti: njezin resor brine o zakonima, pravosuđu, sigurnosnom okviru cijelog društva.
ovo kod nas neces docekati
konektovan

#102341 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by konektovan »

DaysleepeR wrote: 13/02/2026 11:37
Haris.ba wrote: 13/02/2026 11:35
DaysleepeR wrote: 13/02/2026 11:32 Ja ne vidim nikakav problem da Šteta podnese ostavku iz moralnih razloga.
Opet će neko iz SDP-a doći na to mjesto, tako da se neće ništa ideološki promijeniti.
A šŠteta će čita obraza opet izaći na izbore i ima veliku šansu opet da se vrati na to mjesto nakon izbora.

Tako da ne razumijem neki pressing od strane opozicije u tom smjeru.
Sigurno neće neko iz SDA doći na to mjesto.
Mislis da ce mu proci da se stavi na kantonalnu listu poslije ostavke? Mozda. Ali, sumnjam.
Ne postoje nikakve prepreke, čak će mu to biti preporuka i plus.
Bio bi jedan od rijetkih koji je to uradio.
Čovjek je primjer kako jedan političar treba da radi, background mu je strašan, svašta je loše prošao, SDFA godinama pokušava da sruši čovjeka iz čiste zlobe i ljubomore što znaju da svako pored njega izgleda ko diletant. Nije savršen, daleko, ali je postavio ljestvicu svima.
Istog sam misljenja,.
GandalfSivi

#102342 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by GandalfSivi »

Samo da nabijem na neku stvar redakciju Klixa, pa idemo dalje. Ovaj forum je 10 puta normalniji od portala…
drndalo

#102343 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by drndalo »

el_bake007 wrote: 13/02/2026 11:43 Najjace od svega sto ljudi traze glavu za nabit na kolac, bio to vozac ili sef koji je pustio neispravno vozilo u saobracaj ili propustio prijavu o problemu sa sinama a ne vide problem u tome sto glavnim gradom saobraca tramvaj koji je prije 25 godina molio da ga se reciklira. Vjerovatno je bio neka donacija razvijene drzave poput Mozambika ili Laosa
Ko je ono podsjeti nas krenuo u nabavku novih tramvaja da stare hedije vise ne bi bile jedine mogucnosti prevoza?

Sta mislis da prvo pokusamo da ih sve popravimo kako treba da bude, kao u Pragu, pa da se manje moramo zaduziti za nove?

Ili to u Centrali nisu jos obradili?
splinter

#102344 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by splinter »

Baš teška situacija za komentarisanje, mučna i bolna u isto virijeme , ali i opomena u kakvom sistemu i društvu živimo (decenijama). Ne znam baš puno toga o samoj temi, ali kao neko ko živi u ovom gradu i kao i neko čiji je član obitelji prolazio pored same lokacije neposredno prije tragedije uzet ću sebi za pravo da ostavim ovaj komentar, bez ikakvih loših namjera. Stvarno ne znam šta je uzrok koji je doveo do onakvog kretanja tramvaja i svega što je usljedilo nakon toga. Evidentno je da je moglo doći kao posljedica ljudskog faktora (dodavanja gasa vozača) što se valjda nije desilo, a i istraga je svakako u toku ili sitiuacija uzrokovana nekm akutnim patološkim stanjem povezanim sa srcem ili mozgom (infarkt miokarda, cerebrovaskularni inzult) što se vjerovatno nije desilo, jer mi vozač ne djeluje kao da jeste, kao i nekom greškom na samom tramvaju, a o čemu stvano nemam pojma diskutovati. Eventulno još ne znam kakvo je stanje tračnica na tom dijelu, mada je svakako brzina bila prevelika. Nepoznato je (za sada) i gdje se tačno desio defekt, ali npr možda bi i gora situacija bila da je onaj semafor (prije same raskrsnice) koji je bio otvoren za prolaz, bio na crvenom, a glavna saobraćajnica u tom trenutku puna auta ili možda i tramvaja u oba smjera. Ovo govorim čisto zbog toga koliko je cijela situacija bila ozbiljna, odnosno koliko je cijeli taj sistem javnog gradskog prevoza ozbiljna i kompleksna stvar. U pitanju je linija 1, dakle najkraća tramvajska linija, a koja ide kroz dionicu gdje se ostvaruju najniže brzine, sad da li su na tu liniju svjesno ili ne postavljani poprilično izraubovani tramvaji ili ne, haj ga znaj. Sve su to insinuacije. Šta god da je bilo, ljudski život se ne može vratiti, ali za neki nauk ubuduće možda napraviti neke efikasne sigurnosne mjere, npr ugraditi neki automatski sistem ograničenja brzine tramvaja na 30 km/h ili neke blokade ubrzanja, pogotovu cijeli potez Centra i Starog grada.
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#102345 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by mk ultra »

To sto je tramvaj star to nema nikakve veze..

To je nesto ovako

Jednom kad se prihvatilo ispod norme, sve jedno za drugim ide.

Moze, nece nista, i tako dalje i tako dalje...

Mislim da i kad su ranije iskakali da je bilo slicnih problema samo da je iskako na ravnijim dijelovima ili na dijelovima gdje nije stanica...

Ovako na pogresnom mjestu i to je to
drndalo

#102346 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by drndalo »

gistro wrote: 13/02/2026 11:54
muha_sa wrote: 13/02/2026 11:48
bitanga_sa_otesa wrote: 12/02/2026 22:55

krivulja momenta elektromotora ide linearno ,ako su zbog kvara motori dobili punu struju moze on dosta brzo ubrzati.
Ko zna zna :thumbup:

Sad sretoh komšiju koji godinama vozi tramvaj--čovjek sjeban do bola :-) ta se neka elektro sklopa zaljepila i tramvaj dobio struju koja ga je katapultirala :( nije prvi put da se tako nešto desi na ovim šklopocijama od tramvaja :-) nesreca je što se ovaj put desilo u krivini :(
Da su pametni vozači Grasa sad svaki treba da odbije da vozi stare tramvaje
Naravno, to bi bilo odlicno rjesenje... Za koga?

Mozda da za ubuduce vise vode racuna o ispravnosti vozila i vracaju na servis neispravna...?
konektovan

#102347 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by konektovan »

drndalo wrote: 13/02/2026 13:38
el_bake007 wrote: 13/02/2026 11:43 Najjace od svega sto ljudi traze glavu za nabit na kolac, bio to vozac ili sef koji je pustio neispravno vozilo u saobracaj ili propustio prijavu o problemu sa sinama a ne vide problem u tome sto glavnim gradom saobraca tramvaj koji je prije 25 godina molio da ga se reciklira. Vjerovatno je bio neka donacija razvijene drzave poput Mozambika ili Laosa
Ko je ono podsjeti nas krenuo u nabavku novih tramvaja da stare hedije vise ne bi bile jedine mogucnosti prevoza?

Sta mislis da prvo pokusamo da ih sve popravimo kako treba da bude, kao u Pragu, pa da se manje moramo zaduziti za nove?

Ili to u Centrali nisu jos obradili?
To sto se krenulo u obnovu, ne moze ih amnestirati za odgovornost u ovom slucaju, od uprave grasa, vlade...ko god to bio.
konektovan

#102348 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by konektovan »

mk ultra wrote: 13/02/2026 13:45 To sto je tramvaj star to nema nikakve veze..

To je nesto ovako

Jednom kad se prihvatilo ispod norme, sve jedno za drugim ide.

Moze, nece nista, i tako dalje i tako dalje...

Mislim da i kad su ranije iskakali da je bilo slicnih problema samo da je iskako na ravnijim dijelovima ili na dijelovima gdje nije stanica...

Ovako na pogresnom mjestu i to je to
hebo sve ako drot nije nase gore list, ima taj akcent... :lol:
LSD

#102349 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by LSD »

Cherry-Cherry wrote: 13/02/2026 12:35 Zna li se za djevojčicu kako je?
Borba za zivot, eto kako je. Teska borba.
Valjda se izvuce, ako Bog da.

Za ovu tragediju od juce neko treba fasovati dugogodisnju robiju. Nema slucajno ili desilo se. Samo da ne bude pojeo vuk magarca.
drndalo

#102350 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by drndalo »

Truba wrote: 13/02/2026 12:07 Sto vozac nije vikao papucica gasa
Nego se poturao nervni slom mozdani slosenje i sta jos
Na kraju sinkopa
Ne budi vise glup sa tom sinkopom...

Znas li ti da su tvoje kolege sa faxa iz Avaza sve istrazili kako treba i prenijeli ispravno?

Ako ne znas, sacuvaj malo obraza, moze ti zatrebati.
Post Reply