Danguba wrote: ↑12/02/2026 20:10
Ovdje je nepobitno da tramvaj dobiva ubrzanje(u poredjenju sa autom pored njega).
Treba utvrditi sta je bio uzrok tome, greska vozaca, tehnicka neispravnost ili nesto trece.
Da, vidljivo dobija ubrzanje kako je vidljivo na filmiću sa Klixa, čak i uzimajući u obzir grešku lineariteta kadra filma iz uglova ka centru i obratno..
Ali, ali taj triangl gdje se ukrštavaju 3 dvokolosječne tram. pruge i što još u ovom slućaju komplicira situaciju, 6 kontaktnih vodova od 600V= napona..., koji se ukrštaju.
Ako isključimo vozačevo zdravstveno stanje (srčani/ moždani udar), strah, šok i starost neremontovanih čeških tramvaja, od kojih su zadnji i u najvećem broju stigli iz
ČKD (Českomoravská – Kolben - Daněk) Prahe 1983.g., dakle pred Olimpijadu.., onda mislim, ne tvrdim, da "u tom grmu....." - kontaktnoj mreži leži problem (ne da je neispravna, već u ispravnim režimima vožnje preko rasklopaca/sekcionera i preko mrtvih vodova).
Naime tramvaji imaju najčešće, kao i el. lokomotive EDK - elektrodinamsku kočnicu, zatim zračnu, sa komprimiranim zrakom i pritvrdnu, tj. ručnu za krajnju nuždu i pri stajanju parkiranju na ravnici i u brdu.
Neki, kao Washingtonci su imali i elektromagnetnu, koja je izduženom kotvom upirala u šinu i po potrebi pojačavala kočenje.
I prve Tatre T3 - češke su takvu imale, to sam već pozaboravljao, a i ovi neremontirani ČKD K2 - YU isporuke do 1983.g..
Na ovom 3 - anglu kontaktnih mreža ima više kratkih dionica tkzv. "mrtvog vida" između kojih se nalazi izolirani rastavljači, tj. takozvani rasklopci ili sekcioneri.
Jako je opasno pod "mrtvi vod" ulaziti sa većom brzinom, ako u tome momentu kompresor nije dovoljno nabio zrak za potrebe zračne kompresorske kočnice, a druge koliko se sjećam "Čeh" ne posjeduje...
Naime EDK ne može kočiti pod mrtvim vodom, da pače čak nekad vozilo dobija ubrzanje kad se EDK aktivira nad "mrtvim vodom", ne uvijek, jer nema elektromagnetnog polja ili je bitno umanjeno u statoru i rotoru istosmjernih motora, kakvi su ugrađeni kod starih tramvaja, kojima nisu ugrađeni izmjenični sa tiristorskim ili IGB tranzistorskim pretvaračima, da ne zamaram dalje. A još ako zračna kočnica "nije spremna" i eto problema.
Eto, to je ukratko jedna od realnih mogučnosti ubrzavanja i ne mogučnosti prikočenja travaja.
A iskočenje na pred 2 godine remontiranoj pruzi

ne vjerujem da su skretnički jezičci/lire bile krivo postavljene, jer su ove skretnice automatske i elektromagnetske, mislim i sa grijanjem, a kako smo imali jaču zimu sa velikim padavinama, mislim da čak i to treba uzeti u razmatranje.