Gras all about

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
bumerangss

#9301 Re: Gras all about

Post by bumerangss »

Hakiz wrote: 12/02/2026 20:42
vjeshalica wrote: 12/02/2026 20:36
Hakiz wrote: 12/02/2026 20:32

Kako je očito da je brzina prevelika za skretanje, može se slobodno pretpistaviti da brzina nije zbog namjere vozača. Vozač je sigurno znao kojom brzinom može skrenuti.

To bi bila indicija da brzina mora biti posljedica kvara, ili nečega drugog, ali sigurno ne vozačeve namjere.
Kod tebe ne postoji mogucnost pogresne procjene vozaca zar ne?
Postoji. Ali, brzina kojom je ušao u krivinu bi i laiku bila očito prevelika za sigurno skretanje, kamoli profesionslnom vozaču.

Ono šta bi nas pomirilo je to da je vozač ubrzao (možda da stigne proći semafor), planirajući da će tik pred skretnicom usporiti toliko da sigurno prođe, a da je u trenutku pokušaja usporavanja kvar na "gasu" ili kočnici onemogućio usporavanje.
I mene zanima ako mu je kocnica otkazala i na samom pocetku kod prokredit banke da li je mogao razviti onakvu brzinu do okretnice?
Kao da je niz Dalmatinsku išao a ne ulicom koja je skoro vodoravna....????
loudness

#9302 Re: Gras all about

Post by loudness »

Danguba wrote: 12/02/2026 20:10 Ovdje je nepobitno da tramvaj dobiva ubrzanje(u poredjenju sa autom pored njega).
Treba utvrditi sta je bio uzrok tome, greska vozaca, tehnicka neispravnost ili nesto trece.
Da, vidljivo dobija ubrzanje kako je vidljivo na filmiću sa Klixa, čak i uzimajući u obzir grešku lineariteta kadra filma iz uglova ka centru i obratno..

Ali, ali taj triangl gdje se ukrštavaju 3 dvokolosječne tram. pruge i što još u ovom slućaju komplicira situaciju, 6 kontaktnih vodova od 600V= napona..., koji se ukrštaju.

Ako isključimo vozačevo zdravstveno stanje (srčani/ moždani udar), strah, šok i starost neremontovanih čeških tramvaja, od kojih su zadnji i u najvećem broju stigli iz ČKD (Českomoravská – Kolben - Daněk) Prahe 1983.g., dakle pred Olimpijadu.., onda mislim, ne tvrdim, da "u tom grmu....." - kontaktnoj mreži leži problem (ne da je neispravna, već u ispravnim režimima vožnje preko rasklopaca/sekcionera i preko mrtvih vodova).

Naime tramvaji imaju najčešće, kao i el. lokomotive EDK - elektrodinamsku kočnicu, zatim zračnu, sa komprimiranim zrakom i pritvrdnu, tj. ručnu za krajnju nuždu i pri stajanju parkiranju na ravnici i u brdu.

Neki, kao Washingtonci su imali i elektromagnetnu, koja je izduženom kotvom upirala u šinu i po potrebi pojačavala kočenje.
I prve Tatre T3 - češke su takvu imale, to sam već pozaboravljao, a i ovi neremontirani ČKD K2 - YU isporuke do 1983.g..
Na ovom 3 - anglu kontaktnih mreža ima više kratkih dionica tkzv. "mrtvog vida" između kojih se nalazi izolirani rastavljači, tj. takozvani rasklopci ili sekcioneri.

Jako je opasno pod "mrtvi vod" ulaziti sa većom brzinom, ako u tome momentu kompresor nije dovoljno nabio zrak za potrebe zračne kompresorske kočnice, a druge koliko se sjećam "Čeh" ne posjeduje...
Naime EDK ne može kočiti pod mrtvim vodom, da pače čak nekad vozilo dobija ubrzanje kad se EDK aktivira nad "mrtvim vodom", ne uvijek, jer nema elektromagnetnog polja ili je bitno umanjeno u statoru i rotoru istosmjernih motora, kakvi su ugrađeni kod starih tramvaja, kojima nisu ugrađeni izmjenični sa tiristorskim ili IGB tranzistorskim pretvaračima, da ne zamaram dalje. A još ako zračna kočnica "nije spremna" i eto problema.

Eto, to je ukratko jedna od realnih mogučnosti ubrzavanja i ne mogučnosti prikočenja travaja.
A iskočenje na pred 2 godine remontiranoj pruzi :roll: ne vjerujem da su skretnički jezičci/lire bile krivo postavljene, jer su ove skretnice automatske i elektromagnetske, mislim i sa grijanjem, a kako smo imali jaču zimu sa velikim padavinama, mislim da čak i to treba uzeti u razmatranje.
Last edited by loudness on 12/02/2026 22:10, edited 4 times in total.
Excel2

#9303 Re: Gras all about

Post by Excel2 »

Kazu da je vozac rekao da je sam tramvaj ubrzavao i da nije mogao stati.
bumerangss

#9304 Re: Gras all about

Post by bumerangss »

vjeshalica wrote: 12/02/2026 20:56 Pogresne procjene su cudo. Ako je to u pitanju. Jednostavno ljudi i pored iskustva naprave svemirsko sranje. Za nadati se da je tehnicki razlog ako je neka utjeha.
Ima i takvih vozaca. Jucer sam stajao na stanici Pofalici i vidio i cuo kako se stadler zafurao prema gradu i poceo zvoniti skoro od crkve da se putnici odmaknu od pruge koji cekaji na semaforu prema ekonomskoj skoli a da bi on uspio profurati kroz svoje treptajuci semafor.
A bio je pun putnika
Treba priznati da ima dosta vozaca šumahera

Sreca pa danas u ovom kecu sigurno nije bilo puno putnika i sama je sreca u nesreci pa nema desetine mrtvih
perfect_guy

#9305 Re: Gras all about

Post by perfect_guy »

bumerangss wrote: 12/02/2026 21:33
Na tvsa kažu da vozac ima 30 godina rada viznje tramvaja... sigurno nije svojom voljom vozio onako brzo
jutros je malo iza pola 8 ovaj tramvaj okrenuo na dvici, bivši revizor bio za komandom, ručno prebacio skretnicu, nije prebacila automatika
bumerangss

#9306 Re: Gras all about

Post by bumerangss »

HelaS wrote: 12/02/2026 21:11
kakotakonikako wrote: 12/02/2026 21:01 Zbog ovakvih stvari ostavka nadleznih bi bila normalna stvar.

:bih:
Nadležan je direktor GRAS-a i šefovi po hijerarhiji ispod
I ja se slažem. Prvo direktno odgovorne osobe u firmi ukljucujuci i direktora.

Ne branim Stetu ali jedini ministar ciji se pozitivan rad vidi. Kako bi tek pljuvali po njemu da je mjesto ove krntije bio stadler :-)
last mohicans

#9307 Re: Gras all about

Post by last mohicans »

I ja sam to pomislio, 1 uvijek najmanje putnika, 4ka vise. Sreca da nije bilo na kraju smjene školaraca ili na velikom odmoru. Po nagađanjima iz navodnih "vozačevih" izjava, dobro je da mu je bilo zeleno, sta bi bilo da je crveno kad je iz pravca Imortanea zeleno..
maxell_sarajevo

#9308 Re: Gras all about

Post by maxell_sarajevo »

Jesu li uhapšeni vozač, direktor i šef koji je potpisao tehničku ispravnost vozila?
Capajebo

#9309 Re: Gras all about

Post by Capajebo »

maxell_sarajevo wrote: 12/02/2026 22:02 Jesu li uhapšeni vozač, direktor i šef koji je potpisao tehničku ispravnost vozila?
Jedino mogu biti uhapseni vozac ili taj neki majstor sto je potpisao nalog za izlazak vozila. Qrac ce kod nas ikad neki sef a posebno direktor imati ikakvu odgovornost.
Pandakonda

#9310 Re: Gras all about

Post by Pandakonda »

Negdje procitah da je moguce da je regulator napona otkazao i da je tramvaj dobio "zivu struju". Ne znam sta pored toga moze onoliko ubrzanje opisati kad se uzme u obzir kolika je dionica kod ambasade
toska

#9311 Re: Gras all about

Post by toska »

loudness wrote: 12/02/2026 21:42
Danguba wrote: 12/02/2026 20:10 Ovdje je nepobitno da tramvaj dobiva ubrzanje(u poredjenju sa autom pored njega).
Treba utvrditi sta je bio uzrok tome, greska vozaca, tehnicka neispravnost ili nesto trece.
Da, vidljivo dobija ubrzanje kako je vidljivo na filmiću sa Klixa, čak i uzimajući u obzir grešku lineariteta kadra filma iz uglova ka centru i obratno..

Ali, ali taj triangl gdje se ukrštavaju 3 dvokolosječne tram. pruge i što još u ovom slućaju komplicira situaciju, 6 kontaktnih vodova od 600V= napona..., koji se ukrštaju.

Ako isključimo vozačevo zdravstveno stanje (srčani/ moždani udar), strah, šok i starost neremontovanih čeških tramvaja, od kojih su zadnji i u najvećem broju stigli iz ČKD (Českomoravská – Kolben - Daněk) Prahe stigli 1983.g., dakle pred Olimpijadu.., onda mislim, ne tvrdim, da "u tom grmu....." - kontaktnoj mreži leži problem.

Naime tramvaji imaju najčešće, kao i el. lokomotive EDK - elektrodinamsku kočnicu, zatim zračnu, sa komprimiranim zrakom i pritvrdnu, tj. ručnu za krajnju nuždu i pri stajanju parkiranju na ravnici i u brdu.

Neki, kao Washingtonci su imali i elektromagnetnu, koja je izduženom kotvom upirala u šinu i po potrebi pojačavala kočenje.
Moguće su i prve Tatre T3 - češke takvu imale, to sam već pozaboravljao.
Na ovom 3 - anglu kontaktnih mreža ima više kratkih dionica tkzv. "mrtvog vida" između kojih se nalazi izolirani rastavljači, tj. takozvani rasklopci ili sekcioneri.

Jako je opasno pod "mrtvi vod" ulaziti sa većom brzinom, ako u tome momentu kompresor nije dovoljno nabio zrak za potrebe zračne kompresorske kočnice, a druge "Čeh" ne posjeduje...
Naime EDK ne može kočiti pod mrtvim vodom, da pače čak nekad vozilo dobija ubrzanje kad se EDK aktivira nad "mrtvim vodom", ne uvijek, a ako zračna kočnica "nije spremna", jer nema elektromagnetnog polja ili je bitno umanjeno u statoru i rotoru istosmjernih motora, kakvi su ugrađeni kod starih tramvaja, kojima nisu ugrađeni izmjenični sa tiristorskim ili IGB tranzistorskim pretvaračima, da ne zamar dalje.

Eto, to je ukratko jedna od realnih mogučnosti ubrzavanja i ne mogučnosti prikočenja travaja.
A iskočenje na pred 2 godine remontiranoj pruzi :roll: ne vjerujem da su skretnički jezičci/lire bile krivo postavljene, jer su ove skretnice automatske i elektromagnetske, mislim i sa grijanjem, a kako smo imali jaču zimu sa velikim padavinama, mislim da čak i to treba uzeti u razmatranje.
Pišeš referat onako ili se nekada gledao pun ČKD tramvaj kada koči na stanici pri normalnoj vožnji?

Ima više sistema kočenja (opisano na crnoj kronici), ali ti ispisa ekspertski, a ignorišeš EM kočnicu.
EM može biti panik kočnica (opasno za putnike) i tad se zalijepi skroz za šine, nisam viđao izbliza ali jesam varničenja od trenja, a radi i kao obična pri opterećenju, ledu...tada se ne lijepi za šine već spušta blizu njih, vjerovatno neka automatika, dovoljno za otežane uslove.

Nije nauka samo obratite pažnju na te željezne poluge dok pun tramvaj koči na stanici i kako se iste približavaju i udaljavaju od šina, radi se o par cm, ali ne može se ne primjetiti.
ZoomZoomKiwi

#9312 Re: Gras all about

Post by ZoomZoomKiwi »

Šta je zanimljivo za taj K2YU tramvaj, koji je u osnovi zglobna verzija T3, jeste da nema dead-man’s switch.
The tram is powered by four TE 022 series-wound traction motors, each with an output of 44 kW, manufactured by the ČKD Praha company. Each pair on a bogie is connected in series, while both groups are connected in paralel. The motors are placed lengthwise, powering the wheels via a bevel gear, in order to reduce noise. Power was regulated by a set of resistors with a TR37 accelerator. A dead man's switch was left out compared to the T2. Braking was conducted in two stages, using the rear bogie's brakes in the first stage and all brakes in the second.

Key Brake Systems:
Electrodynamic Brake (Service Brake): This is the primary braking system, which acts directly on the motors to slow the tram. It is capable of acting as a generator, converting kinetic energy back into electrical energy.

Drum Brakes (Mechanical Brake): Located on the motor shafts, these are used for parking and as a secondary brake. They are released by an electric solenoid (battery-powered) and act as a fail-safe; if power fails, the drums do not release, preventing the tram from moving.

Magnetic Rail Brakes (Emergency Brake): Each truck is equipped with four magnetic brakes (one between the wheels on each side). These are used for rapid stopping or in emergency situations.

Incidents: While generally reliable, some older models have faced issues, such as reported failures of the operating electrodynamic brake in extreme cases
tuitamo

#9313 Re: Gras all about

Post by tuitamo »

maxell_sarajevo wrote: 12/02/2026 22:02 Jesu li uhapšeni vozač, direktor i šef koji je potpisao tehničku ispravnost vozila?
Zašto bi bili? Ne valjaj gluposti bošnjače.

Mogao je tramvaj biti ispravan u 7:00 i pokvariti se u 7:30h.
Uvijek je pregled u datom trenutku. U svijetu iskaču iz šina novi vozovi. Kvarovi se dešavaju.

Ono što je nauka iz ovoga, ako je u pitanju kvar ovih starig krntija. Naručiti nove tramvaju na kredit i kraj priče. Mada nema garancije. Nikad je neće biti. Sve se moze pokvariti.
Haris.ba

#9314 Re: Gras all about

Post by Haris.ba »

Ne zna se je li tehnicka neispravnost prouzrokovala nesrecu. Ide vjestacenje koje moze trajati danima, sedmicama.

Vozac ce biti uhapsen.
DonieBrasco

#9315 Re: Gras all about

Post by DonieBrasco »

Sve dok ne zaglavi u nekoj ladici negdje.
Haris.ba

#9316 Re: Gras all about

Post by Haris.ba »

DonieBrasco wrote: 12/02/2026 22:41 Sve dok ne zaglavi u nekoj ladici negdje.
Zato uvesti glasanje od strane naroda za glavnog tuzioca.
Labirint

#9317 Re: Gras all about

Post by Labirint »

Nedavno (2024) je tramvaj u oslu iskocio takodjer iz sina i gpt kaze da je uzrok nesrece bio gubitak svijesti vozaca u trenutku i ostavljanje tramvaja "na gasu".. tako da sve i jedna situacija je moguca zato je sad klasicno lesinarenje donositi bilo kakve zakljucke... nadajmo se da ce makar istraga biti svijetli primjer kako bi sistem trebao djelovati...nadajmo se

https://n1info.ba/svijet/foto-tramvaj-s ... rijedjene/
zilog

#9318 Re: Gras all about

Post by zilog »

vjeshalica wrote: 12/02/2026 19:45
zilog wrote: 12/02/2026 17:47
vjeshalica wrote: 12/02/2026 17:43

Definitivno se vidi da naglo dobija ubrzanje, ali to je neka sreca u nesreci da ima snimak i d aje javno objavljen iako kako biva ce se pokusati i to na neki nacin zataskati
Definitivno?!

Ponovo pogledah video i zakljucih da DEFINITIVNO lazes!!!
Ja lazem? Tramvaj dobija naglo ubrzanje to se iz aviona vidi tako da ostavis svoja njesra za sebe. Poyy
1. Otvoris video na YT

2. Otvoris Statistics for nerds. Tu imas precizne timestamp-ove (u desetinama i stotinama milisekundi), nakon t: (sekunde.milisekunde)

3. Tackom '.' i zarezom ',' pomices za po jedan frame

4a. Na 11.92 "nos" tramvaja ulazi u kadar (reper 1)
4b. Na 13.50 "rep" tramvaja prolazi tacku ulaska u kadar (reper 1)
4c. Vrijeme prolaska, cijele duzine tramvaja (20.4 m), kroz reper1 => 1.58 sekundi

5a. Na 13.05 "nos" tramvaja dotice onaj svijetli stub, lijevo od Holiday-a (reper 2)
5b. Na 14.69 "rep" tramvaja prolazi reper 2
5c. Vrijeme prolaska, cijele duzine tramvaja, kroz reper2 => 1.64 sekundi

Iz ovoga se moze zakljuciti, da se tramvaj, pri ulasku u kadar, kretao cca (20.4m / 1.58s) = 12.911 m/s ili 46.481 km/h
, a kada je bio naspram Holiday-a, kretao se cca (20.4m / 1.64s) = 12.439 m/s ili 44.78 km/h

44.78 km/h je sporije od 46.481 km/h, a ne brze.

Mislim da dugujes izvinjenje, ne meni, ja cu se tebi izviniti zbog uvrede, ali sigurno ostatku foruma...

Napomena: brzine su racunate na osnovu duzine tramvaja sa wikipedie, ali vrijeme prolaska orijentira nesumnjivo pokazuje, da nije bilo nikakvog naglog ubrzanja (sem onog centrifugalnog, sto je prevrtalo tramvaj). Naglog ubrzanja nije ni moglo biti, jer je kombinovana snaga svih motora (4x44kW), naspram tezine tramvaja (21900 kg), pri toj brzini, nedovoljna da promjeni brzinu vise od 0.6186 m/s^2
loudness

#9319 Re: Gras all about

Post by loudness »

zilog wrote: 13/02/2026 01:36
zilog wrote: 12/02/2026 17:47

Definitivno?!

Ponovo pogledah video i zakljucih da DEFINITIVNO lazes!!!
Ja lazem? Tramvaj dobija naglo ubrzanje to se iz aviona vidi tako da ostavis svoja njesra za sebe. Poyy
1. Otvoris video na YT

2. Otvoris Statistics for nerds. Tu imas precizne timestamp-ove (u desetinama i stotinama milisekundi), nakon t: (sekunde.milisekunde)

4c. Vrijeme prolaska, cijele duzine tramvaja (20.4 m), kroz reper1 => 1.58 sekundi

5a. Na 13.05 "nos" tramvaja dotice onaj svijetli stub, lijevo od Holiday-a (reper 2)

Iz ovoga se moze zakljuciti, da se tramvaj, pri ulasku u kadar, kretao cca (20.4m / 1.58s) = 12.911 m/s ili 46.481 km/h
, a kada je bio naspram Holiday-a, kretao se cca (20.4m / 1.64s) = 12.439 m/s ili 44.78 km/h

Mislim da dugujes izvinjenje, ne meni, ja cu se tebi izviniti zbog uvrede, ali sigurno ostatku foruma...

Napomena: brzine su racunate na osnovu duzine tramvaja sa wikipedie, ali vrijeme prolaska orijentira nesumnjivo pokazuje, da nije bilo nikakvog naglog ubrzanja (sem onog centrifugalnog, sto je prevrtalo tramvaj). Naglog ubrzanja nije ni moglo biti, jer je kombinovana snaga svih motora (4x44kW), naspram tezine tramvaja (21900 kg), pri toj brzini, nedovoljna da promjeni brzinu vise od 0.6186 m/s^2
Neovisno šta video prikazuje, a posebno pošto ulazi u krivinu, a ne ide pravcem ispred posmatraća, dolazi do greške takvog mjerenja, zbog nelinearnosti uzorkovanja stvarnog pređenog puta.....

Drugo, ovdje se na forumu javio pješak koji je od Srednje tehničke škole, ka Ambadadi SAD prelazio pješački prelaz i tvrdi da je upravo taj dotični tramvaj čekao na crvenom svjetlu - pred pješačkom zebrom.
Znači, njegova Vo=0 km/h (m/s), a kad ulazi u kadar filma već pravo "gari", što će reći da je od 0 km/h (m/s), pa do te neke cca 46 km/h na samo 15 - tak metara itekako imao veliko ubrzanje prema opažanju od početne nulte brzine.
Kada se nageo na oko 65 ÷ 70° prema cesti, tu je negdje bila Vmax, još se drži u tračnicama, ali zadnji kraj iza harmonike/mjeha, dobija dodatno ubrzanje, tangencijalno izlijeće i za sobom povlači i prednji vagon i od tog momenta cijelo vozilo usporava, a posebno nakon što i ovaj prednji dio vagona sa upravljačnicom također iskače iz tračnica, a zaustavlja se malo poslije što je zadnji vagon svojim zadnjim bokom udario u vozilo na cesti koje je također došlo iz ul. Franca Lechara.

Znači ipak neobjašnjivo startno ubrzanje, a kakav se istovjetan događaj, vezano za početno veliko ubrzanje od Vo=0 km/h (m/s), pa do momenta sudara, desio i sa el. muzejskim vozilom, od nultog ka velikom ubrzanju, prilikom čega je udario u repliku konjskog muzejskog tramvaja, konjima ozlijedio noge i kamermana oborio na zemlju, a sve na proslavi 122 godine gradskog prometa u Sarajevu 25.nov.2007.g.

Bio sam u neposrednoj blizini događaja i kad sam vidio "zahuktali" električni muzejski tramvaj, jedva sam munjevito utekao sve do ispred konja, koji su prednjim kopitama od straha uslijed potiska od konjskog muzejskog tramvaja potrčali i razbili zadnju šajbu na policijskom vozilu osiguranja......

zilog

#9320 Re: Gras all about

Post by zilog »

loudness wrote: 13/02/2026 07:04
zilog wrote: 13/02/2026 01:36
1. Otvoris video na YT

Neovisno šta video prikazuje, a posebno pošto ulazi u krivinu, a ne ide pravcem ispred posmatraća, dolazi do greške takvog mjerenja, zbog nelinearnosti uzorkovanja stvarnog pređenog puta.....

Drugo, ovdje se na forumu javio pješak koji je od Srednje tehničke škole, ka Ambadadi SAD prelazio pješački prelaz i tvrdi da je upravo taj dotični tramvaj čekao na crvenom svjetlu - pred pješačkom zebrom.
Znači, njegova Vo=0 km/h (m/s), a kad ulazi u kadar filma već pravo "gari", što će reći da je od 0 km/h (m/s), pa do te neke cca 46 km/h na samo 15 - tak metara itekako imao veliko ubrzanje prema opažanju od početne nulte brzine.
Spoiler
Show
Kada se nageo na oko 65 ÷ 70° prema cesti, tu je negdje bila Vmax, još se drži u tračnicama, ali zadnji kraj iza harmonike/mjeha, dobija dodatno ubrzanje, tangencijalno izlijeće i za sobom povlači i prednji vagon i od tog momenta cijelo vozilo usporava, a posebno nakon što i ovaj prednji dio vagona sa upravljačnicom također iskače iz tračnica, a zaustavlja se malo poslije što je zadnji vagon svojim zadnjim bokom udario u vozilo na cesti koje je također došlo iz ul. Franca Lechara.

Znači ipak neobjašnjivo startno ubrzanje, a kakav se istovjetan događaj, vezano za početno veliko ubrzanje od Vo=0 km/h (m/s), pa do momenta sudara, desio i sa el. muzejskim vozilom, od nultog ka velikom ubrzanju, prilikom čega je udario u repliku konjskog muzejskog tramvaja, konjima ozlijedio noge i kamermana oborio na zemlju, a sve na proslavi 122 godine gradskog prometa u Sarajevu 25.nov.2007.g.

Bio sam u neposrednoj blizini događaja i kad sam vidio "zahuktali" električni muzejski tramvaj, jedva sam munjevito utekao sve do ispred konja, koji su prednjim kopitama od straha uslijed potiska od konjskog muzejskog tramvaja potrčali i razbili zadnju šajbu na policijskom vozilu osiguranja......

Kolega, odmah, sa tim "pjesakom", prosetaj do PMF-a i napisite disertaciju, kako sa motorima od ukupno 176 kW, za sekundu, ubrzati mrcinu od 21 tone, do brzine 13 m/s. Nobelova zagarantovana, prije Trumpa... :mrgreen:

Video koji si priheftao, prikazuje sudar - izmjenu momenta, sto je fizika koja nema veze sa ovim slucajem (samo 1 tramvaj, pogon i kocnice).
BiBi911

#9321 Re: Gras all about

Post by BiBi911 »

Zilog

176kw po osovini(ono gdje su "tockovi") ili x koliko ima tockova.

Sory ja se ne konatam u to pa me zanima.

176kw x4 na tezinu od 20tona opet ne djeluje da na par metara moze ubrzat tako brzo do 50tak kmh

na zeljezu sa zeljeznim tockovima.
zilog

#9322 Re: Gras all about

Post by zilog »

BiBi911 wrote: 13/02/2026 07:33 Zilog

176kw po osovini(ono gdje su "tockovi") ili x koliko ima tockova.

Sory ja se ne konatam u to pa me zanima.

176kw x4 na tezinu od 20tona opet ne djeluje da na par metara moze ubrzat tako brzo do 50tak kmh

na zeljezu sa zeljeznim tockovima.
Ukupno, po vozilu, 4x44 kW, spomenuto ovdje na forumu. Na wikipediji je 4x40 kW
novi.dan.nova.nafaka

#9323 Re: Gras all about

Post by novi.dan.nova.nafaka »

dresdener78 wrote: 12/02/2026 18:30 U Sarajevo sam prvi put stigao 2006. godine, i javni prevoz je još itekako izgledao OK. A tokom sljedećih godina, bilo je sve gore.

Iz mojih istraživanja, period od neke 2012. godine kada je već vladala agonija, puno linija nije vozilo redovno ili uopće nisu funkcionisale, vozila sve zapuštenija, prevoz sve manje pouzdan:

Zbog kritičnog stanja tramvajske pruge koja je većim dijelom remontovana prije skoro 40 godina (ili čak i više), u periodu od 2012. do 2015. godine nerijetka pojava su postala iskakanja tramvaja iz šina na skretnicama na glavnim gradskim raskrsnicama. Došlo je i do nekoliko sudara tramvaja na pogreš-no prebačenim skretnicama:
Dana 29. 7. 2013. godine tramvaj Lohner gar. br. 805 iskočio je iz šina u blizini Tehničke škole.
Dana 1. 11. 2013. godine su se na istoj lokaciji zbog pogrešno prebačene, dotrajale skretnice sudarili tramvaji K2YU gar. br. 215 + K2YU gar. br. 228. Dana 8. 9. 2014. godine desio se manji sudar tramvaja K2YU gar. br. 212 + Lohner gar. br. 818 na Alipašinom mostu.
Dana 5. 3. 2015. g. na Skenderiji je iz šina iskočio tramvaj K2YU gar. br. 271.
I dana 20. 4. 2015. g. na okretaljci Nedžarići iz šina je iskočio tramvaj tipa K2YU.
Dana 3. 3. 2017. godine, na Nedžarićima je iz šina iskočio tramvaj SATRA 2 gar. br. 505.
Dana 30. 6. 2017. godine, kod Tehničke škole je došlo do iskakanja tramvaja Düwag gar. br. 909 iz šina.
Dana 9. 7. 2018. godine, na Skenderiji iz šina je iskočio tramvaj tipa K2YU, gar. br. 518.
Dana 30. 11. 2018. godine, kod Tehničke škole iz šina je iskočio tramvaj GT8 gar. br. 554.
Dana 24.6.2019. godine, na Dolac Malti je iz šina iskočio tramvaj K2YU gar. br. 514.
= Dakle ovo je spisak koji sam istražio samo za navedeni period od nekih 7 godina. Ne isključujem da je tih slučajeva bilo još više, izvor mi je bila dnevna štampa.
Hvala za odličan post!
Da li je bilo iskakanja novih tramvaja - raja piše, ali nikako da nađem takvu vijest?
Haris.ba

#9324 Re: Gras all about

Post by Haris.ba »

novi.dan.nova.nafaka wrote: 13/02/2026 07:54 Da li je bilo iskakanja novih tramvaja - raja piše, ali nikako da nađem takvu vijest
Nedavno je na Ilidzi novi iskocio.
tuitamo

#9325 Re: Gras all about

Post by tuitamo »

Novinari i narod željni svježe krvi. Ni 24h niti tačan uzrok sačekati ne mogu. Daj krvi.
Post Reply