SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
- dječak sa šibicama
#102051 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Kod nas uvijek "ko je kriv", a nista se ne radi da se sprijece tragedije. Eto drvo ubilo zenu, i nista. Istina, moram priznati, kod nas su u kvartu nakon topljenja snijega dosli sa kamionom i motorkom i rezali ostecene grane koje je snijeg polomio a bilo ih je dosta.
Prekasno za pokojnu zenu sa Grbavice.
Steta nije kriv ako je vozac pao u nesvjest ili slosilo mu se ili sta god, kriv je ako je istina da je papucica zaglavila, krivi su svi jer su vozila gradskog saobracajnog tempirane bobme u dosta slucajeva. To ne smije biti na cesti, i tu su svi krivi.
Prekasno za pokojnu zenu sa Grbavice.
Steta nije kriv ako je vozac pao u nesvjest ili slosilo mu se ili sta god, kriv je ako je istina da je papucica zaglavila, krivi su svi jer su vozila gradskog saobracajnog tempirane bobme u dosta slucajeva. To ne smije biti na cesti, i tu su svi krivi.
- Hajlac
#102052 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Druze onaj pravac uz ambasadu je podug, plus stari tramvaj ne moze u lupam 10 metara prije semafora odjednom razviti onoliku stravicnu brzinu za kretanje u krivini.MinistarKulture wrote: ↑12/02/2026 18:46Ne znam sta je mogao, lagano je svima nama sada govoriti sta je trebao a sta nije. Na nacin koji je trebao reagovati zavisi od mjesta gdje mu je otkazala papucica (ako je to istina), koliko je daleko bio od krivine i je li imao vremena da uopste pravovremeno reaguje?Hajlac wrote: ↑12/02/2026 18:22Pa zar nije mogao odmah ugasiti vozilo na komantnoj tabli, a kocnice su valjda zracne pa bi radile i bez struje?MinistarKulture wrote: ↑12/02/2026 16:22
Navodno zaglavila se papucica gasa, tako mi kazu ovi sto su u Grasu
Mozda je pokusavao odglaviti papucicu, mozda je pritisnuo kocnicu ali bez efekta, mozda je bio u stanju soka i nije nikako mogao reagovati.
Drugim rijecima, onoliku brzinu je tramvaj sigurno postigao vec na pola onog pravca duz ambasade.
Samim tim moralo mu je i ostati dovoljno pravca (prije skretanja sina u stranu) da ugasi vozilo i aktivira kocenje.
- Pandakonda
#102053 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Vozac moze biti kriv samo ako je sjeo da upravlja iako je znao da nešto nije ok sa gasom. Ili ako je namjerno gasao pa napravio pogresnu procjenu za kocnice.
GRAS je kriv ako je gas zapeo a kocnice otkazale, u tom slucaju vozac ne moze nista samo se nadat sto manjoj steti. Sto se danas realno i jeste desilo kada se uzme u obzir da je inace ta stanica krcata srednjoskolcima i studentima
GRAS je kriv ako je gas zapeo a kocnice otkazale, u tom slucaju vozac ne moze nista samo se nadat sto manjoj steti. Sto se danas realno i jeste desilo kada se uzme u obzir da je inace ta stanica krcata srednjoskolcima i studentima
-
DonieBrasco
#102054 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Sve je to jasno ali nece opet niko odgovoati jer je 1000% vise faktora u pitanju, mozda jedino zrtvuju ovog jadnika vozaca ali siguran sam da covjeku nije blo na kraj pameti da brz vozi, nego da je do masine.Pandakonda wrote: ↑12/02/2026 19:11 Vozac moze biti kriv samo ako je sjeo da upravlja iako je znao da nešto nije ok sa gasom. Ili ako je namjerno gasao pa napravio pogresnu procjenu za kocnice.
-
mistek
#102055 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Nego sam šta? Evo molim te da se zaroviš u moje postove pa mi reci na kojoj sam strani. Godinama branio ove jer sam vjerovao da nam donose bolje sutra i to ćeš jedino naći. Niti jedan afirmativan post ni mišljenje za ove koji pljuju trenutnu vlast nikad napisan. Ali apsolutno nikad jer sam živio i pod njima 20 godina i znam kako je.HelaS wrote: ↑12/02/2026 19:08Kolega, nisi ti politički neutralan, nemojmo se igrati skrivalica po forumumistek wrote: ↑12/02/2026 19:03 A kako očekujete da je iko onda i za šta kriv? Šta bi trebalo biti da je ministar ili direktor kriv? Čuj ako se utvrdi da je kriv. Šta se bolan u ovoj državi utvrdilo i ko je prihvatio? Pa bukvalno ista mantra sa svih strana kad se opravdavaju stvari.
Ako je vozač kriv, ima problem na liniji ko ga je zaposlio, ko postavio procedure, ko provodio javnu nabavku ljekarski pregled, ko dao potvrde, ko potpisao, ko imenovao direktora itd. Sve to treba da leti. I tako u svim drugim slučajevima.
Problem ovog društva i jeste što za sve živo postoji amnestija. Respiratori, Jablanica, femicidi, divljanje po cestama, bacanje djece po vrtićima, izgori 15 ljudi, nikad niko nije kriv.
@HelaS bezveze druže upireš da se prijavimo, jer forum je, takav koncept, iznose se stavovi. Nisam imao priliku biti u vlasti, na poziciji, ali znam ljude koji jesu i znam kakav je to sistem vrijednosti i koliko to nije "popravit ću stvari sam".
Ali ministar je jučer objavio 3 posta na društvenim mrežama da se hvali novim trolejbusima. U prosjeku objavljuje 3-4 posta dnevno, sve samohvala. Sad vjerovatno dok mu smisle kako su drugi krivi, dok se izmanevrise priča koju će narod da popuši.
I napisano ti je zašto je kriv. Zato što je aminovao korupciju, pravilnik o pregledu tramvaja, o tehničkoj kontroli, o ljekarskom pregledu zaposlenika itd. Dakle, u normalnom svijetu, kada dijete u školi pogine jer je domar nagurao nešto na prolaz i protivpožarni put nije bio slobodan, ostavke daju i direktor, i ministar obrazovanja jer je činjenica da je domar takva budala direktno njihova krivica. Kad neko autom ubijen ljude, ostavku da ministar unutrašnjih poslova jer je ta nesigurnost njegova krivica. Kad vozač tramvaja ili tramvaj pobiju ljude, onda ti je to ministar saobraćaja.![]()
Ali je jednako gadno što sad i vi radite isto ko i oni, svaka kritika se samo stavlja kroz politički filter. Dovoljno sam slobodan da kritikujem i jedne i druge i treće ako treba. Dovoljno slobodan da mislim da i onu vlast treba vješati za muda zbog respiratora (ili drugih stvari koje se provlače) i ovu zbog tramvaja (ili drugih stvari koje se provlače). Ali suma sumarum, sam sam ogorčen sto 90% ljudi ne proziva ni one zbog respiratora ni ove zbog ovoga, nego svi gledaju stranu. Jebo ba stranu.
- Hajlac
#102056 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Rade tako sto kad nestane struje, automatski se spustaju tj. koce po pruzi?srce_ruke_lopata wrote: ↑12/02/2026 19:03 Ovo su Tatra T3 tramvaji i u slacaju nuzde imaju magnetne kocnice, vjerovatno si vidio ove ravne ploce sto vise iznad sina i nalaze se izmedju tockova.
![]()
- muha_sa
#102057 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Na onom semaforu za skretanje ka Marin dvoru zeleno traje taman da 3 auta ako krenu na žuto mogu proc.
Možemo svi sad pametovat
žali bože dva mlada života 
Možemo svi sad pametovat
- dječak sa šibicama
-
JovicSA
#102059 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Ovaj kloc jedva dočekao...
https://www.klix.ba/vijesti/regija/zahi ... /260212178
Zahiragić: Ne želim vjerovati da bi neko namjerno brzo vozio ako nije posrijedi tehnički kvar
https://www.klix.ba/vijesti/regija/zahi ... /260212178
-
Hakiz
#102060 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Kada neće niko iz vlasti.dječak sa šibicama wrote: ↑12/02/2026 19:18 https://www.klix.ba/vijesti/regija/zahi ... /260212178
evo i govece se oglasilo
-
DonieBrasco
#102061 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Sta hoces da ti kazu iz vlasti, sta je Sdfa ikad rekla nakon tragedija a bila ih je mnogo na vlasti ?Hakiz wrote: ↑12/02/2026 19:20Kada neće niko iz vlasti.dječak sa šibicama wrote: ↑12/02/2026 19:18 https://www.klix.ba/vijesti/regija/zahi ... /260212178
evo i govece se oglasilo
-
Hakiz
#102062 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Znači, isti.DonieBrasco wrote: ↑12/02/2026 19:22Sta hoces da ti kazu iz vlasti, sta je Sdfa ikad rekla nakon tragedija a bila ih je mnogo na vlasti ?Hakiz wrote: ↑12/02/2026 19:20Kada neće niko iz vlasti.dječak sa šibicama wrote: ↑12/02/2026 19:18 https://www.klix.ba/vijesti/regija/zahi ... /260212178
evo i govece se oglasilo
-
mistek
#102063 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Ništa. Ali u tome i jeste problem, što se očekuje da su makar malo bolji.DonieBrasco wrote: ↑12/02/2026 19:22Sta hoces da ti kazu iz vlasti, sta je Sdfa ikad rekla nakon tragedija a bila ih je mnogo na vlasti ?Hakiz wrote: ↑12/02/2026 19:20Kada neće niko iz vlasti.dječak sa šibicama wrote: ↑12/02/2026 19:18 https://www.klix.ba/vijesti/regija/zahi ... /260212178
evo i govece se oglasilo
- stetoskop
- Grijem se na: Fujitsu 12llce
- Vozim: Traktor, ide j€bi ga
#102064 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Vjerovatno pri izlijetanju točkovi se zaokrenuli, što je dovelo do naglog presavijanja tramvaja u zglobu i to je zaustavilo prevrtanje..
- dječak sa šibicama
#102065 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Govece je samo predvodnik krda
ne trebam reci da bosnian reporter ima vokabular trojaneri i slicno
zeleni su bolesni, bo-le-sni
-
HelaS
#102066 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Razumijem i slažem se s frustracijama i željom za bolje. Ne mogu prihvatiti odgovornost ministra Štete, jednostavno jer nije, jer je jedna od rijetkih osoba koja je zaslužna za višestruko bolje stanje javnog gradskog saobraćaja. Preko noći je zaboravljena agonija GRAS-a, oduzimanje tramvaja zbog dugovanja prema UINO, višednevni protesti dirigovani iz politika, javašluk i smrad po vozilima, itd. Uspio je održati GRAS da ga ne odvedu u stečaj, da propadnu stotine miliona Maraka dugovanja firmama koje su dale svoj novac za opremu u javnim nabavkama, a koju su primitivci GRAS-a, koje je okupila SDA godinama prije, koju su razjebali. Ne može ministar biti odgovoran za neispravan tramvaj po šinama. Može biti direktor GRAS-a, i ttreba i mora biti prvi odgovorni, pa šefovi nadležnih službi, i na kraju vozač. Ko je god, svjestan je da je primio neispravan tramvaj i da je još sa Remize vozi takav tramvaj. Možda i ne prvi put, ko zna... Od minsitra Štete očekujem snažan pritisak na Tužilaštvo KS da se istraga provede sadržajno o obimno, da se utvrde sve greške i propusti. Ako Tužilaštvo smatra da je Šteta kriv, branit će se, ali pravnim putem, a od forumskog pljuckanja neće.mistek wrote: ↑12/02/2026 19:13Nego sam šta? Evo molim te da se zaroviš u moje postove pa mi reci na kojoj sam strani. Godinama branio ove jer sam vjerovao da nam donose bolje sutra i to ćeš jedino naći. Niti jedan afirmativan post ni mišljenje za ove koji pljuju trenutnu vlast nikad napisan. Ali apsolutno nikad jer sam živio i pod njima 20 godina i znam kako je.HelaS wrote: ↑12/02/2026 19:08Kolega, nisi ti politički neutralan, nemojmo se igrati skrivalica po forumumistek wrote: ↑12/02/2026 19:03 A kako očekujete da je iko onda i za šta kriv? Šta bi trebalo biti da je ministar ili direktor kriv? Čuj ako se utvrdi da je kriv. Šta se bolan u ovoj državi utvrdilo i ko je prihvatio? Pa bukvalno ista mantra sa svih strana kad se opravdavaju stvari.
Ako je vozač kriv, ima problem na liniji ko ga je zaposlio, ko postavio procedure, ko provodio javnu nabavku ljekarski pregled, ko dao potvrde, ko potpisao, ko imenovao direktora itd. Sve to treba da leti. I tako u svim drugim slučajevima.
Problem ovog društva i jeste što za sve živo postoji amnestija. Respiratori, Jablanica, femicidi, divljanje po cestama, bacanje djece po vrtićima, izgori 15 ljudi, nikad niko nije kriv.
@HelaS bezveze druže upireš da se prijavimo, jer forum je, takav koncept, iznose se stavovi. Nisam imao priliku biti u vlasti, na poziciji, ali znam ljude koji jesu i znam kakav je to sistem vrijednosti i koliko to nije "popravit ću stvari sam".
Ali ministar je jučer objavio 3 posta na društvenim mrežama da se hvali novim trolejbusima. U prosjeku objavljuje 3-4 posta dnevno, sve samohvala. Sad vjerovatno dok mu smisle kako su drugi krivi, dok se izmanevrise priča koju će narod da popuši.
I napisano ti je zašto je kriv. Zato što je aminovao korupciju, pravilnik o pregledu tramvaja, o tehničkoj kontroli, o ljekarskom pregledu zaposlenika itd. Dakle, u normalnom svijetu, kada dijete u školi pogine jer je domar nagurao nešto na prolaz i protivpožarni put nije bio slobodan, ostavke daju i direktor, i ministar obrazovanja jer je činjenica da je domar takva budala direktno njihova krivica. Kad neko autom ubijen ljude, ostavku da ministar unutrašnjih poslova jer je ta nesigurnost njegova krivica. Kad vozač tramvaja ili tramvaj pobiju ljude, onda ti je to ministar saobraćaja.![]()
Ali je jednako gadno što sad i vi radite isto ko i oni, svaka kritika se samo stavlja kroz politički filter. Dovoljno sam slobodan da kritikujem i jedne i druge i treće ako treba. Dovoljno slobodan da mislim da i onu vlast treba vješati za muda zbog respiratora (ili drugih stvari koje se provlače) i ovu zbog tramvaja (ili drugih stvari koje se provlače). Ali suma sumarum, sam sam ogorčen sto 90% ljudi ne proziva ni one zbog respiratora ni ove zbog ovoga, nego svi gledaju stranu. Jebo ba stranu.
-
gistro
#102067 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Javicemo ti, ne brini nistaHelaS wrote: ↑12/02/2026 18:52I ti isto. Samo recite koji ste na spisku, da vam unaprijed dajemo glas. Samo naprijed, izađite iza bijednog ugla
- Logovan
- muha_sa
#102069 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
viewtopic.php?f=25&t=86762&start=9250
dresdener78
U Sarajevo sam prvi put stigao 2006. godine, i javni prevoz je još itekako izgledao OK. A tokom sljedećih godina, bilo je sve gore.
Iz mojih istraživanja, period od neke 2012. godine kada je već vladala agonija, puno linija nije vozilo redovno ili uopće nisu funkcionisale, vozila sve zapuštenija, prevoz sve manje pouzdan:
Zbog kritičnog stanja tramvajske pruge koja je većim dijelom remontovana prije skoro 40 godina (ili čak i više), u periodu od 2012. do 2015. godine nerijetka pojava su postala iskakanja tramvaja iz šina na skretnicama na glavnim gradskim raskrsnicama. Došlo je i do nekoliko sudara tramvaja na pogreš-no prebačenim skretnicama:
Dana 29. 7. 2013. godine tramvaj Lohner gar. br. 805 iskočio je iz šina u blizini Tehničke škole.
Dana 1. 11. 2013. godine su se na istoj lokaciji zbog pogrešno prebačene, dotrajale skretnice sudarili tramvaji K2YU gar. br. 215 + K2YU gar. br. 228. Dana 8. 9. 2014. godine desio se manji sudar tramvaja K2YU gar. br. 212 + Lohner gar. br. 818 na Alipašinom mostu.
Dana 5. 3. 2015. g. na Skenderiji je iz šina iskočio tramvaj K2YU gar. br. 271.
I dana 20. 4. 2015. g. na okretaljci Nedžarići iz šina je iskočio tramvaj tipa K2YU.
Dana 3. 3. 2017. godine, na Nedžarićima je iz šina iskočio tramvaj SATRA 2 gar. br. 505.
Dana 30. 6. 2017. godine, kod Tehničke škole je došlo do iskakanja tramvaja Düwag gar. br. 909 iz šina.
Dana 9. 7. 2018. godine, na Skenderiji iz šina je iskočio tramvaj tipa K2YU, gar. br. 518.
Dana 30. 11. 2018. godine, kod Tehničke škole iz šina je iskočio tramvaj GT8 gar. br. 554.
Dana 24.6.2019. godine, na Dolac Malti je iz šina iskočio tramvaj K2YU gar. br. 514.
= Dakle ovo je spisak koji sam istražio samo za navedeni period od nekih 7 godina. Ne isključujem da je tih slučajeva bilo još više, izvor mi je bila dnevna štampa.
Jusufranić je u GRAS stigao još prije rata, i razni izvori ga spominju u vezi sa mnogim dubiozama te malverzacijama. Legendarno je npr. kako je prebacio jedan broj autobusa na teritoriju pod kontrolom VRS-a gdje su služili jednom "jaranu" kao sredstvo za privatni biznis. Kratko rečeno, u GRAS-u se počelo krasti u velikom stilu. Međutim, ova osoba je konstantno bila "zaštićena" od političkog vrha i GRAS je služio za zapošljavanje i lično obogaćivanje glasača, rođaka, pohlepa. Pročitaj ratna izdanja Oslobođenja iz 1994. godine. Grad pod opsadom, ljudi ubijani, gladni, smrznuti. Ipak, na stranicama ovih novina Jusufranić obračunava sa "izdajicama" iz redova "neloajalnih" radnika GRAS-a koji su pokušavali upozoriti na skandalozne aktivnosti kriminalnog tipa naprimjer u vezi sa donacijama. Strani posjetioci koji su ušli pred sam kraj rata u krug remize, slučajno su naišli npr. na ogromne zalihe zvanično "nepostojećih" namirnica u periodu kada su Sarajlije preživljavale na paketićima od United Nothing-a. Ovo sam od njih čuo lično. Sam Jusufranić je na kraju morao 2006. godine dati ostavku, ali GRAS kao takav je već bio pretvoren od firme koja se bavi prevozom putnika u sistem ličnog obogaćivanja i neskrivenog lopovluka, javašluka, štela preko veze. Stručnost nije vrijedila ništa, partijska pripadnost i sl. je bila odlučujući faktor. Niko nije odgovarao za ništa. Sa pogleda finansija, rupa bez dna. Sarajevski javni prevoz se od evropskih standarda približavao više onima u Bangladešu. Narod je masovno kupovao automobile i posljedica su postale konstantne gigantične gužve.
Političari su pred dešavanjima u GRAS-u decenijama zatvarali oči, ili su ih tolerisali ili čak podržavali. Imao sam priliku pratiti oko 15 godina propadanje i sve lošiju situaciju u sarajevskom gradskom prevozu.
Ni današnji ministar i vlast očigledno nemaju dovoljno utjecaja i snage da radikalno riješe problem zvani GRAS, dakle i dalje nefunkcionalnu firmu punu osoba zaposlenih preko veza i pripadnosti, a ne zbog stručnosti. Dominantno i otvoreno ponašanje ove firme je "boli nas ona stvar šta se vas tiče, fukaro jedna putnička". Počevši od sitnica tipa table sa linijskim oznakama na vozilima do ponašanja uposlenih. Pogledaj kako sada već izgledaju novi trolejbusi - unutar i vani prljavi, ekrani bez servisa, zvučna najava radi/ne radi, očigledno "koga briga". Bitno je da služe kao nosač REKLAME.
Skidam kapu pred kulturnim, vrijednim i stručnim radnicima tamo. Nažalost, bojim se da ih nema puno. Neke sam tokom godina lično upoznao.
Jedan od aspekta NEfunkcionisanja GRAS-a jeste i tragično održavanje vozila tokom decenija. Upravo ovi tramvaji tipa Tatra K2 izgledaju više kao zombi nego kao saobraćajno sredstvo. Užasno, prljavo, za odmah rashodovati. Dok u drugim gradovima voze STARIJA vozila koja su u odličnom stanju.
Nakon gledanja video snimka sam na 90 posto siguran da je problem bio ili vozač, ili loše tehničko stanje ovog konstantno neodržavanog i očajno istrošenog tramvaja. Sa šinama će teško imati neke veze da je tramvaj očigledno ogromnom brzinom iskočio (centrifugalna sila, osnovna fizika) pa je driftanjem usmrtio/teško povrijedio nekoliko ljudi...
Nisam neki Štetin agent, oštro kritikujem npr. stalno sramotnu situaciju sa kupovinom karata i traženjem redova vožnje, ali činjenica jeste, da je uložio velike napore u remont tramvajske pruge i kupovinu novih vozila. Da nije došlo do toga, sarajevski tramvaj je NESTAO sa ulica najkasnije neke 2022. godne jer su se pruga isto kao tramvaji kompletno - fizički - raspali.
dresdener78
U Sarajevo sam prvi put stigao 2006. godine, i javni prevoz je još itekako izgledao OK. A tokom sljedećih godina, bilo je sve gore.
Iz mojih istraživanja, period od neke 2012. godine kada je već vladala agonija, puno linija nije vozilo redovno ili uopće nisu funkcionisale, vozila sve zapuštenija, prevoz sve manje pouzdan:
Zbog kritičnog stanja tramvajske pruge koja je većim dijelom remontovana prije skoro 40 godina (ili čak i više), u periodu od 2012. do 2015. godine nerijetka pojava su postala iskakanja tramvaja iz šina na skretnicama na glavnim gradskim raskrsnicama. Došlo je i do nekoliko sudara tramvaja na pogreš-no prebačenim skretnicama:
Dana 29. 7. 2013. godine tramvaj Lohner gar. br. 805 iskočio je iz šina u blizini Tehničke škole.
Dana 1. 11. 2013. godine su se na istoj lokaciji zbog pogrešno prebačene, dotrajale skretnice sudarili tramvaji K2YU gar. br. 215 + K2YU gar. br. 228. Dana 8. 9. 2014. godine desio se manji sudar tramvaja K2YU gar. br. 212 + Lohner gar. br. 818 na Alipašinom mostu.
Dana 5. 3. 2015. g. na Skenderiji je iz šina iskočio tramvaj K2YU gar. br. 271.
I dana 20. 4. 2015. g. na okretaljci Nedžarići iz šina je iskočio tramvaj tipa K2YU.
Dana 3. 3. 2017. godine, na Nedžarićima je iz šina iskočio tramvaj SATRA 2 gar. br. 505.
Dana 30. 6. 2017. godine, kod Tehničke škole je došlo do iskakanja tramvaja Düwag gar. br. 909 iz šina.
Dana 9. 7. 2018. godine, na Skenderiji iz šina je iskočio tramvaj tipa K2YU, gar. br. 518.
Dana 30. 11. 2018. godine, kod Tehničke škole iz šina je iskočio tramvaj GT8 gar. br. 554.
Dana 24.6.2019. godine, na Dolac Malti je iz šina iskočio tramvaj K2YU gar. br. 514.
= Dakle ovo je spisak koji sam istražio samo za navedeni period od nekih 7 godina. Ne isključujem da je tih slučajeva bilo još više, izvor mi je bila dnevna štampa.
Jusufranić je u GRAS stigao još prije rata, i razni izvori ga spominju u vezi sa mnogim dubiozama te malverzacijama. Legendarno je npr. kako je prebacio jedan broj autobusa na teritoriju pod kontrolom VRS-a gdje su služili jednom "jaranu" kao sredstvo za privatni biznis. Kratko rečeno, u GRAS-u se počelo krasti u velikom stilu. Međutim, ova osoba je konstantno bila "zaštićena" od političkog vrha i GRAS je služio za zapošljavanje i lično obogaćivanje glasača, rođaka, pohlepa. Pročitaj ratna izdanja Oslobođenja iz 1994. godine. Grad pod opsadom, ljudi ubijani, gladni, smrznuti. Ipak, na stranicama ovih novina Jusufranić obračunava sa "izdajicama" iz redova "neloajalnih" radnika GRAS-a koji su pokušavali upozoriti na skandalozne aktivnosti kriminalnog tipa naprimjer u vezi sa donacijama. Strani posjetioci koji su ušli pred sam kraj rata u krug remize, slučajno su naišli npr. na ogromne zalihe zvanično "nepostojećih" namirnica u periodu kada su Sarajlije preživljavale na paketićima od United Nothing-a. Ovo sam od njih čuo lično. Sam Jusufranić je na kraju morao 2006. godine dati ostavku, ali GRAS kao takav je već bio pretvoren od firme koja se bavi prevozom putnika u sistem ličnog obogaćivanja i neskrivenog lopovluka, javašluka, štela preko veze. Stručnost nije vrijedila ništa, partijska pripadnost i sl. je bila odlučujući faktor. Niko nije odgovarao za ništa. Sa pogleda finansija, rupa bez dna. Sarajevski javni prevoz se od evropskih standarda približavao više onima u Bangladešu. Narod je masovno kupovao automobile i posljedica su postale konstantne gigantične gužve.
Političari su pred dešavanjima u GRAS-u decenijama zatvarali oči, ili su ih tolerisali ili čak podržavali. Imao sam priliku pratiti oko 15 godina propadanje i sve lošiju situaciju u sarajevskom gradskom prevozu.
Ni današnji ministar i vlast očigledno nemaju dovoljno utjecaja i snage da radikalno riješe problem zvani GRAS, dakle i dalje nefunkcionalnu firmu punu osoba zaposlenih preko veza i pripadnosti, a ne zbog stručnosti. Dominantno i otvoreno ponašanje ove firme je "boli nas ona stvar šta se vas tiče, fukaro jedna putnička". Počevši od sitnica tipa table sa linijskim oznakama na vozilima do ponašanja uposlenih. Pogledaj kako sada već izgledaju novi trolejbusi - unutar i vani prljavi, ekrani bez servisa, zvučna najava radi/ne radi, očigledno "koga briga". Bitno je da služe kao nosač REKLAME.
Skidam kapu pred kulturnim, vrijednim i stručnim radnicima tamo. Nažalost, bojim se da ih nema puno. Neke sam tokom godina lično upoznao.
Jedan od aspekta NEfunkcionisanja GRAS-a jeste i tragično održavanje vozila tokom decenija. Upravo ovi tramvaji tipa Tatra K2 izgledaju više kao zombi nego kao saobraćajno sredstvo. Užasno, prljavo, za odmah rashodovati. Dok u drugim gradovima voze STARIJA vozila koja su u odličnom stanju.
Nakon gledanja video snimka sam na 90 posto siguran da je problem bio ili vozač, ili loše tehničko stanje ovog konstantno neodržavanog i očajno istrošenog tramvaja. Sa šinama će teško imati neke veze da je tramvaj očigledno ogromnom brzinom iskočio (centrifugalna sila, osnovna fizika) pa je driftanjem usmrtio/teško povrijedio nekoliko ljudi...
Nisam neki Štetin agent, oštro kritikujem npr. stalno sramotnu situaciju sa kupovinom karata i traženjem redova vožnje, ali činjenica jeste, da je uložio velike napore u remont tramvajske pruge i kupovinu novih vozila. Da nije došlo do toga, sarajevski tramvaj je NESTAO sa ulica najkasnije neke 2022. godne jer su se pruga isto kao tramvaji kompletno - fizički - raspali.
- GandalfSivi
#102070 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Roknut cu se svega mi. Fokus na brzinu, ne na okretanje volana. Ulazak u krivinu (motanje) pri toj brzini…vjeshalica wrote: ↑12/02/2026 17:42Cime ces tramvaj okrenuti? Volanom?GandalfSivi wrote: ↑12/02/2026 17:40 Nisam pametan svega mi. Niti logike ima da ga misko pokusa okrenuti u onoj brzini, niti da se zaglavila papucica gasa. I da se zaglavila, koci jebem mu, usporit ces ga dovoljno…
-
JovicSA
#102071 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
HelaS wrote: ↑12/02/2026 19:25Razumijem i slažem se s frustracijama i željom za bolje. Ne mogu prihvatiti odgovornost ministra Štete, jednostavno jer nije, jer je jedna od rijetkih osoba koja je zaslužna za višestruko bolje stanje javnog gradskog saobraćaja. Preko noći je zaboravljena agonija GRAS-a, oduzimanje tramvaja zbog dugovanja prema UINO, višednevni protesti dirigovani iz politika, javašluk i smrad po vozilima, itd. Uspio je održati GRAS da ga ne odvedu u stečaj, da propadnu stotine miliona Maraka dugovanja firmama koje su dale svoj novac za opremu u javnim nabavkama, a koju su primitivci GRAS-a, koje je okupila SDA godinama prije, koju su razjebali. Ne može ministar biti odgovoran za neispravan tramvaj po šinama. Može biti direktor GRAS-a, i ttreba i mora biti prvi odgovorni, pa šefovi nadležnih službi, i na kraju vozač. Ko je god, svjestan je da je primio neispravan tramvaj i da je još sa Remize vozi takav tramvaj. Možda i ne prvi put, ko zna... Od minsitra Štete očekujem snažan pritisak na Tužilaštvo KS da se istraga provede sadržajno o obimno, da se utvrde sve greške i propusti. Ako Tužilaštvo smatra da je Šteta kriv, branit će se, ali pravnim putem, a od forumskog pljuckanja neće.mistek wrote: ↑12/02/2026 19:13Nego sam šta? Evo molim te da se zaroviš u moje postove pa mi reci na kojoj sam strani. Godinama branio ove jer sam vjerovao da nam donose bolje sutra i to ćeš jedino naći. Niti jedan afirmativan post ni mišljenje za ove koji pljuju trenutnu vlast nikad napisan. Ali apsolutno nikad jer sam živio i pod njima 20 godina i znam kako je.
- dječak sa šibicama
#102072 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Nemamo svi pamcenje covjecije ribice i sjecamo se nomenklature prije Stete, to je notorna mafija bila od one Sakicke pa na dalje.
A Bimo posebna prica, od prijatelja otac je bio u Biminoj ekipi direktora, i ovo sto pise Drezdner je manje vise istina koliko ja znam, a vjerovatno ne znam ni 10%.
Prijateljev otac je od neke 95 godine bogat covjek, do tada prosjecni gradjanin. Do danas trose te pare, i okrecu ih naravno, kroz privatne biznise. Ko zna koliko je tu para pokradeno jer taj Bimin tim menadzera je bio brojan. A Bimo vilu izgradio u Kovacicima, vila ko dvorac. Jasno, svi su sandze, nije sovinisticka samo cinjenica.
Imaju obraza kidisati na Stetu, covjek ako nije uradio nesto dobro, nije ni lose. Makar neke rezultate ima, na stranu sto ih ja sve krivim jer im na cestu izlaze neispravna vozila koja su potencijalne ubice. To se ne smije dogadjati, a to je vjerovatno posljedica nemara i "hajde nece nista biti more on jos is`o je vec hiljadu puta u voznju".
A Bimo posebna prica, od prijatelja otac je bio u Biminoj ekipi direktora, i ovo sto pise Drezdner je manje vise istina koliko ja znam, a vjerovatno ne znam ni 10%.
Prijateljev otac je od neke 95 godine bogat covjek, do tada prosjecni gradjanin. Do danas trose te pare, i okrecu ih naravno, kroz privatne biznise. Ko zna koliko je tu para pokradeno jer taj Bimin tim menadzera je bio brojan. A Bimo vilu izgradio u Kovacicima, vila ko dvorac. Jasno, svi su sandze, nije sovinisticka samo cinjenica.
Imaju obraza kidisati na Stetu, covjek ako nije uradio nesto dobro, nije ni lose. Makar neke rezultate ima, na stranu sto ih ja sve krivim jer im na cestu izlaze neispravna vozila koja su potencijalne ubice. To se ne smije dogadjati, a to je vjerovatno posljedica nemara i "hajde nece nista biti more on jos is`o je vec hiljadu puta u voznju".
- mali Ninja
#102073 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Meni se na snimku cini da je pokusao uhvatiti prolaz na semaforu, jer su i auti krenuli a taj semafor inace krace traje, mozda je pogresna procjena vozaca tramvaja, nekako mi ne ide na neispravnost, pa svaki dan bi neki izletio ima i gorih tramvaja od ovoga 
-
DonieBrasco
#102074 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Sve upucuje da je vozack izgubio kontrolu nad gasom - kocnicama, da je masina u momentu dozivila kvar i da nije bilo stajanja.
Ne vjerujem da je svjesno ubrzao jer nema razloga da on ganja zeleno na semaforu.
Ne vjerujem da je svjesno ubrzao jer nema razloga da on ganja zeleno na semaforu.
- srce_ruke_lopata
#102075 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Mogu biti aktivirane od strane vozaca, a trebalo bi i da mogu automatski ako se detektuje neka greska u sigurnosnom sistemu, ali sumnjam da na ovim starim kantama ista automatski radi.Hajlac wrote: ↑12/02/2026 19:15Rade tako sto kad nestane struje, automatski se spustaju tj. koce po pruzi?srce_ruke_lopata wrote: ↑12/02/2026 19:03 Ovo su Tatra T3 tramvaji i u slacaju nuzde imaju magnetne kocnice, vjerovatno si vidio ove ravne ploce sto vise iznad sina i nalaze se izmedju tockova.
![]()
Primarna radna kocnica je elektrodinamicka, koja pretvori vucne motore u generatore koji onda proizvedenu struju pretvore u toplotu kroz otpornike.