SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

last mohicans

#102001 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by last mohicans »

ReymondReddington wrote: 12/02/2026 17:58 Cudi me kako nije legao na sirenu makar da upozori narod okolo da nesto nije uredu ako mu je zaglavila papuca gasa.
I meni je to naumpalo, vjerovatno je pokusao kočiti dok nije iskočio, ali mogao je svirati. Brojim sekunde, od zafuravanja prošle su neke 3-4 maksimalno..Koliko si mogao reagovati za tako kratko vrijeme, ko je u tom pravcu gledao, mogao je kao onaj momak što je preskočio..
mistek

#102002 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by mistek »

HelaS wrote: 12/02/2026 18:20
mistek wrote: 12/02/2026 18:13 Satima nakon nesreće jadnici ne znaju ni kako se obratiti građanima, a da sebe opravdaju.

I možete opravdavati koliko hoćete, ovo je javašluk svih vlasti i prije i sada. Evo ovaj bijednik od ministra koji je zamazao oči svima 6-7 godina tvrdi da će dovesti u red saobraćaj, da će dovesti u red javni prijevoz, i šta? Vrhunac je štancari kamere ni za šta po gradu bez ikakvog efekta, bez da iko pokuša mjeriti efekat uopšte.

Imaš li makar 5 grama obraza da ovo brišeš iz svog bijednog posta :?
Nemam. Pun mi je kurac seljačine koja se pojavi na licu mjesta za sve što može prodati narodu, koji se hvali svim i svačim, i što treba i ne treba, obećava kule i gradove, a u ovakvoj situaciji šuti. Ja da sam ministar, premijer, evo i da ne bih dao ostavku (a bih), odmah bih bio na raspolaganju, angazovao se i pokazao neke znakove. Godinama optužuju sve, a šta se promijenilo? Je li toliko teško nazvati kolege bilo gdje na svijetu i prepisati?

I zaboli me za SDA, SDP, Trojku, SDFA. Debili su jedino oni koji u svemu na dunjaluku vide borbu oko toga. Poenta je da je isti kurac i sada, i prije 10 godina, i prije 20 godina. Nema odgovornosti i ništa nije bolje. Sutra neće poginuti neko od siledzije za volanom, ali hoće pod tramvajem. Onda neće pos tramvajem, nego će jer će se žičara skljukati kad dotraje (ili šestosjed). Onda će od respiratora jer ih nemamo i jer nikog ne zanima. I tako u beskonačnost.
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#102003 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by konektovan »

HelaS wrote: 12/02/2026 18:22
konektovan wrote: 12/02/2026 18:20 H3bo majku ovaj grad je samo za crne hronike..
Pa nije dovoljno sto je kolaps zbog uvidjaja, nasi genijalci jos zatvore u potpunosti saobracaj od kruznog Hrasno porrd stadiona Grbavica. :-)
Nigdje policije na kriticnim raskrsnicama da regulise saobracaj.. :-)
Željo igra nogomet. Uvijek je kolaps po Grbavici 2 kad je utakmica. Još će i na treninzima zatvarati ulice :-)
Sarajevski klubovi su mrtvi, samo im to niko nije izgleda rekao. Nogomet se igra danas u hercegovini i BL.
Zbog 2-3000 besposlicara, blokiras 100 000 ljudi, to mi nikad nece biti jasno..?! :-)
BiBi911

#102004 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by BiBi911 »

last mohicans wrote: 12/02/2026 18:27
ReymondReddington wrote: 12/02/2026 17:58 Cudi me kako nije legao na sirenu makar da upozori narod okolo da nesto nije uredu ako mu je zaglavila papuca gasa.
I meni je to naumpalo, vjerovatno je pokusao kočiti dok nije iskočio, ali mogao je svirati. Brojim sekunde, od zafuravanja prošle su neke 3-4 maksimalno..Koliko si mogao reagovati za tako kratko vrijeme, ko je u tom pravcu gledao, mogao je kao onaj momak što je preskočio..
Na netu pise da ovi cehoslovacki trajvani za gas imaju "mrtvu ruku" doslovno moras drzat gas da ide naprijed. Tak da vrijeme reakcije je

I da imaju 4 sistema kocenja. Ako je sve to otkazalo onda bass
noviclan

#102005 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by noviclan »

konektovan wrote: 12/02/2026 18:20 H3bo majku ovaj grad je samo za crne hronike..
Pa nije dovoljno sto je kolaps zbog uvidjaja, nasi genijalci jos zatvore u potpunosti saobracaj od kruznog Hrasno porrd stadiona Grbavica. :-)
De bi li ministra kan tice, doduse bilo je najavljeno ali jbg realno ne igraju protiv borca ili zrinjskog jos blokada zbog tramvaja debbili mupksa
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#102006 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Chmoljo »

elcaliente wrote: 12/02/2026 18:26
Hajlac wrote: 12/02/2026 18:22
MinistarKulture wrote: 12/02/2026 16:22

Navodno zaglavila se papucica gasa, tako mi kazu ovi sto su u Grasu
Pa zar nije mogao odmah ugasiti vozilo na komantnoj tabli, a kocnice su valjda zracne pa bi radile i bez struje?
Mozda je covjeku pozlilo.

Neki dan tako bus u Minhenu sletio sa ceste, curica od 13 godina poginula.
Istraga kaze da je vozacu pozlilo.
Ima neke info da je upravo ovo i bio uzrok. Al eto da ne bude jos jedna mahalska. Treba pricekati.

Izgleda da stvarno jeste pozlilo vozacu...

Ako se zaista to ispostavi, mnogi ce biti razocarani.
last mohicans

#102007 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by last mohicans »

smijesni_ste wrote: 12/02/2026 17:58
noviclan wrote: 12/02/2026 17:47
Mislim da ce fatmir biti prebiven
Šmrkova bičarka?
Pa Smrk sad po grada taslači, te onu pjevaljku iz Hercegovine, čak vele njegov mali, sad ovu..
dječak sa šibicama

#102008 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by dječak sa šibicama »

Sumnjam da bi i sirena puno pomogla, mnogi ljudi se u tim momentima oduzmu od straha. Ne reaguju svi isto, i meni su refleksi ko kod mrtvog konja, ne znam reagovati u momentu kao neki. Da ide voz na mene, ja bi se skamenio.

Ako bi prezivio nekim cudom, onda kasnije pomazem prezivjelima pribrano i bez panike ali kasno palim. Nismo svi isti, uvijek sam se divio ljudima koji skoce u stranu u pola sekunde. Meni trebaju tri da shvatim sta se dogadja.
Hajlac

#102009 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Hajlac »

drndalo wrote: 12/02/2026 16:40
SmokingMan wrote: 12/02/2026 16:31 Radio sam praksu u GRAS.u prije 23 godine, oni češki tramvaji su preistrošeni, moraju pod hitno na otpad.
Kako u Ceskoj nisu preistroseni?

Tako sto se nabave dijelovi, remontuje sta treba i tjeraj.

Bec nam je slao tramvaje stare 70 god. koji i u Becu jos uvijek voze, iako su 80+ god stari.

Ali kod nas se ima, pa cemo bacati tramvaje stare 14+ god. jer je neko na praksi vidio da nisu odrzavani. Umjesto da im pojacamo odrzavanje.
U Milanu oko STOTINU komada tramvaja starih bukvalno 100 godina (proizvedeni 1928-e) vozi svakodnevno redovne putnike na nekoliko gradskih linija.

https://en.wikipedia.org/wiki/ATM_Class_1500

Ali Seval Kovacevic zna bolje od citave Evrope - kaze "sta ce nam stari tramvaji, za smece je svaki stariji od 40 godina". Jesu za smece ali samo oni tramvaji koji su imali tu nesrecu da dodju pod ruke sarajevskim "strucnjacima" iz klana Bime Jusufranica.
Hakiz

#102010 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Hakiz »

BiBi911 wrote: 12/02/2026 18:26
dječak sa šibicama wrote: 12/02/2026 18:24
Pa zar nije mogao odmah ugasiti vozilo na komantnoj tabli, a kocnice su valjda zracne pa bi radile i bez struje?
Ja mislim da ceski tramvaji koce pritiskom na tockovima odnosno ne znam koji je sistem rada ima upucenijih pa ce napisati, uvijek smo se pitali "zasto mu radi grijanje ljeti" a ono nije grijanje vec kocnice pa je hladjenje kocnica kroz one "radijatore" u tramvaju, izmedju ostalog
Prekines dotok El. Energije i sve staje. Ovaj izgleda to nije prekino
Podsjeti me na priču o pilotu aviona koji je pao. Bila istraga, suđenje, sve. Na suđenju pozovu ga da svjedoči i on kaže, evo, proces traje skoro godinu, pozvani su razni stručnjaci, piloti, instruktori, analize, proračuni, hladna razmišljanja mjesecima i opet se ne može dogovoriti šta je trebalo uraditi, jesam li dobro postupio. Ja sam za odluku imao nekoliko sekundi dok alarmi sviraju, ljudi vrište, pod pritiskom.
noviclan

#102011 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by noviclan »

Vozač tramvaja smrti prebačen u KCUS nakon nesreće: Čeka na ispitivanje kod psihijatra, u stanju je šoka, https://avaz.ba/vijesti/crna-hronika/10 ... u-je-soka

Video / Dok traje uviđaj tragične nesreće u Sarajevu, žena pozirala za fotografa, https://avaz.ba/vijesti/crna-hronika/10 ... -fotografa
Image
Ova je nadjebala donja(u) neziru
BiBi911

#102012 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by BiBi911 »

Hakiz wrote: 12/02/2026 18:36
BiBi911 wrote: 12/02/2026 18:26
dječak sa šibicama wrote: 12/02/2026 18:24

Ja mislim da ceski tramvaji koce pritiskom na tockovima odnosno ne znam koji je sistem rada ima upucenijih pa ce napisati, uvijek smo se pitali "zasto mu radi grijanje ljeti" a ono nije grijanje vec kocnice pa je hladjenje kocnica kroz one "radijatore" u tramvaju, izmedju ostalog
Prekines dotok El. Energije i sve staje. Ovaj izgleda to nije prekino
Podsjeti me na priču o pilotu aviona koji je pao. Bila istraga, suđenje, sve. Na suđenju pozovu ga da svjedoči i on kaže, evo, proces traje skoro godinu, pozvani su razni stručnjaci, piloti, instruktori, analize, proračuni, hladna razmišljanja mjesecima i opet se ne može dogovoriti šta je trebalo uraditi, jesam li dobro postupio. Ja sam za odluku imao nekoliko sekundi dok alarmi sviraju, ljudi vrište, pod pritiskom.
Sully, kada kaze. Da sada budemo ozbiljni
Hakiz

#102013 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Hakiz »

Hajlac wrote: 12/02/2026 18:36
drndalo wrote: 12/02/2026 16:40
SmokingMan wrote: 12/02/2026 16:31 Radio sam praksu u GRAS.u prije 23 godine, oni češki tramvaji su preistrošeni, moraju pod hitno na otpad.
Kako u Ceskoj nisu preistroseni?

Tako sto se nabave dijelovi, remontuje sta treba i tjeraj.

Bec nam je slao tramvaje stare 70 god. koji i u Becu jos uvijek voze, iako su 80+ god stari.

Ali kod nas se ima, pa cemo bacati tramvaje stare 14+ god. jer je neko na praksi vidio da nisu odrzavani. Umjesto da im pojacamo odrzavanje.
U Milanu oko STOTINU komada tramvaja starih bukvalno 100 godina (proizvedeni 1928-e) vozi svakodnevno redovne putnike na nekoliko gradskih linija.

https://en.wikipedia.org/wiki/ATM_Class_1500

Ali Seval Kovacevic zna bolje od citave Evrope - kaze "sta ce nam stari tramvaji, za smece je svaki stariji od 40 godina". Jesu za smece ali samo oni tramvaji koji su imali tu nesrecu da dodju pod ruke sarajevskim "strucnjacima" iz klana Bime Jusufranica.
Lisabon, Porto...
dječak sa šibicama

#102014 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

noviclan wrote: 12/02/2026 18:37 Vozač tramvaja smrti prebačen u KCUS nakon nesreće: Čeka na ispitivanje kod psihijatra, u stanju je šoka, https://avaz.ba/vijesti/crna-hronika/10 ... u-je-soka

Video / Dok traje uviđaj tragične nesreće u Sarajevu, žena pozirala za fotografa, https://avaz.ba/vijesti/crna-hronika/10 ... -fotografa
Image
Ova je nadjebala donja(u) neziru
Ne cudi me, taj trend idiota sa tiktoka je odavno na zapadu, rade fotosutinge u bolnicama, pored umirucih djeda bake nane dede, bolesna su vremena.

Eto ona izasla da se uslika pored nesrece.
HelaS

#102015 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by HelaS »

mistek wrote: 12/02/2026 18:28
mistek wrote: 12/02/2026 18:13 Satima nakon nesreće jadnici ne znaju ni kako se obratiti građanima, a da sebe opravdaju.

I možete opravdavati koliko hoćete, ovo je javašluk svih vlasti i prije i sada. Evo ovaj bijednik od ministra koji je zamazao oči svima 6-7 godina tvrdi da će dovesti u red saobraćaj, da će dovesti u red javni prijevoz, i šta? Vrhunac je štancari kamere ni za šta po gradu bez ikakvog efekta, bez da iko pokuša mjeriti efekat uopšte.

Nemam. Pun mi je kurac seljačine koja se pojavi na licu mjesta za sve što može prodati narodu, koji se hvali svim i svačim, i što treba i ne treba, obećava kule i gradove, a u ovakvoj situaciji šuti. Ja da sam ministar, premijer, evo i da ne bih dao ostavku (a bih), odmah bih bio na raspolaganju, angazovao se i pokazao neke znakove. Godinama optužuju sve, a šta se promijenilo? Je li toliko teško nazvati kolege bilo gdje na svijetu i prepisati?

I zaboli me za SDA, SDP, Trojku, SDFA. Debili su jedino oni koji u svemu na dunjaluku vide borbu oko toga. Poenta je da je isti kurac i sada, i prije 10 godina, i prije 20 godina. Nema odgovornosti i ništa nije bolje. Sutra neće poginuti neko od siledzije za volanom, ali hoće pod tramvajem. Onda neće pos tramvajem, nego će jer će se žičara skljukati kad dotraje (ili šestosjed). Onda će od respiratora jer ih nemamo i jer nikog ne zanima. I tako u beskonačnost.
Takvom energijom i srčanošću tačno ćeš deklasirati sve rivale, slobodno se kandidiraj, pobijedit ćeš, pa barem otvoreno kritiziraj druge, da ih ne pljuckaš iza ugla, krijući se
Chmoljo

#102016 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Chmoljo »

dječak sa šibicama wrote: 12/02/2026 18:35 Sumnjam da bi i sirena puno pomogla, mnogi ljudi se u tim momentima oduzmu od straha. Ne reaguju svi isto, i meni su refleksi ko kod mrtvog konja, ne znam reagovati u momentu kao neki. Da ide voz na mene, ja bi se skamenio.

Ako bi prezivio nekim cudom, onda kasnije pomazem prezivjelima pribrano i bez panike ali kasno palim. Nismo svi isti, uvijek sam se divio ljudima koji skoce u stranu u pola sekunde. Meni trebaju tri da shvatim sta se dogadja.
Ja sam apsolutno isti takav. Nijei do mene, nego mi muka ako djecu pazim. Jednom malca uhvatio da ne padne sa naslonjaca od kauca, ali samo zato sto sam ga vec pratio.
konektovan

#102017 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by konektovan »

noviclan wrote: 12/02/2026 18:34
De bi li ministra kan tice, doduse bilo je najavljeno ali jbg realno ne igraju protiv borca ili zrinjskog jos blokada zbog tramvaja debbili mupksa
Najdebilniji ministar, a nije da nije imao veliku
konkurenciju..
konektovan

#102018 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by konektovan »

HelaS wrote: 12/02/2026 18:39

Takvom energijom i srčanošću tačno ćeš deklasirati sve rivale, slobodno se kandidiraj, pobijedit ćeš, pa barem otvoreno kritiziraj druge, da ih ne pljuckaš iza ugla, krijući se
sta je covjek tacno slagao? :-)
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#102019 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Truba »

Na jasnijem snimku se vidi kako lik preskace ogradu i bjezi ispred i spasava se
Nazalost kazu da se vidi kako zrtva ispada iz tramvaja nisam to 100% siguran lici na semafor
dječak sa šibicama

#102020 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Chmoljo wrote: 12/02/2026 18:39
dječak sa šibicama wrote: 12/02/2026 18:35 Sumnjam da bi i sirena puno pomogla, mnogi ljudi se u tim momentima oduzmu od straha. Ne reaguju svi isto, i meni su refleksi ko kod mrtvog konja, ne znam reagovati u momentu kao neki. Da ide voz na mene, ja bi se skamenio.

Ja sam apsolutno isti takav. Nijei do mene, nego mi muka ako djecu pazim. Jednom malca uhvatio da ne padne sa naslonjaca od kauca, ali samo zato sto sam ga vec pratio.
Pa da, to je najveci strah, da necu stici nekome pomoci posebno djetetu jer sam ko bukva, pa kasnije zivi sa sobom i savjescu.
MinistarKulture

#102021 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by MinistarKulture »

MinistarKulture wrote: 12/02/2026 16:22
sime_cipol wrote: 12/02/2026 16:09 Evo vidio sam snimak. Brzina je u pitanju. Jesu li kocnice otkazale, vjerovatno. Ali je bas brzo Isao
Navodno zaglavila se papucica gasa, tako mi kazu ovi sto su u Grasu
Ne znam sta je mogao, lagano je svima nama sada govoriti sta je trebao a sta nije. Na nacin koji je trebao reagovati zavisi od mjesta gdje mu je otkazala papucica (ako je to istina), koliko je daleko bio od krivine i je li imao vremena da uopste pravovremeno reaguje?

Mozda je pokusavao odglaviti papucicu, mozda je pritisnuo kocnicu ali bez efekta, mozda je bio u stanju soka i nije nikako mogao reagovati.
last mohicans

#102022 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by last mohicans »

Meni nije jasno je li ovaj momak bio u tramvaju ili na stanici, na snimku se vide 2-3 osobe na stanici, onaj momak u trenu preskače i bjezi preko ograde..
Haris.ba

#102023 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Haris.ba »

last mohicans wrote: 12/02/2026 18:46 Meni nije jasno je li ovaj momak bio u tramvaju ili na stanici, na snimku se vide 2-3 osobe na stanici, onaj momak u trenu preskače i bjezi preko ograde..
Na stanici je bio izgleda. Refleksi na vrhuncu.
Last edited by Haris.ba on 12/02/2026 18:49, edited 1 time in total.
gistro

#102024 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by gistro »

HelaS wrote: 12/02/2026 18:39

Čovjek je apsolutno upravu, od do, i meni je pun kurac svih seljacina koje su bile na vlasti, uključujući i trenutne seljacine i prodavača magle
Chmoljo

#102025 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Chmoljo »

Izvini, sta znaci "staviti se na raspolaganje"? To nesto nece dati istraznim organima u suprotnom ako nije na raspolaganju?

Da sam mu savjetnik isto bih mu savjetovao da se ne javlja upravo zbog vrucih glava koje odmah u ovim situacijama traze skidanje glava. Doljevanje ulja na vatru i bespotrebno politicarenje dok momak jos lezi na prosekturi a djevojcici se bore za zivot.

I nemam nista protiv skidanja glava, ali po zaslugama.

Mogao je otici na lice mjesta, on ili premijer, ali bi i to bilo neprimjereno jer bi neko rekao ili prigovorio da direktno uticu na istragu.

Neka se provede vjestacenje, neka se utvrde neke cinjenice i onda u javnost. Ako su krivi, i za to ima rjesenje.
Post Reply