Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

JohnnyS

#32626 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by JohnnyS »

geralt wrote: 10/02/2026 20:28
SaraFina wrote: 10/02/2026 20:13
geralt wrote: 10/02/2026 20:13
Na volju im, ako budu htjeli od kuce studirati, imaju kampus udaljen 30 min voznje. Ako budu htjeli u dom ili sa cimerima, poguracu ih koliko bude trebalo. Jos je daleko, tek su u osnovnoj.
Mislim na ovo:
University of Florida (UF) – primjer troškova za akademsku godinu 2026–27:
In-state (rezidenti Floride): oko $6,380 godišnje za školarinu i takse.
Out-of-state / međunarodni studenti: oko $30,900 godišnje samo školarina i takse – znatno više.
Uz to dođe i smještaj, knjige, prijevoz i ostali troškovi (što ukupno može biti oko $25,000 – $50,000 godišnje ovisno o situaciji).
Ja sam in-state, znaci rezident. Ako se kvalifikuje za program koji pokriva 100%, prva stavka je $0, znaci ne placamo nista. Ako se kvalifikuje za 75%, placamo 25% toga, odnosno $1595 godisnje.

Ovo ostalo je lupanje cifara. Smjestaj im je $0 ako ostanu kuci, $6-10k ako odu u dom. Naravno da mogu i rentati stan u Miami Beachu i odatle Porseom ici na fakultet, u tom slucaju to moze biti i do $50k godisnje.
Kako ćeš ti koji živiš na Floridi znati bolje od nas u Europi kako do besplatnog fakulteta na Floridi :D
SaraFina

#32627 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by SaraFina »

geralt wrote: 10/02/2026 20:13
Na volju im, ako budu htjeli od kuce studirati, imaju kampus udaljen 30 min voznje. Ako budu htjeli u dom ili sa cimerima, poguracu ih koliko bude trebalo. Jos je daleko, tek su u osnovnoj.
Mislim na ovo:
Out-of-state / međunarodni studenti: oko $30,900 godišnje samo školarina i takse – znatno više.
Uz to dođe i smještaj, knjige, prijevoz i ostali troškovi (što ukupno može biti oko $25,000 – $50,000 godišnje ovisno o situaciji).
Ja sam in-state, znaci rezident. Ako se kvalifikuje za program koji pokriva 100%, prva stavka je $0, znaci ne placamo nista. Ako se kvalifikuje za 75%, placamo 25% toga, odnosno $1595 godisnje.

Ovo ostalo je lupanje cifara. Smjestaj im je $0 ako ostanu kuci, $6-10k ako odu u dom. Naravno da mogu rentati i stan u Miami Beachu i odatle Porseom ici na fakultet, u tom slucaju to moze biti i do $50k godisnje.
To je nesto drugo, ako si ti bas u blizini. Da ne treba smjestaj ekstra i sve popratno. I da upadnu u tu privilegiranu kvotu. Kad se sve poklopi to je super pozeljna opcija. Jedna stavka da iskoci nije dobro.
SaraFina

#32628 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by SaraFina »

JohnnyS wrote: 10/02/2026 20:30

Mislim na ovo:

Ovo ostalo je lupanje cifara. Smjestaj im je $0 ako ostanu kuci, $6-10k ako odu u dom. Naravno da mogu i rentati stan u Miami Beachu i odatle Porseom ici na fakultet, u tom slucaju to moze biti i do $50k godisnje.
Kako ćeš ti koji živiš na Floridi znati bolje od nas u Europi kako do besplatnog fakulteta na Floridi :D
Nisam rekla da ne zna. Nego sam fino pitala. Posto znam da postoje i djelimično plaćeni univerziteti. I “popratni” troskovi. Ako se jedna stavka ne poklopi placas.
jeza u ledja

#32629 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by jeza u ledja »

SaraFina wrote: 10/02/2026 20:20
jeza u ledja wrote: 10/02/2026 20:18
SaraFina wrote: 10/02/2026 20:15

Ma pomiješala te. Kako da ne. Ajde da prekinemo viseuzaludnu. Dosadno mi s tobom raspravljati.
Cim sjases s teme.
Ako imaš dokaz da ti je gospodja klix ili temu u miraz donijela. Hoću. 🤣🤣🤣
eza u ledja, who is currently on your ignore list, made this post.
ADIO jezurko.
Dok god laprdas na temi, ocekuj da ce ljudi komentarisati tvoje gluposti. :wink:
konami666

#32630 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by konami666 »

SaraFina wrote: 10/02/2026 17:17
konami666 wrote: 10/02/2026 17:09
SaraFina wrote: 10/02/2026 16:43

Mozda ja vas ne razumijem koji ste iz nekih ruralnih krajeva u BiH i otisli ste vani. Pa ljudi iz vaseg okruženja i familija takodjer to prizeljkuju. Kod mene to nije slučaj. Masa raje i moja uža familija zive dobro u BiH. Imam rodjaka zanatlija i firmica ubi lovu. Koju ne bi ni ovdje mogao ubiti. Fali majstora. Ima i visoko obrazovanih i sl. Tako da nikom nisam nikad pokušala popovati o nekoj ljepoti življenja vani. Jer ljudi zive kao i ja.

Sto se tice ostatka posta te informacije mozes svakodnevno pronaci. Tako da zarobi malo i googlaj. U vecim švedskim gradovima problemi se gomilaju.

Sto se tice politike, izlisno je da osoba iz BiH poziva se na zakone koji ga kao diskriminiraju. Nevezano bila to politika ili neki strucni fach. Ta osoba nije nista napravila ni u UK recimo gdje su joj demografska prava kako sama kaže servirana na pladnju. Nije zo do diskriminacije nego do njega. Ambicije i sposobnosti. Logicki.
Ja sam rodjen i odrastao u Sarajevu. Za razliku od tebe koja si odrasla vani. Na osnovu čega izvodiš zaključak da sam iz neke ruralne sredine, čak i da jesam, da li je neko iz drugih dijelova BiH manje vrijedan? Da li ti imaš neki osjećaj superiornosti, misliš da si bolja od drugih? Ustvari to sad već znamo budući da si ti načela taj topic.

Ja nisam nikada spomenuo da pričamo o novcu, pričamo o kvalitetu života, valjda je tebi dobar život = novac jer si bukvalno to napisala:

“Masa raje i moja uža familija zive dobro u BiH. Imam rodjaka zanatlija i firmica ubi lovu. Koju ne bi ni ovdje mogao ubiti. Fali majstora. Ima i visoko obrazovanih i sl. Tako da nikom nisam nikad pokušala popovati o nekoj ljepoti življenja vani. Jer ljudi zive kao i ja”

Ima i drugih stavki u životu osim novca, novac pomaze i rješava mnoge druge probleme ali nakon dugoročnog ulaganje u nešto, tipa zdravstvo, obrazovanje i mnoge druge sfere svakodnevnog života.

Evo na engleskom za tebe sam našao, da ne moraš koristiti translate: https://www.reuters.com/world/shootings ... 025-12-30/

Tako da sto ovdje pričaš i izmišljaš je ništa drugo nego fake news dok ne nadjes neki izvor i demantujes me.

Taj zakon je jedan od mnogih primjera diskriminiranja ali ti to olako uzimaš budući da nisi imala to da iskusiš na vlastitoj koži. Samo zato sto tebe licno ne dotiče ne znaci da ne dotiče mnoge u Bosni (sejdic i finci). Ili problemi koje imaju istospolne zajednice, zapošljavanje po stranačkoj liniji i tako dalje.
Ma ne. Bezveze se vrijedjas. Meni bi imalo nekog smisla da si ruralac. Ovako, stvarno te ne kuzim ako si iz Sa. Kao sto kažeš. Ja sam imala kontakt s ljudima koji su u svojim drzavama progonjeni na osnovu politicke, seksualne i vjerske pripadnosti. Zatvarani i kažnjavani, No niko od tih ljudi nije se ponašao ni govorio stvari protiv drzave koje vi ovdje pisete. Znaci to su bili ljudi raznih profila. I zivotnih okolnosti. Apsolutno niko od njih nikada, bas nikada nije govorio stvari koje vi govorite. Naprotiv! Zato mi je nejasan vas stav. I pokusavam dokučiti šta je s vama pojedincima. Otisli jeste iz drzave koja ima pomalo nakaradan politicki sustav i sl. No niko vas nije prisiljavao ni na sto. Niti vas progonio. Ako izuzmemo ratna desavanja.

Plus svega BiH je u Europi. Relativno blizu svega. Imate niskotarifne kompanije da odete gdje hoćete. Imate mogucnost sjesti u auto i spucati se na dnevnoj bazi u neku svjetsku metropolu. Imate bukvalno sve. Zato ne kuzim cemu sve ovo po temi godinama?

Sto se svedske tice jedino ti uljepsavas stvarnost sebi. Ja nemam nikakvog racuna lagati da vi imate problema sa imigrantima. To je cinjenica.

P.S malo sam se pogresno izrazila za ovo drzava. Protiv sistema su ljudi govorili. Naravno. Ali imali su razloge. Debele razloge. No niko od ljudi tih vani nije omalovažavao postojanje drzave, naroda i sopstvenog identiteta. Sto vi slavi dan radite. Šizofrenija jarane.
Šta ne kužiš, kakve ima veze to sto sam iz Sarajeva? Misliš ne razumiješ zašto bi neko iz blagodati i ljepota velegrada Sarajeva otišao u inostranstvo? :D Pa sto i dan danas idu ljudi, Sarajlije, mostarci, Banjalučani, Tuzlaci, Fočaci? Neki idu trbuhom za kruhom sto bi se reklo, neki idu radi ljubavi a neki idu da probaju život vani. U Sarajevu sam uvijek znao šta me čeka da sam ostao a uvijek se čovjek može vratiti ako mu se ne svidja vani. U Sarajevu sam imao priliku da vidim nacionalizam na dnevnoj bazi sva tri naroda, nepotizam, korupciju, šefa “stručnjaka” u poznatoj firmi jer je tu zbog svega osim kompetentnosti, vidio sam i radnu kulturu i sve to. I ono najgore, letargičnost i kukanje kako ništa ne valja ali ispija se kafa po 4 sata.

Lako se u to vratiti. Vani sam dobio ponudu, svidio mi se mentalitet i radna kultura, ljudi prijateljski nastrojeni, imao sam priliku da se razvijam profesionalno. Svidio mi se sistem koji funkcionira. Ima stvari i koje mi se ne sviđaju ali je vise onih koje mi se svidjaju. Eto. Ljudi se sele svaki dan iz jedne zemlje u drugu, sa jednog kontinenta u drugi, ne znam sto je tebi to čudno.

“Otisli jeste iz drzave koja ima pomalo nakaradan politicki sustav i sl. No niko vas nije prisiljavao ni na sto. Niti vas progonio. Ako izuzmemo ratna desavanja.”

Pomalo :D niko me nije prisiljavao ni na šta, ni tebe niko ne prisiljava da živiš u Austriji nego lakše je seruckati iz Austrije o super kvalitetu života u Bosni.

I ovi drugi koji seruckaju kako je bolje u Bosni a nisu živjeli vani. Jedino oni koji su relevantni da pričaju o životu vani vs život u Bosni je oni koji su zivjeli i u Bosni i vani. Sve ostalo je seruckanje.

Sto se tvoji nisu vratili u blagodati Bosne/Sarajeva? Ja jesam bio (progran) iz Bosne, ne motikom ko sto ti to zamišljaš nego zbog faktora koje sam naveo. Nemam ja deset života da se zajebavam sa glupostima. Ali ne mozes ti to shvatiti a niko ti ne može ni objasniti. Zato nisi validan sagovornik. I ta tvoja šuplja priča da ćeš se vratiti u Bosnu je ništa drugo nego šuplja priča i pisanje uz vjetar.

A sto se tiče diskusije o švedske, nemam ja šta sebe da lažem, Švedska je imala ozbiljnih problema sa imigrantima ali se situacija drastično promijenila a i mijenja se i dalje. Trenutno Švedska ima najmanji priliv azilanata od svih zemalja EU, sto se ne može tačno reci za Austriju. Ono sto je bitno je da ti izmišljaš informacije tako da sas znamo i da izmišljaš.
Rugafet

#32631 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Rugafet »

PreWiBa wrote: 10/02/2026 19:42
Rugafet wrote: 10/02/2026 18:27
PreWiBa wrote: 10/02/2026 18:17

Imaš Trumpovu sliku kao profilnu, haj ne nemoj o sistemima.
Otišao si zbog novca, kao i većina ljudi, da se ne lažemo.

Ne mora se ići na drugi kraj svijeta jer se nekome ne sviđa sistem.
E jbg sad je i profilna slika problem :lol:
Pa i zbog novca sam otišao ako tako gledaš.Novac mi treba da zivim. Sta je problem? Ne kontam to otišao si zbog novca. Sto se sistema tiče hoćeš da kažeš da valja? Da je funkcionalan i donosi rezultate?
Poenta je da se može otići i u Sloveniju ili Austriju ako je samo sistem problem.
Ja i? Ja otišao u USA jer ukazala mi se prilika i šta sad nisam u Austriji pa da ne pišem :lol:
PreWiBa
Grijem se na: Plin i centralno
Horoskop: Lav

#32632 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by PreWiBa »

Rugafet wrote: 10/02/2026 20:49
PreWiBa wrote: 10/02/2026 19:42
Rugafet wrote: 10/02/2026 18:27

E jbg sad je i profilna slika problem :lol:
Pa i zbog novca sam otišao ako tako gledaš.Novac mi treba da zivim. Sta je problem? Ne kontam to otišao si zbog novca. Sto se sistema tiče hoćeš da kažeš da valja? Da je funkcionalan i donosi rezultate?
Poenta je da se može otići i u Sloveniju ili Austriju ako je samo sistem problem.
Ja i? Ja otišao u USA jer ukazala mi se prilika i šta sad nisam u Austriji pa da ne pišem :lol:
Ok.
stubrijez

#32633 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by stubrijez »

JohnnyS wrote: 10/02/2026 20:29
Didier wrote: 10/02/2026 20:15
SaraFina wrote: 10/02/2026 20:13 Mislim na ovo:
I onda neko ko ima izbor otići recimo u Norvešku gdje je sve ovo džaba ipak ode u faking Čemeriku. :run:

Na top listama fakulteta na vrhu su američki, a ne norveški fakulteti.

I najbolje bolnice na svijetu su u Americi, ne u Norveškoj.

Druga je stvar što mi gledamo sve iz europske perspektive, ali Amerikanci da žele da je zdravstvo i školstvo pristupačnije, glasali bi za one koji to zagovaraju. Dobrom dijelu njih je sve to komunizam. :D
Iy europske perspektive, da.. isto tako, ne mozemo posmatrati jednu drzavu kroz prizmu dnevne politike a posebno je kritizirati ako nisi tamo nikad zivio ili radio ili studirao, vecina nije niti bila tamo. To se onda svodi na pretpostavke fragmentirane iz plasiranih vijesti sponzoriranih opcija. Sve ovo ce proci, Amerika ce ostati. Ta hajka od strane bosnjackog establishmenta je zapocela doduse ima vise godina, i prije Trumpa. Iz meni nepoznatih razloga to se javno mnjenje jako dobro primilo ponajvise kroz desavanja na Bliskom istoku pa nadalje, sto isto ne razumijem... Posebno me cudi sto su i neki ljudi koje sam smatrao inteligentnim ad hoc nasjeli na tu pljuvatorsku retoriku. Ipak sve je to licemjerje, ni jednom od njih patriota sto se ovde javljaju dijete nece studirati u BiH, da moze i ko moze poslao bi u Ameriku, naslo bi se vec i za to opravdanje...
Last edited by stubrijez on 10/02/2026 21:01, edited 1 time in total.
Digla_da_kreci

#32634 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Digla_da_kreci »

SaraFina wrote: 10/02/2026 20:33

Nisam rekla da ne zna. Nego sam fino pitala. Posto znam da postoje i djelimično plaćeni univerziteti. I “popratni” troskovi. Ako se jedna stavka ne poklopi placas.
Ovo je tacno. Toliko ima faktora koji uticu, od drzave do drzave preko incoma i koliko vas je u kuci do toga kakav ti je gpa i koliko casova uzimas pa i u kojim si organizacijama studentskim. Ja sam znala dobiti nekoliko hiljada skolarine, ali je uslov da uzimam full credit hours taj semester. A u zavrsnim godinama studija sam uzimala manje casova jer sam radila full time i jbg onda mi to propadne i moram da platim casove. Ali najvise sam dobijala zbog visokog gpa i zavrsila sam debt free. Zivot na kampusu sam bila prvu godinu i onda odselila u stancic da zivim sama.

Na sta si mislila kad si rekla da je skolski sistem uzas?
SaraFina

#32635 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by SaraFina »

konami666 wrote: 10/02/2026 20:48
SaraFina wrote: 10/02/2026 17:17
konami666 wrote: 10/02/2026 17:09

Ja sam rodjen i odrastao u Sarajevu. Za razliku od tebe koja si odrasla vani. Na osnovu čega izvodiš zaključak da sam iz neke ruralne sredine, čak i da jesam, da li je neko iz drugih dijelova BiH manje vrijedan? Da li ti imaš neki osjećaj superiornosti, misliš da si bolja od drugih? Ustvari to sad već znamo budući da si ti načela taj topic.

Ja nisam nikada spomenuo da pričamo o novcu, pričamo o kvalitetu života, valjda je tebi dobar život = novac jer si bukvalno to napisala:

“Masa raje i moja uža familija zive dobro u BiH. Imam rodjaka zanatlija i firmica ubi lovu. Koju ne bi ni ovdje mogao ubiti. Fali majstora. Ima i visoko obrazovanih i sl. Tako da nikom nisam nikad pokušala popovati o nekoj ljepoti življenja vani. Jer ljudi zive kao i ja”

Ima i drugih stavki u životu osim novca, novac pomaze i rješava mnoge druge probleme ali nakon dugoročnog ulaganje u nešto, tipa zdravstvo, obrazovanje i mnoge druge sfere svakodnevnog života.

Evo na engleskom za tebe sam našao, da ne moraš koristiti translate: https://www.reuters.com/world/shootings ... 025-12-30/

Tako da sto ovdje pričaš i izmišljaš je ništa drugo nego fake news dok ne nadjes neki izvor i demantujes me.

Taj zakon je jedan od mnogih primjera diskriminiranja ali ti to olako uzimaš budući da nisi imala to da iskusiš na vlastitoj koži. Samo zato sto tebe licno ne dotiče ne znaci da ne dotiče mnoge u Bosni (sejdic i finci). Ili problemi koje imaju istospolne zajednice, zapošljavanje po stranačkoj liniji i tako dalje.
Ma ne. Bezveze se vrijedjas. Meni bi imalo nekog smisla da si ruralac. Ovako, stvarno te ne kuzim ako si iz Sa. Kao sto kažeš. Ja sam imala kontakt s ljudima koji su u svojim drzavama progonjeni na osnovu politicke, seksualne i vjerske pripadnosti. Zatvarani i kažnjavani, No niko od tih ljudi nije se ponašao ni govorio stvari protiv drzave koje vi ovdje pisete. Znaci to su bili ljudi raznih profila. I zivotnih okolnosti. Apsolutno niko od njih nikada, bas nikada nije govorio stvari koje vi govorite. Naprotiv! Zato mi je nejasan vas stav. I pokusavam dokučiti šta je s vama pojedincima. Otisli jeste iz drzave koja ima pomalo nakaradan politicki sustav i sl. No niko vas nije prisiljavao ni na sto. Niti vas progonio. Ako izuzmemo ratna desavanja.

Plus svega BiH je u Europi. Relativno blizu svega. Imate niskotarifne kompanije da odete gdje hoćete. Imate mogucnost sjesti u auto i spucati se na dnevnoj bazi u neku svjetsku metropolu. Imate bukvalno sve. Zato ne kuzim cemu sve ovo po temi godinama?

Sto se svedske tice jedino ti uljepsavas stvarnost sebi. Ja nemam nikakvog racuna lagati da vi imate problema sa imigrantima. To je cinjenica.

P.S malo sam se pogresno izrazila za ovo drzava. Protiv sistema su ljudi govorili. Naravno. Ali imali su razloge. Debele razloge. No niko od ljudi tih vani nije omalovažavao postojanje drzave, naroda i sopstvenog identiteta. Sto vi slavi dan radite. Šizofrenija jarane.
Šta ne kužiš, kakve ima veze to sto sam iz Sarajeva? Misliš ne razumiješ zašto bi neko iz blagodati i ljepota velegrada Sarajeva otišao u inostranstvo? :D Pa sto i dan danas idu ljudi, Sarajlije, mostarci, Banjalučani, Tuzlaci, Fočaci? Neki idu trbuhom za kruhom sto bi se reklo, neki idu radi ljubavi a neki idu da probaju život vani. U Sarajevu sam uvijek znao šta me čeka da sam ostao a uvijek se čovjek može vratiti ako mu se ne svidja vani. U Sarajevu sam imao priliku da vidim nacionalizam na dnevnoj bazi sva tri naroda, nepotizam, korupciju, šefa “stručnjaka” u poznatoj firmi jer je tu zbog svega osim kompetentnosti, vidio sam i radnu kulturu i sve to. I ono najgore, letargičnost i kukanje kako ništa ne valja ali ispija se kafa po 4 sata.

Lako se u to vratiti. Vani sam dobio ponudu, svidio mi se mentalitet i radna kultura, ljudi prijateljski nastrojeni, imao sam priliku da se razvijam profesionalno. Svidio mi se sistem koji funkcionira. Ima stvari i koje mi se ne sviđaju ali je vise onih koje mi se svidjaju. Eto. Ljudi se sele svaki dan iz jedne zemlje u drugu, sa jednog kontinenta u drugi, ne znam sto je tebi to čudno.

“Otisli jeste iz drzave koja ima pomalo nakaradan politicki sustav i sl. No niko vas nije prisiljavao ni na sto. Niti vas progonio. Ako izuzmemo ratna desavanja.”

Pomalo :D niko me nije prisiljavao ni na šta, ni tebe niko ne prisiljava da živiš u Austriji nego lakše je seruckati iz Austrije o super kvalitetu života u Bosni.

I ovi drugi koji seruckaju kako je bolje u Bosni a nisu živjeli vani. Jedino oni koji su relevantni da pričaju o životu vani vs život u Bosni je oni koji su zivjeli i u Bosni i vani. Sve ostalo je seruckanje.

Sto se tvoji nisu vratili u blagodati Bosne/Sarajeva? Ja jesam bio (progran) iz Bosne, ne motikom ko sto ti to zamišljaš nego zbog faktora koje sam naveo. Nemam ja deset života da se zajebavam sa glupostima. Ali ne mozes ti to shvatiti a niko ti ne može ni objasniti. Zato nisi validan sagovornik. I ta tvoja šuplja priča da ćeš se vratiti u Bosnu je ništa drugo nego šuplja priča i pisanje uz vjetar.

A sto se tiče diskusije o švedske, nemam ja šta sebe da lažem, Švedska je imala ozbiljnih problema sa imigrantima ali se situacija drastično promijenila a i mijenja se i dalje. Trenutno Švedska ima najmanji priliv azilanata od svih zemalja EU, sto se ne može tačno reci za Austriju. Ono sto je bitno je da ti izmišljaš informacije tako da sas znamo i da izmišljaš.
Ma ne radi se o tome uopce. Mislim o načinu zašto i kako si otišao. Ni kako ti je vani.

Nego se radi o tome, da si totalno negativan prema BiH. Otrovno i ružno. Ružno za citati. Kao sto ti već rekoh, susrela sam u poslu ljude iz raznih zemalja. Prognane iz raznoraznih razloga. Neki su bili i zatvoreni prije odlaska. No svi ti ljudi imaju pozitivniji i zdraviji pristup prema zemlji iz koje su silom prilika došli, nego sto je tvoj odnos prema BiH. Iz koje nisi otišao ni prognan ni zatvaran. E to meni nije jasno. Ne samo kod tebe. Nego opcenito kod vas koji svakodnevno pljujete.

Tuzno je to gledati i citati. Pogotovo sto sam iz sama iz BiH. Beč napisah da sam i sama imala masu razloga, od rata pa do stradanja bliskog clana porodice, da budem negativna kao vi. Ali mi je to ružno i neprihvatljivo. Kako biti negativan i ogavan prema svom identitetu i svom nadledju.

P.S moji su u ovo vrijeme u Splitu. U Sa idu u martu. I do jula ostaju. Onda opet u Beč kratko i ponovno Split do oktobra.
Ja to isto namjeravam izvesti. U skorijoj buducnosti.
Last edited by SaraFina on 10/02/2026 21:07, edited 1 time in total.
SaraFina

#32636 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by SaraFina »

Digla_da_kreci wrote: 10/02/2026 21:00

Ovo je tacno. Toliko ima faktora koji uticu, od drzave do drzave preko incoma i koliko vas je u kuci do toga kakav ti je gpa i koliko casova uzimas pa i u kojim si organizacijama studentskim. Ja sam znala dobiti nekoliko hiljada skolarine, ali je uslov da uzimam full credit hours taj semester. A u zavrsnim godinama studija sam uzimala manje casova jer sam radila full time i jbg onda mi to propadne i moram da platim casove. Ali najvise sam dobijala zbog visokog gpa i zavrsila sam debt free. Zivot na kampusu sam bila prvu godinu i onda odselila u stancic da zivim sama.

Mici, mislila sam na taj psihološki moment prvenstveno. Koji te bukvalno tjera, da poslozis sve te stavke, ulozis nadcovjecanski trud, da ne bi morala oglobiti roditelje i uzeti im životnu ustedjevinu ili dignuti kredit kako bi otisla studirati.
Mislim na nas iz prosječnih porodica. Koji nemamo po 1/4 miliona odvojenu u skolski fond.
Didier

#32637 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Didier »

SaraFina wrote: 10/02/2026 20:13 Mislim na ovo:
I onda neko ko ima izbor otići recimo u Norvešku gdje je sve ovo džaba ipak ode u faking Čemeriku. :run:

Druga je stvar što mi gledamo sve iz europske perspektive, ali Amerikanci da žele da je zdravstvo i školstvo pristupačnije, glasali bi za one koji to zagovaraju. Dobrom dijelu njih je sve to komunizam. :D
Tako je, ali po kriterijima koji se takođe prave u Americi.

I onda naši ljudi, s našim diplomama, odu u Ameriku i uspiju.

Svi ti kriteriji za kvalitet fakulteta su za kurac. I to ti govori osoba okoja ima magisterij najbolje škole za komunikacije u Evropi, sa UvA-e.
geralt

#32638 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by geralt »

SaraFina wrote: 10/02/2026 21:04

Mici, mislila sam na taj psihološki moment prvenstveno. Koji te bukvalno tjera, da poslozis sve te stavke, ulozis nadcovjecanski trud, da ne bi morala oglobiti roditelje i uzeti im životnu ustedjevinu ili dignuti kredit kako bi otisla studirati.
Mislim na nas iz prosječnih porodica. Koji nemamo po 1/4 miliona odvojenu u skolski fond.
Amerikanci imaju potpuno drukcije razmisljanje o fakultetu od Evropljana. Ne mogu svi ici na fakultet, cak za drustvo nije ni pozeljno da svi idu na fakultet, jer neko mora raditi i zanate i fizicke poslove.

Fakultet ti nije neophodan ni za finansijski uspjeh jer postoje poslovi i industrije u kojima mozes vrhunski zaradjivati bez fakulteta. Meni ako djeca odluce biti "linesman" ili "registered nurse" (prosjecna godisnja plata za oba posla oko $100k), ja necu smatrati to za njihov neuspjeh niti svoj neuspjeh kao roditelja.
konami666

#32639 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by konami666 »

SaraFina wrote: 10/02/2026 19:45
Didier wrote: 10/02/2026 19:39
SaraFina wrote: 10/02/2026 16:15

Konkretno dodjes ocu ili majci u BiH i kažeš da si Šved. Nekoj tetki i njenoj porodici pričaš pricu o dobrobiti i ljepoti življenja u Švedskoj. Usporedis sa BiH. I kažeš da je BiH odvratna drzava. Znaci sve ono sto pišeš po forumu. I ne samo ti. Kako to govorite pred svojim bližnjim, rajom i sl.
Ja ne mislim da ti likovi imaju ikakve prijatelje, pa čak ni naše, a s familijom su vjerovatno na "vi". Zato i nemaju priliku ništa reći na sijelima kod tetke ili nane, ili druga iz osnovne jer to kod njih ne postoji.
Ja da ćaći izvalim da se osjećam Austrijankom, mogu samo zamisliti tu reakciju. 🫣 Fakat ne znam kako bi to definirala. U kojem obliku. A da me brutalno ne ismije. Znači ćaći.

Za ostatak familije ne mogu ni zamisliti koja bi blamaza bila. I taj konami je s 20 dosao i osjeca se Šved. Šta mislis ovi u pedesetima i šezdesetima sto se “osjećaju” Švabe, Danci ili Ameri. Ja taj kuršlus u glavi ne mogu da skuzim. I pored najbolje volje.
Aha, sada znaš i kako se osjećam :D pa ti si jebote živi rekorder, sve ti znaš. Objavljuje treba stručne radove, zna ko se bavi i čime, iz kojeg društvenog kruga dolaze, zna primanja od svakoga, političku, ekonomsku i društvenu situaciju svake zemlje, zna kakav je život i svakodnevnica u Bosni iz vlastitog iskustva iako je otišla ko klinka vani i od tad živi vanka. Zna da u Bosni ili Sarajevu nikoga ne zanima ko si, šta si, samo je bitno da li si raja ili papak, sve ženska zna. Ti mora da si neki ubermensch, najbolje bi bilo da ti se ovdje grupno poklonimo.
Znaš šta je najsmješnije, upoznao sam treba u Švedskoj iste kao ti, na taj fazon, starci im otišli vani za vrijeme balkanskih ratova, znaci ne samo Bosanki nego i drugih nacionalnosti iz ex yu. Roditelji obrazovani iz jugoslavenskog sistema, cure dobile vani sve na gotovo i posjećuju počesto zemlje iz kojih su porijeklom. I sve imate isti modus operandi, čudo neviđeno. I one isto vole otići dole i govoriti kako je najbolje dole, kako nema boljeg života nego u Bosni ali se naravno ne vraćaju. Kako nisam ranije ovo povezao, bit će da je prošlo dosta vremena.
stubrijez

#32640 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by stubrijez »

Didier wrote: 10/02/2026 21:23

Svi ti kriteriji za kvalitet fakulteta su za kurac. I to ti govori osoba okoja ima magisterij najbolje škole za komunikacije u Evropi, sa UvA-e.
po kom kriteriju..?
konami666

#32641 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by konami666 »

Didier wrote: 10/02/2026 20:14

Ja ne mislim da ti likovi imaju ikakve prijatelje, pa čak ni naše, a s familijom su vjerovatno na "vi". Zato i nemaju priliku ništa reći na sijelima kod tetke ili nane, ili druga iz osnovne jer to kod njih ne postoji.
Ja da ćaći izvalim da se osjećam Austrijankom, mogu samo zamisliti tu reakciju. 🫣 Fakat ne znam kako bi to definirala. U kojem obliku. A da me brutalno ne ismije. Znači ćaći.

Za ostatak familije ne mogu ni zamisliti koja bi blamaza bila. I taj konami je s 20 dosao i osjeca se Šved. Šta mislis ovi u pedesetima i šezdesetima sto se “osjećaju” Švabe, Danci ili Ameri. Ja taj kuršlus u glavi ne mogu da skuzim. I pored najbolje volje.
:lol: :lol: :lol:

Baš blamaža fakat, susramlje kad neko to i spomene.

Ali činjenica je da on NIKAD neće biti Šved. Neće ni njegovo dijete. Unuci možda hoće jednim dijelom, ali samo oni s kćerkine strane jer neće imati njegovo prezime.
Dider, deder mi se malo skini sa racku i ako ti se bari Sara pošalji joj dm, ne znaš me, ne znaš kakve gluposti valjaš tako da dosta o meni ;) i ti postao neki čitač uma ko ova.
iClass

#32642 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by iClass »

Pricas gluposti, postoji jasan razlog zasto su MIT, Harvard ili Standford među najjacim univerzitetima svijeta. Definitivno nije neka teorija zavjere niti americka taktika.

Ako je tebi kriterij koliko se placa to je tvoj problem.

Kvalitet univerziteta se mjeri po akademskoj reputaciji, istrazivanjima, citacijama itd.

Sa nekih univerziteta izlaze nobelovci a sa nekim projsecni studenti koji ne bi mogli ni prici ovim sa MIT-a.

Cilj obrazovanja i jeste napredovanje a ne zelim spominjati kakve su sve tehnologije, istrazivanja itd. izasle iz americkih fakulteta.
SaraFina

#32643 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by SaraFina »

geralt wrote: 10/02/2026 21:28
SaraFina wrote: 10/02/2026 21:04

Amerikanci imaju potpuno drukcije razmisljanje o fakultetu od Evropljana. Ne mogu svi ici na fakultet, cak za drustvo nije ni pozeljno da svi idu na fakultet, jer neko mora raditi i zanate i fizicke poslove.

Fakultet ti nije neophodan ni za finansijski uspjeh jer postoje poslovi i industrije u kojima mozes vrhunski zaradjivati bez fakulteta. Meni ako djeca odluce biti "linesman" ili "registered nurse" (prosjecna godisnja plata za oba posla oko $100k), ja necu smatrati to za njihov neuspjeh niti svoj neuspjeh kao roditelja.
To si u pravu. I to je ispravno razmišljanje. No ako neko ima intelektualno potencijal i želi studirati, bez novaca to ne moze. Ili mora niti sretnik, pa zivjeti kao ti, u saveznoj drzavi koja sponzorira od 75% do 100% troškove fakulteta. I mora biti odličan da upadne u jednu od te dvije kvote.

I u Europi ne mogu svi studirati. Niti studiraju. Ja znam masu raje koja nije ni maturirala. Izgubili ljudi po 4,5,6 godina. A nisu uspjeli maturu uraditi. Pa se prekvalificiralo na zanate i sl. Za studij ti treba prijemni. Pored mature. Nije to bas onako bezveze.
Sto se tice rada, mozes raditi i nije tesko naći posao. Ovisi o sposobnostima kao i sve drugo. “Isto je i sa “brzinom studiranja” i “priviđenja studija kraju”.
Sve su to stavke koje moraš si posloziti. No na srecu to opterecenje zbog nekih visokih školarina ne postoji na drzavnim UNI.
SaraFina

#32644 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by SaraFina »

konami666 wrote: 10/02/2026 21:34

Aha, sada znaš i kako se osjećam :D pa ti si jebote živi rekorder, sve ti znaš. Objavljuje treba stručne radove, zna ko se bavi i čime, iz kojeg društvenog kruga dolaze, zna primanja od svakoga, političku, ekonomsku i društvenu situaciju svake zemlje, zna kakav je život i svakodnevnica u Bosni iz vlastitog iskustva iako je otišla ko klinka vani i od tad živi vanka. Zna da u Bosni ili Sarajevu nikoga ne zanima ko si, šta si, samo je bitno da li si raja ili papak, sve ženska zna. Ti mora da si neki ubermensch, najbolje bi bilo da ti se ovdje grupno poklonimo.
Znaš šta je najsmješnije, upoznao sam treba u Švedskoj iste kao ti, na taj fazon, starci im otišli vani za vrijeme balkanskih ratova, znaci ne samo Bosanki nego i drugih nacionalnosti iz ex yu. Roditelji obrazovani iz jugoslavenskog sistema, cure dobile vani sve na gotovo i posjećuju počesto zemlje iz kojih su porijeklom. I sve imate isti modus operandi, čudo neviđeno. I one isto vole otići dole i govoriti kako je najbolje dole, kako nema boljeg života nego u Bosni ali se naravno ne vraćaju. Kako nisam ranije ovo povezao, bit će da je prošlo dosta vremena.
Pa sam pružaš info o sebi. Ja samo pitam i izvodim zaključke. Nazalost negativne. Jer jesi negativac i to žešći. Jbg.

Sto se tice mog života, ćaća i njegovo zanimanje su nam mnogo toga olaksali. No nije bilo u početku sjajno i bajno. U Zegeju mi je bilo bas tesko. U AT u početku još gore. Nisam znala rijeci jezika. Nisam nikog poznavala. Porodice koje su izbjegle prije i tokom rata, medjusobno su se družile. Mi nismo nikog poznavali. Jer nismo bili izbjeglice, nismo prosli te kolektivne smještaje i stekli društvo. Ali bilo pa proslo. Sad mi je super. No to ne znaci da neću doma u SA. Kad steknem uvjete. 😇
JohnnyS

#32645 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by JohnnyS »

Valjda ima razloga što je Silicijska dolina kraj Stanforda a ne kraj Sveučilišta u Norkopingu. Kad se ljudi iz cijelog svijeta, bogataši i slični budu otimali da idu na Sveučilište u Oslu umjesto na Ivy league fakultet, prihvatit ću da si možda u pravu.
SaraFina

#32646 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by SaraFina »

JohnnyS wrote: 10/02/2026 21:55

Valjda ima razloga što je Silicijska dolina kraj Stanforda a ne kraj Sveučilišta u Norkopingu. Kad se ljudi iz cijelog svijeta, bogataši i slični budu otimali da idu na Sveučilište u Oslu umjesto na Ivy league fakultet, prihvatit ću da si možda u pravu.
Zaboravio si napomenuti koliko ti godisnje kosta “zadovoljstvo” studiranja na tom prestižnom univerzitetu” i kako je to “priustivo”? Plus šta ti treba da upadneš?
Pišeš kao da je to uplatiš 400 dolara i piči i studiraj. Pa taj univerzitet ne mogu sebi priustiti ni srednja klasa Amera.
A za upadanje ti treba “rat i mir”. Dzaba ti i skorojevićki lova ako ne ispuniš uvjete.
jeza u ledja

#32647 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by jeza u ledja »

SaraFina wrote: 10/02/2026 22:04

Zaboravio si napomenuti koliko ti godisnje kosta “zadovoljstvo” studiranja na tom prestižnom univerzitetu” i kako je to “priustivo”? Plus šta ti treba da upadneš?
Pišeš kao da je to uplatiš 400 dolara i piči i studiraj. Pa taj univerzitet ne mogu sebi priustiti ni srednja klasa Amera.
A za upadanje ti treba “rat i mir”. Dzaba ti i skorojevićki lova ako ne ispuniš uvjete.
Po obicaju ne znas o cemu pricas. Ako si dovoljno dobar, upasces djaba ili sa velikim stipendijama. Kao i na svim prestiznim univerzitetima na svijetu, vrlo malo je mjesta i na takve djabne pozicije upadaju samo najbolji.
Puna cijena obicno upravo treba tim bogatima.

U svakom slucaju, cak i sa velikim dugom, sa dobrom diplomom to se vrlo brzo otplacuje.
SaraFina

#32648 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by SaraFina »

Dzaba me kvotas. Samo vidim crvenu lampicu. Post ne.
jeza u ledja, who is currently on your ignore list, made this post
🥺
TAFKAP

#32649 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by TAFKAP »

Da prekinemo ovo glupo prepucavanje i zagušivanje teme

Image
JohnnyS

#32650 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by JohnnyS »

SaraFina wrote: 10/02/2026 22:04

Ja ne vidim kako je to u ikakvom raskoraku s onim što sam napisao. Ja nisam nikad rekao da su ti top fakulteti jeftini, iako sigurno imaju par stipendija za ekstrapametne i vjerojatno za neke transeksualne hendikepirane indijance, nego da su najbolji na svijetu.

Ni bolnice im nisu jeftine, ali su im najbolje na svijetu.
Post Reply