Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Rugafet

#32551 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Rugafet »

Ja se malo je reci ponosim sto ću još malo aBd postati Amerikanac. I to Amerikanac sa dna kace. Da, imam taj jaki useljenički patriotizam i ponosim se time. Da, ovamo mi je prelijepo apsolutno u svakom pogledu i ne mogu se odužiti Americi za tri života za ovo sto su mi pružili za kratko vrijeme, a sto se BiH istovremeno ‘ni po guzici nije počesala’ sto je toliki narod trajno napušta. I da, nisam hinja poput nekih koji su gujicu sklonili vani a glume tu neki teški patriotizam, nacionalnu pripadnost :lol: i slične gluposti.

Amazing Grace, Blessed Assurance, How Great Thou Art, and It Is Well With My Soul….
SaraFina

#32552 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by SaraFina »

Ti ces Donalda zamjeniti na kraju mandata 😂😂😂
konami666

#32553 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by konami666 »

SaraFina wrote: 10/02/2026 16:15
konami666 wrote: 10/02/2026 16:06
SaraFina wrote: 10/02/2026 15:53

Ma to je ok za pasos. Pitam za porodicno okruzenje. Kako tu prolazis? I Kakav je privatno osjecaj te pripadnosti? I sama sam u iseljenistvu i to prilicno dugo. Ali nemam taj osjecaj pripadnosti odnosno svojatanja.

Sto se tice politike i balkanskih „plemena“ te furke (ne od tebe) nego ovo sto Edin tvrdi: Kad stane neko supljirati kako je lako uspjeti u politici u iseljenistvu i da samo njega cekaju s ministarsvima i koje kuda, te da su mu prava zagarantovana, dodje mi da pocinim harakiri.😂

Kad je to toliko lagano politicki uspjeti koliko je ljudi s Balkana zauzelo vazne politicke pozicije u UK, Swe, Danskoj, Itd Itd koje su im „zagarantovane“? Smjehotres.

Ispade Balkanci u UK drže vladu i sve bitne pozicije. UK je naša prcija. 😂 Skandinavija takodjer Itd Itd
Izvini ali mozes li elaborirati šta želiš da znaš jer ne razumijem pitanje u potpunosti. Kakav je osjećaj pripadnosti u kojem smislu? Misliš da li bih ratovao da branim neke ideale? I šta tačno za porodicno okruženje?

Mislim da ono sto je Edin želio da kaže je da se u UK može izjasniti nacionalno ili etnicki kao leteće špaget čudovište i da će se moći kandidovati za premijera velike Britanije, na stranu to koju bi podršku dobio. I tu je napravio komparaciju sa Bosnom gdje ako se izjaviš nacionalno kao Bosanac, sto je koliko vidim na članku iz 2023, u rodnom listu, ne mozes se kandidirati za predsjedništvo BiH jer se nisi izjasnio kao B/h/s.
Konkretno dodjes ocu ili majci u BiH i kažeš da si Šved. Nekoj tetki i njenoj porodici pričaš pricu o dobrobiti i ljepoti življenja u Švedskoj. Usporedis sa BiH. I kažeš da je BiH odvratna drzava. Znaci sve ono sto pišeš po forumu. I ne samo ti. Kako to govorite pred svojim bližnjim, rajom i sl.

Sto se politike tice, ja na prvu znam dva imena ženska koja su se ostvarila u UK i Swe. Aida Hadzijalic i Jasminka Helic. Tako da mi je apsolutno nejasno koji jd procenat tih uspjesnih Balkanaca i ko su oni. I pored toga sto im je sve “servirano” na pladnju kad su demokratska prava u pitanju. Cinjenica je da 70% iseljenika i u R.L i na forumu radi bezvezne poslove. Slabije plaćene i da nisu Bogom dani a ni povlasteni ovdje gdje zive. Ali lakše je lagati i sebe i druge ubijedjivati da si ko bubreg u loju.
Aha, pa i njima isto tako kažem. I oni kažu da su umorni, da im je sadašnja pamet i tako to. Raja se većinom odselila vani, ovi sto su ostali kažu da su prestari da se sele vani sad, iako mislim da to nije istina.

Ne znam koliko se BH iseljenika u Švedskoj, velikoj Britaniji i ostalim zemljama se bavi politikom, niti se krećem u tim krugovima. Ali sam upoznao dosta ljudi iz Bosne, Srbije, hrvatske koji su stručnjaci. To sto kažeš da 70% radi bezvezne poslove, isto tako ti je i u Austriji sa Austrijancima, svecima u Švedskoj i tako dalje. Nedavno sam čitao analizu sto se tiče plaćanja poreza u Švedskoj i koliko se sjećam, oko 60% populacije stanovnistva koje radi prosječan posao uplaćuje oko 30% u budžet. Ako hoćeš mogu ti tacne cifre izvaditi.

Ali mi prvo objasni koje su to ulice i naselja gdje policija ne zalazi budući da si upoznata? I kako se ovo sto si napisala veže na edinov komentar.
konami666

#32554 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by konami666 »

Ozimician wrote: 10/02/2026 16:19 Lik u jednom postu hvali to kako Svedska salje vojsku na Grenland; a u drugom govori kako nema sanse da Svedska ratuje, nije ratovala 200+ godina.
:D
Slanje vojske je pokazivanje/demonstriranje solidarnosti. Nema ratova izmedju svjetskih sila, tu vlada mir, predstava je za medije da padaju i skaču cijene zlata i dionica gdje se okreću velike pare a iza zatvorenih vrata se završava posao.
konami666

#32555 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by konami666 »

SaraFina wrote: 10/02/2026 16:16
konami666 wrote: 10/02/2026 16:14
SaraFina wrote: 10/02/2026 16:09

Realnost je i to trenutno da u Švedskoj postoji ogroman broj useljenika iz trećih zemalja svijeta. Koji izazivaju nemire i ulične ratove. Po gradovima imaš četvrti gdje policija ne ulazi. Itd Itd
Mozda se budu redovi punili upravo da se takvi spriječe da uruse drzavu i sistem ili da na granicama drže straže. Situacija nije nimalo smijesna.
Izgleda i ti gledaš puno filmove ko ovaj doktor zloća pa si pomiješala nešto sa početkom predatora 2. Koje su to ulice gdje se vode ratovi bandi i u koje to kvartove ne ulazi policija?
Ti kao da zivis u Srbiji u devedesetim. Pa mrakulja kad je informiranje u pitanju.
Koliko znam, Švedska je uvijek na vrhu liste kada je riječ o slobodi medija. A i sada su desničari na vlasti tako da sigurno ima negdje ta informacija ako je radna, samo sto je ja ne mogu da nadjem. Tako da ako molim te mozes da podijeliš info sa mnom laikom jer zaista ne znam u koje to četvrti policija ne zalazi.
SaraFina

#32556 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by SaraFina »

konami666 wrote: 10/02/2026 16:32
konami666 wrote: 10/02/2026 16:06

Izvini ali mozes li elaborirati šta želiš da znaš jer ne razumijem pitanje u potpunosti. Kakav je osjećaj pripadnosti u kojem smislu? Misliš da li bih ratovao da branim neke ideale? I šta tačno za porodicno okruženje?

Mislim da ono sto je Edin želio da kaže je da se u UK može izjasniti nacionalno ili etnicki kao leteće špaget čudovište i da će se moći kandidovati za premijera velike Britanije, na stranu to koju bi podršku dobio. I tu je napravio komparaciju sa Bosnom gdje ako se izjaviš nacionalno kao Bosanac, sto je koliko vidim na članku iz 2023, u rodnom listu, ne mozes se kandidirati za predsjedništvo BiH jer se nisi izjasnio kao B/h/s.
Konkretno dodjes ocu ili majci u BiH i kažeš da si Šved. Nekoj tetki i njenoj porodici pričaš pricu o dobrobiti i ljepoti življenja u Švedskoj. Usporedis sa BiH. I kažeš da je BiH odvratna drzava. Znaci sve ono sto pišeš po forumu. I ne samo ti. Kako to govorite pred svojim bližnjim, rajom i sl.

Sto se politike tice, ja na prvu znam dva imena ženska koja su se ostvarila u UK i Swe. Aida Hadzijalic i Jasminka Helic. Tako da mi je apsolutno nejasno koji jd procenat tih uspjesnih Balkanaca i ko su oni. I pored toga sto im je sve “servirano” na pladnju kad su demokratska prava u pitanju. Cinjenica je da 70% iseljenika i u R.L i na forumu radi bezvezne poslove. Slabije plaćene i da nisu Bogom dani a ni povlasteni ovdje gdje zive. Ali lakše je lagati i sebe i druge ubijedjivati da si ko bubreg u loju.
Aha, pa i njima isto tako kažem. I oni kažu da su umorni, da im je sadašnja pamet i tako to. Raja se većinom odselila vani, ovi sto su ostali kažu da su prestari da se sele vani sad, iako mislim da to nije istina.

Ne znam koliko se BH iseljenika u Švedskoj, velikoj Britaniji i ostalim zemljama se bavi politikom, niti se krećem u tim krugovima. Ali sam upoznao dosta ljudi iz Bosne, Srbije, hrvatske koji su stručnjaci. To sto kažeš da 70% radi bezvezne poslove, isto tako ti je i u Austriji sa Austrijancima, svecima u Švedskoj i tako dalje. Nedavno sam čitao analizu sto se tiče plaćanja poreza u Švedskoj i koliko se sjećam, oko 60% populacije stanovnistva koje radi prosječan posao uplaćuje oko 30% u budžet. Ako hoćeš mogu ti tacne cifre izvaditi.

Ali mi prvo objasni koje su to ulice i naselja gdje policija ne zalazi budući da si upoznata? I kako se ovo sto si napisala veže na edinov komentar.
Mozda ja vas ne razumijem koji ste iz nekih ruralnih krajeva u BiH i otisli ste vani. Pa ljudi iz vaseg okruženja i familija takodjer to prizeljkuju. Kod mene to nije slučaj. Masa raje i moja uža familija zive dobro u BiH. Imam rodjaka zanatlija i firmica ubi lovu. Koju ne bi ni ovdje mogao ubiti. Fali majstora. Ima i visoko obrazovanih i sl. Tako da nikom nisam nikad pokušala popovati o nekoj ljepoti življenja vani. Jer ljudi zive kao i ja.

Sto se tice ostatka posta te informacije mozes svakodnevno pronaci. Tako da zarobi malo i googlaj. U vecim švedskim gradovima problemi se gomilaju.

Sto se tice politike, izlisno je da osoba iz BiH poziva se na zakone koji ga kao diskriminiraju. Nevezano bila to politika ili neki strucni fach. Ta osoba nije nista napravila ni u UK recimo gdje su joj demografska prava kako sama kaže servirana na pladnju. Nije zo do diskriminacije nego do njega. Ambicije i sposobnosti. Logicki.
dr_Evil

#32557 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by dr_Evil »

konami666 wrote: 10/02/2026 16:19

Meni se čini da ti imaš neki ptsd, možda bi trebao da popričaš sa psihologom, siguran sam da u Bosni ima dovoljno kvalificiranih psihologa.
Hocu, obecavam. Reci cu da si mi ti preporucio.

Doduse vjerujem da nema u Bosni dovoljno kvalificiranih psihologa, pa svi znamo da bilo ko pametan je otisao vani, ne zamara se nasim nacionalizmom i etnijama, ulaze u dionice, ne vjeruje u rat ni inflaciju, te ne vidi smisao postojanja BIH.

Bolje da potrazim kakvog hecima u Skandinaviji, ali samo ako ima pasos, jer ako ga jos nije dobio nesto nije uredu sa njim.
Rugafet

#32558 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Rugafet »

Znaci propade i Svedska sad :lol:
dr_Evil

#32559 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by dr_Evil »

Rugafet wrote: 10/02/2026 16:28 Ja se malo je reci ponosim sto ću još malo aBd postati Amerikanac. I to Amerikanac sa dna kace. Da, imam taj jaki useljenički patriotizam i ponosim se time. Da, ovamo mi je prelijepo apsolutno u svakom pogledu i ne mogu se odužiti Americi za tri života za ovo sto su mi pružili za kratko vrijeme, a sto se BiH istovremeno ‘ni po guzici nije počesala’ sto je toliki narod trajno napušta. I da, nisam hinja poput nekih koji su gujicu sklonili vani a glume tu neki teški patriotizam, nacionalnu pripadnost :lol: i slične gluposti.

Amazing Grace, Blessed Assurance, How Great Thou Art, and It Is Well With My Soul….
S tobom nikad ne znam jesi li trol ili iskren ali vjerujem da si vecinom trol, sto jako volim. Nadam se da ces ostati s nama na ovom forumu da se druzimo.

Nego izrazito postujem ljude koji imaju jak useljenicki patriotizam, sto su prihvatili svoju novu domovinu, odrezali korijene, i zive punim plucima. Nego je problematika sljedeca... takvih ljudi nema na ovom forumu. Ko ima vremena za BiH i Bosance, postoje samo dvije vrste ljudi koji ce provesti vrijeme na ovom forumu, prva grupa kojoj nedostaje BiH te sve nase vrline i mane bez obzira na uspjeh koji su postigli vani(znaci sa uspjehom ili ne), te druga grupa koja kojoj nedostaje BH ali smatra vlastitim neuspjehom priznati takvo nesto, to su obicno toksicne osobe koje pljuju na sve samo da bi sebi i drugima opravdali svoj izbor. Dakle i jedni i drugi ne mogu bez BiH.

S druge strane imas one koji su ostali, a protivnici su odlaska, to su mahom oni ljudi koji su kopali nogama i rukama da odu, a nisu uspjeli otici, u medjuvremenu im se pruzio kakav posao pa su se pomirili i sada pljuju na sve koji su otisli. Izmisljaju price o gay vrticima, duplim poslovima, pidzama i radna uniforma te slicno.

Ja ne shvatam ljude koji iz inostranstva vise po BH forumima da bi pljuvali po svojoj zemlji i zemljacima, presjeci pupcanu vrpcu, budi covjek i stani iza svojih odluka.

Svakako ne ti, jer sam siguran da nas samo trolas, vidim ironiju u svakom tvom postu, a mislim i da volis pascad kao i ja :D
konami666

#32560 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by konami666 »

SaraFina wrote: 10/02/2026 16:43

Mozda ja vas ne razumijem koji ste iz nekih ruralnih krajeva u BiH i otisli ste vani. Pa ljudi iz vaseg okruženja i familija takodjer to prizeljkuju. Kod mene to nije slučaj. Masa raje i moja uža familija zive dobro u BiH. Imam rodjaka zanatlija i firmica ubi lovu. Koju ne bi ni ovdje mogao ubiti. Fali majstora. Ima i visoko obrazovanih i sl. Tako da nikom nisam nikad pokušala popovati o nekoj ljepoti življenja vani. Jer ljudi zive kao i ja.

Sto se tice ostatka posta te informacije mozes svakodnevno pronaci. Tako da zarobi malo i googlaj. U vecim švedskim gradovima problemi se gomilaju.

Sto se tice politike, izlisno je da osoba iz BiH poziva se na zakone koji ga kao diskriminiraju. Nevezano bila to politika ili neki strucni fach. Ta osoba nije nista napravila ni u UK recimo gdje su joj demografska prava kako sama kaže servirana na pladnju. Nije zo do diskriminacije nego do njega. Ambicije i sposobnosti. Logicki.
Ja sam rodjen i odrastao u Sarajevu. Za razliku od tebe koja si odrasla vani. Na osnovu čega izvodiš zaključak da sam iz neke ruralne sredine, čak i da jesam, da li je neko iz drugih dijelova BiH manje vrijedan? Da li ti imaš neki osjećaj superiornosti, misliš da si bolja od drugih? Ustvari to sad već znamo budući da si ti načela taj topic.

Ja nisam nikada spomenuo da pričamo o novcu, pričamo o kvalitetu života, valjda je tebi dobar život = novac jer si bukvalno to napisala:

“Masa raje i moja uža familija zive dobro u BiH. Imam rodjaka zanatlija i firmica ubi lovu. Koju ne bi ni ovdje mogao ubiti. Fali majstora. Ima i visoko obrazovanih i sl. Tako da nikom nisam nikad pokušala popovati o nekoj ljepoti življenja vani. Jer ljudi zive kao i ja”

Ima i drugih stavki u životu osim novca, novac pomaze i rješava mnoge druge probleme ali nakon dugoročnog ulaganje u nešto, tipa zdravstvo, obrazovanje i mnoge druge sfere svakodnevnog života.

Evo na engleskom za tebe sam našao, da ne moraš koristiti translate: https://www.reuters.com/world/shootings ... 025-12-30/

Tako da sto ovdje pričaš i izmišljaš je ništa drugo nego fake news dok ne nadjes neki izvor i demantujes me.

Taj zakon je jedan od mnogih primjera diskriminiranja ali ti to olako uzimaš budući da nisi imala to da iskusiš na vlastitoj koži. Samo zato sto tebe licno ne dotiče ne znaci da ne dotiče mnoge u Bosni (sejdic i finci). Ili problemi koje imaju istospolne zajednice, zapošljavanje po stranačkoj liniji i tako dalje.
SaraFina

#32561 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by SaraFina »

konami666 wrote: 10/02/2026 17:09

Ja sam rodjen i odrastao u Sarajevu. Za razliku od tebe koja si odrasla vani. Na osnovu čega izvodiš zaključak da sam iz neke ruralne sredine, čak i da jesam, da li je neko iz drugih dijelova BiH manje vrijedan? Da li ti imaš neki osjećaj superiornosti, misliš da si bolja od drugih? Ustvari to sad već znamo budući da si ti načela taj topic.

Ja nisam nikada spomenuo da pričamo o novcu, pričamo o kvalitetu života, valjda je tebi dobar život = novac jer si bukvalno to napisala:

“Masa raje i moja uža familija zive dobro u BiH. Imam rodjaka zanatlija i firmica ubi lovu. Koju ne bi ni ovdje mogao ubiti. Fali majstora. Ima i visoko obrazovanih i sl. Tako da nikom nisam nikad pokušala popovati o nekoj ljepoti življenja vani. Jer ljudi zive kao i ja”

Ima i drugih stavki u životu osim novca, novac pomaze i rješava mnoge druge probleme ali nakon dugoročnog ulaganje u nešto, tipa zdravstvo, obrazovanje i mnoge druge sfere svakodnevnog života.

Evo na engleskom za tebe sam našao, da ne moraš koristiti translate: https://www.reuters.com/world/shootings ... 025-12-30/

Tako da sto ovdje pričaš i izmišljaš je ništa drugo nego fake news dok ne nadjes neki izvor i demantujes me.

Taj zakon je jedan od mnogih primjera diskriminiranja ali ti to olako uzimaš budući da nisi imala to da iskusiš na vlastitoj koži. Samo zato sto tebe licno ne dotiče ne znaci da ne dotiče mnoge u Bosni (sejdic i finci). Ili problemi koje imaju istospolne zajednice, zapošljavanje po stranačkoj liniji i tako dalje.
Ma ne. Bezveze se vrijedjas. Meni bi imalo nekog smisla da si ruralac. Ovako, stvarno te ne kuzim ako si iz Sa. Kao sto kažeš. Ja sam imala kontakt s ljudima koji su u svojim drzavama progonjeni na osnovu politicke, seksualne i vjerske pripadnosti. Zatvarani i kažnjavani, No niko od tih ljudi nije se ponašao ni govorio stvari protiv drzave koje vi ovdje pisete. Znaci to su bili ljudi raznih profila. I zivotnih okolnosti. Apsolutno niko od njih nikada, bas nikada nije govorio stvari koje vi govorite. Naprotiv! Zato mi je nejasan vas stav. I pokusavam dokučiti šta je s vama pojedincima. Otisli jeste iz drzave koja ima pomalo nakaradan politicki sustav i sl. No niko vas nije prisiljavao ni na sto. Niti vas progonio. Ako izuzmemo ratna desavanja.

Plus svega BiH je u Europi. Relativno blizu svega. Imate niskotarifne kompanije da odete gdje hoćete. Imate mogucnost sjesti u auto i spucati se na dnevnoj bazi u neku svjetsku metropolu. Imate bukvalno sve. Zato ne kuzim cemu sve ovo po temi godinama?

Sto se svedske tice jedino ti uljepsavas stvarnost sebi. Ja nemam nikakvog racuna lagati da vi imate problema sa imigrantima. To je cinjenica.

P.S malo sam se pogresno izrazila za ovo drzava. Protiv sistema su ljudi govorili. Naravno. Ali imali su razloge. Debele razloge. No niko od ljudi tih vani nije omalovažavao postojanje drzave, naroda i sopstvenog identiteta. Sto vi slavi dan radite. Šizofrenija jarane.
stubrijez

#32562 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by stubrijez »

Zasto mislis da rodjak sto mu firmica ubi lovu ne ni mogao vise ubiti u Austriji? Zar zaista u BiH ima i visokoobrazovanih???
tuitamo

#32563 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by tuitamo »

stubrijez wrote: 10/02/2026 17:27

Zasto mislis da rodjak sto mu firmica ubi lovu ne ni mogao vise ubiti u Austriji? Zar zaista u BiH ima i visokoobrazovanih???
Mogao bi. Da baci par godina zivota. Uči jezik kao beba. Sve stavi na rizik. Da se ponizava po uredima za strance sa ostalik migrantima. Samo eto da bi etiketirao sa ‚vani‘.
SaraFina

#32564 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by SaraFina »

Ljudi dragi vi lijepite crnjake iz BiH po temi. A roditelji vam u BiH. Onaj iz Zenice sto nick prilagodio N.Z konkretno. A i vi. Ako to nije sizofreno. Ne znam šta jeste.

Svaku negativnu vijest ispratite uz pokliče i onda sami sebi i jedan drugom čestitate sto ste izašli. Bolesno.
stubrijez

#32565 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by stubrijez »

tuitamo wrote: 10/02/2026 17:29
stubrijez wrote: 10/02/2026 17:27

Mogao bi. Da baci par godina zivota. Uči jezik kao beba. Sve stavi na rizik. Da se ponizava po uredima za strance sa ostalik migrantima. Samo eto da bi etiketirao sa ‚vani‘.
Nisam tebe pito
Rugafet

#32566 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Rugafet »

Kakve veze ima gdje roditelji žive? Pa i oni bi otišli ali su stari, nisu ostali jer im je super život. Dalje, niko nije otišao zbog toga sto se posvadjao sa komšijom, drugom ili strinom, nismo otisli jer mrzimo šume i rijeke, otišli smo zbog nakaradnog sistema, koji tapka u mjestu suviše dugo, generacije su upropaštene bukvalno, mega korupcije, plemena, ispiranja mozgova itd Itd
Ukratko, za ove ograničene na temi, niko ne mrzi BiH kao BiH nego poglavice u njoj i destruktivnu politiku koju oni vode evo već 30 godina.
drag_gost

#32567 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by drag_gost »

dr_Evil wrote: 10/02/2026 16:02
stubrijez wrote: 10/02/2026 15:52
dr_Evil wrote: 10/02/2026 15:11

Zapadnjacke vrijednosti... ako cemo tacnije :D
Mislio sam tacno to sto sam i napisao...

Sve za 10, samo sam dodao drugi, mozda vise tacan naziv za to :)
Ih, pa ti nisi sved, ti si srbin.

:mrgreen:

EDIT: halali, htio citirati ovog sto napisa da jede svinjetinu. Propade mi fazon, jebiga. A glup je bio svakako. :D
Last edited by drag_gost on 10/02/2026 18:24, edited 1 time in total.
PreWiBa
Grijem se na: Plin i centralno
Horoskop: Lav

#32568 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by PreWiBa »

Rugafet wrote: 10/02/2026 17:58 Kakve veze ima gdje roditelji žive? Pa i oni bi otišli ali su stari, nisu ostali jer im je super život. Dalje, niko nije otišao zbog toga sto se posvadjao sa komšijom, drugom ili strinom, nismo otisli jer mrzimo šume i rijeke, otišli smo zbog nakaradnog sistema, koji tapka u mjestu suviše dugo, generacije su upropaštene bukvalno, mega korupcije, plemena, ispiranja mozgova itd Itd
Ukratko, za ove ograničene na temi, niko ne mrzi BiH kao BiH nego poglavice u njoj i destruktivnu politiku koju oni vode evo već 30 godina.
Imaš Trumpovu sliku kao profilnu, haj nemoj o sistemima.
Otišao si zbog novca, kao i većina ljudi, da se ne lažemo.

Ne mora se ići na drugi kraj svijeta jer se nekome ne sviđa sistem.

I u tome nema ništa nelegitimno, ali nije fer pričati nebuloze.
Last edited by PreWiBa on 10/02/2026 18:22, edited 2 times in total.
Edin H.

#32569 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Edin H. »

Comandini wrote: 10/02/2026 15:47
konami666 wrote: 10/02/2026 15:44
Meni u švedskom pasosu pod nacionalnost piše da sam sved. Ja nigdje ne tvrdim da sam etnički sved. Ja sve dok plaćam porez da se popravi cesta i da se liječe ljudi u bolnici i plaćaju penzije onima koji je danas primaju, mogu pričati da je moja/nasa politika, ekonomija i tako dalje.
U isto vrijeme imam korjene iz Bosne i Hercegovine, samo sto mi tu u pasosu ništa ne piše pod stavkom nacionalnost. Ne znam šta stoji u rodnom listu pod stavkama nacionalnost i etnička pripadnost.
Jel jedes svinjetinu ?
Ne piše to u rodnom listu.
PreWiBa
Grijem se na: Plin i centralno
Horoskop: Lav

#32570 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by PreWiBa »

stubrijez wrote: 10/02/2026 14:56
PreWiBa wrote: 10/02/2026 01:23
stubrijez wrote: 09/02/2026 08:28 Najjaci su u Njemackoj i Austriji...
Nemoj molim te, kao da ne pamtimo tvoje rasističke izlijeve ovdje da ne treba kod ljekara indijskog porijekla jer smo mi Evropejci.

I to vjerovatno sve govoriš sa jedva završenom srednjom.
Pa koja ti je poenta, to samo potvrdjuje moju zapadnjacku orijentaciju.
Ti kao turkofil se samo mucis ovde. Sto se tice skole nisam ni srednju zavrsio ako ti je lakse, a tvoje znanje nestaje sa internetom... brate, struje da nestane gotov si, vec sam ti to nekoliko puta rekao.
Ti se mučiš ovdje, zna se ko je sve veći integrisan dio društva, pogotovo u ovom dijelu Njemačke. Jedino ako živiš u nekoj šumi daleko od civilizacije.

Što se tiče zapadnjačke orijentacije... bolje ti je da se baviš strujom, ove stvari ti baš i ne idu.
Rugafet

#32571 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Rugafet »

PreWiBa wrote: 10/02/2026 18:17
Rugafet wrote: 10/02/2026 17:58 Kakve veze ima gdje roditelji žive? Pa i oni bi otišli ali su stari, nisu ostali jer im je super život. Dalje, niko nije otišao zbog toga sto se posvadjao sa komšijom, drugom ili strinom, nismo otisli jer mrzimo šume i rijeke, otišli smo zbog nakaradnog sistema, koji tapka u mjestu suviše dugo, generacije su upropaštene bukvalno, mega korupcije, plemena, ispiranja mozgova itd Itd
Imaš Trumpovu sliku kao profilnu, haj ne nemoj o sistemima.
Otišao si zbog novca, kao i većina ljudi, da se ne lažemo.

Ne mora se ići na drugi kraj svijeta jer se nekome ne sviđa sistem.
E jbg sad je i profilna slika problem :lol:
Pa i zbog novca sam otišao ako tako gledaš.Novac mi treba da zivim. Sta je problem? Ne kontam to otišao si zbog novca. Sto se sistema tiče hoćeš da kažeš da valja? Da je funkcionalan i donosi rezultate?
stubrijez

#32572 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by stubrijez »

PreWiBa wrote: 10/02/2026 18:21
stubrijez wrote: 10/02/2026 14:56
PreWiBa wrote: 10/02/2026 01:23

Nemoj molim te, kao da ne pamtimo tvoje rasističke izlijeve ovdje da ne treba kod ljekara indijskog porijekla jer smo mi Evropejci.

I to vjerovatno sve govoriš sa jedva završenom srednjom.
Pa koja ti je poenta, to samo potvrdjuje moju zapadnjacku orijentaciju.
Ti kao turkofil se samo mucis ovde. Sto se tice skole nisam ni srednju zavrsio ako ti je lakse, a tvoje znanje nestaje sa internetom... brate, struje da nestane gotov si, vec sam ti to nekoliko puta rekao.
Ti se mučiš ovdje, zna se ko je sve veći integrisan dio društva, pogotovo u ovom dijelu Njemačke. Jedino ako živiš u nekoj šumi daleko od civilizacije.

Što se tiče zapadnjačke orijentacije... bolje ti je da se baviš strujom, ove stvari ti baš i ne idu.
Drzi se ti Googla... dzaba su te svabe vratili da ponovis razred, ne znas ni geografiju.
jeza u ledja

#32573 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by jeza u ledja »

Ova tema sluzi za istresanje kompleksa.
SaraFina

#32574 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by SaraFina »

Sto se tice integracije u iseljenistvu, ona je vise no pozeljna. Zbog školovanja, poslova i kvaliteta života. Osoba koja se uspješno ne integrira u iseljenistvu, uvijek ima problem. Čitam na onoj temi o Austriji postove. Forumasi pisu, kako im ne treba njemacki uopste. Jer su u IT branši i poslove i komunikaciju obavljaju na engleskom.

To je naivno pominjanje. I takodjer neka polovična integracija. Ako zivis u drzavi gdje je službeni jezik njemacki. Nauci ga perfektno. U slucaju da si samo privremeno tu, slažem se da ne moraš. Ali za stalno.. Danas sutra imaces porodicu, djecu koja ce ici u obdaništa i skole. Imati vršnjake Austrijance. Otici ces u kino ili pozoriste. Na veceru. Itd Itd.

Asimilacija, odnosno ova furka dijela forumasa, je po meni totalno izlisna. Osoba sa punih 20 godina je vecim dijelom formirana. Dodjes u drzavu i izjavljuješ da si Śved, Nijemac ili Austrijanac je sumanuto. Niti tebe okolina dozivljava tako, niti ti mozes sebe. To je nesto sto mozes furati raji ali svi ce pomisliti da si uvrnut. Blagogovoreci.
I nema apsolutno nilakve potrebe za tim. Treba biti ponosan na svoje korijene i mjesto odakle potičeš. I drugi ce te vise cijeniti. Tudje postujem, svoje volim i njegujem.

Kad je o BiH riječ ona je mnogo vise od korumpiranog i lose uredjenog sustava. Meni je BiH Sarajevo i reprezentacija. Željo i Bistrik. Prelijepi Mostar i Konjic. Tuzla moj drugi omiljeni grad poslje SA. I “druga kuća”. Itd Itd

Pljuvati svoje je kontraproduktivno. I pred strancima. A i pred rajom. Kod nas postoje DVA pojma bivstovanja. Ili si PAPAK ili RAJA. Treće nema.

Mislim da je to Maca izjavio. I fakat tako jeste.

Nikome u Sarajevu kad ja dodjem ne znaci nista moje auto, odjeća ili nakit. Ljudi “sjedu” da popričaju “zarakijaju se” i sl. A ne da mjere ko šta ima i koliko. Meni ni u dzep ni iz džepa ako neko dodje s BMW, Porseom ili VW. Totalno izlisno.
Last edited by SaraFina on 10/02/2026 18:44, edited 1 time in total.
stubrijez

#32575 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by stubrijez »

SaraFina wrote: 10/02/2026 18:38 Sto se tice integracije u iseljenistvu, ona je vise no pozeljna. Zbog školovanja, poslova i kvaliteta života. Osoba koja se uspješno ne integrira u iseljenistvu, uvijek ima problem. Čitam na onoj temi o Austriji postove. Forumasi pisu, kako im ne treba njemacki uopste. Jer su u IT branši i poslove i komunikaciju obavljaju na engleskom.

To je naivno pominjanje. I takodjer neka polovična integracija. Ako zivis u drzavi gdje je službeni jezik njemacki. Nauci ga perfektno. U slucaju da si samo privremeno tu, slažem se da ne moraš. Ali za stalno.. Danas sutra imaces porodicu, djecu koja ce ici u obdaništa i skole. Imati vršnjake Austrijance. Otici ces u kino ili poziriste. Na veceru. Itd Itd.

Asimilacija, odnosno ova furka dijela forumasa, je po meni totalno izlisna. Osoba sa punih 20 godina je vecim dijelom formirana. Dodjes u drzavu i izjavljuješ da si Śved, Nijemac ili Austrijanac je sumanuto. Niti tebe okolina dozivljava tako, niti ti mozes sebe. To je nesto sto mozes furati raji ali svi ce pomisliti da si uvrnut. Blagogovoreci.
I nema apsolutno nilakve potrebe za tim. Treba biti ponosan na svoje korijene i mjesto odakle potičeš. I drugi ce te vise cijeniti. Tudje postujem, svoje volim i njegujem.

Kad je o BiH riječ ona je mnogo vise od korumpiranog i lose uredjenog sustava. Meni je BiH Sarajevo i reprezentacija. Željo i Bistrik. Prelijepi Mostar i Konjic. Tuzla moj drugi omiljeni grad poslje SA. I “druga kuća”. Itd Itd

Pljuvati svoje je kontraproduktivno. I pred strancima. A i pred rajom. Kod nas postoje DVA pojma bivstovanja. Ili si PAPAK ili RAJA. Treće nema.
Dodje mi da zaplacem... smrc, smrc. Posebno ova zadnja recenica, sav sam se najezio po glavi... smrc
Post Reply