teodati wrote: ↑07/02/2026 15:46
Hakiz wrote: ↑07/02/2026 15:25
teodati wrote: ↑07/02/2026 15:06
Ma nemoj mi reći, a kako je to svemir napravio vrijeme, ak smijem znati?
Big bang je početak vremena.
Nije.
Big Bang se nikada nije dogodio, to je samo pretpostavka, ne činjenica, velika je to razlika.
AI jasno tvrdi da se ne zna da li su zbilja prostor i vrijeme nastali iz Big Banga, to je nepoznanica kako zapravo prostor i vrijeme nastaju:
"AI pregled:
Zna li se konkretno kako su prostor i vrijeme nastali iz Big Banga, da ili ne?
Ne, ne znamo konkretno.
Iako imamo izuzetno precizne teorije o tome što se događalo djelić sekunde nakon početka, sam trenutak "nastanka" (točka nula) i dalje je najveći misterij moderne fizike. Evo detaljnijeg pojašnjenja zašto je to tako i gdje točno udaramo u zid:
1. Problem "Singulariteta" Naša trenutna najbolja teorija za prostor i vrijeme je Einsteinova Opća teorija relativnosti. Prema njoj, ako idemo unatrag kroz vrijeme, svemir postaje sve gušći i topliji dok ne dođemo do točke beskonačne gustoće koju zovemo singularitet. Kvaka: U toj točki matematičke jednadžbe prestaju raditi (dobivamo "beskonačnosti"). To nam govori da Opća relativnost tamo više nije primjenjiva.
2. Nedostatak "Teorije svega" Da bismo razumjeli nastanak prostora i vremena, moramo spojiti dvije nespojive grane fizike: Opću relativnost: Koja opisuje gravitaciju i velike objekte (prostor-vrijeme).Kvantnu mehaniku: Koja opisuje mikrosvijet. Trenutno nemamo potvrđenu teoriju kvantne gravitacije. Bez nje ne možemo opisati stanje u kojem je cijeli svemir bio manji od atoma.
Zaključak: Znamo jako puno o evoluciji svemira od \(10^{-43}\) sekunde nakon praska (Planckovo vrijeme) pa do danas, ali sam mehanizam nastanka prostora i vremena ostaje "sveti gral" fizike."
Eto, sve jasno, nitko ne zna kako su prostor i vrijeme nastali, a kamoli da to netko konkretno objasni kako su točno iz Big Banga nastali ne samo prostor i vrijeme, već bilo što danas postojeće, opet tvrdiš nešto bez ijednoga dokaza, pretpostavku prikazuješ kao jedinu činjenicu, samo kažem.
Eno sada ti AI odgovara
I nećemo se služiti trikovima. Pitanje je da li je Big bang početsk vremena, ne kako he vrijeme nastslo u Big bangu. To su dva različita pitanja:
Pa na pitanje:Is Big bang beginning of time
AI daje sljedeći odgovor
Great question—and it’s one of those where physics and philosophy bump into each other.
In standard cosmology, the Big Bang is the beginning of time as we know it. According to Einstein’s general relativity, if you run the universe’s expansion backward, you hit a point about 13.8 billion years ago where density and temperature blow up to infinity. At that point, the equations stop working—and so does our usual notion of time. In that sense, asking “what happened before the Big Bang?” is a bit like asking “what’s north of the North Pole?” Time itself is part of what began.
But—big but—that doesn’t mean we’re certain time absolutely began there.
Here’s why it’s still open:
General relativity breaks down at the Big Bang. We don’t yet have a full theory of quantum gravity, which is what you’d need to describe that extreme moment.
Some speculative models suggest alternatives:
Bounce models: a previous universe collapsed and “bounced” into ours.
Eternal inflation: our Big Bang was just one bubble in a much larger, ongoing process.
Emergent time ideas: time didn’t exist in a normal way before, but emerged from something more fundamental.
So the clean answer is:
Yes, the Big Bang is the beginning of time in our current, well-tested theories.
Maybe not, if future physics shows there was something deeper underneath.
If you want, I can explain this at a more “ELI5” level, or go full nerd and talk equations, singularities, and spacetime structure.
Dakle, za sada koliko znamo i sa čime u nauci baratamo, Big bang jeste početak vremena.
Vjeruj AI-ju
Pa, kada kažem da zakoni fizije i matematije su takvi kakvi su za sada koliko mi znamo u našem Svemiru, a onda mi se odgovori da je uvijek, svuda i zauvijek tako, treba samo pročitati "Maybe not, if future physics shows there was something deeper underneath."
Morao sam biti zločest