Ima granica naše mogućnosti da otkrivamo u praksi, poslije nje se služimo logikom i teorijom.teodati wrote: ↑05/02/2026 19:17Ne, ovo tvoje je posve nelogično razmišljanje, a ne moje. Tko je to dokazao da za svako svjesno biće treba kreator, jel?Ateista wrote: ↑04/02/2026 22:14Ima veze kada neko kao ti odluci da je za upute u dnk potreban tvorac, a za neko nematerijalno bice nije.teodati wrote: ↑04/02/2026 21:00
I te kako ima veze da li to biće ima mozak i organe, jer DNK upute postoje samo za materiju, ti si vidio i nekakve druge upute koje omogućuju nastanak nekog bića bez organa, ja ne.
Nemoj izmišljati.
I ta inteligencija koja je upute u DNK napravila, nije ni savršena a ni svemoguća, već samo daleko starija od cijelog našeg materijalnog svijeta, eto ukratko.
To je iskljucivo neko tvoje postavljanje pravila i zakonitosti, nikako logika.
Logika nalaze da ako je za jedno svjesno bice potreban kreator, onda je potreban za svako, bez obzira na to jeli materijalno ili nematerijalno.
To sto je informacija u DNK zabiljezena na taj nacin, u nematerijalnom mora na neki drugi.
Prica o savrsenom i svemogucem je uobicajena za abrahamske religije, OK ti to mozda gledas na drugi nacin, ali ne mijenja sustinu da je logicki ako tvrdis da je za materijalno bice potreban kreator, da se isto mora odnositi i na nematerijalno.
To ti tvrdiš na temelju čega? Pa nitko još ne zna sto posto kako zapravo svjesno biće nastaje, znači ta tvoja tvrdnja može biti točna, ali i posve netočna.
Zatim, zašto bi za nematerijalno biće trebale upute kao za materijalno biće? Koja je to logika? Materijalno biće se sastoji od milijarda atoma, i mnoštva veoma složnih organa (od mozga pa nadalje, da sve organe ne nabrajam, a koji su najsloženija materija u svemiru), dok nematerijalno biće nema ni jedan jedini atom, za što mu onda trebaju upute o nastanku? Ne treba ih, jednostavno.![]()
Ako ja za postojanje trebam oca, moj otac treba oca, njegov otac treba oca... Onda svako u vraćanju u prošlost (dakle, po dubini) treba oca. Velika vjerovatnoća je da isto važi i za inteligenciju. Veća je vjerovatnoća da je slično, da jedna inteligencija treba inteligenciju koja je stvara nego da je ne treba. Kada ne možemo praktično provjeriti, onda učimo i zaključke izvodimo iz drugih primjera, koristimo logiku da izvedemo zaključke.
Nije sigurno, samo je veća vjerovatnoća. To je sve šta imamo.
Naravno, rješenje tog problema je da nema inteligentnog dizajnera.