Suplementi

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

ZoomZoomKiwi

#26 Re: Suplementi

Post by ZoomZoomKiwi »

Ja uzimam samo neki vrag za “aktivne muškarce”, Zinc+Selenium+ još nešto.

I primjetio sam da se volumen ejakulata udvostručio :mrgreen:

Doduše i žena i ja koristimo peruansku macu, vrhunska stvar za energiju i sve ostalo :oops:
liyf

#27 Re: Suplementi

Post by liyf »

Peacean wrote: 06/02/2026 20:34 Ja mala maca u poređenju sa vama :D
Ujutru uz doručak omega3, kreatin i multivitamin, naveče magnezij citrat i pred spavanje melatonin, nakon vježbe kreatin i whey, zimi vitamin D.
Prošla su vremena kada je sve prirodno bilo zdravo, sada je sve zatrovano i mutirano, pogotovo ono što se industrijski obrađuje.
Joj kad uhvati onaj san uz melatonin, a ja ko beba :D
Plavo-bijeli

#28 Re: Suplementi

Post by Plavo-bijeli »

JohnnyS wrote: 06/02/2026 20:26
Plavo-bijeli wrote: 06/02/2026 20:24
JohnnyS wrote: 06/02/2026 20:07

Sardine su jeftinije od omega 3 kapsula.

Ta priča "samo real food" zvuči romantično, ali je u praksi šuplja:

1. Sardine vs. Omega: Te "jeftine" sardine su u suncokretovom ulju (upalno) ili pune teških metala ako ih jedeš svaki dan. Kvalitetna Omega je molekularno pročišćena, tvoja konzerva nije. Praktično gasiš požar benzinom.

2. Sunce: Džaba ti sunce zimi na Balkanu. Ugao zraka je takav da nema sinteze Vitamina D od oktobra do aprila, pa da si go na livadi po cijeli dan. To je fizika, ne mišljenje.

Super je što su tebi nalazi dobri, ali to je anegdota, a ne nauka. Ne loži raju da je konzerva ribe u užeglom ulju vrhunac zdravlja u 21. vijeku.

Ljudi su izdržali desetke tisuća godina evolucije na zimskom suncu i bez kapsula omega 3 kiselina. Ako ćeš ti bacati pare samo da bi tvoj urin bio skuplji od mog, jer svi ti suplementi na kraju završe u urinu, samo naprijed.
Majstore, upravo si demonstrirao da ne znaš osnove biologije.

1. 'Skupi urin': To važi za vitamine topive u vodi (tipa C vitamin). Omega-3 su masne kiseline. One se ne izlučuju urinom, one se ugrađuju u stanične membrane tvojih stanica i mozga (koji je 60% mast). To što misliš da se masti pišaju govori dovoljno o tvom znanju.

2. Evolucija: Ljudi su 'tisućama godina' jeli divljač (koja je prirodno puna Omege-3) i ribu, a ne tovljene piliće na kukuruzu i parizer koji ti jedeš danas. I da, prosječni životni vijek je bio 35 godina. Cilj evolucije je reprodukcija, a ne da ti dočekaš 80. godinu bez upalnih procesa i demencije.

Samo ti nastavi 'evolurirati' na zimskom suncu bez UV indeksa i misliti da masti izlaze kroz mjehur.
JohnnyS

#29 Re: Suplementi

Post by JohnnyS »

Plavo-bijeli wrote: 06/02/2026 20:50
Plavo-bijeli wrote: 06/02/2026 20:24

Ta priča "samo real food" zvuči romantično, ali je u praksi šuplja:

1. Sardine vs. Omega: Te "jeftine" sardine su u suncokretovom ulju (upalno) ili pune teških metala ako ih jedeš svaki dan. Kvalitetna Omega je molekularno pročišćena, tvoja konzerva nije. Praktično gasiš požar benzinom.

2. Sunce: Džaba ti sunce zimi na Balkanu. Ugao zraka je takav da nema sinteze Vitamina D od oktobra do aprila, pa da si go na livadi po cijeli dan. To je fizika, ne mišljenje.

Super je što su tebi nalazi dobri, ali to je anegdota, a ne nauka. Ne loži raju da je konzerva ribe u užeglom ulju vrhunac zdravlja u 21. vijeku.

Ljudi su izdržali desetke tisuća godina evolucije na zimskom suncu i bez kapsula omega 3 kiselina. Ako ćeš ti bacati pare samo da bi tvoj urin bio skuplji od mog, jer svi ti suplementi na kraju završe u urinu, samo naprijed.

1. 'Skupi urin': To važi za vitamine topive u vodi (tipa C vitamin). Omega-3 su masne kiseline. One se ne izlučuju urinom, one se ugrađuju u stanične membrane tvojih stanica i mozga (koji je 60% mast). To što misliš da se masti pišaju govori dovoljno o tvom znanju.

2. Evolucija: Ljudi su 'tisućama godina' jeli divljač (koja je prirodno puna Omege-3) i ribu, a ne tovljene piliće na kukuruzu i parizer koji ti jedeš danas. I da, prosječni životni vijek je bio 35 godina. Cilj evolucije je reprodukcija, a ne da ti dočekaš 80. godinu bez upalnih procesa i demencije.

Samo ti nastavi 'evolurirati' na zimskom suncu bez UV indeksa i misliti da masti izlaze kroz mjehur.
Meni 46., ne znam koliko je tebi, hajmo vidjeti tko će dulje ;)
Plavo-bijeli

#30 Re: Suplementi

Post by Plavo-bijeli »

JohnnyS wrote: 06/02/2026 20:55
Plavo-bijeli wrote: 06/02/2026 20:50

Meni 46., ne znam koliko je tebi, hajmo vidjeti tko će dulje ;)
Meni je baka dozivjela preko 90g a pusila je 70+g, lose se hranila, zadnjih 15 godina pila alkohol i bila super depresivna.
Jel to sad zaključak da su cigare i alkohol dobri i da je i zdrava hrana = samo malo bolja kvaliteta urina ili..?

Nema poente nastavljati, uzimaj ti 2 konzerve sardina svaki dan, a ja cu jednu kapsulu provjerenog OMEGA 3 od divlje ribe.

Tu su negdje sastavom, samo tvoja uz to ima i gratis tovar arsena i teških metala koji se godinama kumulativno talože i truju ti organizam, začinjen mikroplastikom i bisfenolom (BPA) iz obloge limenke, a sve to marinirano u najjeftinijem suncokretovom ulju punom Omege-6 koje ti poništava sav taj efekt. Živio.

P.S Pišeš o 46 godina kao da si stogodišnjak. Mlad si čovjek, šteta da se truješ konzervama u najboljim godinama.
mustang

#31 Re: Suplementi

Post by mustang »

Samo NAC i magnezij :zvijezda: :zvijezda: :zvijezda:
problemnatravunu

#32 Re: Suplementi

Post by problemnatravunu »

Uzimam , manje više redovito omega 3 , nastojim da to bude 1500 mg dnevno , takođe , nastojim da dva puta sedmično imam ribu na meniju , morsku, prije svega ... da , i magnezij uzimam time što redovito konzumiram Princess Mg kiselu vodu
madesa

#33 Re: Suplementi

Post by madesa »

ZoomZoomKiwi wrote: 06/02/2026 20:34 Ja uzimam samo neki vrag za “aktivne muškarce”, Zinc+Selenium+ još nešto.

I primjetio sam da se volumen ejakulata udvostručio :mrgreen:

Doduše i žena i ja koristimo peruansku macu, vrhunska stvar za energiju i sve ostalo :oops:
Zinc i jeste glavni mineral za muskarce
DonieBrasco

#34 Re: Suplementi

Post by DonieBrasco »

B-kompleks, riblje perlice, su neka osnova ali kupujte ih u apoteci.

U DM ima kupiti raznih nekih stvari ne znam koliko je to provjereno.
iClass

#35 Re: Suplementi

Post by iClass »

Koje suplemente uzimate za fokus i pamćenje?

Čuo sam da je L-Tyrosine dobar.
liyf

#36 Re: Suplementi

Post by liyf »

iClass wrote: 08/02/2026 17:46 Koje suplemente uzimate za fokus i pamćenje?

Nalokam se kofeina ko lud
sedma_7

#37 Re: Suplementi

Post by sedma_7 »

hrom pikolinat - za inzulinsku rezistenciju

vitamin d jer sam u manjku

ponekad omegu 3

probiotike svaki dan - biorela daily

magnezij bisglicinat
sedma_7

#38 Re: Suplementi

Post by sedma_7 »

Super je l tirozin ali razbudjuje pa bolje ujutro.
mali_balon

#39 Re: Suplementi

Post by mali_balon »

Magnezij bisglicinat
Omega 3
Vitamin d (samo od oktobra do aprila)
Cink pikolinat
Kreatin monohidrat samo poslje teretane ali kontam da ga pocnem uzimati svakodnevno bez obzira na teretanu
moimoi

#40 Re: Suplementi

Post by moimoi »

Dzaba uzimate vit d ako citav dan sjedite u zatvorenom.
dr_Evil

#41 Re: Suplementi

Post by dr_Evil »

Za fokus i pamcenje pomaze samo jedna stvar, redovno svako jutro, ne preskakati.

Nazalost, kad imas malu djecu mozes zaboravit na taj suplement :D
4L0n3

#42 Re: Suplementi

Post by 4L0n3 »

dr_Evil wrote: 31/03/2026 09:41

Za fokus i pamcenje pomaze samo jedna stvar, redovno svako jutro, ne preskakati.

Nazalost, kad imas malu djecu mozes zaboravit na taj suplement :D
I to :D ali iznenadjujuce dobar za mozak je kreatin monohidrat, ko moze podnijeti. I dobro se naspavati prije svega, inace djaba ti sve.
mali_balon

#43 Re: Suplementi

Post by mali_balon »

moimoi wrote: 31/03/2026 09:34 Dzaba uzimate vit d ako citav dan sjedite u zatvorenom.
Objasni iznesenu tvrdnju
Emojti

#44 Re: Suplementi

Post by Emojti »

Pozdrav.
Da li neko zna gdje nabavit BPC 157 i TB500? Po mogucnosti u insulinskom penu. Uzimam vec bpc u penu, ali mi pri kraju, a ovaj sto sam kupovao kod njega nema vise.
Meni treba za oporavak jer imam teske povrede od posla. I za sad djeluje u kombinaciji s kolagenom
nivla

#45 Re: Suplementi

Post by nivla »

generalno za vecinu suplemenata,ne bih bas napisao sve, skupih i jeftinih se moze reci da su bacanje para, zato jer su suplementi a ne lijekovi

https://www.health.harvard.edu/healthy- ... upplements
Post Reply