Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

ZoomZoomKiwi

#32351 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by ZoomZoomKiwi »

tuitamo wrote: 05/02/2026 22:16
izvrsni direktor wrote: 05/02/2026 22:11
tuitamo wrote: 05/02/2026 22:01.

Za djecu koja rastu u Bosni odlazak je šok. Korak unazad u školstvu.
:D
Citiraj do kraja direktore. Ljepote integracionog odjeljenja u kojem ti dijete sjedi sa ostalom migrantskom djecom trećih zemalja.
Kakvo bolan integraciono odjeljenje. Da si pročitao ijedan post prije svog vidio bi da svi imaju vlastita ili posredna iskustva gdje su se djeca itekako vrhunski i za kratak čas uključila u normalan školski proces i još pri tome bila izuzetno uspješna.

To što ima dijelom nepismene i zatucane dijaspore, ne govori ništa o zemlji domaćinu nego o tim roditeljima čija bi djeca i u BiH bila loša u školi svakako.

Svakakve mrake svuda ima, to nema veze s lokacijom.
stubrijez

#32352 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by stubrijez »

ZoomZoomKiwi wrote: 05/02/2026 22:20

Citiraj do kraja direktore. Ljepote integracionog odjeljenja u kojem ti dijete sjedi sa ostalom migrantskom djecom trećih zemalja.
Kakvo bolan integraciono odjeljenje. Da si pročitao ijedan post prije svog vidio bi da svi imaju vlastita ili posredna iskustva gdje su se djeca itekako vrhunski i za kratak čas uključila u normalan školski proces i još pri tome bila izuzetno uspješna.

To što ima dijelom nepismene i zatucane dijaspore, ne govori ništa o zemlji domaćinu nego o tim roditeljima čija bi djeca i u BiH bila loša u školi svakako.

Pusti ga ba... skonto si dobro, troslovni delegat. Ignore.
tuitamo

#32353 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by tuitamo »

Ja sam pisao o drugačijim iskustvima bez navijačkog naboja da neko slijedi moj ili meni blizak izbor. Ali ti samo briješ suprotno.

Koliko dugo si ti vani?
ZoomZoomKiwi

#32354 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by ZoomZoomKiwi »

tuitamo wrote: 05/02/2026 22:24

Ja sam pisao o drugačijim iskustvima bez navijačkog naboja da neko slijedi moj ili meni blizak izbor. Ali ti samo briješ suprotno.

Koliko dugo si ti vani?
Dovoljno dugo da se kajem.

Iskreno se kajem što nisam ranije otišao. ;-)

No ajde, bilo je dobro i tamo, meni je svugdje top, samo nek su žena i dijete uz mene.
ZoomZoomKiwi

#32355 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by ZoomZoomKiwi »

tuitamo wrote: 05/02/2026 22:24 Ja sam pisao o drugačijim iskustvima bez navijačkog naboja da neko slijedi moj ili meni blizak izbor. Ali ti samo briješ suprotno.
Kakav navijački naboj i moj izbor bolan...

Čovjek ima izuzetnu priliku da se otisne iz kaljuže. Dobronamjeran je savjet kad mu kažeš da bi bio "budala" da ne iskoristi priliku ispred sebe.

Te emocije o kojima ti pričaš, ako se ikad pojave, odmah se može vratiti i nastaviti gdje je stao.

Ti si taj koji je isključiv, nemoj ić', sjeta, nostalgija, nana, dedo, Hayat :bih:
tuitamo

#32356 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by tuitamo »

ZoomZoomKiwi wrote: 05/02/2026 22:27

Koliko dugo si ti vani?

No ajde, bilo je dobro i tamo, meni je svugdje top, samo nek su žena i dijete uz mene.
Spoznaja i znanje o životu vani je proporcija duljine boravka i starosti novorođenčeta.
Ako si vani 7 mjeseci znaš o tome kao beba od 7 mjeseci o svijetu. :)

Ne znaš i ne vidiš to isto sa 1, sa 3, 5 ili 10 godina vani.
Qurčina od života sa redovnim samolaganjem i ubjeđivanjem ‘jes meni dobro’ ovdje u životnom besmislu.
ZoomZoomKiwi

#32357 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by ZoomZoomKiwi »

tuitamo wrote: 05/02/2026 22:32

Koliko dugo si ti vani?

Spoznaja i znanje o životu vani je proporcija duljine boravka i starosti novorođenčeta.

Qurčina od života sa redovnim samolaganjem i ubjeđivanjem ‘jes meni dobro’ ovdje u životnom besmislu.
:pisnuo:

Čuj besmisao života, besmisao što i žena i ja imamo odlične poslove, što najviše vremena provodimo zajedno, uživamo u prirodi, autima, vožnji, moru, putovanju, uređenom sistemu, infrastrukturi, čistoći.

Šta je za tebe smisao života? Sjest ispred zadruge i tulit kako nema niđe većeg meraka, i svake dvi' godine zaokružit SDA i jovo nanovo :lol:
tuitamo

#32358 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by tuitamo »

ZoomZoomKiwi wrote: 05/02/2026 22:35
tuitamo wrote: 05/02/2026 22:32

:pisnuo:

Čuj besmisao života, besmisao što i žena i ja imamo odlične poslove, što najviše vremena provodimo zajedno, uživamo u prirodi, autima, vožnji, moru, putovanju, uređenom sistemu, infrastrukturi, čistoći.

Šta je za tebe smisao života? Sjest ispred zadruge i tulit kako nema niđe većeg meraka, i svake dvi' godine zaokružit SDA i jovo nanovo :lol:
Možemo li diskusiju držati na nekom višem nivou od tog malobalijskog podsmjehivanja?

Drago mi je da uživate. I ne želim da to vagam ovdje.
Ja stvari gledam drugačije. Bitno mi je ko je sve dio moga a i čijeg sam ja života dio.

Polako. Sve će ti se vremenom reći. Tek si počeo.
BiBi911

#32359 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by BiBi911 »

Tuitamo

Pricas kao moja strina koja nije makla dalje od Elidže, Od kada je dosla iz servije(pljevlja) u SA.

I ide njena prica kao tvoja da nema nigdje veceg rahatluka od tog naseg u SA i posto sam ja kreten koji podjebaje sve redom pitam je znas li ti gdje je sansa da se lize u Parizu.

Njen odgovor mani me se tih pederskih gluposti.

Nadam se da ces skontat neke stvari u zivotu
PreWiBa
Grijem se na: Plin i centralno
Horoskop: Lav

#32360 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by PreWiBa »

Ozimician wrote: 05/02/2026 21:58
stubrijez wrote: 05/02/2026 21:53 Izvini kolega... moram mali reply, prijetelj dosao 2023. istu jesen doveo porodicu, jedan sin odmah upisan u gimnasium. I sad naravno pohadja, jako dobar ucenik, aktivan i vanskolski itd. znaci iz Bosne u gimnaziju u Njemacku. Cisto da napisem, neko moze steci pogresnu sliku da se ljudi ne kolebaju, ima raznih situacija.
Ne isključujem tu mogućnost, moguće je da su u Bavarskoj drugačija pravila nego negdje drugo. Za te stvari možda bolje neko da odgovori ko je prošao lično školski sistem u DE.

@elcaliente @PreWiBa
Ima raznih situacija, ali ovo što kolega piše je rijetkost.

Prvenstveno zato što je i Njemački jezik u pitanju.
PreWiBa

#32361 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by PreWiBa »

BiBi911 wrote: 05/02/2026 22:51 Tuitamo

Pricas kao moja strina koja nije makla dalje od Elidže, Od kada je dosla iz servije(pljevlja) u SA.

I ide njena prica kao tvoja da nema nigdje veceg rahatluka od tog naseg u SA i posto sam ja kreten koji podjebaje sve redom pitam je znas li ti gdje je sansa da se lize u Parizu.

Jesi li ovdje htio napisati nešto za lizanje ili sam upravo svjedočio najvećem silovanju francuskog jezika ikada?
Ako hoćeš da napišeš na bosanskom, kaže se Jelisejska polja.
stubrijez

#32362 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by stubrijez »

PreWiBa wrote: 05/02/2026 22:54
stubrijez wrote: 05/02/2026 21:53 Izvini kolega... moram mali reply, prijetelj dosao 2023. istu jesen doveo porodicu, jedan sin odmah upisan u gimnasium. I sad naravno pohadja, jako dobar ucenik, aktivan i vanskolski itd. znaci iz Bosne u gimnaziju u Njemacku. Cisto da napisem, neko moze steci pogresnu sliku da se ljudi ne kolebaju, ima raznih situacija.
Ne isključujem tu mogućnost, moguće je da su u Bavarskoj drugačija pravila nego negdje drugo. Za te stvari možda bolje neko da odgovori ko je prošao lično školski sistem u DE.

@elcaliente @PreWiBa

Ovo napisano sam vec obrazlozio, dakle NRW (mada nebitno), dijete upisano, pici trecu godinu u gimnaziju. Nego, kolega mi ostade duzan kratak osvrt, nakako smo u demagogiji azurni a u obrazlozenju i podrsci kratki i sturi...
PreWiBa

#32363 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by PreWiBa »

stubrijez wrote: 05/02/2026 22:58

@elcaliente @PreWiBa

Ovo napisano sam vec obrazlozio, dakle NRW (mada nebitno), dijete upisano, pici trecu godinu u gimnaziju. Nego, kolega mi ostade duzan kratak osvrt, nakako smo u demagogiji azurni a u obrazlozenju i podrsci kratki i sturi...
Ruhrsko područje, centar galaksije i svemira, ovdje.

Ne znam kako tačno da obrazložim. Jednostavno, iz mog ličnog iskustva, kao neko ko je prošao gimnaziju ovdje i zna nekoliko naših ljudi koji su došli, uvijek je se gubila godina.
Bodkin

#32364 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Bodkin »

Ozimician wrote: 05/02/2026 22:07
stubrijez wrote: 05/02/2026 22:05
Ozimician wrote: 05/02/2026 22:02

S ovim drugim dijelom se ne bih složio, po meni je bolja opcija da ne gube ništa, nego da lijepo završe do kraja gimnaziju u BiH, ako su već na tom nivou, završe i bachelor i onda se ispale na Master u EU i dalje mogu sta god žele, bez ikakvih gubitaka.
Mislio sam na najgori scenarij cinicno dakle... ja ne bih preporucio studij, srednja OK i univerzitet vani
Hmm... po ovome vidiš da baš nemaš dodira s tim, na bachelor vani je 10x teže upasti nego na Master.
Tacno. Odnosno manje je opcija na npr engleskom jeziku i plus sto su nasi drzavni fakulteti relativno dobro priznati u evropi, dok srednje nisu bas
drag_gost

#32365 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by drag_gost »

tuitamo wrote: 05/02/2026 22:01
drag_gost wrote: 05/02/2026 21:38
tuitamo wrote: 05/02/2026 07:23 Porodici je najbitnije da je zajedno. Da je blizu. To čini život. Ljubav i energija koja se tu dobija i razmijeni ne može nadoknaditi forum i stalni boravak na njemu ovih polu-izgubljenih duša tuđine.

Svi ljudi su prolazni u životu a porodica ostaje do kraja. Uzeti svojim roditeljima unuče iz života a djeci ljubav deda i nana ne opravdava nikakva veća plata ili veći standard. Raumijem one koje nemaju alternativu.

Imam poznanika koji je odveo djecu u sličnoj dobi. Katastrofa. Plač. Djeca se na kraju zaključala na odmoru u Bosni i nisu htjeli nazad u Njemačku. Na kraju on otišao sam. I ubrzo se vratio u BiH za stalno.
Nije vrijedno.
Porodica je u ovom slucaju ocito zajedno, u Ljubljani. Sto se tice sire familije, odnosno dede, nane, amidze, ujke, daidze, stricevi, svi oni imaju svoje zivote. Naravno da nije lako, ali ta prica o nekom uzimanju nekoga nekome i o gubitku identiteta samo otezava ovakve zivotne odluke. Razumijem i jedne i druge naravno, to nisu lake odluke, medjutim da li je bitnije dati djetetu da dise smog, da je izlozeno svim carima zivota u BiH zbog nekih 5-15 godina koliko ce te dede i nane jos zivjeti (ukoliko imaju srece) i time im bitno narusiti zdravlje, a sa druge strane napraviti neke lijepe uspomene ili omoguciti djeci da ima najbolju mogucu edukaciju, odrastanje, zdravstveni sistem, a samim time i pasos, ali ce imati manje uspomena sa dedama i nanama. Nane i dede uvijek mogu doci u posjetu i ostati tu par mjeseci, takodjer, danas se svaki dan moze i video poziv obaviti. Pored vrtica i svega, nije bas da je i u Sarajevu situacija da nane i dede odgajaju djecu kao ranije. Kako god, bitna je buducnost. Taj gubitak identiteta je suplja prica, on se ne gubi dobijanjem tudjeg pasosa, korijeni su uvijek tu ukoliko su roditelji normalni i rade na odogoju. Nekada je e ta prica o dedama i nanama izgovor jer se nije imalo muda otici. Naravno, radi se o prioritetima i te odluke nikada nisu lake.
Drago mi je da ima konstruktivne replike bez ubjeđivanja iz perspektive ličnog poteza.

Vidi, to je vrlo jednostavno.
U Sloveniji žive Slovenci i stranci. U Njemačkoj žive Njemci i stranci.

U nekoliko faza života život stranca je sasvim OK i ima osnov zbog prilika koje se pružaju. U mnogo drugih faza život stranca je gorak. Samotnjački. Depresivan. Posebno u poodmakloj dobi.

Za djecu koja rastu u Bosni odlazak je šok. Korak unazad u školstvu. Integraciona odjeljenja. Kasnije slabiji rezulatati zbog drugog jezika.

Porodica je sve. Što je čovjek stariji više uviđa. Neko mora odraditi i 5-10godina u tuđini da to skonta. Kasnije bude kasno. Svezan u tuđini, bez ikog svog sa malo radosti i smisla životnog. Zato što smisao daje ono što te čini, identitet, porodica, domovina.
Ne vidim zasto ne bismo samo tako i pisali, ne treba nam validacija. Nazalost, kod nas je sve ostrasceno, ali to je neka druga tema.

Zivio sam u Hrvatskoj, Sloveniji, Austriji, Njemackoj, Svedskoj i Holandiji od EU zemalja, tako da znam kako je. Nadje se svudje drustvo, ako djeca idu u skolu, onda se preko skole nadje drustvo. Sada sam u Australiji, zivim u jednom selu od par hiljada ljudi. Sto se tice skole, nisi u pravu. Kurikulum je prilagodjen svakom djetetu. Ogroman akcenat je na inkluziji i obrazovanju. Nema integracionih odjeljenja, kao sto ih nije bilo ni u Holandiji. Pisem iz prve ruke. Sto se mene tice i ljudi oko mene, takodjer - to je vrlo jednostavno. Svijet je globalno selo i bitno je imati stav da trebas biti gradjanin svijeta i time uciti djecu. Sistem obrazovanja je u svakom pogledu napredniji na zapadu ili drzavama koje su naslijedile taj zapadnjacki sistem, pa ako hoces i unaprijedile ga. Isto se odnosi i na obrazovanje, saobracaj i generalno kulturu (mada ovo je upitno u zadnjih 10 godina barem u zapadnoj europi). Evo i ovdje covjek nadje sebi drustvo.

E sada, daleko od toga da to nekome garantuje srecu ili tugu, svako ima svoje mjere i apetite. Niti je moje ispravno za sve, niti je tvoje. Ne postoje univerzalne odluke, ili ako postoje, jako, jako ih je malo. Svakome ko je u raskoraku da li da ode ili ne, predlazem da poreda svoje prioritete i vidi sa kojom odukom bi mogao najbolje da zivi. Jako je tesko biti objektivan kada moras biti subjektivan, ali odgovornost prema porodici koju smo zasnovali imamo primarno. Mora se razmisljati o buducnosti djece, o tome sta gube i sta dobijaju. Pa neka svako za sebe i svoju porodicu stavi na vagu. Lako nije, ali najlakse se je i vratiti.
jeza u ledja

#32366 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by jeza u ledja »

tuitamo wrote: 05/02/2026 22:01 Vidi, to je vrlo jednostavno.
U Sloveniji žive Slovenci i stranci. U Njemačkoj žive Njemci i stranci.

U nekoliko faza života život stranca je sasvim OK i ima osnov zbog prilika koje se pružaju. U mnogo drugih faza život stranca je gorak. Samotnjački. Depresivan. Posebno u poodmakloj dobi.

Za djecu koja rastu u Bosni odlazak je šok. Korak unazad u školstvu. Integraciona odjeljenja. Kasnije slabiji rezulatati zbog drugog jezika.

Porodica je sve. Što je čovjek stariji više uviđa. Neko mora odraditi i 5-10godina u tuđini da to skonta. Kasnije bude kasno. Svezan u tuđini, bez ikog svog sa malo radosti i smisla životnog. Zato što smisao daje ono što te čini, identitet, porodica, domovina.
Je li ovo pricas iz vlastitog iskustva zivota vani?
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#32367 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by _BataZiv_0809 »

ZoomZoomKiwi wrote: 05/02/2026 22:30

Čovjek ima izuzetnu priliku da se otisne iz kaljuže. Dobronamjeran je savjet kad mu kažeš da bi bio "budala" da ne iskoristi priliku ispred sebe.

Te emocije o kojima ti pričaš, ako se ikad pojave, odmah se može vratiti i nastaviti gdje je stao.

Ti si taj koji je isključiv, nemoj ić', sjeta, nostalgija, nana, dedo, Hayat :bih:
Da se ne lazemo-ne moze se nastaviti tamo gdje si stao.

Ne staje svijet kad neko ode, nit svijet ceka dok se ti predomisljas, zivot ide dalje, a na poslu pogotovo smo svi jako zamjenjivi. Kroz par mjeseci vecina te vise ni ne spomene.
stubrijez

#32368 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by stubrijez »

PreWiBa wrote: 05/02/2026 23:10
stubrijez wrote: 05/02/2026 22:58

Ruhrsko područje, centar galaksije i svemira, ovdje.

Ne znam kako tačno da obrazložim. Jednostavno, iz mog ličnog iskustva, kao neko ko je prošao gimnaziju ovdje i zna nekoliko naših ljudi koji su došli, uvijek je se gubila godina.
NRW nije jednako Ruhrsko podrucje i da jeste ne znam kakve to veze sa gimnazijom ima?
Eto onda je ovaj decko genijalac, ne bih ni znao da mi niste rekli. Ja recimo sta bih prije rekao da mnogi nasi roditelji zaziru od gimnazije kao neceg nedistiznog ili rezervisanog samo za povlastene sto je greska ili hendikep per se. Ako neko ne dobije sansu ne moze nikada ni da pokaze sta zna i koliko moze.
BiBi911

#32370 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by BiBi911 »

PreWiBa wrote: 05/02/2026 22:55
BiBi911 wrote: 05/02/2026 22:51 Tuitamo

Jesi li ovdje htio napisati nešto za lizanje ili sam upravo svjedočio najvećem silovanju francuskog jezika ikada?
Ako hoćeš da napišeš na bosanskom, kaže se Jelisejska polja.

Hvala na odgovoru
izvrsni direktor
Vozim: Premium

#32371 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by izvrsni direktor »

_BataZiv_0809 wrote: 06/02/2026 06:53
ZoomZoomKiwi wrote: 05/02/2026 22:30

Da se ne lazemo-ne moze se nastaviti tamo gdje si stao.

Ne staje svijet kad neko ode, nit svijet ceka dok se ti predomisljas, zivot ide dalje, a na poslu pogotovo smo svi jako zamjenjivi. Kroz par mjeseci vecina te vise ni ne spomene.
naravno. ja se na svoj posao ne bi ni vratio. to mi je nesto ko sa bivsom, bez obzira u kakvim odnosima raskinemo, ne vracam se nazad :D
ali s druste strane, covjek ako ode u sloveniju, bude 2 godine, i skonta da se hoce vratiti, svoj CV iz bosne je dopunio internacionalnim iskustvom, naucio novi jezik, pametniji za nove radne navike i drugaciji nacin razmisljanja. jebem ga ako to nece biti pozitivno za cv po povratku u bosnu i pronalasku novog posla.
stan, familija, prijatelji su idalje tu. 2 godine nece valjda toliku promjenu donijeti na tom polju.

meni bi se bilo tesko vratiti, nakon 6 godina. to vidim po dolascima dole, i kako mi mnogo toga jos vise smeta i drugacije je. ali sa druge strane, sto se tice posla, ne vidim da bi mi bio problem naci posao dole sa ovim CV odavde. vjerovatno bi direktno isao u njemacka predstavnistva u bosni.
xPaco1337

#32372 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by xPaco1337 »

@ZoomZoomKiwi Drug je u Australiji kaže hrana i odjeća duplo-troduplo jeftinije nego kod nas (on je iz Slovenije). Za primjer kaže levis kod njih 120€ tamo je 60€, hrana isto dosta jeftinija...A plate naravno duplo-troduplo veće
Hendrix

#32373 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Hendrix »

xPaco1337 wrote: 06/02/2026 08:36 @ZoomZoomKiwi Drug je u Australiji kaže hrana i odjeća duplo-troduplo jeftinije nego kod nas (on je iz Slovenije). Za primjer kaže levis kod njih 120€ tamo je 60€, hrana isto dosta jeftinija...A plate naravno duplo-troduplo veće
Lozi te malo drug, pa makar je to lako provjerit online. Evo ispod Numbeo sta kaze.
Cost of Living in Sydney is 36.0% higher than in Ljubljana (excluding rent)
Cost of Living Including Rent in Sydney is 55.5% higher than in Ljubljana
Rent Prices in Sydney are 106.1% higher than in Ljubljana
Restaurant Prices in Sydney are 24.5% higher than in Ljubljana
Groceries Prices in Sydney are 57.3% higher than in Ljubljana
Local Purchasing Power in Sydney is 33.4% higher than in Ljubljana
You would need around 6,687.7€ (11,344.1A$) in Sydney to maintain the same standard of life that you can have with 4,300.0€ in Ljubljana (assuming you rent in both cities)
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#32374 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by _BataZiv_0809 »

izvrsni direktor wrote: 06/02/2026 08:32 naravno. ja se na svoj posao ne bi ni vratio. to mi je nesto ko sa bivsom, bez obzira u kakvim odnosima raskinemo, ne vracam se nazad :D
ali s druste strane, covjek ako ode u sloveniju, bude 2 godine, i skonta da se hoce vratiti, svoj CV iz bosne je dopunio internacionalnim iskustvom, naucio novi jezik, pametniji za nove radne navike i drugaciji nacin razmisljanja. jebem ga ako to nece biti pozitivno za cv po povratku u bosnu i pronalasku novog posla.
stan, familija, prijatelji su idalje tu. 2 godine nece valjda toliku promjenu donijeti na tom polju.

meni bi se bilo tesko vratiti, nakon 6 godina. to vidim po dolascima dole, i kako mi mnogo toga jos vise smeta i drugacije je. ali sa druge strane, sto se tice posla, ne vidim da bi mi bio problem naci posao dole sa ovim CV odavde. vjerovatno bi direktno isao u njemacka predstavnistva u bosni.
Ljudi se jako brzo navikavaju, mislim da nas je u evolucijskom smislu to najvise i odrzalo. Tako kad odes, ljudi se jako brzo naviknu bez tebe. Meni se to desilo sa povremenim slanjem u inostranstvo na par mjeseci. Ljudi u BiH sa kojima sam i dalje na day to day bazi saradjivao su navikli da me nema, iako su znali da se sigurno vracam, pa i kad se vracam. Dodjem u ponedjeljak na posao, drukcija atmosfera, drugi se "vicevi" pricaju, sve je isto, a opet sve razlicito.

Tako da je moje misljenje da nece i ne moze nastaviti gdje je stao i da ako taj potez povuce, presao je Rubikon. Da li je to dobro ili lose, to je sad vec druga stvar. Moje iskustvo je da je promjena jedino sto se nikad ne mijenja i da su promjene inherentno dobre.

E sad koliko sam upratio covjek ima dosta mladu djecu, ne znam koliko mu je opcija ici na 2 godine i vracati se. Ta opcija o kojoj pricas je super za ljude bez djece, pa i bez bracnog statusa, do neke 30-35 godine zivota, u smislu da neki ipak ozbiljniji radni staz u BiH oplemenis i obogatis iskustvima iz bogatijeg, uspjesnijeg i uredjenijeg drustva.
xPaco1337

#32375 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by xPaco1337 »

Hendrix wrote: 06/02/2026 08:45
xPaco1337 wrote: 06/02/2026 08:36 @ZoomZoomKiwi Drug je u Australiji kaže hrana i odjeća duplo-troduplo jeftinije nego kod nas (on je iz Slovenije). Za primjer kaže levis kod njih 120€ tamo je 60€, hrana isto dosta jeftinija...A plate naravno duplo-troduplo veće
Lozi te malo drug, pa makar je to lako provjerit online. Evo ispod Numbeo sta kaze.
Cost of Living in Sydney is 36.0% higher than in Ljubljana (excluding rent)
Cost of Living Including Rent in Sydney is 55.5% higher than in Ljubljana
Rent Prices in Sydney are 106.1% higher than in Ljubljana
Restaurant Prices in Sydney are 24.5% higher than in Ljubljana
Groceries Prices in Sydney are 57.3% higher than in Ljubljana
Local Purchasing Power in Sydney is 33.4% higher than in Ljubljana
You would need around 6,687.7€ (11,344.1A$) in Sydney to maintain the same standard of life that you can have with 4,300.0€ in Ljubljana (assuming you rent in both cities)
Nije Australija Sydney i nije on u pitanju uopste. Niti je iz Ljubljane.

I niko me ne "loži", tamo je standard veći i to je to. Kina im je blizu i logicno da će stvari biti jeftinije. Mani se statistika sa interneta tamo kažu i da je u Bosni prosijecna plata 1500KM :lol:
Post Reply