Neradna nedjelja u FBiH

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Locked

Da li ste za uvođenje neradne nedjelje u FBiH?

Da!
294
44%
Ne!
314
47%
Svejedno mi je!
59
9%

Total votes: 667

peca777

#13101 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by peca777 »

Martin Rigs wrote: 03/02/2026 18:42 Jer sektor trgovine i broj ljudi koji su ovim zakonom dobili slobodnu nedjelju.
Da ponovim?
Nedjelju.
Da te nadopunim. Prije nedjelje su imali ponedjeljak, utorak, srijedu, cetvrtak, petak ili subotu isto tako kao SLOBODAN DAN kao tu nedjelju.

Shvatas li ista?
Hakiz

#13102 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Hakiz »

Martin Rigs wrote: 03/02/2026 18:42 Jel vi ne primjecujete. Vas 4 ili 5 koji ne mogu podnijet da nedjeljom nema waikikija koliko ste jadni kad spominjete tete sa kase.
Jer sektor trgovine i broj ljudi koji su ovim zakonom dobili slobodnu nedjelju.
Da ponovim?
Nedjelju.
Broji skoro 150k ljudi.
I zbog vas karikiram hajd ne vas 5 freakova ovdje nego eto uopce neka vas ima 550 :lol: treba 150 hiljada eto 130 hiljada bez pumpi da u nedjelju ujutro ustane i ode na posao.

Druze naslovnica.
Pa napisao sam.
Imas tu opciju.
Otvoris dragstor i pici dok ne padnes s nogu.
Ako ne možeš bez kafe u nedjelju, pa zbog tebe i freakova kao što si ti, neka vas je 550, ugostitelji moraju raditi nedjeljom, onda neka sve ide dovraga.

Kakav je to karakter, ne može nedjeljom bez sjedenja u kafani, piceriji, slastičarni, ćevabžinici... Jadno je to.
Martin Rigs

#13103 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Martin Rigs »

Hakiz wrote: 03/02/2026 19:44
Martin Rigs wrote: 03/02/2026 18:42 Jel vi ne primjecujete. Vas 4 ili 5 koji ne mogu podnijet da nedjeljom nema waikikija koliko ste jadni kad spominjete tete sa kase.
Jer sektor trgovine i broj ljudi koji su ovim zakonom dobili slobodnu nedjelju.
Da ponovim?
Nedjelju.
Broji skoro 150k ljudi.
I zbog vas karikiram hajd ne vas 5 freakova ovdje nego eto uopce neka vas ima 550 :lol: treba 150 hiljada eto 130 hiljada bez pumpi da u nedjelju ujutro ustane i ode na posao.

Druze naslovnica.
Pa napisao sam.
Imas tu opciju.
Otvoris dragstor i pici dok ne padnes s nogu.
Ako ne možeš bez kafe u nedjelju, pa zbog tebe i freakova kao što si ti, neka vas je 550, ugostitelji moraju raditi nedjeljom, onda neka sve ide dovraga.

Kakav je to karakter, ne može nedjeljom bez sjedenja u kafani, piceriji, slastičarni, ćevabžinici... Jadno je to.
Kakav je ovo 4d sah :lol:
Moj glas ce ici svakome ko se bude zalagao za neradnu nedjelju za sto vise djelatnosti.
Normalnim insanima koji rezonuju stvarnost ne treba objasnjavati zasto neke djelatnosti ne mogu sebi priustiti da zatvore biznis nedjeljom.
Ali hajd..
Ne daj Boze situacija hitna neko se razbolio a nema vozila hitne pomoci mora se privatnim vozilom prebaciti ..a gorivo pri kraju..benzinske pumpe moraju raditi..i to nije isto kao profilov ili ciji vec ventil ili visnjicin kaput iz Zare ili ovaj drug naslovnica cime se vec bavi..
Isto a kad razmislimo logicno vazi za jos prilican broj djelatnosti vezano ili nevezano za trgovinu.
Ali mi pricamo o trgovini..onom njenom dijelu koji nije od vitalne vaznosti za zivot.A osim goriva msm da nemam potrebe da se ponavljam..
Shopingholizam ili odsustvo ideje sta radit kad je trzni zatvoren jos uvijek nije od strane WHO prepoznato kao opasno po zivot :lol:
Ali..po svoj prilici cemo od novembra opet po starom pa eto ,strpite se jos malo.
Naslovnica

#13104 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Naslovnica »

Ja ne govorim o neradnoj nedjelji nego o zabrani rada/prodaje nedjeljom.
Cherry-Cherry

#13105 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Cherry-Cherry »

Naslovnica wrote: 03/02/2026 22:14 Ja ne govorim o neradnoj nedjelji nego o zabrani rada/prodaje nedjeljom.
Ne mogu to ograničeni mozgovi da shvate. Jedna djelatnost se ograničava i brani. Ali jok, daj ti izlete i roštiljanje. To im je smisao života.
dr_Evil

#13106 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by dr_Evil »

Ja ne mogu vjerovati da je ova tema jos uvijek aktivna, zaebali ste i Hayat temu :D
ljubijankic

#13107 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by ljubijankic »

Juce pisu da ne treba etiketirati niko i opisivati njihov zivot, pisati da im se zivot svodi na kupovinu nedjeljom. Danas prozivaju one koji idu na izlete i roštiljanje :lol: :lol: :lol: Pa ovo ni u filmu nema zivota mi :bih: :bih:
Naslovnica

#13108 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Naslovnica »

Mene BK kako ko provodi ili ne provodi nedjelju, samo želim da se meni dozvoli da radim.
Cherry-Cherry

#13109 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Cherry-Cherry »

ljubijankic wrote: 04/02/2026 09:42 Juce pisu da ne treba etiketirati niko i opisivati njihov zivot, pisati da im se zivot svodi na kupovinu nedjeljom. Danas prozivaju one koji idu na izlete i roštiljanje :lol: :lol: :lol: Pa ovo ni u filmu nema zivota mi :bih: :bih:
Jbg moraš odgovoriti istom mjerom, jer drugačije ne shvataju.
Cherry-Cherry

#13110 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Cherry-Cherry »

Naslovnica wrote: 04/02/2026 10:04 Mene BK kako ko provodi ili ne provodi nedjelju, samo želim da se meni dozvoli da radim.
Ne može. Idi na izlet sa porodicom.
Martin Rigs

#13111 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Martin Rigs »

Naslovnica wrote: 04/02/2026 10:04 Mene BK kako ko provodi ili ne provodi nedjelju, samo želim da se meni dozvoli da radim.
A prijatelju imas opciju dragstora.
Ako se bavis trgovinom ono klasicna trovina prehrana,cigarete,alkohol..u 50 kvadrata moze stat svasta.
Otvori dragsttor i onda radi svaki dan 0-24 i sve praznike i sve.
Nikad ne moras prestat radit.
A pusti ljude nek zive i znaju sta je makar jedan dan vikenda neradni.
DebelinJoe

#13112 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by DebelinJoe »

Cherry-Cherry wrote: 04/02/2026 10:07
Ili da nedjeljom prošetaš do Republike Srpske i tamo stekneš nove prijatelje. Tako bar preporučuje gračanički lajf kouč na poziciji ministra za neradnu nedjelju, moral i društvena pitanja.
Cherry-Cherry

#13113 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Cherry-Cherry »

DebelinJoe wrote: 04/02/2026 11:06
Cherry-Cherry wrote: 04/02/2026 10:07
Ili da nedjeljom prošetaš do Republike Srpske i tamo stekneš nove prijatelje. Tako bar preporučuje gračanički lajf kouč na poziciji ministra za neradnu nedjelju, moral i društvena pitanja.
A možeš i na planinu, možda tamo upoznaš neku kasirku :-D

Kako se gospon ministar nije sjetio da počne da snima za instagram i tiktok? Sve bi ga kasirke gledale i ložile se na njega. :)
peca777

#13114 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by peca777 »

Martin Rigs wrote: 04/02/2026 10:51 A pusti ljude nek zive i znaju sta je makar jedan dan vikenda neradni.
Opet da te ispravim, jer takve kao ti konstantno treba posred cela ispravljati. Nije neradni vikend, nije cak ni neradna nedjelja, vec ZABRANA PRODAJE NEDJELJOM. Radna moze biti bilo kada poslodavac odluci.
Martin Rigs

#13115 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Martin Rigs »

Od mozda 130 000 ljudi koje je ova odluka obradovala ja nisam jos cuo ni jednu primjedbu nigdje.
Jedina kuknjava dolazi ovdje.
Gdje se na sve moguce i nemoguce nacine pokusava otvoriti Bingo nedjeljom :lol:
Jer budimo realni i prestanimo prosipati suplju o tome da se brine o biznisu ..
Jedini i iskljucivi razlog ove toksicne komunikacije je nemogucnost shopinga nedjeljom a koju zele koliko vec nezadovoljnih forumasa.
I da...stvarno ja nisam cuo ni za jednog radnika koji je u sektoru trgovine da je izasao i rekao "ovo nije dobar zakon kako god ga zvali"
drug_profi

#13116 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by drug_profi »

Martine ja se nadam da se ti nigdje ništa ne pitaš, niti o čemu bitnom odlučuješ.
peca777

#13117 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by peca777 »

Martin Rigs wrote: 04/02/2026 12:07 Od mozda 130 000 ljudi koje je ova odluka obradovala ja nisam jos cuo ni jednu primjedbu nigdje.
Opet da te ispravim. 95% na temi ne kuka, vec objasnjava sustinski problem zabrane prodaje nedjeljom i ispravljamo vas narikace. Da je politika rekla da se kupa samo nedjeljom, potrcali bi da to opravdate.

Ti i slicni sustinu ne kontate, jer ili imate nizak IQ ili morate ljubiti gujice. Sta je kod tebe?

Ja jesam cuo, ja jesam vidio. Sta trebam, tebi i slicnima video da snimim kako se zale radnice da nemaju ni subote, ni nedjelje, a ni ponedjeljka?
Martin Rigs wrote: 04/02/2026 12:07 Gdje se na sve moguce i nemoguce nacine pokusava otvoriti Bingo nedjeljom
bingo je smetlje, koje je i zasluzno za uvodjenje zabrane prodaje. Ugrubo receno, ako im je treblo 2000 radnika, uvodjenjem neradne treba 1700, odnosno ne moraju povecavati broj uposlenih. Sada ni sami ne znaju gdje ce i sta ce. Znaci opet lazes i izvrces. Cija si podguzna muha?
Martin Rigs

#13118 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Martin Rigs »

peca777 wrote: 04/02/2026 12:30
Martin Rigs wrote: 04/02/2026 12:07 Od mozda 130 000 ljudi koje je ova odluka obradovala ja nisam jos cuo ni jednu primjedbu nigdje.
Opet da te ispravim. 95% na temi ne kuka, vec objasnjava sustinski problem zabrane prodaje nedjeljom i ispravljamo vas narikace. Da je politika rekla da se kupa samo nedjeljom, potrcali bi da to opravdate.

Ti i slicni sustinu ne kontate, jer ili imate nizak IQ ili morate ljubiti gujice. Sta je kod tebe?

Ja jesam cuo, ja jesam vidio. Sta trebam, tebi i slicnima video da snimim kako se zale radnice da nemaju ni subote, ni nedjelje, a ni ponedjeljka?
Martin Rigs wrote: 04/02/2026 12:07 Gdje se na sve moguce i nemoguce nacine pokusava otvoriti Bingo nedjeljom
bingo je smetlje, koje je i zasluzno za uvodjenje zabrane prodaje. Ugrubo receno, ako im je treblo 2000 radnika, uvodjenjem neradne treba 1700, odnosno ne moraju povecavati broj uposlenih. Sada ni sami ne znaju gdje ce i sta ce. Znaci opet lazes i izvrces. Cija si podguzna muha?
A sa kojim ciljem objasnjavate :lol:
Ne moras se ponasati kao dijete u os u kominikaciji.
Nego fino spremis ili spremite tuzbu Ustavnom sudu i obrazlozite to.
Mozda vam uspije ko u CG.
Nego kao sto rekoh gore ..sa kojim ciljem objasnjavate?
Sta stoji iza sve sile evo sad i nekih kao uvreda..
Sta je tvoja zelja. Da Bingo radi nedjeljom.
To je jedina posljedica koju bi imao potez ukidanja neradne nedjelje.
I to je ultimativni cilj sve ove kuknjave.
I da,danas je srijeda,obavezno kupiti sve sto treba kupiti u malom lokalnom marketu u kojemu radi samo siroti gazda kojemu ne daju da radi nedjeljom :lol:
Klinac..vama su takvi dobri samo kao sredstvo kojim cete doc do waikikija u nedjelju popodne :mrgreen:
drug_profi

#13119 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by drug_profi »

Bingova reklo bi se.

Umjesto da se zagovara obavezan dvodnevni sedmični odmor. Pa bi neko zatvarao i subotom i nedjeljom, a neko bi zaposlio još 20% dodatnih radnika.
drug_profi

#13120 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by drug_profi »

Martin Rigs wrote: 04/02/2026 12:36 Nego fino spremis ili spremite tuzbu Ustavnom sudu i obrazlozite to.
Građanin sam ne može podnijeti tužbu ustavnom sudu.

Ko može podnijeti zahtjev Ustavnom sudu FBiH
1. Ovlašteni političko-institucionalni subjekti
To su tzv. apstraktni kontrolori ustavnosti:
- Predsjednik Federacije BiH
- Dopredsjednici Federacije BiH
- Vlada Federacije BiH
Najmanje 1/3 poslanika u:
- Predstavničkom domu Parlamenta FBiH ili
- Domu naroda Parlamenta FBiH
- Kantonalne vlade
- Općinska ili gradska vijeća (u vezi s pitanjima njihove nadležnosti)
Oni mogu tražiti:
- ocjenu ustavnosti zakona,
- rješavanje sporova između različitih nivoa vlasti (npr. kanton–Federacija).
DebelinJoe

#13121 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by DebelinJoe »

drug_profi wrote: 04/02/2026 12:26 Martine ja se nadam da se ti nigdje ništa ne pitaš, niti o čemu bitnom odlučuješ.
Hey Riki Martine, brate shvati me...

Kladim se da je član Naše stranke...Onaj njihov bot iz TK se nešto ušutio, pa aktivirali ovoga...
peca777

#13122 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by peca777 »

Martin Rigs wrote: 04/02/2026 12:36 Sta je tvoja zelja. Da Bingo radi nedjeljom.
Evo ti konkretno, pa mi odgovori konkretno zasto se ne slaze sa mnom:

-potpuno postovanje ZOR
-dva slobodna dana ili
-jedan slobodan, nedjelja 100% dodatno se placa.

Na ovaj nacin insistirati da se ispostuju sva prava radnika, pa ako je 20 dana godisnjeg, da je 20, a ne 12 etc. Da ima dva slobodna dana umjesto trenutno jednog, sto da ne? Ako ne moze dva dana, da je nedjelja placena duplo vise, jer UVIJEK IMA NEKO KO HOCE RADITI.

Zasto ONEMOGUCAVATI DA SE RADI. NISMO SVI ISTI, nemamo svi potrebu sjediti kuci nedjeljom. Omogucis, pa ko hoces da radi, bujrum, mogu poslodavci samoinicijativno zatvoriti.

Slavljenje cinjenice da si imao jedan dan i sada opet dobijes samo jedan dan ja ne znam objasniti. Kako ba neko to moze "slaviti"? Da su pored slobodnog dana dobili i nedjelju, covjek nista ne bi rekao - zakon za radnika.

Dodatno, apsolutno zaboravljate da je ONEMOGUCENO raznim biznisima 50tak radnih dana. Kako ce se to nadoknaditi? Gdje ste gazde, hocete li odmah poceti sa umobolnom pricom "ako zavisis od 52 dana, zatvori". Odlika onih koji nemaju dvije ciste o biznisu.

I onda na kraju svega kazes uvreda? Kakva ba uvreda, cinjenica obicna.

No hej, ja roman da napisem, ti i slicni imate svoju naucenu pricu, poltronsku, jer ljubite nekom dupe i klimate glavom, ja ja ministre, tako je.

Hajde ti meni objasni:

-zasto samo odredjen broj djelatnosti ima zabranu prodaje nedjeljom
-zasto taj famozni sindikat koji u imenu ima i ugostiteljstvo nije trazio da se i usluzne djelatnosti obuhvate ovom zabranom prodaje?
-zasto je onemogucen rad vlasniku i njegovoj porodici

Eto daj mi samo smislen odgovor na ova tri pitanja, a posebno na zadnje.
Martin Rigs wrote: 04/02/2026 12:36 I da,danas je srijeda,obavezno kupiti sve sto treba kupiti u malom lokalnom marketu u kojemu radi samo siroti gazda kojemu ne daju da radi nedjeljom
Opet ti narices. Rekoh ti da mi u Sa imamo alternativu i da me ne dotice sta radi i da li radi.
Martin Rigs

#13123 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Martin Rigs »

peca777 wrote: 04/02/2026 12:46
Martin Rigs wrote: 04/02/2026 12:36 Sta je tvoja zelja. Da Bingo radi nedjeljom.
Evo ti konkretno, pa mi odgovori konkretno zasto se ne slaze sa mnom:

-potpuno postovanje ZOR
-dva slobodna dana ili
-jedan slobodan, nedjelja 100% dodatno se placa.

Na ovaj nacin insistirati da se ispostuju sva prava radnika, pa ako je 20 dana godisnjeg, da je 20, a ne 12 etc. Da ima dva slobodna dana umjesto trenutno jednog, sto da ne? Ako ne moze dva dana, da je nedjelja placena duplo vise, jer UVIJEK IMA NEKO KO HOCE RADITI.

Zasto ONEMOGUCAVATI DA SE RADI. NISMO SVI ISTI, nemamo svi potrebu sjediti kuci nedjeljom. Omogucis, pa ko hoces da radi, bujrum, mogu poslodavci samoinicijativno zatvoriti.

Slavljenje cinjenice da si imao jedan dan i sada opet dobijes samo jedan dan ja ne znam objasniti. Kako ba neko to moze "slaviti"? Da su pored slobodnog dana dobili i nedjelju, covjek nista ne bi rekao - zakon za radnika.

Dodatno, apsolutno zaboravljate da je ONEMOGUCENO raznim biznisima 50tak radnih dana. Kako ce se to nadoknaditi? Gdje ste gazde, hocete li odmah poceti sa umobolnom pricom "ako zavisis od 52 dana, zatvori". Odlika onih koji nemaju dvije ciste o biznisu.

I onda na kraju svega kazes uvreda? Kakva ba uvreda, cinjenica obicna.

No hej, ja roman da napisem, ti i slicni imate svoju naucenu pricu, poltronsku, jer ljubite nekom dupe i klimate glavom, ja ja ministre, tako je.

Hajde ti meni objasni:

-zasto samo odredjen broj djelatnosti ima zabranu prodaje nedjeljom
-zasto taj famozni sindikat koji u imenu ima i ugostiteljstvo nije trazio da se i usluzne djelatnosti obuhvate ovom zabranom prodaje?
-zasto je onemogucen rad vlasniku i njegovoj porodici

Eto daj mi samo smislen odgovor na ova tri pitanja, a posebno na zadnje.
Martin Rigs wrote: 04/02/2026 12:36 I da,danas je srijeda,obavezno kupiti sve sto treba kupiti u malom lokalnom marketu u kojemu radi samo siroti gazda kojemu ne daju da radi nedjeljom
Opet ti narices. Rekoh ti da mi u Sa imamo alternativu i da me ne dotice sta radi i da li radi.
Sve ovo si nabubao samo i samo zato jer ne mozes nedjeljom u Bingo.
Priznaj .Bice ti lakse.
A ne lazna briga za zakon o radu i vlasnike i njihove biznise.
drug_profi

#13124 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by drug_profi »

Ne moramo mi u Bingo u Sarajevu. Izbora ima i nedjeljom.
Samo smo radi toga svjesniji koliko je ovo štetno za sektor trgovine u Federaciji.

Ali nebitno, samo će vam se kazati. Ja svakako živim od robe koja se sama prodaje.
peca777

#13125 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by peca777 »

:D :D :D :D :D
Martin Rigs wrote: 04/02/2026 12:56 Sve ovo si nabubao samo i samo zato jer ne mozes nedjeljom u Bingo.
Locked