Sta vas najvise nervira kod vozaca

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Haris.ba

#53126 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Haris.ba »

Averus wrote: 29/01/2026 07:42
3. Ko hoće free money, ova raskrsnica je stvorena za to
Image

Jutros lik s golf 4 još hladno priča i na mobitel dok vozi, boba je falila da završi na krovu. Ali eto, opet zakočim, neću sebi te nesreće.
I šta kreten uradi? Stane, šatro on bi se sa mnom objašnjavao. Pozovem ga da izađe iz auta da mi kaže šta ima, naravno samo nastavi.
Jedno jutro će tu zaplatiti neko - sad da li ja ili onaj drugi, ne znam :D Ali doslovno svako jutro avantura na toj raskrsnici.
Prije par sedmica je jedan na istoj raskrsnici sa Tucsonom naučio lekciju, pa vidim sljedeće jutro stade fino. Valjda mu niko nije objasnio da to što ima džipa ne znači da uvijek ima prednost. :D

Grozno se vozi tuda. Ljudi ne gledaju stop znak, samo nastave voziti. Ne znam kako vise nema nesreca.

Jos od francuske skole ocrtali parkirna mjesta, ne mozes vidjeti ima li pjesaka.
nepass1

#53127 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by nepass1 »

zdruzdjo wrote: 31/01/2026 20:57 Sta me nervira:

Nepoznavanje gabarita svoga auta. Nesto se iz suprotnog pravca provlaci pored tebe i onda stane kao ne moze proci i ceka i gleda te da mu se ti jos vise sklonis iako ima 30-40 cm za prolazak. Ne sklanjam se.

Neznanje kako da se koristi rucnom kocinicom uz brdo. Kuku majko. pa ja ne znam sta je sa ovim ljudima i rucnom kocinicom. Ja je nisam sigurno koristio mjesecima. Ono bas ako vidim da mi se neko zaljepio centimetar za za guzicu pa da slucajno ne bih krenuo. Ali to nesto povlaci rucnu na svakom stajanju i uz najmanje brdo. i onda se auto ugasi jednom-dvaput i pocinje panika. a onda se bolje odmakni malo iza njega ako imas mjesta. Tu najvecu krivicu snose auto skole. Polaze se rucna na smjesnom brdu. Ja sam svoju rucnu polagao na usponu iz alipasine na pola jukiceve prema platou na kosevskom. tu te zaustavi upali 4 zmigavca i vjezbaj. i tu se i polagalo. drugi put ako ti se ugasi auto, padanje. Sada ne mozes pasti osim ako nisi osoba sa posbenim potrebama.

Ulazenje u uske ulice, a nisi siguran da znas voziti istim ili ti auto nije ispravno. Veze se na ovo prvo, jer tu gabariti igraju veliku ulogu. Ako nisi siguran u sebe i svoje vozacke sposobnosti, nemoj brate ici u uske ulicice i sokake. samo ces zabelajiti prvo sebi, a onda i drugima.

Kilavljenje prilikom ukljucivanja na neku ulicu. Pogotovo ako se ukljucuje na tvoj pravac ispred tebe i ti onda moras kociti jer on malo razgleda sa strane ili tipka na telefon.... na to mi pritisak skoci na 200.
Ja prije bas puno vozio, navozao se vratnika, kovaca, sedrenika nema gdje se nisam zavukao. A bgm bilo je i memli strane mocila, jarcedola, toke, sirokace. I fakat stela bio, provuci se kraj auta jednosmjernim ulicama tipa dzinina, ocaktanum itd...
Jace od godinu dana dosta manje vozim. Sad nekad mjesecno predjem sto sam za dva dana prelazio. I vidim da se izgubilo skilla :D
Prije sam pizdio tako ima pola metra sa strane stane ne smije
Sad sebe uhvatim u tim situacijama dosta duze mozak racuna mogu li proci. Vidim hocu u rikverc da parkiram fulim putanju, moram popravljati :shock:
Tako ne znam sta bih ti rekao :D
noviclan

#53128 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by noviclan »

Haris.ba wrote: 31/01/2026 22:40
Averus wrote: 29/01/2026 07:42
3. Ko hoće free money, ova raskrsnica je stvorena za to
Image

Jutros lik s golf 4 još hladno priča i na mobitel dok vozi, boba je falila da završi na krovu. Ali eto, opet zakočim, neću sebi te nesreće.
I šta kreten uradi? Stane, šatro on bi se sa mnom objašnjavao. Pozovem ga da izađe iz auta da mi kaže šta ima, naravno samo nastavi.
Jedno jutro će tu zaplatiti neko - sad da li ja ili onaj drugi, ne znam :D Ali doslovno svako jutro avantura na toj raskrsnici.
Prije par sedmica je jedan na istoj raskrsnici sa Tucsonom naučio lekciju, pa vidim sljedeće jutro stade fino. Valjda mu niko nije objasnio da to što ima džipa ne znači da uvijek ima prednost. :D

Grozno se vozi tuda. Ljudi ne gledaju stop znak, samo nastave voziti. Ne znam kako vise nema nesreca.

Jos od francuske skole ocrtali parkirna mjesta, ne mozes vidjeti ima li pjesaka.
Ma debili debilski samo da hoce debilski strucnjaci postaviti signalizaciju da ovi sto idu istok-zapad i obrnuto imaju prednost (realno ima vise ovih sto tu rutu voze) za razliku od onih sto idu sjever-jug i obrnuto koji trenutno imaju prednost i nikad ali nikad ne bi bilo sudara ali eto nasi strucnjaci
drug_profi

#53129 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by drug_profi »

Da je tako, nikad vozila koja idu s-j ne bi mogla proci raskrsce i onda bi kukali daj semafor.
Ovo je sad optimalno. Gledaj znakove i sve ok.
Naslovnica

#53130 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Naslovnica »

drug_profi wrote: 01/02/2026 11:40 Da je tako, nikad vozila koja idu s-j ne bi mogla proci raskrsce i onda bi kukali daj semafor.
Postoje li na svim pravcima vertikalna signalizacija ili samo znak STOP na pravcu istok/zapad?
Nemojte mi priče da ja iz svoje trake vidim u onoj drugoj traci znak (njegov oblik).
One raskrsnice su nedovoljno označene, pogotovo za nekoga ko me prolazi tu svaki dan nego rijetko ili nikada.
drug_profi

#53131 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by drug_profi »

Mozda i nema znak prednosti, ali to ne ugrozava bezbjednost. Mozda usporava promet.
Naslovnica

#53132 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Naslovnica »

drug_profi wrote: 01/02/2026 11:56 Mozda i nema znak prednosti, ali to ne ugrozava bezbjednost. Mozda usporava promet.
Broj udesa govori o bezbjednosti. Na stranu znanje i iskustvo vozača.
Kao što rekoh, apsolutno problematične raskrsnice, pogotovo za nekoga ko nije stalni.
Dodatne vertikalna signalizacija nikako ne bi bila viška.
Ljudi bespotrebno staju i puštaju desnu prednost a da ne znaju da oni imaju prednost. I obrnuto.
Ateista

#53133 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Ateista »

Sjecam se jos kad mi je instruktor govorio kako nema potrebe za znakom prava prvenstva,jer trokut i stop inaju jecini te oblike pa i sa strane mozes prepoznati.
Uvijek mi je to bilo nelogicno, da miras gledati kakav znak ina onaj iz okomutog pravca. Sta je problem postaviti dodatni znak?

To naravno nece rijesiti problem onih koji prodju iako im je stop, ali bi moglo malo ubrzati saobracaj.
NediM17

#53134 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by NediM17 »

Da, tu iako imam prednost prolazim usporeno i sa velikom dozom opreza zbog bolikuraca kojima stop ne znaci nista.
ZoomZoomKiwi

#53135 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by ZoomZoomKiwi »

Pa zbog toga ta tri znaka i imaju takav oblik.

Postoje mjesta gdje ne možeš ispravno/propisno ugraditi/montirati znak.
Ateista

#53136 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Ateista »

ZoomZoomKiwi wrote: 01/02/2026 12:29 Pa zbog toga ta tri znaka i imaju takav oblik.

Postoje mjesta gdje ne možeš ispravno/propisno ugraditi/montirati znak.
Razumijem ja to za oblik, ali se bez potrebe komplikuje, mnogi nisu sposobni ni da prate crstu oko sebe i jasno vidljive znakove, pogotovo jos da gledaju oblik znaka sa strane. :mrgreen:

Na koja mjesta mislis da se ne moze propisno postaviti znak?
ZoomZoomKiwi

#53137 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by ZoomZoomKiwi »

Znak se ne smije postaviti ni prekasno ni prerano. Postoji tačno definisana lokacija kako bi znak bio na vrijeme vidljiv, pravilnici to uređuju, a u skladu sa okvirnim Zakonom.

Isto tako postoje ulice/mjesta gdje nemoguce postići tu idealnu poziciju.

Zato iz takvih ulica najčešće vidiš znak kojeg ima onaj koji nailazi. I takvih mjesta ima dosta, pa i ovdje kod mene gdje dosta široko.

Ako on ima znak stop, a ti nijedan, onda ti ideš dalje. Itd.
Averus

#53138 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Averus »

Naslovnica wrote: 01/02/2026 11:54
drug_profi wrote: 01/02/2026 11:40 Da je tako, nikad vozila koja idu s-j ne bi mogla proci raskrsce i onda bi kukali daj semafor.
Postoje li na svim pravcima vertikalna signalizacija ili samo znak STOP na pravcu istok/zapad?
Nemojte mi priče da ja iz svoje trake vidim u onoj drugoj traci znak (njegov oblik).
One raskrsnice su nedovoljno označene, pogotovo za nekoga ko me prolazi tu svaki dan nego rijetko ili nikada.
Image
Image

Izgovora nema.
Naslovnica

#53139 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Naslovnica »

Averus wrote: 01/02/2026 13:14
Image
Image

Izgovora nema.
Opravdanja zaa sta?
STOP je OK.
Nema zutog trokuta na sjever-jug, unosi se bespotrebna zabuna, usporava se saobracaj.
Nemojte mi price da ovaj iz sjever-jug vidi znak na okomitim pravcima jer je to nidje veze, pogotovu po mraku.
Nedostaje zuta kocka na pravcu sjever-jug, a ne bi bilo zgorega dodati i crveni trokut na pravac istok-zapad.
Raskrsnica je veoma problematicna.
Naslovnica

#53140 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Naslovnica »

Ateista wrote: 01/02/2026 12:27 Sjecam se jos kad mi je instruktor govorio kako nema potrebe za znakom prava prvenstva,jer trokut i stop inaju jecini te oblike pa i sa strane mozes prepoznati.
Uvijek mi je to bilo nelogicno, da miras gledati kakav znak ina onaj iz okomutog pravca. Sta je problem postaviti dodatni znak?

To naravno nece rijesiti problem onih koji prodju iako im je stop, ali bi moglo malo ubrzati saobracaj.
Upravo to.
NA stranu to sto ja po mraku ne vidim njego STOP.
tokio25

#53141 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by tokio25 »

raskrsnica je problematicna za one koji ne zele da voze po pravilima
Averus

#53142 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Averus »

Naslovnica wrote: 01/02/2026 13:24

Image
Image

Izgovora nema.
Opravdanja zaa sta?
STOP je OK.
Nema zutog trokuta na sjever-jug, unosi se bespotrebna zabuna, usporava se saobracaj.
Nemojte mi price da ovaj iz sjever-jug vidi znak na okomitim pravcima jer je to nidje veze, pogotovu po mraku.
Nedostaje zuta kocka na pravcu sjever-jug, a ne bi bilo zgorega dodati i crveni trokut na pravac istok-zapad.
Pa što je većina kupila vozačke bez dana obuke, pa ne znaju osnovno, tj. da prate SVE u saobraćaju, a ne k'o dronovi drkaju po telefonu i voze dok im se ne nacrta da moraju stati, to je druga tema :)
Baš me zanima da li takvo mišljenje imaš i u Sloveniji, Njemačkoj ili Austriji kad voziš
tokio25

#53143 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by tokio25 »

ne vozi tamo
eventualno do makarske :)
Naslovnica

#53144 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Naslovnica »

Averus wrote: 01/02/2026 14:14
Naslovnica wrote: 01/02/2026 13:24

Image
Image

Izgovora nema.
Opravdanja zaa sta?
STOP je OK.
Pa što je većina kupila vozačke bez dana obuke, pa ne znaju osnovno, tj. da prate SVE u saobraćaju, a ne k'o dronovi drkaju po telefonu i voze dok im se ne nacrta da moraju stati, to je druga tema :)
Baš me zanima da li takvo mišljenje imaš i u Sloveniji, Njemačkoj ili Austriji kad voziš
Da li namjerno ignorišeš ono što sam napisao vezano za usporavanje saobraćaja i eventualne dodatne znakove?
Kakve veze ima MOJA vožnja po Sloveniji, Njemačkoj ili Austriji sa OVOM raskrsnicom i njenom problematikom.
Naslovnica

#53145 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Naslovnica »

tokio25 wrote: 01/02/2026 14:23 ne vozi tamo
eventualno do makarske :)
Ti, kao i obično, sve znaš, o svima.
:thumbup:
Naslovnica

#53146 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Naslovnica »

tokio25 wrote: 01/02/2026 13:28 raskrsnica je problematicna za one koji ne zele da voze po pravilima
Dođem na raskrsnicu iz pravca sjever-jug, i stanem jer ne znam da imam prednost u odnosu na ove koji dolaze sa desne strane iz pravca istok-zapad.
Ne znam jer mi mojojm vertikalnom signalizacijom nije označeno da imam prednost a ne vidim njegov znak stop jer je daleko i u mraku, a raskrsnica široka.
drug_profi

#53147 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by drug_profi »

Svakako bi potpunija signalizacija ubrzala saobraćaj, ali ne znam da li bi ga učinila sigurnijim. Opet je za udes kriv onaj ko ne poštuje već postojeće znakove.
Naslovnica

#53148 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Naslovnica »

drug_profi wrote: 01/02/2026 14:36 Svakako bi potpunija signalizacija ubrzala saobraćaj, ali ne znam da li bi ga učinila sigurnijim. Opet je za udes kriv onaj ko ne poštuje već postojeće znakove.
Ma normalno ba, zna se šta znači znak STOP.
Ja samo govorim da je raskrsnica nedovoljno označena za svoju veličinu i frekventnost.
tokio25

#53149 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by tokio25 »

Naslovnica wrote: 01/02/2026 14:33
tokio25 wrote: 01/02/2026 13:28 raskrsnica je problematicna za one koji ne zele da voze po pravilima
Dođem na raskrsnicu iz pravca sjever-jug, i stanem jer ne znam da imam prednost u odnosu na ove koji dolaze sa desne strane iz pravca istok-zapad.
Ne znam jer mi mojojm vertikalnom signalizacijom nije označeno da imam prednost a ne vidim njegov znak stop jer je daleko i u mraku, a raskrsnica široka.
Sta imas stajati ako nemas znaka stop?
NediM17

#53150 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by NediM17 »

Eto kol'ko znas o pravilima saobracaja.
Post Reply