Sta vas najvise nervira kod vozaca

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

JOINT_1921
Vozim: odlično

#53076 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by JOINT_1921 »

noviclan wrote: 27/01/2026 19:40
skafiskafsnjak wrote: 27/01/2026 15:04 Da se prisjetim familije svakom vozacu kamiona koji pored 20 auta iza sebe prodje 10 prosirenja :izet:
:lol: :thumbup: :bih: vjeruj da nije do njega i prosirenja, ako gusla i ne moze brze i dosta nize vozi od ogranicenja krivi su oni sto ga ne preteknu i tako prave kolonu iza tegljaca
Svi su oni majmuni uglavnom, vecina vozi po ogranicenju po ravnom i nizbrdo, a onda uzbrdo gusla sa pola ogranicenja i pije krv, ja sam najmanje 5x zvao policiju, poludio, sa tipa 20, 30 auta u koloni...
skafiskafsnjak

#53077 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by skafiskafsnjak »

skafiskafsnjak wrote: 27/01/2026 15:04 Da se prisjetim familije svakom vozacu kamiona koji pored 20 auta iza sebe prodje 10 prosirenja :izet:
:lol: :thumbup: :bih: vjeruj da nije do njega i prosirenja, ako gusla i ne moze brze i dosta nize vozi od ogranicenja krivi su oni sto ga ne preteknu i tako prave kolonu iza tegljaca
Pa jel lakse njemu stati ili 15-20 vozaca da ga pretekne ? da ne govorim koliko ti treba isprekidane linije da ga pretekne toliko auta.

A njemu je to skretanje 30 sec.

Kada ide niz Bradinu, razumijem, ne moze. Ali kada sidjes dole, imas x opcija da se sklonis sa strane…. Ali jok.
Evolution_IV
Vozim: 3 Leša

#53078 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Evolution_IV »

skafiskafsnjak wrote: 27/01/2026 22:21
Pa jel lakse njemu stati ili 15-20 vozaca da ga pretekne ? da ne govorim koliko ti treba isprekidane linije da ga pretekne toliko auta.

Kada ide niz Bradinu, razumijem, ne moze. Ali kada sidjes dole, imas x opcija da se sklonis sa strane…. Ali jok.
auu brate postalo je strasno Sa-Mo-Sa kako je pancevo zatvoreno

valjda sad svi idu u ploce po gorivo, katastrofa, zna se zaredat tako tih supaka po 5-6 i jos ne drze odstojanje, a puni, ma nema Boga, vozis 50 do Bradine :run:
skafiskafsnjak

#53079 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by skafiskafsnjak »

Evolution_IV wrote: 27/01/2026 22:32
skafiskafsnjak wrote: 27/01/2026 22:21

auu brate postalo je strasno Sa-Mo-Sa kako je pancevo zatvoreno

valjda sad svi idu u ploce po gorivo, katastrofa, zna se zaredat tako tih supaka po 5-6 i jos ne drze odstojanje, a puni, ma nema Boga, vozis 50 do Bradine :run:
Ev ide niz Bradinu. Tu ga mogu preteci 4 auta ako iz suprotnog nema saobracaja. Do Jablanice ima jedno 2-3 bas dobra pravca sa isprekidanom, 2 malo kraca.

A s druge strane, on moze stati na prosirenja kojih ima koliko tih isprekidanih … al
Jok, guslaj …zbog takvih idiota se dese udesi jer ih glupani pokusaju preteci gdje ne mogu …

Neki dan niz Bradinu, ispred mene neki auto strane table i kamion ispred. Na jednoj isprekidanoj ih predjem. Degen u kamionu mi blica i ostavi duga upaljena. Pa kakav degenerik moras biti.
Danguba

#53080 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Danguba »

kada tip ispred mene skrece udesno i jos stane da vidi ima li sta sa desne strane. :roll: :evil:
noviclan

#53081 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by noviclan »

Danguba wrote: 27/01/2026 23:09 kada tip ispred mene skrece udesno i jos stane da vidi ima li sta sa desne strane. :roll: :evil:
Ili kada na raskrsnici stoji prvi u traci iz koje mozes lijevo i pravo u desnoj je vec tri vozila koja moraju pravo i taj debil mislim debilcina na ukljucivanje zelenog krece i ukljucuje lijevi pokazivac i naravno mora da propusti ove sto iz suprotnog smjera idu pravo. Pa zar je toliki problem malo zraknuti u retrovizor ko dolazi iza tebe i ukljuciti zmigavac odnosno sto je jos bolje ukljuciti zmigavac odmah po stajanju na se mi iza konja znamo opredijeliti lijevu traku ili desnu. (sa kruznog pekare as pa ces dolje na raskrsnicu za bosmal)
Image
Image
Takodjer, fascinantni su mi oni sto ukljuce lijevi pokazivac i to posebno nocu gdje mora po horizontalnoj signalizaciji lijevo i nema koga da upozori konkretno na dolac malti
Image
https://face.ba/vijesti/crna-hronika/au ... zi/538346/
Qler

#53082 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Qler »

Ja palim uvijek ćmigavac. I kad sam u traci gdje je obavezno skretanje, jer to je ispravno. I mene nervira kad neko da žmigavac kad je već počeo skretati, koji ga đavo sad daješ... Davanje žmigavca nije problem, ne paljenje jeste.
Naslovnica

#53083 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Naslovnica »

Qler wrote: 28/01/2026 06:38 Ja palim uvijek ćmigavac. I kad sam u traci gdje je obavezno skretanje, jer to je ispravno. I mene nervira kad neko da žmigavac kad je već počeo skretati, koji ga đavo sad daješ... Davanje žmigavca nije problem, ne paljenje jeste.
Upravo tako.
nepass1

#53084 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by nepass1 »

JOINT_1921 wrote: 27/01/2026 20:54
Ateista wrote: 27/01/2026 15:40
JOINT_1921 wrote: 27/01/2026 13:05 Pa tako bi trebalo da bude, a u ovom cunga lunga sistemu je tako kao sto ti kazes, pravi se budala...
To bas i nema smisla da tako bude, nema to veze sa cunga lunga drzavom, mislim da to nigdje u svijetu nije tako. Mora se znati koji prekrsaj je doveo do udesa a koji nije, to ne znaci da stajanje na sred ceste nije prekrsaj, ali isto tako se mora imati u vidu da uvijek postoji mogucnost da neko opravdano stane, iz raznih razloga. Zbog toga onaj ko je iza mora drzati odgovarajuce odstojanje, u skladu sa brzinom, uslovima na cesti i slicno, i pratiti saobracaj ispred sebe. Sasvim je logicno da je kriv onaj ko udari sa ledja, i to je svudje tako, bez obzira na to da li je onaj ispred stao opravdano ili ne. Nije na onome ko vozi iza da razmislja da li taj ima pravo da stane ili ne.
Ako taj ispred stane bez opravdanog razloga, na ovome iza je da zakoci i onda ako hoce da slika registraciju i posalje policiji zbog ometanja saobracaja, te taj treba dobiti kaznu za to, ali ni u kom slucaju ne moze i ne smije biti krivac u nesreci ako ga taj udari sa ledja.
Stvari su vrlo jednostavne i logicne po tom pitanju.
Zamisli da vozis iza mene i ja namjerno svom silom zakocim, ne bi Schumaher iz najboljih dana zakocio, pusti suplje, sve ima kontekst, pa tako i to zaustavljanje. Istovar putnika je krsenje javnog reda
Ljudi pare uzimali, poture ti se namjerno. Udaris ih i uzme pare od osiguranja. I uvjek si ti kriv koji udaris. Kontekstaj ti do sutra
JOINT_1921

#53085 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by JOINT_1921 »

Ja, i tebi je to normalno? Nije problem, samo ja bih u takvom slucaju nasao i polupao ti auto kad tad, jer ne zaboravljam nikada, pa onda popravljaj i trazi osiguranje.
Ateista

#53086 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Ateista »

JOINT_1921 wrote: 27/01/2026 20:54
Ateista wrote: 27/01/2026 15:40
JOINT_1921 wrote: 27/01/2026 13:05 Pa tako bi trebalo da bude, a u ovom cunga lunga sistemu je tako kao sto ti kazes, pravi se budala...
To bas i nema smisla da tako bude, nema to veze sa cunga lunga drzavom, mislim da to nigdje u svijetu nije tako. Mora se znati koji prekrsaj je doveo do udesa a koji nije, to ne znaci da stajanje na sred ceste nije prekrsaj, ali isto tako se mora imati u vidu da uvijek postoji mogucnost da neko opravdano stane, iz raznih razloga. Zbog toga onaj ko je iza mora drzati odgovarajuce odstojanje, u skladu sa brzinom, uslovima na cesti i slicno, i pratiti saobracaj ispred sebe. Sasvim je logicno da je kriv onaj ko udari sa ledja, i to je svudje tako, bez obzira na to da li je onaj ispred stao opravdano ili ne. Nije na onome ko vozi iza da razmislja da li taj ima pravo da stane ili ne.
Ako taj ispred stane bez opravdanog razloga, na ovome iza je da zakoci i onda ako hoce da slika registraciju i posalje policiji zbog ometanja saobracaja, te taj treba dobiti kaznu za to, ali ni u kom slucaju ne moze i ne smije biti krivac u nesreci ako ga taj udari sa ledja.
Stvari su vrlo jednostavne i logicne po tom pitanju.
Zamisli da vozis iza mene i ja namjerno svom silom zakocim, ne bi Schumaher iz najboljih dana zakocio, pusti suplje, sve ima kontekst, pa tako i to zaustavljanje. Istovar putnika je krsenje javnog reda
Ne treba biti ni Sumaher ni Senna, dovoljno je drzati odstojanje i pratiti saobracaj ispred sebe,zakon definise da moras drzati dovoljno odstojanje jer ti osim namjerno mozes nekad i opravdano naglo zakociti, izleti ti pjesak, zivotinja, neka druga prepreka na cesti, svasta nesto.
Naravno da nije u redu i nije fer namjerno kociti bez razloga, ali svejedno onaj iza je duzan da drzi odstojanje, a nekad je i tesko dokazati da li je zaustavljanje bilo opravdano ili ne.
JOINT_1921

#53087 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by JOINT_1921 »

Jedino ako ces drzati odstojanje 50 m, bukvalno ga nema koji ce zakociti u gradskoj voznji, jer je odstojanje tipa 5m maks, mozes pratiti koliko hoces, ako stisnem kocnicu svom snagom nema Boga da stanes a da ne udaris, fizika...
oXavier

#53088 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by oXavier »

Članom 42 ZOBSa zabranjeno je naglo kočenje osim u slučaju neposredne opasnosti. Međutim i u tom slučaju isto je jako teško dokazivo, da li je bilo opasnosti ili ne, tako da je u velikoj većini slučajeva odgovoran onaj iza radi nedržanja odstojanja i neprilagođene brzine. U konkretnom slučaju o kom se raspravlja, iako je šupački, zaustavljanje vozila nije uzrok nastanka nezgode s obzirom da, prvo, vjerovatno ženi nije stao tako što je legao na kočnicu :D, i drugo, vozilo neposredno iza njega se zaustavilo bez problema, tako da je odgovornost na trećem koji nije držao odstojanje i adekvatno reagovao.
nepass1

#53089 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by nepass1 »

JOINT_1921 wrote: 28/01/2026 07:24 Ja, i tebi je to normalno? Nije problem, samo ja bih u takvom slucaju nasao i polupao ti auto kad tad, jer ne zaboravljam nikada, pa onda popravljaj i trazi osiguranje.
Pricamo sa pravne strane

Bukvalno kaze izletila zivotinja, morao kociti i kraj sve price

Pa ja sam udes imao, frajer sa cobanije mosta proletio u suprotnom pravcu. Raznio mi auto. Kaze prosao na zeleno(on nema nikako semafor tu). Nije htio potpisati krivicu.
Prije 2m tek zavrsio sa sudom. Dok sud nije odlucio da je on kriv. Udes bio 30 jan 2024.
Haman dvije g cekanja a ne moze jasniji slucaj biti. E haj sad ti nekom dokazi sto je onaj stao
TLOP

#53090 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by TLOP »

Qler wrote: 28/01/2026 06:38 Ja palim uvijek ćmigavac. I kad sam u traci gdje je obavezno skretanje, jer to je ispravno. I mene nervira kad neko da žmigavac kad je već počeo skretati, koji ga đavo sad daješ... Davanje žmigavca nije problem, ne paljenje jeste.
:thumbup: takodjer
Stvar navike, isto ko i vezanje
Ruka sama ide bez obzira ima li neko il nema i koliko daleko se vozim
Ateista

#53091 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Ateista »

JOINT_1921 wrote: 28/01/2026 07:53 Jedino ako ces drzati odstojanje 50 m, bukvalno ga nema koji ce zakociti u gradskoj voznji, jer je odstojanje tipa 5m maks, mozes pratiti koliko hoces, ako stisnem kocnicu svom snagom nema Boga da stanes a da ne udaris, fizika...
5m je definitivno premalo, ali nema potrebe ni 50m. Tesko je sad reci koliko je realno za gradske brzine, ali to treba procijeniti na osnovu brzine kretanja. Jasno je da mnogi od nas cesto pridju vise nego sto treba, ali treba biti svjestan da postoji taj rizik i da ce ako dodje do udesa onaj iza biti kriv, i to sa razlogom.

Samo treba pomisliti na mogucnost da neko opravdano naglo zakoci, tipa izleti pjesak i on mora naglo po kocnici, uvijek postoji mogucnost da do tako neceg dodje, zato ovaj iza uvijek mora biti na oprezu i drzati dovoljno odstojanje da se moze zaustaviti ako taj ispred naglo zakoci.

Sve stoji da je bezobrazluk da neko namjerno i bez razloga naglo stane, ali svejedno je opravdano glavni krivac za nesrecu onaj iza.

Ima vise takvih primjera, moze neko prekoraciti ogranicenje brzine, ali ako mu neko oduzme prvenstvo, u vecini slucajeva ce biti kriv onaj ko je oduzeo prvenstvo, bez obzira na to sto je ovaj brze vozio, zna se sta je uzrok nesrece.
insaneinthebrain

#53092 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by insaneinthebrain »

Instant justice :izet:

xamp

#53093 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by xamp »

insaneinthebrain wrote: 28/01/2026 14:21 Instant justice :izet:

Jest ovo lijepo vidjet. Steta sto je rijetko!
Optimist

#53094 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Optimist »

Slazem se da je lijepo vidjeti, ali sta mu mogu kad ga zaustave?

Radnju preticanja nije obavio.

Presao vozilom punu liniju i vratio se.

Moze reci da je nesto zaobilazio na cesti.
Evolution_IV
Vozim: 3 Leša

#53095 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Evolution_IV »

nema veze, bitna je namjera, kako ce supak dokazat da nije pretekao vozilo?

nije niko budala
preludezalude

#53096 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by preludezalude »

Poenta je da je presao punu liniju. Nije bitno da li je preticao ili ne.
Mogao je tako skrenuti lijevo pred npr neku radnju i bio bi u istom prekrsaju.
xamp

#53097 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by xamp »

xamp wrote: 28/01/2026 14:24
insaneinthebrain wrote: 28/01/2026 14:21 Instant justice :izet:

Jest ovo lijepo vidjet. Steta sto je rijetko!
Zapoceo je radnju prestizanja, tako da mu ista kazna ne gine...
Optimist

#53098 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Optimist »

Evolution_IV wrote: 28/01/2026 15:51 nema veze, bitna je namjera, kako ce supak dokazat da nije pretekao vozilo?

nije niko budala
Pa nije pretekao, vidis da se vratio iza kad je uglesao miliciju.

Jedino ga mogu teretiti za prelazak odnosno gazenje pune linije, ako za to uopce ima sankcija.
preludezalude

#53099 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by preludezalude »

Ma da je sam na cesti bio i ovo uradio, isti je prekrsaj uradio.
Laplace

#53100 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Laplace »

Ateista wrote: 27/01/2026 10:00
JOINT_1921 wrote: 27/01/2026 09:56 Koliko znam nije dozvoljeno bezrazlozno zaustavljanje i kriv je za izazivanje saobracajne nesrece
Nije dozvoljeno, i kao sto je vec receno, mozda bi mu mogli neku kaznu napisati, ali ne moze on biti kriv za izazivanje nesrece, glavni uzrok je onaj koji je udario sa ledja, nije prilagodio brzinu, nije drzao odstojanje, pratio ispred sebe i slicno.
Teoretski je moguce i da neko iz opravdanih razloga stane, tipa pokvari mu se auto, ne bude mu dobro i slicno, onaj iza mora voditi racuna o odstojanju i saobracaju ispred sebe.
Udari nepropisno parkirano vozilo i bices kriv, onaj ko je nepropisno parkirao moze dobiti kaznu za parkiranje, ali to ne daje pravo drugome da ga udari.
Za ovo sam pisao da bi trebalo kažnjavati više nego prekoračenje brzine. Jutros usporavam da propustim pješaka. Morao sam duplo duže zaustavljati vozilo da mi se pametnjaković ispred ne zakuca u gepek, iako je jasno vidljiv pješački prelaz i pješak koji pokazuje jasnu namjeru da pređe cestu. Vozio sam 50 na ograničenju 40.
Post Reply