De mi reci ko napravi zlocine u Grabovici,Trusini,Varesu....... .Prvi napadi na BiH su bili u hrvatskom selu Ravne.Prvi hos i hvo su stali u odbranu BIH.Zasto Armija bih nije isla u deblokadu Sarajeva ? A isla je silno prema Hercegovini i Srednjoj Bosni.Skijaš wrote: ↑27/01/2026 15:50TUĐMAN: Gospodine ministre i gospodine generale, mi smo tu sa Gornjim Vakufom doživjeli i politički i vojni neuspjeh. Ministre, ti znaš i sam da je danas i jedan od supredsjedatelja pitao, u tom sklopu, da li smo kadri i da li ćemo ovladati Gornjim Vakufom, i ja sam vama dao zadaću, to nije izvršeno i na taj način smo se i politički i vojnički kompromitirali i dali smo, potvrdili smo na taj način, te prosudbe da vojnički nismo dorasli čak ni Muslimanima na tom području. To je jedan fijasko.svesuper25 wrote: ↑27/01/2026 15:42A sto ne spominjes wasingtosnki sporazum,gdje Alija moli Tudjama za vojnu pomoc
Vasingtonski sporazum je znacio zaustavljanje oruzanog sukoba u kojem nije moglo biti pobjednika. A zamisli da Hrvatska nije napala BiHVelikosrpska bi opcija bila porazena a Hrvata bi bilo sirom BiH i vjerovatno duplo vise nego danas.
Uglavnom preko Hrvatske si dobijao svu pomoc.I za vrijeme hr bosnjackog rata,uredno su se ljecili ranjenici armije bh u hrvatskoj.Bihac je citavo vrijeme dobijao helikoptersku pomoc iz Hrvatske.