Politika BiH Hrvata prema Bosni i Hercegovini

Post Reply
Novak20

#4876 Re: Politika BiH Hrvata prema Bosni i Hercegovini

Post by Novak20 »

Skijaš wrote: 26/01/2026 17:00
Novak20 wrote: 26/01/2026 14:56
sime_cipol wrote: 25/01/2026 16:58
Pa i tebi je bitniji stav Zagreba od Sarajeva :D
Što se tiče ulaska BiH u EU ili ovakve inicijative da se BiH nađe unutar europskog zida dronova.....
Niko joj nista ne bi rekao zbog dronova nego se ukazuje na ono njeno ; "Europska unija mora aktivno djelovati kako bi spriječila maligne utjecaje trećih strana". Smeta joj utjecaj Turske u PIC-u, Bosnjake predstavlja kao pomahnitale radikale, htjela bi da Brisel prihvati tumacenja Zagreba oko toga kako BiH treba da izgleda. Evo i po forumu se provlaci laz da vecina Bosnjaka predstavlja islamisticku prijetnju sa kojom se treba obracunati. Jel' to normalno ?
Je li Željana rekla da je Turska "treća strana" ?

U odnosu na interese EU treće strana može biti Kina, Rusija, arapske države zato nije u redu da imputiraš svoje riječi drugima.
Novak20

#4877 Re: Politika BiH Hrvata prema Bosni i Hercegovini

Post by Novak20 »

Skijaš wrote: 26/01/2026 17:31
Novak20 wrote: 05/01/2026 13:38
Skijaš wrote: 05/01/2026 13:15

Uvijek i iznova se moramo vracati na ono sta je fer. Mozemo li, zajedno sa konceptom dominacije brojnijih Bosnjaka, odbaciti i koncept gazenja tih Bosnjaka tamo gdje su manje brojni, a sto se tri decenije vrsi kroz agresivno nametanje samo hrvatskog identiteta javnoj upravi ?
Otkud ja znam ?

Ovdje se ratovalo radi dominacije koju danas netko prikriva bolje, a netko loše ili nikako.

I ja zamjeram Hrvatima i hrvatskoj politici krut stav po tom pitanju naglašenog ispoljavanja svog identiteta i sitnih pakosti prema drugima.

Nema ništa dobro u inatu, kurchenju i mahanju zastavama i križevima ali tko sam ja da ih ubijedim u suprotno.
I da se vratimo na ovo .... mislis li da bi se stvorilo drugaciju, pozitivnu atmosferu ako bi se odustalo od tih "pakosti" (sto je poprilicno glomazan eufemizam za forsiranje rezultata presudjenog udruzenog zlocinackog poduhvata) ?
Koliko vidim, ni ti ne odustaješ od svojih pakosti. Čuj, "forsiranje rezultata presuđenog uzp" trideset godina nakon rata. Kada čitam tebe stvarno se ne čudim inatima u BiH.

Za uzp što god on značio osuđeno je šest Hrvata, a nikada hrvatski narod ili politika u cjelini. Nikada se nije odnosio na kompletnu BiH pa čak ni na kompletnu HZ HB. Rezultat tog uzp je gašenje HB i najviše se obio o glavu Hrvatima u BiH.
Danguba

#4878 Re: Politika BiH Hrvata prema Bosni i Hercegovini

Post by Danguba »

Novak20 wrote: 26/01/2026 23:22
Danguba wrote: 26/01/2026 15:47 Ovako ispada da nam je Hrvatska veci neprijatelj i od Turske, Rusije, Irana, Moladavije...
Niko se vise ne mijesa u unutrasnje stvari BiH kao sto to Hrvatska radi.
Vama ?

Zašto pošteno ne kažeš da Hrvatska smeta i da je neprijatelj bošnjačkim političkim interesima i vizijama kakva treba biti BiH.
Ako ih ti kao Hrvat dozivljavas kao prijatelje, ok ali nemoj druge tjerati na to. :D

Da postuju trenutno uredjenje koje su i oni potpisali, dolazili bi u Sarajevo kao glavni grad drzave BiH.
Za promjene kojima teze, svako ima zelja a ne samo Hrvati.
Novak20

#4879 Re: Politika BiH Hrvata prema Bosni i Hercegovini

Post by Novak20 »

Danguba wrote: 26/01/2026 19:54 Ne, njima se svaki Bosnjak gadi samo sto to Niksic i ekipa oko njega ne shvataju.

Na sramotu ovoj delegaciji. Kako mogu pogledati kolegama koji dolaze iz reda Bosnjackog naroda.
:-)

Koje gluposti i sijanje mržnje.

Da im se svaki Bošnjak gadi vjerujem da hrvatski političari ne bi ni pričali sa njima.

Uzgred, piše se iz reda bošnjačkog naroda.
Skijaš

#4880 Re: Politika BiH Hrvata prema Bosni i Hercegovini

Post by Skijaš »

Novak20 wrote: 26/01/2026 23:29
Novak20 wrote: 26/01/2026 14:56

Što se tiče ulaska BiH u EU ili ovakve inicijative da se BiH nađe unutar europskog zida dronova.....
Niko joj nista ne bi rekao zbog dronova nego se ukazuje na ono njeno ; "Europska unija mora aktivno djelovati kako bi spriječila maligne utjecaje trećih strana". Smeta joj utjecaj Turske u PIC-u, Bosnjake predstavlja kao pomahnitale radikale, htjela bi da Brisel prihvati tumacenja Zagreba oko toga kako BiH treba da izgleda. Evo i po forumu se provlaci laz da vecina Bosnjaka predstavlja islamisticku prijetnju sa kojom se treba obracunati. Jel' to normalno ?

U odnosu na interese EU treće strana može biti Kina, Rusija, arapske države zato nije u redu da imputiraš svoje riječi drugima.
Moze biti, a moze i ne biti .... :-D
22.11.2018.
Zastupnica iz Hrvatske Željana Zovko je kazala da Hrvatska želi najbolje toj zemlji, naglasivši da je jedino rješenje za BiH federalizacija.

"Imali smo posjetu Erdogana godinu prije izbora i trebamo poentirati da je Turska igrala najjaču ulogu u izboru Željka Komšića za člana Predsjedništva BiH. Islamska zajednica je instruirala kako da se glasa za hrvatskog člana tako da je Komšić izabran, većinski, muslimanskim glasovima", rekla je Zovko.

"Muslimanski glasovi", a kaze zeli najbolje Bosni i Hercegovini :-D
Danguba

#4881 Re: Politika BiH Hrvata prema Bosni i Hercegovini

Post by Danguba »

Novak20 wrote: 26/01/2026 23:49
Danguba wrote: 26/01/2026 19:54 Ne, njima se svaki Bosnjak gadi samo sto to Niksic i ekipa oko njega ne shvataju.

Na sramotu ovoj delegaciji. Kako mogu pogledati kolegama koji dolaze iz reda Bosnjackog naroda.

Da im se svaki Bošnjak gadi vjerujem da hrvatski političari ne bi ni pričali sa njima.

Taman kada osvane jutro ja se ponadam ali me vijesti razocaraju.
Nije li ih nimalo stid da bez ijednog Bosnjaka idu na pregovore u ime vlade FBiH?
FUJ.
Novak20

#4882 Re: Politika BiH Hrvata prema Bosni i Hercegovini

Post by Novak20 »

Skijaš wrote: 26/01/2026 20:00
no_sekirli wrote: 26/01/2026 19:57 Ma nije bitno da li je Neka Bosnjak ili Marsovac, bitno je da je predsjednik Vlade FBiH i da mora biti na sastanku sa kolegom istog ranga, taman ne progovori niti rijec.
Ili neka prave sastabak na ministarskoj razini, bez predsjednika vlade.
Stvarno ova SDP cesto pravi amaterske propuste i skup svih tih propusta ih na kraju kosta vlasti.
FBiH ne vodi SDP nego HDZ, sto potvrdjuje i ovaj sastanak.
:lol:

Jbt, pa ovdje konkretno HDZ BiH samo asistira u dogovorima za naftne terminale, plinsku interkonekciju itd. U Vladi F BiH su redovito preglasani ako je to želja bošnjačke politike.

Misliš li da bi se dogovori lakše ostvarili da Plenkoviću dođu samo bošnjački ministri ?
Novak20

#4883 Re: Politika BiH Hrvata prema Bosni i Hercegovini

Post by Novak20 »

no_sekirli wrote: 26/01/2026 20:27
Skijaš wrote: 26/01/2026 20:22
NediM17 wrote: 26/01/2026 20:16 Njiva je na bolovanju, ima upalu pluca.
Onda je to vjerovatno razlog zbog kojeg nije bio na sastanku. No ostaje cinjenica da HDZ upravlja Federacijom. Ako samo HDZ moze imenovati ministre Hrvate, ali ima pravo i na srpsku ministarsku poziciju, jasno je ko vodi glavnu rijec.
Ne moze samo HDZ birati Hrvate, ali jebga imaju takav rezultat da to urade. Kad neke druge stranke budu imale ruke Hrvata u parlamentima, onda HDZ nece moci.
I Dejton se moze promijeniti 1.1.2027. na bolje, samo treba imati dovoljno ruku u parlamentima.
Pajdo Schmidt ti je pokazao da se Dayton ne može mijenjati tako kako ti misliš.
Novak20

#4884 Re: Politika BiH Hrvata prema Bosni i Hercegovini

Post by Novak20 »

Skijaš wrote: 26/01/2026 20:32
no_sekirli wrote: 26/01/2026 20:27
Skijaš wrote: 26/01/2026 20:22

Onda je to vjerovatno razlog zbog kojeg nije bio na sastanku. No ostaje cinjenica da HDZ upravlja Federacijom. Ako samo HDZ moze imenovati ministre Hrvate, ali ima pravo i na srpsku ministarsku poziciju, jasno je ko vodi glavnu rijec.
Ne moze samo HDZ birati Hrvate, ali jebga imaju takav rezultat da to urade
:thumbup: :D obrni, okreni, onako je kako HDZ kaze
Baš krupno lažeš.
Skijaš

#4885 Re: Politika BiH Hrvata prema Bosni i Hercegovini

Post by Skijaš »

Novak20 wrote: 26/01/2026 23:42
Skijaš wrote: 26/01/2026 17:31
Novak20 wrote: 05/01/2026 13:38

Otkud ja znam ?

Ovdje se ratovalo radi dominacije koju danas netko prikriva bolje, a netko loše ili nikako.

I ja zamjeram Hrvatima i hrvatskoj politici krut stav po tom pitanju naglašenog ispoljavanja svog identiteta i sitnih pakosti prema drugima.

Nema ništa dobro u inatu, kurchenju i mahanju zastavama i križevima ali tko sam ja da ih ubijedim u suprotno.
I da se vratimo na ovo .... mislis li da bi se stvorilo drugaciju, pozitivnu atmosferu ako bi se odustalo od tih "pakosti" (sto je poprilicno glomazan eufemizam za forsiranje rezultata presudjenog udruzenog zlocinackog poduhvata) ?
Koliko vidim, ni ti ne odustaješ od svojih pakosti. Čuj, "forsiranje rezultata presuđenog uzp" trideset godina nakon rata. Kada čitam tebe stvarno se ne čudim inatima u BiH.
OK, ako ti smeta to, evo da preformulisem .... mislis li da bi se stvorilo drugaciju, pozitivnu atmosferu ako bi se odustalo od tih "pakosti" ... ako bi se odustalo od svojatanja trecine bosanskohercegovacke teritorije kroz nametanje samo hrvatskog identiteta kao jedinog sluzbenog ? To nije pocelo s Komsicem ni Alijom, nego sa sastankom u Karadjordjevu, pa je moja neka procjena da je to u stvari kljucna prepreka. Sta mislis da se pocne s rjesavanjem tog problema, pa onda da se hronoloski rijesi i pitanje Komsica itd.
Novak20

#4886 Re: Politika BiH Hrvata prema Bosni i Hercegovini

Post by Novak20 »

Danguba wrote: 26/01/2026 23:51

Nije li ih nimalo stid da bez ijednog Bosnjaka idu na pregovore u ime vlade FBiH?
FUJ.

Zar ti nije svejedno što nema niti jednog Bošnjaka ako je Bošnjak Premijer Vlade F BiH zbog bolesti odustao u zadnji čas, a u timu ima Bosanac Lakić kao oči, uši i desna ruka Premijera Vlade F BiH.

Jesu li trebali čekati novi sastanak tri mjeseca ili možda ne vjeruješ Lakiću ?
Novak20

#4887 Re: Politika BiH Hrvata prema Bosni i Hercegovini

Post by Novak20 »

Skijaš wrote: 26/01/2026 23:49

22.11.2018.
Zastupnica iz Hrvatske Željana Zovko je kazala da Hrvatska želi najbolje toj zemlji, naglasivši da je jedino rješenje za BiH federalizacija.

"Imali smo posjetu Erdogana godinu prije izbora i trebamo poentirati da je Turska igrala najjaču ulogu u izboru Željka Komšića za člana Predsjedništva BiH. Islamska zajednica je instruirala kako da se glasa za hrvatskog člana tako da je Komšić izabran, većinski, muslimanskim glasovima", rekla je Zovko.

Dakle, Željana nije rekla da je Turska treća strana kada je pričala o potrebi da se BiH uvrsti u EU i NATO aktivnost izgradnje "zida dronova".

Je li to korisnije za BiH od tvoje šuplje priče ili nije ? Čije bi ti dronove ovdje radije vidio, EU ili Turske ? :D
Danguba

#4888 Re: Politika BiH Hrvata prema Bosni i Hercegovini

Post by Danguba »

Novak20 wrote: 27/01/2026 00:12
Danguba wrote: 26/01/2026 23:51

FUJ.

Zar ti nije svejedno što nema niti jednog Bošnjaka ako je Bošnjak Premijer Vlade F BiH zbog bolesti odustao u zadnji čas, a u timu ima Bosanac Lakić kao oči, uši i desna ruka Premijera Vlade F BiH.

Jesu li trebali čekati novi sastanak tri mjeseca ili možda ne vjeruješ Lakiću ?
:lol: :lol:

sav sam se najezio.
Skijaš

#4889 Re: Politika BiH Hrvata prema Bosni i Hercegovini

Post by Skijaš »

Novak20 wrote: 27/01/2026 00:18
Skijaš wrote: 26/01/2026 23:49

22.11.2018.

Dakle, Željana nije rekla da je Turska treća strana kada je pričala o potrebi da se BiH uvrsti u EU i NATO aktivnost izgradnje "zida dronova".

Je li to korisnije za BiH od tvoje šuplje priče ili nije ? Čije bi ti dronove ovdje radije vidio, EU ili Turske ? :D
Nisam komentarisao dronove nego njenu pricu o malignom stranom utjecaju, a kao sto vidis, Turska kod nje zauzima posebno mjesto, i Komsica su kaze izabrali :-D

Sto se tice samih dronova, nema EU dronova, postoje francuski, spanski, svedski..., a postoje jel' i turski, BiH bi trebala imati otvorene sve te kanale snabdjevanja. Hrvatska je po tom pitanju poput Srbije, bice dobro ako ponovo ne napadne, od Zagreba je i to dosta.
Skijaš

#4890 Re: Politika BiH Hrvata prema Bosni i Hercegovini

Post by Skijaš »

Skijaš wrote: 27/01/2026 00:04 OK, ako ti smeta to, evo da preformulisem .... mislis li da bi se stvorilo drugaciju, pozitivnu atmosferu ako bi se odustalo od tih "pakosti" ... ako bi se odustalo od svojatanja trecine bosanskohercegovacke teritorije kroz nametanje samo hrvatskog identiteta kao jedinog sluzbenog ? To nije pocelo s Komsicem ni Alijom, nego sa sastankom u Karadjordjevu, pa je moja neka procjena da je to u stvari kljucna prepreka. Sta mislis da se pocne s rjesavanjem tog problema, pa onda da se hronoloski rijesi i pitanje Komsica itd.
Dakle ?

Ili se to zapisavanje teritorije, iako neustavno, mora trpiti, a izbor Komsica, iako ustavan, ne treba ?
Skijaš

#4891 Re: Politika BiH Hrvata prema Bosni i Hercegovini

Post by Skijaš »

Pojela maca tastaturu ? A kad treba o ugrozenosti, kuku lele, i drvo bi proplakalo ....
Novak20

#4892 Re: Politika BiH Hrvata prema Bosni i Hercegovini

Post by Novak20 »

Skijaš wrote: 27/01/2026 14:51 Pojela maca tastaturu ? A kad treba o ugrozenosti, kuku lele, i drvo bi proplakalo ....
Da budem iskren, kada vidim na koliko pitanja ti nisi odgovorio meni izgubim želju da odgovaram ja tebi.

:run:
Skijaš

#4893 Re: Politika BiH Hrvata prema Bosni i Hercegovini

Post by Skijaš »

Novak20 wrote: 27/01/2026 14:57
Skijaš wrote: 27/01/2026 14:51 Pojela maca tastaturu ? A kad treba o ugrozenosti, kuku lele, i drvo bi proplakalo ....
Da budem iskren, kada vidim na koliko pitanja ti nisi odgovorio meni izgubim želju da odgovaram ja tebi.

Ti odgovori na moje jedno pitanje, ja cu tebi na dva. Posteno ?

Evo mog pitanja .... posto znamo da je nametanje samo hrvatskog identiteta znacajnom dijelu BiH teritorije usko povezano sa Tudjmanovom idejom o sirenju granica Hrvatske (sto je uostalom i dokumentovano), i ako je to starije od izbora Komsica, slazes li se s tim da bi taj problem trebalo rjesavati prije rjesavanja izbornog zakona ?
svesuper25

#4894 Re: Politika BiH Hrvata prema Bosni i Hercegovini

Post by svesuper25 »

Skijaš wrote: 27/01/2026 15:22

Evo mog pitanja .... posto znamo da je nametanje samo hrvatskog identiteta znacajnom dijelu BiH teritorije usko povezano sa Tudjmanovom idejom o sirenju granica Hrvatske (sto je uostalom i dokumentovano), i ako je to starije od izbora Komsica, slazes li se s tim da bi taj problem trebalo rjesavati prije rjesavanja izbornog zakona ?
Jel ti znas sta je fer igra,ocito ne znas.Pa i sam Alija je rekao da bosnjaci nece igrat prljavo i birat hrvatima clana.Ne bi ti tako pricao ,da je obratna situacija,da je sad za ispred bosnjaka galijasevic.Zato mojne licemjerstva.
dr_Evil

#4895 Re: Politika BiH Hrvata prema Bosni i Hercegovini

Post by dr_Evil »

Opet ovaj sta hoce da nas uvjeri da su Tudjman, Susak, Boban, i svi njihovi savjetnici bili naivne ovce, a ne politicki lisci, ratni zlocinci i bjelosvjetski lopovi, pa ih Alija i Bake preveslali uz fildzan bosanske kafe, i povjerali mu na "Allaha mi" :D

I opet on ce nas da uvjerava da postoji problem zvani izborni zakon, koji je btw opet donesen rukicama bjelosvjetskih raubera, ratnih zlocinaca i prevaranata.

Tita mi ima da se upisem u SDA, nisam znao koja je Alija velicina :S
Skijaš

#4896 Re: Politika BiH Hrvata prema Bosni i Hercegovini

Post by Skijaš »

svesuper25 wrote: 27/01/2026 15:24

Jel ti znas sta je fer igra,ocito ne znas.
Mozemo li prvo prestati zvati bosanski jezik bosnjackim, a Kanton 10 Hercegbosanskom zupanijom ? Za razlika od tog i takvog divljanja, izbor Komsica je bar u skladu sa Ustavom drzave. Hoces da drugi igraju fer, a ti ih pokusavas oboriti na zemlju i stati im cizmom na vrat. Pa kolega .... :-)
svesuper25

#4897 Re: Politika BiH Hrvata prema Bosni i Hercegovini

Post by svesuper25 »

Skijaš wrote: 27/01/2026 15:34

Mozemo li prvo prestati zvati bosanski jezik bosnjackim, a Kanton 10 Hercegbosanskom zupanijom ? Za razlika od tog i takvog divljanja, izbor Komsica je bar u skladu sa Ustavom drzave. Hoces da drugi igraju fer, a ti ih pokusavas oboriti na zemlju i stati im cizmom na vrat. Pa kolega .... :-)
Takvi poput tebe samo jacaju raspad BIH,samo jacas rs da se nikad ne ukine,a isto tako jacas ideju za treci.
Skijaš

#4898 Re: Politika BiH Hrvata prema Bosni i Hercegovini

Post by Skijaš »

svesuper25 wrote: 27/01/2026 15:37
Takvi poput tebe samo jacaju raspad BIH,samo jacas rs da se nikad ne ukine,a isto tako jacas ideju za treci.
TUĐMAN: Ja sam pred par mjeseci izložio situaciju, dao zadaću ministru obrane Šušku i generalu Bobetku, naša pomoć i naše angažiranje u Herceg-Bosni, jer se tamo rješava, rekao sam im da se tamo rješava pitanje budućih granica hrvatske države.
svesuper25

#4899 Re: Politika BiH Hrvata prema Bosni i Hercegovini

Post by svesuper25 »

Skijaš wrote: 27/01/2026 15:38
svesuper25 wrote: 27/01/2026 15:37

TUĐMAN: Ja sam pred par mjeseci izložio situaciju, dao zadaću ministru obrane Šušku i generalu Bobetku, naša pomoć i naše angažiranje u Herceg-Bosni, jer se tamo rješava, rekao sam im da se tamo rješava pitanje budućih granica hrvatske države.
A sto ne spominjes wasingtosnki sporazum,gdje Alija moli Tudjama za vojnu pomoc :? Pa ko ti je deblokirao Bihac :? Oslobodio Mrkonjic Grad,Sipovo,Bosansko Grahovo,sa kojim se u dejtonu trgovalo za slobodno Sarajevo.
Skijaš

#4900 Re: Politika BiH Hrvata prema Bosni i Hercegovini

Post by Skijaš »

svesuper25 wrote: 27/01/2026 15:42
Skijaš wrote: 27/01/2026 15:38
svesuper25 wrote: 27/01/2026 15:37 Takvi poput tebe samo jacaju raspad BIH,samo jacas rs da se nikad ne ukine,a isto tako jacas ideju za treci.
A sto ne spominjes wasingtosnki sporazum,gdje Alija moli Tudjama za vojnu pomoc
TUĐMAN: Gospodine ministre i gospodine generale, mi smo tu sa Gornjim Vakufom doživjeli i politički i vojni neuspjeh. Ministre, ti znaš i sam da je danas i jedan od supredsjedatelja pitao, u tom sklopu, da li smo kadri i da li ćemo ovladati Gornjim Vakufom, i ja sam vama dao zadaću, to nije izvršeno i na taj način smo se i politički i vojnički kompromitirali i dali smo, potvrdili smo na taj način, te prosudbe da vojnički nismo dorasli čak ni Muslimanima na tom području. To je jedan fijasko.

Vasingtonski sporazum je znacio zaustavljanje oruzanog sukoba u kojem nije moglo biti pobjednika. A zamisli da Hrvatska nije napala BiH :-) Velikosrpska bi opcija bila porazena a Hrvata bi bilo sirom BiH i vjerovatno duplo vise nego danas.
Post Reply