Politika BiH Hrvata prema Bosni i Hercegovini
- Tvrtko II Kotromanić
#4801 Re: Politika BiH Hrvata prema Bosni i Hercegovini
ajme sto je krenula ofanziva, cak i športiste upregnuli
sta li kontaju, dvije tisuce dvajes i sesta gospodnja da bude godina treceg?
sta li kontaju, dvije tisuce dvajes i sesta gospodnja da bude godina treceg?
- No Mind
#4802 Re: Politika BiH Hrvata prema Bosni i Hercegovini
To je vise do hrvatskog naroda nego do potencijalnog buduceg clana Predsjedništva. Ja sam siguran da on bi, ali ljudi ne mogu da prihvate ustav svoje zemlje i na koncu ni demokratiju.
Kad se pomire sa ustavom i zakonom svoje zemlje, mozda ga i budu mogli tolerisati u svojim opcinama.
Kad se pomire sa ustavom i zakonom svoje zemlje, mozda ga i budu mogli tolerisati u svojim opcinama.
- JohnnyS
#4803 Re: Politika BiH Hrvata prema Bosni i Hercegovini
Ne bi li predsjednik trebao biti bolja osoba od priprostog puka?
- No Mind
- JohnnyS
#4805 Re: Politika BiH Hrvata prema Bosni i Hercegovini
Ali predsjednik treba povesti primjerom. Ja se sjećam kad su na Alki ovi čobani iz Zagore zviždali Mesiću i Račanu, ali su dvoje plaćenih političara ipak ostali pred poreznim obveznicima. Šteta što u Bosni i Hercegovini nema takvih.
- No Mind
#4806 Re: Politika BiH Hrvata prema Bosni i Hercegovini
E tu se slazem, nigdje ne pise da mu posao mora biti lak.
- Point.
#4807 Re: Politika BiH Hrvata prema Bosni i Hercegovini
Čim ti ovako pjeniš, znači da je Slaven pravi izbor.Novak20 wrote: ↑04/01/2026 22:11Skijaš wrote: ↑04/01/2026 17:50Slaven Kovacevicbosanski__ wrote: ↑04/01/2026 11:49 Nego ko valja od tih naši političara, Sda ne valja ,sad ovi ne valjaju, ko valja??![]()
Zašto ti "političar" Slaven valja ? Čime se to iskazao osim željom da se opet šukne Hrvatima ?
Nema karizmu, ne može mobilizirati stranku, tužaka državu, otvoreno radi na rušenju Ustava BiH, spletkari, laže kada zine, u laži ga uhvate pa gubi sudski proces i postaje poznat i prepoznat u MZ kao problem, a ne rješenje.
Više će koristiti HDZ-i u predizbornoj kampanji nego bošnjačkoj politici.![]()
- dr_Evil
#4808 Re: Politika BiH Hrvata prema Bosni i Hercegovini
Kud ces Mesica i Racana uporedit sa ovim nasim politicarima
Doduse, jos nije, i vjerovatno nikad nece biti do kraja poznata prica o Mesicu u rusenju Juge, ali ipak je primjer politicar za Balkan
-
mishic
#4809 Re: Politika BiH Hrvata prema Bosni i Hercegovini
Teška zabluda! Karlovac, Karlobag, Virovitica... i velika Srbija bio je jedan cilj a drugi "lijepa naša" do Drine uz pomoć "hrvatskog cvijeća" koje je trebalo pridobiti na svoju stranu da ginu za taj cilj.
I historijski ali i danas da nije te treće komponente kojoj su se namijenjivali oni izlaz " trečinu pobiti, trečinu iseliti i trečinu pokrstiti" povlačenje granica na Balkanu između Srba i Hrvata bilo bi žestoko krvavo.
Dubrovnik je i danas veliki trn u oku politici kojoj generalno fali izlaz na more.
-
Novak20
#4810 Re: Politika BiH Hrvata prema Bosni i Hercegovini
Od kako je "multietničar" Lagumdžija prodao moj glas Izetbegoviću, takvim strankama i u takve stranke ne vjerujem previše.
Slavenov multietnički DF je radio i još radi protiv multietničkih SDP i NS u korist SDA tako da baš nisam siguran u opravdanost tvojih razloga i motiva.
- JohnnyS
#4811 Re: Politika BiH Hrvata prema Bosni i Hercegovini
Primjer političara kao opsjenara, to se slažem, osoba koja je govorila kako je Hrvatska pobijedila dva puta u WW2, prvi put 1941 pa 1945 i da je Jasenovac bio radni logor jer zašto bi netko ubijao ljude koji su radili je postao alfaantifašist, a jednako tako osoba koja je napustila HDZ preko pola godine nakon potpisivanja Washingtonskog sporazuma jer je izgubio frakcijski rat u stranci je sve uvjerio da je napustio HDZ jer se nije slagao s politikom prema Bosni i Hercegovini. Pa je čekao je li da se udruže i uvjetno pomire Hrvati i Bošnjaci da napusti HDZ.dr_Evil wrote: ↑05/01/2026 11:59Kud ces Mesica i Racana uporedit sa ovim nasim politicarima![]()
Doduse, jos nije, i vjerovatno nikad nece biti do kraja poznata prica o Mesicu u rusenju Juge, ali ipak je primjer politicar za Balkan
Račan je druga priča. Veliki čovjek, veliki humanist, nažalost premekan za balkansku marvu kojoj je bio premijer par godina i koji nije odradio nužnu detuđmanizaciju Hrvatske, što doduše možda nije ni mogao zbog prijetnji građanskim ratom.
- dr_Evil
#4812 Re: Politika BiH Hrvata prema Bosni i Hercegovini
Nisam znao za tu verziju Ivice Racana :SJohnnyS wrote: ↑05/01/2026 12:05Primjer političara kao opsjenara, to se slažem, osoba koja je govorila kako je Hrvatska pobijedila dva puta u WW2, prvi put 1941 pa 1945 i da je Jasenovac bio radni logor jer zašto bi netko ubijao ljude koji su radili je postao alfaantifašist, a jednako tako osoba koja je napustila HDZ preko pola godine nakon potpisivanja Washingtonskog sporazuma jer je izgubio frakcijski rat u stranci je sve uvjerio da je napustio HDZ jer se nije slagao s politikom prema Bosni i Hercegovini. Pa je čekao je li da se udruže i uvjetno pomire Hrvati i Bošnjaci da napusti HDZ.
Račan je druga priča. Veliki čovjek, veliki humanist, nažalost premekan za balkansku marvu kojoj je bio premijer par godina i koji nije odradio nužnu detuđmanizaciju Hrvatske, što doduše možda nije ni mogao zbog prijetnji građanskim ratom.
-
Novak20
#4813 Re: Politika BiH Hrvata prema Bosni i Hercegovini
Baš će Sokol i Štimac "prijetnjama" izgurati Kovačevića.skupljac_zeljeza wrote: ↑05/01/2026 11:27Kakve su Tomislav Sokol i Igor Štimac dali prijetnje možda ga baš izguraju u Predsjedništvo. Ne treba mu kampanja pored ovakvih likova. Dovoljno za inat onih nekoliko posto koji mu trebaju. Čoviću koji je već nakupio poena raznim blokadama sa Dodikom će nesdostajati tih nekoliko posto.Novak20 wrote: ↑04/01/2026 22:11
Zašto ti "političar" Slaven valja ? Čime se to iskazao osim željom da se opet šukne Hrvatima ?
Nema karizmu, ne može mobilizirati stranku, tužaka državu, otvoreno radi na rušenju Ustava BiH, spletkari, laže kada zine, u laži ga uhvate pa gubi sudski proces i postaje poznat i prepoznat u MZ kao problem, a ne rješenje.
Više će koristiti HDZ-i u predizbornoj kampanji nego bošnjačkoj politici.![]()
Njih dvojica ne prijete niti su neki faktor ali reagiraju i kažu što misli velika većina hrvatskog naroda u BiH nakon tri decenije intervencija visokih predstavnika u DMS na štetu političkih prava Hrvata, 2:1:0 odnosa u Predsjedništvu BiH, stalnih pokušaja da se osvoji 1/3 hrvatskog kluba u DN radi izmjena Ustava i zakona bez ikakvog upliva hrvatske politike.
Hrvati ovo što se događa pogotovu glede izmjena IZ ne gledaju i ne svataju kao inat jedne strane nego kao ponižavanje i ruganje.
- Point.
#4814 Re: Politika BiH Hrvata prema Bosni i Hercegovini
Kako mu se da papagajati ove Čovićeve pamflete, to je čudo jedno
- Skijaš
- skupljac_zeljeza
#4816 Re: Politika BiH Hrvata prema Bosni i Hercegovini
Nešto kada saberem sve funkcije koje su bh Hrvati zauzeli poželim ovo 'njihovo stanje' bh Hrvat, a neka mi u Predsjedništvu postave i Sokola. Niko nije mijenjao zakon od kako je Čović bio u Predsjedništvu i znači da nije do zakona nego do Čovića koji se udružio sa Dodikom pa koče procese i u Vijeću Ministara i u Domu naroda. Jel' tako? I treba mi i dalje takav Čović ili Krišto još 4 godine? Nemamo bolan u državi ministra sigurnosti zato što je to ćejf Krišto. Pa daj meni takvu vlast koja je data Krišto. To Komšić iz Predsjedništva ne može da riješi.Novak20 wrote: ↑05/01/2026 12:31
Baš će Sokol i Štimac "prijetnjama" izgurati Kovačevića.
Njih dvojica ne prijete niti su neki faktor ali reagiraju i kažu što misli velika većina hrvatskog naroda u BiH nakon tri decenije intervencija visokih predstavnika u DMS na štetu političkih prava Hrvata, 2:1:0 odnosa u Predsjedništvu BiH, stalnih pokušaja da se osvoji 1/3 hrvatskog kluba u DN radi izmjena Ustava i zakona bez ikakvog upliva hrvatske politike.
Hrvati ovo što se događa pogotovu glede izmjena IZ ne gledaju i ne svataju kao inat jedne strane nego kao ponižavanje i ruganje.
Sve presude iz Strazbura nam pojašnjavaju, a i britanski ambasador prilikom posjete Bugojnu prošle godine je rekao da "konstitutivnih naroda u BiH jednoga dana neće biti" jer je to "element kojeg se BiH mora odreći" na putu prema članstvu u Evropskoj uniji. Vidjećemo šta nam donosi ovih 35 uvjeta koje ćemo dobiti poslije imenovanja pregovarača, a najvjerovatnije pola njih se odnosi na ljudska prava i Evropsku konvenciju što je u prevodu isto. Ako je nešto u skladu sa Evropskom konvencijom, što bi onda Hrvati tu bili ugroženi? Što onda izbjegavaju primjenu presuda koje su bazirane na Evropskoj konvenciji?
- Skijaš
#4817 Re: Politika BiH Hrvata prema Bosni i Hercegovini
Savez sa "zelenim" se pravilo i u ratu (jer je tu potencijal za ocuvanje teritorijalnog integriteta drzave), zamisli da je SDP usred rata usao u savez sa HDZ-om i poceo gurati pricu kako je u stvari SDA kljuc problema u BiH a ne agresivni velikodrzavnih projekti koji su usaglaseni u Karadjordjevu
SDP i NS su se pomirile s tim da ne predstavljaju Hrvate. To da Covic moze imati i srpsku ministarsku poziciju (sto nije problem), a NS i SDP ne mogu hrvatsku (sto je ogroman problem) meni ukazuje na to da su SDP i NS spremne na stosta zarad komadica vlasti.Slavenov multietnički DF je radio i još radi protiv multietničkih SDP i NS u korist SDA tako da baš nisam siguran u opravdanost tvojih razloga i motiva.
- Skijaš
#4818 Re: Politika BiH Hrvata prema Bosni i Hercegovini
Uvijek i iznova se moramo vracati na ono sta je fer. Mozemo li, zajedno sa konceptom dominacije brojnijih Bosnjaka, odbaciti i koncept gazenja tih Bosnjaka tamo gdje su manje brojni, a sto se tri decenije vrsi kroz agresivno nametanje samo hrvatskog identiteta javnoj upravi ?
-
Novak20
#4819 Re: Politika BiH Hrvata prema Bosni i Hercegovini
Otkud ja znam ?Skijaš wrote: ↑05/01/2026 13:15Uvijek i iznova se moramo vracati na ono sta je fer. Mozemo li, zajedno sa konceptom dominacije brojnijih Bosnjaka, odbaciti i koncept gazenja tih Bosnjaka tamo gdje su manje brojni, a sto se tri decenije vrsi kroz agresivno nametanje samo hrvatskog identiteta javnoj upravi ?
Ovdje se ratovalo radi dominacije koju danas netko prikriva bolje, a netko loše ili nikako.
I ja zamjeram Hrvatima i hrvatskoj politici krut stav po tom pitanju naglašenog ispoljavanja svog identiteta i sitnih pakosti prema drugima.
Nema ništa dobro u inatu, kurchenju i mahanju zastavama i križevima ali tko sam ja da ih ubijedim u suprotno.
- Skijaš
#4820 Re: Politika BiH Hrvata prema Bosni i Hercegovini
Vise je ovo od "ispoljavanja svog identiteta", radi se o nametanju tog identiteta kao jedinog sluzbenog i to je problem. I ako se slazemo da je to problem (bez obzira na to gdje i koji od tri naroda to gura), ti i ja smo ideoloski blize nego sto izgledaNovak20 wrote: ↑05/01/2026 13:38Otkud ja znam ?Skijaš wrote: ↑05/01/2026 13:15Uvijek i iznova se moramo vracati na ono sta je fer. Mozemo li, zajedno sa konceptom dominacije brojnijih Bosnjaka, odbaciti i koncept gazenja tih Bosnjaka tamo gdje su manje brojni, a sto se tri decenije vrsi kroz agresivno nametanje samo hrvatskog identiteta javnoj upravi ?
Ovdje se ratovalo radi dominacije koju danas netko prikriva bolje, a netko loše ili nikako.
I ja zamjeram Hrvatima i hrvatskoj politici krut stav po tom pitanju naglašenog ispoljavanja svog identiteta i sitnih pakosti prema drugima.
Nema ništa dobro u inatu, kurchenju i mahanju zastavama i križevima ali tko sam ja da ih ubijedim u suprotno.
-
4L0n3
#4821 Re: Politika BiH Hrvata prema Bosni i Hercegovini
Ali zato ti nije nikakav problem natenane razloziti gdje to tacno bosnjacka politika i narod grijesi prema hrvatima (citaj hdz-u), i po partijskoj liniji glumit draganovog portparola. Zanimljivo, tu si odjednom kao bitan i sve znas, dok prema svojem narodu i najjacoj stranci si toboze u ulozi “slucajnog prolaznika”.Novak20 wrote: ↑05/01/2026 13:38Otkud ja znam ?Skijaš wrote: ↑05/01/2026 13:15Uvijek i iznova se moramo vracati na ono sta je fer. Mozemo li, zajedno sa konceptom dominacije brojnijih Bosnjaka, odbaciti i koncept gazenja tih Bosnjaka tamo gdje su manje brojni, a sto se tri decenije vrsi kroz agresivno nametanje samo hrvatskog identiteta javnoj upravi ?
Pometi ispred svojih vrata prvo i ne pravi se mutav.
- No Mind
#4822 Re: Politika BiH Hrvata prema Bosni i Hercegovini
Sretan praznik stozerniku i svim HDZovcima!
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#4823 Re: Politika BiH Hrvata prema Bosni i Hercegovini
Efendic kandidat za prezidenta
Ovo je hdz igrac
Uvijek mi je bio sumnjiv
Ovo je hdz igrac
Uvijek mi je bio sumnjiv
-
DonieBrasco
#4824 Re: Politika BiH Hrvata prema Bosni i Hercegovini
Vrijeme ce pokazati da je zajednicki kandidat Sda, Df, SBiH, Sbb i ostalih satelita.
-
talijan97
#4825 Re: Politika BiH Hrvata prema Bosni i Hercegovini
Sda nema koga ni ponuditi a i Efendic kao zajednicki kandidat je slab.DonieBrasco wrote: ↑09/01/2026 10:31 Vrijeme ce pokazati da je zajednicki kandidat Sda, Df, SBiH, Sbb i ostalih satelita.