Dobro valjda i sa ove strane ima neko bar malo sposoban da podvuce crtu i traži nešto zauzvrat a da nije lični jnteres i pozicija. I tu je problem odmah.Chmoljo wrote: ↑18/01/2026 19:48Najmanji problem je dati hdzu mjesto u predsjednistvu.sumirprimus wrote: ↑18/01/2026 19:42Koji je smisao wasingtonskog sporazuma onda?
Nesto se ne.sjecam.osim rahmetli bracike da je iko aktivno gurao,aneks 7 na terenu.
Mislim a nisam covicevac, dugorocno pogresna politika je gurati ovo sto guraju preko df I zk i sluze samo kao izgovor.hdz.u za kocenje drugoh vaznijih pitanja. Volio bih da je.probosanska.politika proaktivnija, a ne reaktivna.sa.vjecitim zaostatkom.
Zk vecini sluzi i kao opravdanje za nerad I nepostojanje jasne vizije.kako da izadjemo iz pata.i rahat.patnje.
ne moze i ne.smije biti vrhunqc misili rahat patnja I zadovoljenje istom.
Da ga zaista zele, lako bi ga dobili. Raskidom sa snsdom i dokazanoj lojalnosti prema drzavi bosni i hercegovini. Oni to jako dobro znaju, ali zaista i ne zeel to mjesto, jer bi poslije njega trazili nesto drugo, ukidanje entitetske policije i sudske vertikale i zaokruzivanje treceg. Ovo nije iz glave, ovo je iz draganovih usta.
Pa onda, dok se boje ne rastope. Jer je ovo lazna pat pozicija i igra za mnogo veci ulog. Mnogo vise im donosi saradnja sa snsdom i oni ce tu pricu gurati sve dok je tako.
Ako je cijena tog raskida sa snsdom treci entitet, onda neka ga podoje. A i tad je pitanje sta ih sprjecava da budu jos gori.
Iskustvo nam govori da ce tako i biti. Red je da gest dobre volje krene iz krsa. Davno bio.
Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
-
sumirprimus
#54576 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#54577 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
Euroatlanske integracije i izborni ide odmah. Mislim da je konakovic tako nesto rekao.sumirprimus wrote: ↑18/01/2026 19:50
Dobro valjda i sa ove strane ima neko bar malo sposoban da podvuce crtu i traži nešto zauzvrat a da nije lični jnteres i pozicija. I tu je problem odmah.
Rijesen problem. Al kurko. Guzice se drzi Dodiku, jer je upravo Draganu licno bitnije i od njegove etnije. Cuvaju jedan drugog.
Jer ne mogu zamisliti hrvata iz bih kojem nine u interesu da je bih u eu. Cak i sa ovakvim ustavom i zakonima, kada bi moglo hipoteticki dakako.
- Billy The Pljuc
#54578 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
Ma slično razmišljam i ja, žalosno je što se za sve ove decenije nije insistiralo na poštivanju postojećih ili uvođenju novih zakona i složiću se da je SDA ponajviše kriva za sve loše u ovoj državi pa tako i ovo. No ono što mene stvarno interesuje jeste postoje li načini da se ovo ispravlja ubuduće i sankcioniše uopšteno ili ćemo i dalje da klizimo u anarhiju. Kao pojedinac još uvijek imam mogućnost izbora i ovo svojevrsno podizanje tlaka može a i ne mora da bude nešto što će imati uticaja na mene.problemnatravunu wrote: ↑17/01/2026 18:15Sa druge strane , u genocidnom, nigdje ne možeš vidjeti državnu zastavu , sve kao da si u Srbiji ,Billy The Pljuc wrote: ↑17/01/2026 11:23 Ne kontam, razumijem zabijanje prsta u oko decenijama ali ne razumijem da se malo toga preduzima protiv ovoga:
https://www.klix.ba/vijesti/bih/ambasad ... /260117015
Postoji li kakav poslovnik u Ministarstvu koji kažnjava ovo, makar nekim novčanim kaznama ako već ne mogu da se smjene sa funkcije, postoji li mogućnost djelovanja prema zemlji domaćinu kako bi se oduzeli agremani ovakvim likovima, kontam da ima materijala da sam ministar makar na svoju ruku djeluje notom prema zemlji domaćinu u tom cilju i sl.
Razumije li se ko u diplomatiju da mi ovo rastabiri ako ima vremena?
prava je šteta što SDA nije za sve godine koliko su vladali nije isposlovala neki državni zakon o postavljanju državne zastave....
Jer sada , u RSu trobojke , bez da igdje vidimo zastavu BiH , u Hercegovini kod HDZa , šahovnice raznih vrsta , državna se zastava nađe tu i tamo ....ništa nemam pretjerano protiv trobojke i šahovnice , dapače, ali šteta što nema čvrstog zakona da uz te zastave treba da UVIJEK stoji i zastava BiH !
-
sumirprimus
#54579 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
Hrvatima u bih i nije.prioritet.bih u eu. Jer imaju hrvatske.dokumente. to bas i nije jak argument.Chmoljo wrote: ↑18/01/2026 19:53Euroatlanske integracije i izborni ide odmah. Mislim da je konakovic tako nesto rekao.sumirprimus wrote: ↑18/01/2026 19:50
Dobro valjda i sa ove strane ima neko bar malo sposoban da podvuce crtu i traži nešto zauzvrat a da nije lični jnteres i pozicija. I tu je problem odmah.
Rijesen problem. Al kurko. Guzice se drzi Dodiku, jer je upravo Draganu licno bitnije i od njegove etnije. Cuvaju jedan drugog.
Jer ne mogu zamisliti hrvata iz bih kojem nine u interesu da je bih u eu. Cak i sa ovakvim ustavom i zakonima, kada bi moglo hipoteticki dakako.
A za ovo da, čudan.je odnos covica i dodika.
-
Romanija
#54580 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
Sumire bolan dogovor nije dogovor ako nije stavljen na papir i potpisan od svih strana. Ono sto je na papiru i potpisano ne govori ni o kakvim etnickim glasanjima, tu prica i pocinje i zavrsava. Sad sto se HDZ BiH zajeb'o pa je precjenio svoju vlastitu sposobnost i fakticko stanje na terenu, i sto su mislili da je SDA Bosnjacima prepisana za narednih 100 godina. to je njihov problem.sumirprimus wrote: ↑18/01/2026 19:22Mozemo se mi praviti da se ne baziraju, a znamo da je to bio smisao dogovora. Nego je li to sve od probosnaske.politike.zadnjih 20 godina, blokirati covica.i hdz da uđu u predsjedništvo.Romanija wrote: ↑18/01/2026 19:20Pa i nije problem, ti ga potenciras onako iskreno govoreci, svojim besmislenim opaskama. Unutar-entiteska glasanja se ne baziraju na etnickom principu, tako ako Komsic dobije sve do jedan glas od Bosnjaka, u cemu je to problem? A to sto HDZ BiH pokusava nekako rijesiti kvadraturu zapadno-hercegovackog kruga, gdje im malo odgovara realnost Dejtonskog BiH a onda im malo ne odgovara, iskreno zaboli me zato. Nek u Sujici organizuju sedmicne sabore HNS-a i nek placu jedni drugima. HA JA!sumirprimus wrote: ↑18/01/2026 17:43
Ma.sta je problem reci istinu osim ako nije.ugodno ili je.sramota?
Nije.mi jedan drug bosnjo reko da je.glaso za zk u inat covicu i hrvatima.
Sreca pa ovaj Slaven nece.preci ni izborni prag.
Ja u stvari potpuno shvatam osjecaj BiH Hrvata da ih je Dejton zajeb'o, ali im se i zlurado smijem (HDZ BiH) jer ga tretiraju kao neki buffett, mali bi uzeli Dejtona ovdje jer im odgovara, ali ovaj dio hvala lijepa ne, to nek' se Bosnjaci zajebaju s tim. Srednja Bosna - ugrozba zesca, etnicki ociscena Posavina sa Tudjmanovim potpisom - zaboli me hercegovacka belegija za to, itd, itd....
-
sumirprimus
#54581 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
Dogovor kao Dejtonski sporazum. Potpisan naravno.
- Chmoljo
#54582 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
Imaju papire, ali nemaju imovinu u eu. Firme im nisu eu, okucnica im nije u eu.sumirprimus wrote: ↑18/01/2026 19:59Hrvatima u bih i nije.prioritet.bih u eu. Jer imaju hrvatske.dokumente. to bas i nije jak argument.Chmoljo wrote: ↑18/01/2026 19:53Euroatlanske integracije i izborni ide odmah. Mislim da je konakovic tako nesto rekao.sumirprimus wrote: ↑18/01/2026 19:50
Taj odnos nije cudan, u stvari je vrlo jednostavan - cvrst interes. Bio bi i bake tu, ali na njegovu zalost bosnjaci u vecini ne svrsavaju na begove i vozdove.
-
sumirprimus
#54583 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
Ma ovi sto imaju lovu imaju vecinom i firme.i imovinu u hrv i dalje. Ne rodni prag narsvno
Masa omladine radi u hrv. Njima.je.hrv.blizu
Manje ih dotice nego ljude u bosni, ovde kod nas.
Covic dodik koji tacno interes a zajednički?
- JohnnyS
#54584 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
I s hrvatskim papirima zaglavim na granici. Meni nema u ovoj državi bitnije stvari od ulaska BiH u EU, ja bih potpisao da su crne sotone na mjestu članova predsjedništva samo da BiH više ne bude siva na karti Europe.sumirprimus wrote: ↑18/01/2026 19:59Hrvatima u bih i nije.prioritet.bih u eu. Jer imaju hrvatske.dokumente. to bas i nije jak argument.Chmoljo wrote: ↑18/01/2026 19:53Euroatlanske integracije i izborni ide odmah. Mislim da je konakovic tako nesto rekao.sumirprimus wrote: ↑18/01/2026 19:50
- Danguba
#54585 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
Ako nije kao Coviceva, slazem se.
Znas njega, puna mu usta EU a sve radi da do toga ne dodje ili ucjenjuje da bi on dobio sto zeli ili podrzava one sto otvoreno govore da ih EU ne zanima.
- video
#54586 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
JohnnyS wrote: ↑18/01/2026 20:44I s hrvatskim papirima zaglavim na granici. Meni nema u ovoj državi bitnije stvari od ulaska BiH u EU, ja bih potpisao da su crne sotone na mjestu članova predsjedništva samo da BiH više ne bude siva na karti Europe.sumirprimus wrote: ↑18/01/2026 19:59Hrvatima u bih i nije.prioritet.bih u eu. Jer imaju hrvatske.dokumente. to bas i nije jak argument.Chmoljo wrote: ↑18/01/2026 19:53
Euroatlanske integracije i izborni ide odmah. Mislim da je konakovic tako nesto rekao.
- JohnnyS
#54587 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
- Chmoljo
#54588 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
Jeste jarane, ali da ima bar 50% hrvata koji razmisljaju kao ti, grabili bi ka eu i redovno karali genocidne separatiste.JohnnyS wrote: ↑18/01/2026 20:44I s hrvatskim papirima zaglavim na granici. Meni nema u ovoj državi bitnije stvari od ulaska BiH u EU, ja bih potpisao da su crne sotone na mjestu članova predsjedništva samo da BiH više ne bude siva na karti Europe.sumirprimus wrote: ↑18/01/2026 19:59Hrvatima u bih i nije.prioritet.bih u eu. Jer imaju hrvatske.dokumente. to bas i nije jak argument.Chmoljo wrote: ↑18/01/2026 19:53
Euroatlanske integracije i izborni ide odmah. Mislim da je konakovic tako nesto rekao.
Ne bi bilo "hrvatskog pitanja".
No...
- Chmoljo
#54589 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
Nestabilna drzava, laksa manipulacija.sumirprimus wrote: ↑18/01/2026 20:08 Ma ovi sto imaju lovu imaju vecinom i firme.i imovinu u hrv i dalje. Ne rodni prag narsvno![]()
Jesi li svjestan da je Covic bio blizu presude, pa su optuzujuci papiri naprasno nestali u seljenju sa suda na sud?
Jesi li svjestan kolilo hdzovi kadrovi zloupotrebljavaju drzavu i njene resurse? I dok neko od bosnjacke komponente bude i sankcionisan, ovamo se to sve radi bez puno stresa.
Kemal Causevic bar nesto presudjen. Miro Dzakula? Nikad. Niti ce biti.
Da ne govorim sta se radi na entitetskom nivou, a posebno kantonu.
Drzava sa jakim institucijama to ne dozvoljava.
- Point.
#54590 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
Na osnovu čega tvrdiš da je neradnik? Pa frajer je po Strazburu visio zadnjih godina i alarmirao pola Hrvatske, tj HDZ djela da mu spletkaju. Ne baš neradnički posao.pemanapemani wrote: ↑18/01/2026 18:43Pa je li nam Covic referentna vrijednost?Point. wrote: ↑18/01/2026 18:06Retorika da je Slaven mjenjao etničku pripadnost kao čarape. Koliko sam upratio, on se ranije nije želio izjasniti kojoj etniji pripada, al prilično sam siguran da de nije izjašnjavao ni kao Bošnjak ni kao Srbin.Chmoljo wrote: ↑18/01/2026 17:52
Kakva retorika? Moramo od govana praviti pitu da bi dokazali kome sta?
Zilavost bosnjacke politike nije u njenoj mudrosti vec u njenom pluralizmu, sto se nikad nije plasila reci da je car gol. Ima to svojih i losih strana, ali mnogo, mnogo vise je benefita.
Pogledati hrvatsku i srpsku, oduzeti im zagreb i beograd i vidi se da su to dvije kite musanove.
No znamo da je Dragan Čović šarao, od ponosnog jugoslovena kumuniste I Rođenog do plemenitog katolika, velikoHrvata i plemića.
Jebe mi se šta je Slaven po etniji i koliko je sarao, samo znam da je iskorištavao nakaradni politički sistem konstitutivnih naroda radi lične koristi na nivou općine i grada.
Znači, radi plate od 3 hiljade je spreman šarati i iskorištavati nakaradnost političkog sistema.
Samo pitam na šta je spreman kao član Predsjedništva ako mu neko, recimo, ponudi 10 miliona KM?
Imam 43 godine, politiku pratim od vremena kad sam imao 20. Više mi je pun kurac neradnika i licemjera pod plastom patriotizma.
Opet, bolje ublehasi Željko i Slaven, nego neko iz HDZ. Samo, dokad ćemo se zadovoljavati sa patološkim neradnicima i to opravdavati, eto barem nije Covic?
Super, jases na pozitivnoj priči bolje ja nego Covic 10 godina, ali da ti je to jedini rezultat rada za 20 godina, to mi je nejasno.
Onda kandidujes istog takvog neradnika da ti čuva stolicu 4 godine.![]()
Zašto ne Vlatko Glavaš, Zlatko Miletic, Ivo Komsic...?
Zašto ne Vlatko Glavaš, Zlatko Miletic, Ivo Komsic pitaš se. Pa pitaj njih.
- Haris.ba
#54591 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
Mozda konacno poslije toliko godina saznam sta je Bico dobio za ovu nerazumnu odluku.
Samo neka se otkrivaju.
A, ipak mi opet prica Safe oko autoputa nema puno smisla. Ali, hajde. Dajem da je mozda u pravu.
Samo neka se otkrivaju.
A, ipak mi opet prica Safe oko autoputa nema puno smisla. Ali, hajde. Dajem da je mozda u pravu.
Na d.e.p.o tekst.Kada je riječ o Mostaru, Vlada Bičakčić–Čović nanijela nam je dodatne i dugoročne štete. Kada je Elektroprivreda BiH preuzela elektrane na Neretvi, brana HE Mostar je „šutke“pala i iznenada se našla u sistemu EP HZHB, iako je Armija BiH kontrolisala njen ulaz.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#54592 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
Da je Bicakcic mogao blokirati nesto kontra Alije? Da je mogao blokirati americki interes? Cisto sumljam.Haris.ba wrote: ↑18/01/2026 21:44 Mozda konacno poslije toliko godina saznam sta je Bico dobio za ovu nerazumnu odluku.
Samo neka se otkrivaju.
Na d.e.p.o tekst.Kada je riječ o Mostaru, Vlada Bičakčić–Čović nanijela nam je dodatne i dugoročne štete. Kada je Elektroprivreda BiH preuzela elektrane na Neretvi, brana HE Mostar je „šutke“pala i iznenada se našla u sistemu EP HZHB, iako je Armija BiH kontrolisala njen ulaz.
-
palermo
#54593 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
To oko HE Mostar je cuvenq recenica Mehe Obradovica (cini mi se da se tako zvao), tada direktora EP BiH upucenA Bosnjacima.Mostara "sto je niste odbranili pa bi bila vasa" Samo radi podsjecanja , HE Mostar je bila bas kao sto Safa kaze, bila.polq-pola...dio drzala ABiH,a.dio HVO.Haris.ba wrote: ↑18/01/2026 21:44 Mozda konacno poslije toliko godina saznam sta je Bico dobio za ovu nerazumnu odluku.
Samo neka se otkrivaju.
Inace, oko ove prepiske Safa, Ethem prilicno je groteksna. Najvise zato sto ne.mozes.nijednom vjerovati....mislim Safa kao predvodnik borbe za jedinstven Mostar prvi proda.svoj stan na desnoj obali, a Ethem.k'o Ethem bog sami zna sta je sve on radio.
- Haris.ba
#54594 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
Postoji niz politicara koji su blokirali americki poslovni interes. I to i iz sda i sdp sto imam licno saznanja._BataZiv_0809 wrote: ↑18/01/2026 21:50
Da je Bicakcic mogao blokirati nesto kontra Alije? Da je mogao blokirati americki interes? Cisto sumljam.
Sta je pozadina toga nisam nikada mogao citavu pricu skontati.
Nisu Ameri do ovog juznog gasovoda bili tako direktni i bez pardona.
-
HelaS
#54595 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
Obojica su izvorno SDA-ovci, obojica slijede taj politički narativ, samo u drugoj odjeći jer im je prethodna zaprljana. Hoću reći, i Bičakčić i Oručević dio su iste uprave BiH iz tog perioda koja nas je vedrila i oblačila, uglavnom svlačila. Nisko je sada Safino udaranje pod rebra Bičakčićeva, danas kad je "Bechtel" ponovo tu u BiH, što nije o ovome pričao "juče". A o Bičakčiću se knjige u tomovima mogu napisati, o negovim marifetlucima, drskosti i političkom bezobrazluku, jednim od najvećih lešinara BiH.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
-
HelaS
#54597 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
De ba Bata, šta treba sad da kilometre pišem o toj lopini
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#54598 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
Ne fkt...malo sam zaboravio tog lupeza, davno je bilo.HelaS wrote: ↑18/01/2026 22:09De ba Bata, šta treba sad da kilometre pišem o toj lopini
-
sumirprimus
#54599 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
to sto ti ovde pises i ja cujem od hercegovaca dole hrvata ne svih ali cujem.. i kad isfiltriram ono sto mi para usi
no niko nije savrsen, dosta toga meni i kod bosnja smeta
- dr_Evil
#54600 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
Samo polahko, Safa se lakta za novog premijera, ono sto mu je Alija davno uskratio pa ga iskesirao da se pomakne i ode za Bec._BataZiv_0809 wrote: ↑18/01/2026 21:50Da je Bicakcic mogao blokirati nesto kontra Alije? Da je mogao blokirati americki interes? Cisto sumljam.Haris.ba wrote: ↑18/01/2026 21:44 Mozda konacno poslije toliko godina saznam sta je Bico dobio za ovu nerazumnu odluku.
Samo neka se otkrivaju.