sistem postoji, od kreditiranja, do vrlo voljnih lokalnih samouprava da daju dio novca za fasadu. pogodi šta je uglavnom problem.nepass1 wrote: ↑15/01/2026 08:42Sve stoji ali ne mozes u ovom javasluku od drzave doci nekom na vrata i reci daj 15k za fasadu.NediM17 wrote: ↑15/01/2026 08:26 Svasta ovdje covjek procita.
Neki jos zive u socijalizmu.
Kazu stanari tj. etazni vlasnici nisu vlasnici zgrade.
Naravno da su vlasnici u srazmjernom dijelu i zajednickih dijelova zgrade u koje izmedju ostalih spada i fasada.
Drugi kazu nisu vlasnici duzni odrzavati nego upravitelj.![]()
Od kojih para?
Al' kad se prodaje daj milionce.
Ne mozes ni upravitelja natjerati kad su mu svi duzni hiljade, i nikad nece utuziti lovu.
Svakako ne mozes nekog otjerati u hrasnicu jer nema za fasade u titovoj.
Pogotovo ne treba fasade raditi od javnog novca!
Tteba valjda neki sistem da postoji/da se napravi. Kreditiranje ili sta ja znam.
Nama je oki dao kr od 4k za kamere ali svi placali, 75 stanova. Izmirili kredit i sve super.
Imam i ja stan u sg, ali ne gleda mi zgrada na ferhadiju, nikad niko nije pomislio da radi fasadu besplatno. A zasto bih ja kad znam da je grad obnavljao kod vjecne vatre fasadu stanarima?!
SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#100976 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
- Haris.ba
#100977 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Tako je!dječak sa šibicama wrote: ↑15/01/2026 10:09 U vlasnickom listu svakog stana pise jasno da posjedujes metara kvadratnih koliko stan istih ima, eventualno suvlanistvo na zajednickim prostorijama odnosno stubistu. Fasada nema nigdje spomenutih, uglavnom niko nikoga ne moze prisiliti da placa obnovu fasade, EU kako vidimo iz primjera obnavljaju fasadu stanarima koji plate a koji ne plate, ne obnavljaju.
Takve primjere imamo i u nasem gradu, ocigledno.
Moj stan, moje privatno vlasnistvo, moja stvar sto cu raditi sa njim.
Član 126
(Korištenje i održavanje građevine)
(1) Građevina se može koristiti samo u skladu sa namjenom koja je određena odobrenjem za građenje.
(2) Vlasnik građevine dužan je održavati građevinu na način da se u predviđenom vremenu njenog trajanja očuvaju tehnička svojstva bitna za građevinu definisana ovim zakonom.
(3) U slučaju oštećenja građevine koje ugrožava stabilnost same građevine ili njenog dijela, te ako postoji opasnost za susjedne građevine ili ljudsko zdravlje, vlasnik građevine dužan je poduzeti hitne mjere za otklanjanje opasnosti i označiti građevinu kao opasnu do otklanjanja opasnosti.
(4) Za građevine sa više vlasnika svi suvlasnici i vlasnici posebnih dijelova građevine snose po principu objektivne odgovornosti solidarno nastalu štetu trećim licima i ne mogu pojedinačno preduzimati zamjene i popravak zajedničkih dijelova i uređaja zgrade suprotno odredbama propisa iz oblasti stvarnih prava i oblasti upravljanja zgradama.
(5) Vlasnik građevine, dužan je za oštećene građevine iz stava (3) ovog člana, podnijeti zahtjev za sanaciju ili vršenje drugih zahvata, nadležnoj općinskoj službi u roku od 30 dana od dana prestanka okolnosti koje su izazvale oštećenja građevine ili dostave zapisnika općinskog urbanističko-građevinskog inspektora kojim su naložene mjere za otklanjanje utvrđenih oštećenja.
Član 150
(Otklanjanje nepravilnosti)
(1) U provođenju inspekcijskog nadzora inspektor ima pravo i dužnost učesnicima u građenju rješenjem narediti da u primjerenom roku otklone nepravilnosti koje utvrdi.
(2) U provođenju inspekcijskog nadzora inspektor ima pravo i dužnost rješenjem narediti vlasniku postojeće građevine, odnosno investitoru da otkloni nedostatke na građevini koji su nastali ili su uočeni tokom njenog korištenja, ako utvrdi da ti nedostaci mogu ugroziti pouzdanost građevine, susjednih građevina, život i zdravlje ljudi, okoliš i nesmetan pristup licima s umanjenim tjelesnim sposobnostima.
Član 174
(Prekršaj vlasnika građevine)
(1) Novčanom kaznom u iznosu od 10.000 do 30.000 KM kaznit će se za prekršaj vlasnik građevine pravno lice ako se:
a) građevina koristi suprotno njenoj namjeni (član 126. stav (1) ovog zakona);
b) građevina ne održava (član 126. stav (2) ovog zakona).
(2) Za prekršaje iz stava (1) ovog člana kaznit će se vlasnik građevine fizičko lice novčanom kaznom u iznosu od 3.000 do 10.000 KM.
Last edited by Haris.ba on 15/01/2026 11:04, edited 1 time in total.
-
Dimu1927
#100978 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Snasli se sposobnitokio25 wrote: ↑15/01/2026 11:00sto je najgore ljudi se hvale kako ne placaju kako su zajebali neko preduzece za placanje i sl
meni je uvijek bilo zanimljivo to da covjek iz krajnosti u krajnost ide sa tim stvarima
najbolja paralela mi je sa autom i potrosnjom
kad se hvali da mu auto trosi pola litra na milion kilometara i tako sebe prikazuje kao nekoga ko zna sa parama ko je dobro odabrao i sl a onda kad hoce da se pokaze da ima para onda mu auto trosi 30 litara na 5 kilometara i on je hadzo koji to moze platiti
tako i ovdje necu platiti fasadu necu platiti nista osim struje jer ko su oni da meni naplacuju to a kad treba da se pohvali onda ide prica zivim u titovoj znas ti koliko taj stan kosta kad bih ga prodavao i sl
E takvi su ti glasacko tijelo... a na to niko ne udara
- Altsa
#100979 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
- Chmoljo
#100980 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
ukratko priča je, prvo rješavajte korupciju, pa onda meni pišite kaznu zbog nepropisnog parkiranja.dječak sa šibicama wrote: ↑15/01/2026 10:58 U normalnom svijetu ne udises kancerogen zrak, ne hapse se ministri zbog mita i korupcije nego sami daju ostavke zbog manjeg prekrsaja, imas obnovljenu kucu nakon poplave, ne obnavljaju drzavne ceste i pruge privatnici iz Turske i ne placas milion maraka za 6 novih automobila funkcionerima. Vec idu biciklom na posao.
Dok ne budemo takva drzava, niko nikog natjerati ne moze da placa renoviranje nekakve fasade. Ne moze parcijalno, ili ili. Kraj price.
ok, može. samo da znamo.
- dječak sa šibicama
#100981 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Onaj kome curi, logicno.
Dobra volja ostalih stanara hoce li mu pomoci, ili nece.
Kad budemo drustvo u kojem svi postuju pravila i zakoni vaze jednako za sve, onda ce bolja pravila i zakoni i postojati.
-
tokio25
#100982 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
-
tokio25
#100983 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
e sad zamisli kakva je situacija u gradu da ne kazem u drzavi kad ovaj forum vazi za neki sofisticiraniji urbaniji dio stanovnistva a imamo ovakve stavove ovdjeDimu1927 wrote: ↑15/01/2026 11:03Snasli se sposobnitokio25 wrote: ↑15/01/2026 11:00sto je najgore ljudi se hvale kako ne placaju kako su zajebali neko preduzece za placanje i sl
meni je uvijek bilo zanimljivo to da covjek iz krajnosti u krajnost ide sa tim stvarima
najbolja paralela mi je sa autom i potrosnjom
kad se hvali da mu auto trosi pola litra na milion kilometara i tako sebe prikazuje kao nekoga ko zna sa parama ko je dobro odabrao i sl a onda kad hoce da se pokaze da ima para onda mu auto trosi 30 litara na 5 kilometara i on je hadzo koji to moze platiti
tako i ovdje necu platiti fasadu necu platiti nista osim struje jer ko su oni da meni naplacuju to a kad treba da se pohvali onda ide prica zivim u titovoj znas ti koliko taj stan kosta kad bih ga prodavao i sl
E takvi su ti glasacko tijelo... a na to niko ne udara![]()
-
peca777
#100984 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
heheh, a sta ako ja fino pustim da curi i tebi ispod mene, ovaj ispod pusti da curi sve do prizemlja. Cij je onda problem?
-
Dimu1927
#100985 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Ne moram zamisljat vidim svaki dan cim progledam okolo sebe haha i svaki dan je sve gore
- nepass1
#100986 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Problem je sto narod neda pare, hoce da im neko drugi radi.
Sa druge strane ili radi svima ili nemoj nikom. Sto su bolji vlasnici stana kod vjecne vatre od mene i mojih komsija. Ako su oni od benjamine dobili gratis fasadu sto mi ne bi? Pa ne znam ima li kilometar zracne linije od njihove do moje zgrade.
Sa druge strane ili radi svima ili nemoj nikom. Sto su bolji vlasnici stana kod vjecne vatre od mene i mojih komsija. Ako su oni od benjamine dobili gratis fasadu sto mi ne bi? Pa ne znam ima li kilometar zracne linije od njihove do moje zgrade.
- bitanga_sa_otesa
- Grijem se na: drva
- Vozim: pezejca
- Horoskop: ne vjerujem
-
tokio25
#100988 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
naravno da je to problem i slazem senepass1 wrote: ↑15/01/2026 11:08 Problem je sto narod neda pare, hoce da im neko drugi radi.
al to se moze rijesiti
krivicna prijava benjamini a racun se ispostavi stanarima
-
tokio25
- dječak sa šibicama
#100990 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
-
peca777
#100991 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Ti si oticit primjer zasto ne funkcionisemo kao drustvo. Poredis kuce i zgrade koje su tipa kolektivnog stanovanja i vlasnistva, a stvaku etaznu jedinicu gledas kao samotalnu (kucu).
Mislim meni svejedno, ali samo pokazatelj da smo kao drustvo upravo na onom mjestu gdje trebamo biti - u govnima.
Mislim meni svejedno, ali samo pokazatelj da smo kao drustvo upravo na onom mjestu gdje trebamo biti - u govnima.
-
moimoi
#100992 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
U normalnom svijetu tvoj stan/kuca moraju biti osigurani.dječak sa šibicama wrote: ↑15/01/2026 10:58 U normalnom svijetu ne udises kancerogen zrak, ne hapse se ministri zbog mita i korupcije nego sami daju ostavke zbog manjeg prekrsaja, imas obnovljenu kucu nakon poplave, ne obnavljaju drzavne ceste i pruge privatnici iz Turske i ne placas milion maraka za 6 novih automobila funkcionerima. Vec idu biciklom na posao.
Dok ne budemo takva drzava, niko nikog natjerati ne moze da placa renoviranje nekakve fasade. Ne moze parcijalno, ili ili. Kraj price.
Pa tako kada se neko njasre desi.. ne placa drzava vec tvoje osiguranje. A osiguranje placas onoliko koliko oni procjene da ce ih tvoj stan/kuca kostati…tako je i kod nas doduse.
Osiguranja ne kaskaju.
- Haris.ba
#100993 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
U staroj zgradi gdje sam zivio krenuo tako problem sa krovom. Stanar na zadnjem na sastanku sta cemo kako cemo. Svi pametuju, niko marke nece da da. Kuknjava ovo ono. Nema se.
On kaze ok. Ja skidam parket gdje kapa i nek ide komsiji nize i dalje. A, zvace se policija ovo ono. Svadja ispred zgrade izbila.
Na kraju se skupile pare...cca.500KM jedva. Platili privatno da neko izadje i polijepi ljepenku.
Ko da im kozu skidas kako jedva dadose pare.
- Chmoljo
#100994 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
bravo legendo. pričaš o kancerogenom zraku, a fino tvoj komšija kaže: moje privatno vlasništvo, moja stvar šta ću raditi sa njim. i naloži šleper plastike.dječak sa šibicama wrote: ↑15/01/2026 10:09 U vlasnickom listu svakog stana pise jasno da posjedujes metara kvadratnih koliko stan istih ima, eventualno suvlanistvo na zajednickim prostorijama odnosno stubistu. Fasada nema nigdje spomenutih, uglavnom niko nikoga ne moze prisiliti da placa obnovu fasade, EU kako vidimo iz primjera obnavljaju fasadu stanarima koji plate a koji ne plate, ne obnavljaju.
Takve primjere imamo i u nasem gradu, ocigledno.
Moj stan, moje privatno vlasnistvo, moja stvar sto cu raditi sa njim.
bitno je da si dosljedan.
- Altsa
#100995 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
- dulekrele
#100996 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
I u pravu su jer nije obaveza stanara da popravlja krov kada curi vec upravitelja kojem placaju svaki mjesec odredeni iznos. U mojoj zgradi su oluci puštali kisnicu i kvasili po fasadi. Jer mislis da je to popravio stanar kojem je najvise kvasilo. Nije nego upravitelj kojem redovno placam svaki mjesec odredeni iznos.Haris.ba wrote: ↑15/01/2026 11:14U staroj zgradi gdje sam zivio krenuo tako problem sa krovom. Stanar na zadnjem na sastanku sta cemo kako cemo. Svi pametuju, niko marke nece da da. Kuknjava ovo ono. Nema se.
On kaze ok. Ja skidam parket gdje kapa i nek ide komsiji nize i dalje. A, zvace se policija ovo ono. Svadja ispred zgrade izbila.
Na kraju se skupile pare...cca.500KM jedva. Platili privatno da neko izadje i polijepi ljepenku.
- Logovan
#100997 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Ne, nego će pomoći svaki stanar. Svi žive pod istim krovom. Ne živi pod krovom samo onaj gore prvi, nego svi. Ne valja krov - plaćaju svi.dječak sa šibicama wrote: ↑15/01/2026 11:11Onda ce ti pomoci onaj sljedeci kojem curi, ako procijeni da ce i njemu curiti ili vec curi.
Logicno.
- Haris.ba
#100998 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Nije bilo para na racunu. Iz prazne ne puca.dulekrele wrote: ↑15/01/2026 11:25 I u pravu su jer nije obaveza stanara da popravlja krov kada curi vec upravitelja kojem placaju svaki mjesec odredeni iznos. U mojoj zgradi su oluci puštali kisnicu i kvasili po fasadi. Jer mislis da je to popravio stanar kojem je najvise kvasilo. Nije nego upravitelj kojem redovno placam svaki mjesec odredeni iznos.
-
NediM17
#100999 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Realno to sto se placa upravitelju ne moze biti ni za gersla.dulekrele wrote: ↑15/01/2026 11:25I u pravu su jer nije obaveza stanara da popravlja krov kada curi vec upravitelja kojem placaju svaki mjesec odredeni iznos. U mojoj zgradi su oluci puštali kisnicu i kvasili po fasadi. Jer mislis da je to popravio stanar kojem je najvise kvasilo. Nije nego upravitelj kojem redovno placam svaki mjesec odredeni iznos.Haris.ba wrote: ↑15/01/2026 11:14U staroj zgradi gdje sam zivio krenuo tako problem sa krovom. Stanar na zadnjem na sastanku sta cemo kako cemo. Svi pametuju, niko marke nece da da. Kuknjava ovo ono. Nema se.
- Chmoljo
#101000 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
ljudi nikako da svare da upravitelji nisu firme koje dobijaju lovu odnekud iz have, nego privatne firme. i da nisu dužni, niti ih zakon može natjerati da rade ovakve stvari. jedino što moraju jeste obaviti hitne intervencije bez obzira na stanje duga.Haris.ba wrote: ↑15/01/2026 11:26Nije bilo para na racunu. Iz prazne ne puca.dulekrele wrote: ↑15/01/2026 11:25 I u pravu su jer nije obaveza stanara da popravlja krov kada curi vec upravitelja kojem placaju svaki mjesec odredeni iznos. U mojoj zgradi su oluci puštali kisnicu i kvasili po fasadi. Jer mislis da je to popravio stanar kojem je najvise kvasilo. Nije nego upravitelj kojem redovno placam svaki mjesec odredeni iznos.