SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

tramvajtrojka

#100951 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by tramvajtrojka »

Chmoljo wrote: 15/01/2026 09:16
dječak sa šibicama wrote: 14/01/2026 23:19
_BataZiv_0809 wrote: 14/01/2026 23:13 Sa priblizavanjem EU doci ce i mogucnost da se ne pitas za takve stvari nego ce ti samo doci racun za popravku.

Kad ce to biti i koliko ce do tada fasada pasti i koliko ce ljudi do tada traziti da im drzava popravlja privatnu imovinu, ne zna se.
EU je svasta ali SSSR ili Sjeverna Koreja nije :D

Cuj doci ce racun, po kojoj osnovi, ti nisi vlasnik zgrade. Vlasnik zgrade kao zgrade je neko drugi :D

Jedino je zakonski moguce, da sa mog balkona padne nesto na nekoga, pa da me taj neko tuzi.
Kako molim nisi vlasnik zgrade?
Jebiga stanovanje u centru Sarajeva ti samo odg kad se kurcis drugima da si u centru znas ono ja sam ti dvije minute od predsjedništva :oops: taj tip osobe a kad kazes da moras učestvovati u održavanju zgrade odmah svi puka sirotinja :lol: :lol: i da drzava uradi nesto

Isti je sindrom i na MD ko je usao u ona njihova unutrasnja dvorišta zna koliki je to jad i cemer tamo nijedno haustorce ne zivi u takvom haustoru kao nasa zlatna fgr :lol: :lol: :lol: :mrgreen:

Ima haustora na MD i u titovoj koji nisu okreceni otkad je Tito ugoscavao sofiju loren na brijunima
Tvrtko II Kotromanić

#100952 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Tvrtko II Kotromanić »

BiBi911 wrote: 15/01/2026 09:25
Tvrtko II Kotromanić wrote: 15/01/2026 09:15
breuer wrote: 14/01/2026 22:33 treba neki deal sa stanarima, tipa subvencija ili učešće i Kantona, ali fkt se mora nešto poraditi sa fasadama

inače , fasade sa fasadnom plastikom su izuzetno skupe, ne može se očekivati od stanara bilo kojeg platežnog ranga da to sami izvrše...
ima koliko znam poziv opcine sg za subvencioniranje troskova zamjene fasade, gdje bi (kako sam skontao) 50 posto troskova snosila opcina a ostatak stanari, s tim da je potrebna koordinacija stanarra i upravitelja preko kojeg se prijavljuje na opcinski poziv
koliko znam, do sada se nijedan upravitelj nije prijavio
Je te subvencije vaze i za kuce ili samo za haustorčad?
za haustorcad koliko vidim na pozivu
https://starigrad.ba/javni-pozivi/javni ... arajevo-3/

za kuce vidim imas ovo :D : https://starigrad.ba/javni-pozivi/javni ... novanja-2/
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#100953 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Chmoljo »

breuer wrote: 14/01/2026 22:33 treba neki deal sa stanarima, tipa subvencija ili učešće i Kantona, ali fkt se mora nešto poraditi sa fasadama

inače , fasade sa fasadnom plastikom su izuzetno skupe, ne može se očekivati od stanara bilo kojeg platežnog ranga da to sami izvrše...
ima koliko znam poziv opcine sg za subvencioniranje troskova zamjene fasade, gdje bi (kako sam skontao) 50 posto troskova snosila opcina a ostatak stanari, s tim da je potrebna koordinacija stanarra i upravitelja preko kojeg se prijavljuje na opcinski poziv
Član 59

(Obaveze Grada i općina za planiranje sredstava u budžetu)

(1) Grad i općine na području Kantona Sarajevo su dužni u budžetu svake godine planirati sredstva za finansiranje ili sufinansiranje nužne popravke na zajedničkim dijelovima zgrade, u skladu sa mogućnostima.

(2) Sredstva iz stava (1) ovog člana koriste se u slučaju kada se ocijeni da su oštećenja takva da mogu ugroziti život i zdravlje ljudi.

(3) Ocjenu opravdanosti i prioritet korištenja sredstava iz stava (1) ovog člana utvrđuje nadležna građevinska inspekcija po službenoj dužnosti ili na osnovu zahtjeva upravnika, u skladu sa raspoloživim sredstvima.

(4) Kada Grad ili općina finansira ili sufinansira nužnu popravku na zajedničkim dijelovima zgrade, postupak nužne popravke provodi nadležna služba Grada ili općine
bonersa

#100954 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by bonersa »

Altsa wrote: 14/01/2026 23:27
dječak sa šibicama wrote: 14/01/2026 23:23
Altsa wrote: 14/01/2026 23:19

Ma ni tada se nece morati. Primjer iz Beca. Cijela zgrada dobila nalog da mora promijeniti vanjsku drvenariju u zgradi o svom trosku. Svi pristali osim jednog stana gdje zive penzioneri. Nemaju sredstava za to kako oni kazu. Jesu li im vlasti nesto mogle. Ne mogu im nista i njihovi prozori jedini u cijeloj zgradi nisu promijenjeni. Ne moze nista na silu. Ako stanar nema para onda se tu ne moze nista uraditi. Poenta je sva u tome.
Negdje sam na HR portalima vidio slican primjer, jedan ili dva stana nisu platili obnovu fasade, i svima obnovljeno ali na njihovom dijelu fasade, nije.

I to je jedino moguce. Ali onda opet ostaje ruglo. Bile su i slike doticne zgrade, ako nije AI, jako ruzno izgleda.

Uostalom mi ne mozemo ni osnovnu stvar poput "zabranjeno je vjesanje opranog vesa na balkonima i prozorima" sprijeciti, sto je ja mislim i zakonski zabranjeno.
Znam za Ljubljanu iz prve ruke, oni imaju stroge zakone sto se toga tice i recimo bilo kakvi radovi na stanu, zagradjivanje balkona i slicno, nije dozvoljeno samostalno. Moras napisati molbu i garantovati da tvoje izmjene nece mijenjati izgled zgrade, pa ako ti odobre odobre. Ako slazes i ipak umjeto sivih zaluzina, postavic crvene, onda slijedi kazna.

Ali zgrada kao zgrada nije tvoje vlasnistvo i fasada nije tvoja briga, osim ako ti to tako zelis.
Evo lik nije htio platiti fasadu.

Image
Bilo je nekoliko ovakvih slučajeva u Sarajevu. Ja se sjećam zgrade na Grbavici, prva od mosta u Hamdije Ćemerlića koja je izgledala kao tetris kako koji stanovi nisu vjerovatno učestvovali u zatopljavanju fasade, naročito sa strane Miljacke, ali se vremenom popunila. Ali sad vidim na street view da i dalje ima par stanova gdje je rupa u fasadi:

https://maps.app.goo.gl/ebij1RqJPdsrBghaA
Last edited by bonersa on 15/01/2026 09:37, edited 1 time in total.
nepass1

#100955 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by nepass1 »

Mi u sg grcamo iz minusa da izadjemo. Vecina placa. Morali ukinuti ciscenje haustora da ne idemo u minus. Prostom racunicom kad svi placamo 12x8.25KM to ne moze ni ciscenje da pokrije.
Zakonom ne mozes vise uplacivati upravitelju. Nece niko da se prihvati da mi svoj fond osnujemo pa placa koliko ko moze. Nece niko sa parama da devera plus sto se sa razlogom neki bune sto bi ja davao cvaju mjesecno kad neko ni osnovno ne placa.
I znas kad cemo mi fasadu dobiti, nikad
Asfaltiranje pred zgradom, ocrtavanje parkinga i papiri od mupa da obiljezi za stanare samo, zamjena ulaznih vrata, stepenice vanjske, sanducici sve nas 7-8. Za asfalt sam ja izletio oko 400, bilo je raje sto je po milju dala. Ali vremenom skontas samo mi dajemo a i ostali koriste.
Chloe
Photo mod

#100956 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Chloe »

nepass1 wrote: 15/01/2026 09:36

Mi u sg grcamo iz minusa da izadjemo. Vecina placa. Morali ukinuti ciscenje haustora da ne idemo u minus. Prostom racunicom kad svi placamo 12x8.25KM to ne moze ni ciscenje da pokrije.
Zakonom ne mozes vise uplacivati upravitelju. Nece niko da se prihvati da mi svoj fond osnujemo pa placa koliko ko moze. Nece niko sa parama da devera plus sto se sa razlogom neki bune sto bi ja davao cvaju mjesecno kad neko ni osnovno ne placa.
I znas kad cemo mi fasadu dobiti, nikad
Asfaltiranje pred zgradom, ocrtavanje parkinga i papiri od mupa da obiljezi za stanare samo, zamjena ulaznih vrata, stepenice vanjske, sanducici sve nas 7-8. Za asfalt sam ja izletio oko 400, bilo je raje sto je po milju dala. Ali vremenom skontas samo mi dajemo a i ostali koriste.
Općina :)
Kod nas je Općina osnovala Fond za održavanje stambenih zgrada. Godišnje/mjesečno stanari plaćaju, kako im je lakše.
Neplatiše ne mogu rješavati ništa u općini kao ni u preduzećima kojima je općina osnivač.
A kad tad nekom zatreba rodni list, kućna lista, neka potvrda i sl. e onda plate zaostali dug ( ako je tužen, i dug, i sudske troškove i kamate ).
dječak sa šibicama

#100957 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by dječak sa šibicama »

U vlasnickom listu svakog stana pise jasno da posjedujes metara kvadratnih koliko stan istih ima, eventualno suvlanistvo na zajednickim prostorijama odnosno stubistu. Fasada nema nigdje spomenutih, uglavnom niko nikoga ne moze prisiliti da placa obnovu fasade, EU kako vidimo iz primjera obnavljaju fasadu stanarima koji plate a koji ne plate, ne obnavljaju.
Takve primjere imamo i u nasem gradu, ocigledno.

Moj stan, moje privatno vlasnistvo, moja stvar sto cu raditi sa njim.
drug_profi

#100958 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by drug_profi »

Ma mora se nekako soli na rep staviti. Upravitelji nemaju tretman kod suda kao toplane npr.
Komunalni dugovi moraju ici na teretni list u ZK ako se ne mogu drugacije platiti.
I to sa opstinskim fondom ima smisla jer je takav fond robusniji i lakse izdrzi eventualne udare za iznenadne hitne radove jer se odatle moze kreditirati zgrada koja ima potrebu za vecim sredstvima.
A opstina ipak ima neke mogucnosti pritisnuti za naplatu.
NediM17

#100959 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by NediM17 »

dječak sa šibicama wrote: 15/01/2026 10:09 U vlasnickom listu svakog stana pise jasno da posjedujes metara kvadratnih koliko stan istih ima, eventualno suvlanistvo na zajednickim prostorijama odnosno stubistu. Fasada nema nigdje spomenutih, uglavnom niko nikoga ne moze prisiliti da placa obnovu fasade, EU kako vidimo iz primjera obnavljaju fasadu stanarima koji plate a koji ne plate, ne obnavljaju.

Fasada, krov, liftovi, instalacije razne...
Fakat pises gluposti.
sime_cipol
Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan osnovala raja, drugi UDBA.
Grijem se na: Zdrvima
Vozim: Clio 1.2 43kw

#100960 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by sime_cipol »

klixoris wrote: 14/01/2026 16:11
moimoi wrote: 14/01/2026 15:54
thekupus wrote: 14/01/2026 15:48

naravno da mogu, napravi se projekt i pošalje na mišljenje komisiji za zaštitu spomenika, i onda oni kažu može tako ili se mora promijeniti

ne mora to raditi neka vlast, i nema logike da radi za privatnu imovinu
Ne, nego komisija za zastitu spomenika treba uraditi projekat.
Vidis koliko reljefa ima na ovoj zgradi. Moraju se otisci raditi. Ovo spada u restauraciju a ne renoviranje.
Bez obzira - na stanarima je. A posto je komplikovano, doci ce ih i skuplje. Hoces da zivis u jezgri grada i zgradama koje su spomenici - to kosta.
Primjer - znam ljude koji zive u jezgri Pariza, zgrada naravno stara i zasticena (kao i vecina u centru Pariza), potrebna restauracija krova i fasade - lijepo im dosla obavijest da pocinju radovi i da je svaki stan duzan ucestvovati sa po 10 mija EUR. Niko ih ne pita mogu li platiti, hoce li i kako ce - zgrada se radi i tacka. Ko ne moze ili nece da plati - naplati se prisilnim putem. Bukvalno kao rezije da placas i posljedice koje slijede ako ih ne placas. To je cijena zivljenja na takvim lokacijama i u takvim zgradama. Tako treba biti i ovdje
Kome je skupo - smanji ribu i seli dalje od jezgre i u jeftiniju zgradu
Puncu u Puli dosla država i uradila fasadu. Svaki stanar trebao da učestvuje sa po 5000 €. Narednih 5 godina uz racun za održavanje dolazi i rata za fasadu. Stisni nemoj platiti
tokio25

#100961 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by tokio25 »

dječak sa šibicama wrote: 15/01/2026 10:09 U vlasnickom listu svakog stana pise jasno da posjedujes metara kvadratnih koliko stan istih ima, eventualno suvlanistvo na zajednickim prostorijama odnosno stubistu. Fasada nema nigdje spomenutih, uglavnom niko nikoga ne moze prisiliti da placa obnovu fasade, EU kako vidimo iz primjera obnavljaju fasadu stanarima koji plate a koji ne plate, ne obnavljaju.

i u vlasnickoj auta pise da je tvoje auto a ne ceste i sl pa opet placas odrzavanje ceste preko registracije
moimoi

#100962 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by moimoi »

Svako stan ima vanjske zidove=fasada.. logicno da si odgovoran i za fasadu.

Vani ti drzava kategorise zgradu/kucu A,B,C..F na osnovu toga placas recimo vise grijanje… ako ti je kuca/stan F kategorije.
Pa ti ne obnovi fasadu i ne zamijeni stolariju.
dječak sa šibicama

#100963 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

I kuca je moja sa sve okucnicom i niko me ne moze natjerati da na nju stavljam fasadu kakvu on zeli vidjeti.

U kojim vi deluzijama zivite, ne mozes nikoga natjerati da financira fasadu. Nismo u Sjevernoj Koreji, kako rekoh.
Altsa

#100964 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Altsa »

tokio25 wrote: 15/01/2026 10:42

i u vlasnickoj auta pise da je tvoje auto a ne ceste i sl pa opet placas odrzavanje ceste preko registracije
@tokio25 Jel ti ozbiljno ovako nesto pišeš ili se zajebavas?
tokio25

#100965 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by tokio25 »

Altsa wrote: 15/01/2026 10:46

@tokio25 Jel ti ozbiljno ovako nesto pišeš ili se zajebavas?
jeste li vi ozbiljni sa tom pricom moj stan mogu sta hocu i ne moze mi niko nista
a na temi stanovi rasprava kako prevrnuti lovu na stanovima
ko da trgujete na menhetnu
tokio25

#100966 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by tokio25 »

dječak sa šibicama wrote: 15/01/2026 10:44 I kuca je moja sa sve okucnicom i niko me ne moze natjerati da na nju stavljam fasadu kakvu on zeli vidjeti.

U kojim vi deluzijama zivite, ne mozes nikoga natjerati da financira fasadu. Nismo u Sjevernoj Koreji, kako rekoh.
pa ne moze te natjerati na alfakovcu malt dobrinji al itekako moze u titovoj ferhadiji i sl
moimoi

#100967 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by moimoi »

dječak sa šibicama wrote: 15/01/2026 10:44 I kuca je moja sa sve okucnicom i niko me ne moze natjerati da na nju stavljam fasadu kakvu on zeli vidjeti.

Naravno da moze. Ne zavrsis fasadu naplacuju ti kazne. Svugdje u svijetu. Nema nigdje kao kod nas da ti stoji kuca bez fasade. A pogotovo ne mozes staviti kakvu ti zelis. Jer prije gradnje predajes projekat koji ti se odobri ili ne.
Zato u uredjenim drzavama gradovi ne izgledaju kao favele.
Dimu1927

#100968 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Dimu1927 »

Placas i upravitelja u zgradi za ciscenje i odrzavanje

Tj ne moras platiti ako ti se ne placa :D samo kad prodajes stan
tokio25

#100969 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by tokio25 »

Dimu1927 wrote: 15/01/2026 10:50

Placas i upravitelja u zgradi za ciscenje i odrzavanje

Tj ne moras platiti ako ti se ne placa :D samo kad prodajes stan
pa upravo zato nam je ovako kako jeste
ne placa se voda odrzavanje odvoz smeca
cini mi se jedino se struja placa redovno od svih tih dadzbina
Dimu1927

#100970 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Dimu1927 »

Tako je, samo ono sto ti mogu fizicki iskljuciti, struju internet...
izvrsni direktor
Vozim: Premium

#100971 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by izvrsni direktor »

u normalnom svijetu moze i treba, a u poremecenom upozoravas vlasti da ti je fasada na tvom vlastitom objektu u losem stanju
dječak sa šibicama

#100972 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

U normalnom svijetu ne udises kancerogen zrak, ne hapse se ministri zbog mita i korupcije nego sami daju ostavke zbog manjeg prekrsaja, imas obnovljenu kucu nakon poplave, ne obnavljaju drzavne ceste i pruge privatnici iz Turske i ne placas milion maraka za 6 novih automobila funkcionerima. Vec idu biciklom na posao.

Dok ne budemo takva drzava, niko nikog natjerati ne moze da placa renoviranje nekakve fasade. Ne moze parcijalno, ili ili. Kraj price.
tokio25

#100973 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by tokio25 »

Dimu1927 wrote: 15/01/2026 10:53 Tako je, samo ono sto ti mogu fizicki iskljuciti, struju internet...
sto je najgore ljudi se hvale kako ne placaju kako su zajebali neko preduzece za placanje i sl

meni je uvijek bilo zanimljivo to da covjek iz krajnosti u krajnost ide sa tim stvarima
najbolja paralela mi je sa autom i potrosnjom
kad se hvali da mu auto trosi pola litra na milion kilometara i tako sebe prikazuje kao nekoga ko zna sa parama ko je dobro odabrao i sl a onda kad hoce da se pokaze da ima para onda mu auto trosi 30 litara na 5 kilometara i on je hadzo koji to moze platiti
tako i ovdje necu platiti fasadu necu platiti nista osim struje jer ko su oni da meni naplacuju to a kad treba da se pohvali onda ide prica zivim u titovoj znas ti koliko taj stan kosta kad bih ga prodavao i sl
HelaS

#100974 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by HelaS »

Čiji je vanjski zid tvog stana u zgradi zajedničkog stanovanja, ili strop, ako si na zadnjem spratu? Ako taj strop ima rupu pa voda prolazi u tvoj stan, ko treba da je zatvori?
tokio25

#100975 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by tokio25 »

dječak sa šibicama wrote: 15/01/2026 10:58 U normalnom svijetu ne udises kancerogen zrak, ne hapse se ministri zbog mita i korupcije nego sami daju ostavke zbog manjeg prekrsaja, imas obnovljenu kucu nakon poplave, ne obnavljaju drzavne ceste i pruge privatnici iz Turske i ne placas milion maraka za 6 novih automobila funkcionerima. Vec idu biciklom na posao.

Dok ne budemo takva drzava, niko nikog natjerati ne moze da placa renoviranje nekakve fasade. Ne moze parcijalno, ili ili. Kraj price.
u normalnom svijetu ljudi prvo idu od sebe pa onda na druge
tvoj primejr je prototip onoga sto je problem ovdje
ajde vi sredite drzavu al cim nesto dotice moj komfor ne diraj
Post Reply