SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Altsa

#100926 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Altsa »

dječak sa šibicama wrote: 14/01/2026 23:23
Altsa wrote: 14/01/2026 23:19
_BataZiv_0809 wrote: 14/01/2026 23:13 Sa priblizavanjem EU doci ce i mogucnost da se ne pitas za takve stvari nego ce ti samo doci racun za popravku.

Kad ce to biti i koliko ce do tada fasada pasti i koliko ce ljudi do tada traziti da im drzava popravlja privatnu imovinu, ne zna se.
Ma ni tada se nece morati. Primjer iz Beca. Cijela zgrada dobila nalog da mora promijeniti vanjsku drvenariju u zgradi o svom trosku. Svi pristali osim jednog stana gdje zive penzioneri. Nemaju sredstava za to kako oni kazu. Jesu li im vlasti nesto mogle. Ne mogu im nista i njihovi prozori jedini u cijeloj zgradi nisu promijenjeni. Ne moze nista na silu. Ako stanar nema para onda se tu ne moze nista uraditi. Poenta je sva u tome.
Negdje sam na HR portalima vidio slican primjer, jedan ili dva stana nisu platili obnovu fasade, i svima obnovljeno ali na njihovom dijelu fasade, nije.

I to je jedino moguce. Ali onda opet ostaje ruglo. Bile su i slike doticne zgrade, ako nije AI, jako ruzno izgleda.

Uostalom mi ne mozemo ni osnovnu stvar poput "zabranjeno je vjesanje opranog vesa na balkonima i prozorima" sprijeciti, sto je ja mislim i zakonski zabranjeno.
Znam za Ljubljanu iz prve ruke, oni imaju stroge zakone sto se toga tice i recimo bilo kakvi radovi na stanu, zagradjivanje balkona i slicno, nije dozvoljeno samostalno. Moras napisati molbu i garantovati da tvoje izmjene nece mijenjati izgled zgrade, pa ako ti odobre odobre. Ako slazes i ipak umjeto sivih zaluzina, postavic crvene, onda slijedi kazna.

Ali zgrada kao zgrada nije tvoje vlasnistvo i fasada nije tvoja briga, osim ako ti to tako zelis.
Evo lik nije htio platiti fasadu.

Image
Last edited by Altsa on 14/01/2026 23:31, edited 1 time in total.
Dimu1927

#100927 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Dimu1927 »

ovdje je komad fasade koji fali najmanji problem, ostali prozori ovi manji ovi veci ovi prosireni ... ruglo :D
semirsar

#100928 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by semirsar »

_BataZiv_0809 wrote: 14/01/2026 21:47
Spoiler
Show
semirsar wrote: 14/01/2026 19:38
Better Man wrote: 14/01/2026 19:25 Niti grad niti općine nisu dužni da obnavljaju fasade na zgradama, koje su u vlasništvu stanara. Samo one zgrade, koje su zaštićene kao spomenici i nacionalno dobro, Grad i općine mogu obnavljati fasade.
Ode li ti da vidis dje si parkirao? :mrgreen:
Hm pojasni :mrgreen:
Ne dozvoljava forum da postavin direktan link na post pa evo ovako :mrgreen:

Image

Cisto me zanima da l' je bar on nesto postigao kod organa reda, jerbo sam i ja nesto pokusao pa nista na kraju. :roll:
Logovan

#100929 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Logovan »

Haris.ba wrote: 14/01/2026 19:36 Nisu zeljeli ni oni ni vlast prije. Sada samo imaju i izvor iz budzeta odakle cekaju fasadu.
Tako je, nisu željeli. Neka ostanu pri tome da ne žele. :D Oni bi da imaju sređeno, a da guzicom ne mrdnu. Znaju svi napuhati cifre na oglasima, rekao bi čovjek sve sređeno, nema da fali. Uostalom, nije ovo grad sa sedam zgrada pa da se sve može brzo srediti. Ljudi moraju naučiti da je nešto i do njih, a ne sve vlast, vlast, vlast.
Haris.ba

#100930 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Haris.ba »

Altsa wrote: 14/01/2026 22:46
Haris.ba wrote: 14/01/2026 22:39
Altsa wrote: 14/01/2026 22:36 To tako ne funkcionise i tebi je jasno ali se pravis pametan. Kada se treba izvrsiti neki opravak na zgradi ako ta zgrada nema dovoljno sredstava onda se kreditira.
Nije tacno. Vec, ti upravitelj posalje predracun i napise da etazni vlasnici imaju rok od 8 dana da uplate nedostajuca sredstva za radove. Ako, ne uplate - nema radova,

Ko te kreditira? Nisu upravitelji banke. To sto upravitelj odluci da da odgodjeno placanje je njegova dobra volja.
De matereti se informisi ne lupaj. To sto si napisao se tice radova koji ne iziskuju velika sredstva i koja se mogu pokriti mjesecnom uplatom stanara.Ovdje govorimo fasadama gdje su u pitanju desetine hiljada maraka. Ne pravi se pametan na svakoj temi a ne znas ni gdje si supalj. Ne dizes kredit od upravitelja vec upravitelj dize kredit od banke a zgrada vraca kroz mjesecnu rentu sredstva. Ako su sredstva velika ni jedan upravitelj nece uci u taj rizik i sve stoji tj. nista se ne radi. Nama popštanska sanducad nisu htjeli da zamijene jer kazu nemamo dovoljno sredstava na racunu a fasadu da rade
Zivi u svojoj zabludi. Umjesto da sta i naucis.
zposao

#100931 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by zposao »

Dimu1927 wrote: 14/01/2026 23:16
Altsa wrote: 14/01/2026 22:50
sumirprimus wrote: 14/01/2026 22:47 Fino opstina odredi izgled, materijal, datum radova i ispostavi racun. I nema hoces neces. Ima ne mozes ali onda tu I ne zivis. To je da je uredjen sistem a ne favel dzungla.
Da me neces ti istjerati iz mog vlastitog stana. Bjezi levatu :lol:
hoce kako nece, evo samo da sruse sve nelegalne objekte u gradu

a i cim istjeraju one na grbavici da mogu provuci 4 trake :lol: :lol:
Pa ima te prisiliti održavanjem. Ako nemaš para za održavati prodaj pa se seli u dio grada gdje možeš priuštiti.

Čuj ono zauzelo nekad garsonjeru u strogom centru pa nema za održavati ali bi zivjelo u centru i da mu drugi obnavljaju zgradu. Kada se javnim parama bude obnavljala fasada i sirotinji na periferiji neka se obnavlja i wanna be buržujina iz centra.
Dotad svako sebi neka renovira imovinu
drug_profi

#100932 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by drug_profi »

_BataZiv_0809 wrote: 14/01/2026 23:13 Sa priblizavanjem EU doci ce i mogucnost da se ne pitas za takve stvari nego ce ti samo doci racun za popravku.
Ja sam za to da se zakon izmjeni i da se upravitelj natjera da radi proaktivno. Prva stvar.
Druga su sredstva. Mora biti procjena za svaku zgradu 5 godina nuznih radova. I tako da se formira cijena odrzavanja.
Mora upravitelj dobiti i na sudu prioritete. Vjerovatno se mora jos neki zakon o zastiti podataka prilagoditi da se mogu dobiti podaci o duzniku, od cega zivi i gdje ima racun. U krajnjem, upis tereta na nekretninu. Pa zatezna kamata.

Znaci mora svako u sistemu preuzeti svoj dio odgovornosti. I vlasnik, i upravitelj i drzava.
Ne smije biti ko sto je sad kod mene, vlasnik u Americi, nikad nista platio nije. Par hiljada za smece duga ima, za vodu boga pitaj koliko, a za upravitelja preko 7 hiljada. I jebe mu se.
tramvajtrojka

#100933 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by tramvajtrojka »

sumirprimus wrote: 14/01/2026 22:47 Fino opstina odredi izgled, materijal, datum radova i ispostavi racun. I nema hoces neces. Ima ne mozes ali onda tu I ne zivis. To je da je uredjen sistem a ne favel dzungla.
A zato znas zacijeniti taj isti stan na skoro milion kaemcima i kurchiti da zivis dvije minute od katedrale

Bukvalno i Damir Nikšić ima isti nigdje veze stav o tobožnjoj gentrifikaciji centra jer bi se tjeralo stanovništvo da ulaže u svoje nekretnine :lol:
drug_profi

#100934 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by drug_profi »

Gentrifikacija je otvaranje pandorine kutije.
Realno, te fasade su širi interes.
Ako se neko ne slaže, onda nek vlasnici opale najobičniju stiropor fasadu i svi sretni.
noviclan

#100935 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by noviclan »

Altsa wrote: 14/01/2026 23:27
dječak sa šibicama wrote: 14/01/2026 23:23
Altsa wrote: 14/01/2026 23:19

Ma ni tada se nece morati. Primjer iz Beca. Cijela zgrada dobila nalog da mora promijeniti vanjsku drvenariju u zgradi o svom trosku. Svi pristali osim jednog stana gdje zive penzioneri. Nemaju sredstava za to kako oni kazu. Jesu li im vlasti nesto mogle. Ne mogu im nista i njihovi prozori jedini u cijeloj zgradi nisu promijenjeni. Ne moze nista na silu. Ako stanar nema para onda se tu ne moze nista uraditi. Poenta je sva u tome.
Negdje sam na HR portalima vidio slican primjer, jedan ili dva stana nisu platili obnovu fasade, i svima obnovljeno ali na njihovom dijelu fasade, nije.

I to je jedino moguce. Ali onda opet ostaje ruglo. Bile su i slike doticne zgrade, ako nije AI, jako ruzno izgleda.

Uostalom mi ne mozemo ni osnovnu stvar poput "zabranjeno je vjesanje opranog vesa na balkonima i prozorima" sprijeciti, sto je ja mislim i zakonski zabranjeno.
Znam za Ljubljanu iz prve ruke, oni imaju stroge zakone sto se toga tice i recimo bilo kakvi radovi na stanu, zagradjivanje balkona i slicno, nije dozvoljeno samostalno. Moras napisati molbu i garantovati da tvoje izmjene nece mijenjati izgled zgrade, pa ako ti odobre odobre. Ako slazes i ipak umjeto sivih zaluzina, postavic crvene, onda slijedi kazna.

Ali zgrada kao zgrada nije tvoje vlasnistvo i fasada nije tvoja briga, osim ako ti to tako zelis.
Evo lik nije htio platiti fasadu.

Image
Gdje se nalazi ova zgrada u sarajevu
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#100936 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by bitanga_sa_otesa »

u mehmeda spahe
nepass1

#100937 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by nepass1 »

Capajebo wrote: 14/01/2026 21:59
Altsa wrote: 14/01/2026 21:55
Better Man wrote: 14/01/2026 19:25 Niti grad niti općine nisu dužni da obnavljaju fasade na zgradama, koje su u vlasništvu stanara. Samo one zgrade, koje su zaštićene kao spomenici i nacionalno dobro, Grad i općine mogu obnavljati fasade.
A ko ce obnoviti fasade duž citave Titove ulice pa sve do slatkog coseta gdje treba da su fasade najljepse jer je centar grada? A pametnjakovicu. Stanari. Koji ba stanari. Jel znas kolko kosta obnova fasade jedne takve zgrade. Da nece stanari od stanarine koju placaju da to plate. Hoce da u ulazima ima 100tinjak stanova ali nema. Sve su to zgrade sa eventualno 3-4 stana gdje ukupna stanarina mizerna. Prema tome samo uz pomoc grada, opštine se mogu obnoviti fasade.
Ukoliko ne mogu finansijski, onda fino prodaju te stanove nekome ko moze. Nisam siguran, al vjerujem da niko nije pod prisilom uzeo taj stan u svoje vlasnistvo.
Joj price. Bi li ti prodao jer nemas love za fasadu?
100% bi, al u kurcu
nepass1

#100938 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by nepass1 »

zposao wrote: 15/01/2026 00:12

Pa ima te prisiliti održavanjem. Ako nemaš para za održavati prodaj pa se seli u dio grada gdje možeš priuštiti.

Čuj ono zauzelo nekad garsonjeru u strogom centru pa nema za održavati ali bi zivjelo u centru i da mu drugi obnavljaju zgradu. Kada se javnim parama bude obnavljala fasada i sirotinji na periferiji neka se obnavlja i wanna be buržujina iz centra.
I ti bi prodao? I svi ovi sto loze ugalj bi prodali jer ne mogu plin priustiti? I svi sto ne voze e6 auta da prodaju starudije i nek sele iz sarajeva skroz, ili nek ne voze auta nikako. Od katedrale do scc samo za elitu na visokim funkcijama koja ima love za fasade, nova auta, plin
Naravno da moraju i stanari ucestvovati, ali ova protjerivanja ljudi su smjesna.
Dimu1927

#100939 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Dimu1927 »

zposao wrote: 15/01/2026 00:12

Njemu je ok, nece da renovira, nigdje ti ne pise da je renoviranje fasade odrzavanje. Ako mu ne prolazi voda unutra ili nesto, njemu renoviranje ne treba. Upravitelj je duzan da odrzava zgradu ne vlasnik

Prvo upravitelje da natjeraju da bolje rade pa cemo onda o drugim utopijama i bajkama
NediM17

#100940 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by NediM17 »

Svasta ovdje covjek procita.
Neki jos zive u socijalizmu.
Kazu stanari tj. etazni vlasnici nisu vlasnici zgrade.
Naravno da su vlasnici u srazmjernom dijelu i zajednickih dijelova zgrade u koje izmedju ostalih spada i fasada.
Drugi kazu nisu vlasnici duzni odrzavati nego upravitelj. :-)
Od kojih para?
Kad nekog ubije komad fasade ko onda placa?
Al' kad se prodaje daj milionce.
nepass1

#100941 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by nepass1 »

NediM17 wrote: 15/01/2026 08:26 Svasta ovdje covjek procita.
Neki jos zive u socijalizmu.
Kazu stanari tj. etazni vlasnici nisu vlasnici zgrade.
Naravno da su vlasnici u srazmjernom dijelu i zajednickih dijelova zgrade u koje izmedju ostalih spada i fasada.
Drugi kazu nisu vlasnici duzni odrzavati nego upravitelj. :-)
Od kojih para?
Al' kad se prodaje daj milionce.
Sve stoji ali ne mozes u ovom javasluku od drzave doci nekom na vrata i reci daj 15k za fasadu.
Ne mozes ni upravitelja natjerati kad su mu svi duzni hiljade, i nikad nece utuziti lovu.
Svakako ne mozes nekog otjerati u hrasnicu jer nema za fasade u titovoj.
Pogotovo ne treba fasade raditi od javnog novca!
Tteba valjda neki sistem da postoji/da se napravi. Kreditiranje ili sta ja znam.
Nama je oki dao kr od 4k za kamere ali svi placali, 75 stanova. Izmirili kredit i sve super.
Imam i ja stan u sg, ali ne gleda mi zgrada na ferhadiju, nikad niko nije pomislio da radi fasadu besplatno. A zasto bih ja kad znam da je grad obnavljao kod vjecne vatre fasadu stanarima?!
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#100942 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Truba »

može se lupiti neka tapija prilikom buduće prodaje stana da ta suma ide na predviđeni račun
breuer

#100943 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by breuer »

meni djeluje da ovdje pišu tipovi iz raznih sarajevskih urbanih naselja koja su uništili nadogradnjama, zatvaranjem balkona i sl, pa bi sad oni malo tjerali stanare iz historijskih građevina i tako...

pa ajmo onda ispostaviti račun svim stanarima Sarajeva za uređenje fasada, kako historijskih tako i modernističkih, pa da se preseli cijeli grad taman...
nepass1

#100944 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by nepass1 »

Meni jedino smeta prodaj ako nemas
Sutra ce biti umri ako nemas
mali_balon

#100945 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by mali_balon »

breuer wrote: 15/01/2026 08:54 meni djeluje da ovdje pišu tipovi iz raznih sarajevskih urbanih naselja koja su uništili nadogradnjama, zatvaranjem balkona i sl, pa bi sad oni malo tjerali stanare iz historijskih građevina i tako...

pa ajmo onda ispostaviti račun svim stanarima Sarajeva za uređenje fasada, kako historijskih tako i modernističkih, pa da se preseli cijeli grad taman...
Ma raja misli da po centru sve sami milioner.....ima tu svega...od socijalnih slucajeva u stanu od 100m2 do milionera.....nije sve crno bijelo....stanova koji su pod restitucijom....pa neki koji su vraceni vlasnicima a njih zaboli neka stvar za to i za bih jer su negdje u tunguziji itd itd....
HelaS

#100946 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by HelaS »

Za fasade privatnih zgrada koje Grad svojim novcem uredi i po prirodi uveća vrijednost tog objekta i pripadajućih stanova, svim etažnim vlasnicima treba ispostavljati mjesečne računa za plaćanje tih troškova, shodno kvadraturi stana iz te zgrade. Mora to zakonom biti provedeno, nekom odlukom na postojeći Zakon o održavanju ili slično, i da to bude na dugogodišnji period.
Tvrtko II Kotromanić

#100947 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Tvrtko II Kotromanić »

breuer wrote: 14/01/2026 22:33 treba neki deal sa stanarima, tipa subvencija ili učešće i Kantona, ali fkt se mora nešto poraditi sa fasadama

inače , fasade sa fasadnom plastikom su izuzetno skupe, ne može se očekivati od stanara bilo kojeg platežnog ranga da to sami izvrše...
ima koliko znam poziv opcine sg za subvencioniranje troskova zamjene fasade, gdje bi (kako sam skontao) 50 posto troskova snosila opcina a ostatak stanari, s tim da je potrebna koordinacija stanarra i upravitelja preko kojeg se prijavljuje na opcinski poziv
koliko znam, do sada se nijedan upravitelj nije prijavio
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#100948 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Chmoljo »

dječak sa šibicama wrote: 14/01/2026 23:19

Kad ce to biti i koliko ce do tada fasada pasti i koliko ce ljudi do tada traziti da im drzava popravlja privatnu imovinu, ne zna se.
EU je svasta ali SSSR ili Sjeverna Koreja nije :D

Cuj doci ce racun, po kojoj osnovi, ti nisi vlasnik zgrade. Vlasnik zgrade kao zgrade je neko drugi :D

Jedino je zakonski moguce, da sa mog balkona padne nesto na nekoga, pa da me taj neko tuzi.
Kako molim nisi vlasnik zgrade?
Tvrtko II Kotromanić

#100949 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Tvrtko II Kotromanić »

Chmoljo wrote: 15/01/2026 09:16
dječak sa šibicama wrote: 14/01/2026 23:19

EU je svasta ali SSSR ili Sjeverna Koreja nije :D

Cuj doci ce racun, po kojoj osnovi, ti nisi vlasnik zgrade. Vlasnik zgrade kao zgrade je neko drugi :D

Jedino je zakonski moguce, da sa mog balkona padne nesto na nekoga, pa da me taj neko tuzi.
Kako molim nisi vlasnik zgrade?
ignorantia iuris nocet
eklantantan primjer :D
BiBi911

#100950 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by BiBi911 »

Tvrtko II Kotromanić wrote: 15/01/2026 09:15
breuer wrote: 14/01/2026 22:33 treba neki deal sa stanarima, tipa subvencija ili učešće i Kantona, ali fkt se mora nešto poraditi sa fasadama

inače , fasade sa fasadnom plastikom su izuzetno skupe, ne može se očekivati od stanara bilo kojeg platežnog ranga da to sami izvrše...
ima koliko znam poziv opcine sg za subvencioniranje troskova zamjene fasade, gdje bi (kako sam skontao) 50 posto troskova snosila opcina a ostatak stanari, s tim da je potrebna koordinacija stanarra i upravitelja preko kojeg se prijavljuje na opcinski poziv
koliko znam, do sada se nijedan upravitelj nije prijavio
Je te subvencije vaze i za kuce ili samo za haustorčad?
Post Reply