Ja lično nemam ništa protiv toga, ukoliko se država odrekne dijela svog kolača, meni je sa novom godinom zdravstveno poskupilo za 80 €. A brutto plata ostala ista, dakle dajem 2026 god. godišnje 1000 € više na uslugu koju praktično ne koristim, termin za svakog specijalistu moram čekati jednako kao i onaj kome država to sve plaća i još daje džeparac. A moj netto je postao manji. Neću ja osiromašiti za tih 80 €, ali bukvalno svake godine ta davanja od plate rastu automatski, a ti za povišicu itekako moraš pregovarati, posebno sada kad je postalo "ako ti nećeš - ima ko hoće."elcaliente wrote: ↑12/01/2026 17:18 @Ozimician
Danas sam bio na redvnom seminaru koji imamo svake godine koji se tice noviteta i promjena zakona o radu u aktuelnoj godini.
Cetverodnevna radna sedmica je definitivno mrtva, niti kod radnika niko kod poslodavaca postoji interes.
Radnici koji su radili po probnom modelu su se vratili opet na 5 dana.
Novi model koji ce gurati vlada je umjesto dosadasnjih 8 sati rada dnevno da idemo do max 48 sati sedmicno od pon do subote i da firme koje nisu omogucavale rad subotom sada to omoguce a da radnik ima slobodu da bira kako ce ispuniti te sate tj. Kojim danom max, 10 sati dnevno ako to firmi odgovara.
Vlada preporucuje da sve firme ako je ikako moguce dopuste prekovremeni rad i isplatu prekovremenog rada a ne samo da radnik moze uzeti slobodno.
A vlada ce da bi stimulisala sto vise prekovremeni rad oslobodniti doplatke na prekovremeni rad do 25 posto.
To je jedna od mjera sa kojima se njemacka ekonomija pokusava suprostaviti 996 modelu iz Kine koji nas ubi sakama![]()
Što se tiče Njemačke, evo i Bibi je objasnio, bukvalno se sistem napravio takav da se kažnjava rad, a nagrađuje nerad i ku*cobolja. Takav sistem nikad i nigdje nije uspio da bude održiv dugoročno.
Meni je isto zanimljivo kako se svi busaju nekim radničkim pravima sve dok dobro ide, čim krenu kola nizbrdo, okreće se ploča.
Ja sam oduvijek znao da je 4-dnevna radna sedmica utopija, posebno u Njemačkoj gdje trećina, možda i više radnika već radi Part-Time (Teilzeit). Ali isto kao što je 4-dnevna radna sedmica je utopija, utopija je i da će neko raditi do 70 god. i 48h sedmično by default.