Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Ozimician

#30776 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

elcaliente wrote: 12/01/2026 17:18 @Ozimician

Danas sam bio na redvnom seminaru koji imamo svake godine koji se tice noviteta i promjena zakona o radu u aktuelnoj godini.

Cetverodnevna radna sedmica je definitivno mrtva, niti kod radnika niko kod poslodavaca postoji interes.
Radnici koji su radili po probnom modelu su se vratili opet na 5 dana.

Novi model koji ce gurati vlada je umjesto dosadasnjih 8 sati rada dnevno da idemo do max 48 sati sedmicno od pon do subote i da firme koje nisu omogucavale rad subotom sada to omoguce a da radnik ima slobodu da bira kako ce ispuniti te sate tj. Kojim danom max, 10 sati dnevno ako to firmi odgovara.
Vlada preporucuje da sve firme ako je ikako moguce dopuste prekovremeni rad i isplatu prekovremenog rada a ne samo da radnik moze uzeti slobodno.
A vlada ce da bi stimulisala sto vise prekovremeni rad oslobodniti doplatke na prekovremeni rad do 25 posto.

To je jedna od mjera sa kojima se njemacka ekonomija pokusava suprostaviti 996 modelu iz Kine koji nas ubi sakama😊
Ja lično nemam ništa protiv toga, ukoliko se država odrekne dijela svog kolača, meni je sa novom godinom zdravstveno poskupilo za 80 €. A brutto plata ostala ista, dakle dajem 2026 god. godišnje 1000 € više na uslugu koju praktično ne koristim, termin za svakog specijalistu moram čekati jednako kao i onaj kome država to sve plaća i još daje džeparac. A moj netto je postao manji. Neću ja osiromašiti za tih 80 €, ali bukvalno svake godine ta davanja od plate rastu automatski, a ti za povišicu itekako moraš pregovarati, posebno sada kad je postalo "ako ti nećeš - ima ko hoće."

Što se tiče Njemačke, evo i Bibi je objasnio, bukvalno se sistem napravio takav da se kažnjava rad, a nagrađuje nerad i ku*cobolja. Takav sistem nikad i nigdje nije uspio da bude održiv dugoročno.

Meni je isto zanimljivo kako se svi busaju nekim radničkim pravima sve dok dobro ide, čim krenu kola nizbrdo, okreće se ploča. :D

Ja sam oduvijek znao da je 4-dnevna radna sedmica utopija, posebno u Njemačkoj gdje trećina, možda i više radnika već radi Part-Time (Teilzeit). Ali isto kao što je 4-dnevna radna sedmica je utopija, utopija je i da će neko raditi do 70 god. i 48h sedmično by default.
Ozimician

#30777 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

geralt wrote: 12/01/2026 17:50
PreWiBa wrote: 11/01/2026 18:14 Imam jedno pitanje. Napravio sam već temu, ali vidim da je ovdje uvijek puno aktivnije, i kontam da možda dosta ljudi temu nije vidjelo.

Kao neko ko je u zapadnoj evropi, ovdje se često spominje da je život u SAD-u poprilično loš. Sa druge strane, gole brojke govore da su u Americi veće plate, veća ekonomija i više mogućnosti.

Na internetu će svako govoriti ovako ili onako, a najčešće iz svog ugla, pogotovo jer je internet (Reddit naročito) često poprilično lijevo-orijentisan.
Zato ovo ovdje pitam, ako ništa imam mogućnost pitati kako je iz ugla nekoga sa bosanskim backgroundom.

Gdje je bolje, po vašem mišljenju?

Naravno, ako izostavimo trenutnu političku situaciju u SAD-u.
U Americi je bolje ako imas fakultetsko obrazovanje koje se trazi na trzistu, ako se znas snaci, te ako si generalno dobrog zdravlja. U ostalim situacijama je bolja zapadna Evropa, pod uslovom da tecno govoris lokalni jezik.

Inace mnoge stvari koje se navode kao mane Amerike mozes rijesiti parama i zaposlenjem u dobroj firmi. Hoces da imas dosta dana godisnjeg? Zaposlis se u firmi koja ima "permissive time off" (neogranicen godisnji odmor) i smijes se Nijemcima koji imaju samo 20-30 dana. Ne svidja ti se suburbia? Preselis se u downtown gdje mozes sve obaviti pjeske. Losa lokalna javna skola? Preselis se gdje su skole bolje ili posaljes dijete u privatnu skolu. Neces da radis do kasne starosti? Uplacujes sebi privatnu penziju i sa 60 godina se oprostis od radnih kolega.
Ovo je i moje neko mišljenje (sumirano), baš nedavno na jednom drugom forumu pročitah - ako si u top 30% po zaradi - USA je bolja, ako si u donjih 70% - Zapadna Evropa je bolja.
stubrijez

#30778 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by stubrijez »

Ozimician wrote: 12/01/2026 19:11
elcaliente wrote: 12/01/2026 17:18 @Ozimician

Danas sam bio na redvnom seminaru koji imamo svake godine koji se tice noviteta i promjena zakona o radu u aktuelnoj godini.

Cetverodnevna radna sedmica je definitivno mrtva, niti kod radnika niko kod poslodavaca postoji interes.
Radnici koji su radili po probnom modelu su se vratili opet na 5 dana.

Novi model koji ce gurati vlada je umjesto dosadasnjih 8 sati rada dnevno da idemo do max 48 sati sedmicno od pon do subote i da firme koje nisu omogucavale rad subotom sada to omoguce a da radnik ima slobodu da bira kako ce ispuniti te sate tj. Kojim danom max, 10 sati dnevno ako to firmi odgovara.
Vlada preporucuje da sve firme ako je ikako moguce dopuste prekovremeni rad i isplatu prekovremenog rada a ne samo da radnik moze uzeti slobodno.
A vlada ce da bi stimulisala sto vise prekovremeni rad oslobodniti doplatke na prekovremeni rad do 25 posto.

To je jedna od mjera sa kojima se njemacka ekonomija pokusava suprostaviti 996 modelu iz Kine koji nas ubi sakama😊
Ja lično nemam ništa protiv toga, ukoliko se država odrekne dijela svog kolača, meni je sa novom godinom zdravstveno poskupilo za 80 €. A brutto plata ostala ista, dakle dajem 2026 god. godišnje 1000 € više na uslugu koju praktično ne koristim, termin za svakog specijalistu moram čekati jednako kao i onaj kome država to sve plaća i još daje džeparac. A moj netto je postao manji. Neću ja osiromašiti za tih 80 €, ali bukvalno svake godine ta davanja od plate rastu automatski, a ti za povišicu itekako moraš pregovarati, posebno sada kad je postalo "ako ti nećeš - ima ko hoće."

Što se tiče Njemačke, evo i Bibi je objasnio, bukvalno se sistem napravio takav da se kažnjava rad, a nagrađuje nerad i ku*cobolja. Takav sistem nikad i nigdje nije uspio da bude održiv dugoročno.

Meni je isto zanimljivo kako se svi busaju nekim radničkim pravima sve dok dobro ide, čim krenu kola nizbrdo, okreće se ploča. :D

Ja sam oduvijek znao da je 4-dnevna radna sedmica utopija, posebno u Njemačkoj gdje trećina, možda i više radnika već radi Part-Time (Teilzeit). Ali isto kao što je 4-dnevna radna sedmica je utopija, utopija je i da će neko raditi do 70 god. i 48h sedmično by default.
I ovako ne rade petak... ako ostanu do 12 to je premija. Da uvedu 4dnevnu sedmicu isli bi cetvrtak u 12 kucama. Nisu ni oni bas toliko glupi, ti sto kroje zakone. Kad otkuca dzuma iza njih se dize prasina ne znaju gdje ce prije... zato u nedjelju navece nigdje nikog zivog, sjede kod kuca i placu, valja sutra na posao. Idioti neradnicki, da nisam dosao ovde da radim vjerovao bih u mitove o nijemcima ovako sam barem nesto novo naucio...
Ozimician

#30779 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

Ali ovo za bolovanje je vrh što Bibi veli, pazi jbt dobijaš više para kad si na bolovanju, nego kad radiš. :D

I protiv toga stvarno ništa ne smiješ reći, uvijek te dočekaju: kad je neko bolestan - onda je bolestan. :-)
PreWiBa
Grijem se na: Plin i centralno
Horoskop: Lav

#30780 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by PreWiBa »

Nije evropa zaboravila da bude geopolitčka sila od 1990, nego od 60-ih godina kada su se morali odreći zadnjih kolonija i spali pod američki kišobran.

Vidjet ćemo šta će se desiti.

Samo znam da je teško, teško da Amerika više bude i spominjala neku konkurenciju sa Kinom, mislim da je jasno da je Kina do 2030. glavna sila svijeta i da će "kruna" tog statusa biti zauzimanje Tajvana - i to bez ispaljenog metka.
stubrijez

#30781 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by stubrijez »

Treba i to malo pocet koristit :evil: oni bolovanje stvarno uvazavaju samo da se zna na vrijeme i da je AU tu.
stubrijez

#30782 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by stubrijez »

PreWiBa wrote: 12/01/2026 20:44 Nije evropa zaboravila da bude geopolitčka sila od 1990, nego od 60-ih godina kada su se morali odreći zadnjih kolonija i spali pod američki kišobran.

Samo znam da je teško, teško da Amerika više bude i spominjala neku konkurenciju sa Kinom, mislim da je jasno da je Kina do 2030. glavna sila svijeta i da će "kruna" tog statusa biti zauzimanje Tajvana - i to bez ispaljenog metka.
Brate, ti trebas pisati negdje kolumne. Ne znam jesi li se raspitivao.
Tvoje projekcije su u rangu Zorana Milanovica...
PreWiBa
Grijem se na: Plin i centralno
Horoskop: Lav

#30783 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by PreWiBa »

stubrijez wrote: 12/01/2026 20:47
PreWiBa wrote: 12/01/2026 20:44 Nije evropa zaboravila da bude geopolitčka sila od 1990, nego od 60-ih godina kada su se morali odreći zadnjih kolonija i spali pod američki kišobran.

Što?
Kina dominira Amerikom zbog rijetkih metala, mogu doslovno sutra ugasiti proizvodnju bilo kojeg modernog elektronskog uređaja. Vidiš kako je se Trump povukao iz trgovinskog rata sa Kinom.
Vjeruj, želio bih da je drugačije.

Za Tajvan: 40% ljudi na izborima tamo glasa za pro-Peking opciju. Neće Kina nikada napraviti otvoreni rat protiv Tajvana, nego što će sistem iznutra preuzeti, isto kao Hong Kong 2019.
izvrsni direktor
Vozim: Premium

#30784 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by izvrsni direktor »

BiBi911 wrote: 12/01/2026 17:58 [15% plate je 31€x 10 dana je 310€ po radniku x 10% radnika to je oko 70 ljudi= 21700€ toliko se sada daje ni na sta.
Ovo je ludost :-D hr koji je to smislio je glup..

U mojoj bivsoj firmi 500€ kvartalno ako nisio bio bolestan. Kod zene dan godisnjeg kvartalno nagrada za zdravlje.
drag_gost

#30785 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by drag_gost »

Ozimician wrote: 12/01/2026 19:13
PreWiBa wrote: 11/01/2026 18:14 Imam jedno pitanje. Napravio sam već temu, ali vidim da je ovdje uvijek puno aktivnije, i kontam da možda dosta ljudi temu nije vidjelo.

Kao neko ko je u zapadnoj evropi, ovdje se često spominje da je život u SAD-u poprilično loš. Sa druge strane, gole brojke govore da su u Americi veće plate, veća ekonomija i više mogućnosti.

Na internetu će svako govoriti ovako ili onako, a najčešće iz svog ugla, pogotovo jer je internet (Reddit naročito) često poprilično lijevo-orijentisan.
Zato ovo ovdje pitam, ako ništa imam mogućnost pitati kako je iz ugla nekoga sa bosanskim backgroundom.

Gdje je bolje, po vašem mišljenju?

Naravno, ako izostavimo trenutnu političku situaciju u SAD-u.
U Americi je bolje ako imas fakultetsko obrazovanje koje se trazi na trzistu, ako se znas snaci, te ako si generalno dobrog zdravlja. U ostalim situacijama je bolja zapadna Evropa, pod uslovom da tecno govoris lokalni jezik.

Inace mnoge stvari koje se navode kao mane Amerike mozes rijesiti parama i zaposlenjem u dobroj firmi. Hoces da imas dosta dana godisnjeg? Zaposlis se u firmi koja ima "permissive time off" (neogranicen godisnji odmor) i smijes se Nijemcima koji imaju samo 20-30 dana. Ne svidja ti se suburbia? Preselis se u downtown gdje mozes sve obaviti pjeske. Losa lokalna javna skola? Preselis se gdje su skole bolje ili posaljes dijete u privatnu skolu. Neces da radis do kasne starosti? Uplacujes sebi privatnu penziju i sa 60 godina se oprostis od radnih kolega.
Ovo je i moje neko mišljenje (sumirano), baš nedavno na jednom drugom forumu pročitah - ako si u top 30% po zaradi - USA je bolja, ako si u donjih 70% - Zapadna Evropa je bolja.
Radio sam u Americi..., najveci problem mi je bilo putovati preko sat vremena na posao u jednom smjeru. Nisam zelio da dolazim kuci izmedju 7 i 8 svakog drugog dana (hibridni je model bio). Sto se tice zarade, sve sto ste napisali je istina, ali meni je to vrijeme bilo bitnije.
Ozimician

#30786 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

drag_gost wrote: 12/01/2026 22:02

Radio sam u Americi..., najveci problem mi je bilo putovati preko sat vremena na posao u jednom smjeru. Nisam zelio da dolazim kuci izmedju 7 i 8 svakog drugog dana (hibridni je model bio). Sto se tice zarade, sve sto ste napisali je istina, ali meni je to vrijeme bilo bitnije.
Išao si na posao svaki drugi dan i žališ se?

Sat vremena nije puno ni za njemačke standarde, a kamoli američke. (I guess)
Bodkin

#30787 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Bodkin »

PreWiBa wrote: 12/01/2026 20:51
stubrijez wrote: 12/01/2026 20:47

Što?
Kina dominira Amerikom zbog rijetkih metala, mogu doslovno sutra ugasiti proizvodnju bilo kojeg modernog elektronskog uređaja. Vidiš kako je se Trump povukao iz trgovinskog rata sa Kinom.
Vjeruj, želio bih da je drugačije.

Za Tajvan: 40% ljudi na izborima tamo glasa za pro-Peking opciju. Neće Kina nikada napraviti otvoreni rat protiv Tajvana, nego što će sistem iznutra preuzeti, isto kao Hong Kong 2019.
U jeku otvorenog rata evropa kupuje naftu i gas od rusije. O cemu pricamo.
Ljudi uvijek zaborave da nije da kina jedina ima rijetke metale nego da ih proizvodi najjeftinije. Sutra to moze i anerika, udariti porez ili kvote na kineske proizvode i to je to. Nesto slicno i radi trump. Ako dodje do toga sto ti govoris, vracamo se na protekcionizam i lokalnu/partnersku trgovinsku razmjenu

Necemo imati svake dvije godine novi telefon i to je to
Bodkin

#30788 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Bodkin »

Ozimician wrote: 12/01/2026 15:18 Koji procesi da se smanji migracija po tebi su dali najbolje rezultate?
_BataZiv_0809 wrote: 12/01/2026 12:45
Koji su to procesi
Otvaranje centara za prijave azila van eu i blize izvoru migracija, smanjivanje dzabnih primanja, proglasavnje odredjenih zemalja sigurnim da mogu automatski dobiti odbijenicu/deportaciju, ukidanje beneficija i zamjena kesa za bonove, davanje para turskoj da ostanu tamo, ukidanje porodicnih azila, povremena deportacija, kriminalizacija odredjenih mavlerzacija, manje otvoreno domace stanovnistvo/firme, provjere NGO i brodova po mediteranu, prva zemlja u eu da bude gdje se trazi azil… Neke zemlje lap npr danska su smanjile migraciju za 90%.

Naredni korak je nadam se provjera i lagano smanjivanje ilegalnih imigranata koji su vec u eu
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#30789 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by _BataZiv_0809 »

Ozimician wrote: 12/01/2026 22:30

Isto sam pomislio
Smeagol

#30790 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Smeagol »

Ozimician wrote: 12/01/2026 19:11

predjes u drugo, jeftinije zdravstveno i imas vise para nego prosle godine.
slicno i za struju. novi dobavljaci daju bonus od ca. 200 EUR.
U BiH nemas takve mogucnosti.
drag_gost

#30791 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by drag_gost »

Nisam zelio da izgubim 8-9 sati sedmicno (2-3 sata dnevno, preko 18 dana godisnje) samo na prevoz i to je moja odluka. Jeste, zalim se, zato sam promjenio poslodavca i drzavu.
izvrsni direktor

#30792 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

kakvo je kod tebe stanje?
obzirom da ja nikad ne prestajem gledati ponude za posao, bukvalno 99% oglasa nude hibridni nacin rada.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#30793 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by _BataZiv_0809 »

Hibridno je rad od kuce i rad iz kancelarije kombinovano?

Kako se placa rad od kuce u smislu ciji je trosak komunalija koje tad trosis i ishrane koju tad jedes? Kako je to regulisano?
Bodkin

#30794 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Bodkin »

drag_gost wrote: 13/01/2026 07:31

Nisam zelio da izgubim 8-9 sati sedmicno (2-3 sata dnevno, preko 18 dana godisnje) samo na prevoz i to je moja odluka. Jeste, zalim se, zato sam promjenio poslodavca i drzavu.
Apsolutno se slazem :thumbup: odbio sam barem 5 poslova jer sam morao ici u kancelariju vise od dva puta sedmicno

Ne razumijem tu potrebu komentarisanja i nekog sokiranja tudjih izbora
Bodkin

#30795 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Bodkin »

_BataZiv_0809 wrote: 13/01/2026 08:13 Hibridno je rad od kuce i rad iz kancelarije kombinovano?

Kako se placa rad od kuce u smislu ciji je trosak komunalija koje tad trosis i ishrane koju tad jedes? Kako je to regulisano?
Hrana isto kao kad jedes vani iz kancelarije.
Komunalije zavise od firme. Neke daju pausal par stoja na osnovu toga sto trosis kuci vise. Neke ne daju nista, sve ti ide iz plate
Eventualno ti daju opremu (stolicu, monitore itd)
izvrsni direktor

#30796 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

_BataZiv_0809 wrote: 13/01/2026 08:13 Hibridno je rad od kuce i rad iz kancelarije kombinovano?

Da, hibridno je kombinovano rad od kuce i iz kancelarije, uz fleksibilno radno vrijeme. Radis od kad i do kad hoces, imas obavezu da skupi radne sate iz ugovora.

Troskove rada od kuce pravdas kroz povrat poreza. Navedes ukupno dane rada od kuce i dpbijes povrat po nekoj formuli. Pa cak i kupovinu radnog stola, stolice, olovke, placanje interneta itd
Kod nekih poslodavac daje dodatak mjesecno za troskove rada od kuce.
Hranu ti niko ne placa, ne postoji topli obrok :D
drag_gost

#30797 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by drag_gost »

Da, kombinovano. 2-3, 3-2 ili 4-1 model, gdje je "4" broj dana iz firme. Zavisi od firme do firme, od ugovora do ugovora. Neke firme ti plate internet kuci, neke ne. Ishrana je tvoja svakako. Neke firme imaju svoju kantinu, neke nemaju, pa se narucuje ili jede vani. U BiH znam da Symphony vec dugo ima svog kuhara. Ne znam je li se to promjenilo u zadnjih par godina doduse. Tehnicka oprema je od firme, dok stolica i stol npr zavise od firme do firme. Znam da je dosta raje kada je bio kovid uzimalo stolice iz firmi i nosilo kuci.
dr_Evil

#30798 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by dr_Evil »

drag_gost wrote: 13/01/2026 10:28

Da, kombinovano. 2-3, 3-2 ili 4-1 model, gdje je "4" broj dana iz firme. Zavisi od firme do firme, od ugovora do ugovora. Neke firme ti plate internet kuci, neke ne. Ishrana je tvoja svakako. Neke firme imaju svoju kantinu, neke nemaju, pa se narucuje ili jede vani. U BiH znam da Symphony vec dugo ima svog kuhara. Ne znam je li se to promjenilo u zadnjih par godina doduse. Tehnicka oprema je od firme, dok stolica i stol npr zavise od firme do firme. Znam da je dosta raje kada je bio kovid uzimalo stolice iz firmi i nosilo kuci.
Odnio kompjuter iz firme tada kuci, i jos mi kuci stoji :D
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#30799 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by _BataZiv_0809 »

Hvala svima :thumbup: zanimljivo u svakom slucaju.

U principu ne volim rad od kuce, koji u mojoj profesiji nekad i nije moguc (najocigledniji primjer su sudske rasprave), ali volim da imam tu opciju just in case.
dr_Evil

#30800 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by dr_Evil »

_BataZiv_0809 wrote: 13/01/2026 10:34 Hvala svima :thumbup: zanimljivo u svakom slucaju.

U principu ne volim rad od kuce, koji u mojoj profesiji nekad i nije moguc (najocigledniji primjer su sudske rasprave), ali volim da imam tu opciju just in case.
Gdje ces to? :D
Post Reply