IRAN

MMM1977

#48951 Re: IRAN

Post by MMM1977 »

jeza u ledja wrote: 12/01/2026 18:34
MMM1977 wrote: 12/01/2026 18:26
jeza u ledja wrote: 12/01/2026 18:20

Ne protestujem ja, nego Iranci. Sta ja znam sta je bolje za njih je nebitno. Bitno je da oni protestuju. Ti umjesto da ih ili pokusas shvatiti ili ne uopste ne komentarises, nalazis za shodno da ih opises kao strane agente. U sustini pokazujes da te boli kurac za Irancima i jedino sto ti je bitno je opozicija te drzave Izraelu, ili Zapadu. Kako zive Iranci u samom Iranu, eee, to je sekundarno, bitna je percepcija suverenosti za rad narativa nekog ko je daleko od Irana.
Ne, nego mi se ne dopada da jedan bjelosvjetski hohstapler rovari po svijetu kako mu se digne kurac taj dan. Ukrajinu ostavlja na vjetrometini dok eto treba rješavati Venecuelu, Grenland i Iran.

Naravno da protestvuju i imaju razloge za to ali to koriste cionističke falange da razore Iran iznutra jer nisu mogli avijacijom. Ne glumi francusku sobaricu dina ti i imana.

Šta ću ja pisati to nije tvoj problem, nisi neki autoritet ovdje. Imaš opciju da preskočiš
Kakve bolan cionisticke falange?

Kakav autoritet, o cemu ti? :lol: Ti si se javio meni, ne obratno.
Ja se nisam javio tebi nego odgovorio na tvoja naklapanja i ne pokušavam te ušutkati niti te šaljem sa teme, takva je demokratska praksa. Ali tvoj nadobudni, tipično američki stav to ne razumije.

Rado bih ja ušao sa tobom u intelektualni sukob ali vidim da nisi naoružan.
jeza u ledja

#48952 Re: IRAN

Post by jeza u ledja »

anelsol wrote: 12/01/2026 18:39 Iranci sami sebi treba da odrede kakvu državu žele. Problem je u tome sto USA i Cionisti "pomažu" proteste na način da iste dodatno potpiruju, i time im čine medvjeđu uslugu. Svi opet zaboravljamo zbog čega je Iran u ekonomskoj krizi. Pa narandžasti je za vrijeme prvog mandata jednostrano izašao iz sporazuma sa Iranom, a u tome su ga slijedile sve ostale zapadne zemlje i ponovo im uveo sankcije čije su posljedica i inflacija i ekonomska kriza.

Neki se ovdje prave mutavi, a stvar je jasna ko dan. Meni je iskreno najčudnija Kina u svemu ovome. Šute na Venecuelu gdje su spiskali ogromnu lovu, sada šute kada se dogada Iran. Jesu li postigli neki sporazum sa USA, tipa ti gazda u svojoj ja u svojoj zoni uticaja?
Kako cemo znati da li "pomazu" ili ne?
jeza u ledja

#48953 Re: IRAN

Post by jeza u ledja »

MMM1977 wrote: 12/01/2026 18:40
jeza u ledja wrote: 12/01/2026 18:34
MMM1977 wrote: 12/01/2026 18:26

Ne, nego mi se ne dopada da jedan bjelosvjetski hohstapler rovari po svijetu kako mu se digne kurac taj dan. Ukrajinu ostavlja na vjetrometini dok eto treba rješavati Venecuelu, Grenland i Iran.

Naravno da protestvuju i imaju razloge za to ali to koriste cionističke falange da razore Iran iznutra jer nisu mogli avijacijom. Ne glumi francusku sobaricu dina ti i imana.

Šta ću ja pisati to nije tvoj problem, nisi neki autoritet ovdje. Imaš opciju da preskočiš
Kakve bolan cionisticke falange?

Kakav autoritet, o cemu ti? :lol: Ti si se javio meni, ne obratno.
Ja se nisam javio tebi nego odgovorio na tvoja naklapanja i ne pokušavam te ušutkati niti te šaljem sa teme, takva je demokratska praksa. Ali tvoj nadobudni, tipično američki stav to ne razumije.

Rado bih ja ušao sa tobom u intelektualni sukob ali vidim da nisi naoružan.
A ja sam tebe, jel, pokusao usutkati? :lol:

Hajde ba...
A_A_AKCIJA

#48954 Re: IRAN

Post by A_A_AKCIJA »

Čitalac wrote: 12/01/2026 18:34
MMM1977 wrote: 12/01/2026 18:28
Čitalac wrote: 12/01/2026 18:25 Kao što je par kolega već reklo, sa postojećim izbornim sistemom Iranci ne mogu da urade ništa. Otud je na parlamentarnim izborima 2024. izlaznost bila najmanja od 1979. (iako je glasanje produženo do ponoći), a u samom Teheranu glasalo je oko 25 % birača.
Šta je rješenje?
Pošteniji izborni zakon, odnosno oduzimanje prava Shura-ye Negahban da odlučuje ko se može kandidovati na izborima. Praksa je da, s različitim obrazloženjima, diskvalifikuju stotine reformističkih kandidata.
Čekaj, nije valjda da i ti misliš da ovo ikakve veze ima sa demokracijom?

Da prosječan Iranac, nakon pedeset godina sankcija, nakon genocida u Gazi, nakon ovog ludila sa Trumpom, Muskom, Grenlandom, Ukrajinom, misli da je rješenje, daj ti nama izbore ko na zapadu?

Stvar je užasno jednostavna.
Bliski istok je takav kakav jest zbog Izraela.
I ne samo BI nego je svijetski poredak ugrožen silovanjem prava i pravde za račun Izraela.

Iran da nema sankcije bi bio normalna država i niko ne bi dovodio političko uređenje u pitanje, kao što se ne dovodi u UAE, Saudiji, Bahreinu, Kataru...

Evo, ko od forumaša zna zašto su sankcije nametnute Iranu? Bez Googlea.
Haris.ba

#48955 Re: IRAN

Post by Haris.ba »

anelsol wrote: 12/01/2026 18:39 Pa narandžasti je za vrijeme prvog mandata jednostrano izašao iz sporazuma sa Iranom, a u tome su ga slijedile sve ostale zapadne zemlje i ponovo im uveo sankcije čije su posljedica i inflacija i ekonomska kriza.
U sustini niko nije duzan da trguje sa tobom.

Jesu Ameri ili Izraelci krivi sto vlastodrsci su nesposobni aktivirati armiju domacih inzinjera i rijesiti probleme sa vodosnadbjevanjem?

Postavljaju se procenti kako zene vladaju u diplomantima sa stem nauka.

Rijesiti domace ekonomske probleme?

Napraviti aparaturu za izlacenje gasa da ne dolazi ogromnih gubitaka?

Zemlja lezi na nafti i gasu, a ima problema sa njihovom eksploatacijom. Mislim da su jedno vrijeme dizel uvozili iz Rusije. Ludilo.
Redovno uvoze gas iz Turkmenistana i Rusije.
Last edited by Haris.ba on 12/01/2026 18:49, edited 2 times in total.
A_A_AKCIJA

#48956 Re: IRAN

Post by A_A_AKCIJA »

Čitalac wrote: 12/01/2026 18:40
MMM1977 wrote: 12/01/2026 18:36

Pošteniji izborni zakon, odnosno oduzimanje prava Shura-ye Negahban da odlučuje ko se može kandidovati na izborima. Praksa je da, s različitim obrazloženjima, diskvalifikuju stotine reformističkih kandidata.
Kako do toga doći, to je pitanje. Po meni ovo Vijeće staraca koje imaju treba ostati ali bez ikakvih ovlasti, nešto poput španskog kralja a da zemlja ide u demokratizaciju lagano, ne može za dan.
Naravno, to je pitanje svih pitanja. Može se samo raditi o evoluciji, dugogodišnjem procesu. Nedavno je u polemici u reformističkom listu Shargh zaključeno da će biti potrebno dvadesetak godina tranzicije.
To je najobičnija lažna dilema.

Dok su Iranke izlazile da kakve takve izbore, u Evropi, žene su u nekim državama dobile pravo glasa tek 94.

I Švicarsku niko nije bombardovao zbog toga niti su pod sankcijama.
jeza u ledja

#48957 Re: IRAN

Post by jeza u ledja »

A_A_AKCIJA wrote: 12/01/2026 18:43

Šta je rješenje?

Da prosječan Iranac, nakon pedeset godina sankcija, nakon genocida u Gazi, nakon ovog ludila sa Trumpom, Muskom, Grenlandom, Ukrajinom, misli da je rješenje, daj ti nama izbore ko na zapadu?

I ne samo BI nego je svijetski poredak ugrožen silovanjem prava i pravde za račun Izraela.

Iran da nema sankcije bi bio normalna država i niko ne bi dovodio političko uređenje u pitanje, kao što se ne dovodi u UAE, Saudiji, Bahreinu, Kataru...

Zbog uzimanja talaca 50+ radnika americke ambasade godinu i po dana.

Ah pardon to je u stvari bilo skidanje gaca silovane zrtve. :(
jeza u ledja

#48958 Re: IRAN

Post by jeza u ledja »

Šta je rješenje?

Od kud ti znas sta oni hoce?
anelsol

#48959 Re: IRAN

Post by anelsol »

jeza u ledja wrote: 12/01/2026 18:41
anelsol wrote: 12/01/2026 18:39 Iranci sami sebi treba da odrede kakvu državu žele. Problem je u tome sto USA i Cionisti "pomažu" proteste na način da iste dodatno potpiruju, i time im čine medvjeđu uslugu. Svi opet zaboravljamo zbog čega je Iran u ekonomskoj krizi. Pa narandžasti je za vrijeme prvog mandata jednostrano izašao iz sporazuma sa Iranom, a u tome su ga slijedile sve ostale zapadne zemlje i ponovo im uveo sankcije čije su posljedica i inflacija i ekonomska kriza.

Neki se ovdje prave mutavi, a stvar je jasna ko dan. Meni je iskreno najčudnija Kina u svemu ovome. Šute na Venecuelu gdje su spiskali ogromnu lovu, sada šute kada se dogada Iran. Jesu li postigli neki sporazum sa USA, tipa ti gazda u svojoj ja u svojoj zoni uticaja?
Ubistvo 100 policajaca, paljevina džamija, medijska ofenziva sa fejk vijestima, plebiscitarna podrška zapadnih političara protestima, najava napada USA i Izraela na Iran, tajming svega toga ...sve navodi na jedan zaključak.
A_A_AKCIJA

#48960 Re: IRAN

Post by A_A_AKCIJA »

jeza u ledja wrote: 12/01/2026 18:35 Hahhahahahahahah
Jesi li dobro?

Ili je ICE pokucao na vrata dok pišeš?
Čitalac

#48961 Re: IRAN

Post by Čitalac »

Šta je rješenje?

Iranu su pošteni izbori potrebni prvenstveno da oslobodi sav svoj potencijal koji je spektakularan ( u smislu, bolje je imati sposobne nego podobne). To nikako ne znači da će zemlja biti manje samostalna. Aktuelni predsjednik Pezeshkian pripada taboru reformista i nije ništa manje patriota od nekog konzervativca. Konačno, to što je reformista nije mu pomoglo u odnosima sa Izraelom, bio je meta atentata prošle godine, srećom se izvukao. Po pitanju uloge sankcija i Izraela, slažem se u potpunosti.
A_A_AKCIJA

#48962 Re: IRAN

Post by A_A_AKCIJA »

jeza u ledja wrote: 12/01/2026 18:50 Od kud ti znas sta oni hoce?
Relativiziraj kući, ako se vratiš iz sabirnog centra kad te maskirani proud boy sa iskaznicom ICE, pardon SS trupa bude pitao za akcent dok te šprica bear sprejem I drama taserom.

Ti si zadnji koji treba išta pisati na ovoj temi.
anelsol

#48963 Re: IRAN

Post by anelsol »

Haris.ba wrote: 12/01/2026 18:45
anelsol wrote: 12/01/2026 18:39 Pa narandžasti je za vrijeme prvog mandata jednostrano izašao iz sporazuma sa Iranom, a u tome su ga slijedile sve ostale zapadne zemlje i ponovo im uveo sankcije čije su posljedica i inflacija i ekonomska kriza.

Jesu Ameri ili Izraelci krivi sto vlastodrsci su nesposobni aktivirati armiju domacih inzinjera i rijesiti probleme sa vodosnadbjevanjem?

Zemlja lezi na nafti i gasu, a ima problema sa njihovom eksploatacijom. Mislim da su jedno vrijeme dizel uvozili iz Rusije. Ludilo.
Iran je ogromno tržište sa 90 miliona stanovnika. Svi bi rado da imaju kolač i da tako plasiraju svoje proizvode ali ne smiju zbog toga sto je to rekao Veliki brat. Tu sve počinje i završava.
jeza u ledja

#48964 Re: IRAN

Post by jeza u ledja »

anelsol wrote: 12/01/2026 18:51

Ubistvo 100 policajaca, paljevina džamija, medijska ofenziva sa fejk vijestima, plebiscitarna podrška zapadnih političara protestima, najava napada USA i Izraela na Iran, tajming svega toga ...sve navodi na jedan zaključak.
Na koji nacin ubistva policajaca i paljevine dzamija tebi objasnjavaju da se u stvari radi o stranim agentima?

Hoces li da provrtimo ovdje vijesti i prethodnim protestima, a bilo ih je podosta. Iste optuzbe o stranim agentima. Svaki put isti izgovori - ah to mora da su strani agenti. :oops:
jeza u ledja

#48965 Re: IRAN

Post by jeza u ledja »

A_A_AKCIJA wrote: 12/01/2026 18:54
Relativiziraj kući, ako se vratiš iz sabirnog centra kad te maskirani proud boy sa iskaznicom ICE, pardon SS trupa bude pitao za akcent dok te šprica bear sprejem I drama taserom.

Naravno. Posto nemas sta drugo odmah ad hominem. :thumbup:

Ja sam zadnji koji treba pisati, ali ti se zato satra supljom. Jer ti zaboga znas. Reko ti twitter.
Od kud ti znas sta oni hoce? Sta je tu relativiziranje?
anelsol

#48966 Re: IRAN

Post by anelsol »

jeza u ledja wrote: 12/01/2026 18:55

Na koji nacin ubistva policajaca i paljevine dzamija tebi objasnjavaju da se u stvari radi o stranim agentima?

Hoces li da provrtimo ovdje vijesti i prethodnim protestima, a bilo ih je podosta. Iste optuzbe o stranim agentima. Svaki put isti izgovori - ah to mora da su strani agenti. :oops:
Zbog čega prošli protesti kada su njihove službe oteli i ubili onu tebi nisu bili tako nasilni, a ovi jesu? Sačekaj da ti pokažem na forumu naredbu sa oznakom "strogo povjerljivo".
Haris.ba

#48967 Re: IRAN

Post by Haris.ba »

anelsol wrote: 12/01/2026 18:55
Iran je ogromno tržište sa 90 miliona stanovnika. Svi bi rado da imaju kolač i da tako plasiraju svoje proizvode ali ne smiju zbog toga sto je to rekao Veliki brat. Tu sve počinje i završava.
Vlastita politika ima cijenu. Neka je plate.

Ali, nema veze sa unutrasnjom nesposobnoscu u Iranu to sto ih Ameri drze u nemilosti.
A_A_AKCIJA

#48968 Re: IRAN

Post by A_A_AKCIJA »

Čitalac wrote: 12/01/2026 18:53 Iranu su pošteni izbori potrebni
Iranu su "pošteni" izbori potrebni onoliko koliko su onoj amerikanki neki dan što su je upucali, potrebne zimske gume na autu u kojem su je ubili.

Svijetu treba da prodiše od grča u kojem se nalazi zbog ucjene Amerike od strane Izraela, zbog čega USA sije haos po svijetu i na kraju sebi sječe granu na kojoj sjedi.

Pričati o iranskom izbornom sistemu je poput komentara o energetskoj efikasnosti kuće koju guta plamen požara koji je podmetnuo idiot kojeg svi znamo i niko ništa ne smije da kaže a kamoli uradi.

Sve ostalo je apsolutna glupost i gubljenje vremena.
jeza u ledja

#48969 Re: IRAN

Post by jeza u ledja »

anelsol wrote: 12/01/2026 18:55
Haris.ba wrote: 12/01/2026 18:45

A Veliki brat nema pravo da uslovanjavanjem trgovine sa sobom uslovljavanja drugima njihovu spoljnu trgovinu? Ako trgujete sa Iranom, necete trgovati pomocu nasih finansijskih intitucija. To ne moze, jel?
Moze li Iran mijenjati svoju ekonomsku politiku prema drugima, a na osnovu njihovog poslovanja sa recimo Izraelom?
DaysleepeR

#48970 Re: IRAN

Post by DaysleepeR »

Istorija je najbolja uciteljica.

https://youtu.be/FXlHxrBJoik?si=OKz5dpWBSafcJUPY
jeza u ledja

#48971 Re: IRAN

Post by jeza u ledja »

anelsol wrote: 12/01/2026 19:00
jeza u ledja wrote: 12/01/2026 18:55

Zbog čega prošli protesti kada su njihove službe oteli i ubili onu tebi nisu bili tako nasilni, a ovi jesu? Sačekaj da ti pokažem na forumu naredbu sa oznakom "strogo povjerljivo".
Pa brate 1979-e je stradalo hiljade ljudi. Sta to znaci, da su imali podrsku iz vana? :-)

Kako povezujes broj zrtava sa bilo cim iz vana nije mi jasno?
A_A_AKCIJA

#48972 Re: IRAN

Post by A_A_AKCIJA »

jeza u ledja wrote: 12/01/2026 18:57
A_A_AKCIJA wrote: 12/01/2026 18:54

Naravno. Posto nemas sta drugo odmah ad hominem. :thumbup:

Ja sam zadnji koji treba pisati, ali ti se zato satra supljom. Jer ti zaboga znas. Reko ti twitter.
Od kud ti znas sta oni hoce? Sta je tu relativiziranje?
Haj kad budeš guglao o sankcijama, provjerimo ad hominem, vidim da nemaš pojma.

Jesi li ti danas bio na protestima, ili se ulizuješ velikom bratu, da ipak ne dođe ICE na vrata.

U suštini te razumijem, moraš se dokazati u državi gdje ti na granici traže da pokažeš profile društvenih mreža, da nisi šta lanuo.

Jarane, to ni Iranci ne moraju :D
armin071

#48973 Re: IRAN

Post by armin071 »

Evo “slučajno” požari i u Argentini… Sve neke slučajnosti u zadnje vrijeme…
palermo

#48974 Re: IRAN

Post by palermo »

JohnnyS wrote: 12/01/2026 18:31
palermo wrote: 12/01/2026 18:30
JohnnyS wrote: 12/01/2026 18:16

Mi u ovom momentu ne znamo što Iranci žele. Nisu imali slobodne izbore vjerojatno nikad u povijesti.
Ali ima ko zna, mislim sta Iranci zele
Ja ne znam, znaš li ti?
Jok, ali znaju Doni, Bibi, Ursula...I jos poneko
skrbavi-admin

#48975 Re: IRAN

Post by skrbavi-admin »

kad amerokvazibosnjak pocne tabirit iranske proteste za bolje sutra iz drzave koja je potpuno blokirala istoj zivot i 50 godina onemogucava napredak te iate drzave atentatima unistenjima sabotazama diverzijama :zzzz: :zzzz: :zzzz:

poslije svega sto je izaslo na vidjelo :jbt:
Last edited by skrbavi-admin on 12/01/2026 19:16, edited 1 time in total.
Post Reply