Davno je bio nekakav pokušaj izgradnje plinare. Mislim da je bio Azerbejdžanski plin u pitanju. Velika elektročeličana se ni ne planira, već se ide na 8-10x manju za neke druge čelike.
Osim toga ide se na izgradnju solarne elektrane.
Moderator: anex
Davno je bio nekakav pokušaj izgradnje plinare. Mislim da je bio Azerbejdžanski plin u pitanju. Velika elektročeličana se ni ne planira, već se ide na 8-10x manju za neke druge čelike.
Jeste. I to je jedan od glavnih razloga sto je propalo.
https://avaz.ba/vijesti/biznis/1002098/ ... skog-plinadječak sa šibicama wrote: ↑12/01/2026 14:21 Plin iz Rusije putuje plinovodom kroz Crno more, Bugarska, Srbija, BiH. Istim tim putem mozes kupiti i azerski plin, naprimjer.
Ko ce ga na tom putu zavrnuti? osim da ga u zrak dignu neki "nepoznati" diverzanti kao na Baltiku.
Nije nego se namece narativ da nemas izbora i da moras kupovati ukapljeni americki. Koji ces placati dosta skuplje, ali hej, izbora nemas.
Madjarska i Slovacka su u EU pa...orbita12 wrote: ↑12/01/2026 14:24https://avaz.ba/vijesti/biznis/1002098/ ... skog-plinadječak sa šibicama wrote: ↑12/01/2026 14:21 Plin iz Rusije putuje plinovodom kroz Crno more, Bugarska, Srbija, BiH. Istim tim putem mozes kupiti i azerski plin, naprimjer.
Ko ce ga na tom putu zavrnuti? osim da ga u zrak dignu neki "nepoznati" diverzanti kao na Baltiku.
Nije nego se namece narativ da nemas izbora i da moras kupovati ukapljeni americki. Koji ces placati dosta skuplje, ali hej, izbora nemas.
Je li to Bugarska nije u EU
Upravo su zabranili. Krsenje izaziva novcane kazne pojedincima i kompanijama.dječak sa šibicama wrote: ↑12/01/2026 14:26 Niti je EU iznad suvereniteta drzava, niti mogu svakoj clanici zabraniti.
The maximum penalty for legal persons shall be at least: 3,5% of the undertaking’s total worldwide annual turnover for the preceding financial year, or 40 million EUR, or
300% of the estimated transaction turnover, which shall be calculated on the basis of the volume of the natural gas involved and the “day-ahead” contract prices on the TTF market.
With regard to natural persons, the maximum penalty shall not be lower than 2,5 million EUR.
Mi smo uvijek bili mimo svijeta. Sve dok ne dodje cvrsta ruka i naredi. Tada cemo i caplji u gnijezdo uvesti plin.
al zato ima pametologaBosna i Hercegovina ima dokazanih rezervi u iznosu od 2,5 milijarde tona (preciznije 2.495.629.840 tona), što je prema trenutnom obimu potrošnje dovoljno za naredne 264 godine, podaci su međunarodnih aktera u energetskom sektoru, Statistical Review of World Energy British Petroleuma i američke U.S. Energy Information Administration (EIA).
Hrvatska ima u papirima 45 miliona tona. Ali, odavna nijedan rudnik.
ima dovoljno uglja, ali za srbiju. vecina iskopanog uglja u bih ode u srbijuzigzag wrote: ↑12/01/2026 15:07 nema uglja
al zato ima pametologaBosna i Hercegovina ima dokazanih rezervi u iznosu od 2,5 milijarde tona (preciznije 2.495.629.840 tona), što je prema trenutnom obimu potrošnje dovoljno za naredne 264 godine, podaci su međunarodnih aktera u energetskom sektoru, Statistical Review of World Energy British Petroleuma i američke U.S. Energy Information Administration (EIA).
Kojim plinovodom? To se svakako neće napraviti. Čak i da nam je prijeko potrebno, politika, administracija,uhljebi, priljepci i svi ostali bi toliko opstruisali da bi bilo nemoguće napraviti.
Koji ce nam djavo, kad nam ne daju da pravimo blok 7. A i ovo sta imamo ne znamo da odrzavamoizvrsni direktor wrote: ↑12/01/2026 15:28ima dovoljno uglja, ali za srbiju. vecina iskopanog uglja u bih ode u srbijuzigzag wrote: ↑12/01/2026 15:07 nema uglja
https://www.klix.ba/biznis/investicije/ ... /260112127zigzag wrote: ↑12/01/2026 13:06 https://www.klix.ba/biznis/privreda/pre ... /260112094
Došo privatnik, pardon savjetnika privatnika koji bi kao trebao izgraditi cjevovod i prodavati narodu plinA narod se slomi plaćajući plin, malo hoće malo neće.
Ti bas ko dijete.
https://www.klix.ba/vijesti/bih/covic-n ... /260112213Dragan Čović je za HRT govorio o Južnoj interkonekciji i sastancima koji su danas održani u Sarajevu, te poručio da je primarni cilj formiranje nove kompanije koja bi nastala "asocijacijom" kompanija iz javnog sektora Hrvatske i Bosne i Hercegovine
Nece biti alternative.orbita12 wrote: ↑12/01/2026 13:56Niko ne tjera nikoga da se grije na plin , ima alternativazigzag wrote: ↑12/01/2026 13:53Bugojanci jedva čekaju da im amerikanac naplati plin po berzanskoj cijeniorbita12 wrote: ↑12/01/2026 13:25 Jesu ovdje ljudi čudni ili se samo prave neznalice
Kao da mi ovdje imamo izbora birati da li ćemo ovaj ili onaj plin , ili se ljudi prave ludi ili su neznalice
Nema ruskog plina uskoro nigdje kako vam to nije jasno , mnogo veće zemlje od naše su morali prihvatiti da ne kupuju ruski plin a kamoli mi
Pa čak i da želimo samo ruski plin , uskoro ga nećeš moći dobiti nikako jer će rute biti zavrnute , mi tu ništa ne možemo učiniti
Prednost ovog plina je što će ga sad dobiti mnogi gradovi koji ga nisu imali kao mjesto iz kojeg sam ja , jer taj ruski sigurno ne bi dočekali nikada
Bilo koja da je vlast u BiH sad morali bi prihvatiti ovu južnu interkonekciju i ne bi se ništa pitali i kraj
Ko hoće da ovo razumije , razumijet će , ko neće nek se i dalje pravi budalom![]()